toukokuu 25, 2024, 13:22:23 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


exa2012

Aloittaja exa, marraskuu 25, 2011, 01:20:12 ap

« edellinen - seuraava »

exa

marraskuu 25, 2011, 01:20:12 ap Viimeisin muokkaus: elokuu 15, 2012, 16:35:11 ip käyttäjältä exa
Morjesta pöytään.

Ilman mitään turhia turinoita potkaistaan käyntiin kasvatuskausi vuosimallia 2012. Mainittakoon myös, että tämä on ensimmäinen laatuaan. Heinäkuussa 2011 laitoin tuoreista markettichileistä joitakin siemeniä itämään (Fataliin Aji Cristal ja legendaarinen "Punainen chili"). Kuukautta myöhemmin olinkin jo hyvästellyt moponi. Heinäkuu oli hankala ajankohta aloittaa kasvatus, mutta tulipahan opittua pari asiaa näistäkin puuhista. Surkuhupaisasta pintaraapaisusta voi kukin halutessaan lukea lisää täältä.

Näillä eväillä lähden tähän kauteen rajattomalla vaikkakin suhteellisen perusteettomalla itseluottamuksella lukuisten uusien lajikkeiden kanssa.

Kasvatuslista näyttää toistaiseksi tältä (kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään):

C. annuum
Bolivian Rainbow
• Medusa
Bird’s Eye Baby
Mysteerichili (heinäkuulta 2011)

C. baccatum
Aji Cristal (heinäkuulta 2011)
• Criolla Sella
• Jamy
• Lemon Drop
• Aji Colorado
• Kaleidoskop
• Omnicolor
• Inca Red Drop

C. chinense
• Biquinho
• Cajamarca
• Pink Habanero

C. pubescens
• Turbo Pube (PI-585267)
• Orange Rocoto (Rocoto Orange)

Suurkiitos siemenistä kuuluu Toukolle, Ihmemaalle, Sikulle sekä varsinkin bluesmanille. Hatunnosto ja syvä kumarrus.

Yy, kaa, koo, nee .... seitsemäntoista, *sigh*. Vaikka lista on tuollaisellaankin jo kompromissien ja kovan kilpailutuksen tulos, pienen mittakaavan kasvatteluihin tuossa on läjäpäin liikaa. Jotain tuolta on pakko pudottaa pois, en vain millään raaskisi luopua yhdestäkään. Karsinta alkakoon. Niinpä (hajanaisten internetlähteiden mukaan tympeänmakuiset) koristechilit monotetaan ensimmäiseksi listalta pois. Seuraavaksi laitetaan wanhat konkarit kompostiin. Erittäin vaativan ja miestä nakertavan karsinnan jälkeen jäljelle jää siis 13 kasvateltavaa lajiketta. Syy miksi, näytän teille ajatustyöni tulokset on seuraava: esittäkää eriävät mielipiteenne tai muut ehdotuksenne lajikelistaa koskien. Painotan vielä, ettei lista siis ole kiveen hakattu.

Frutescensin edustajia ei listalla ole ainuttakaan, annuumienkin edustus on vähintäänkin heikoissa kantimissa. Toivottavasti baccatumien suuri kirjo korvaa laihaa lajidiversiteettiä. Heinäkuulta hengissä ja täysissä sielun ja rungon voimissa on yhteensä 11 kasvia. Muutamalle heikommalle ei tehnyt edes pahaa langettaa kuolemantuomio, mutta joukossa on omasta mielestäni ihan kelpo yksilöitä. Perskuta jos tila millään riittää niin kyllä yhden säästän molemmista lajikkeista. 2x36-wattisen loisteputkivalaisimen (molemmat putket värilämpötilaltaan 6500 Kelviniä) alla ovat yhteensä tuottaneet reilu parisenkymmentä podia (joista huimaavat yksi kappaletta on merkkiä Aji Cristal). Kypsymistä odotellessa.

