joulukuu 11, 2023, 18:22:51 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


mohlan chilit 2012 -->

Aloittaja mohla, tammikuu 02, 2012, 09:54:55 ap

« edellinen - seuraava »

mohla

Hyvä tietää ettei tuokaan asia tässä harrastuksessa ole niin justiinsa. :D

Annanpa siis kokeeksi myös kasvaa kaikki kuutioissaan turhaa härkkimättä. Melkein paremmin muutenkin aina kasvaa, mitä vähemmän menee puuttumaan kasvuun. Latvomista en jätä välistä, mutta katsotaan mitä eroa useamman taimen rocotoissa on kesän lopulla yksittäiskasvatteihin.

Tzili

Kommentoin siksi, että voin "seurata" tätä! ;D Saanko apinoida ton aerohydron sulta?

mohla

Lainaus käyttäjältä: Tzili - helmikuu 25, 2012, 20:53:04 ip
Kommentoin siksi, että voin "seurata" tätä! ;D Saanko apinoida ton aerohydron sulta?


Sitä saa apinoida ihan vapaasti omalla vastuulla. Vapautan itseni lähinnä tulevista chilien kasvun tuomista tilanpuutosoireista ja sitä kautta hellasäröistä, joita varmasti tuolla aerolla saa oikein käytettynä aikaan. ;D

mohla


Yleiskuva 4.3.2012. Hiihtolomaviikon jälkeen chilihuoneessa näyttää hyvältä, vaikka hiihtelyn aikana hoitaja oli päästänytkin yhden Serranon ja Jalapeño Granden kasvamaan lamppuun kiinni ja polttamaan latvansa. Tulipa sitten latvottua ne. Oli kyllä mahtava yllätys kotiin palatessa, kun tuon kasvun näki ekan kerran. Moneen kertaan kävin eilen illalla kotiin tulon jälkeen katselemassa noita. Mahtava harrastus! :)

Tänään ohjelmassa on kaikkiin laatikoihin lienten vaihto. Ovat tainneet alkuliemillä kasvaa jo yli kuukauden. Ei onneksi vielä haise levääntyneeltä, joten ilman noottia voi vaihdella liemet. Pikkuaeroon olen lisännyt vettä pariin otteeseen ja sitten ennen reissua lisäsin minisprinkler-aero2 ja pikkuaeroon myös Nutriforteja hitusen. pH on pysynyt alkusäädön jälkeen viiden ja kuuden välillä.


Myöhemmin itäneet muutamat rocotot alkavat pikkuhiljaa ottamaan kasvuspurttia. Tähän teen nyt vain alkuperäisen n. 1 EC vahvuisen liemen. Sen verran pieniä taimia vielä. Päätin noudattaa willen neuvoja ja antaa useamman taimen kasvaa samassa kivivillakuutiossaan, jos vaikka vähän ohjaillen niistä saisi hyvää bonchi-aihiota kauden päätteeksi. :)


Täällä vasta kasvupyrähdys lomalla olikin tapahtunut. Täytyy varmaan alkaa miettiä siirtoratkaisuja muutamalle isoimmalle Jallulle, kosta lamppua joutuu jo pitämään niiden takia melko korkealla. Viime kaudella siirsin yhden eniten kasvaneen Jallun tuosta samasta aerosta pauliinabubblerin hydrosoriin, mutta se ei oikein siitä kai tykännyt. Nyt ajattelin laittaa työpöydälle parvekeruukusta tehdyn aeron, jolloi shokkia ei pitäisi niin olla. Kuitenkin nuo isot Jallut menevät kesällä kasvarin ebbiin, joten toisaalta hydrosoraankin voisi niitä totuttaa. Katsotaan, millainen parvekeruukkuhydrosta tulee...


Minisprinkler-aero2:ssa alkaa myös olla ahdasta, kun Hyper Pubet varsinkin haaroittuvat noin pieninä tuota tahtia. Korkeutta on juuri ja juuri 20 cm, mutta haaroittumista riittää, kuten ao. kuvista näkyy.  Liemi tuossa aerossa on ollut n. 1 EC ja pH 5.5. Nyt kuitenkin lyön sinne jonkin n. 1.4 EC ja pH 5 - 6 liemen. Täytynee harventaa tuosta aeroa siten, että pari keskimmäistä paikkaa jää tyhjäksi, kun alkaa olla ahdasta. Parvekeruukkuhydron lisäksi täytynee käynnistää reservissä ollut minisprinkler-aero3 ja laittaa 200 W ESL-valaisin tulille. Tällä kaudellahan piti ottaa iisimmin... ;D
Yksi esimerkki mukavasti haaroittuneesta Hyper Pubesta, jossa lähes jokainen lehtihaka pukkaa haaraa. :)

