tammikuu 10, 2025, 16:10:40 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Bewen viljelyloki

Aloittaja Bewe, marraskuu 01, 2010, 19:40:45 ip

« edellinen - seuraava »

Bewe

marraskuu 01, 2010, 19:40:45 ip Viimeisin muokkaus: marraskuu 02, 2010, 21:02:17 ip käyttäjältä Bewe
Chili, alussa se merkitsi minulle jotain tulista ja pitkulaista pippurikasvia, jota meksikolaiset viiksivallut mättivät naamaansa ja uskoivat sen takia olevansa koviakin. Ensimmäinen henkilökohtainen kunnon kosketukseni chiliin oli tietenkin chilipääkavereiden pitkän yllytyksen ansiota. Kesällä 2009 pureksin suussani jotain markettihabaneron siivua. Ensivaikutelma oli neutraali ja iloinen, mutta tajuttuani muutamien sekuntien kuluttua tuon kasvin todellisen luonteen, se sai sydämeni hakkaamaan ja hien valumaan otsalla. Syljettyäni chilin jäänteet suustani taistelin oksennusta vastaan ja hypin tasajalkaa kyyneleet silmissä toivoen joka sekunnilla sykähdyksittäin yltyvän poltteen hellittävän. Siinä tilanteessa en katunut mitään niin paljon kuin sen kasvipaholaisen suuhun laittamista enkä toivonut mitään niin paljon kuin että tilanne menisi ohi.

Jäin koukkuun. Tuolloin totesin, että meksikolaiset viiksivallut on taatusti maailman kovimpia äijiä. Maistelukerran perään tuli uusia maistelukertoja. Kuvioihin tuli uusien erilaisten chilien syömiset, Mad Dog Inferno kastike, tabascon juonti ja monet muut sekoilut. Olen oksentanut, olen kierinyt tuskissani nurmikolla, olen ollut itselleni vihaisempi kuin koskaan kun menin hieromaan chilinkäsittelyn jälkeen silmiäni, puhumattakaan kusella käynnin jälkeen...

Tilanne nyt: kylvin ensimmäiset omat kasvini talvella 2010. Ja tästä se alkaa.

Kauden 2010 lajit:
- Capsicum chinense, Naga Morich
- Capsicum annuum, Cheyenne
- Capsicum annuum, Cayenne
- Capsicum annuum, Apache
- Capsicum baccatum, Starfish
- Capsicum baccatum, Aji Cristal
- Capscum pubescens, Canario

Nämä kuvat on otettu loppukesästä. Kasvit idätettiin sisällä joskus helmi-maaliskuussa ja kesän tultua ne siirrettiin kasvihuoneeseen. Kuvien ottohetkellä ne on kesän päätteeksi siirretty sisälle.


C. baccatum, Starfish


C. annuum, Cayenne


C. annuum, Cayenne (kuivauksessa pilkottuna)


Vasemmalla: kaksi C. Annuum, Cayennesta tehtyä bonsai-leikkausta. Oikealla: C. annuum Cheyenne


C. annuum, Apache
C. annuum, Cayenne
C. annuum, Cheyenne
C. baccatum, Starfish


C. annuum, Cayenne


C. pubescens, Canario
Taustalla: C. baccatum, Starfish


Etikkaliemi-chilicoctail
C. annuum, Apache
C. annuum, Cayenne
C. baccatum, Starfish


C. baccatum, Starfish


Matkalla kellariin:
C. chinense, Naga Morich
C. baccatum, Starfish
C. annuum, Apache


C. annuum, Cheyenne


C. annuum, Apache


Toivotaan ettei tule turhaa ratsiaa. Saattaa olla että siinä tapauksessa poliisisedät saa elämänsä maistiaiset.


Bewe

marraskuu 02, 2010, 21:16:06 ip #1 Viimeisin muokkaus: marraskuu 03, 2010, 10:02:13 ap käyttäjältä Bewe
Uusia lajeja ja pentä listausta kehiin.

Tein tuossa tilauksen Mr.Fataliille, elikkäs 2011 kaudelle on tulossa monenlaista uutta jännää. Uusin tilaukseni sisältää seuraavia uusia lajeja:

- Chinense, Trinidad Scorpion Morouga Blend
- Chinense, Datil Yellow
- Annuum, Black Scorpion Tongue
- Annuum, Bolivian Raimbow
- Annuum, Banana Pepper
- Baccatum, Bubba
- Baccatum, Tabajos
- Frutescens, Duke Pequin

Lahjoituksena/vaihdossa sain eräältä toiselta chilipäältä äskettäin tällaista settiä:

- Chinense, Bhut Jolokia
- Chinense, Habanero, Mustard
- Chinense, Habanero, Red
- Chinense, Habanero, Chocolate
- Annuum, Peter Pepper, Chocolate
- Pubescens, Rocoto

Edellisten lisäksi muita oli:

- Chinense, Naga Morich
- Annuum, Apache
- Annuum, Cayenne
- Annuum, Cheyenne
- Baccatum, Starfish
- Baccatum, Aji Cristal
- Pubescens, Canario

Yhteensä minulla on eri lajeja nyt 22. Suunnitelmana on ainakin yrittää kasvattaa 2011 kaudella kaikkia paitsi Cayennea ja Apachea koska tuo kaksikko oli pieni pettymys maun suhteen. Erityisesti odotan innolla tuon Black Scorpion Tonguen ja Duke Pequinin kylvämistä ja tuloksia. Tulevaisuudessa erikoistun todennäköisesti noihin veikeisiin puolukan näköisiin villichileihin ja niiden bonsai-leikkauksiin. Myös Canarion kypsyttyä ratkeaa, jatkuuko tuon ennakkosuosikkini kasvatus tulevaisuudessa.

Äskettäin luin netistä White Habanerosta, joka oli minunlaiselle aloittelijalle uusi juttu. Sitä pitää saada  8)