tammikuu 25, 2025, 07:18:19 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Poltetta Saarella - Juson kausi 2012

Aloittaja Juso, marraskuu 27, 2011, 12:34:45 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

marraskuu 27, 2011, 12:34:45 ip Viimeisin muokkaus: maaliskuu 16, 2012, 18:29:24 ip käyttäjältä Juso
Kaipa se sitten on menoa koska toinen kausi alkaa. Ensimmäinen oli puolivahinko kun satuin foorumille etsimään mykorritsakokeilijoita ja päätin itsekin että jotain täytyy yrittää. Ja satoa tuli sen verran että kesään pärjäillään hyvin.

Viime keväänä valmistui mökille kasvihuone ja tänä vuonna on tarkoitus kasvattaa sekä siinä ebbeissä, että ulkona mullassa ja ehkä ebbeillä "rocotokatoksessa" jos sellaisen saan aikaiseksi. Sisällä kotona kasvattelen ainoastaan nuo muutamat talvetettavat ja pari bonchintynkää ja mökilläkin on muutama kasvi tappina saunan nurkassa, melko alhaisissa lämmöissä, kuitenkin plussan puolella.

Kokonaismäärä on ehkä 10 kasvia kasvarissa ja ulkona saman verran.

Siemen/kasvilista jota täydennän sitä mukaan kun laitetaan idätykseen on tässä:

Annuum

Fresno
Anaheim
Leek
Jalapeno Hercules
Jalapeno Gaucho
Cherqui
Pimenta de Espelette
Serrano
Early Jalapeno

Baccatum:

Aji Cristal  *2 talvetuksessa, myös uusia idätelty
Lemon Drop  talveluksessa, myös uusia idätelty
Aji Fantasy
Champion

Chinense:

Bonda ma Jacques
Cili Goronong
Harold St. Barts
Naga Morich

Pubescens:

Turbo Pube
Manzano Rojo
Manzano Yellow
Orange Rocoto
Rocoto Peron
Rocoto Peru Cusco

Frutescens

Duke Pequin

Taimia tulossa pubet ja chinenset kaksin kappalein (ebbi/multa), muut vaihtelevasti.


Juso

Ja ensimmäinen varsinainen päivitys.

Eilen 26.11 meni nuo pubescenset villa-idätykseen. 4 kutakin siementä, joista tarkoitus kustakin yksi ebbiin ja yksi multaan itämisen jälkeen, edellyttäen että joka kuutiossa vähintään yksi itää. Kattotaan nyt sitten mitä tuosta ebbihommasta rocotojen osalta tulee, mutta jos ei yritä ei voi tietää.



Sauna toimii idättämönä. Kuivamassa myös viimeinen sekasatsi tuoreita, jotka olivat kuivuneet keittiössä omia aikojaan. Saunassa on myös kuivattu ahkerasti kurpitsan siemeniä. Hetivalmis-kiuas joka on jatkuvasti muhimistehoilla, pitää lämmöt tuolla 25-30 välillä. 30 taitaa olla chilille hieman yläkanttiin? No lattialla on viileämpää.



Muutama Bolivian Rainbow bonchiyritelmä tuli tehtyä ja ne kasvavatkin ihan ok. Mitään langoittelua yms en jaksanut tehdä, ja annetaan nyt kasvaa ja muotoillaan leikkaamalla myöhemmin. Peruvian White Habanero päätyi myös samaan settiin, mutta keikkuu elämän ja kuoleman rajamailla. Valona on yksi 45W täysspektri ESLi, jolla kasvaa ja kukkii aivan mainiosti. Kukkia olen repinyt kymmeniä molemmista, mutta aika nopeasti pukkaa lisää. Kivi odottelee tuossa vielä pääsyä jonkun juurien alle myöhemmin.




Varmaan kahden viikon kuluttua laittelen chinenset itämään ja ennen vuodenvaihdetta loput.



wh

Lainaus käyttäjältä: Juso - marraskuu 27, 2011, 12:50:31 ip

Hetivalmis-kiuas joka on jatkuvasti muhimistehoilla, pitää lämmöt tuolla 25-30 välillä. 30 taitaa olla chilille hieman yläkanttiin? No lattialla on viileämpää.



