tammikuu 09, 2025, 13:51:26 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


JuAn päiväkirja

Aloittaja JuAn, tammikuu 16, 2005, 22:26:46 ip

« edellinen - seuraava »

JuAn

Toi puristelu vinkki on varmaan aika hyvä. Tosin ihmettelin tuota jalapenoa irroittaessa jo sen kovuutta. Varmaan jonkin sortin perstuntuma tässäkin asiassa tullee.   :)

Fatalii

Perstuntumapa hyvinkin, sitten kun palko sanoo ritiratirallaa niin ei muuta kun suuhun rouskis! :)

Kyllä sen sitten oppii tietämään koska niitä kannattaa poimia.

Ja on muuten ihan kiva verrata itsekasvatettua jalapenoa kaupan etikkaviipaleisiin... ;)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

JuAn

Meni melkein tasan 4 kk että Tabasco aloitti kukkimisen.

Tässä kuva kaikista :

Early Jalapeno on nyt puolimetrinen, Tabasco 75 cm ja Ancho 85 cm. Tabasco kasvattaa kämmenen kokoisia lehtiä.
Anchon hedelmät on vajaa 10 cm pitkiä :

Jalapeno tuntuu kasvavan leveyttä ja kukkii todella paljon. Jalapenon hedelmiin on tullut ikäänkuin pieniä halkeamia, mutta nämä kai kuuluu asiaan?


Sen voisin vielä lisätä, että chilit saavat nautiskella itäikkunalla auringonpaisteesta aina kun mahdollista ja kun on huonompi sää yritän jaksaa kantaa ne natikan ja monimetallin alle. Pian alkaa varmaan roudaus parvekkeelle ja sisään. Viime vuonna oli sama rumba tomaattien kanssa. :roll:

JuAn

Söin tuon eo. kuvassa vasemalla olevan jalapenon ja maku tuntui olevan parempi kuin aiemmalla kerralla.  :)

Paljaaltaan tulisuutta löytyy meikäläiselle niin paljon, että piti jättää sentin verran lopusta syömättä kun yhtämenoa työntelin menemään. :twisted:

Jatkossa venailen sen verran näitten jalapenojen kanssa, että väri hieman vaalenee.

Jonne

vähä vaaleita lehtiä tos jalapenos, saanu jossaivaihees liikaa vettä? :o

JuAn

Se oli koko kasvi muutama viikko takaperin aika vaalee. (Typpivajarit?) Annoin sille sitten substralia vähäsen ja väri palas latvustoon ja uusiin lehtiin, mutta noi vanhat lehdet alhaalla ei saanu väriä kun vähän.

Onko muilla typpi tiputtanu kukat niinku joku edellä väitti?  :?

Jonne

minä väitin ja muutama aikasempi annuumi -> ostettu kaupasta.. tiputteli nuppuja ku lannotin.. loppu melkee samantien ku lopetin lannotuksenki..

JuAn

Pohdiskelin tässä lätkämatsin viimeisen erän (Ruotsin säkämaalit jaksaa aina ihmetyttää :?) aikana tuota anchon kasvua. Lukaisin exotic gardenin sivuilta, mistä siemenet hommasin :

"... Käytetään tuoreena meksikolaisissa ruuissa. Kartionmuotoiset, 8-10 cm pitkät, vihreänmustat hedelmät, jotka kuivattaessa muuttuvat suklaanruskeiksi."  

Täällä annuum-osiossa taas lukee :

"Hedelmä on kypsänä punainen, ruskea tai jopa melkein musta (jolloin puhutaan Mulato-paprikasta)."

Eli pitäiskö tässä venailla värin muuttumista vai heittää vihreenä uuniin?

JuAn

Rohkeasti tulta päin! Napsaisin pari anchoa maistiaisiksi. Vihreänä maistuvat vihreälle paprikalle (puoliso määritteli maun saunavihdaksi)... ylläri. Poltetta löytyy lähinnä tuosta pehmeästä kudoksesta missä siemenet ovat (kuvassa joku voi erottaa nuolten suunnissa keltaista. Liekö se sitten kapsaisiina vai tiivistynyttä raidia millä sumuttelin harsosääskiä viikko takaperin) :

Jos ei syö tuota pehmyttä osaa polte on mieto, mutta pehmeä matsku onkin  sitten yhtä tulista kuin jalapeno. Toinen hedelmä paahtuu parhaillaan uunissa. Yksi hedelmä jäi kasviin vielä saamaan väriä. Tuon pehmeän matskun syömättä jättämisestä oli foorumilla aiemmin jo puhetta. Olen sen verran alottelija vielä että taidan jättää sen kanssa jatkossa väliin.

