tammikuu 10, 2025, 20:48:12 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Sampan chilit

Aloittaja Samppa, tammikuu 27, 2005, 12:38:52 ip

« edellinen - seuraava »

Samppa

Sampan chili sivu.
Tuolla on hieman juttua projektin etenemisestä.

Mutta nyt ihmetyttää mitä teen väärin, kun ei siemenet idä. Vai olenko vain liian kärsimätön.
Ensimmäiset siemenet saatoin tappaa, kun ehkä laitoin ne liian pian multaan kuumavesi käsittelyn jälkeen. Tosin yksi habanero iti.

Multana käytän kaktusmultaa.

Kokeilin eri paikkoja ja lopulta lämpimin paikka löytyi olohuoneen patterin päältä.
Odettelin jonkun aikaa ja ajattelin laittaa lisää siemeniä (jos tapoin ekat) ja laitoin ne sitten vielä mini kasvarin sisään. Kosteutta ja lämpöä riittää.
Laatikon pohjalla on hieman vettä ja multa on märkää, mutta ei sentää ihan ui vedessä.
Mutta onko mullan +33C lämpö liikaa? Kotisivulle eksyi liian aikaisin mitattu lämpötila.
Voiko korkea lämpö estää chilien kasvamisen?

Nuthead

Juu se mullan lämpötila on 33 asteessa eniten otollinen homeelle ja öttiäisille.
Pistä jotakin sinne väliin niin että lämpö laskee sinne 28-29 asteeseen. Ja seuraavaan kysymykseen vastaus on että kyllä, tolla pienellä muutaman asteen erolla on jumalaton merkitys!!!  :roll:

Ei muuta ku tsemppiä!!
-pähkinäpää-

Samppa

Piti sitten lopulta investoida lämpömittariin. Tähän asti mittailin lämpöjä laadukkaan yleismittarin lämpöanturilla. Sitä ei vain voinut jättää koko ajaksi paikalleen, koska kun anturi kostui riittävästi, niin se rupesi näyttämään ihan mitä sattuu.
Idätys laatiokkoa on nyt siirrelty patterin läheisyydessä eri suuntiin, jotta löytyisi se optimi paikka. Tosin nyt on sen verran kylmä ulkona, niin patteri on huomattavasti kuumempi. Eli täytyy päivittäin seurata lämpöä ja siirrellä sen mukaan.

Mistä ihmeestä olette löytäneet sellaisia pieniä pyyhkeen kuivaimia? Etsin useammasta paikasta Tampereella ja kaikkialla tarjosivat sellaisia sika isoja.
Tosin lämmittimeksi voisi käydä myös 80-100W kengän lämmitys teline lämpötermostaatti releellä varustettuna.

Nuthead

Niin ja onhan ohan tota idätystä varten kehitetty lämpömattoja. Tosin en yhtään sopuhintaista ole löytäny!!!   :lol:
-pähkinäpää-

Samppa

Innostuin hieman rakentamaan ja tein uuden chili hyllykön.  
Hyllykkö

Tampereen Bauhaussista ostin höylättyä puuta ja liikkeessä sain itse sirkkelöidä, omalla vastuulla, sopivan mittaiset pätkät. Helpottaa rakentamista kun ei tarvitse itse sahailla ja leikkaus kohdat ovat suorat. Hintaa puu tarvikkeille tuli 24€.


Hyllystä tuli ehkä ajateltua korkeampi, mutta onpahan taimilla kasvun varaa. Tosin korotuksia pitää käyttää, että saa ihan pienimmät lampun lähelle.

Lämpötila ongelmaankin löytyi eräänlainen ratkaisu. Mittaria on seurattava päivittäin ja huomioitava se että keskuslämmitteisessä talossa veden lämpötila muuttuu ulkolömmön mukaan.
Joten nyt lämmöt seilaa 27-30C välillä riippuen miten ehdin siirrellä laatikko lähemmäs/kauemmaksi patterista.

Samppa

Miksi ei chilit idä?
Lämmöt ja kostea ilma saatu kohdilleen, mutta ilkimykset eivät vain halua itää, paitsi eka kiirettä pitänyt habanero.