mohla

Oli pakko harventaa chilejä, kun pikku-aerossa meinaa litku loppua alle viikossa. Lisäksi ensin itäneiden minisprinkler-aero2 oli myös sen verran tiiviskasvustoinen, että parilla chilillä oli hyvä sitäkin harventaa. Minisprikler-aero3 lähti tänään siis käyntiin ja samoin 200 W esl.

Tomaatit laitoin tänään samalla itämään ja eslin alle pääsi myös Tammisillasta haetut Canario sekä Rocoto Costa Rica Red. Kauden ensimmäiset chilit turpeessa/mullassa. Tomaatteina tällä kaudella Tumbling Tom Red ja Yellow sekä uutena 100s and 1000s. Täytynee koettaa muistaa tomaattien sadotessa ottaa talteen siemeniä ja kokeilla toisaalla mainittua fermetointia jne.

Kauden 2012 Chilit - Varataimien kanssa yht. 29 kpl
Rocoto Grande x2
Manzano Red x1
Manzano Yellow x2 *toinen tuplataiminen
Canario x1
Hyper Pube x4
Turbo Pube x1 *triplataiminen
Turbo Pube Red x1 *triplataiminen
Rocoto Largo San Isidro x1 *tuplataiminen
Rocoto Peru Cusco x1
Rocoto Costa Rica Red x1
   
Jalastar x2
Jalapeño Grande x3
Serrano x2
   
Harold's St. Barts x2
Congo x2
Habanero Brown large x1
Peruvian White Habanero x2

Viime viikonloppuna vaihdetut hieman jykevämmät liemet Nutrifortesta tuntuvat lisäävän kasvua hyvin ilman övereitä. Täytyy kuitenkin malttaa noiden lannoitelisäilyjen kanssa, kun muuten kuun lopun muutosta ei tule mitään metristen chilien kanssa... :D

mohla

maaliskuu 17, 2012, 14:56:32 ip #25 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 17, 2012, 22:20:36 ip käyttäjältä mohla

Yleiskuva 17.3.2012. Parissa viikossa rehevyyttä on taas tullut melko mukavasti. Yleiskuvaan tulee tänään varmaan muutosta, kun tarkoitus on väsäillä metrin pituiseen parvekelaatikkoon kansi ja laittaa siihen 4 chiliä. Taidan aluksi tehdä siitä bubblerin, vaikka aerokin toisaalta houkuttaisi. Houkuttaisi myös vähän rajata neljän chilin liemitilaakin, mutta eiköhän nuo vielä keväällä toistensa juurista irti lähde. Pienellä väkivallalla, jos ei muuten. Fiksumpana olisin voinut laittaa siihen parvekeruukkububbleriin juuri ne neljä chiliä, jotka pääsevät kasvariin EBBeihin kesällä. Mutta sepä ei tullut mieleen viime viikonloppuna, kun harventelin chilejä toisaalle minisprinkler-aero3:een... Alla kesän suunnitelmaa:

EBB (2 resoa ja neljä tulva-allasta)   
Jalapeño Grande   Serrano   
Congo                  Harold's St. Barts   
   
Waterfarm   
Hyper Pube   
      
Amppeli   
Rocoto Grande   
Rocoto Grande   
Manzano Yellow   
Manzano Yellow   
Manzano Red   
Hyper Pube   

Parvekelaatikko (metrin mittaiseen parvekeruukkuun mahtuu hyvin kaksi chiliä)   
Canario                         Rocoto Costa Rica Red
Hyper Pube                    Hyper Pube
Turbo Pube Red             Turbo Pube
Rocoto Largo San Isidro   Rocoto Peru Cusco
   
Kasvarin multapenkki   
Jalastar   
Jalastar?
Jalapeño Grande   
Jalapeño Grande?
Serrano   
Harold's St. Barts   
Peruvian White Habanero   
Peruvian White Habanero?
Habanero Brown large
Congo?

