heinäkuu 26, 2021, 07:54:36 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


-MadDog- Tarinoita chilin kasvatuksen ympäriltä 2012

Aloittaja MadDog, joulukuu 29, 2011, 19:36:35 ip

« edellinen - seuraava »

MadDog

joulukuu 29, 2011, 19:36:35 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 03, 2012, 11:30:21 ap käyttäjältä MadDog
Rouhaistaampa MadDogin kausi 2012 näin virallisesti avatuksi täällä fooruminkin puolella! Aiemminhan pidin Chili blogia 2009-2011 täällä > http://maddog.wippiesblog.com/
Nyt ollaan sitten rantauduttu "kansan pariin".  ;D

Kolmisen vuotta on siis näitä pikku pirulaisia tullut kasvatettua ja homma tuntuu sen verran hauskalta että jatketaan harrastusta. Päiväkirjan pito foorumilla on todennäköisesti sosiaalisempaa hommaa kuin blogin pitäminen?
Vuosien aikana on jo muodostunut omia suosikeita eri lajikkeista. Kaudesta 2011 voi yhteenvetona sanoa sen että se oli kaikinpuolin onnistunut. Alkukesästä kasailin 6m2 kasvarin mikä piristi kummasti satotuloksia. Chilejä oli noin 60 kappaletta ja se oli selvästi liikaa, meni välillä ihan työnteosta. Chilejä oli mullassa, bubblereissa, NFT:ssä ja näin todennäköisesti ensi vuonnakin. Mukaan varmaan laitan muutaman Ebbin? Ötökkä ongelmaa ei ollut nimeksikään ja satoa tuli mukavasti. Jauhetta tein aika paljon ja kokeilin myös kylmäsavustusta eri puulaaduilla ( kirsikka, pyökki, tammi). Suosikit olivat ehkä pyökki savustetut Guajillo ja Tobago Sweet. Paholaisen hilloja eri variaatioilla meni ja tuttavien käyttöön runsaasti. Pakkasessa odottaa vielä osa satoa  :D

Kausi 2012 lähtee vähän maltillisemmin liikkeelle ainakin tässä vaiheessa. Ensimmäisenä 28.12.2011 lautalle kipusivat kellumaan kiinalaiset ja Rocotot. Idätys alustana perinteinen kelluva kasvatuslautta talouspaperilla ja sen päällä suodatin paperi ettei juuret tarraudu niin pahasti kiinni. Astia on lattialla lattialämmityksen päällä.

C.Pubescens
MANZANO ROJO
ROCOTO DE SEDA
ROCOTO BROWN
ROCOTO RED ROJO
TURBO PUBE

Kiinalaiset
BHUT JOLOKIA
CARIBIAN RED HABANERO
CONGO
HABANERO BROWN LARGE
HABANERO RED UGANDA
RED SAVINA
TOBAGO SWEET

Talvehtimassa on myös kasa kavereita mutta saapa nähdä mitä niistä tulee? Voipi olla että tuossa talvehtimessa ei ole mitään järkeä mutta kokeillaan nyt ainakin miten käy?