Toteutus ja muut käytännön asiat:
Idätys suoritetaan lautalla, josta siirto Kekkilän kukkamultaan ja lannoitus kulttimaineen saavuttaneella ”PK”:lla. Itse lautan toteutus vielä insinöörivaiheessa. 5mm paksua kapalevyä löytyy nurkista lojumasta. Sillä olen tehnyt pienen mittakaavan kantavuus- ja vedenkestotestejä ja tähän mennessä vaikuttaa lupaavalta. Täytyy ilmeisesti laittaa parikin kerrosta...

Keväällä kun säät sallii kasvit heitetään julmaan ulkoilmaan. Alustavien suunnitelmien mukaan kaikki chinenset (3) istutan lopulta maahan, saman kohtalon kokevat myös jotkut muut onnekkaat lajikkeet. Medusan ainoana annuumina sekä joitain amppelikasvatukseen soveltuvia lajikkeita (Lemon Drop, Omnicolor, Turbo Pube) ajattelin sijoittaa sekä amppeleihin että parvekeruukkuihin (parvekeruukut kiinnitän tosin aidalle). Parvekeruukku on harmillisen kapea, mutta tilanpuutteen takia lähes kelpo ratkaisu.

Idätysaikataulun pohdintaa:
Ainakin chinenset pääsevät lautalle kellumaan joulukuun alussa. Pubet, Kaleidoskop ja Jamy ovat myös harkinnassa joulukuun erään sillä olen kuullut ja lukenut kyseisten lajikkeiden olevan melko myöhäisiä. Lähinnä mietityttää onko idätyksien hajauttaminen viisas vai täysin turha toimenpide.

Seuraava erä sijoittuu näillä näkymin tammi-helmikuun vaihteeseen. Siihen olen kaavaillut kaikkia muita paitsi Criolla Sellaa (c. baccatum), Inca Red Droppia (c. baccatum) ja Medusaa (c. annuum). Edellämainitut ovat ilmeisesti verraten aikaisia, joten ne ajattelin idättää vasta maalis-huhtikuussa.

Aikataulu on siis alustavasti seuraavanlainen:

marras-joulukuu
• Pink Habanero, c. chinense
• Biquinho, c. chinense
• Cajamarca, c. chinense
• Turbo Pube, c. pubescens
• Rocoto Orange, c. pubescens
• Kaleidoskop, c. baccatum
• Jamy, c. baccatum

tammi-helmikuu
• Lemon Drop , c. baccatum
• Aji Colorado, c. baccatum
• Omnicolor, c. baccatum

maalis-huhtikuu
• Criolla sella, c. baccatum
• Inca Red Drop, c. baccatum
• Medusa, c. annuum

Vielä en siis ole aloittanut idättelyjä, vaan vasta viikon päästä sysään lautan vesille, mikäli saan sen kyhättyä siihen mennessä. Pyydän virnistäen nöyrästi anteeksi tappotylsän tekstin määrää ja kuvien puutetta.


Ideoita, kritiikkiä, ajatuksia, kommentoitavaa, ehdotuksia, offtopicia edes?

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Huru-ukko

Hieno alku ja harkittukin.....Minulla oli heti tarve "äkkiä itämään" ja huiskasin annuumeja lautalle lokakuun alussa jo.....höhö....
Aji Cristallit kylläkin tarkoituksella saaha satoakin.... Mutama päivä sitten laitoin pubescensit itämään, ja baccatumit kai vuoden alussa....
Lajilistastasi en puhu mitään muuta, kuin että AC on hyvää tuoreenakin, kun satuin niitä löytämään Rauman Prismasta. Fataliin tuote.
Onnea kaudelle.... :).

exa

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - marraskuu 25, 2011, 10:16:55 ap
Hieno alku ja harkittukin.....Minulla oli heti tarve "äkkiä itämään" ja huiskasin annuumeja lautalle lokakuun alussa jo.....höhö....
Aji Cristallit kylläkin tarkoituksella saaha satoakin.... Mutama päivä sitten laitoin pubescensit itämään, ja baccatumit kai vuoden alussa....
Lajilistastasi en puhu mitään muuta, kuin että AC on hyvää tuoreenakin, kun satuin niitä löytämään Rauman Prismasta. Fataliin tuote.
Onnea kaudelle.... :).


