tammikuu 09, 2025, 12:25:32 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilin kuivatus

Aloittaja Euro, helmikuu 06, 2005, 04:04:02 ap

« edellinen - seuraava »

masaiman

Jaa niin että sammutin viereen, 112 valmiiks puhelimeen ja peukku näppäimellä?  ;D

Äkkiseltään väittäsin että lienee tuo ProQ ainakin turvallisempi kun ne viime kertaset kolvipatentit jotka liipas varokkeenkin kerran...

Kaisuli-Haisuli

Lainaus käyttäjältä: Mattson - lokakuu 31, 2012, 11:36:28 ap
Täytyy sit vaan käännellä niitä välillä, oman pikku haasteensa siihen vaan tuo se, että kerta savustettua kuivataa, ilmeisten hajuhaittojen takia kuivaus tapahtuu autotallissa.


Höpöhöpö. Hyviä chilejä mihinkään autotalliin!

masaiman

Dunkkaa koko talli pari päivää savuchilille kuivauksen jälkeen, vaimo vetäis niin eeppisen pultin jos sisällä kuivais et nou tsääns. Mut väliäkös tuolla, kuivuu ne siellä ihan samalla tavalla.

Fredrik-flugarn

Aha! Nyt ymmärrän miks yritettiin kaupatella niin paljon AH-filttereitä aiemmin... ;-)
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Ruutana

Tuli tuossa pistäydyttyä suurimmassa naapurissa ja mukaan tarttui iso pussillinen punaisia pitkulaisia chilejä. Pakkohan niita oli ostaa kun halvalla sai. Ajattelin tehdä niistä hilloa tai kuivailla niitä. Siinäpä tuli sitten lueskeltua tämä ketju läpi. Vanhana sienten kuivaajana (Evermat) tuli tarve vähän tarkennella kuivaamiseen liittyviä asioita.
Kokemukseni mukaan lämpö ei ole tärkein asia kuivauksessa. Itse asiassa pakkanen on erittäin hyvä kuivattaja (vrt poron kuivaliha, jota on myös tullut tehtyä). Tärkeintä on, että ilma vaihtuu ja sen kosteus on alhaisempi kuin kuivattavan tuotteen. Haihtumista kun tapahtuu kaikissa normaalimaailman lämpötiloissa. Lämmön nostaminen lisää haihtumista, mutta liiallinen lämmön nosto aiheuttaa myös kypsymistä. Kuivattavat sienet eivät saisi kypsyä, mutta kuinka on chilin kanssa?
Chilin kuivatuksesta minulla ei ole kokemusta, mutta jos kuivaan, niin ehdottomasti halkaisen ne ja asetan kuivuriin sisäpinta ylöspäin. Perustelen tätä sillä, että lämpö ja näin sen haihduttama kosteus pyrkivät ylös. Kuivurissa on sen verran virtausta, että pinnan ei pitäisi jäädä hikoamaan. Toinen syy on se kapaisiini on rasvaliukoinen ja sitä tihkuu myös sisältä ulospäin. Näin arvoaineen hukka on pienempi. Kannattaako muuten oikein "rasvaista" chilia kuivatakaan?
Yksi edullinen suurillekin määrille toimiva keino kuivata chiliä voisi olla sen pakastaminen ja kuivaaminen kevät auringossa. Onnistuu parvekkeellakin, jos ei pölyt ole kiusana.
Leivinuunin jälkilämmön vaikutusta voi tehostaa jättämällä pellit raolleen. Leivinuunissa voi kuivaaminen onnistua näin myös ilmän lämmitystä.
Syksyllä sieniä kuivatessani pakkaan ne suoraan puhaltavasta kuivurista säilytysastiaan, jotta ilmankosteus ei kerkiäisi imeytyä niihin takaisin ja rapaeus säilyisi.

Ps. Chilihillo ja hunaja ovat oivia poron mausteita.
Njietu Problem, Normal Katastrof

unenkuva


Tässäpä miten itse kuivailin ja tein jauhetta


Lähtötilanne. Piri Piri ja Herculenaum Pompeiita omista puskista.