Talvehtijat

C.Annuum

BLACK PEARL-C.ANNUUM

BOLIVIAN BONSAI-C.ANNUUM

BOLIVIAN RAINBOW-C.ANNUUM

CASCABEL-C.ANNUUM

GUAJILLO-C.ANNUUM

HUNGARIAN WAX-C.ANNUUM

LEEK-C.ANNUUM


C.Baccatum

AJI CITO-C.BACCATUM

AJI CRISTAL-C.BACCATUM

AJI PERU-C.BACCATUM

INCA BERRY-C.BACCATUM

INCA RED DROP-C.BACCATUM

LEMON DROP-C.BACCATUM

STARFISH-C.BACCATUM


C.Pubescens

MANZANO ROJO.C.PUBESCENS

ROCOTO CHILE DE SEDA-C.PUBESCENS

ROCOTO BROWN-C.PUBESCENS

ROCOTO RED ROJO-C.PUBESCENSC.Chinense

CILI GORONONG YELLOW-C.CHINENSE

CONGO-C.CHINENSE

HABANERO BROWN LARGE-C.CHINENSE

HABANERO CHOCOLATE-C.CHINENSE

LIMO-C.CHINENSE

NAGA MORICH-C.CHINENSE

PIMENTA DE NEYDE-C.CHINENSE

PINK HABANERO-C.CHINENSE

SUDDEN DEATH-C.CHINENSE

TOBAGO SWEET-C.CHINENSE

Villeistä

Tepin
Galapagonse

Niin no, kyllähän noita taas näyttää kertyvän... :o

bluesman

 Tervetuloa takaisin. Aiotko rinnalla pitää myös blogiasi? Blogi ei aina antanut vastailla, en tiedä miksi.
Hulppeasti talvehtijoita. Nuo kun saat terveinä kevääseen ja kesään niin luulis satoa pukkaavan. Rocoto Chile de seda oli mulla niin myöhäinen etten montaa podia kaudella 2010 kypsäksi saanut mutta ne mitkä sain olivat tuhtia maukasta tavaraa. Ylivuotisen luulis kypsyttävän varhaisemmin satoaan. Varsinkin jos lätkäiset ebbiin.

MadDog

Ajattelin tänä vuonna pitää blogia täällä foorumin puolella pelkästään. Siinä oli tosiaan ongelmia kommenttien lähetysten kanssa. Toivottavasti kaikki talvehtijat ei säily hengissä sillä muuten ollaan taas runsauden pulassa  :P

Kimppu

Ainaki tuossa blogspot-blogipohjassa pittää kirjotusta lisättäessä muistaa merkitä, että salliiko lukijan kommentit vai ei. Oletuksena se on "Älä salli".
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

disturbed833

Anteeks OFFTOPIC ,mutta tosta chilin toisesta vuodesta: Joku sano/väitti/luuli ,että ne ei tuota kovinkaan reippaasti satoa seuraavana/seuraavina vuosina?

bluesman

Lainaus käyttäjältä: disturbed833 - joulukuu 29, 2011, 20:53:48 ip
Anteeks OFFTOPIC ,mutta tosta chilin toisesta vuodesta: Joku sano/väitti/luuli ,että ne ei tuota kovinkaan reippaasti satoa seuraavana/seuraavina vuosina?


Voi tuottaa jos hyvin käy. Congo tuotti 10kg.

Tiemuh

Vastausta viimeisimpään kysymykseen. Esim. Rocotot pääsääntöisesti ovat isoja kasveja. Ne eivät kerkeä suomen kesässä kasvamaan isoksi ja tuottamaan hyvän sadon. Siksi niiden kanssa on parempi joko esikasvattaa varsin aikaisin ja isoksi tai talvettamaan isona. Toisen vuoden sato niillä on parempi, mutta siitä eteenpäin joka vuosi hieman huonompi, kunnes ne n.10 vuotiaina kuolla kupsahtavat.
Annuumit ovat parhaimmillaan ekana vuonna. Yleensä ne on jalostettu nopeakasvuisiksi. Äärimmäisen hyvissä olosuhteissa kasvettuaan niillä ei ole monesti edes voimaa talvehtimiseen vaan ne kuolevat koska eivät jaksa puolustautua tuholaisia, sieniä tauteja ym vastaan, koska ovat käyttäneet kaiken voimansa. Baccatumit ovat toiseksi nopeimpia ja monesti varsin satoisia, mutta kestävämpiä kuin annuumit.
Chinenset ovat hitaampia kasvajia, joten myös niistä voi saada paremman sadon toisena vuotena.
Jalostetut annuumit ovat pahimmillaan siis yksivuotisia ja pubescensit elävät kymmenvuotiaiksi. Esimerkiksi villi Tepin elää 40 vuotiaaksi. Joka vuosi kasvi menettää kuitenkin hieman satoisuuttaan ja elämänvoimiaan. Villit ovat myös hitaita kasvamaan ja siksi niiden paras satovuosi voi olla toisena tai kolmantena vuonna.

Ja päiväkirjanpitäjälle tervetulotoivotukset.

MadDog

Lainaus käyttäjältä: Kimppu - joulukuu 29, 2011, 20:52:34 ip
Ainaki tuossa blogspot-blogipohjassa pittää kirjotusta lisättäessä muistaa merkitä, että salliiko lukijan kommentit vai ei. Oletuksena se on "Älä salli".


