tammikuu 10, 2025, 07:28:38 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kannelmäessä kasvaa 2012

Aloittaja Finprick, tammikuu 16, 2012, 18:39:05 ip

« edellinen - seuraava »

jeQQ

Voisin tossa keväämmällä tullakin hakemaan pari kasvintynkää, mulla ei ole ollut tippaakaan aikaa ajatella mitään kasvatuksia.. Nyt alkaisi olemaan muutto paldiarallaa valmiina.

Me satuttiin muuttamaan ihan nastalle alueelle, vaimon isovanhemmat asuneet useita vuosia viereisessä talossa, eikä ole mitään ongelmia ollut. Besides työmatka lyheni kuukausitasolla 2080km, joten eipä mua häiritse yhtään. Niin ja toki löytyy oma sauna ja kaks huonetta lisää..

Täytyypä alkaa pitämään näitä päiväkirjoja taas silmällä, erityisesti tuossa keväämmällä olisi kiva saada parvekkeelle vähän kasvia, omia lienee turha enään idättää. Vaihdossa voin tunkasta sulle sitten vaikkapa siemeniä, jos löytyisi jotain uutta lajiketta!

Finprick

Kai annuumit ja bacatkin vielä hyvin ehtii? Itse taisin aika tarkalleen vuosi sitten idätellä viimeiset, kun sain siemenet vasta näin myöhään.

Vailla kotia toistaiseksi:
Turpeessa: Limon, Hot Lemon, Monkeyface, Sweet Wrinkled Old Man, Aji Dulce ja yksi mysteeri.
Taimihydrossa: Biquinho

Ruukun hinnalla (Orthexin Mimosa 17cm ruukku, 5e) oon noita toistaiseksi kavereille kaupitellut. Täytyy katsoa, jos olisi jotain hyvää vaihtaria ensi kaudelle.

Finprick

Mietiskelin tuossa, että mitäs hyvää sitä tekisi ruoaksi viikonloppuna. Täytyy tuo lista tännekin jakaa, senverran monipuoliseksi on menossa :D

Katkarapu Ceviche
Lahmacun eli turkkilainen pizza
Läskisoosi
Cevichen kanssa pitäisi jotain keksiä. Varmaankin joku avokadosalaatti tjsp.

Jälkiruokaosastoa:
Galaktoboureko
Baklava
Elikkäs kreikkalaisia filoleivoksia

Ja mitään näistä en ole siis aiemmin tehnyt.

Ryhis

Sit vaan reseptiä jakoon!

Muista kuitenkin varmistua, ettei ruokapöydässä ole ketään joka ei saisi syödä cevicheä.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

tomppa,

teet hyvän kreikkalaisen salaatin tuohon niin kelpaa  :)
Jäävuorisalaattia silppuna,fetaa,oliiveja(mustat on parhaita tuohon)  oliiviöljyä,persilijaa sekä aurikokuivattuja tomaatteja.. :P jos ei tykkää näin suolaisesta salaatista niin pistä makeutta tuomaan viinirypäleitä.Mutta ei ananasta..tai jos tykkää niin miksi ei.

Finprick

helmikuu 25, 2012, 19:04:26 ip #45 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 11, 2012, 19:25:30 ip käyttäjältä Finprick
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - helmikuu 25, 2012, 11:02:12 ap
Muista kuitenkin varmistua, ettei ruokapöydässä ole ketään joka ei saisi syödä cevicheä.


Ei ollut Hissu kantsussa, tai ei ainakaan meillä käymässä. Olisin pyytänyt omistuskirjoituksen Suureen kalottikirjaan, jos olisi.

