tammikuu 10, 2025, 22:28:06 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Reseptejä chilimiitistä 2 - Suomenlinna

Aloittaja Tekla, elokuu 10, 2003, 16:52:36 ip

« edellinen - seuraava »

Tekla

Minulta kyseltiin parissa chilimiitissä tarjoamani marmeladin sekä Suomenlinnaan kehittämieni piparien reseptejä. Kehittelen aina uusia reseptejä, mutta olen huono niitä taltioimaan. Reseptit eivät siis ole kovin tarkkoja, mutta maistelemalla ja kokeilemalla varmasti onnistuu.

Chili-sitrusmarmeladi (aka appelsiini-habaneromarmeladi)

Pieni annos (noin 2,5 dl)
1-2 appelsiinia ja appelsiinin raastettu kuori
1dl vettä
1,5 dl sokeria
1 sitruunan kuori ja mehu
1½ suurta habaneroa tai scotch bonnetia tai 2 pientä
1 dl hillosokeria
1½ rkl rommia

Kuutioi appelsiini, sekoita joukkoon 1dl sokeria ja 1dl vettä. Anna seoksen tekeytyä jonkin aikaa. Kaada appelsiiniseos kattilaan, lisää joukkoon pilkottu chili, sitruunankuori ja mehu. Keitä jonkin aikaa ja lisää sitten hillosokeri joukkoon. Keitä, kunnes seos alkaa sakeutua. Lisää rommi ja keitä vielä hetki. Kaada hieman jäähtynyt marmeladi steriileihin, kuumennettuihin lasipurkkeihin, piri pintaan, ja sulje huolellisesti. Käännä purkit ylösalaisin ja anna jäähtyä.

HUOM! Jos teet isomman annoksen, habanerojen määrä ei lisäänny aivan samassa suhteessa muiden ainesten kanssa. Nelinkertainen annos neljällä habanerolla oli jo todella tulinen.

Rocoto-timjami marmeladi (Tampereen chilimiitti keväällä 2003)
1 dl rocotoa pilkottuna
5 dl punaista paprikaa pilkottuna
1 dl vettä
1 dl yrttiviinietikkaa
3 dl sokeria
2,5 dl hillosokeria
1rkl sitruuna- ja appelsiinitimjamia (tai tavallista timjamia ja sitruunan kuorta)

Sekoita kattilassa pilkotut rocotot, paprika, vesi ja 3 dl sokeria. Keitä kunnes chili ja paprikat pehmenevät. Lisää hillosokeri keitä hetki ja lisää sitten viinietikka sekä timjamin lehdet kattilaan. Keitä vielä noin 10 minuuttia. Purkita valmis marmeladi steriileihin tölkkeihin.

Chilipiparit ja Jalapenolusikkaleivät

Nämä seuraavat reseptit ovat melko epämääräisiä. Perustaikina on molemmissa suurin piirtein sama. Chilipipareihin käytetään hieman vähemmän jauhoja, lusikkaleipiin enemmän; sopiva määrä on vain kokeiltava. Taikinaa kannattaa maistella tekovaiheessa ja siihen voi lisätä esim. suklaahippuja, pähkinöitä ja muita mieleisiä mausteita.

100 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
1-2 rkl siirappia
1 tl kanelia
2 neilikan kukkaa
muutama korianterin siemen jauhettuna
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
n. 2-3 dl karkeita vehnäjauhoja

Pipareihin: 1-2 anchoa ja/tai pasillaa murusina (tai muuta maukasta ja mietoa chiliä) ja ½-1 kuivattu habanero jauheena.
Lusikkaleipiin: taikinaan sopiva keko tuoretta jalapenoa silputtuna (ehkä 3-4 kappaletta, maistele) ja väliin habanero-appelsiinimarmeladia tai muuta chilimarmeladia.

Vatkaa rasva ja fariinisokeri vaahdoksi ja sekoita siirappi vaahtoon. Sekoita mausteet jauhojen sekaan ja lisää jauho-mausteseosta pikkuhiljaa taikinaan, kunnes taikina on sopivaa muotoiltavaksi: pipareihin taikina saa olla melko tarttuvaa ja lusikkaleipiin enemmän murumaista.

Pipaparit:
Ota taikinasta pieniä nokareita, pyöritä niistä jauhotetuissa käsissä palloja ja litistä pipareiksi. Paista piparit sopivan ruskeiksi noin 200 asteisen uunin yläosassa (ehkä 10 min, kannattaa vahtia).

Lusikkaleivät:
Purista nokare taikinaa tasaisesti pikkulusikan pesään ja irrota "aihio" varovaisesti. Paista lusikkaleivän puolikkaat 200 asteisessa uunissa, paistoaika on jotain 5-10 minuutin välillä. Kun pikkuleivän puolikkaat ovat jäähtyneet, voit koota lusikkaleivät. Puolikkaalle levitetään ohut kerros marmeladia ja toinen puolikas painetaan vastaan.

Toivottavasti näillä ohjeillä syntyy jotain maukasta, :)

Pacsu

Tjesh nämä ja Slapan reseptit pitänee minut ja kasvini hengissä talven yli ;)
Computers are like air condition, when you open windows, it won't work.

theBro

Keittelimpäs minäkin marmeladia. Maku oli erittäin hyvä, mutta koostumus jäi varsin veteläksi. Liekkö sitten vikana ollu tupla-annoksen keittely kerralla, vai olisko pitäny pistää reilummin hillosokeria. Noh, seuraavan kerran testaan reilummalla pektiinimäärällä... (On se kiva, ku oppii uusia sanoja; kohta saattaa jo ymmärtää, mitä resepteissä lukee  :laugh: ) Seuraava annos siis lienee höystetty pelkällä hillosokerilla ja vähän reilummalla/tulisemmalla chili-tsetillä  :p

ayla

Jees.. Mä en muuten lusikkaleivistä pahemmin piittaa mutta noihin kyllä siellä suokissa ihastuin..  :)

Ja meillä tais olla sama ongelma sillon syksyllä kun noita itse teimme että toi appelsiini-hapsumarmeladi jäi vähän löysäks, eli kannattaa varmaan hiukka enemmän laittaa sitä hillosokeria jos joku noita vielä tekeepi :)

ja Teklalle kiitokset ohjeista.. vähän niinkun näin jälkikäteen :p

theBro

Lainauskannattaa varmaan hiukka enemmän laittaa sitä hillosokeria jos joku noita vielä tekeepi


Eilen viimeks :D. Nykyään tullu laitettua pelkkää hillosokeria, ni tulee ihan marmeladin olosta. Edellistä erää on kyllä vielä syömättä, ku tais mennä hapsu tai pari liikaa (ei kelpaa vaimolle). Mulle kyllä uppoo toi tujumpikin versio pannarin päällä :)[/color]