tammikuu 07, 2025, 19:27:39 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilikoti villeille ja vallattomille

Aloittaja Tiemuh, tammikuu 20, 2012, 22:39:23 ip

« edellinen - seuraava »

Tiemuh



Hauskan paljon on vaihtelua Aji Amarillon hedelmien muotokielessä. Tota oranssia pidän lähimpänä sellaisena jollaisia tästä pitäisikin tulla. Tää vasemmanpuoleinen eli etummainen vaikuttaa lähes samanlaiselta mitä Aji Amarillo Small tuotti.

Tiemuh

kesäkuu 14, 2012, 22:17:10 ip #201 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 20, 2012, 08:34:52 ap käyttäjältä Tiemuh
Tuli taas hommailtua chilien kanssa lähes koko päivä.
Laitan kuvaa hieman siitä mikä on tilanne nyt niin voi vertailla sitten parin - kolmen kuukauden päästä kun kasvu alkaa olemaan paketissa.


C. praetermissumit: Cumari Pollux, CGN 22795, Goat Pepper ja näistä vanhin CAP 1144,


Tepinit: joista kahden ensimmäisen siemenet sain kahdesta eri lähteestä nimellä Tepin, Tepin Eastern Travis County ja Tepin Guatemala (National Park of Tikal)


Annuumit: Serrano Huasteco, Cascabel, begoniapunkeista pahasti kärsinyt Arpad, CAP 483, myös punkeista pahasti siipeensä ottanut Serrano ja viimevuotinen Goat's Weed.


Baccatumit ja pubescensit ovat kärsineet vähiten punkeista. Syynä kaiketi se että ne olivat lähes kaikki hieman eri paikassa silloin kun muiden joukossa alkoi vahinkoja näkymään.  Täytyy sanoa että itse ainakin olen nyt juuri baccoista eniten innoissani.  Rocotoista suurin osa on altakasteluamppelaissa, kaksi maassa, kaksi isoissa ruukuissa ja yksi saavissa.


Chinenset on vielä hallaharson suojaamana koska toin ne myöhemmin kasvuhuoneeseen. Niiden joukossa osa tämänvuotisista on punkkien vioittamia, mutta viimevuotiset ei.


Loput on paririvissa keskellä kasvaria. Kuvailen niitä joku toinen kerta paremmin.

Tiemuh

Duke Pequin on sanottu olevan yksi puuksi kasvavista chileistä. On suositeltu että kasvin talvettaisi kokonaisena, jos vain on tilaa. Yritin itsekin tehdä niin, joskin hieman pienensin ruukkua missä se oli kesällä ollut. Sen päärunko alkoi kuitenkin kuivumaan ja jouduin leikkaamaan siitä yli puolet pois jotta saisin kasvin selviämään. Sato meni varsin myöhäiseksi ja pääosa siitä kypsyi vasta sisällä.


7.6. kuvasin Duke Puquinin ulkona. Se oli tiputtanut vähän aikaisemmin 2/3 osaa lahdistään. Syy lehtien pudottamiseen oli todennäköisesti joutuminen monimetallin valosta pienen ikkunan eteen. Mutta minkäs teet kun tilat käy ahtaiksi ja tuo oli melkoisen kookas.


Nyt se on ollut kaksi viikkoa hallaharsojen alla kasvihuoneessa ja uutta kasvua pukkaa aika kivasti.


Kuukautta myöhemmin viime vuonna - eli heinäkuun kahdeskymmenestoinen - se näytti tältä.

Tiemuh

kesäkuu 20, 2012, 20:57:03 ip #203 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 20, 2012, 23:14:21 ip käyttäjältä Tiemuh

Tein pienen vesien pH testin. Tastasin kaivo-, sade- ja Porin veden pH arvon. Tarkkoja lukuja ei saa koska käytössäni on vain liuskemittari.


Kaivovesi


Sadevesi


Porin vesi

Esitiedoista sen verran että annoin pari desiä vesiä olla ilta-auringossa tasaamassa lämpötilojaan. Veden lämpotila kun vaikuttaa happamuus - emäksisyyteen.

