heinäkuu 05, 2024, 09:06:13 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilit ja viinit - Unohtumattomia yhdistelmiä

Aloittaja bassino, marraskuu 11, 2003, 10:06:06 ap

« edellinen - seuraava »

bassino

Otsikon mukainen aihe on kiinnostanut koko lyhyen chilihistoriani ajan, mutta kokeilut ovat suppean lajivalikoimani johdosta jäänyt olemattomiin. Eli lähinnä kiinnostaisi kuulla muiden chilipäiden kokemuksia chilien ja viinien sekakäytöstä  :) Niin chileistä kuin viineistäkin löytyy valtava määrä erilaisia makuja, tuoksuja, aromeja ja muita ominaisuuksia, joten loistavia yhdistelmiäkin löytyy varmasti lukuisia. Tännehän voisi kerätä kokemuksia erilaisista chili-viini-yhdistelmistä.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Zim

Varsinaisia kokemuksia ei juuri tästä asiasta ole, vaikka molemmat aiheet sinänsä kiinnostavatkin. Lähinnä jos spekuloidaan aiheilla noin yleensä niin veikkaisin viinin maun jäävän aika tehokkaasti chilin jalkoihin. Onhan varsinkin tulisimmilla chileillä sen verran voimakas vaikutus, että huomio viinin nautiskelusta siirtyy aivan muualle.

Uskoisin, että jonkinlainen hyvä yhdistelmä on kuitenkin olemassa ja itse veikkaisin, että se on jotakin tyyliin, voimakas viini (siis täyteläinen) ja miedohko chili. Tai sitten voimakkaan viinin kanssa jotakin chilillä maustettua liharuokaa. Esimerkkiviiniksi ehdottaisin jotakin täyteläistä tai keskitäyteläistä shiraz rypäleestä valmistettua tuotetta.

Pitääkin itse kokeilla jossakin vaiheessa kun melkein nälkä pääsi yllättämään tätä kirjoittaessa  :)

bassino

Tuolla "Raholan syötäviä sanoja" -sivustolla oli chileistä ja viinistä lyhyesti mainittu seuraavaa:

"Chili on viinille "läpinäkyvä" mauste, toisin sanoen se ei peitä viinin aromia, kuten voimakkaan aromaattiset, itämaiset mausteet. Tämä johtuu siitä, että chilin voima-aine kapsaisiini on, kuten kemistit määrittelevät, "väritön, hajuton ja mauton aine". Se vaikuttaa vain kipuhermoihin, ei lainkaan makuhermoihin. Eri viiniauktoriteetit suosittelevat erilaisia punaviinejä chilin kanssa juotavaksi - amerikkalaiset Cabernet sauvignonia, englantilaiset italialaisia viinejä, Beaujolais'ta tai amerikkalaista Zinfandelia ja ranskalaiset Syrahia tai Pinot noiria."

Itseäni kiinnostaa nuo maukkaiksi ja aromikkaiksi kehutut baccatumit. Sieltä löytyisi varmasti mielenkiintoisia kokelaita yhdistelyyn. Varmasti tulisimpien lajikkeiden kohdalla viini kuin viini jää pahasti jalkoihin mutta riittävän täyteläisen viinin luulisi tarjoavan vastusta hieman voimakkaammallekin chilille. Esim. yksi omista suosikeistani, etelä-afrikkalainen KWV Pinotage ja varmasti muutkin Pinotagesta valmistetut viinit voisivat hyvinkin toimia myös sopivan chilin kanssa nautittuna.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Gekko

Itse olen hiukan skeptinen asian suhteen ja ihmettelen noita auktoriteettien kommentteja. Ainakaan en tarjoaisi kalliita huippuviinejä, kapsaisiini kun turruttaa suun vaikka ei varsinaisesti maistuisikaan miltään, ja suurin osa viinin aromeista menee mielestäni hukkaan. Onhan sitä toki tullut punaviinejä chiliruokien kanssa juotuakin, näistä viineistä ei jäänyt oikein mitään mieleen. Joskaan eivät ne pahalta maistuneet.

Tarjoaisin siis korkeintaan kevyitä pasta/pöytäviinejä. Ehkä kuitenkin mieluummin lagerolutta.
Solanaceae et vitae

bassino

Tuo kapsaisiinin turruttava vaikutus on myös tottumuskysymys. Aivan kuten viineissäkin tanniinien ja hapokkuuden kanssa. Myös tulisuusaste chileissä vaihtelee melkoisesti ja jostain miedon ja keskitulisen välistä voisi kandinaatteja poimia. Mutta totta on, että ei hyvää viiniä toki sentään palonsammutukseen kannata käyttää. Siihen kun on olemassa paremmat lääkkeet. :D

Uskon kuitenkin että chilien ja viinien tuhatmääräisestä lajivalikoimasta löytyy paljon loistavia yhdistelmiä. Merlotit ym. kevyemmät viinit jättäisin itse kyllä väliin, muutakuin aivan miedoimpien chilien kanssa.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Gekko

Totta kai sapuskan polttavuuden aste vaikuttaa tilanteeseen. Luulen että kapsaisiini turruttaa kyllä jokaisen chilipäänkin suun mikäli sitä tosiaan on riittävästi ;-)

Itse oikeastaan toimisin juuri päinvastoin kuin itse mainitsit, eli mietojen chiliruokien kanssa saattaisin vielä yrittää käyttää jotain voimakkaampaa, mausteista viiniä, mutta oikeasti polttavan sapuskan kanssa en lähtisi kilpailemaan lainkaan, vaan käyttäisin suosiolla kevyempää juomaa.

Mutta kokeile ja maistele, se on ainoa oikea keino selvittää asia. Itse en ainakaan perusta "auktoriteettien" tms. säännöistä, oma suu kun joskus väittää aivan toista. Laita ihmeessä raporttia tänne mikäli löydät jotain kiinnostavia yhdistelmiä, olisi hauska kokeilla! Toivotan antoisaa löytöretkeä!  :)
Solanaceae et vitae

Tepi

Viime kesänä tein useampaan otteeseen Habanero-Tandoori
vartaita. Eli kaupan valmiissa Tandoori seoksessa, oliiviöljyssä ja muutamassa habassa marinoitua naudan paistia.

Tämän kanssa todistetusti toimii Chileläinen Gato Negro Cabernet Sauvignon. Gato Negro on ~perusvarma punaviini,
ei huono...mutta kivan syvä maku.
Linkki Alkon luetteloon
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Slapa

Oli tuossa viikko sitten juhlat, johon tehtiin kunnon intialaista Balti Chickeniä ja tulisempaa Pork Vindaloota. Netistä haeskelin viiniohjeita, ja löysin osapuilleen seuraavanlaista tietoa:
1. Punaviini sopii huonosti tulisen/maustetun ruoan kanssa. Yleensä mausteet peittävät alleen kaiken muun ja vain punkun tanniini nousee etualalle. Poikkeuksia varmasti löytyy.
2. Kuiva valkkari ei myöskään oikein istu. Viinistä kuulemma helposti jää kova ja metallinen maku suuhun.
3. Suosituksena ei-kuiva valkoviini, jokin Riesling tai Gewürztraminer -tyyppinen viini. Itse ostimme Alkon myyjän suosituksesta saksalaista "Mon Joli" puolimakeaa valkoviiniä, joka sopikin oikein loistavasti. Sen oma hyvä maku tuli hienosti esiin, vaikka ruoka oli voimakkaasti maustettua/tulista.

Slapa