Tilanpuute vaivaa - kasvien koko?

Aloittaja cele, huhtikuu 28, 2011, 17:06:46 ip

« edellinen - seuraava »

cele

Moi!

Osaisitteko kokeneemmat konkarit arvioida, kuinka pienessä tilassa on järkevää (edes yrittää) kasvattaa chiliä / chilejä?

C. Baccatumithan kasvavat tietääkseni hyvinkin suuriksi, mutta löytyisikö esimerkiksi chinenseistä tai vaikkapa villichileistä todella pieneen pakkautuvia lajikkeita? :)
Tarvittaessa voin tietysti kasveja saksiakin sopivan kokoisiksi (tykkäävätkö pahaa?) ja esimerkiksi jonkinlaisella kanaverkolla voisi yrittää rajoittaa kasvuhaluja?

Ymmärrän sen, ettei esimerkiksi kolme kertaa pienempi kasvi voi tuottaa yhtä paljon satoa, kuin "isoveljensä", mutta pystyykö pienikin chili olosuhteiden sattuessa sopiviksi kukkia ja tuottaa pari chiliä ruoanlaittoa piristämään?

Kuinka ison alueen yksi, pienikokoinen, mutta "täysikasvuinen" chili vaatii minimissään? 20x20cm? 30x30cm? 40x40cm? 50x50cm? Uskoisin suosituksen olevan lähinnä jälkimmäistä vaihtoehtoa, pari chiliä itsekin kasvamassa nähneenä, mutta jos unohdetaan keskiarvot ja keskitytään "erikoistapauksiin" / tarkoituksella pieniksi pidettyihin kasveihin?


ottulo

Viime kesänä idätin pari chiliä vasta joskus toukokuussa, jos en väärin muista. Ainakin Peruvian White Habanero (aka White Bullet) ja CAP 1473 kuuluivat näihin. Plantut kasvoivat melkein alusta asti partsilla mehu/maitopurkeissa. Kokoa suurimmille tuli n. 25x25cm ja korkeutta ml. purkki vajaa 40cm. Kumpaakin oli useampi kasvi ja jäivät noihin mittoihin, podeja tuli kustakin puskasta ainakin pari-kolmekymmentä.

Sanoisin, että saat mahtumaan vaikka mihin chilejä kasvamaan. Parhaat tulokset saat valitsemalla lajikkeita, joissa podit ovat pienehköjä (ei siis mitään pubeja, paprikoita tai jalluja) ja pidät ne pienissä astioissa. Valoa pitää olla tarpeeksi, jotta kasvaminen onnistuu, ja tietysti pienempi ruukun koko tarkoittaa pienempää kasteluväliä, mutta kasvattaminen kyllä onnistuu.

Ainakin Thai Rawit ja Lemon Drop ovat satoisia ja kompakteja lajikkeita, joille löytyy myös ruokakäyttöä. Rawit on perusjuttu Aasialaisissa ruoissa, mutta sellaisenaan sitä ei välttämättä popsi, maku nimittäin ei ole parhaimmasta päästä. Lemon Drop taas on erittäin maukas ja sopii moneen paikkaan. Myös ylempänä mainittu Peruvian White Haba on kokeilemisen arvoinen, jos ei muuten niin vaikka jauhettuna.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: cele - huhtikuu 28, 2011, 17:06:46 ip
Osaisitteko kokeneemmat konkarit arvioida, kuinka pienessä tilassa on järkevää (edes yrittää) kasvattaa chiliä / chilejä?

Tilakysymys on lähinnä kasvattajasta kiinni -  saksista ja riittävästä lannoituksesta.
Paljonkin olen "varataimia" kasvatellut 3-4 kpl samassa litran jäätelörasiassa ja on niistä satoa saatu. Tuolla taitaa olla erikoistapaus, 8 samassa laatikossa, desi multaa kullakin: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg47347#msg47347

InkRose

Eräänä esimerkkinä käynee oma Short Yellow Tabasconi, joka siis toki lajikkeenakin on yleensä varsin pienikokoinen. Se on 140mm Pauliina-ruukussa, eikä lehvästö juurikaan laajempaa alaa kata parikymmentä senttiä ylempänä. Nyt on muistaakseni kuudes tai seitsemäs kypsä hedelmä oksilla. Mikään makuelämyshän se ei ole, ja pienimarjainen, mutta ruoan perustulistamiseen käy jauheena.

Mm. geenillä on päiväkirjassaan hienoja kuvia todella nätisti onnistuneista kasveista aika pienissäkin ruukuissa.