tammikuu 10, 2025, 15:05:12 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


chilijauheen käyttö ja säilytys

Aloittaja svalli, marraskuu 12, 2004, 21:58:10 ip

« edellinen - seuraava »

svalli

Miten käytätte chilijauheitanne?

Kuukausi sitten raakana keräämäni chilit olivat kypsynnet kylmiössäni eli autotallissa. Kuivasin ne kuivurissa ja jauhoin eilen pulveriksi. Laitoin kaikki jäljellä olevat sekaisin eli siinä on Pasilla Bajiota, Anaheimia ja Hot Hungarian lajeja ja muutama jalapeno ja cayennekin taisi livahtaa mukaan. Jauheesta tuli mielestäni ihan hyvän makuista ja semmosta mediumia tulisuudeltaan.

Annoin purkin tätä jauhetta Meksikosta syntyisin olevalle työkaverille ja hän kertoi käyttävänsä sen hedelmien kanssa. Esimerkiksi vesimelonin päälle ripolteltuna se on kuulemma tosi hyvää. Onko kukaan kokeillut moista?

Toinen juttu on sen jauheen säilytys. Missä yleensä säilytätte jauheet? Pitäiskö se panna pakkaseen vai säilyykö se huoneenlämmössä? Chilit oli aika kuivia ja pakkasin jauheen tyhjiöpurkkiin, josta imaisin ilmat pois. Sillä lailla olen säilyttänyt kuivatuista tomaateista tehdyn pulverin ihan vaan kaapissa, mutta tomaatithan onkin happamia, eli ne kai säilyvät paremmin.

Sari
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Poppamies Tuliliemi

Minä käytän jauheita vaikkapa porkkanaraasteen kyytipoikana... Aivan ehdoton yhdistelmä! Koulunkin ruokalassa maltaa salaatteja syödä kunhan muistaa annostella mausteet makunsa mukaan.
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Fatalii

Noita jauheitahan tulee käytettyä ihan joka ruuassa, eritoten nyt savustettuja... todellista superherkkua!! :)

Tuntuvat säilyvän yllättävänkin pitkään (~1v) ihan käyttökelpoisena kunhan vain pysyvät kyllin kuivana.
Tärkeää onkin siis huomioida että ovat varmasti kuivia ennen kuin ne jauhaa...

Ja toisekseen, eivät ne kerkeä ihan heti huonoksi menemään jos niitä vain viitsii käyttää... ;)

http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=new&id=2334
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Wiski

Juu, itselläni pääsi yksi purtelo homehtumaan, kun en ollut kuivattanut niitä chilejä tarpeeksi pitkään uunissa. Harmillinen juttu mokata viime metreillä, kun semmoseen bona-purkkiin on nähty aika paljon vaivaa :cry:

Fatalii

Sitä ei todellakaan moni käsitä millainen määrä vähänkin hienompaa jauhetta menee edes normaalikokoiseen maustepurkkiin...

Ja millainen työ edeltää sitä purkillista mukaanlaskien kaikki lajikkeiden hankinnat, kasvatusympäristön rakennus ynnä muut kasvatusvalmistelut, itse kasvatus (monta kuukautta työtä!!) ja lopuksi vielä kuivaus ja jauhaminen jota edeltää se että jokainen palko tai palonpuolikas on käytävä yksitellen läpi jotta varmistuu siitä ettei mukana ole kosteammiksi jääneitä palkoja..
Sitten kun vielä selviää MITEN pieneen menee se suuri kauden sato.
http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=new&id=2332


Ja sitten kun joku vielä sanoo että 10e purkista on paljon... onhan se, mutta laatu maksaa :)
Tuohon kun laskee vielä sähkö- ja lämmityskulut sekä työtunnit niin on pakko todeta ettei ole kovin kannattava bisnes...
No, ylimääräisen chilijauheen avulla saa edes pikkuruisen murto-osan kuluista pois.

Pienempiki bonapurkillinen jauhetta kun homehtuu... voin todellakin kuvitella harmituksesi jos niitä ei kauhean montaa ole, ja vaikka olisikin...
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

solmunen

Montako palkoa tossa määrässä jauhetta suurinpiirtein on?

Fatalii

En osaa sitä sen paremmin arvioida kuin sinäkään, mutta....

Tälläinen määrä oli kasvissa loppuvaiheessa josta tein melkein kaikista jauhetta:
http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=search&word=lemon+drop&id=2298

Aiemmin samasta puskasta kerättyjä söin tuoreena ja laitoin silloin tällön kypsiä sivuun jauhetta varten joista tulikin toinen mokoma... kertoo hiukan lemon dropin tuottavuudesta... parhaimmillaan se on siis jatkuvasti poimittuna jos vaan olosuhteet sallii kunnon sadontuoton.

Mutta karkea arvio että noista mitä jäljellä oli tuli vielä ehkä tuo purkillinen, siemenet ja varret poistettuna toki.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Paistoin sunnuntaina kalkkunan rintafileita uunissa ja mausteeksi kaytin vaan omaa chilijauhetta ja itsekasvatettuja yrtteja. Tuli niin hyvaa, etta en enaa tarvitse kaupasta ostettua kanamaustetta ja oman jauheen sailyvyys ei tuskin tule olemaan ongelma, silla se tulee kaytettya nopeasti.

