tammikuu 09, 2025, 22:09:39 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Poltetta Saarella - Juson kausi 2012

Aloittaja Juso, marraskuu 27, 2011, 12:34:45 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

tammikuu 26, 2012, 07:53:38 ap #20 Viimeisin muokkaus: tammikuu 26, 2012, 08:09:55 ap käyttäjältä Juso
Minulla saattoi syynä olla että oli käytöstä pois jonkin aikaa, ja sisäisen pariston varaus laski. Käyttöönoton jälkeen on syytä pitää ensin seinässä muutumat tunnit, resetoida koko härveli ja laittaa ajastukset uudelleen. Joku bugihan siellä tietysti on. Nyt on pelittänyt useamman viikon. Tarkkanahan noissa saa olla että kaikki ohjelmat tulevat 7-päiväisiksi, se kun ei ole oletusarvo. Mutta se että on alvariinsa päällä.....käy vaihtamassa.

Rocotot olivat ebbissä ottaneet hiihtoreissun aikana melko pyräyksen. Ja ei varmaan kannata latvoa kun alkavat nätisti 4. lehtiparista haarautumaan ja ovat suht kompakteja ja matalia.

Juso

Voi riemun päivää... S-Market Espoonlahdessa myi remontin tieltä kaiken pois, ja puutarhahyllyssä alennus 70%. 25cm Pauliinalle hintaa jäi 3 euroa ja risat , 20cm:lle peräti 1.78 euroa. Pakkohan nämä oli ostaa kaikki pois, ja montaa muuta tarpeellista tarttui haaviin; Raideja ja Iris-istutusruukkuja hintaan a 30 senttiä.

Multarocotot huolestuttavat hieman. Koska ystävällinen peltiseppä on pokannut pellistä 2*58W loistariin melkoisen syvän heijastimen, niin muodostuuko lämpötila näille liian korkeaksi? Ovat koko ajan kuin nuokkumassa. Siirsin ne viileämpään huoneeseen ja rakennusspotti-eslit valaisemaan.Katsellaan miten tilanne kehittyy.Muitakin syitä voi toki olla kuten liikakastelu.

Jalapeno Gauchot menivät vihkoon (kypärä hirtti päähän) ja laitan tässä samantien Early Jalapenot tulille lohdutukseksi.Tein myös henkisen päätöksen hankkia Ikeasta muutaman lootan lisää ja rakentaa kolmannen taimiebbin, ettei tila lopu aivan kesken. Vaatinee myös jonkun valaisimen. Eilenkö tuli vannottua, että näillä mennään mitään lisää enää?

Juso

tammikuu 29, 2012, 11:34:46 ap #22 Viimeisin muokkaus: tammikuu 31, 2012, 17:20:02 ip käyttäjältä Juso
Ihmettelin nuupottavia multarocotoja. Vika ei ollut liiasta lämmöstä vaan märkyydestä. Juurissa alkoi olla jo homeen tapaista. Vaihdoin samantien mullat, tein mykosta geelin johon upotin juuristot ennen ruukuttamista. Toivon mukaan nyt pysyy maltti kastelussa ja rocotot hengissä tämän käsittelyn jälkeen. Halpa kosteusmittari haukkuu hintansa helposti. Ebbirocotot kasvavat hurjaa vauhtia ja allas alkaa olla melko täysi jo nyt. 

Duke Pequinin laitoin vielä itämään Early Jalapenon seuraksi. Sehän ottanee useamman vuoden ennen kuin on parhaassa loistossaan?

Valaisinongelmakin ratkennee, kun lähistöllä purettiin liiketilaa remonttia varten ja selkeästi olivat heittämässä loistevalaisimia pois. Pyytämällä sain 3 kpl 2*58W runkoja ja heijastimia. Rungot saattavat olla aika ikänsä päässä mutta heijastimet hyvässä tikissä. Aina kannattaa ruinata. Pientä rakentamista tuo vaatinee.

E: joku kesken jäänyt lause, mistä löytänyt mitään ajatusta, poistettu.