+29C on ihanteellinen idätysvaiheessa.

Tiemuh

Idättely on mutkikasta hommaa, olen pannut merkille ;)

25-29 sanotaan olevan aika hyvä chilien idätykseen. Jos lämpö laskee tuosta, niin itäminen hidastuu ja jos kasvaa niin itämisprosentti pienenee. Joidenkin lajikkeiden itävyys on hitaampaa kuin pitkälle jalostettujen lajikkeiden. Nyt kun sinulla on idätyksessä Capsicum pubescensit niin ole tarkkana puhtauden ja tuuletuksen kanssa. Ne homehtuvat nimttäin kohtalaisen helposti, koska ovat isoja, rosoisia ja hieman keskimääräistä hitaampia itämään. Kivivillahan on tuohon tarkoitukseen varsin optimaalinen ratkaisu ja tuloksen luulisi olevan hyvä jos vain kosteus, lämpö, puhtaus ja tuuletus toteutuvat kyllin hyvin.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - marraskuu 29, 2011, 11:09:04 ap
Idättely on mutkikasta hommaa, olen pannut merkille ;)

25-29 sanotaan olevan aika hyvä chilien idätykseen.

Minä edustan sitä koulukuntaa, että chilien itämiseen riittää aivan mainiosti normaali huoneenlämpö.
Voi olla, että siinä menee joku päivä kauemman, mutta mitäpä siitä. Kenenkään ei pidä jättää idättämättä sen vuoksi, että lämmintä paikkaa ei löydy.

Lämpimiä idätyspaikkoja etsiessä tapahtuu usein enemmän vahinkoja, unohtamisia, kuivumisia ja homehtumisia kuin reilusti huonetilassa olevalle idätykselle.

Joskus alkuaikoina tein vertailun, toinen multaidätys patterin päällä (n. 29°) toinen ikkunalla 21°. Muutama lämpimässä ollut iti nopeammin, mutta kokonaisitävyys oli heikompi.

Siirryttyäni talouspaperilautalla idättelyyn en juuri ole vaivautunut lämpöä nostamaan. Sellaisen herätyskikan olen kehittänyt, että kaadan astiaan kuumaa vettä pitääkseni pöpöt loitolla ja lisään siemenet lautalle, kun vesi on vielä kuumaa, mutta ei enää polta kättä. Kuivat siemenet ehkä heräävät paremmin lämpimässä ja kosteassa. Vertailevaa tutkimusta tästä ei ole, minusta vain tuntuu, että se tehoaa. Pehmeiden tai tuoreiden siementen kanssa en kuumaa suosittele, saattaisivat kypsyä.

Vuorokausirytmi tuntuu joillakin siemenillä auttavan. Tästä on moniakin onnistumisen kokemuksia, mutta ei vertailuaineistoa. Eli jotkut hyötyvät siitä, että yöt ovat viileitä, päivällä lämpimämpää. Jos päivällä polttaa lamppua idätysastian päällä melko lähellä ja sen yöksi sammuttaa, sekin voi riittää. Jonkun hankalan tapauksen sain itämään, kun yöt pidin sitä nurkassa lattialla, missä talvella on muutaman asteen kylmempää kuin muualla huoneessa.

Puhtaat välineet on kuitenkin tärkein edellytys itämiselle, toukkien ja homeiden loitolla pitäminen ja hyvä siemen.

Juso

Olin 4 päivää reissussa ja sinä aikana olikin kaikista itänyt ainakin toisessa kuutiossa jotain, useimmissa kuutioissa jopa molemmat siemenet. Valitettavasti olivat lämpöjen takia teknisessä tilassa ja pimeässä. Muutama olikin ehtinyt kasvattaa turhan pitkän kaulan ja kypärä roikkui vielä päässä. Nyt on viety sisään ja ESLin alle, hieman viileämpään (20-21) ja sotkettu mato/micron jämistä laimea liuos astian pohjalle (n. 2 cm), joten toivottavasti pärjäävät taas seuraavan 5 päivän pätkän issekseen. En enää laittanut mitään kantta päälle vaan tuuletuksen pitäisi pelata. Harsosääskiä on valitettavasti samassa tilassa noissa boncheissa hävitysyrityksistä huolimatta, mutta ei kai ne kivivillaan pesi?