Voisikohan liika kosteus olla syypää? Eivät sentään ui vedessä mutta lähellä 100% kyl varmaan on mullan kosteus. Eli multa imee idätyslaatikon pohjalta vettä.
Nyt kokeilen vähentää pohjalla olevaa vettä huomattavasti, tarkoitus olisi että se pohja on vain kostea. Ja samalla luonnollisesti seuraan myös mullan kosteutta.

Onneksi hometta tai muuta ei toivottua elämää ole ilmennyt.

Voiko siemenet kuolla tai jotain, jos on liian märkää vai odottavatko sopivampia olosuhteita?


Pitäisiköhän kehitellä CPU ohjattu lämpö+kosteus systeemi. Insinöörin lähestymis tapaa kasvatukseen.  :lol:
Jostain autosta sähköinen monipiste ruisku, pumppu ja sit joku vesisäiliö, niin ei pääse vesivahinkoja tapahtumaan. Ei olisi loppujen lopuksi mikään hankala toteuttaa. Vaikka tietokoneen sarjaportin kautta lämpötilan ja kosteuden mittaus ja saman portin kautta voi ohjata vaikka releitä. Sarjaportin kautta minulla oli käytössä ulkolämmön mittaus edellisessä asunnossa.
Sitten vielä nettisivuille lämpö+kosteus tiedot ja web-kameran kautta kuvaa, niin voi seurata tilannetta reaaliaikaisesti mistä päin maailmaa tahansa.

Jostakin kun saisi vaikka Siemenssin S7-200 logiikan, niin voisin vaikka tuon toteuttaakkin ihan omaksi iloksi ja harjoitukseksi.

Ei pidä ottaa minun hulluja ideoita ihan tosisaan. Vaikka tuo ei mikään ihan pöljä idea olisikaan. Mutta minkäs sille mahtaa kun tekniikan mies innostuu kasvattamisesta.

JartsaP

Mikrokontrolleriohjausta minä puolestani olen miettinyt kasvihuoneeseen. Olis jossain kotikutoinen ohjelmointilaitekin jollekin Atmelin ikivanhoille 89c51 tjsp. siruille, ja pari pintaliitosmallista mcuta mitkä vois uhrata tieteelle... ei vaan ole aikaa moiselle, ehkä sitten eläkkeellä joskus reilun 30 vuoden päästä.

Samppa

Ja uusi tulokas, Aji Colorado,  iti perjantaina 11.2. Toivottavasti viikko sitten istutetuista siemenistä ilmestyisi lisää elämää pian.

Samppa

Hieman päivitystä kasvustoon. Tänään asensin Blumat automaattisen kastelu järjestelmän. Nyt vietänkin loppu viikon sen säätämisessä.
Chili sivut

Samppa

Olipas yllätys kun eilen tutkin chilejä. White bulletissa on jo pieniä nupun alkuja. Sellasia muutaman millin kokoisia palleroita.
Toivottavasti eivät vielä rupea kukkimaan kun kasvi on vielä aika pieni, noin 20-25cm korkea ja vasta aloittaa oksien teon.

Täytyy varmaan hieman kameralla ottaa päivitys kuvia nettisivuille. 14.3. otetuissa kuvissa chilit ovat todella pieniä, kun vertaa tämän hetken tilanteeseen. Eli jotain olen tehnyt oikein kasvatuksessa, vaikka alku oli hankalaa ja en millään saanut siemeniä itämään. Virheistä oppii ja ensi talvena osaan jo paremmin idättää.
Mutta kyllä nuo chilit kasvaa aika hurjaa vauhtia. Hiemen epäilin täällä liikkuneita kasvunopeuksia mutta nyt on pakko uskoa.

Viime aikoina olen kovasti miettinyt natikan hankintaa. Tein ehkä liian kapean ja matalan kasvihyllykön. Rupean huomaamaan pientä ahtaus ongelmaa. Onneksi vielä on hieman kasvu varaa ja kohta saan laittaa chilit parvekkeelle. Jospa nuo mahtuisivat vielä pari kuukautta tuossa olemaan. Mutta syksyllä natikka on syytä hankkia. Saattaa minun keittiä olla sitten aika mielenkiintoinen paikka.
Mitenkähän paljon 400W natikka lämmittää huonetta?

JartsaP

Lainaus käyttäjältä: "Samppa"
Mitenkähän paljon 400W natikka lämmittää huonetta?