Juso

Pientä päivitystä kuvien muodossa. Rocoto-ebbi hyvässä vauhdissa ja lähipäivinä seuraa 3. ebbin käyttöönotto, varjostavat chinenset jo melkein kokonaan. Annuumit ja baccat toisessa ebbissä ovat alkaneet myös kasvaa kunnolla. Ei valittamista multakasveissakaan, mitä nyt muutama nimilappu hävinnyt. Mullan vaihto rocotoille tepsi ja ne ovat toipuneet hyvin, joskin puolet ebbikasvien koosta.



Rocotoebbi tänään, oikean laidan chinenset ovat muutamassa päivässä peittyneet varjoon.



Rocoto Peron, tikkuaski skaalaimena. Hyvin haaroittuu.



Rocoto Peru Cusco vaeltaa ulos laatikosta, valosta poispäin.



Toisessa ebbissä Fresno (askista vasempaan) ja Leek näyttävät viihtyvän parhaiten ja miksei muutkin.


Finprick

helmikuu 04, 2012, 19:51:09 ip #24 Viimeisin muokkaus: helmikuu 04, 2012, 20:58:06 ip käyttäjältä Finprick
Hyvännäköiset ebbit ja plantut!

Mites paljon tuo 125w esl lämpenee? Onko ollut pitkäänkin noin lähellä taimia? Eivät ainakaan näyttäisi kärsivän liiasta lämmöstä.

Edit: yhdys sana virhe

Juso

helmikuu 04, 2012, 20:19:24 ip #25 Viimeisin muokkaus: helmikuu 05, 2012, 18:22:10 ip käyttäjältä Juso
Ei mielestäni lämmitä juuri lainkaan koska heijastin ei juuri rajoita ilman kiertoa. Täytyypä laittaa huomenna mittari niin näkee lämpötilat, koska se on mielestäni se joka voi vahingoittaa, ainakin rocotoja. Enemmän loistari saattaa lämmittää kun pitää paahtaa aivan läheltä ja siinä on heijastin joka tulee selkeästi putkien alapuolelle (loistarien suojakupu on poistettu) ja rajoittaa ilman kiertoa. Itse ESLin lämpötilahan on sellainen että sitä voi käsin koskea milloin vaan.

Joitain ruskeita jälkiä R. Peru Cuscon muutamassa lehdessä on, saattaa kuitenkin johtua esim Lithovitistä jota olen antanut lehtilannoitteena melko aikaisin. Mutta eipä haittaa koska kasvi on muuten todella rehevä, kaikki alkavat nyt pukata myös nuppuja. Tosin rocotoebbi on ollut jo toista viikkoa tuon 45W (pystyssä olevan) ESLin alla.

Nuo annuumit ja baccat ovat nyt tuon isomman ESLIn alla toista viikkoa eikä mitään vaurioita nuorille taimille tuolta etäisyydeltä. Käsittääkseni (joku viisaampi voi neuvoa) ESLejä voi ja täytyy pitää huomattavasti lähempänä kuin natikoita ja monimetalleja. Toin mökiltä tuulettimen tänään tullessani ja meinaan sen virittää etäältä kierrättämään ilmaa paremmin.

Eiköhän se niin ole että kasvi tottuu moneen, kun hiljalleen totuttaa. Kestäähän se auringonkin valonkin.

E: mittalin nämä  ja ESLien alla lehden päältä mitattuna lämpötila on n. 3 astetta huoneenlämpöä korkeampi eli 23. Loistarin alla 25-26. Eli eipä tuo ESL paljoa lämmitä jos ilma pääsee vähänkän kiertämään heijastimen alta
   

Juso

helmikuu 08, 2012, 10:50:55 ap #26 Viimeisin muokkaus: helmikuu 08, 2012, 19:52:42 ip käyttäjältä Juso
Finaali konfiguraatio taimille viritetty (jos Duke Pequin itää, niin sen laitan vielä multiin). Yhden ebbin lisäsin: rocotot omassaan, chinenset ja muutama muu (Serrano odottelee lopullista päätöstä), ja sitten kolmanteen loput. Lisäksi eilen askartelin "ilmaisista" rungoista ja heijastimista valaisimia, ja lopputulokseen olen tyytyväinen. Toki kun kaikki tarvikkeet,. ripustukset, johdot yms  laskee niin eihän ne ilmaisia ole, mutta mikäs nyt on.  Heijastimet ovat tyylikkäät ja ennenkaikkea suuntaavat valon tehokkaasti. Vielä kun peltiseppäluomuksella varustettu loistevalaisin rikkoi muoviripustuksensa, niin tulivat tarpeisiin. Yläkertaan täytyy hommata vielä kunnon putket. Valoja on nyt 2*45W +1*120W ESL,  2*58W loistarit. ESLit ebbien päällä jolloin pystyy säätelemään korkeuksia kasvun mukaan.Näillä on pakko pärjätä, ja lisäksi saada aikaan kompromissi siisteyden ja ulkonäön suhteen, jotta saa harrastaa. Ja talteen itselle ensi vuotta ajatellen, että tämän määrän n. 40 pitää riittää. Valaistus on "kuvauskorkeudessa". Aika läheltä paahdan edelleenkin.