Taidanpa molemmat pubet idättää myös tuossa ensimmäisessä erässä. Ja Fataliin tuoreet Cristalit ovat kyllä erinomaisia!

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

Jätetään tällä kertaa tekstit vähemmälle ja keskitytään kuvamateriaaliin. Kuvia tähdittää osa talvehtivista kasveistani.

Taustatietoa snadisti. Yksi Aji Cristal on päättänyt muodostaa podin, pari muuta saman lajikkeen edustajaa eivät ole vielä aloittaneet tuotantoa. Annuumit kasvattelevat yhteensä abouttirallaa kolmatta kymmentä chiliä. Kuvien joukkoon mahtuu myös pari loukkaantumista, jotkut kasvit ovat ottaneet elinolosuhteistaan ilmeisesti siipeensä. Jotkut kasvit ovat vaaleita kuin lumi, toiset taas tummia kuin Senegalin yö. Ödeemaa havaitsin myös parissa kasvissa, mutta se mennee ohitte suuremmita ongelmitta. Pari huolestuttavamman näköistä lehteä päätin myös kuvata ennen kuin nyppäsin pois.

Ainoa Aji Cristalin podi, kahdessa viikossa pituutta tuli lisää melko tarkalleen kaksi senttimetriä.Ensimmäisen kuvan podia kantava säälittävä ilmestys, jota myös kasviksi kutsutaan.Yksi AC:n edustaja kukkii sentään pirusti, toistaiseksi vain yksi pikkuriikkinen podi havaittu.On se baccatumin kukka kaunis.Samainen kasvi kuin yllä, vertailukuvat näyttävät hienosti muutoksen.Annuumia kehiin. Tämä kasvi repäisi oikeen kunnolla ja kasvatti ryppään chilejä kahden viikon aikana.Tässä toinen, sävyltään tumma. Mielenkiintoisen podin kehitellyt  ;DVertailukuvia tummasta ja vaaleasta kasvista, ero on kuin yöllä ja päivällä. Huomionarvoista on myös podien värierot, mahtaakohan olla makueroja?
Tässä kuvassa tummuus pääsee oikeuksiinsa.Omituisia lehtivaurioita, kuvat eri kasveista.Jotkut kasvit tuottavat hedelmää ihan kohtuullisesti.
Ilmeisesti jonkinnäköisestä puutostilasta kärsivä yksilö, lehdet vaaleita ja pienikokoisia. Ilokseni jaksaa kuitenkin kypsytellä yhtä podia.Tämän pituisia suurin osa podeista tällä hetkellä on, paksuus vaihtelee jonkin verran.Vertailukuva yhdestä melko lyhyestä kasvista, joka kuitenkin tuottaa jo hedelmää.Kuvaoksennus loppui, siinäpä mietittävää. Innolla odotan, kuinka paljon kasvit meinaavat chilejä tuottaa. Ensi kauden idättelyt aloittanen tämän viikon kuluessa.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: exa - marraskuu 29, 2011, 23:23:24 ipOmituisia lehtivaurioita:
Kyllä tuolta takaa pitäisi löytyä elämää, ripsiäisiä tai punkkeja. Ota suurennuslasi käyttöön.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/06/ei-toivottuja-vieraita_05.html

exa

Nyt on vesi keitetty, jäätelöastia pesty, kapalevy vaihdettu styroksiin ja sitä rataa. Lautta uiskentelee siis tyynillä vesillä ja siemenet kuuntelevat laineiden sulosointuja.

