tammikuu 10, 2025, 19:24:46 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


TÄRKEÄÄ loisteputkivalaisimista!

Aloittaja Puuhis81, helmikuu 11, 2005, 13:11:13 ip

« edellinen - seuraava »

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: Pankkipoju - huhtikuu 05, 2010, 23:50:40 ip
Nyt kun tarkemmin asiaa pohdin niin ilmeisesti kondensaattori ei ole osa alkuperäistä konseptia, vaan se on kyytiin ronkeloitu ilmeisen jälkijättöisesti?
Kuristin on tämmöinen  ja siihen printattuun kytkentäkaavioon ei ole merkattu konkkaa ollenkaan.
Pelkästään lamppu, kuristin ja sytytin.


Rautakuristimellinen kaasupurkauslamppu on induktiivinen kuorma. Se tarkoittaa, että sen ottaman vaihtovirran aaltomuoto on ajallisesti hieman jäljessä jännitteen aaltomuotoa, mikä aiheuttaa ylimääräisiä häviöitä sähköverkon komponenteissa. Kuristin-lamppu-yhdistelmän rinnalle kytkettävä kondensaattori muuttaa kuorman kuorman sähköverkolle sopivammaksi.

Yksittäisissä kotiasennuksissa kompensointi ei ole välttämätön, ja konkan voi jättää pois, koska loistehosta ei erikseen laskuteta (sen sähköverkolle aiheuttamat kustannukset sisältyvät siirtohintaan). Suuritehoisissa teollisuus- ja vastaavissa sähköliittymissä induktiivisesta loistehosta laskutetaan erikseen, ja silloin konkat säästävät rahaa, jos valaisimia on paljon.

Joissakin erikoisissa kaasupurkauslamppuasennuksissa on sarjakonkkia. Sellaista ei saa jättää pois. Perusmonimetallivalaisimsta sellaisia virityksiä tuskin tapaa (mutta asia on syytä varmistaa ennen kuin muuttaa kytkentää).


LainausValo sätki jo niin pahasti että sisukalut meni purkuu joten ajattelin kokeilla ilman kondensaattoria ja nyt oikeasti vaikuttaa siltä että konsepti kondensaattorin kanssa on ylipäätänsä haasteellinen.


Aika erikoinen vika, mutta luultavasti se konkka on viallinen.


LainausIkkunalaudalla olevat rehut kääntyivät kaikki auringonvalon (harmaa päivä tänään) sijaan juuri tuonne takaseinän sinisen valon lähdettä kohti.
Yhden näreen päällä oli 20W ESL (2700K)  kymmenen sentin päästä kasvista, jopa tämä rehu kääntyi monimetallin sinisen suuntaan.


Itse huomasin päinvastaisen ilmiön, kun kasvattelin natikalla ikkunan vieressä. Kauimpana ikkunasta olevat kasvitkin käänsivät lehtensä ikkunaa kohti, vaika päällä loimotti 350 W natikka. Ilmeisesti sininen valo on se, joka ohja kasvien liikkeitä.

KP78

Ostin 4 eurolla loisteputkivalaisimen, 2x18w loisteputket.
Konkka 0,1uF, 1 kuristin. Riittääkö tähän 5uF konkka vai pitääkö laittaa isompi? (Tavoitteena ennemmin 45W kuin 60W)
Puuhis1 kirjoitti "2kpl 18W valaisimia, joilla molemmilla oma kuristin" ja "Lopulta kun olin kytkenyt molempien 18W valaisimien rinnalle 6uF konkan yht. 12uF, putosi valaisimen verkosta ottama virta 0,25Amp jolloin valaisimien yhteensä ottama teho siis putosi-> 0,25A x 230V = 57,5W."
Vanha aihe, mutta kysyttävä on kun kysytyttää!

calm

Lainaus käyttäjältä: KP78 - elokuu 26, 2013, 18:19:05 ip
Ostin 4 eurolla loisteputkivalaisimen, 2x18w loisteputket.
Konkka 0,1uF, 1 kuristin. Riittääkö tähän 5uF konkka vai pitääkö laittaa isompi? (Tavoitteena ennemmin 45W kuin 60W) Vanha aihe, mutta kysyttävä on kun kysytyttää!


Jos pitää kysyä, niin varmaankin olet kuluttaja-asiakas, etkä teollisuusasiakas. Eli voit unohtaa koko asian, et maksa loistehosta kuitenkaan, vaan pelkästä pätötehosta. Vaihtosähkö on vaikeaa.

KP78

Toinen juttu on se että tuollanen vaatimaton 0,1uF konkka kuitenkin aiheuttaa ikävän napsahduksen myös stereolaitteistoon kun valaisimeen kytkee virran tai virran pois. Vähentäisikö isompi konkka napsahduksen voimakkuutta?