Kiitokset Bluesmanille ja Nondolle siemenistä. On runsauden pulaa, koska yritän ainakin kasvarissa saada sopivan väljät olosuhteet. Isketään sitten loput pihalle ja/tai katokseen.

Sen verran muistutusta itselleni (ja muille) että tuo dymoteipin liima liukenee suljetussa astiassa, ja laput irtoavat hammastikuista. Vaihdettu pieniin laminoituihin liuskoihin.

PV Haba-bonchissa elämän merkkejä, eli muutamasta kohdasta pukkaa lehteä. Lisäksi trimmasin hieman talvetettavaa Lemon Droppia, ja otin siitä yhden terhakkaasti kasvavan oksan pistokkaaksi kivivillaan, vettä pohjalle, ja 2 litran minigrip pussi päälle. Kerta se on ensimmäinen joka hommassa, ja minulle olisi jos saisin pistokkaan juurtumaan.

wh

Lainaus käyttäjältä: Juso - joulukuu 08, 2011, 17:57:00 ip

Sen verran muistutusta itselleni (ja muille) että tuo dymoteipin liima liukenee suljetussa astiassa, ja laput irtoavat hammastikuista. Vaihdettu pieniin laminoituihin liuskoihin.



Itse huomasin saman.. mutta eipä viitsinyt alkaa siirtelemään noita tarroja sen jälkeen enää kun uutta teippirullaa menin Dymoon ostamaan, 16€/rulla  :o , Citymarketista sai jonkun dymokopion 24e:lla ja se sisälsi itse kirjoittimen + 2 pakettia nauhaa..

Juso

joulukuu 14, 2011, 09:47:38 ap #7 Viimeisin muokkaus: joulukuu 14, 2011, 09:56:50 ap käyttäjältä Juso
Tänään 14.12 laitettu kivivillaan itämään Chinenset:

Bonda ma Jaques
Cili Goronong
Harold St. Barts
Naga Morich

Kaksi kuutiota kukin, kaksi siementä per kuutio.  Yksi kustakin menossa ebbeihin, muutamasta ehkä multakasvi tulossa varoiksi. Bonchait ovat melko tikissään, myös PV Haba herännyt henkiin. Rocotoista on nyt kaksi kutakin sirkoilla, osassa kyllä hento pitkä varsi alun valo-olosuhteista johtuen, mutta eiköhän nuo tuosta. Yläkerran talvehtivissa baccoissa on jotain suurennuslasilla valossa havaittavia valkoisia pisteitä lehtien yläpinnoilla ja rungoissa, mutta vaikka kuinka zuumaan mikään ei liiku missään. Liekö pölyä.... tehotarkkailu päälle. Ostin tuollaisen "taskumikroskoopin valolla" ja sepä vasta pelottava vehje. Kaikki näyttää vaaralliselle kun sillä katselee.




Juso

Ensimmäiset chinenset itäneet ja siirretty idättämöstä pois. Harold St. Barts ja Naga puskevat ylös kivivillasta tasan viikossa.
Harsosääskiä pörrää, vaikka olen kellarista siirtänyt kaikki muut kasvit taimilaatikoita lukuunottamatta pois ja suihkutellut huonetta Puutarha-aerosolilla. Voiko ne pasauttaa munat kivivillaan ja toukat liikkua siinäkin ja syödä juuret.. sanokaa joku?  Ei uskalla noita justiinsa ekoja lehtiään tekeviä millään suopaliuoksillakaan kastella... Pärkkele jos menee eka setti hukkaan tuon ötökän takia niin kyllä minä niin mieleni pahoitan.