Laitetaas nyt tähän vähän meikäläisen ruoanlaittotaustaa. Aika tarkalleen 4 vuotta sitten, kun muutimme vaimoehdokkaan kanssa yhteen, aloin tekemään ruokaa. Sitä ennen söin mitä vanhemmat teki, ja jos ei maistunut kalakeitto ja karjalanpaisti, niin sitten leipää.
Nyt kun on joutunut itse tekemään ruokansa, niin on alkanut kiinnostamaan enemmän, että mitä sitä suuhunsa laittaa. Ruoan ulkonäkö saa olla mitä on, maku ratkaisee. "Kun itse tekee, niin saa just sellaista kun sattuu tulemaan." Kiitos tästä, juuri nyt en muista kuka sitä täällä foorumilla levittää :P

Syön mitä huvittaa, ja juuri niin paljon kuin huvittaa, enkä juurikaan liho. Työmatkapyöräily pitää siitä huolen.

Ja asiaan:
Ceviche meni jotakuinkin näin
2dl pakastekatkarapuja
limemehua
1/4 punasipuli
puolikas Aji Cristal (pakkasesta)
puolikas Aji Finland (pakkasesta)
1 kypsä avokado
1/4 kurkku
persiljaa
suolaa, sokeria, mustapippuria maun mukaan

Katkaravut sulateltiin ensin rauhassa jääkaapissa, jonka jälkeen peitettiin limemehulla noin 30min ajaksi. Sipulisilppu ja chili mukaan, ja taas odoteltiin 20min. Lisätään loput ainekset, sekoitetaan ja se on siinä. Jos on liian kirpeää, osan nesteestä voi kaataa pois ennen tarjoilua.

Ikinä en ole ollut raa'an sipulin ystävä, ja omasta mielestä sen olisi voinut tästäkin jättää pois. Korianteri ei myöskään ole mun juttu, joten käytin persiljaa. Chiliä olisi voinut laittaa enemmän, esim serranoa tai jalapenoa. Parhaimmillaan oli paahdetun maalaisleivän päällä.

Kuvaa en cevichestä ottanut koska oli NÄLKÄ!

(Pakaste)Filon kanssa työskentely olikin paljon helpompaa kuin oli peloteltu. Kunhan ei antanut taikinan kuivahtaa. Sulatin vuorokauden jääkaapissa, ja tunnin huoneenlämmössä.

Näiden reseptien mukaan suurinpiirtein mentiin
http://howtoexpo.com/recipes/galaktoboureko
http://video.about.com/greekfood/How-to-Make-Baklava.htm
Puolitin siis molemmat reseptit, ja käytin yhteensä yhden rullan taikinaa.
Baklavalle en tehnyt tuota siirappia, vaan käytin ensimmäisen reseptin sokerilientä molempiin leivoksiin.


Yhdestä kananmunasta tulikin kaksi! Enpä ollut ennen tällaiseen törmännyt. Kuvassa siis tuon Galaktobourekon täyte ja yksi rikottu kananmuna.


Ylempänä Baklava, alempana Galaktoboureko. Molemmissa 6 levyä taikinaa pohjalla ja 6 päällä.
Jätin myös suosiolla noiden pienten rullien pyörittelyn tekemättä, ja käytin samaa metodia, kuin Baklavan kanssa. Eli käytännössä tuli tehtyä kaksi samanlaista vuokaa, eri täytteellä, mutta samalla sokeriliemellä.

Baklavan täytteeseen olisi pitänyt lisätä hunajaa antamaan makeutta. Galaktoboureko:n täytteestä tuli mieleen mannapuuro vanilijalla :D Käytin siihen muuten durumjauhoja.

Tulipahan yllättävän paljon tekstiä. Pitäisi varmaan keksiä jotain muutakin tekemistä :D
Lahmacunin teen huomenna, jos ei ole paha krapula ;) Loistavaa krapularuokaahan se olisi. Sehän on käytännössä jauhelihapizza käärittynä rullakebabiksi.