Joo kyllä toi kohta oli tsekattuna vanhassa blogissa mutta ei vaan pelittänyt?

MadDog

Kiitokset Tiemuh:lle! Tuo oli hyvää tietoa jatkoa ajatellen eli annuumia ei juurikaan kannata talvehdittaa ja siltä se muuten vähän näyttääkin. On annuumit vähän huonossa hapessa, ei muuta kun uutta suo... kun vanha kuolee :)

MadDog

Laitetaampa sitten seuraava erä itämään eli C.Annuumit ja C.Baccatumit. Kummasti noita taas kertyy kun alkaa ynnäilemään, taas mennään melkein samoissa lukemissa kuin viime vuotena. (60kpl) No kaikki ei varmaan idä eikä talvehtijoista ole vielä takuuta mitkä herää henkiin. Vanhat annuumit saa kyllä todennäköisesti suunnan roskikseen?

Listalla on viimevuodelta hyväksi koettuja lajikkeita ja sitten ihan omasta mielenkiinnosta uusiakin lajikkeita.
Annuumeista voin hehkuttaa esim. Leek:iä, Guajilloa, Hungarian Waxia ja Serranoa.
Leek kasvaa nopeasti, mahtavat podit, ötököistä ei ollut vaivaa ja maku esim. grillattuna ja juustolla täytettynä mainio. Melko mieto.
Guajillo oli ihan parasta savustettuna jauheena.
Hungarian Waxia ja Serranoa toimi esim. halloumijuuston kanssa kivasti.

C. BACCATUM

1.AJI ANDEAN-C.BACCATUM
2.AJI BENITO-C.BACCATUM
3. AJI CRISTAL-C.BACCATUM
4. AJI GOLDEN-C.BACCATUM
5. AJI LEMON DROP-C.BACCATUM
6. AJI PERU-C.BACCATUM
7. CGN 22871-C.BACCATUM
8. CHAMPION-C.BACCATUM
9. EARBOB-C.BACCATUM
10. INCA RED DROP-C.BACCATUM
11. PEPPER PEN-C.BACCATUM
12. PI-441552-C.BACCATUM
13. STARFISH-C.BACCATUM
14. STRIPE-C.BACCATUM

C.ANNUUM

1.AUSSIE BLACK-C.ANNUUM
2. BEAVER DAM-C.ANNUUM
3. BOLIVIAN RAINBOW-C.ANNUUM
4. CAP1473-Microcarpum
5. CAYANNE-C.ANNUUM
6. FRESNO-C.ANNUUM
7. GOLDEN CAYANNE-C.ANNUUM
8. GUAJILLO-C.ANNUUM
9. GUINDILLA VERDE-C.ANNUUM
10.HUNGARIAN WAX-C.ANNUUM
11. JALOPENO HERCULES-C.ANNUUM
12. JALOPENO-C.ANNUUM
13. LEEK-C.ANNUUM
14. LOMBARDO-C.ANNUUM
16. LONG PEQUIN-C.ANNUUM
16. NUMEX SUNGLO-C.ANNUUM
17. PEPERONE QUADUHO ROSSO-C.ANNUUM
18. POBLANO -C.ANNUUM
19. SERRANO-C.ANNUUM

MadDog

Tarvetta olisi vielä Capsicum frutescens lajikkeelle esim. Piri Piri ja Tabasco kiinnostaisivat. Kiinalainen Cajamarca on saannut kovasti kehuja myös.

Voin antaa vaihtareita jos löytyisi jokunen siemen ylläolevista meikäläiselle?

Tiemuh

Lainaus käyttäjältä: MadDog - joulukuu 30, 2011, 09:35:46 ap
Kiitokset Tiemuh:lle! Tuo oli hyvää tietoa jatkoa ajatellen eli annuumia ei juurikaan kannata talvehdittaa ja siltä se muuten vähän näyttääkin. On annuumit vähän huonossa hapessa, ei muuta kun uutta suo... kun vanha kuolee :)