Tässä kellarikerroksen taimien setup.



Kakkosebbi, hyvä dokumentoida nyt, jos laput sattuvat lentelemään.



Sama homma kolmosebbin osalta.



Turbopube paljastui pöheiköstä kaivettuna ja uudelleen sijoitettuna kelpo puskaksi. Hieman tuli muutamiin hittiä ja Orange Rocotosta oksa katkesi, mutta tässä vaiheessa ei ole huolta. Huoli paremminkin miltä kaikki näyttää joskus huhtikuun lopuilla, ennenkuin nämä ovat ulkona.



Purkutyömaan komponenteista syntyi vaimokullankin hyväksymä designtuote. Ripustuksia toki voisi siistiä, mutta en jaksaa.



Yläkertaankin vaihtui uusi valaisin. Parvekeikkunan edessä talvetettavat Aji Cristallit ja Lemon Drop saavat kaverikseen multataimia sitä mukaan kun ovat noin 25 senttisiä ja uusissa purkeissa. Noita talvetettavia pitää varmaan leikata. LD pukkaa ensimmäistä ja ainoaa podia. Kevätauringon avulla siitä saataneen pientä satoa.

E: korjattu valaistuksen tiedot

Juso

Ebbejä järjestellessä oli hyvä ottaa muutama kuva siitä missä mennään. Annuumeillakin oli yllättävän hyvät juuret. Rocotoilla tietysti jo melkoiset tuherot.



Orange Rocoto. Itänyt about 8.12, siirretty ebbiin vuoden lopussa (silloin näkyi juurta jo hieman suuremman kuution pohjasta) ja nyt tilanne on tämä. Hyvin pöhisee.

Juso

helmikuu 15, 2012, 15:37:18 ip #28 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 16, 2012, 13:57:54 ip käyttäjältä Juso
Otetaan vaikka tällainen köyhän miehen time lapse/viikkokuva taimihuoneesta ja lisäilemällä niitä tänne muutama vielä. Kerrataan tilanne viikko  sitten



8.2.2012 kun ebbit oli järjestetty uusiksi



15.2.2012 - ehkä jotain pientä kehitystä. Tänään Neem/Lithovit-sumutus kaikille chileille. Vasemmalla olevasta ebbistä rocotot sinkoilevat ulos muiden aluille.



21.2 tilanne yllä.  Jatkossa on purkkeja siirretty jo muualle, joten setup on erilainen



28.2 vähän asetelmaa muutettu ja multakasveja roudattu muualle. Rocotoille näytetty saksia.



Hieman yli kaksi viikkoa aikaa vierähtänyt ja nyt varsinkin Annuum/Bacca-ebbi on venähtänyt pituutta puolet lisää.

Juso

helmikuu 15, 2012, 15:46:51 ip #29 Viimeisin muokkaus: helmikuu 15, 2012, 15:49:20 ip käyttäjältä Juso
Muistutus itselle seuraaville kausille: Älä jumaliste kastele liikaa niitä taimia! Ei pieni taimi talvella juuri haihduta ja märkyys alkaa näkyä kunnossa ja värissä. Uskon että tuo kellertävä sävy muutamissa johtui siitä. Ainakin kun chinenseille vaihdoin mullat ja jätin melko kuivaksi, väri alkaa parantua normaaliksi terveen vihreäksi noin viikossa. Sama oli homma multarocotoilla. Vissiin sitä halua puuhastella ja jotain tehdä taimien hyväksi ja tulee lorauteltua vettä turhan tiheään. Nyt olen mennyt taas nuupahdus-linjalle. Eli vettä annetaan jatkossa kun lehdet alkavat nuupottaa ja ruukku on aivan kevyt.
Uskon kyllä nyt monesti toistetun asian että ylikastelu on kasvattelun alkuvaiheessa yleisin virhe. Mites eka kausi meni siinä suhteessa paremmin kuin tämä? Vai enkö edes silloin ymmärtänyt asiaa, tiedä häntä. Kuivuuteen näitä ei ihan heti tule tapetuksi.