Liiat siemenet pois ja chilit kohtalaisen samankokoisiksi, että kuivuu tasaisemmin.



Uuninpellille, 50`C astetta, ja 5-6h. Välillä käytin uunia auki, että tuulettuu. Tarkkaa aikaa ei voi sanoa, mutta kuivata niin kauan, että chili taittaessa rapsahtaa poikki, ja nimenomaan rapsahduksen kanssa. Uuni ei saa olla liian kuuma, tuo 50 on mielestäni hyvä. Olen kokeillut vähän isommillakin lämpötiloilla ja palaa tosi herkästi.




Mortteliin



Ja valmista jauhetta


Paawi

Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 31, 2012, 09:55:45 ap
OBH Nordican 50 kuivurissa ei ole noista ominaisuuksista mitään. :) Lämpötilaa "säädetään" säätämällä ilman läpivirtausta, termostaattia ei ole ja laite kuivaa todella epätasaisesti. Toukon sanoma toispuoleisuus on totta, mutta minua häiritsee eniten se, että kuivausaika on aivan eri kahden alimman ritilän reunoilla ja yläritilöiden keskellä.


Komppaan. Epätasanen, monella tapaa. Alimmilla eri tahtia kun ylimmillä ja toisella reunalla nopeemmin kun toisella. Mutta siitäkin huolimatta mun mielestä hintaansa nähden ihan kelvollinen vekotin (jos ei hajoa heti). Ostin tossa kuukaus sitten ja makso kotiin kuskattuna 44e. Huomattavan paljon helpompaa verrattuna siihen kun edellisinä kausina uunissa kuivattelin. Varsinkin nyt kun tällä kaudella tuli jo oikeesti aika reilusti satoa + varmaan 100kg omenoita joille myös pitäis tehä jotain. 

Puromutka

Onpahan varsin asiallinen ketju, kiitoksia kaikille vinkeistä. 8) En huomannu kenenkään kirjoittaneen tästä, niin tuli mieleen kysyä, että onko kukaan pohjoisempana (Pudasjärvei-Utsjoki-Halti-akselilla) asuva kokeillu, miten helmi-maaliskuun pakkastuulilla tapahtuva ilmakuivatus toimii chileille?

Ruutana

Lainaus käyttäjältä: Puromutka - elokuu 31, 2013, 09:49:48 ap
Onpahan varsin asiallinen ketju, kiitoksia kaikille vinkeistä. 8) En huomannu kenenkään kirjoittaneen tästä, niin tuli mieleen kysyä, että onko kukaan pohjoisempana (Pudasjärvei-Utsjoki-Halti-akselilla) asuva kokeillu, miten helmi-maaliskuun pakkastuulilla tapahtuva ilmakuivatus toimii chileille?

Tähän teemaan viittasin kun puhuin kevätauringossa kuivattamisesta. Kasvien kuivaaminen on kokeilematta, mutta lihan kuivaus onnistuu täällä etelämmässäkin. Teollisuushan harrastaa pakastekuivausta myös kasveille, niin luulisi homman toimivan myös luonnonvoimin. Seinälihan tekemisessä homma voi mennä pieleen, jos pakkaset ovat liian ankarat ja pinta "palaa", eikä ulkokerros enää ime sisältä uutta nestettä pintaan ja liha alkaa pilaantua sisältäpäin. Liika lämpö taas sulattaa koko lihan ja lopputulos on sama.
Chili on halkaistuna selvästi ohuempaa, mutta väriltään vaaleampaa kuin lihabiitit. Sitä onko noilla seikoilla suurikin merkitys kuivumisen kannalta on toinen juttu. Norjalainen lammas kuivataan kangaspussin sisällä vetoisassa paikassa. Sekin menetelmä voisi sopia kun väliin pöyhii chilit uuteen järjestykseen.