Toinen asia tälle päivälle olikin vähän vakavampi. Olen rakentelemassa parempaa lamppusysteemiä itselleni ja purin vanhaa, kun huomasin natikan polttimossa pieniä murtumia :

Saapa nähdä pamahtaako tuo kohta päreiksi.

Amd

itsellä tuo kuvassa näkyvän metallilangan hitsaussauma oli pettänyt, enkä uskaltanut sitä kytkeä..

JuAn

Vasta vuoden vanha polttimo. Toisaalta toivoisinkin, että pamahtaisi -> pääsisi testaamaan uuden heijastimen suojalasia (kunhan systeemit saan valmiiksi).

Muuten... mikäköhän tää homma ihmisillä on niinku mulla nyt. Ens viikolla olis tentti tiedossa, mutta sen sijaan että lukis niin oon tänään siivonnu, rakennellu ja tehny kaikkia käytännön hommia + maistellu chilejä. Sitten kohta iskee kauhee angsti päälle kun ei oo saanu mitään aikaseks. En tosin oo yksin tän ongelman kanssa. Sukulaisella, jolla oli tossa ylppärit on sama ongelma. Lukemisen sijaan se järjesteli sen huonetta uudestaan ja uudestaan. Mikälie semi-ADHD  :lol: .

JuAn

Jopas jotain... näistä "paahdetuista" anchoista tuli ihan syötävän makuisia. Hetken pohtimisen jälkeen tulin siihen tulokseen, että maku on lähellä omenasta tehtyjä chipsejä. Väri ei ole ruskea vaan täysin musta.  :)  Kivaa!

REMo

Lainaus käyttäjältä: "Amd"itsellä tuo kuvassa näkyvän metallilangan hitsaussauma oli pettänyt, enkä uskaltanut sitä kytkeä..


Ei metallisen jenkaosan murtuma ole vaarallista, koska siihen ei kohdistu mitään merkittäviä rasituksia.  Toki jos sähköinen kontakti on lampussa pettänyt, silloin sen käyttö voi olla vaarallista (pistekuumeneminen jenkan alla lasissa), mutta minä en kuvan lampusta murehtisi.

JuAn

Njoo... viikonloppu tullu väännettyä valaistusta kuntoon. Tässä uusi heijastin :

ja koko systeemi tässä :


Pikkasen vaatii hienosäätöä vielä, mutta oon jo nyt tyytyväinen!  :) Parasta tässä on se, että melkein kaikki muu paitsi polttimot on kierrätystavaraa.

Tabasco on nyt sitten pisin chili!

JuAn

Täytyy pistää nyt päivitystä kun kamera lähtee viikoksi lomalle, vaikkei nyt ihmeempiä ole tapahtunut. Tässä nämä kaikki on nyt :

Early Jalapeno (50 cm), Ancho Mulato(80 cm) ja Tabasco(90 cm). EJ:llä on ihmeen vaaleita alalehtiä :

mutta ylhäällä kaikki on hyvin. Marjojakin se pukkaa nyt reilusti

Huomasin vasta kuvasta että tuo yksi on jo alkanut punastumaan ja söin sen tietysti samontein. Maku oli selvästi makeampi kuin aiemmin. Tulisuuttakin löytyi sen verran että kuuma tuli, nenä vuoti ja oli pakko syödä jätskiä perään kun tuntui että mahassa alkaa kuplimaan todella pahasti.

Chilit saavat nauttia säistä itäparvekkeella ympärivuorokauden. Muutamassa lehdessä näkyi pieniä palovammoja aurinkoisten päivien jälkeen, mutta kylmät yöt ne ovat kestäneet upeasti. Tabasco otti tuulta itseensä sen verran, että meni kenoon,  joten se oli nyt tuettava.

JuAn

Pitkästä aikaa taas kaikki :

Mitat ovat entisensä.  Tabasco vasemmalla, Ancho keskellä ja EJ oikealla.