1.12.2011
• Pink Habanero, c. chinense 2 siementä
• Biquinho, c. chinense 2 siementä
• Cajamarca, c. chinense 2 siementä
• Turbo Pube, c. pubescens 2 siementä
• Rocoto Orange, c. pubescens 2 siementä
• Kaleidoskop, c. baccatum 2 siementä
• Jamy, c. baccatum 2 siementä

Fotoa kehiin, lisää tarinointia kun jotain tapahtuu.Tilaa täytyy raivata lisää, joten kaikki kasvit, joissa ei ole podeja ja/tai eivät muutenkaan näytä lupaavilta joutuvat poistumaan keskuudestamme.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

Viiden päivän jälkeen idätyksestä, molemmat Cajamarcat, Kaleidoskopet ja Jamyt ovat itäneet. Hiphei!

Kertakäyttömukiin etusormen mentävän reikä pohjaan, Kekkilän kukkamultaa täyteen, mukit alustalle, kiehuvaa vettä perään, jäähdytys ja siemenet multiin. Kastuessaan multa luonnollisesti tiivistyy, joten mukeihin jää tilaa lisätä multaa taimen kasvaessa. Pohjissa olevat reiät toimivat myös altakastelutarkoituksessa, kun kasvi on kasvattanut pidemmät juuret.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Uusille chilin aluille täytyi saada lisää tilaa, joten huonokuntoisimmat kasvit raivasin pois. Sainpa samassa rytäkässä maistiaiseksi muutaman raa'an podin. Maku erittäin mieto, vihreää paprikaa muistuttava ja hieman kitkera. Tulisuutta oli huomattavissa siemenissä (joita oli melko runsaasti kokoon verrattuna) sekä kalvoissa, mutta niissäkin vain vähän.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Yksinäinen Aji Cristalin podi on muuten alkanut punertaa hieman, erittäin miellyttävä kirkas oranssi vivahde on voimistunut päivä päivältä.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

jaolsten

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

exa

Kiitos kiitos. Kyllä sokeakin kana joskus jyvän löytää ;) Pokkarilla kuvat on kaikki napsittu, eli blogista ei tule visuaalisesti kovin näyttävää.

Tässä kuitenkin varsin näyttävä muutos ainokaisessa Aji Cristalin podissa päivien 4. ja 8. jouluukuuta ajalta.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

Hyvää adventtisunnuntaita, kolmasko tämä jo on?

Laiminlöin idätyksistä huolehtimisen ja jätin pikkuiset pariksi päiväksi yksinään. Tyhmyydestä rankaistaan, yksi Kaleidoskop, yksi Jamy ja yksi Cajamarca näyttävät todella janoisilta. Multa pääsi kuivumaan läpi ja se jos joku tekee iduille gutaa...

Toisaalta molemmat Turbo Pubet ja Biquinhot itivät ja ovat nyt omissa pikku kupeissaan. Tuuletin hyrrää vieressä lähinnä harsosääskien karkottamisen toivossa. Lautalla ovat vielä molemmat Orange Rocotot ja Pink Habanerot. Mikään neljästä edellä mainitusta ei näytä elonmerkkejä - vielä.

Aina vain kirkkaammaksi värjääntyvä Cristalin podi näyttää nyt erittäin herkulliselta, maltan tuskin odottaa... Aji Cristalin podeja on myös parissa muussa kasvissa näkyvissä yhden käden sormilla laskettava määrä.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

exa

Tervehdys.

Pari annuumiakin alkaa näyttämään kypsymisen merkkejä, punaista näkyvissä!

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Aji Cristalin väritys (valkoiset numerot merkkaa joulukuun päiviä).

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Ei jäänyt Cristal-saalis yhteen podiin.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Tämmönen lentävä öttiäinen tallusteli lehden pinnalla, niin nappasin kuvan (mittakaava on arvio). Mikäköhän lie?