Saako niilla savustetuista chileista tehdylla jauheilla aikaan hiiligrillin aromin? Mulla on semmonen sahkoparila, jolla grillailen sisalla talvisin ja olen kayttanyt semmosta mausteseosta jossa on jotain savuaromia ja kanasta tulee vahan saman makuista kuin ulkona grillattu. Taytyisi siis kokeilla tuota chilien savustusta. Pitaisko ne chilit kylmasavustaa ja sitten kuivata? Meilla on semmonen sahkoinen savustuspontto ja kylmalla ilmalla se ei oikein lampene, joten se kay silloin kylmasavustukseen. Omat chilit on jo kuivattu, mutta kaupastahan saa uutta tuoretta tavaraa. Tyomatkan varrella on yksi pieni meksikolainen ruokakauppa, josta loytyy muutakin kuin tavallisia paprikoita.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

Suosittelen kyllä noita savustettuja chilejä LÄMPIMÄSTI!!
todellista herkkujen herkkua!!

Kannattaa koittaa suoraan ruuassa sitten.... sellaisenaan kun sitä maistaa niin ei välttämättä oikein nappaa kun aromi on aikamoisen vahva... :)

Itse käytin tuollaista pientä savustuspönttöä (kuva tulee saitille pian), jolla savustamiseen menee ~15-30min.
Suunnitelmissa on tehdä grilli jossa olisi savustusuuni samassa jolla onnistuisi vähän suurempienkin määrien savustaminen... ja tuon grillin alle toki kuparikierrot josta lämpö tulisi talteen kasvarin valuun, mutta se onkin sitten jo aivan toinen juttu! :)

Hiiligrillin aromista en tiedä mutta kun leivän päälle laittaa savuchiliä ja juustoa niin sitä syödessä tulee vaikutelma että välissä on savu/saunakinkkua!! :)
Ensimmäistä kertaa syödessä piti oikein tarkistaa sinne juuston alle että laitoinko muka kinkkua!

Kenties todellinen aarre laihduttajille ;)

On todella uskomatonta miten eri makuja saa ei pelkästään eri lajikkeita käyttämällä, vaan nimenomaan eri puuta käyttämällä... itse olen toistaiseksi käyttänyt vain leppää ja katajaa, erikseen ja yhdessä, mutta olen maistanut myös pekaanipuulla ja hikkorilla savustettuja jauheita, kaikki aivan omanlaisiaan herkkuja!!!

S U O S I T T E L E N !!!!!!
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Itse tykkaan omena- tai kirsikkapuu lastuista savustuksessa. Myos Jack Danielsin tynnyreista tehdylla savustuslastuilla tuli hyva maku tai ehka sita vaan kuvitteli maistavansa jotain erikoista  :wink:. Hickorylla saa myos ihan hyvan maun, se ei ole ihan yhta voimakas kuin Mesquite lastuilla. Niita myydaan taalla ihan kaupallisesti, joten ei tarvitse omia puita kaataa.

Kun chileja savustaa pitaisiko savustimen vesiastiassa olla vetta? Jos savustusaika on lyhyt se kai ei ole tarpeen. Lihaa savustaessa menee useampi tunti, jolloin paremman tuloksen saa kun pitaa huolta, etta vesiastia ei paase kuivumaan. Makua savustukseen saa myos kayttamalla veden sijasta esimerkiksi olutta tai lisaamalla nesteeseen yrtteja tms.

Tassahan alkaa tulla jo nalka kun ajattelee kaikkia herkkuja.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

Mulle tulee nälkä aina kun ajattelinkin savustettua chiliä, vaikka olisi juuri syönyt! :)
Mutta kiitos loistavista vinkeistä koskien savustuspuuta, tämä juuri kiinnostaa, jos vielä löytyy vastaavia ideoita puulaaduista mitkä kelpaavat savustukseen niin kertokaa ihmeessä, pitää koittaa. :)

Mistähän noita saa kun mainitsit että on kaupallisesti saatavilla ?
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Taalla rapakon takana niita myydaan jopa hyvin varustelluissa ruokakauppoissa ja yleensa kaikissa kaupoissa, jotka myyvat grillleja ym. tarvikkeita.

Jos etsit netista "smoker" +"chips" sanoilla, saat useita linkkeja ja kauppoja joista niita voi tilata.

Hickory- ja niita viskitynnyrichippeja olen ostanut kaupasta. Hedelmapuulastuja olen tehnyt omien puitten oksista, kun niita on kevattalvisin oksittu. Nain yhella saitilla myytavan Mulberry chippeja. Meilla kasvaa tontilla niita puita villina, joten seuraavan kerran kun ukkoni kaataa sellaisen, taidan tehda siita lastuja.

Vaahteraakin voi kayttaa savustukseen.

Pitaiskohan perustaa firma joka tuo savustuschippeja sinne Suomeen?
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

Tuntuu että on melkoisen alkumetreillä tämä savustushommeli täällä suomessa, mutta voisin odottaa että ajan kanssa alkaa tapahtua!

Mutta olettaisin että tuota voisi koittaa lähes millä tahansa puulla, pitää koittaa aina vaan vähän pienemmillä määrillä chiliä ettei mene turhan suuria satseja piloille kokeilun takia. :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around