Testi osoitti että kaivoveteni on chileille lähimpänä optimia. Optimin sanotaan olevan hieman yli kuusi. Kaivovesi oli hieman alle kuusi. C.pubescensien arvellaan viihtyvän happamammassa maaperässä, eli niille tuo kaivovesi on ainakin ihan ehdotonta. Perun vuorenrinteillä pH on 4-5, joskin jokivarsissa alempana se voi olla lähes neutraalia, eli 7. Suuri osa kasvattamistamme Rocotoista kasvavat jossain siellä.

Lähiaikoina löysin tiedon että Sarrano (C.annuum) viihtyisi maassa jonka pH on 7-8,5. Tuo on paljon enemmän kuin mitä tällä foorumilla chilien optimi arvoksi on epäilty. Serrano on kotoisin Mexikosta Pueblan ja Hidalgon alueelta ja saanut nimensä alueella olevien vuorien mukaan. Eli ainakin Serranolle sadeveden ja Porilaisen hanaveden pH olisi parempi. Sadeveteni on n.8 ja Porilainen kraanavesi n.8,5.

Tiedot joita mainitsin ovat toisen polven lähteistä peräisin.

Tiemuh

kesäkuu 20, 2012, 23:40:12 ip #204 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 15, 2012, 22:13:32 ip käyttäjältä Tiemuh
Pidän Aji Amarillo Small nimisestä Capsicum baccatum var. pendulumista. Kuivattuna tämä chili ei sovi kaikkeen, mutta esim. patoihin ja kastikkeisiin se sopii mainosti.


Aji Amarillo Small nyt ja talvella.


Viime vuonna 12.7.

Sanoisinko että huono on ollut kesä tähän asti tänä vuonna. Kolmessa viikossa pitäisi nyt saada tukku raakileita roikkomaan että kerkeisi samaan. Kaiken lisäksi viime vuonna kasvatin pihalla ja nyt on kasvihuonekin käytettävissä ja kasvi on isona talvetettu, eli pitäisi pystyä hieman parempaan kuin viime vuonna.

Lisäsin tuolle pari kuukautta sitten hieman uutta multaa "ruukun" pohjalle ja tänään lisäsin sille hieman kanankakkaa.

Tiemuh

Chileillä menee olosuhteisiin nähden nyt ihan hyvin. Tässä kaudessa on ollut muutama isompi ongelma mukana. Alkukasvatuksessa käytin hieman liian voimakkaasti lannoitettua multaa, ja se sai osan taimista kitumaan alkutaipaleellaan. Kasvuun päästyään chilit ovat pääsääntöisesti kasvaneet ihan hyvin. Seuraava ja isoin ongelma oli begoniapunkkien pesiytyminen kasvatuksiini ja minun hidas reagoimiseni ongelmaan. Punkit pääsivät leviämään suurimpaan osaan kasveista ja sai kasvatuksissa aikaa kuukauden tai kahden takapakin. Kun aloin asiaan reagoimaan sai sen myös hallintaan, mutta eroon siitä en täydellisesti ole päässyt. Kotona olevat muutamat chilit tuntuvat olevan puhtaita niistä, mutta kasvihuoneessa olevia täytyy edelleen suihkia että niiden populaatio pysyy tarpeeksi pienenä ettei ongelmia ilmene. No kaikesta huolimatta olen positiivisin mielin, sillä näillä näkymin saan satoa lähes kaikista. Tärkeintä itselleni on nähnä minkälaisia kasveja kustakin tulee, päästä maistamaan ja saada siemeniä talteen. Vaikken yhtäkään kypsää chiliä saisi niin vanhoja Naga Moricheja kyllä riittä ruuanlaito tarpeisiin ;)


Kuvassa C.sp CAP19198 ja C.galapagoense

Nämä ovat näin pieniä koska niiden alkukasvatuksessa on ollut isoja ongelmia. Ensimmäinen kärsi ilmeisesti liian ravintaikkaasta taimimullasta ja mahdollisesti jostain muusta ongelmasta ja jumitti pikkuruisena piitkän aikaa. Nyt se kuitenkin kasvaa, hitaasti mutta varmahkosti.


Tälläisenä rääpäleenä CGN19198 pysyi pitkän aikaa. Tuon varsinainen varsi kasvoi jotenkn hassusti sirkkavarresta. Alkuperäinen varsi taisi kuolla, mutta kasvi silti selvisi ja kasvatti uuden rungon itselleen. Se prosessi sitten kesti aika kauan.

