tammikuu 08, 2025, 22:10:20 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilin kuivatus

Aloittaja Euro, helmikuu 06, 2005, 04:04:02 ap

« edellinen - seuraava »

chilipirre

Kai se sitten ajallaan kuivuu. Olis vielä parikymmentä hedelmää puskissa mitkä pitäs kuivattaa. Ehkä jossain vaiheessa opin ettei kannata kaikkea maistaa :-X

Aji Inferno

Sienikuivuri on aika ylivoimainen tapa chilille. Paras tulos eivätkä pala vahingossa karrelle. Löytyy halvalla lähimmästä tavaratalosta. Ja kuten täällä kait on jo miljoonasti todettu, kuivia ovat vasta kun kaikki "pehmeys" on kadonnut.

chilipirre

Kyllähän tuo kuivuri olis varmaan hyvä, mutta kun lupasin itselleni melkein viidensadan tasauslaskun maksettuani, ettei meille tule enää ainuttakaan sähköllä toimivaa aparaattia lisää. Vielä kun olis toi leivinuunikin mitä vois hyödyntää. Lattialämmitys on paikoin liiankin lämmin. Olen kuivattanut siinä sienetkin hyvällä menestyksellä.

vilkku

Kuivatan Orange hapaneroni samalla hyötykasvikuivurilla, millä kuivatin osa mustikoista. Mahtaa ens vuonna mustikat maistua mikäli en pese alustoja. Kuivatuslämpötila 40 astetta ja kuivuu päivässä, parissa. Jauhamista mietin vielä jatkoksi. Mmm

masaiman

Viikonlopun jäljiltä olisi toivottavasti "uunillinen" Jalapenoa savustettuna mitkä pitäisi kuivattaa. Päätin että linkoan vanhan halpispaskakuivurin johdosta Venäjälle ja ostan nyt tänään kunnollisen tilalle. Mikähän se nyt sitten olisi se kuivureiden cädilläc, liekö se OBH nordica nyt sitten paras? Hintaa sais olla max 70e ja mielellään tilavuutta hyvin. Ensisijaisena ominaisuutena tasainen, termostaattiohjattu lämpö joka leviää TASAISESTI laitteessa eikä niinkun tuon nykyisen kanssa että etureunassa 35, keskellä 50 ja kaikki keskilinjan takana palaa.

Touko

Lainaus käyttäjältä: Mattson - lokakuu 31, 2012, 08:50:34 ap
Viikonlopun jäljiltä olisi toivottavasti "uunillinen" Jalapenoa savustettuna mitkä pitäisi kuivattaa. Päätin että linkoan vanhan halpispaskakuivurin johdosta Venäjälle ja ostan nyt tänään kunnollisen tilalle. Mikähän se nyt sitten olisi se kuivureiden cädilläc, liekö se OBH nordica nyt sitten paras? Hintaa sais olla max 70e ja mielellään tilavuutta hyvin. Ensisijaisena ominaisuutena tasainen, termostaattiohjattu lämpö joka leviää TASAISESTI laitteessa eikä niinkun tuon nykyisen kanssa että etureunassa 35, keskellä 50 ja kaikki keskilinjan takana palaa.


Mun OBH nordica kuivaa toispuoleisesti.
Illalla kun laittaa kuivurin pöhisemään joutuu aamulla pyörittää ritilöitä puolikierrosta ja töistä kotiin päästyään chilit on kuivia. Jos pyörityksen unohtaa aamulla, niin iltapäivästä puolet on tummuneita ja loput puolikuiviä lötköjä.
Pubejen kuivausta en ole kokeillut, niitä joutuu varmaan pidempään kuivailla ja pyöritellä.  ???
Elämä on reijässä rattoisaa

PP

Lainaus käyttäjältä: Mattson - lokakuu 31, 2012, 08:50:34 ap
Viikonlopun jäljiltä olisi toivottavasti "uunillinen" Jalapenoa savustettuna mitkä pitäisi kuivattaa. Päätin että linkoan vanhan halpispaskakuivurin johdosta Venäjälle ja ostan nyt tänään kunnollisen tilalle. Mikähän se nyt sitten olisi se kuivureiden cädilläc, liekö se OBH nordica nyt sitten paras? Hintaa sais olla max 70e ja mielellään tilavuutta hyvin. Ensisijaisena ominaisuutena tasainen, termostaattiohjattu lämpö joka leviää TASAISESTI laitteessa eikä niinkun tuon nykyisen kanssa että etureunassa 35, keskellä 50 ja kaikki keskilinjan takana palaa.