Edit: kuva korjattu

Finprick

Pakko muuten tuohon edelliseen postaukseen liittyen mainita. En olisi ikinä uskonut, että minä laitan nettiin jonkun ruokareseptin. Eikä muuten usko moni muukaan, ennenkuin tämän heille näytän :D Yleensä jos kerron tehneeni jotain ruokaa tai aion esim leipoa jotain, niin vastaukseksi tulee naurunpurskahduksia ja palovaroitinvitsejä. Onpahan ainakin duunikaverit hiljenneet, kun oon vienyt maistiaisia ;)

Kiitoksia muuten Räyhikselle monista hyvistä nauruista ja resepteistä! Blogiakin tulee seurailtua. Chilikauralastuja vein töihin, ja resepti piti useammallekin jakaa välittömästi. Maanantaina vien habajauhetta jakoon (myyntiin) töihin.

Taidettiin olla jollain samalla aaltopituudella tuossa pari viikkoa sitten:
Tein pyttipannua 10.2. Lettuja 14.2. Poronkäryä ja perunamuusia 16.2.
Sulla blogipostaukset pyttipannulle 11.2. Pannuletuille 15.2. Poronlihapullille ja muusille 17.2.

Chilinkasvatuksista sen verran, että sain taiteellisen inspiraation (mulle ihan uusi kokemus) tästä bonchiprojektista. Pääkallo on jo valittu, ja varmaankin laitan vain yhden chilin kasvamaan silmästä läpi. Sopiva ruukku vaan pitää vielä löytää, ettei koko komeus jää reunojen taakse piiloon. Joku Chinense siihen tulee menemään, vaihtoehdot toistaiseksi Cajamarca, Biquinho, Pink Haba tai Aji Dulce. Varmaankin Aji Dulce, koska se on ainoa tuplataimi.
Jonkun muuten pitää tehdä vastaava isosti.. Esim oikealla lehmän tai hirven kallolla.

Sweet 100 F1 tomaatti iti sirkoille 4 vuorokaudessa.

Niin! Se Orthexin design-ruukku jäi ainakin kantsun Prismasta ostamatta. Tuon malliston kaksi isointa ruukkua on siellä kyljellään hyllyssä. Ja kun noi on kiiltävää kovaa muovia, ja jengi vetää niitä sieltä hyllystä ulos ja takaisin sisään, niin on kivat naarmut joka reunassa. Jäi ruukut ostamatta, ja palautetta annettiin. Olivat siis ainoat kappaleet myymälässä. Ei noi naarmut siis meikäläistä pahemmin haittaa, periaatteesta jäivät sinne hyllyyn naarmuuntumaan.

Finprick

Jaahas, päivitellääs sitten, kun kouluun ei omasta mielestä tarvinnutkaan tänään mennä ;)

Lahmacunin teko ei todellakaan mennyt niinkuin Strömsössä. Pitää vähän treenata tuota pizzataikinan tekoa ja paistamista pizzakiven kanssa. Päädyin paistamaan pizzat valurautapannulla. Maut oli hyvät, mutta ei niitä kyllä saanut rullalle käännettyä enää valurautakohtelun jälkeen. Sen verran tuli rapeat pohjat :D
Pitää ottaa uusiksi parin viikon sisään. Ja käytän naudan jauhelihaa, karitsan jauheliha meni aika hukkaan amatöörin käsissä.

Sweet 100 F1 alkaa tekemään ensimmäistä lehtiparia, laitan viikonloppuna ämpärihydroon. Todennäköisesti saa olla samassa ämpärissä syksyyn asti. Parvekkeelle menee joka tapauksessa.

Ebbeistä mittailin kaikki arvot paitsi nitriitit, niiden mittailu loppui toistaiseksi. Jos ph lähtee heilumaan, niin sitten katsotaan mitä tehdään.
Lannoiteita en ole kuukauteen lisännyt, vieläkin 1,1-1,5 ECt...
Kaikki mittausarvot menee exceliin, ja kuvien ottamista ebbipaljusta jatkan ainakin kesään asti. Jos jonkinlaisen slideshown saisi aikaiseksi.

Yleiskuva koko kaaoksesta, noin 6 viikon kasvu:


16.1.


