tammikuu 06, 2025, 22:07:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Veitsen teroitus ?

Aloittaja cornell, toukokuu 29, 2008, 20:57:44 ip

« edellinen - seuraava »

cornell

Terve vaan

En ole paljoa tänne kirjoitellut kun joutui harrastus jäähylle (toivot. vain täksi kesäksi). Kerrostalo vei suurimmat halut chilejä idätellä... :?

Nojoo.. nyt pitäisi kuitenkin saada veitset hyvään  terään. Teroitus siihen sopivalla kivellä on ollut aina jotenkin hankalaa ja tulos päivästä kiinni. Nyt olen kuitenkin oivaltanut mitä olen aina tehnyt pieleen; käyttänyt liikaa voimaa.

Kansanomaisesti teroituksesta puhuttaessa lienee tarkoitetaan terään syntyvän kierteen poistamista hiomalla kummaltakin puolelta. Kevyesti, jos veitsi on jo perusterässä.

Löytyisikö metsällä kulkijoiden ja keittiöharrastajien joukosta muita ohjeita?.. Veitset ovat melko hyvässä terässä, mutta vielä ei voi partaa ajella  :D
¨käynks mä usein täällä?¨

Poppamies Tuliliemi

En nyt tiedä onko tästä miten hyötyä, mutta pikaisella googletuksella tuli vastaan pätevän oloinen sivusto http://www.puukkosivut.net/tyoohjeet/teroittaminen.php

Itse joudun aika harvoin puukkoa teroittamaan, ja silloinkin vaan vetelen pari kertaa puikolla terää pitkin. Vaan tuolta sivustolta voi tarkempaakin apua löytyä, jos tuo linkki ei suoraan tarvetta vastaisikaan
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Janne

Mä olen terotellut keittiöveitset tuollaisella Lanskyn setillä: (deluxe, mutta perussetti riittäisi mainiosti normaalikäyttöön)

http://www.teraasekeskus.com/tuotteet.asp?osasto=teroittimet

hyvä setti tällaiselle tumpelolle, teräkulma pysyy aina oikeana.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

cornell

Ok, kattelin aiemmin kaikenlaisia ohjeita ja muistelin mitä isäukko asiasta opetti, koskaan ei kukaan ole sanonut että elä hyvä mies paina sitä terää voimalla... mietin vaan, että onko tässä muutakin tullut ymmärrettyä väärin. Miten erottaa 20 ja 30 asteen kulman teroittaessa, jos pitäää pikaseen  veitseen liipata terävyyttä esim keittiössä tai muuten vaan? Ihmettelen
¨käynks mä usein täällä?¨

Kartsu

Näin ammattinsa puolesta veitsiä teroitellessa oon huomannu, että se oikea kulma löytyy monesti vaan kokeilemalla ja kokemuksen myötä. Oikea kulma vaan jossain vaiheessa syöpyy käsiin. Perussääntöhän noihin kulmiin on se et "normi-veitsi" teroitetaan n. 30 asteeseen ja "japsit" sitten paljon pienempään. Muistaakseni monet veitsimerkit antaa veitsen mukana ohjeen oikeasta teroituskulmasta. Omaan silmään sen on yleensä löytänyt silleen, että se nyt vaan näyttää parhaalta.
Tässä kyllä parhaiten toimii se vanha yrityksen ja erehdyksen tie. Siispä, oikeaa kulmaa ei välttämättä kannata lähteä harjoittelemaan Mac:llä.

Ehkä tästä jotain apua on, ehkä ei. Rohkeesti kuitenkin vaan teroittamaan, kyllä se sieltä löytyy. Ensin kiveä ja sit nopeasti kierre pois puikolla. Siinä se lyhyesti
Väksää, eikö totta...

Kuti

Hiomakivi ja posliinilautasen pohja. Siinä mun teroitusvälineet.
Keraaminen puikko ois kova viimeistelyyn, mutta opiskelijabudjetilla  en ole raaskinut ostaa. Teen hiomakivellä suuremman luokan teroitukset ja lähes päivittäin pyyhkäisen lautasen pohjaan.

Posliinilautasen (tai muun -kipon) pohjassa on yleensä lasittamaton ympyrä. Tämä pohjaa kiertävä reunus on yllättvän hyvä teroitukseen.
Muutaman kerran pyyhkäsee veitsen terää ( terän suuntaisesti)
molemmin puolin  reunaa vasten
niin jopas terä saa hyvän silauksen.

Etuja:
+ helppo
+ aina lähellä (keittiössä)
+ tylsemmän veitsen saa välttävästi teroitettua pohjaa vasten, jos
hiomakiveä tai muita teroitusvälineitä ei ole saatavilla.
+ kavereiden hämmästynyt ilme. "Mitä sä teet?" " Teroitan sun veitses."

