tammikuu 10, 2025, 08:53:08 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Iso Ulupica

Aloittaja Aji Inferno, lokakuu 18, 2011, 23:04:15 ip

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Tämä aivan loistavaksi kotikasvatus/hyötychiliksi osoittautunut puolivilli chililajike on varmuudella lähisukua villeille capsicum cardenasiille ja tämän hyvin läheiselle sukulaiselle capsicum eximiumille. Siinä myös on, käytännössä varmasti, jalostetun, myös huonosti tunnetun vuoristochili capsicum pubescensin geenejä.

(jatkoa seuraa)

Chilivaari

Melkeinpä voisin vannoa, että Ulupica Large (Fataliin vuosia vanhoista siemenistä) tuoksuu. Eivät lehdet, vaan kukat. Pieni kasvi kukkii yli kymmenellä kukalla ja tuoksu on selkeästi jotakin parfyymiä muistuttava.

Kasvini ei kyllä muistuta yleistä kuvaa Ulupicasta:
http://chilivaari.blogspot.com/2012/01/ulupica-kukkii-jo.html
http://chilivaari.blogspot.com/2012/01/ulupican-kukat.html

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 03, 2012, 13:39:51 ip
Melkeinpä voisin vannoa, että Ulupica Large (Fataliin vuosia vanhoista siemenistä) tuoksuu. Eivät lehdet, vaan kukat. Pieni kasvi kukkii yli kymmenellä kukalla ja tuoksu on selkeästi jotakin parfyymiä muistuttava.

Kasvini ei kyllä muistuta yleistä kuvaa Ulupicasta:
http://chilivaari.blogspot.com/2012/01/ulupica-kukkii-jo.html
http://chilivaari.blogspot.com/2012/01/ulupican-kukat.html



Tuoksuu kyllä, vaikkei aina vahvasti. Mukava kasvi!

Jan

helmikuu 12, 2012, 21:19:33 ip #3 Viimeisin muokkaus: helmikuu 12, 2012, 21:22:19 ip käyttäjältä Jan
Hei.

Kantapään kautta kokemusta tästä lajikkeesta. Älkää pitäkö liian kuumassa. Oma yksilöni kasvoi oikein mallikkaasti ikkunalaudalla, mutta päästyään natikan alle uusi kasvu kuivui pieniksi käppyröiksi heti alkuunsa. En mitannut lämpötilaa, mutta muut lajit pärjäsivät mainiosti, mutta niiden ylimmät lehvästöt eivät olekaan vielä yhtä korkealla (lämmintä tuossa suoraan natikan alla kyllä on). Nyt on tuokin tosin vironnut taas kasvamaan, kun siirsin sen sivumpaan (yhä natikan alla, mutta metrin sivummassa) ja olen sitä aktiivisesti suihkutellut.

Yksi kysymys kuitenkin olisi. Oma yksilöni on erittäin hento. Vaatii tuentaa pysyäkseen pystyssä, joka sinällään ei ole chileille poikkeuksellista, mutta tuon runko on selkeästi ohuin pituuteensa nähden mistään chileistäni (korkeutta noin 80 cm ja varren paksuus noin 4 mm). Onko hento rakenne ominaista tälle, vai voisiko kyseessä olla liika typpi tms? Olen lannoittanut kuten pubeja (0,75-1.00 ml PK:ta per litra). Kasvaa Kekkilän puutarhaturpeessa.

Toni.A

Lainaus käyttäjältä: Jan - helmikuu 12, 2012, 21:19:33 ip
Hei.

Kantapään kautta kokemusta tästä lajikkeesta. Älkää pitäkö liian kuumassa. Oma yksilöni kasvoi oikein mallikkaasti ikkunalaudalla, mutta päästyään natikan alle uusi kasvu kuivui pieniksi käppyröiksi heti alkuunsa.
Hyvin pärjää kyllä natikan alla, siitä on kyllä monella kokemustakin, minä mukaan lukien. Jotkut voi aluksi reagoida juuri noin, kun kerralla hämysestä valosta vie kirkkaan natikan alle. Kasvihuoneessakin viihtyi ihan hyvin ja lämmöt välillä nousivat todella korkeiksi.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Tiemuh

Tämä kun on C.cardenasiin ja C.pubesencin risteytys ja jos se on peräisin fataliilta, on se vielä vakiintumaton hypridi ja se tarkoittaa että sen eri muodot vaihtelevat. Kun kasvattaa useamman kasvin saa erilaisia kasveja. C.cardenasii on lonkeromainen chili ohuilla varsilla. Sinun variaatiosi Jan on siis varreltaan ilmeisen lähellä tuota. Minulla on yksi varsin samanlainen tapaus.

Jan

Ok. Odotellaan ja katsotaan, mitä tapahtuu. Sinällään tuo kuivuminen oli harmi, koska se oli juuri alkanut tehdä nuppuja ja tuossa yhteydessä pudotti ne kaikki. Tuli taas kerran todettua kantapäään kautta, että olosuhteiden muutokset pitäisi koittaa ajoittaa vähemmän mielenkiintoiseen ajankohtaan ;) Oli siis ennen natikkaa ollut ikkunalaudalla kahden loisteputken avustamina, joten ihan hämyinen tuo valo ei ollut. Veikkaan, että lämpötilamuutos oli huomattavasti valonmäärää suurempi muutos (loistarit 5 cm, natikka reilun metrin päässä). Muuten olisin iloisesti antanut olla ikkunalla, kun siellä kerran viihtyi, mutta tuo nopeakasvuisuus pakotti siirron, ettei loistareita tarvitse nostaa liian korkealle muista kasveista (muut taimet oli jo nostettu 20cm korkeammalle alustalle, mutta yhä tuo puski lamppua ylöspäin, kasvoi korkeutta jopa nopeammin, kuin tomaatit).