Keksinkin suunnitella laittavani vielä reservissä olleen Waterfarmin kasvarin viereen ja Hyper Pube saakoon olla testikasvina siinä. Saa nähdä kuin tuossa käy. Waterfarm on mielestäni asuintiloihin sopimaton vehje ääntelynsä takia, mutta kasvarin nurkalla sopii toimimaan. Kasvarin sijainti on muuton jälkeen vielä avoinna, kuten myös yleensäkin sen sinne laiton lupakin, kun sitäkin joutuu taas taloyhtiön hallitukselta ja varmaan isännöitsijältäkin peräämään... Kysymysmerkillä varustetut chilit menevät mahdollisesti lahjoitukseen. Aina on tietty mahdollista, että noiden siirto vesiviljelystä multaan saa aikaan tappioita, mutta aika läjähän noita chileja kyllä taas on...


Minisprinkler-aero1:ssä yhä enemmän juuria alkaa yltää liemen pintaan, joten kasvuspurttia on odoteltavissa vieläkin näkyvämmäksi.


Pikku-aerossa kasvu on kovaa ja siten myös liemen kulutus. Noin 10L tuntuu kuluvan viikossa 7 chilillä. Multa meni pH-mittari ilmeisesti rikki, joten sikälikin saa pH:n tarkkailu jäädä pois mun osalta. Voisihan sitä harrastaa vielä tippatesterin kanssa, mutta tuskin jaksan. Aikaisemman kokemuksen mukaan toimii, kun laittaa lientä tehdessä 1 ml/10 L pH-downia ja sitten viikko siitä lisää saman verran. Liemet vaihtoon tuosta maks. 2 viikon päästä, joten eiköhän se toimi. Jossain ketjussa oli mukavia käppyröitä pH:n vaikutuksista lannoitteiden imeytymiseen ja niiden perusteella pH:n kanssa näpertely ei niin kauhean tarkkaa ole, kun lähtötaso on siinä pH7 tienoolla.


Minisprinkler-aero2:ssa 5 rocotoa ja yksi Iso-Jallu voivat mukavasti. Tuohon malliin haaroittuvia chilejä ei tee edes mieli latvoa.

E: Copy-pasteijassa oli käynyt moka. Modulaarinen tiedostorakenne ei taannutkaan autuutta.

mohla

huhtikuu 04, 2012, 12:07:20 ip #26 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 04, 2012, 13:45:49 ip käyttäjältä mohla

Yleiskuva 22.3.2012. Väkästelin parvekelaatikosta bubblerin neljälle chilille: Kaksi Hype Pubea, Serrano ja Jalapeño Grande. Vähän sai tuohon chilejä siirtämällä harvennettua kolmea aeroa, mutta kuten seuraavasta 4.4. yleiskuvasta näkyy, niin varsin hetkellinen helpotus tuo oli...


Yleiskuva 4.4.2012. Nyt alkaa näyttää melkoiselta pöheiköltä tuo chilien kasvattamo. Enää ikkunasta näkee vaivoin ulos ja kuvasta voi aistia vähäisempää valoakin huoneessa. :D Parin postauksen takaiseen kk sitten kuvaan nähden on kasvu ollut aika mukavaa. Muutama rocoto on tuolla aika katveessa ja kasvu on jäänyt muista, joten ne yksilöt taitavat jäädä sisäkasvatukseen etelä-ikkunalle uudessa asunnossa. Tavoitteena on sprinkler-aerolla kuitenkin koettaa saada nuokin satoamaan edes siementen saannin verran ensi kauden uusintakasvatusta varten.

Muuton valmistelut ovat jättäneet päiväkirjan päivitykset vähemmälle ja noita chilejä katsellessa sitä kiittelee, ettei muuttomatkaa ole kuin parin kilometrin verran. Haasteita nuo metriset puskat tulevat silti tuottamaan muuttaessa. Ihan en suunnitelmissa ole pystynyt pitäytymään, kun oli tarkoituksena siirtää osa noista jo ennen muuttoa multaruukkuihin vesiviljelystä. Yksi pakettiautokuorma muutossa täytyy varata pelkille chileille, että ne saa suht ehjänä perille. :D


Hyper Pube on varsin mukavasti haaroittuva rocoto. :)


Hyper Pube on tämäkin haaroittuja. :)

Näemmä kuvat sisältävä palvelin on nurin tätä kirjoittaessa, mutta kuvat tulevat näkyviin palvelimen herätessä henkiin...

mohla

Muutto meni ja tänään sain uuden chilihuoneen vihdoin entiseen iskuunsa. Valaisin kattoon ja liemet kuntoon. Tietokoneenkin sain viriteltyä chilien keskelle, joten päiväkirjaakin voi taas kirjoitella. =)

Note to Self: Älä kasvata metrisiä chilejä, jos aiot muuttaa lähiaikoina. Olihan homma, mutta muutamilla katkenneilla oksilla ja irronneilla lehdillä chilit selvisivät muutosta.

