tammikuu 08, 2025, 22:19:14 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilin kuivatus

Aloittaja Euro, helmikuu 06, 2005, 04:04:02 ap

« edellinen - seuraava »

biblo

Morttelin ostin tänään ikeasta ja kunnon silppurin haen kunhan saan jotain silputtavaa enemmänkin.Vaimoa ei ainenkaan vielä viitsi pistää vaihtoon ellei sinulla ole tarjolla vähän ajettua hyvää yksilöä.. ::)
"Grow food, not lawns"

Hombre

10-15 euroa on kahvimyllyn hinta, joten mieluummin hankkiin sen kuin uuden vaimon.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

TunturiTiger

niin onhan se vaimon vaihtaminen kalliimpaa. ja ainoa mikä siinä muuttuis ois ääni nalkutuksessa.

biblo

Löytyisikö vastausta kysymykseen?
"Grow food, not lawns"

Hombre

"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Herra 47

mikäli tuntuu hiukankin pehmeältä ja joustavalta niin ei ole kuivaa vielä... Nyt ilman kosteus on niin suuri että on todella hankalaa saada kuivattua kunnolla edes kuivurilla... Säilyy kyllä mutta jauheeksi ei välttämättä vielä kannata...
Anna olla paperipussissa ja kun talvi koittaa alkaa kuivua kun ilman suhteellinen kosteus laskee
Tai jauha vain kovettuneet ja jätä muut kuivumaan
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

biblo

Kuuluuko tuollaista kivimorttelia pestä muulla kuin vedellä?

Väriähän nuo jättää ja hiukan potkuakin mutta ei sen niin väliä.


Tein tänään mielenkiintoisen jauheen jonka totesin hyväksi.Jauhoin sekaisin Harold St Bartsia,Nagaa ja Peruvian Chinenseä.Potkukas jauhe tuli vaikka määrältään noin 6-7gr sain valmista.Tosin melko pitkäikäistä kun isompaan kattilaan kasviskeittoa itselle riittää neljännes teelusikkaa.
"Grow food, not lawns"

zenx

Mistäs kannattaisi lähteä kuivuria metsästämään? Varmaankin jostain Musta Pörssi / Gigantti -akselilta ? ???

jewe

Kyllä niitä löytyy melkein mistä vain. Prisma - Citymarket -Hong Kong ... , hinnat 30-40 euroa.

axo

Lainaus käyttäjältä: zenx - joulukuu 06, 2009, 19:18:22 ip
Mistäs kannattaisi lähteä kuivuria metsästämään? Varmaankin jostain Musta Pörssi / Gigantti -akselilta ? ???


Josset meinaa mitään järjetöntä satoa kuivata niin mun mielestä kuivuri ei oo niin kovin tarpeellinen. Iteltä sellanen löytyy, mut en oo chiliä kuivannu siinä ku vissiin kerran, sieniä ja hedelmiä enemmän. Ite oon laittanu chilit puoliksi ja naruun roikkumaan hämärään paikkaan, hyvin ovat kuivaneet. Jos kuivuri on pakko saada, citymarket vois olla kans kova mesta hakea.

Chilisusi

tammikuu 08, 2010, 13:58:42 ip #110 Viimeisin muokkaus: tammikuu 13, 2010, 13:56:30 ip käyttäjältä Chilisusi
Laitetaanpa kuivatuksesta omia kokemuksia... (ja esim apteekista saatavien talkittomien lateksihanskojen merkitystä ei voi liikaa korostaa tässä yhteydessä ;) )

Uunikuivatus:
max 50 astetta, kiertoilmauuni paras, mutta tavallinenkin käy, chilit halki tai jopa 4 osaan, että kuivuu kunnolla. (sienet jne ainakin halki, purjo n. 5mm siivuiksi). Lohkot ritilälle vaikkapa voipaperin päälle, paljaaltaan ritilällä voi se metalli käydä liian kuumaksi (johtaa lämpöä paljon voimakkaammin kuin pelkkä ilma) ja kypsentää sen kosketuskohdan. Isot lohkot lankaan pujotettuna hyvä keino. Luukku raolleen esim tikkuaskilla kiilattuna 3-4cm ja sitten odottelua. Poista välillä jo kuivat palot (suoraan purkkiin etteivät ime kosteutta ilmasta) ja jätä uuniin vielä kosteat.