OBH Nordican 50 kuivurissa ei ole noista ominaisuuksista mitään. :) Lämpötilaa "säädetään" säätämällä ilman läpivirtausta, termostaattia ei ole ja laite kuivaa todella epätasaisesti. Toukon sanoma toispuoleisuus on totta, mutta minua häiritsee eniten se, että kuivausaika on aivan eri kahden alimman ritilän reunoilla ja yläritilöiden keskellä. Rocotojenkin kuivaus sentään onnistuu, mutta tavaraa pitää siirrellä ritilöillä ja vaihtaa ritilöiden paikkaa.

Oikeasti hyvä kuivuri on Evermat, mutta sen maksaa pitkästi kolmatta sataa.

Huru-ukko

Ensiksi kysymys: Joku oli kuivaillut uunissa ja kertoi että oli käyttänyt lämpötilaa muistaakseni 84 asteessa koska siinä lämpötilassa kaikki elollinen toiminta kuolee. En muista mikä se nyt oli nimeltään, mikä piti deletoida....
Itse taisin kuivailla jossain 40 asteen lämpötilassa auton sisä tilalämmittimellä.
Eli onko tuo lämpötilan nosto tarpeellinen?

Erälehdessä ( 12/2012) on vertailu noista vihanneskuivureista. Nordica oli toiseksi viimeinen yhdeksästä kuivurista ja Orakas 5521 voitti. Evermat oli kakkonen.

masaiman

obh ei siis ole hyvä. Kiintoisaa... Muistaakos Huru mitä muita laitteita testissä oöi luokassa alle satasen? Äkkiä tule mieleen muita mitä lahdesta saa kun nää wilfat yms halpahalliromut...

Larski

OBH Nordica ei tosiaan ole paras mahdollinen, mutta kyllä silläkin chilit kuivuu. Vanhalla OBH:lla tuli aikoinaan tehtyä jopa onnistuneet jerkyt. Epätasainen kuivuminen taitaa olla ongelma kalliimmissakin laitteissa. Evermatinkin ohjekirjassa taidetaan suositella tasojen järjestyksen ja asentojen muuttelemista että tavara kuivuisi tasaisemmin. Termostaatittomuus onkin isompi ongelma, mutta ei näemmä ylipääsemätön. Foorumilta löytyy jopa ohjeet termostaatin askarteluun.

Reilun vuoden Evermatia käytelleenä voin suositella sitä. Erinomainen vehje.

masaiman

pakko se varmaan on se obh kuitenkin hankkia, ei täältä taida tähän hätään parempaakaan saada. Täytyy sit vaan käännellä niitä välillä, oman pikku haasteensa siihen vaan tuo se, että kerta savustettua kuivataa, ilmeisten hajuhaittojen takia kuivaus tapahtuu autotallissa. Alkanu vaan hiljalleen arvostaa kaikenlaisia "kytke ja unohda" tyyppisiä laitteita mut niinkun sanoin en mun käytöllä aio hassata yli satasta...

bluesman

Lainaus käyttäjältä: Larski - lokakuu 31, 2012, 11:14:21 ap

Reilun vuoden Evermatia käytelleenä voin suositella sitä. Erinomainen vehje.


Mulla Evermat on ollut käytössä varmaan 25 vuotta ilman ongelmia. Ritilöiden pyöritys aika ajoin nopeuttaa kuivumista muttei ole välttämätöntä.
Laitteessa on hyvä lämpötilan säätö kun kuivaa vaikkapa siemeniä niin ei tarvitse posottaa täysillä. En ole kylläkään testannut onko itävyyteen vaikutusta jos kuivaa 35C:sa tai 45C:ssa. Hinta/laatu mielestäni kohdallaan vaikka lienee kallis.

Huru-ukko

Prego /InBound Finland Oy 39,90€, Nordica /OBH Nordica Finland Oy 59,90£, Severin / OY Harry Marcell Ab 69 €.
Sopu / Soputuote Oy 119 €+ lämpöpuhallin 26 €. Stockli Dörrex / Raakapuoli/ilopuoli Oy 149€ muoviritilöillä ja 165€ metalliverkkoritilöillä.
Loput 4 on kalliimpia. Orakas 5521 440 €, Evermat 315 €, Excalibur 299 € ja Sedona 399 €.

Sitten on vielä teeseitse malli...Oma tekele
Tässä käytetään marjaperaus ritilöitä hyödyksi. Alkuperäiseen sopi noita ritilöitä kolme kappaletta, tähän saa kaksi, eli kapulat ritilöiden väliin. Jos ostaa ritilät ja samalla käy sovittamassa niitä saaveihin pitäisi onnistua. Kaikilla taitaa löytyä kotoa auton sisätila lämmitin. Ajastuksen tuohon saa ajastimella...Saaviksi käy ihan pohjastaan haljennutkin..