Jalapeno Grandet ja Serrano ovat alkaneet kukkia. Liekö vaikutusta lisääntyneestä valosta, kun pääsivät etelään antavalle ikkunalle vai vain muuton hässäköissä unohtuneesta lannoituksesta... Saa nähdä kuin tuossa käy, jos vaikka saisi kaksi satoa noista tällä kaudella. =)


tsilizoo

Komeeta chili tarhaa näyttäis olevan. Ihme että chilit selvisi nuin vähällä :)  Mulla katkesi kokonaan yksi ja kahesta meni juuret mustaksi?(vesiviljely)

Itse sain tehtyä myös tuon "aero"laatikon, tai oikeastaan kaksi. Täytyy sanoa että ei voikko hämmästellä tuota kasvuvauhtia :o

mohla

Täytyy varmaan viritellä jokin naru-ratkaisu noille chileille, kun eivät enää pysy toisiaan vasten nojaillen pystyssä. Vanhassa huoneessa kasvoivat hyvin pystyyn tukien toisiaan, mutta nyt pitää ryhtyä sidontahommiin.

Toisaalta voisi antaa vaan olla, kun tässä ehtiessään pitää alkaa osaa siirtää multaruukkuihin, jotta ehtivät siitä shokista toipua ennen ulos viennistä tulevaa uutta shokkia... Siinä samalla tietty voisi vesiviljelyyn tulevat vielä tukea. Tarvinnee vallata jostain lisää kasvatuspöytätilaa multaruukuille ja ehkä viritellä lisävalaistusta myös.

Kuulemma työhuone on sisutamiseen epäkelpo huone chiliperäisistä syistä, joten on "lähes" sama mitä siellä puuhailen. Väsytystaistelu alkaa tuntua hyvältä, mutta tämä on varmasti ohimenevää autuutta... Ensi vuonna taas uusiksi, kun chilittömänä kesänä huoneeseen joku sisustus pamahtaa kuitenkin.

masaiman

Joko tuodaan 1x 400w elohopealamppu sinne?  ;D

mohla

Lainaus käyttäjältä: Mattson - huhtikuu 17, 2012, 20:46:24 ip
Joko tuodaan 1x 400w elohopealamppu sinne?  ;D


Kiitos vain, mutta kahden 200 W eslin valaisin on vielä reservissä. Rumuudessaan laitteet varmaan kilpailevat aika samalla viivalla. :D

Tohon rotiskoon on pultattu kylkiin kuristimet, jottei valaisinta painon puolesta oikein kehtaa kiinnittää kipsilevy tms. levykattoon... Tarvinnee ottaa joku vaateteline käyttöön tuota kannattelemaan, jos sen nyt edes virittää käyttöön. Toisaalta pidemmillä piuhoilla voisi kuristimet saada valaisimesta irti vaikka johonkin erilliseen laatikkoon lattialle ja kevennystä itse valaisimelle tarpeeksi.

masaiman

Jep, niissä vaan on sellanen 30 litraa vetävä melkein puolipalloheijastin pultattuna n 4xkaljatölkin kokoiseen muuntajaan joka painaa nii s*nasti...

mohla

Kevään kasvihuonekuume on taas päällä ja vaikka millaisia suunnitelmia on ollut mielessä. Taloyhtiön talkoissa selvisi, että 10 asunnon rivarista löytyy ainakin kaksi muuta chilipäätä ja näin lähti suunnittelu yhteiselle kasvihuoneelle. ;D

Nyt vain enää päätöksiä millaista huonetta sitä alettaisiin kasailla. Paketista vai sitten ihan ikkunoita haalien rakentamaan. Toki taloyhtiön hallituksen lupakin tarvii saada, mutta sekin tuntuisi menevän hyvin läpi... :)

masaiman

Tiiän kertoa ainakin kaks paikkaa mistä saat ikkunoita, ja tarvittaessa kuljetuskin järjestyy hyvin muodollisella korvauksella.

mohla

Jopas meni tovi, ennen kuin sai itseä otettua niskasta kiinni ja otettua kuvia chileistä. Muutto sekoitti tämän kauden, mutta ehkäpä tästä vielä jotain tulee. Chilien siirrot vesiviljelystä multaan myöhästyi suunnitellusta reilusti ja kasvarinkin kanssa selvitykset viivästyttivät kauden aloitusta. Oli taas sen verran tuskaista koko kasvarin saaminen taloyhtiön pihaan, että lopulta vain täräytin vanhan kasvarin peräkärryllä edellisen kämpän pihasta tänne. Kimppakasvarin toiveet jäivät, kun vaatimuksia alkoi olla maisemointisuunnitelmasta jne. lähtien ilmassa...