Kylmässä talvetettaville näyttää hyvin riittävän kerta kuukaudessa, jos tarvitsevat sitäkään. Kevät todistaa sitten oliko riittävästi vai ei.

Juso

Ebbichinenset latvoin viikko sitten ja nyt alkaa puskea haaroittunutta kasvua. Rocotoebbissä on nyt pakko saksia kasvua runsaasti, koska tällä menolla kuukauden päästä tilanne olisi toivoton. Täytyy toivoa että tulee sitten jämäköitä puskia.
Taimihuoneesta osa pääsee nyt yläkertaan loistarin alle ja toivon mukaan myös luonnonvalon piiriin.

Voipi olla että valaistus on riittämätön ja täytyy satsata siihen että laitetaan ne kasvariin aikaisin ja jotain lämpöä avuksi.

Juso

On vilskettä foorumin päiväkirjoissa, viikossa alkaa pudota kakkossivun hännille. Huonekuva päivitetty aiempaan postaukseen.
Ebbeissä tapahtuu koko ajan. Viikonloppuna tuli vaihdeltua liemet ja samalla laitettua vulkaponickia resoihin. Tiedä sitten toimiiko tuo kun en pumppaile kuin normaalit tulvat, mutta ei kai siitä haittakaan ole. Nitriittitestihäspäkkä pitänee ostaa, jos meinaa varmistua asiasta, eli bakteerikannan kehittymisestä. Luulisi että noissa 6:ssa suuressa kivivillakuutiossakin (per ebb) jo muutaman kuukauden aikana olisi kehittynyt bakteeri poikineen piiloon. Kesällä meinaan kyllä yrittää hieman totisemmin ilmapumppujen avulla, koska minulla kun on tuo porakaivoveden korkean puskuroidun pH:n ongelma. Ainakin vedentarve vähenee bioponisessa kun ei tarvitse kaikkea vaihtaa. Jos vaikka saisi sitten sen verran sadevettä talteen, että ebbeihin riittää.

Hydro-ja multataimien välillä on kyllä hirvittävä kokoero. Joko niinon yleensäkin tai sitten mä en vaan osaa ja minulla on multapuoli menossa hänekseen ainakin tässä vaiheessa. Ihan pirteiltä ne vaikuttavat mutta kasvu on kyllä hidasta.



Chinenset edessä vasemmalla Bonda ma Jacques (nyt on päässyt hyvään vauhtiin), oikealla edestä taakse Naga, Cili Goronong ja Harold St. Barts. Latvomisen jälkeen oikea rivi hyvin haaroittunut ja pukkaa lehteä. Vasemmalla taaempana Aji Fantasy on lähtenyt myös hyvin liikkeelle.



Anaheim on lykkännyt jämäkän rungon ja korkeuttakin tulee nyt silmissä. Vasemmalla oleva Aji Cristal alkaa jäädä jalkoihin. Annuumeita ei ole tarvinnut latvoa, hyvin haaroittuu 4 parin jälkeen.

 

Rocotoiden kanssa olen pulassa, saksin niitä rajulla kädellä jotta pysyvät edes jotenkin kurissa. Toivottavasti seurauksena on nakapat puskat ja riittävästi juuria siinä vaiheessa kun saan ne omiin ebbeihinsä ja ulos katokseen (joka täytyy siis tehdä). Ainakin Manzano Rojolla on jämäkkä varsi, ja nyt pukkaa pientä lehteä joka puolelta. Huono ei ole Rocoto Peru Cuscokaan vasemmalla vieressä. Kukkiahan nämä ovat yrittäneet jo monta viikkoa, mutta säälittä olen nyppinyt nuput pois.

bluesman

 Hyvännäköisiä ovat sulla taimet. Kun ihan livenäkin oon ne nähnyt niin kyllä sulta kasvattelut sujuu vaikka ootkin insinööri. Tai ehkäpä just siksi. Jos saa kurpitsasta yli 300-kiloisen niin chilinkasvattelu on lastenleikkiä.
Ravinteet näyttivät olevan taspainossa kun kasvit olivat omiini verrattuna tosi terveen ja virkeän näköisiä.