Haittoja:
- tarkan kulman määrittäminen ( ei se niin nöpönuukaa ole) :lol:  Sama käsivaraisuus kuin hiomakivellä.
- mahdollisuus osua lautasta pitelevään käteen. Pitää olla varovainen!
- hellasärö, kun sattuu teroittamaan väärillä astioilla

Lare78

Joo, mukin pohjaan se minäkin veitsiäni hinkkaan. Hyvin toimii. Tarvittaessa tiskialtaan reunakin ajaa saman asian, mutta siihen saakin terää jo useamman vedon näyttää...
Krapulan parantaminen viinalla on yhtä tarkkaa hommaa kuin ripulin parantaminen piereskelemällä!

Volitans

Se "teroituspuikko" ei oikeasti teroita, vaan suoristaa terään muodostuvan kierteen.

Jossain välissä veitsen joutuu sitten oikeasti myös teroittamaan - ja se on tarkkaa hommaa! Kannattaa jättää asian hallitsevalle.

Itse halusin tietenkin itse tehdä ja omat veitset teroitin nauhahiomakoneella - sen jälkeen vielä kangaslaikalla, niin kiillotukin - luistaa hyvin ja toimii hyvin. Tädille terotin kirveen samalla menetelmällä ja lupasin, että on terävämpi, kun yksikään hänen veitsi! Meni jonkin verran aikaa terottaa kirves niin, että teräs on kiiltävää. Leikkas kivasti paperiakin, vaikka kulma on huomattavasti keittiöveistä jyrkempi.

Hyvä veitsi kannattaa hankkia. Oma suositukseni on Victorinoxin veitset, joita saa parilla-kolmella kympillä - erinomaisen toimivia. Sitten, jos haluaa enempi käyttää rahaa, niin valikoimaa toki on, mutta hintalappukin alkaa kasvaa :)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Amd

Itse tuli ostettua jo kokkikoulun aikoihin victorinoxin pähkinäpuukahvaiset veitset ja ei ole tarvinnut katua.kymmenen vuotta ollut jo menossa mukana.

Ainoa mikä on tullut lisäksi on hackmannin pienempi vihannesveitsi, sopii mun käteen kuin nyrkki ja teräkin pysyy suht ok. noxeissahan on elinkäinen takuu joka kyllä ei korvaa itseaiheutettuja murtumia..

Kuti

Ostin viime jouluna itselleni lahjaksi Spydercon Tri-Angle Sharpmakerin lahjaksi pitkän haaveilun jälkeen. Tuo teroitin voitti Erä-lehden testin joskus kauan sitten ja on siitä lähtien jäänyt takaraivoon kummittelemaan.

Tässä on video tuon nerokkaan teroittimen saloihin: http://www.youtube.com/watch?v=hfzmiWBzoZg


Minun mielestä tuo on pakkohankinta jokaiseen talouteen! Pari pyyhkäisyä viikottain pitää veitset ja puukot loistoiskussa.

Huru-ukko

Siinä kohtaa kun kädettömyys lisääntyy, niin joutavan krääsän myyjien kassakone kilkattaa  :o.
Tuotteessa ei itsessään ole mitään nerokasta, pelkät telineeseen asetetut keraamiset puikot joita vastaan veitset hiotaan.
Uskon kyllä että toimii ja sillä saa terävät puukot.
Mutta vaikka laatta mallinen timanttiviila ajaa saman asian. Ja on kätevästi esillä, toiseen käteen viila, ja toiseen veitsi.
Ja pelkällä hiomakivellä on myös kotien veitset pidetty kunnossa satoja vuosia.
Olettaen tietysti että joku osaa sitä käyttää. Vinkkinä pitää hioa 9 asteen kulmassa puoleltaan, siten saadaan suositeltu 18 asteen teräkulma.
Erikoistyökaluihin sitten omat kulmansa.

tonttu

elokuu 16, 2013, 11:50:49 ap #11 Viimeisin muokkaus: elokuu 16, 2013, 11:52:46 ap käyttäjältä tonttu
Minä teroitan mun rosellin keittiöveistä tarvittaessa 2 puoleisella timantilla ja sitten mukinpohjaa käyttäen ja jos oikke juhlaruuat tulossa ni lopuksi nahkavyöhön kiillottaen. Rosellin veistä saa muuten olla ihan kokoajan teroittamassa. En ihan ole vieläkään päättänyt olenko tyytyväinen hankintaan.

Mutta juu, kaikennäkösiä ohjeita olen katellu ja tekniikoita kokeillut. Turha hifistely pois ja rankkaa asiaa, niin tulee sitten Jaakko Kolmosen suunnalta tässä:
http://www.youtube.com/watch?v=GKBXeGTczJg

Voi sitten tanssia vaikka flamenkkoa bolero päällä, jos jäi ylimääräistä aikaa veitsen teroitukselta :P

Heku

Muutama erikarkeuksinen kivi löytyy, ja tietty Tormekin tahko. :)




Huru-ukko

Katselin tuon Kolomosen teroitusohjeita, siinä se opetetaan kunnolla.
Tosin itse kuulun koulukuntaan, joka tekee kierteenpoiston aina "vastakarvaan", eli puukon terä kuljetetaan puikkoa kohden, ei poispäin siitä.