Bublerin käyttöohjeet Yaran hydrolannoksella. Nyyppämalli.

Aloittaja tonttu, kesäkuu 17, 2010, 11:15:42 ap

« edellinen - seuraava »

tonttu

kesäkuu 17, 2010, 11:15:42 ap Viimeisin muokkaus: kesäkuu 17, 2010, 11:18:17 ap käyttäjältä tonttu
Moi,
Ajattelin, että tästä saattaa olla muillekkin hyötyä. Annan tänään illalla isälleni ensimmäisen hydron syntymäpäivälahjaksi ja kirjoitin mahd. perusteelliset ohjeet kylkeen. Tästä siis johtuu kirjoitusasu. Eli kahdesta syystä julkaisen tännekkin. Toinen on se, että ompahan otsikon alla kiteytettynä asiaa ja toisekseen tätä voisi jatkojalostaa, mahd asiavirheet korjata jne.

Lahjabublerin käyttöohjeet:

Mukana tulleet lannoiteliokset ovat:
-NPK hydrolannos (vihreä liuos)
-Salpietari (kirkas liuos, rakeinen koostumus)
-Topmax kukituslisä (toimitetaan myöhemmin, kun sitä tarvitaan)

Bubleriin on ladattu 15.6 tuoreet liokset, jonka koostumus on 35ml NPKta ja 20ml Salpietaria stokkiliuoksina ja siis loput vettä.

Veden ph arvon tulisi olla väliltä 5.5-6.5. Ainakin oman pihakaivon ph osuu juuri tuohon, joten luonnovettä ei välttämättä tarvitse säätää ollenkaan. Phn laskeminen onnistuu vaikkapa sitruunahapolla, tai siihen tarkoitetuilla ph down liuoksella.
Jos ph:ta joutuu säätämään on tärkeää sekoittaa lannoitteet veteen ennen mittausta ja happamoittamisen jälkeen pitää liuoksen antaa asettua ainakin puolisen tuntia, jotta nähdään todellinen mittaustulos.

Stokkilioksien valmistusohje:
Otetaan 1dl ravinnetta kuivatavarana ja sekoitetaan se yhteen litraan kuumaa vettä, sekoitetaan kunnes kaikki on liuennut. Näin saadaan n. 10% ravinneliukset, joiden annostelu on helpompaa.

HUOM! Ravinteita ei saa koskaan sekoittaa keskenään ennen lopullista ravinneliuoksen valmistusta. Aineet reagoivat keskenään ja tuloksena on purkillinen harmaata höttöä jolla ei tee mitään.
Ravinteet on myös säilytettävä valolta suojattuna, valossa niihin alkaa kasvaa vaikka mitä.

Lannoitelioksien säätely tarjoaa hydroviljelyssä mahdollisuuden säädellä kasvien kehitystä. Runsas typpipitoisuus kasvattaa kasvia ja typenosuuden vähentäminen saa kasvin kukkimaan ja tuottamaan satoa.
Eli, alkuvaiheessa salpietaria annostellaan hieman yli puolet NPK liuoksen määrästä ja, kun kasvu lähtee hyvin käyntiin pudotetaan suhde puoleen NPKn määrästä.

Kun kasvit näyttävät riittävän isoilta tuottaakseen satoa voidaan salpietarin määrää vähentää tästäkin. Kasvit kyllä aika hyvin ilmoittaa mitä haluavat.
Kokonaisravinnepitoisuus on näin ensialkuun alhaisempi, kuin normaalitaso. Npkn määrän voi nostaa jopa tasolle 90ml / 40ml. Tätä ravinnetasoa käytin viime kesänä isoille kasveille, eikä yliannostuksen oireita näkynyt. Kuitenkin kasvin ehdoilla ja vähitellen kokeillen.
Kun kukitusvaihe on selkeästi päällä aloitetaan Topmax kukitus ravinnelisän antaminen. Tämä on erikoista ja suhteelisen arvokasta biologista hivenaine lisää. Ohjeet ja lannos tulee myöhemmin, kunhan pääsen tuotetta kokeilemaan omilla kasveilla☺

Bubleriin vaihdetaan ravinnelios n. 2 vko välein. Samalla siis muutetaan ravinneliuosta tarpeen mukaan.
Veden määrää tulee tarkkailla. Aluksi veden pinta pidetään kasviruukun pohjan yläpuolella, eli ämpäri lähes täynnä. Kun juuret kasvavat, niin veden määrää voidaan vähentää. Lopultahan juuret ovat purkin pohjalla asti ja kasvi juo paljon. Silloin pinnan vaihtelusta ei ole suurta vaaraa.

HUOM! Jos vesi vajuu liian alas, lisätään pelkkää vettä.

Ainoastaan vaihtoväleissä lisätään ravinteita, näin veden EC-arvo pysyy suunnilleen oikeana.
Loppukaudesta kasvi voi olla hyvin janoinen, tällöin vaihdetaan vesi useammin, jos 10L katoaa äkkiä.

Pumppu pidetään aina käynnissä ja juurille tulee olla aina vettä.

Hydroon on istutettu lajike c.pubences suvusta nimeltä Rocoto Red. Siitä liitteenä lisätietoja. Kasvin totutus ulos on jo aloitettu, mutta hallaharsoa olisi hyvä käyttää pari viikkoa kasvin ympärillä, ettei pääse palamaan. Pubences on parhaimmillaan monivuotisena kasvina. Tässä viljelyjärjestelmässä kasvi pärjää mainiosti talven yli, kunhan sille järjestää hieman lisävaloa ja riittävästi lämpöä. Esimerkiksi energiansäästölamppu, tai pari pitää kasvin hengissä talven yli 12h valojaksolla.

Talveksi lannoituksen määrää on hyvä hieman vähentää ja kasvia kannattaa leikata alas, kunhan sato valmistuu. Alasleikkaus tuntuu vain parantavan seuraavan kevään kasvua.