Ceehoo

Lainaus käyttäjältä: Juso - joulukuu 21, 2011, 19:41:07 ip
Ensimmäiset chinenset itäneet ja siirretty idättämöstä pois. Harold St. Barts ja Naga puskevat ylös kivivillasta tasan viikossa.
Harsosääskiä pörrää, vaikka olen kellarista siirtänyt kaikki muut kasvit taimilaatikoita lukuunottamatta pois ja suihkutellut huonetta Puutarha-aerosolilla. Voiko ne pasauttaa munat kivivillaan ja toukat liikkua siinäkin ja syödä juuret.. sanokaa joku?  Ei uskalla noita justiinsa ekoja lehtiään tekeviä millään suopaliuoksillakaan kastella... Pärkkele jos menee eka setti hukkaan tuon ötökän takia niin kyllä minä niin mieleni pahoitan.


Kyllähän ne sääskilöiset sinne munii. Ainakin minulla munivat ja matoja näkyi liikkuvan kivivillassa. MUTTA eivätpä ne päässeet tuhoja paljoa tekemään. Mä nypin kaikki näkyvät poissa ja laitoin katteen päälle. (bubbleri) Noita pitää varmaan olla melkoinen pataljoona,että syövät taimet hengiltä. Oli hauska katsoa ravinneliemiä seuraavalla vaihtokerralla,kun kaikki matoset olivat kehittyneet kärpäsiksi ja hukkuneet. ::)
Allekirjoitus

jaolsten

Mää oon sumutellut huoletta sirkkalehtisiä pieniä taimia mäntysuopaliemellä, vielä ei ole yksikään ollut moksiskaan, mutta harsosääsket ovat vähentyneet joka sumuttelun jälkeen. Anna mennä vaan!
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Juso

joulukuu 23, 2011, 09:19:53 ap #11 Viimeisin muokkaus: joulukuu 23, 2011, 19:34:23 ip käyttäjältä Juso
Tarkkailen tilannetta, mutta nyt näyttää hyvältä, eikä kellarissa ole öttiäisiä. Muissa tiloissa kun on joulutähteä yms tilpehööriä, mistä pukkaa uutta, on nyt turha hirveästi putsata. Mutta suopaa sitten jos harsosässkiä vielä näkyy.

Nagat(2), Harold St. Bart, C Goronong itäneet (8 päivässä kuutioon laitosta sirkat auki). Bonda ma Jacques odotuttaa itseään vielä. Kivivillassa kun ei tiedä itämisestä ennen kuin jo alkaa pukata lenkkiä pintaan. Kypärien kanssa näillä ei ollut mitään ongelmia, kuten hieman Pubeilla.

Viimeinen Rocoto Peru Cusco kun pudotti kypäränsä paljastui 3 sirkkalehteä. Tiedä onko tavallista, mutta oikein joutui tarkistamaan että onko edes mahdollista vai halkesiko toinen tms.
E: typoja korjattu

Juso

tammikuu 06, 2012, 13:25:50 ip #12 Viimeisin muokkaus: tammikuu 06, 2012, 13:40:32 ip käyttäjältä Juso
Siirsin 31.12. osan pubeista ja itäneet chinenset taimiebbiin. Chinenset vieläpä niin varhaisessa vaiheessa, että 1. lehdet olivat vasta kehittymässä, ihan käytännön syistä. Nutriforten setti, EC n. 0.7, pH:kin näyttää pysyvän aika hyvin hollilla.  Ei ainakaan vielä ole tappanut mitään,päinvastoin kasvu on nyt lähtenyt ihan ok. Valaisuna on 45W täysspektri ESL.


Nämä pubet on siis tarkoitus laittaa ulos ebbeihin jonkinlaiseen rocotokatokseen, mihin ei aurinko paista paista koko päivää suoraan ja jossa lämpötila on matalampi ja vaihtelee kasvihuonetta enemmän. Eli kaikkea täytyy kokeilla. 

Rocoto verokkiryhmä mullassa, suurinpiirtein samoissa mennään, kuva sen verran lähempänä että näyttävät isommilta vaan eivät ole. Nämä laitetaan samaan katokseen multaan, jossa mycorritsaa. Ainoa mutta on että katos pitää vielä rakentaa.