Oikeastaan ensimmäistä kertaa kolmen kauteni aikana mulla on nyt ollut ötököitäkin riesana. Onneksi vain vihreitä kirvoja, joihin 5-10 % puutolu + pari tippaa rypsiöljyä tepsi hyvin kahdella sumutuksella. Kiitos vain Chilivaarille ja muille neuvojille.


Nämä saivat siis kyytiä, kun sumuttelin pariin kertaan keväämmällä.


Eilen sen sijaan huomasin tälläisiä öttiäisiä ja munia yhden rocoton lehdellä. Mitähän lie ovat? Heitin lehden kompostiin ja kävin läpi kaikki chilit, muttei noita lisää löytynyt. Kumpikin ötökkäinvaasion alku sattui multakasveille, kuten myös itse asiassa alkukevään harsosääsketkin...


Terassin aidalla on mukava rivi rocotoja parvekeruukuissaan. Manzanot yellow ja red; Rocoto San Isidro Largo, Rocoto Gradeja, Rocoto Costa Rica Red, Canario sekä Turbo Pubet Red ja normaali. Toisaalla on vielä yksi multaparvekelaatikko rocotoja.
Kukintakin meni myöhäiseksi Rocotoilla, mutta Rocoto Grande sentään kukkii melkoisella määrällä... Rocoto Costa Rica Redillä oli kukinta jo sisällä huhtikuussa, mutta siitä vain kolme podia on nyt punastumassa. Eteläikkuna ei ollut ilmeisesti tarpeeksi valoisa, jotta kukinta olisi onnistunut tai joku muu siinä meni pieleen. Sisälle nuo on varmaan yritettävä mahduttaa syksyllä, jotta podit saisi kypsiksi.


Parvekkeellekin mahtui chilejä. Melkoisia roikaleita vieläpä, kun lattialle levittäessä halkaisijaa alkaa olla reilua paria metriä. Ei hyvä paikka noille ja lähinnä kokeilussa, mitä tuolla aamu- ja ilta-aurinkoa vähän saavalla parvekkeella voisi kasvattaa. Jokusia kukkia on alkanut tulla, mutten usko kovin suureen menestykseen. Pari Hyper Pubea, Jalapeno Grande ja Serrano ovat parvekelaatikkoon tehdyssä bubblerissa ja yksi Hyper Pube vielä Waterfarmissa.
Kasvarissa vasemmalla olevat Harolds st. Bart's ja Congo ottivat itseensä siirrossa aerosta kasvarin ebbiin. Pudottivat lähes kaikki lehdet ja nyt vasta alkaa olla uutta kasvustoa ja kukinta alkamassa. Oikealla sen sijaan Jalastar, Jalapeno Grande ja Serrano ottivat siirron hyvin vastaan. Podeja oli jo kiinni puskissa jonkun verran siirtäessäni kasvariin, mutta alla on uudempaa kukintaa:
Jalapeno Grande yllä tekee nimensä mukaisia podeja ja niitä tulee melkoisesti. Serranossa tuntuu myös olevan hommat kohdallaan, kun podeja tulee ihan kivasti. Täytynee alkaa pohtia etikkaan säilömistä, kun popsimalla nuo kaikki pekoniin käärittynä ja juustolla täytettynä aiheuttaisi varmaan erinäisiä tukkeumia...

mohla

Ei taida minusta olla päiväkirjan pitäjäksi, kun tämä päivittäminen on näinkin epätahtista... Kaikkea ei vain ehdi, kun pienten lasten kanssa arkeaan tasapainoilee työn, liikunnan ja kaikenlaisen puuhastelun merkeissä.