28.2.
Jos joku ihmettelee tuota härpäkettä ESLin heijastimessa, niin se on pc:n kotelotuuletin.

Todettakoon vielä kerran, että ainakin kuukauden myöhemmin olisi voinut idättää suurimman osan näistä..

Tuplayksilöistä jäljellä enää:
Limon, Sweet Wrinkled Old Man (kukkii), Monkeyface sekä mysteeri.
Ja harsosääskiä tulee hyvin todennäköisesti mukana.
Pieni siemensekaannus tapahtui idättäessä, joten vaihtoehdot tuolle mysteerille ovat Leek, Rawit ja Aji Rojo. Kyllä se eniten Aji Rojolta vaikuttaa, Rawit se ei ainakaan ole. Kuvassa alarivissä kosteusmittarin vieressä. Otan paremman kuvan, jos jotakuta kiinnostaa.

Ryhis

Foliohattua tiukemmalla niin yhteydet pelaa, mitäs sitä kokkailis ensi viikonloppuna....  ;)

Kotitekoista Baklavaa pääsee tyyppaamaan El Karimissa.

Hyvä, että reseptit on kelvanneet!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Finprick

Kappas, eipä olekaan Baklava Kreikasta kotoisin. Mistäköhän olin tällaisen "tiedon" saanut päähäni. Hyväähän se oli, tulee varmasti joskus tehtyä uudestaan, tosin huomattavasti pienempi määrä. Yhdestä filorullasta tulee aika paljon..

Puolikkaan vapaapäivän kunniaksi chilit saivat taas huomiota.

Ebbien ylivuotoputket leikkasin yläpäästä viistoon, loppui "ryystäminen". Samalla laitoin kasveille tukikeppejä, siirtelin hieman, ja erottelin juuria toisistaan.


Terveitä vaaleita juuria, ainakin omasta mielestä :p


Inca Red Drop on nostellut painoja jo pari viikkoa, kukissakin on siitepölyä.


Pöytä on 120x75cm..
Turbo Pube kukkii, mutta podeja ei muodostu. Aloin lannoittamaan pelkästään Nutriforten tomaatti & mansikkaravinteella, ilman typpilisää. Laitoin myös pari tippaa GHE:n Bio Bloomia. Nostin tämän nyt tilanpuutteen vuoksi ikkunalle roikkumaan. Suunta koilliseen,  tuskin tulee tarpeeksi valoa satoamiseen.

jeQQ

Pubet on kyllä muutenkin harvinaisen vaikeita tuottamaan satoa sisällä. Mulla aikoinaan teki sisällä podeja, jäivät pieniksi ja kypsyivät ryytänällisen hitaasti.

Kesällä sitten varjoisassa sijainnissa tuotti kohtalaisen hyvin. Siitä vain ärsyttävää, että tuhlaavat energian turhaan kukkimiseen. ;)

P.S Vielä enoo bongannu liloja valoja ikkunoista. ;D

Finprick

Vähän tosiaan arveluttaa, että miten pubet pärjää tossa lasittamattomalla parvekkeella. Lämpötila vaihtelee kyllä, mutta viime kesänä oli tosiaan auringossa 50+ lämmintä. Pubet menee nyt amppeliin, eli saan ne niin, ettei suoraa auringonvaloa tule ollenkaan.

Aji Cristal, Inca Red Drop ja SWOM aloittavat näköjään ekoista kukista podien teon. Annan varmaan kaikkien, paitsi Habsujen, tehdä epähedelmiä, sen verran ollaan "edellä". Jos vähän rauhoittuisi toi viherkasvu..

Ei tuo lediufo taida tosiaan ulos näkyä. Kylmä ESL näkyy hyvin selvästi.

Meni muuten työhaastattelu aika mukavasti, kun haastattelija on 10 vuotta kasvatellu chilejä :D Kannattaa aina laittaa harrastukset CV:hen

Jos Räyhis nyt tekee viikonloppuna samaa ruokaa kun minä, lupaan syödä kaupan punaisen chilin!