Ei annuumejakaan pakko ole pois heittää. Ne ovat selvästi chilipaprikoista heikoimpia talvehtijoita, mutta oikealla hoidolla nekin saa helposti säilymään yli talven hengissä. Tuo oikea hoito voi tarkoittaa mm. tarpeeksi keinovaloa, sopivasti lannoitteita, esim. provadoa mahdollisen ötökkäinvaasion lopettamiseen, rakkautta, hoivaa, ymmärrystä... Itsellä ensimmäisen kauden annuum Hungarian Hot Wax elää vielä ja aloittelee kolmatta vuottaan. Alkujaan niitä oli seitsemän, mutta kun en silloin vielä ymmärtänyt talvetuksesta niin viisi niistä heitti lusikan nurkkaan ensimmäisenä talvena ennen kuin tajusin parantaa olosuhteita. Pyrin hoivaamaan viimeistä niin kaun kunnes se kuolee heikkouttaan tai vanhuuteen, mutta ei hoidon puutteeseen. Eli kasvin vanhetessa se menettää hieman satoisuuttaan, mutta ei mitenkään radikaalisti yhdessä vuodessa. Monien mielestä talvetusta helpompaa on kuitenkin kasvattaa joka vuosi uudet yksilöt. Joidenkin mukaan chilin herättely "talviuniltaa" on turhan hidasta puuhaa, ja toiset sanovat talvetetun kasvavan yllättävän nopeasti kasvun alettua kevään vanhetessa. Itse arvostan satoisuuden ohessa myös yhdessä viettämäämme aikaa ja annan eri tavoin valikoituneiden kasvien kasvaa itseni rinnalla.

bluesman

Lainaus käyttäjältä: MadDog - tammikuu 04, 2012, 12:29:32 ip
Tarvetta olisi vielä Capsicum frutescens lajikkeelle esim. Piri Piri ja Tabasco kiinnostaisivat. Kiinalainen Cajamarca on saannut kovasti kehuja myös.

Voin antaa vaihtareita jos löytyisi jokunen siemen ylläolevista meikäläiselle?


Mulla olis muutama frute ekstrana; mm. Fataliin uutuuksia Dogo nyani, Ekirike, Aji bravo ja muita, Ata ijosi, Aji picante Venezuelasta joka vastaa Piri piriä. Nämä siis pikkutaimina. Siemeniä on Tabasco, Duke pequin, CAP939, Pequin Cielo rojo, Chenzo ja Pene de diablo.MadDog

tammikuu 05, 2012, 11:39:48 ap #13 Viimeisin muokkaus: tammikuu 05, 2012, 11:41:33 ap käyttäjältä MadDog
Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 05, 2012, 06:03:12 ap
Lainaus käyttäjältä: MadDog - tammikuu 04, 2012, 12:29:32 ip
Tarvetta olisi vielä Capsicum frutescens lajikkeelle esim. Piri Piri ja Tabasco kiinnostaisivat. Kiinalainen Cajamarca on saannut kovasti kehuja myös.

Voin antaa vaihtareita jos löytyisi jokunen siemen ylläolevista meikäläiselle?


Mulla olis muutama frute ekstrana; mm. Fataliin uutuuksia Dogo nyani, Ekirike, Aji bravo ja muita, Ata ijosi, Aji picante Venezuelasta joka vastaa Piri piriä. Nämä siis pikkutaimina. Siemeniä on Tabasco, Duke pequin, CAP939, Pequin Cielo rojo, Chenzo ja Pene de diablo.


No siemenistä Pequin Cielo rojo ja Chenzo vaikuttavat hyviltä ja varmaan helpompi lähetelläkkin. Tabascoa taidan saada jo El Borracho:lta. Vaihtariksi voisin tarjota eksoottista Bhutanilaista chiliä jonka lajikkeesta ei ole kyllä tietoa? Sain sen kuivattuna Bhutanista ja on aikamoisen kokoinen vielä kuivattunakin.
MadDog

Pikkuhiljaa alkaa kypäröitä nousemaan idätyslaatikoista  ;D
Tässä on ensimmäiseksi ehtineet:

C. Pubescens ( laitettu itämään 28.12.2011, itämisaika 11pv) )
MANZANO ROJO
ROCOTO DE SEDA
ROCOTO BROWN
TURBO PUBE

C.Chinense ( laitettu itämään 28.12.2011, itämisaika 11pv) )
BHUT JOLOKIA
CONGO
TOBAGO SWEET

C.Baccatum ( laitettu itämään 03.01.2012, itämisaika 8pv)
AJI LEMON DROP
AJI GOLDEN

C.Annuum ( laitettu itämään 03.01.2012, itämisaika 8pv)
GOLDEN CAYANNE
FRESNO
CAYANNE
LOMBARDO
BEAVER DAM
CAP1473-Microcarpum

Tänään laitettu itämään Bhutanista saatu mysteerichili. Kuivattunakin oli melkoisen kokoinen. Mielenkiintoista katella mitä siitä tulee?