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Julistetaan yksi Kaleidoskop (c. baccatum) ja yksi Cajamarca (c. chinense) kuolleeksi samaan syssyyn. Yhdellä Biquinholla asiat huonolla tolalla, erittäin kaponen on, mutta kuitenkin hengissä.

Molemmat Orange Rocotot lautalla vieläkin hiiren hiljaa, lisäsin yhden uuden siemenen kaveriksi. Sama mykkäköulu meneillään myös Habanero-leirissä, sinne laitoin uutta verta kaksin kappalein.

Turbosta ja Jamysta sirkat auenneet, tosin ensin mainitulla sirkkalehdet jäivät säälittävän pieniksi. Parilla kaverilla kypärät päässä vielä, suihkutellaan vettä ja toivotaan parasta.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Proggis

Lainaus käyttäjältä: exa - joulukuu 15, 2011, 21:38:28 ip
Tämmönen lentävä öttiäinen tallusteli lehden pinnalla, niin nappasin kuvan (mittakaava on arvio). Mikäköhän lie?


Ansarijauhiainen näyttäis olevan. Se imee lehden alapinnasta kasvinesteitä, joten tapa kaikki mitkä löydät :P

exa

Lainaus käyttäjältä: Proggis - joulukuu 15, 2011, 21:59:06 ip
Lainaus käyttäjältä: exa - joulukuu 15, 2011, 21:38:28 ip
Tämmönen lentävä öttiäinen tallusteli lehden pinnalla, niin nappasin kuvan (mittakaava on arvio). Mikäköhän lie?


Ansarijauhiainen näyttäis olevan. Se imee lehden alapinnasta kasvinesteitä, joten tapa kaikki mitkä löydät :P


No niitä ei ole onneksi enempiä näkynyt.

Ihmettelyä idätyksestä ja kummastelua kukista.

Jo toivoni heittäneenä molempien Pink Habaneron ja Orange Rocoton siementen kanssa yllätyin positiivisesti, kun yksi 1.12. lautalle tuomituista Rocoton siemenistä työnsi esiin piskuisen häntänsä. Muuten on ollut hyvin hiljaista...

Huomasin, että Rocoton siemenet vetää todella nopeasti homeeseen, vaikka samat olosuhteet ei aiheuta muissa samoja oireita. Toinen vajaa viikko sitten lautalle lisäämistäni Pink Habaneron siemenistä mustui sisuksistaan ja homehtui niille sijoilleen. Yhtä lukuunottamatta Habaneron siemenet ovat sisuksistaan mustuneet. Liekö huono satsi siemeniä vaiko idätysoloissa jotain kyseiselle lajikkeelle sopimatonta?

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin. Kypsyvien podien joukosta löysin myös nuppuja! Raaskiikohan noita sittenkään heittää takapihalle mätänemään.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Oksilla roikkuu kypsyviä podeja ihan kivasti. Mielenkiintoisia värieroja.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Lämmintä joulunodotusta!

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

PP

Lainaus käyttäjältä: exa - joulukuu 20, 2011, 17:20:44 ip
Huomasin, että Rocoton siemenet vetää todella nopeasti homeeseen, vaikka samat olosuhteet ei aiheuta muissa samoja oireita. Toinen vajaa viikko sitten lautalle lisäämistäni Pink Habaneron siemenistä mustui sisuksistaan ja homehtui niille sijoilleen. Yhtä lukuunottamatta Habaneron siemenet ovat sisuksistaan mustuneet. Liekö huono satsi siemeniä vaiko idätysoloissa jotain kyseiselle lajikkeelle sopimatonta?


Huono satsi ilmeisesti, kunnon siementen pitäisi kestää muutama viikko mustumatta. Rocotojen siemenet kokeilisin pestä ennen idätystä tai nyt homehtumisen jälkeenkin, jos vaikka saisi homeen aiheuttavan töhnän pois siementen pinnalta.

exa

Otin PP:n neuvosta vaarin ja kahdessa päivässä idätysprosentti nousi 33:ta 100:aan. Tuskinpa ihan sattumaa, vaikka vaikutus oli epäilyttävän nopea.
Note to self: pese c. pubescensien siemenet ennen idätystä.