Siku

Eikös näitä risteytyksiä kutsuta nimellä rocopica.
Varsinainen Iso Ulupicahan on oletettavasti vanha luonnonristeymä.
Tässä uskossa olen itse elänyt. Tarkentkaa ihmeessä koko tarina.

Tiemuh

Oikeita nimiä ei ole olemassakaan. Fatalii myi aluksi samoja siemeniä Rocopicoina ja vaihtoi sitten nimen Ulupica Largeksi. Ulupica on nimi jolla C.cardenasiita ja ilmeisesti myös sen isomarjaista muotoa nimitetään sen alkuperäisillä kasvualueilla. Aji Infernokin on vuosien mittaan kutsunut tuota omaa vuosikymmenen vanhaa kasvi kaksikkoaan ainakin C.cardenasiiksi, Ulupica Largeksi, Isomarjaiseksi Ulupicaksi, Iso Ulupicaksi ja kenties muiksikin. Eli kyse on kaiketi siitä mikä nimi saa vakiintuneimman kannatuksen tai miksi kukakin omaa kasviaan kutsuu.

Tiemuh

Rocopica on siis nimi jonka joku risteyttäjä antoi hypridilleen joskus vuosia sitten. Iso Ulupica on käsittääkseni Aji Infernon keksintö? Varmuutta ei minkään tällä hetkellä piireissä liikkuvan kasvin alkuperästä ole. Siis siiä että onko luonnollinen jalostunut hypridi vai uudempi risteytys. Varmaa on kuitenkin se että fataliin siemenet on vielä vakiintumattomasta hypridistä.

Aji Inferno

Pulma on siinä, että bolivian intiaaneille nämä kaikki ovat vain Ulupicoja, jotkut isompia, toiset pienempiä. Se on siis ainoa oikea nimi, mutta käytän termiä Iso Ulupica ihan kaaoksen minimoimiseksi. Villiä isomarjaista voisi kait jo pitää omana lajinaankin samoin perustein kuin vaikka annuum-trioa.

zarmo

Minun Ulupicani (fataliin siemenistä) ovat ainakin kasvattaneet ihan jämäkät varret, mutta nyt talvisaikaan tehneet hennompaa kasvustoa aikalailla.
Kuumasta en tiedä, mutta ainakin viileästä kärsi Ulupica puskistani ensimmäisenä parvekkeella syksyllä. Tiputteli isot määrät lehtiä, oltuaan ulkona vaikka muut pensaat vielä pärjäsivät ihan hyvin.
Ajatuksenjuoksun leimaa-antavin luonteenpiirre on pimeys

Tiemuh

Pistänpä tähän linkin keskusteluun joka käytiin Iso Ulupican tiimoilta tuolla muualla. Ihan sitä varten että ihmisten olisi helpompi löytää tieto joka sopisi tänne.

boozeman

Sain Tiemuh:lta monen muun lisäksi Ulupica Largen pistokkaan toukokuussa 2012. Tämä kasvi jumitti alkuun pihalla ja teki todella hitaasti hyvin ohuen varren ja kasvaa sellaista hassua siksakkia lehtihaarasta toiseen. Ulkokauden alkaessa tuo päätyi syntymäkotiini etelä-kaakkoiselle ikkunalle ja asuu edelleenkin siellä. Kesällä se kukki normaalein värikkäin kukin ja jouluna keräsin noin 10 marjaa talteen. Yksi marjoista kypsyy vielä.

Ja se mikä tässä on yllättävää niin näistä marjoista saaduista siemenistä on lautalla neljästä itänyt jo kaksi 15 ja 17 päivän itämisajoin. Aiemmin kun olen Fataliin siemenistä tätä koittanut idättää niin puuha on muistuttanut lähinnä huonoa ja loukkaavaa vitsiä.

Siemeniä on jäljellä aika vähän, mutta hyvän chilietiketin mukaisesti jokunen niistä liikenee jakoonkin.
https://viinanen.org - Ei se siitä... - #1213

Tiemuh

Kiva tietää että kanta jatkaa eloaa. Edellä mainitun pistokkaan vanhemman siemeniä (eli käytännössä samoja siemeniä) en saanut viime vuonna kasviksi asti, mutta tänä vuonna itävyys oli 7/15, eli ei mitenkään huono villille lajikkeelle.

Mandrake

Erikoista kuulla, miten paljon on ollut ongelmia ison Ulupican idätyksessä! Itselläni kaikki idätykset ovat menneet suurin piirtein ~80% onnistumisella. Nykyinen siemensatoni, jonka tein ristipölyttämällä on tähän mennessä itänyt joka kerta melkein 100%!

M

Tiemuh

Eli ristiinpölytit kahta eri Ulupica Large? Kuulostaa ihan järkevältä että niin syntyy paremmin itäviä siemeniä.

Mandrake

Jep, kaksi eri Ulupica Largea pölytin ristiin. Toki osa siemenistä on varmasti myös itsepölytyksen tuotosta, kun en kaikkia kukkia voinut valvotusti pölyttää.

-V-

On se aika veijari...

Marraskuun alussa (noin suunnilleen, ei ole tarkkaa dataa) nähnyt päivänvalon, pari viikkoa takapakkia latvomisesta ja nyt ensimmäisestä kukasta lähtien pukkaa marjaa. Valonkin suhteen ollut vähän syrjässä.

Herpiili


On muuten melkoisen satoisa tapaus, kuva parin vuoden takaa. Saattais sopia amppeliinkin.