KP78

Niin että miten on? Poistuuko stereoista kuuluva napsuminen konkan poistolla tai isompaan vaihtamisella?
Se kun ei pelkästään kaiuttimista kuulu, vaan menee myöskin äänitettävään audiosignaaliin (mikrofoni) ja sitä kautta häiritsee välillä kun ajastimella kytkee loisteputket päälle...

calm

Lainaus käyttäjältä: KP78 - marraskuu 19, 2015, 09:13:23 ap
Niin että miten on? Poistuuko stereoista kuuluva napsuminen konkan poistolla tai isompaan vaihtamisella?
Se kun ei pelkästään kaiuttimista kuulu, vaan menee myöskin äänitettävään audiosignaaliin (mikrofoni) ja sitä kautta häiritsee välillä kun ajastimella kytkee loisteputket päälle...


Todennäköisesti ei. Kummallakaan tavalla. Pitäisi ennemmin parantaa stereoiden häiriönsietokykyä, joka sitten taas on noin luokassa mahdotonta keskivertokuluttajalle.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: KP78 - marraskuu 19, 2015, 09:13:23 ap... menee myöskin äänitettävään audiosignaaliin (mikrofoni) ja sitä kautta häiritsee välillä kun ajastimella kytkee loisteputket päälle...

Kai sinulla on kunnolliset XLR-mikrofonikaapelit? Ohuilla miniplugivirityksillä saattaa kuulua vaikka venäläiset radioasemat.

Loisteputken sytyttimiä on myös erilaisia. Elektronisella putket eivät välky, vaan syttyvät pehmeästi ja heti. Näiden vaikutusta äänihäiriöihin en tiedä, mutta silmälle ja korvalle ovat miellyttävämpiä - mutta myös kalliimpia.

KP78

Nysväämiseks menee tähän laittaa XLR:t http://www.samsontech.com/samson/products/microphones/usb-microphones/gomic/ ;) ja ei auta häiriöihin.
Kai noissa bilteman valmiissa t5-paketeissa on elektroniset jutut, mutta silti tulee häiriötä. Ne vaan sopii hyvin kasvihyllyyn ja alle mahtuu hyllyn mitalta kasveja valon alle.
Auttaiskohan faradayn häkki kasvihyllyn ympärillä paremmin häiriöihin?

ChiliTard

Lainaus käyttäjältä: KP78 - marraskuu 20, 2015, 11:16:44 ap
Nysväämiseks menee tähän laittaa XLR:t http://www.samsontech.com/samson/products/microphones/usb-microphones/gomic/ ;) ja ei auta häiriöihin.
Kai noissa bilteman valmiissa t5-paketeissa on elektroniset jutut, mutta silti tulee häiriötä. Ne vaan sopii hyvin kasvihyllyyn ja alle mahtuu hyllyn mitalta kasveja valon alle.
Auttaiskohan faradayn häkki kasvihyllyn ympärillä paremmin häiriöihin?


Onko selvinny asia?

Mä oon tätä asiaa funtsinu oikeesti useampaan kertaan, mutta ei tää oikein tunnu oikeelta. Mä oon paska harrastelijamuusikko ja paska sähköasentaja ihan tällai selittääkseni kiinnostustani.
1. Jos sä sytytät loisteputkivalaisimen niin se ei vaikuta samassa tilassa olevaan mikrofooniin jos kytkennät on oikein - täten faraday häkki ei auta asiaan, tai jos se auttaa niin kyseinen tila ei välttämättä ole terveellinen ihmisen olla siellä. Ees metrin vaikutusalueen sähkömagneettisen kentän luominen vaatis ihan järkyn tehon.
2. Loisteputken loisteho ei käsittääkseni voi vaikuttaa sähköverkkoon siten, että se aiheuttaisi napsumista edes samassa pistorasiassa olevaan audiolaitteeseen - jos kaikki on kytketty oikein..jos se kuitenkin tekee niin kyseinen kytkentä ei välttämättä ole terveellinen ihmiselle. Lisäks sen pitäis mielestäni vaikuttaa koko sähköverkkoon vähintään lähimpään jakokeskukseen asti - eli naapurit valittais samasta.

Joten mikä siis on vialla? No asiaan on pari ratkaisua:
1. Kaikki audiolaitteesi ovat rikki ja niiden maadoitus on kytketty väärin, luultavasti jännite rungossa ja kuolet jos kosket niihin.
2. Lamppusi on ollut ostettaessa hengenvaarallisesti väärin kytketty, siinä on jännite rungossa ja luultavasti kuolet jos kosket siihen.
3. Olet mennyt lisäämään jonkin ylimääräisen osan täysin toimivaan sähkölaitteeseen ymmärtämättä ollenkaan mitä olet tekemässä, koska "internetissä sanottiin että niin pitää tehdä" - olet muuttanut lampun mahdollisesti räjähtäväksi sekasikiöksi ja elämä maapallolla loppuu ehkä yhdessä isossa räsähdyksessä.


Ja lopuksi: Laitteesi saattaa olla tarkoitettu eri jännitteelle tai se on muuten viallinen tai muuten vaan paska, tai joku on sorkkinut sitä. Heitä se roskiin ja osta uusi niin et kuole ja olet oppinut kokemuksesta jotain. Ensi kerralla älä mieti mitä lisäisit ostamasi valaisimen kytkentään internetohjeitten perusteella.