Laitetaas pieni teaser

Ryhis

https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

jaolsten

Onks toi niitä Fukushiman nautoja?
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Huru-ukko


Finprick

Naudanluista tuli keiteltyä Pho:ta. Elikkäs vietnamilaista nuudelikeittoa. Ikinä en ole mokomaa maistanut, joten en oikein tiedä, miltä pitäisi maistua. Tätä on alkanut tekemään mieli, kun Anthony Bourdain sitä jatkuvasti ohjelmassaan syö ja kehuu.

Suurinpiirtein tämän reseptin mukaan mentiin.


1,6 kiloa naudan ydinluita. Ja tosiaan tuli aika rasvainen soppa. Luuydintä oli enemmän kuin tarpeeksi.
Keitin luita 10min, ja vaihdoin vedet.



Keitin vielä 10min, ja keräsin pinnalle muodostuneen vaahdon pois. Sen jälkeen kalakastike, suola, sokeri ym. mausteet ja sipulit mukaan. Keitellään hiljakseen 3 tuntia. Jonka jälkeen luut, sipulit ja mausteet siivilöin pois. Jäljelle jää pelkkä liemi.
Mausteena käytin tuollaista Meiran "Aromaattinen Aasia" sekoitusta: Korianteri, fenkoli, mustapippuri, chili, inkivääri, kardemumma, kaneli ja neilikka. Tätä maustesekoitusta ei taideta enää valmistaa tai myydä.

Kulhoon kiehautetut nuudelit, ja kiehuva liemi "niskaan". Ohuet raa'at lihasiivut sekoitetaan kulhoon, päälle tuoreita yrttejä, pavunituja, limemehua ja chiliä.

Itse käytin naudan ulkofilettä, riisinuudeleita, aji cristalia (pakkasesta), limemehua ja basilikaa. Toiseen kulholliseen lisäsin katkarapuja ja timjamia, hyvin toimi. Kunhan joulumausteista pääsee yli, niin on hyvää :) Ja pavunituja pitää vielä kokeilla. Lientä on tosiaan vielä noin 4-5 litraa jäljellä :D pitää varmaan vähän pakastaa.

Finprick

Ruoanlaitosta vielä sen verran, että yhdestä tuollaisesta Rainbow vapaan kanan munasixpäkistä on tähän mennessä kaikissa neljässä ollut kaksi keltuaista. Eipä se ole haitannut, hieman erikoista vaan :D

Ja chilipäivitys:


4.3. Päivisin pitänyt ikkunaa vähän raollaan, jos saisi yöksi suuremman lämpötilavaihtelun. Nyt on päivisin 23-24 ja öisin 20-21. Ei pysy Turbo Pubessa kukat kiinni.

Viimekertaisesta chilien siirtelystä johtuen melkein kaikkia ebbikasveja saa jo tukea. Tuplajojoilla hoituu tämä.

Listataanpa kasvien "tila"

Tekee podeja:
SWOM
Inca Red Drop
Limon

Kukkii:
Jallu Gaucho
Bolivian Rainbow
Aji Cristal
Turbo Pube

Nuppuilee:
Monkeyface
Leek
Rawit
Hot Lemon
Starfish
Aji Rojo
Aji Fantasy
Orange Rocoto
St. Barts
Mustard

Ei nuppuja:
Tepin
Cajamarca
Pink Habanero
Biquinho
Aji Dulce
Sweet 100 F1 (tomaatti)


EC: 0,7 PH: 7,0. Nitriitit voisi parin päivän päästä mitata.
Tomaatit laitoin bioponiseen ämpäriin. Puolet vesistä otin ebbin resosta, jos leviäisi bakteerit paremmin. Katotaan nyt miten kasvaa, kesäksi varmaan jätän vain yhden yksilön ämpäriin. Uuden kannen, ja isomman tukevamman verkkoruukun ainakin tarvitsee. Eri värisiä "suojuksia" tuli myös kokeiltua, että varaako tuo musta enemmän lämpöä. Yhdessä ämpärihydroon siirrossa taimet nuupahtivat reippaasti, joten nyt ajattelin kokeilla onko eroa tuolla punaisella vai mustalla pinnalla.