Juso

helmikuu 28, 2012, 22:34:54 ip #33 Viimeisin muokkaus: helmikuu 28, 2012, 22:37:31 ip käyttäjältä Juso
Taitaa kyllä olla ettei paljon kurpitsankasvatuskokemus paina näissä chilihommissa. Em. on enemmän lekahommia ja jäljempi vaatii jo hieman hienosyisempää otetta. Tai sitten ehkä tuurilla pärjää molemmissa, ainakin kohtuullisesti tumpelompikin.  Kiitos Bluesman savunagoista ja Hydroflexistä. Voipi olla että myös farmin suunnassa kasvaa iso oranssi möykky tai pari tänä kesänä, jos yhtään natsaa.


SK

Jos Rocotot meinaa kasvaa liiaakis, niin eikö nuppujen kannattaisi antaa olla. Jos sinne vaikka muutamia raakileita syntysi niin se voisi viedä voimia kasvulta.
Näin itse yritän hillittä kasvua tässä vaiheessa. Ja onhan se kiva kerätä maistiaiset samalla kun siirtää kasvit kasvariin tai ulos.

Juso

Viikon verran reissussa ja kasvit hengissä. Oikeanpuolimmaisessa ebbissä olivat kasvaneet ESLiin kiinni vaikka mielestäni jätin hyvän varan. Selvää on että kasvit kärsivät tilanahtaudesta. Ensi vuonna voisi huoletta aloittaa kuukauden myöhemmin.
Multakasvit on siirretty melkein kaikki yläkerran parvekeikkunan eteen ja tämän kauden idätyksistä ensimmäisenä tuottaa podia Leek.



Ebbiosasto alkaa olla melkoista viidakkoa. Valoa ei millään riitä kaikille. Jonkin verran saksimista on joutunut harjoittamaan.
Muutama viikko vielä pitäisi pärjätä.



Yläkertaan otettiin vielä 2*25W Bilteman kauniit työvalot avuksi. Ahdinkoa myös täällä.... Oikeassa laidassa talvetetut Aji Cristallit ja Lemon Drop. Hieman enemmän luonnonvaloa ja alkaa pukata podia. Lemon Dropissa on jo muutama tulossa.



Leek-kasvilla ei paljon kokoa ole mutta pukkaa jo melko isoa podia. Minkäs väriseksi Leek kypsyy, onko kellertävä kuten kaikissa foorumilla olevissa kuvissa?

Babu

Todella hyvännäköistä meininkiä! Hyvät valot olet mielestäni valinnut.. loisteputkilla ja esleillä olen itse saanut parasta tulosta taimivaiheessa.
Päiväkirjani:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11329.0

                        Peace&Love

Juso

No onhan nuo nyt melkoisia virityksiä. Hyvä homma tietysti on että noita pääsee erikseen säätämään taimikasvatusta varten.
Toisaalta jos olisi joku vaikka 400W monimetalli niin siinä voisi vähän kauempaa pojottaa koko systeemille (?) ainakin tuolla alakerrassa. Tuossakin alakerrassa on yhteensä 300W:n edestä loistareita ja ESLejä. Eipä nuo paljoa ole maksaneet kun suurin osa valaisimista on kierrätystavaraa. Mutta koska en sisällä/talvella kasvata satoa, niin mennään näillä.
----
Duke Pequin ei itänyt joten sen voi pyyhkiä listalta ja pummata vaikka pistokasta joltakulta. Mutta onhan noita ihan riittävästi nytkin ja varakappaleita lähtee ihan kohta parempiin koteihin.

bluesman

 Leek kypsyy aivan punaiseksi mutta käytetään yleensä kellanvihreänä tai kuten nimi sanoo - purjonvärisenä. On aivan hyvää punaisenakin joskin poltetta tulee hiukan enemmän kuin vaaleassa. Täytettynä ja grillattuna mitä parhain annuumi.