Galapagosten kanssa minulla oli suuria ongelmia. Sain muutamia siemeniä kahdesta lähteestä, mutta joko minulla oli huonoa tuuria, tai idätysmetodissa oli jotain vikaa, sillä yksikään niistä ei lähtenyt kunnolla kasvuun ja yhtä lukuunottamatta kaikki kuukahtivat ennen varsinaisia lehtiä. Koska halusin tämän kovasti saada kasvamaan en kuitenkaan luovuttanut. Yksi itänyt jäi kypäräänsä kiinni ja menetti sirkkalehtensä kypärän poistoyrityksissä. Mutta sen tarina ei loppunutkaan tähän. Varren päässä näkyi pilkahdus jotain vihreää. Yritin ottaa kuvan sirkkavarresta ilman lehtiä, mutta se oli niin pieni etten siinä oikein onnistunut. Parin kuukauden nökötyksen jälkeen siitä pienestä vireästä nökäreestä alkoi kuitenkin kasvaa jotain ja hitaasti mutta varmasti Gala on saavuttanut tuollaisen parikymmentä senttiä vartta.

Tiemuh

C.praetermissum CAP1144 pääsi jutun aiheeksi kun olin siirtämässä sitä vanhasta pienestä altakasteluruukusta paljon isompaan vastaavaan. Se löytyy täältä.

Nyt aiheena on sen kukat. Viimeksikin sen kukkia kuvailin, mutta muistin virkistykseksi tai jos ei jaksa aukaista tuota linkkia.



Kuten Herbiili minua valaisi, vaikuttaa antosyaniinipitoisuus kasvien lehtien ja kukkien väriin. Värin vaihteluun vaikuttavat ainakin valo sekä lämpötila ja sävyyn taas pH. Varmaankin lämpö ja valo- olosuhteet ovat vaihtuneet sitten kasvihuoneeseen siirron, sillä nyt kukat ovat koko valkeita.


Valkeuden lisäksi nämä tällä hetkellä muodostuvat kukat ovat pienempiä kuin edelliset purppuraa sisältävät.

Yleisesti on tunnettu yksi praetermissum jonka kukat ovat myös kokovalkoistet, eli CGN 22795. Minulla kasvaa myös se mutta punkkien hyökkäyksestä johtuneesta viivästyksestä johtuen se ei ole vielä innostunut kukkimaan.

Tiemuh

Criolla Sella on Bolivialainen baccatum. Boliviassa esiintyy enimmäkseen Aji baccatumeja, mutta tätä ei ole nimetty niin. Syy saattaa olla siinä että se ei ole Aji tyyppinen. Ajit ovat yleensä isoja, mutta tämä on enemmän köynnös tyyppinen. Koska sen hedelmät ovat pienempiä kuin Ajeilla tavallisesti kypsyvät ne myös nopeammin.



Tämä on toista kesäänsä kasvava. En hylännyt sitä koska en saanut viime vuonna siitä juurikaan satoa. Ongelma oli passiivisessa vesiviljelyssä. Käytin kasvualustana pesemätöntä lecasoraa ja ilmeisesti se vaikutti pH:ta alentavasti niin etteivät ravinteet imeytyneet kunnolla. Ei kasvi ollut parhaalla paikallakaan ja vesisateet laimensivat lannotteita silloin kun muistin niitä antaa. Päätin sen kuitenkin säästää ja hyvä niin. Ikkuna-amppelina huonossa valaistuksessa se kasvoi lähinnä alaspäin, mutta kaikesta huolimatta on tänä vuonna alkanut tuottaa kivasti satoa. Tämä ja viimevuotiset Habanero Orange ja Rocoto de San Isidro ovat olleet kovimmat satokoneet tähän asti. Niitä onkin tullut lähinnä syötyä kuivattujen lisäksi. Alkaisin kaivata kuitenkin hieman hedelmällisempiä chilejä ja vaihtelua. No onneksi maistiaisia on kypsynyt sieltä täältä vääjäämättä.