MadDog

Talvehtijoista pääsi tänään autuaimmille metsästysmaille seuraavat yksilöt:


C.Annuum

BOLIVIAN BONSAI-C.ANNUUM

BOLIVIAN RAINBOW-C.ANNUUM

HUNGARIAN WAX-C.ANNUUM

LEEK-C.ANNUUM


C.Baccatum

AJI PERU-C.BACCATUM

LEMON DROP-C.BACCATUM

STARFISH-C.BACCATUMC.Chinense

CONGO-C.CHINENSE


Nämä olkoi olla pelkkiä kuivuneita runkoja joten tuskin olisivat siitä enää elpyneet...MadDog

tammikuu 15, 2012, 19:13:39 ip #16 Viimeisin muokkaus: helmikuu 08, 2012, 07:57:47 ap käyttäjältä MadDog
Ekat taimet siirrelty bubbleriin ja osa meni perinteiseen multakasvatukseen.


Veden sekaan lisätty hiuksen hienosti puutatarhan kesää lannoitteeksi. Tututun kuuloinen pörinä kuullostaan taas ihan mukavalta  :D

Kohta pitäisi alkaa pohtimaan ensi kesän kasvatusalustoja. PutkiHydro voisi olla ihan mielenkiintoinen kokeilla? NFT toimi todella hyvin viime kesänä, joten se on ainakin mukana kuvioissa. Isohkossa määrässä bubblereita alkoi loppukesästä jo pännimään hankalahkot vedenvaihdot kun tila alkoi olla kasvarissa kortilla. Ehkäpä paria Ebbikiä voisi testata bubblereiden lisäksi ja sitten tietty ihan normi multa alusta.

Edelleen on kateissa yksi kennolevykasvarista tapaninpäivän myräkän jälkeen, ties minne asti on tuuli sen kuskaillut? Jostai pitäisi siis saada yksi kenno kesäksi, saakohan sitä jostain ihan metri tavarana?

PP

Lainaus käyttäjältä: MadDog - tammikuu 15, 2012, 19:13:39 ip
Edelleen on kateissa yksi kennolevykasvarista tapaninpäivän myräkän jälkeen, ties minne asti on tuuli sen kuskaillut? Jostai pitäisi siis saada yksi kenno kesäksi, saakohan sitä jostain ihan metri tavarana?


Ainakin Kivikangas myy kennolevyä irtotavarana.

MadDog

tammikuu 19, 2012, 19:15:19 ip #18 Viimeisin muokkaus: helmikuu 08, 2012, 08:44:10 ap käyttäjältä MadDog
Piti tehdä vähän inventaariota paljon on vielä chilijauheita jäljellä mutta kyllä näillä pitäisi pärjätä seuraavaan erään asti.Eniten olen tykännyt noista savustetuista vaikka niissä onkin vähän enemmän vaivaa duunata...

MadDog

helmikuu 02, 2012, 13:30:05 ip #19 Viimeisin muokkaus: helmikuu 08, 2012, 08:44:59 ap käyttäjältä MadDog
Annuumit on lähtenyt ihan mukavasti sirkkalehdille paitsi Leek mistä laitoin jo toisen satsin siemeniä idätykseen mutta hiljaista on vieläkin  :-\
Frutescensit antaa myös odotuttaan ylösnousemistaan. Viime vuoden talvehtijoita olen niitannut kovalla kädelle jos ei ole elonmerkkejä alkanut näkymään..

Unkarilainen Beaver Dam C.Annuum kasvaa ihan eri tahtia kuin muut, onko porukalla kokemuksia minkälainen tulisuus tuossa on?


Duunissa olevat Cascabel C.Annuum ja Black Pearl C.Annuum. Cascabel on ottanut kivasti korkeutta  ;)