Ja tässä vielä 31.12.itämään laitettu annuum/baccatum-satsi, joka pärjäilee melko mukavasti. Aika paljon tuli annuumeita, mutta "jallun tyyppiset" kiinnostavat ja käyvät meikäläisten kesäruuan perustarpeiksi. Näistä suurin osa menee ebbeihin. Baccoja ei nyt tullut lisää juuri kuin Aji Fantasy, muutaman Aji Cristalin ja Lemon Dropin laitoin siltä varalta, jos talvetuksessa käy joku källi. 



Fresno, Anaheim, Leek,Jalapeno Hercules, Jalapeno Gaucho (Penan chileistä otettu, saas nähdä mitä tulee), Cherqui,Pimenta de Espelette ovat jo kaikki itäneet. Ehkä jotain tulee vielä tuupattua ennen helmikuun alkua, nyt kun siemenkiertokirje käväisi täällä.

Bonda ma Jacques näyttää itäneen viimeinkin 3 viikon jälkeen. Vaihdoin teknisestä tilasta (25-30 C) ne tuohon taimivalon alle (ehkä 25C, yöllä alempi) ja joko valon (tähän en kyllä usko) tai sitten lämpötilan muutoksen takia nyt 3 siementä itänyt. Tai sitten se vaan otti niin paljon aikaa.

Tiemuh

Tuon Rocoto Peru Cusco ekassa kuvassa näyttäisi olleen liian lähellä lamppua. Sen verran on lehdet käpertyneet. Bonda ma Jacques oli itsellänikin hieman muita chinensejä hitaampi. Voi olla että oli sen aika tai sitten tuo hienoinen lämpötilan vahtaminen oli ratkaiseva startti itämiselle.

Siku

tammikuu 06, 2012, 13:40:27 ip #14 Viimeisin muokkaus: tammikuu 06, 2012, 13:43:43 ip käyttäjältä Siku
Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - tammikuu 06, 2012, 13:33:02 ipTuon Rocoto Peru Cusco ekassa kuvassa näyttäisi olleen liian lähellä lamppua.


Mitään liian lähellä olla  ;D

Juso

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - tammikuu 06, 2012, 13:33:02 ip
Tuon Rocoto Peru Cusco ekassa kuvassa näyttäisi olleen liian lähellä lamppua. Sen verran on lehdet käpertyneet.


Olet varmaan oikeassa. Loisteputkien alla se oli noista kasveista kookkain ja lämmöt nousivat heijastimesta johtuen melko ylös. Tosin se otti muutakin hittiä, kun testailin ebbin toimivuutta ensin sen kanssa. Mutta tuossa tuo nyt näyttää pärjäilevän kun siirsin sen tuonne laidalle, ja ESLin alla lämmöt ovat alhaisemmat. Mutta suht lähellä ne ovat nuo mullassa olevatkin ja näyttävät pärjäilevän.

Juso

Kovast hehkuttamani Clas Ohlsonin ulkokäyttöön tarkoitettu digitaaliajastin/kytkin tilttasikin nyt kesän hyvin toimittuaan , kun laitoin sen taimiebbin pumppua ohjaamaan. Joko joku koodinpätkä on solmussa tai sitten värkin pitoaika on melko lyhyt. Katsotaan auttaako resetointi ja uudelleen ohjelmointi.
Bilteman ei ollut tätä parempi, vaan se jumitti totaalisesti 5 päivän käytön jälkeen. Melko paskoja myyvät.....

Kaikki kasvit saivat tänään  Neem/Lithovit ruiskutukset lehdilleen. Eipä tuo tappanut viime vuonnakaan, vaikka heti toisesta lehdestä alkaen käytin. Lithovitin vaikutus on uskon (chileillä ei mielestäni ole vaikutuksia tutkittu) asia, muttei siitä haittaa ole. Esim kurpitsoilla yhteytystä lisäävä teho on suht kiistaton. Ja jos tuo puree tomaateille, niin miksei chileille (www.lithovit.net, jos jotakuta kiinnostaa). Kaiken kaikkiaan lehtilannoitus tuntuu Suomessa ylipäätään vähän käytetylle, jotain Jaakontaikaa kai osa ruiskuttelee. Neemin hyödyistä ötököiden torjunnassa sen sijaan olen varma.