Tiemuh


Kuka voisi vastustaa tälläisiä? Olen pari Aji Amarilloa maistellut ja olen täysin ihastunut. Tulisuutta niissä ei ole ollut hirveästi, mutta makua sitäkin enemmän. Luulen että tultakin tulee seuraaviin enemmän, sillä tämän väitetään olevan tulisempi kuin mitä itse olisin arvioinut. Se vaikuttaa myös satoisalta, minkä esitiedot tästä myös vahvistavat. Ei tämä turhaan ole Etelä-Amerikan suosituimpia ellei suosuituin chili!

Tuo kuvassa näkyvä muoto muuten vaikuttaisi olevan se mihin nämä alkavat enenemässä määrin muokkautua. Tämän s.11 eka postaus esitteli muita muotoja ja sieltä näkee myös kypsän värin. Amarillohan tarkoittaa keltaista, mitä tämä tosin ei ole. Keltainen väri tulee vasta kun nämä on keitetty. Sen jälkeen ne soseutetaan ja tehdään tahnaa. Tuolla tahnalla voi sitten vaikka maustaa chevichen, etelä-amerikkalaisen merenelävistä tehdyn salaatin. Kala käytetään raakana ja kypsytetään sitruunalla tai limetillä.

Tiemuh

Aikaisemmin minulla on ollut merkintöjä valkokukkaisesta Isosta Ulupicasta. Nyt toinen kolmesta saman siemenerän kasvista on aukaissut kukkansa. Aikaa siinä meni monta kuukautta enemmän kuin ensimmäisellä ja kolmas ei kuki vieläkään.


Tätä kutsun nimellä Tiukka kypärä. Nuorena se menetti puolet sirkkalehdistään kun ei suostunut luopumaan kypärästään. Sen kasvutapa on ihan erilainen tuohon aikaisemmin kuvailemaani verrattuna, josta on myös kuva seuraavana. Tämä kasvaa hyvin köynnösmäisesti. Sisäkasvatuksessa huonommalla valolla sen hennot varret laskeutuivat alas ja se kuin huusi että amppeliin! En sitä kasvihuoneessa kuitenkaan laittanut amppeliin vaan n.15 muoviämpäriin koska halusin sille paljon juuritilaa. Sen jälkeen olen odottanut, minkälaista uusi kasvu on ja koska kukat aukeavat. Uusi kasvu on näissä paremmissa olosuhteissa pystympää. No päätin kuitenkin että roikkumaan sen laitan, jos vaikka säästän sen niin turha alkaa sitomaan alaspäin kasvavia oksia ylös naruilla.

Tiukka kypäsä sai viikko sitten vahinkoa punkeista. Ehdin kuitenkin suihkuttelemaan sen ennen pahempia vaurioita. Kuvassa näkyvä pieni rusehtuneisuus on punkkien aiheuttamaa vautiota.
Kukka on Ulupicamainen kellokukka. Väri on tumman violetti ja vain kukan juuressa on hieman vaaleampaa. Kukka ei ole kovin iso eikä niin pitkämallinen kuin viimevuotisessa Ulupica Largessa.


Tässä puolestaan kuva tästä valkokukkaisesta Isosta Ulupicasta. Kutsun sitä nimellä Nuorin, koska se iti monta viikkoa myöhemmin kuin kaksi ensimmäistä. Sen kukka ei ole kasvihuoneessa täysin valkoinen vaan ulkopinnalla on häivähdys purppuraa. Kasvihuoneeseen siirron yhteydessä sen kukat alkoivat saada tehtävänsä tehtyä ja chilejä alkoi siihen muodostua. Ne kaikki kuitenkin tippuivat melko nopeasti ja kukkiminenkin loppui muutamaksi viikoksi. Kasvihuoneeseen siirron yhteydessä se majoittui samankokoiseen ämpäriin kuin sen isosisaruksetkin ja voi olla että tuossa yhteisvaikutuksessa oli syy miksi marjan alut ja kukat tippuivat. Mahdollista on myös että tämäkin on itsepölytykseen kykenemätön variaatio, kuten joillakin on Iso Ulupicat tuntunut olevan.

Nuorin kasvaa eniten rocotomaisesti. Siinä on yksi parikymmentäsenttinen vahva varsi ja sitten latva haarautumisen jälkeen kasvaa sivusuuntiin.

