tammikuu 09, 2025, 23:39:06 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kotipanimot (ja chilit)

Aloittaja Sahkolaite, syyskuu 27, 2006, 14:35:11 ip

« edellinen - seuraava »

Sahkolaite

Itse tuota (muutakin kuin kiljun käyttämistä) harrastavana ajattelin ensinnäkin tiedustella olisiko muitakin alkoholituotteiden valmistajia paikalla?

Alkaa kohta ihanat pullotusoperaatiot, kun uudelleensijoitettavana olisi 40litraa omenasiideriä 0.33 pulloihin..

Kysymys, onko kukaan kokeillut sekoittaa Chiliä alkoholiin kesken käymisen, vai lopettaako capsaisiini hiivan työnteon? Täytyisikö chili laittaa vasta käymisjakson jälkeen? Ajattelin että joku savustettu piristäisi kummasti ciderin makua..
Puutarhurin multaiset kädet.

Janne

Pari vuotta ollut hiljaiseloa mutta mäskätty on vuosien varrella sahdit, bitterit, stoutit ja lagerkin tuli kokeiltua. Padat ja pannut odottavat kaapissa parempia aikoja.
Niin ja onhan tuossa viimevuotista omista ompuista tehtyä siideriäkin vielä kymmenisen litraa kegin pohjalla, mahtaneeko olla vielä kelvollista.

Chiliä en ole (vielä) yhdistänyt olueen...
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Poppamies Tuliliemi

Kotipanimoita en ole harrastanut, mutta on joskus tullut livautettua chilisilppua ihan kaupasta haettuun olutpulloon. Aika miellyttävältä maistu habanero kolmannen veroluokan mallastuotteessa, mutta viimeisiä tippoja valuttaessa alko poltetta olemaan jo siinä määrin, että piti toinen pullo korkata... mikä ei siis välttämättä ole pahasta  :D
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Aji Inferno

Joku ekspertti mulle selitti vuosia sitten että chili tosiaan tappaa hiivan tai jotain, mistä syystä kaupallisiin chilioluisiin laitetaan se jalapeno vasta viimeksi, ennen pullotusta...

JartsaP

Pitkän tauon jälkeen on nyt toinen kotiviinisatsi käynnissä, ensin tuli mustista ja punaisista herukoista, nyt tulossa omenasta. Mutta chiliä en ole uskaltanut lähteä sotkemaan noihin ainakaan vielä.

Tuonne juomaotsikon alle jo tämän laitoinkin, chiliviiniohjeen:
http://www.honeycreek.us/wine112.htm

Olisipa kiintoisaa kuulla, miksi kapsaisiini muka tappaisi hiivan? Taitaa olla taas yksi ihmisten kummallisista ennakkoluuloista, "kun se kerran polttaa suussa, se varmaan tappaa hiivan".

Sahkolaite

Jostakin vain luin että capsaisiini edistää säilymistä, kuten sitruuna. Sitruunahappo mielestäni ainakin suurissa määrissä tappaa hiivan.
Puutarhurin multaiset kädet.

JartsaP

Varmaan mikä vain happo suuremmassa määrin tappaa hiivan (ja paljon muutakin, esim. ihmisen), jotkut jo pienemmissäkin määrissä. Sitruunahappo pienenä määränä ei tapa hiivaa, pikemminkin päin vastoin, ainakin sitä lisätään viineihin usein käymisen edistämiseksi ja maun saamiseksi raikkaammaksi (hapoton viini voisi olla aika pahaa). Kapsaisiini ei tietääkseni ole happo, vaikka aistimus siitä voikin olla samankaltainen. Ja esim. puolukasta voi tehdä viiniä, vaikka säilöntäaineena toimivaa bentsoehappoa siinä onkin runsaasti, kun se lisätään käymispönttöön pienissä erissä.

Muita hiivaa tappavia ovat esim. rikkiyhdisteet (tavanomaisimmat käymisenpysäyttäjät ovat jotain sulfiitteja tms.), liika lämpö ja liian korkea etanolipitoisuus.

Mihin muuten perustuu kapsaisiinin väitetty säilöntäaineominaisuus?