Kauden 2012 Chilit

Satoa tuli :
Rocoto Grande x2
Manzano Red x1
Manzano Yellow x2 *toinen tuplataiminen
Canario x1
Hyper Pube x4
Turbo Pube x1 *triplataiminen
Turbo Pube Red x1 *triplataiminen
Rocoto Largo San Isidro x1 *tuplataiminen
Rocoto Peru Cusco x1
Rocoto Costa Rica Red x1

Kaikki rocotot Turbo Pubeja ja manzanoja lukuunottamatta ovat kypsyttelemässä sisällä satoaan. Parisenkymmentä podia olen jo poiminutkin, yhteensä. Saapahan tehtyä rocotosavuchilimix-jauhetta omiin tarpeisiin.

Jalastar x2
Jalapeño Grande x3
Serrano x2

Näistä tuli varmaan kauden paras sato, joskin myöhästymistä tuli näissäkin ja loppukauden sato oli melko tuletonta. Saipahan 2v. tytär paprikaa salaattiinsa. Yhteensä varmaan railu 5kg tuli satoa ja ensimmäisen etikkasäilönnänkin sain kokeiltua.

Harold's St. Barts x2
Congo x2
Habanero Brown large x1
Peruvian White Habanero x2

Chinenseläisistä ei tullut pahemmin satoa, eikä oikeastaan niin väliksikään. Congosta sentään joitain kymmeniä podeja ja PWH:sta myös. HSB ja HBL maistiaiset tuli sentään saatua.  Jotenkin en noiden siitä Pink Habanerossa pelkästään läsnä olevasta hedelmäisestä tms. mausta pidä, joten käyttöni habaneroilla on chilijauheissa sekoitteen tulistajana.

Satoa söin kesällä grillaillessa ja sitten varsinaisessa loppukäsittelyssä meni etikkaan pari kiloa jalapenoja, pakkaseen joitain lajikkeita viipaleina ja loput kylmäsavun kautta kuivumaan, josta edelleen jauheeksi jossain vaiheessa. Kuulun siihen marginaaliseen kansanosaan, joka kulkee omat chilijauheet taskun putkilossa paikkaan kuin paikkaan ja lisään tulisuutta aina sopivan aterian löytäessäni. Jauhetta siis kuluu. :D

Huono kausi kaikenkaikkiaan, kun muutto sekoitti jo alkutekijöissä hommat ja kesäkin oli mitä oli. Noh, pärjääpähän tällä sadolla sentään ensi kesään asti eli ei lopun huono suoritus. Nykyisen asumuksen paikat on nyt testattu ja suunnitelmia ensi kauden chileistä voi alkaa tehdä.

Taidan ensi kaudella laittaa pieneen kasvariini taas vain sen 4-6 chiliä ja niiden lisäksi erinäisen määrän rocotoja parvekealtakasteluruukkuihin ja amppeleihin. Jalapenoja, joku rocoto ja chinense varmaan kasvariin. Joku ratkaisu pitäisi ehkä terassin aidalle meneville parvelaatikoille keksiä sadeveden varalta, kun tänä kesänä en noita tainnut pari kertaa enempää itse kastella sateen hoitaessa asian liiallakin vedellä. Vesitilan yläreunan reiät estivät pahimman tulvimisen, mutta multa oli koko ajan liian märkää. Ei oikein fiksusti saa päälle tehtyä mitään valokatelippaakaan, joten kai yritän sitten vaan kattaa nuo ruukut muovilla/vanerilla tms. jatkossa.

mohla

joulukuu 08, 2012, 16:07:02 ip #37 Viimeisin muokkaus: tammikuu 24, 2013, 14:05:24 ip käyttäjältä mohla
Enpä jaksa uutta päiväkirjaa jaksaa väsätä, kun tämän nykyisenkin päivitystahti on ollut aika luokatonta. Jatketaan nyt tähän perään vaan... Vaikka mennyt kausi oli suht kehno, niin omiksi tarpeiksi jauheita, pakasteita ja etikkajalluja on hetkeksi. Taidan ensi kaudeksi päästää kasvariin vain yhden jallun ja ottaa Aji Cristalin takaisin kasvatettavien joukkoon. Luulisi noista ebbeissä saavan aika mukavasti käyttöchiliä pitkin kesää. Rocotoja sitten enemmänkin amppeleihin ja parvekeruukkuihin.