Viimeistä kolmesta kutsun nimellä Katkennut juuri, koska sen kaunis ja eläväinen piiskahäntä oli porautunut idätyslauttaan kiinni ja katkesi multaan siirron yhteydessä. Se ei vielä kuki eikä siinä juuri nuppujakaan näy. Se myös kasvaa varsin köynnösmäisesti kuten samaan aikaan itänyt veljensä. Kasvutapa on kuitenkin hieman erilainen eikä niin löysä. Tämä kasvattelee versojaan hieman ryhdikkäämmin, on kuin välimuoto noista kahdesta muusta. Palaan asiaan kunhan sekin joskus alkaa kukkia.

Aji Inferno

Baccatumien epävirallisesta, mutta todellisesta päätyyppijaottelusta on tietoa Infernon sivuilla. Criolla Sella kuuluu mm. Lemon Dropin kanssa samaan päätyyppiin, joka eroaa paljon ns. Isoista Ajeista mallia Aji Amarillo. Brasilian baccat ovat sitten oma kolmas lukunsa. :)

Tiemuh

heinäkuu 15, 2012, 20:46:58 ip #211 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 15, 2012, 22:20:25 ip käyttäjältä Tiemuh
Tuntuu ettei ole tarpeeksi aikaa hoidella chilejä, mutta onneksi kuitenkin välillä on aikaa tutkia niiden hoitoa netistä.

Koska begoniapunkit aiheuttavat jatkuvaa huolta päätin hankkia niiden vastaiseen taisteluun myös Neem öljyä. Neem on Intialaisen 'ötökkävapaan' puun siemenistä puristettua öljyä. Lehtiä syövät ötökät eivät pidä siitä alkuunkaan.

Tarkoitukseni oli käyttää Neemiä sekoituksen öljynä, jota olen käyttänyt punkkien tappamiseen. Eli 1% Jaakontaikaa sekä mäntysuopaa, ja ruokaöljyä veteen sekoitettuna. Olen Neemistä nähnyt siellä täällä aina välillä mainintoja, mutta nyt vasta tajuan kuinka tehokkaasta ja hyvästä aineesta on kyse.

Tutkiskelin Neemistä ja begoniapunkeista juttua netin kätköistä. Neem tuntuisi tehoavan kaikkia lehtiä syöviä ötököitä vastaan, ne tappaen. Ilmeisesti tappaa myös ne hyödyllisetkin ötökät joiden päälle sitä suihkutetaan. Kuitenkaan jälkeenpäin paikalle tulleet ampiaiset tai leppäkertut eivät siihen kuole koska ne eivät syö kasvia jolla myrkkyä on. Eli neem sotkee ötököiden hormonituotannon vaikuttaen jotenkin niin, etteivät ne pysty siirtymään seuraavaan vaiheeseensa. Vaiheet ovat muna, toukka, nymfi ja aikuinen.

Neemin sanotaan myös olevan jollain tavalla ötököitä luotaantyöntävä. Eli ötökät eivät tulisi kasvin kimppuun joka on kauttaaltaan sillä suojattu. Uusi kasvu on kuitenkin neemistä vapaata, joten käsittely täytyy uusia silloin tällöin. Jos mietitään neemin soveltuvuutta juuri begoniapunkkeja vastaan, niin tämä voi olla pieni ongelman. Nämä punkit kun hyökkäävät nimenomaan tuoretta kasvua vastaan.

Begoniapunkki on Tappipunkki, kuten myös mansikkapunkki ja syklaamipunkki. Begoniapunkki on kuitenkin pienempi ja kierrossaan mansikkapunkkia nopeampi, vain 4pv. Se on läpimitaltaan vain 0,25-0,15mm kokoinen.

Begoniapunkki menestyy varsinkin kosteassa, >75 % ilmankosteudessa. Itselläni on kasvihuoneessa ollut koko kesän todella kosteaa. Kesän ilmankosteus oli todellinen yllätys sillä mökki sijaitsee Merikarvialla, jossa tavallisesti paistaa koko kesän eikä heinäkuussa yleensä sada tippaakaan. Nyt muutamia päiviä sitten paikallinen palomestari sanoi, ettei hänen aikanaan ole ikinä Merikarvialla ollut tulvia. Nyt kuitenkin oli useiden talojen kellareita jouduttu pumppaamaan vedenvallasta. Itse en tehnyt kasvihuoneeseen lattiaa, koska luulin että siellä olisi ennemminkin liian kuivaa kuin liian märkään. Tämä kasvihuonekausi kun alkoi vasta keväällä tehdyn kasvihuoneen valmistumisen jälkeen ja loppuu jo syyskuun puolivälissä.