Kuivuri:
http://kuvablogi.com/nayta/1350337/ kuva lohkoista kuivurissa.
Itselläni muistaakseni ABC-kuivuri, joskin paras olisi jos saisi kuivurin, jossa lämpötilaa saa laskettua alemmaskin. Esim habanerot olen halkaissut, poistanut siemenet ja kalvot, sitten halkaissut puolikkaat vielä kerran ja isompia jopa leikannut osittain lisää. Pienemmät kuivuu nopeammin, mutta suurempina säilyy aromit paremmin. Kokoa rajoittaa lähinnä ritilöiden "silmän" koko. Lisäksi laitan yleensä pintakalvo ylöspäin, että ohutkalvoisempi sisäpuoli tulee ilmavirtaa vasten. Kannattaa sitten myös varata chileille oma kuivuri ja muille kuivatuksille oma. Turha toivoakaan että ei kapsaiini jää ritilään pesun jälkeen (vertaa kokemusta kun käsittelet vahvoja chilejä kasan käsin ja vaikka kuinka peset käsiä niin käyt vessassa kiroillen kolme päivää :) ). Olen myös kuivatuksen edetessä ottanut ylimmän ritilän (yleensä selkeästi kosteampia) ja laittanut sen kuivurissa alimmaksi jossain vaiheessa, samoin kerännyt jo kuivat pois ja pudotellut vielä kosteat alemmille ritilöille tilan salliessa. Nopeuttaa kuivatusta ja siten vähentää käsittelyn mahdollisesti aiheuttamaa vahinkoa chilien laadulle.

Itse kuivaamisesta yleistä:
Varaa hansikas kuivurin lähettyville ja kokeile välillä käsin miltä chili tuntuu. Vähänkin kostea pala on löhkö tai notkea, voisi sanoa vähän omenankuoren tuntuinen (kuorittu kuorisiivu siis), kuiva tavara on selkeästi kovaa ja tuppaa taittaessa repeämään rapsahtaen. Habanerolla olen huomannut että saattaa pala olla muuten kuiva, mutta jokin kohta ihan lötkö vielä. Tuo kuivuusaste siis löytyy parhaiten käsin kokeilemalla. Myös väri voi olla hiukan tummempi kosteissa kohdissa.

Säilytyksestä:
Yleisimmin suositeltavia säilytystapoja valmiille kuivatulle tuotteelle ovat paperipussi tai lasipurkki. Joka tapauksessa kuiva ja mielellään pimeä säilytyspaikka. Itselläni 1.5v vanhat kuivatut habanerot ovat menettäneet vähän väriään, mutta maku ennallaan. Normaalisti käytän patenttikantisia (niitä hillopurkkeja, joissa kumitiiviste ja metallinen sulkuhaka) lasipurkkeja, joiden yksi selkeä etu on että jos päivässä parissa purkin mihinkään sisäpintaan tiivistyy vettä, on tavara liian kosteaa ja tarvitsee lisää kuivatusta. Myöskään purkissa ei chilit sitten ime kosteutta ilmasta. Kokonaisina palkoina ei kannata kuivattaa. Riski saada sisältä homehtuneita podeja on suuri ja ketutuksen määrä suunnaton. Halkaisu riittää, jolloin kuivatessa kosteus pääsee poistumaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.
Yleensä yrteillä jne aromi säilyy parhaiten suurempina paloina, jotka sitten jauhetaan tarvitessa. Itselläni käytössä umpikivinen mortteli (jälleen vain chilille pyhitetty vekotin) jonka etu on että saa juuri niin karkeata/hienoa ja suht tasalaatuista jauhetta kuin haluaa, lisäksi varovasti hiertäessä ei muodostu juurikaan pölyä. En tosin silti suosittele nuuskimaan kovin läheltä morttelia, menee vartti aivastellessa hyvin äkkiä :)