Mitään ei oikeastaan ole tapahtunut koko tänä aikana. EJ:n ja anchon marjoja on toki kypsyny ja niitä on tullut popsittua välillä. Lajikuvauksen mukainen maininta anchon makeudesta pitää paikkansa. Kaupan punaiset paprikat eivät ole mitään verrattuna kypsiin ancho mulatoihin. En oikein edelleenkään tiedä mikä on oikea ajankohta poimia noita anchoja. Viimesin mitä maistoin oli mennyt päästä jo vähän ryttyyn ja marja oli sisältäkin lähes musta! Muistan nähneeni Ruotsissa Ahlensilla kerran noita anchoja myytävänä ja ne olivat oikein kunnolla rutussa. Tiedä sitten...?

Nyt nämä kaikki chilit kuitenkin näyttävät jotenkin huonokuntoisilta. Etenkin EJ :

Paljon vaaleita lehtiä, osassa kuolleita laikkuja. Luulen, että johtuvat suorasta auringon paisteesta. Mitään tuholaista en kasveista ole löytänyt. Joku hämähäkki oli viritellyt verkkojaan Anchon runkoon mutta mun puolesta se saa ihan hyvin saalista ei-toivottuja olioita pois.

Tabasco se vaan jaksaa kukkia :

keskivaiheilla voi erottaa marjan alun (keltainen möntti).  :)

En nyt oikein tiedä mikä tohon huonokuntosuuteen auttais. Varmaan täytyy substralia kohta noilla antaa.

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "JuAn"Nyt nämä kaikki chilit kuitenkin näyttävät jotenkin huonokuntoisilta. Etenkin EJ :
....
Paljon vaaleita lehtiä, osassa kuolleita laikkuja. Luulen, että johtuvat suorasta auringon paisteesta. Mitään tuholaista en kasveista ole löytänyt. Joku hämähäkki oli viritellyt verkkojaan Anchon runkoon mutta mun puolesta se saa ihan hyvin saalista ei-toivottuja olioita pois.
....
En nyt oikein tiedä mikä tohon huonokuntosuuteen auttais. Varmaan täytyy substralia kohta noilla antaa.


Mystistä on chilin elämä. Oma murheenkryynini (linkki) hetkellisestä piristymisestä huolimatta on tehnyt kuolemaa jo kuukauden verran. Oireet muistuttavat paljon sinunkin kasvejasi vaivaavaa kellastumista, paitsi että omalla kasvillani vielä useampi naula arkussa.  :cry:  Kaksi kasvia on jo saanut armokuoleman kompostissa. Nyt cayennen lisäksi pari habaneroa on hidastanut huomattavasti kasvuaan ja alkanut tiputtelemaan alalehtiään. Ehkä asia ei johdu kasveista, vaan olen niin pirun huono kasvattaja.  :evil:

Jos saat rehusi piristymään, kerro, mikä auttoi.

JuAn

Jalapenon kunto huononee jatkuvasti. :(

En oikein keksi muuta kuin liikakastelun, mikä sekin vaikuttaa epätodennäköiseltä. Tyhjensin siis altakasteluruukun vesitilan ja kaavin lecasoran mullan päältä, jotta saataisiin multa kuivemmaksi. Mietin, että pitäiskö vielä leikata kaikki marjat ja kukan alut pois, jotta kasvi keskittyisi pelkästään kasvuun? Osassa marjoista on mustia laikkuja siellä mistä niiden luulisi alkavan punoittamaan, mikä taas on täysin uutta. Edelleenkään en löytänyt mitään ötköitä mullasta tai lehdistä. APUA!

calm

Lainaus käyttäjältä: "JuAn"Tyhjensin siis altakasteluruukun vesitilan ja kaavin lecasoran mullan päältä, jotta saataisiin multa kuivemmaksi.

Jos siellä vesitilassa oikein vettäkin pysyvästi on ollut, niin kyllähän tuo taitaa vaan ihan ylikastelun puolelle mennä.

Onko noissa kellastuneissa lehdissä harmaita laikkuja ja pieniä mustia pisteitä? Jos on, niin sitten siellä ripsiäisiäkin mellastaa.

Fatalii

Todellakin näyttää reilulta ylikastelulta.

Vähennä kastelua 80% niin pitäisi alkaa näyttämään paremmalta.

Ts. älä kastele vielä heti silloinkaan kun multa on pinnalta kuivaa.
Sitten kun kastelet niin hyvin vähän kerrallaan.
Ylläpidät siis vain mullan kuivakkuutta.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around