Juso

Resetoinnin jälkeen CO ajastin toimii taas. Toivottavasti seuraavat 10 päivää myös vaimon toimiessa kasvatuspäällikkönä meikäläisen ollessa hieman reissussa.

Tulille laitettu vielä Serrano ja Champion ja oiskohan se sitten siinä. Kaikki muut paitsi nämä alkaa olla vähintään sirkoilla, joskin parilla annuumilla on kypärän kanssa vaikeuksia. Nyt alkaa olla eroa ebbi ja multarocotoiden koossa em hyväksi. Tosin siirsin ebbin uuden 120W ESL heijastimen alle eilen, muttei se nyt vielä mitään vaikuta. Ja hyvät valot 5-8 cm loistarista on nyt kaikilla. Pöytä on suht täynnä, ja jos nämäkin suuriksi saa ja satoamaan kyllä riittää. Hydrosoraa hommasin myös 400 l varastoon että niiltäkin osin alkaa ebbiprojektit olla kuosissaan ja näköjään tomaatit pääsee myös kunnon soraan eikä K-Raudan lecaan kuten alkuperäissuunnitelmassa.

Juso

tammikuu 25, 2012, 17:16:02 ip #18 Viimeisin muokkaus: tammikuu 26, 2012, 08:26:51 ap käyttäjältä Juso
Kaikki kunnossa reissun jälkeen, ja vaimo oli huomannut meikäläisen hölmöilleen töpselihässäkän kanssa ja laittanut pumpun toimimaan!


Tältä näyttää nyt ebbiosastolla, eilen laitoin toisen ebbin ja sinne annuumit sekä baccat.


Rocoto/chinense-ebbi alkaa alkaa pikku hiljaa täyttyä


Mullassakin on kaikki jo purkissa loistarin (kuvausta varten nostettu) alla:


Ja yläkerrassa BR bonchit kukkii (yksi podikin!) ja Peruvuan White Habakin jäi henkiin ja melko hyvässä voinnissa. Näitä en ole jaksanut langoittaa tms, lähinnä nyppinyt suuret lehdet pois ja leikellyt hieman.

Rocotoissa on selkeä kokoero nyt ebbitaimien eduksi. Voipi olla myös valaistuksesta kiinni jonkin verran mutta tuntuvat tykkäävän hydroilusta. Melko tukevia ja hyvin haaroittuvat itsekseen.

CO digitaaliajastin toimii resetoinnin jälkeen, Bilteman vastaava resetoi itse itsensä taas ensimmäiseen poiskytkentään. Jeboen pumppuja saa Suomenojan (Martinsillan) Honkkarista 5.95, luulen että pikkuebbeihin ihan riittävä peli. Päätin olla ostamatta lisää valoja enää, joten näillä pärjätään kunnes kevätaurinko tulee apuun. Ebbeihin tulee tilanahtaus, mutta jotenkin on nitkuteltava siihen asti että alan saada niitä lopullisiin paljuihin ja kasvariin tai ainakin valoisaan ja lämpimään paikkaan.

E:kuvatekstit siirretty "ohjeen" ja yhdenmukaisuuden takia kuvien alapuolelle.


bluesman

 Tosi hyvännäköisiä rocotoja sulla kasvamassa. Noista on syytä olettaa tulevan jo hyvät maistiaiset sitten aikanaan.
Ebbi helpottaa hoitoa melkoisesti joskin käy pian ahtaaksi. Varsinkin jos noin hyvin kasvaa.
Timereissa on eroja valmistajan mukaan ja laiteyksilöiden suhteen. Just ostin 2 CO-ajastinta joista toinen rullaa kelloa ympäri pysähtymättä. Toinen sentään suostui toimimaan kunnolla.