Toivottavasti tästä jollekin apua :)
Jos olo tuntuu hyvältä, ATK auttaa aina...

ingeniero

Lainaus käyttäjältä: Hombre - syyskuu 08, 2009, 09:09:20 ap
eiköhän se ole kuiva ;)


Vaimoko ;D

Samaisesta asiasta kysymys. Muuttaako kuivaus makuja mihin suuntaan, meneekö vahvemmaksi/miedommaksi vai onko kaikki kiinni lajikkeesta?

Larski

Ainaki omasta mielestäni tulisuus lähinnä kasvaa kuivatessa ku ei oo niin paljo nesteitä enää mukana. Maku on ainaki mun lemon dropeissa ja championeissa säilyny oikeenki hyvin eikä annuumienkaa maku oo ainakaan huonontunu. Habanerojen ym. chinensejen maku ilmeisesti kärsii eniten, mutta tulisuus säilyy.

Ite mietin viime kesänä kuivurin hommaamista mutta päädyin kuitenki paremmin opiskelijabudjettiin sopivaan metodiin. Dyykkasin siis roskiksesta 4 kpl jonku pois heittämiä tuollasia metallisia ritiläkoppia ja virittelin niitten päälle hyttysverkot. Sitte vaan latomaan koppia päällekäin ja aina väleihin verkkojen päälle kuivatettavia ja koko komistus muutamaksi päiväksi jääkaapin päälle lämpöseen kaappiin (n.27°C) ja ovi raolleen. Pilkotut chilit ja basilikat ym. kuivu nii helposti (ja halvalla) että taitaapa jäädä ens kesänäki kuivuri ostamatta.

Linda

Faija kyhäsi mutsille sienten kuvittamiseen sellaset ihan yksinkertaiset puiset kehikot, joiden pohjaksi pingotettiin sellasta ihan normi hyttysverkkoa. Niitä on sitten aina syksyisin kylppärin lattialla nauttimassa lattialämmityksestä. Ei siinä yleensä mene kun pari päivää kun sienet on kuivunu. :) Aattelin ite väsätä samanlaiset ens kesäks. Ei tuu paljoa maksamaan kun sen kehikon voi tehdä oikeestaan mistä tahansa rimasta :)
The fact that no one understands you
doesn't make you an artist...

Kaltsu

Lainaus käyttäjältä: Linda - helmikuu 22, 2010, 21:25:25 ip
Faija kyhäsi mutsille sienten kuvittamiseen sellaset ihan yksinkertaiset puiset kehikot, joiden pohjaksi pingotettiin sellasta ihan normi hyttysverkkoa. Niitä on sitten aina syksyisin kylppärin lattialla nauttimassa lattialämmityksestä. Ei siinä yleensä mene kun pari päivää kun sienet on kuivunu. :) Aattelin ite väsätä samanlaiset ens kesäks. Ei tuu paljoa maksamaan kun sen kehikon voi tehdä oikeestaan mistä tahansa rimasta :)


Paljonkos tuo lattialämmitys lisää sähkökuluja kuukaudessa? Itsellä olisi kylppärissä lattialämmitys, mutta en ole raaskinut pitää päällä, kun kuitenkin on "rättipatterit" seinällä.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Linda

Mä en nyt uskalla mennä sanomaan minkälaisia kuluja se tekee. Porukoilla on kylppäri alakerrassa, joka taas on puolittain maan alla ja siellä on syksyllä pakko laittaa lattialämmitys päälle kun muuten se lattia on niin kylmä että ei tarkene mennä suihkuun ilman villasukkia ;D Mä en oo ihan satavarma millä systeemillä se lattialämmitys on. Täytyypä vähän kysellä :)
The fact that no one understands you
doesn't make you an artist...