Omenat kannattaa puristuttaa tuoremehuksi, jos vain lähellä on mehuasema. Ja ainahan niistä voi tehdä viiniä !!!  ;D
Njietu Problem, Normal Katastrof

SK

Pakastekuivaus on kyllä käynyt mielessä ja ois kiva kokeilla. Silloin ilmeisesti maut pysyvät paremmin tuotteessa.
Ongelmana vaan on ollut se, että kuivien kevätpakkasten aikaan ei ole ollut tuoreita chilejä. ;)

Ruutana

Mustaherukan kera hilloks ja hunajaks meni tämän kertaiset chilit. Mitäs nyt kuivatellaan ?!
Njietu Problem, Normal Katastrof

oulun_seudulta

Onko kukaan kokeillut jauhaa Bamixilla, jauhaako siemenetkin? Siis tavallisella, ei tehoterällä. Tarkoitus olisi kuivata chilejä kasvikuivurilla ja arvon tässä poistanko siemenet vaiko en, kun tarkoitus on saada jauhetta.

bluesman

Lainaus käyttäjältä: oulun_seudulta - lokakuu 13, 2013, 20:47:12 ip
Onko kukaan kokeillut jauhaa Bamixilla, jauhaako siemenetkin? Siis tavallisella, ei tehoterällä. Tarkoitus olisi kuivata chilejä kasvikuivurilla ja arvon tässä poistanko siemenet vaiko en, kun tarkoitus on saada jauhetta.


No kuivatat siemenineen päivineen ja vaikka morttelissa jauhat senverran hienoksi että siemenet ovat suurempia kuin jauhamasi podirouhe. Siivilään ja voilá - siemenetöntä jauhetta. Itse en ole kokenut siemeniä mitenkään haitaksi paitsi rocotoissa joiden siemenet ovat pahanmakuisia.

unenkuva


Pikkusen kun kelaat ketjua ylemmäs niin siellä miten minä tein. Lähes kaikki siemet sain pois, eikä enää niistä muutamista haittaa ollut, menivät myllystä läpi

bluesman

Lainaus käyttäjältä: unenkuva - lokakuu 13, 2013, 22:49:55 ip

Pikkusen kun kelaat ketjua ylemmäs niin siellä miten minä tein. Lähes kaikki siemet sain pois, eikä enää niistä muutamista haittaa ollut, menivät myllystä läpi


Entäpä silloin kun sulla on 6 ämpärillistä chilejä odottamassa jatkojalostusta?

unenkuva


Kyllä pellille mahtuu :)  tarvittaessahan voi tehdä useamman erän useammalla pellillä

PP

Lainaus käyttäjältä: unenkuva - lokakuu 14, 2013, 09:50:35 ap

Kyllä pellille mahtuu :)  tarvittaessahan voi tehdä useamman erän useammalla pellillä


bluesman taisi tarkoittaa, ettei kukaan jaksa putsata kymmeniä litroja chilejä siemenistä. :)

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 14, 2013, 10:12:47 ap
Lainaus käyttäjältä: unenkuva - lokakuu 14, 2013, 09:50:35 ap

Kyllä pellille mahtuu :)  tarvittaessahan voi tehdä useamman erän useammalla pellillä


bluesman taisi tarkoittaa, ettei kukaan jaksa putsata kymmeniä litroja chilejä siemenistä. :)


Mitäpä sitä ei hyvän jauheen vuoksi tekisi :)

Moose

Kukaan ei ole (ainakaan viime aikoina) tainnut todeta, että ei ohutseinämäisten chilien kuivattamiseen välttämättä tarvita kuivuria tai uunia. Ne voi silputa ja jättää paperin päälle kuivumaan. Auttaa jos aluspaperi on huokoista kuten esim. talouspaperi on. Ei ole montaakaan viikkoa kun kahden hesarin alalla kuivattelin parisataa chinenseä. Kuivamisessa meni 3-4 päivää.

Whili

lokakuu 15, 2013, 18:24:56 ip #199 Viimeisin muokkaus: lokakuu 01, 2014, 18:24:39 ip käyttäjältä Whili
Kyllähän noita ohutseinäisiä chilejä on kuivailtu kuivausnaruilla ja vaikka millä



..ja miksei lämpöisessä paikassa talouspaperinkin päällä.