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - lokakuu 31, 2012, 10:42:15 ap
Ensiksi kysymys: Joku oli kuivaillut uunissa ja kertoi että oli käyttänyt lämpötilaa muistaakseni 84 asteessa koska siinä lämpötilassa kaikki elollinen toiminta kuolee. En muista mikä se nyt oli nimeltään, mikä piti deletoida....
Itse taisin kuivailla jossain 40 asteen lämpötilassa auton sisä tilalämmittimellä.
Eli onko tuo lämpötilan nosto tarpeellinen?


Mitä enemmän lämpötilaa nostaa tai laskee, niin harvempi mikrobi säilyy hengissä. Mutta kaikkea elollista ei saa tapettua varmaan kuin vasta useissa tuhansissa asteissa. Yleisistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista ainakin norovirus kestää tuon 84-astetta. Ja jos elintarviikkeessa on kasvanut toksiineja erittävä mikrobi, niin ne toksiinit eivät sieltä katoa, vaikka sitä lämmittäisi tunnin 300-asteessa.
Eli kaiken a ja o on hyvä käsi- ja välinehygienia sekä puhtaat raaka-aineet.

masaiman

lokakuu 31, 2012, 13:31:49 ip #174 Viimeisin muokkaus: lokakuu 31, 2012, 13:37:35 ip käyttäjältä Mattson
Yritin kerran vastaavaa systeemillä defa pöheltämään sisään savustuspöntön (sisäänmeno)hormista, lopputuloksena defa poiki. Komeat on kyllä Huru-ukon kasvatukset, vallan meinaa kademieli iskeä kattellessa... E: niin mites noi halvemmat pärjäs, mikä paras?

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: hubert - lokakuu 31, 2012, 13:03:15 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - lokakuu 31, 2012, 10:42:15 ap
Ensiksi kysymys: Joku oli kuivaillut uunissa ja kertoi että oli käyttänyt lämpötilaa muistaakseni 84 asteessa koska siinä lämpötilassa kaikki elollinen toiminta kuolee. En muista mikä se nyt oli nimeltään, mikä piti deletoida....
Itse taisin kuivailla jossain 40 asteen lämpötilassa auton sisä tilalämmittimellä.
Eli onko tuo lämpötilan nosto tarpeellinen?


Mitä enemmän lämpötilaa nostaa tai laskee, niin harvempi mikrobi säilyy hengissä. Mutta kaikkea elollista ei saa tapettua varmaan kuin vasta useissa tuhansissa asteissa. Yleisistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista ainakin norovirus kestää tuon 84-astetta. Ja jos elintarviikkeessa on kasvanut toksiineja erittävä mikrobi, niin ne toksiinit eivät sieltä katoa, vaikka sitä lämmittäisi tunnin 300-asteessa.
Eli kaiken a ja o on hyvä käsi- ja välinehygienia sekä puhtaat raaka-aineet.


Juu tuo mikrobihan se oli, en ole tavannut... Mutta tuosta voi vetää epätieteellisen päätelmän; ihan sama mitä teet, vaivat ja viat tulee jos on tullakseen... ;)

Whili

Severin-merkkisellä kuivurilla on menty. Laitteessa ei ole termostaattia ja lämmöt ovat n.60 astetta.
Ja kuivattaa epätasaisesti, mutta kun kääntelee tasoja ja vaihtelee järjestystä, niin tulos on ihan siedettävää.

Hintaansa nähden toimiva peli.

masaiman

Alkaa piirtyä kuva että tuo epätasainen lämmitys on enemmän sääntö kun poikkeus... No, täytyy vaan käännellä, tuossa mikä mulla nyt on on muutenkin liututettavat ritilät -> chilit käpristyy kuivuessaan -> koko makkina täynnä roipetta kun ritelit poistaa... Se OBH oli vissiin pinottava eiks vaan? Kahvimylly tarttis varmaan kans keksiä, hitto kun en eilen muistanu Kärkkäisellä...

masaiman

Nordica ostettu, onhan aikasta suuri siihen edelliseen verrattuna. Satoa tulee niin vähän että vaikka savustan paprikaa kanssa en viitti ostaa myllyä, morttelilla ja blenderillä saanee ton verran jauhetta aikaan.

Lauantai aamulla ois tarkotus panna "poika pöhiseen" ja varmaan su-ma yötä vasten kuivuri päälle. Ans kattoo mitä tosta tulee.

Herra 47

sinun onnettomuusalttiutesi huomioon ottaen pahinta pelkään ;)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)