Melko tarkkaan saman verran kuin mikä tahansa 400W tehoinen lämmitin... Lämmöksihän se menee oikeastaan kaikki, osa suoraan ja osa välillisesti.

Samppa

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"
Melko tarkkaan saman verran kuin mikä tahansa 400W tehoinen lämmitin... Lämmöksihän se menee oikeastaan kaikki, osa suoraan ja osa välillisesti.


No, ei se ihan taida 1:1 mennä. Osa tehosta muutuu valotehoksi ja osa lämmöksi. Tähän vaikuttaakin sitten lampun hyötysuhde.

Lämmön tuoton voisi laskekakkin, jos vain jaksaisi kaivella tarpeeksi tietoja. Valmistajalta tämänkin tiedon varmaan saisi suoraan. Luulisi tälläisten tietojen kiinnostavan kasvihuonevieljeliöitä.

Onko kukaan törmännyt missään natikan teknisiin tietoihin? Niistä varmaan löytyisi.
Ainakin tietyissä elektroniikan komponenetissa tämmöiset tiedot on helposti saatavissa erilaisista data kirjoista. AMK:ssa tehoelektroniikan kurssilla kovasti pyöriteltiin kaavoja mm. lämmön tuototsta ja jäähdytyksestä.

Nyt rupesi asia vaivaamaan. PItääpä googlata nettiä, jos vaikka jostain löytyisi tietoa.

Samppa

Nopeasti etsittynä en kovin paljoa tietoa löytänyt.
Yhden sivuston löytin missä lasketaan tilan lämpöä ja ilmanvaihdon tarvetta, Hullun puutarhurin kappaleet ja siellä oli käytetty suoraan lampun tehoa lämmön tuotossa.
Joten taisimpa olla väärässä. Ei taida lamppuihin päteä samat opit kuin tehoelektoniikassa ja sähkö mekaniikassa.

Voisn vielä yrittää vaikka ahdistella osramia emailill.

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "Samppa"
Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"
Melko tarkkaan saman verran kuin mikä tahansa 400W tehoinen lämmitin... Lämmöksihän se menee oikeastaan kaikki, osa suoraan ja osa välillisesti.


No, ei se ihan taida 1:1 mennä. Osa tehosta muutuu valotehoksi ja osa lämmöksi. Tähän vaikuttaakin sitten lampun hyötysuhde.


Mutta otapa huomioon, että ympäristö absorboi suurimman osa natikan lyhytaaltoisesta säteilyenergiasta, joka siinä vaiheessa muuttuu absorboivilla pinnoilla lämpöenergiaksi. Tästä voinee vähentää sen energian, jonka kasvit käyttävät yhteytykseen ja joka pakenee ikkunoista ulos.  :wink:

JartsaP

Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"

Mutta otapa huomioon, että ympäristö absorboi suurimman osa natikan lyhytaaltoisesta säteilyenergiasta, joka siinä vaiheessa muuttuu absorboivilla pinnoilla lämpöenergiaksi. Tästä voinee vähentää sen energian, jonka kasvit käyttävät yhteytykseen ja joka pakenee ikkunoista ulos.  :wink:


Juuri tätä tarkoitin. Valaisin muuttaa ensin hyötysuhteensa mukaisen määrän sähköä valoksi ja loput lämmöksi. Pintoihin osuessaan valo joko heijastuu pois tai muuttuu lämmöksi. Pois lukien, kuten yllä sanotaan, se vähäinen määrä joka karkaa ikkunoista ulos tai muuttuu joksikin muuksi energiaksi tai materiaksi (vaikka sokereiksi tai miksikä se nyt yhteytyksessä muuttuikaan). Käytännössä voi hyvin arvioida, että kaikki muuttuu ennemmin tai myöhemmin lämmöksi.

Vertailun vuoksi: kahvinkeittimen teho on yleensä luokkaa 1000W, samoin auton sisätilan lämmittimen. Muutama tavallinen hehkulamppu (40-60W/kpl)  tuhoaa yhtä paljon sähköä ja tuottaa saman verran lämpöä, mutta vain murto-osan natikan valomäärästä.

Samppa

Nyt minustakin tuli virallinen "Chilipää". Ostin viherpeukusta 400W natikan ja laitoin sen chileille.
Nyt odottelen milloin virkavalta tulee ovelle.  :D