Ps. Lisäämällä xlr- liittimiä mihinkään et mitenkään auta asiaa, vaan luultavasti rikot stereos ja mikkis myös.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: ChiliTard - marraskuu 29, 2015, 00:29:13 apJos sä sytytät loisteputkivalaisimen niin se ei vaikuta samassa tilassa olevaan mikrofooniin jos kytkennät on oikein -....

Tuosta ongelmasetistä tihkuu tietoja kovin tipoittain.
USB-mikkiin ei tietenkään voi vaihtaa XLR:ää.
Tämä juttu lähti joistakin konkanvaihtokyselyistä. Oletko siis tinaillut valaisintasi?
Onko laitteet maadoitettu? Sekä tietokone että valaisin?
Ei kai ne ole samassa jatkojohdossa? Tai saman sulakkeen takana?
Jos mikki on läppärissä, vie se toisiin huoneisiin.

Jos vika poistuu vetämällä loisteputkiin eri sulakkeen sähköt jatkojohdolla vaikka keittiön maadoitetusta pistorasiasta (näinhän ei tietenkään saa tehdä, se on vaarallista, mutta älä koske laitteisiin siinä vaiheessa), vika on maadoituksissa.

KP78

Hyvin on mielenkiintoista kun jokaisessa asunnossa on sama vika, eli edellisten vastausten perusteella maadoitusvika.
Kyllä, joka laite on maadoitetussa rasiassa ja valaisimet eri sulakkeen takana.
Aina kun loisteputkivalaisimiin kytkee virran, tulee napsahdus jonka saa mikrofonilla tallennettua ja häiritsee myöskin radiolähetyksiä mikäli ajastin sattuu lähetyksen aikana laittamaan loisteputket päälle.
Itse olen tullut siihen tulokseen että tällä foorumilla kukaan ei oikeasti tiedä mistään mitään vaikka kovasti yrittävät olla pätemässä.

KP78

Myös halvemmilla stereoilla kaiuttimista kuuluu napsahdus aina kun loisteputket sytyttää. Nämä halvat stereothan eivät koskaan ole suojamaadoitettuja.

Chiljonka

Kyllä räpsii meilläkin vanhemmat magneettikuristimilla varustetut loisteputket, välillä katkee tv:stä kuva hetkeksi ku ne räppää päälle  :).

KP78

Kai se sitten maadoitusvika on.
Virta laitteille tulee eri vaiheista, mutta kas kun sulaketaulussa maa ja suojamaa ovat kaikille yhteiset ja suojamaa vielä maahan nollattuna. Turha silloin on eri pistorasioihin laitteita laittaakaan kun kaikilla on kuitenkin yhteinen maa. Ja koska PC:n virtalähde on suunniteltu niinkuin on, suojamaa on pakollinen. Eri asia olisi tietysti halpisläppäreillä, niitä vaan ei voi käyttää.
Ilmeisesti täytyisi noihin loisteputkivalaisimiin vaihtaa elektroniset liitäntälaitteet vanhojen magneettisten paskojen tilalle. Ehkä täytyy hyvät hyllyihin sopivat valaisimet heivata pois ja etsiä tilalle modernit huonommin sopivat...
Ainoa ratkaisu olisi siis eristää maa ja suojamaa jollain keinolla.

AirMan

Eiköhän tuo räpsyminen liity ihan suoraan kytkimen kipinähäiriöihin. Virran kytkemishetkellä loisteputken kuristin ottaa reilusti virtaa, kun kuristimen rautarunkoon ei ole vielä muodostunut virran muutoksia vastustavaa magneettikenttää ja loisteputken päätyhehkut ovat kylmät ja johtavat hyvin sähköä, jolloin varsinkin heikkolaatuinen tai kulunut kytkin voi hieman "hitsata". Virran sammutushetkellä käy puolestaan niin, että magneettikenttään varastoitunut energia etsii purkautumisreittiä. Jos virta ei pääse kulkemaan, jännite nousee ja iskee pientä kipinää kytkimen kontaktipintojen välillä. Näitä häiriöitä voi vaimentaa vaikkapa sopivilla snubber-kytkennöillä, mutta taas täytyy ehdottomasti tietää mitä on tekemässä, ettei touhu muutu hengenvaaralliseksi. Myös kytkimen kunto ja laatu vaikuttavat kipinöinnin määrään.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Sanssel

Sähköosioon kantaa ottamatta;

Eikös ne otetut watit vaikuta suoraan myös valotehoon. Nämä pitäisi laskea siis myös mukaan jotta päästäisiin todelliseen hyötysuhteeseen, mikäli sitä todettiin olevankaan.
Mutta vaikka saisi loisteputken palamaan pienemmällä teholla, pieneneekö samalla myös valoteho?

EDIT: Olikin ikivanha aihe.