Finprick

2. päivän krapulatärinöissä otettuja kuvia luvassa.


11.3. Koko komeus, Turbo Pube voi heikoisti ikkunalla, ei ole tainnut tehdä yhtäkään uutta kukkaa. Liian kuuma, liian vähän valoa.


Aji Cristal podin alku


Limonin podeja, näyttääpä muuten aika paljon Monkey Facelta



Inca Red Drop ja Sweet Wrinkled Old Man


Tepin saa kohta pärjätä jo pelkällä luonnonvalolla

Uudet kukkijat:
Leek, Hot Lemon, Gaucho, Aji Fantasy

Finprick

Harsosääskien ei tarvitse enää olla yksin! Ripsiäiset ilmaantuivat mukaan leikkiin. Toistaiseksi vain annuumiebbissä. Suihkuttelin jo pari kertaa Provado spraylla.

Päivitetääs planttujen "tila"

Tekee podeja:
SWOM
Inca Red Drop
Limon
Jallu Gaucho
Aji Cristal

Kukkii:
Bolivian Rainbow
Monkeyface
Leek
Rawit
Hot Lemon
Starfish
Aji Fantasy

Nuppuilee:
Aji Rojo
Orange Rocoto
St. Barts
Mustard
Turbo Pube

Ei nuppuja:
Tepin
Cajamarca
Pink Habanero
Biquinho
Aji Dulce
Sweet 100 F1 (tomaatti)

Ebbeihin laitoin GHE:n BioBloomista viime kesältä jääneet pullonpohjat, eli noin 6ml per ebbi. Jos rauhoittuisi tuo viherkasvu. 2ml / 10 litraa olisi suositusannostus. Nyt resoissa on tosin n. 50 litraa, joten tuohon 2ml/10l ei nyt päästy.


19.3.2012
Saksille tuli töitä tämän kuvan jälkeen, ämpärillisen leikkelin latvoja pois. Hot lemonista nappasin kukat pois, senverran oli jäänyt IRD:n varjoon ja venähtänyt ruipeloksi.


Annuumit vasemmalta: SWOM, Leek ja Gaucho. SWOMissa eniten ripsiäisiä..
PH: 7,0 EC:  1,1


Bacat: Starfish, Aji Rojo, Aji Fantasy
PH: 7,0 EC:  1,1


Mustard Habanero, St. Barts, ruukussa Rawit. Oikealla Hot Lemon ja Aji Cristal. Överilannoitteilla on menty tähän asti. Nyt ehkä mahtuisi taas 10 litraa vettä.
PH: 6,8 EC: 1,6


Tepin. Myöskin överilannoilla, ei kyllä näytä oireilevan mitenkään. 50cm tuosta vanerisuojuksesta on korkeutta, sen alla joku 10cm vartta.
PH: 7,2 EC:  1,6  Lisäilin fosforihappoa.

Finprick


9.2. ja 22.3. Limon kypsyi 6 viikossa. Pienihän tuo on, ei sillä vielä kuuhun mennä.


SWOM tekee ebbissä pötkylöitä

Tiistaina käytin ruukkuchilit ulkona. Parvekkeella oli varjossa 10, ja auringossa 26. Hallaharsoa oli joko 3 tai 5 kerrosta. Harson alla lämpötila 16-18. Ei tullut palovammoja.

Provadospray hävitti ripsiäiset ainakin toistaiseksi.

Pääkalloprojekti on ollut jäissä, koska verkkokauppa hävitti maksuni.. Vasta tänään lähtivät tavarat varastolta.