Ei voi kärsimätön ihminen kestää tätä piinaavaa odotusta. Voi olla, että jo ennen jouluaattoa on ensimmäinen Aji Cristalin marjahedelmä korkattu.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Tzili


Lainaus
Huono satsi ilmeisesti, kunnon siementen pitäisi kestää muutama viikko mustumatta. Rocotojen siemenet kokeilisin pestä ennen idätystä tai nyt homehtumisen jälkeenkin, jos vaikka saisi homeen aiheuttavan töhnän pois siementen pinnalta.


Mulla ei ole ongelmaa siemenissä, vaan pikkutaimien varsi homehtuu. Tietäisikö joku miksi?

exa

Lainaus käyttäjältä: Tzili - joulukuu 28, 2011, 20:24:01 ip

Mulla ei ole ongelmaa siemenissä, vaan pikkutaimien varsi homehtuu. Tietäisikö joku miksi?


Pari yllämainittua tapausta myös koettu, luulisin johtuvat liian kuivasta kasvatusalustasta. Omassa tapauksessa tuo lienee syy, sinun kasvatusolosuhteitasi en tiedä.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Tzili

Vai niin. No, onnekseni home on hävinnyt, multaidätyksessä olivat olleet. Nojaa, väliäkö sillä.

exa

Kohmelosta pikku hiljaa toipuneena toivotan kaikille tasapuolisesti hyvää alkanutta vuotta 2012. Olkoon chilitäytteinen vuotemme satoisa ja maukas.

Pari nyt jo syötyä annuumia. Maukkaita ja rapeita tuoreeltaan, vaikka Aji Cristaliin verrattuna kalpenevat kuin krapulaisen kasvot.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Herkulliset oman työn tulokset ovat maistuneet muun muassa maustevoissa, leivän päällä, jauhelihakastikkeessa ja sellaisenaan. En kuitenkaan ole ainoa, jolle hedelmät ovat kelvanneet.

Mikä lie mussuttanut chiliä?
_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Sain kuin sainkin lykättyä lautalle seuraavat lajikkeet. Tällä kertaa capsicum baccatum vahvasti edustettuna.
• Lemon Drop , c. baccatum
• Aji Colorado, c. baccatum
• Omnicolor, c. baccatum

Edellinen lautallinen iti suhteellisen hyvin, Pink Habaneroa lukuunottamatta. Habaneron tapauksessa itämisprosentti oli vain 50, ja yksi itäneistä on kuihtumaisillaan niille sijoilleen. Orange Rocotot sain loppujen lopuksi itämään, mutta omituisten vastoinkäymisten johdosta elossa on enää yksi. Kaiken kaikkiaan prosentti pudonnee 60 hujakoille, taimikuolleisuuden ollessa 30 luokkaa. Ei siis mennyt aivan kuten Strömsöössä.

Uusien kasvien raivatessa kasvatustilaa vanhoja lentelee pitkin tuoreita hankia sitä mukaan kun oksat tyhjenee. Väistämättä edessä siintää myös isompiin kasvatuspönttöihin vaihto. Tällä hetkellä taimet vaikuttavat kertakäyttömukeista, eikä niissä tilaa ole ainakaan liikaa. Pohjiin tekemistäni rei'istä olen yrittänyt tarkkailla juurten kehitystä ja alkaakin näyttää siltä, että mullan seasta pyrkii elämää kohti katteettomia lupauksia.

Kuinka hyvin voi vuodet kulua, jos jokaisen alottaa ison kaliiperin kanuunalla?

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Tzili

Toukat ehkä ovat käyneet maistelemassa. Reiästä päätellen, vai?