Ryhis

Sähköinen lattialämmitys on samanlainen kusetus kuin esimerkiksi vyölaukut 90-luvulla.

Lattialämppäri on hyvä boonus märkätiloissa, mutta mikään ei korvaa kiertovesipatteria.

Lattialämmityksen tehoa voi olla vaikea mitata, yksi tapa on ottaa mittarin kansi auki ja katsoa mittarilla.

Pari vuotta sitten vertailin sähkölaskuja ja totesin, että jos lämmitys on päällä, mutta asennossa 1 (asteikko 0-10) niin lattia ei tunnu "lämpimältä" mutta saumoissa ei kasva punahome. Tämä kustansi n.100€ vuodessa. Jos lattian haluaa tuntuvat lämpimältä, kannattaa namikka vääntää osoittamaan 3 tai 4, silloin sähköä palaa 200€vuodessa.

Ja jos haluaa, että lattia tosiaan on kuuma ja kuivattaa niin ylärajaa ei varmaan ole  ;D
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Kaltsu

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - helmikuu 23, 2010, 10:43:51 ap
Sähköinen lattialämmitys on samanlainen kusetus kuin esimerkiksi vyölaukut 90-luvulla.

Lattialämppäri on hyvä boonus märkätiloissa, mutta mikään ei korvaa kiertovesipatteria.

Lattialämmityksen tehoa voi olla vaikea mitata, yksi tapa on ottaa mittarin kansi auki ja katsoa mittarilla.

Pari vuotta sitten vertailin sähkölaskuja ja totesin, että jos lämmitys on päällä, mutta asennossa 1 (asteikko 0-10) niin lattia ei tunnu "lämpimältä" mutta saumoissa ei kasva punahome. Tämä kustansi n.100€ vuodessa. Jos lattian haluaa tuntuvat lämpimältä, kannattaa namikka vääntää osoittamaan 3 tai 4, silloin sähköä palaa 200€vuodessa.

Ja jos haluaa, että lattia tosiaan on kuuma ja kuivattaa niin ylärajaa ei varmaan ole  ;D


Näin ajattelinkin asian olevan. Aika turha kapistus siis, lähinnä tuommoinen "lisävaruste", kun kuitenkin kuivauksen ja lämmityksen hoitaa kaksi patteria. Onhan se mukava istua saissella, kun lattia lämmittää mukavasti jalkoja. :D
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Ryhis

Jeps. Kuivuri tai sitten itsetehty viritys jossa pieneen kaappiin laitetaan auton sisätilalämppäri maksaa itsensä aika nopsaan takaisin.

Lattialämmityksen hintaa voi laskea vaikka seuraavalla tavalla: Katso sähkömittarisi lukema kun kaikki ovat menneet nukkumaan ja valot, teeveet yms jne ovat suljettuja, katso lukema uudestaan aamulla ennenkuin kaikki laitteet ovat päällä.

Seuraavana yönä temppu toistetaan, mutta lattialämmitys pannaan hyvissä ajoin täysille. Sitten vähän perusmatematiikkaa ja lasketaan paljonko Lilius vetää ensi vuonna välistä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Linda

Kun jotenkin mulla on sellanen muistikuva, ettei se välttämättä ole sähköinen se niiden lattialämmitys. En kyllä ihan varma tosiaan ole, pitää kysyä kun tulee soitettua seuraavan kerran. Muutenhan siinä talossa on öljylämmitys, etten tiedä sitten kuuluuko tuo samaan systeemiin jollain konstilla. En oo sillai asiaan sen kummemmin syventynyt :)
The fact that no one understands you
doesn't make you an artist...