Kasvarin kahteen chileiltä vapaaseen ebbiin voisi ottaa tomaatteja kasvamaan ensi kertaa vesiviljelyyn. Siihen sopivista ja hyväksi havaituista lajikkeista ottaisin mielelläni neuvoja vastaan. Amppeleihin olisi tarkoitus saada Tumbling Tomia ja ehkä jotain muuta pikkutomaattia. Toimisikohan 100s & 1000s -tomaatti ebbissä?

Eilen tuli tyttären kanssa hääräiltyä ja itämään lähti ensi kesän Rocotot. Aiemmasta poiketen idätän tällä kaudella Jiffyissä ja kivivillakuutioissa suoraan enkä häärää talouspaperilauttojen kanssa. Uutuutena myös starttilannoite NutriFortelta. Hyper Pube ja Harold St.Barts jatkavat eloaan boncheina ja niitä valaisevan parisataawattisen loistarin lämmöstä hyötyvät tämän kauden idätykset. Lämpömittari näyttää vuorokauden vaihteluksi minikasvarissa 20 - 27 astetta, joten itävyys sikäli pitäisi olla kohdallaan. Katotaan kuin äijän käy tällä kertaa.


Kuvan taka-alalla vasemmalla Hyper Pube ja oikealla Harold St.Barts. HSB otti itseensä aika paljon kirva- ja harsosääskisodassa. Congo vieläkin enemmän, kun ei ole enää läsnä. Minikasvarissa jiffyissä ekat idätykset.

7.12.2012 itämään:

17.12.2012 3/3 Rocoto Peru Cusco
--.--.201- 0/3 Rocoto Longo * ei itänyt
23.12.2012 2/3 Rocoto Peron C.
--.--.201- 0/3 Rocoto Cusco Rot * yritti, mutta niskalenkille jäi
19.12.2012 1/3 Rocoto Aji Picante
23.12.2012 1/3 Rocoto Aji Oro
20.12.2012 3/6 Rocoto Chile de Seda
19.12.2012 3/3 Rocoto Guatemala
--.--.201- 0/3 Rocoto Peru Puno Marki * ei itänyt
22.12.2012 2/3 Rocoto La Palma
19.12.2012 2/6 Rocoto Manzano Rot
19.12.2012 2/6 Canario
19.12.2012 3/3 Rocoto Brown
17.12.2012 3/6 Rocoto Riesen (Grande)
--.--.201- 0/6 Rocoto Manzano Yellow * yritti, mutta niskalenkille jäi tai kypäräpäisyyteen
19.12.2012 1/3 Rocoto Costa Rica Red
--.--.201- 0/3 Rocoto Peru Bitdumi C. * ei itänyt
19.12.2012 2/3 Rocoto Super Pube
--.--.201- 0/3 Rocoto Ultra Pube * ei itänyt

Edessä ensimmäisen itäneen pvm, sitten itävyys ja lajike.

bluesman

 Tomaatteja ei kannata laittaa ebbiin sillä juuret ovat ohuita ja niitä on runsaasti. Tukkivat läpiviennit ja tunkeutuvat rööriin. H&T oli mulla ebbissä 2009 ja tuottoahan tuli mutta koko ajan läpiviennit tukossa. Kuluneella kaudella laitoin 65 litran paljuun kiertovesipumpun ja ilmapumpun kiviä lisänä. 6kpl/palju oli n.5 kpl liikaa. Kasvoivat hujahtaen pituutta enemmän kuin satosivat. Typenanto jatkui liian kauan. Systeemi voisi olla tomaatille hyvä mutta 50 litran vesitila/kasvi minimissään.
Lajikkeina Black cherry, Eksootika, De Barao black, Golden heart, Oxheart, Tangella jne. ovat pelittäneet hyvin.

mohla

Kiitos vinkistä. Ehkäpä laittelen sitten Aji Fantasyn tai Campagnen ebbiin jonkin suippopaprikan kaveriksi. Leek voisi kanssa olla mahdollisuuksien rajoissa, jos jostain sen siemeniä vain löytäisi... Tomaatit sitten amppeleihin, kun tilat ovat rajalliset. Saa parivuotias tytärkin sitten jotain naposteltavaa. =)

Toisaalta yksi waterfarm olisi kyllä käytettävissä, jonka voisi saada juuri ja juuri mahtumaan kasvariin neljän ebbin oheen. Jos siihen jonkin tomaatin laittaisi...

Kiitos muuten kaikille siemenvaihtoja kanssani harrastaneille. Jos itämään laittamiani rocotoja joku kaipaa, niin lähes kaikista on jokusia siemeniä vielä ylimääräisenä.