Talvetukseen antaa toivoa kuitenkin juuri tuo että kuivassa begoniapunkit eivät menesty. Josko niistä siis pääsisi talven aikana eroon.

Yksi keino, jota käytetään myös begoniapunkkeja vastaan, on piimaan tai piilevämaan jauhekäyttö. En perehtynyt siihen, mutta jos tarvitaan lisää apukeinoja, niin se voisi olla seuraava. Nopeasti kerrottuna se takertuu ötökkään ja leikkelee niitä kuin partaterä. Ihmiselle kuitenkaan se ei ole syötynä vahingollista. Käytetään myös nimeä DE.

Vielä pari muutakin vastakeinoa löytyy. Ne ovat ilmeisesti jonkinlaisia kemia juttuja. Mm. calypso myrkky niitä vastaan toimii, mutta provado esim. ei. Myrkkyjenkään käyttö silti ei ole kovinkaan tehokasta, vaan vastaa huolellista muilla aineilla suihkuttelua. Eli sekin on uusittava, jotta uudet kuoriutuneet sukupolvet saadaan hengiltä.

Yksi tehokas keino on käyttää petohyönteisiä. Itsellänikin niitä oli, mutta nekään eivät saaneet ongelmaan kuriin kuin joksikin aikaa. Eli tehokkainta olisikin käyttää niitä jo ennen kuin begoniapunkkien määrä on päässyt radikaalisti lisääntymään. Mikä taas on vaikeaa koska niitä ei huomaa ennen kuin tunnistaa vahingot. Petohyönteisiä jotka syövät begoniapunkkeja tunnetaan ainakin neljää erilaista.

Tiemuh

Otin keväällä Canariosta, Mexikolainen keltainen C.pubescens, yhden villinä kasvaneen oksan ja laitoin sen multaan. Ilmeisesti pistokas on juurtunut.


Canarion pistokas.

Canarion juurtunut pistokas sijaitsee pohjois-ikkunalla, johon aurinko paistaa vain vähänlaisesti puiden lomitse. Kuva on tuoreehko. Erikoista tästä tekee kolme asiaa. Pistokasta on kasteltu todella harvoin, ehkä vain muutaman kerran parin kolmen kuukauden aikana. Pistokas ei ole kasvanut oikeastaan ollenkaan vaikka se on selvästi juurtunut. Pistokas näyttää täysin terveeltä ja hyvin voivaiselta.

Tulkitsen tilannetta näin: Pistokas on juurtunut, mutta ei ole lähtenyt kasvamaan. Syyksi oletan auringonvalon puutteen, rauhalliset olosuhteet ja niukan kastelun. Eli Canario on siirtynyt eräänlaiseen horrostilaan. Kasvi josta pistokkaan otin sijaitsi myös niukkavaloisessa ja viileässä, joten pistokasta ei ole edes otettu hyvässä kasvussa olleesta chilistä. Tällainen horros olisi mitä käytännöllisin talvetettavien chilien kanssa. En ole kuitenkaan tietoinen siitä pystyykö isoja kasveja saamaan näin vaivattomaan tilaan. Viime talven onnistuin talvettamaan useita eri lajeja ja aikaansaamaan jonkinlaisen horrostilat. Isot kasvit kuitenkin siirretään horrokseen suoraan kasvamasta, ja niinpä ne tiputtelevat reilusti lehtiä jouduttuaan huonompiin olosuhteisiin. Vasta ajan kanssa ne rauhoittuvat lepäämään. Talvetukseen siirtäminen pitäisikin varmasti hoitaa taiten ja rauhallisesti. Ulkoa kylmästä ja kosteasta siirto sisään lämpimään ja kuivaan ei ole mikään paras keino talvetuksen aloittamiseen. Lannoittaminen pitäisi lopettaa hyvissä ajoin kuukautta kahta ennen talvetuksen aloittamista, päivien alkaessa lyhenemään.

Aji Inferno

Tuo on pubescenseille ihan tuttu käytöstapa. Voivat vain nököttää vuodenkin odotellen aikoja parempia...  :D

Tiemuh



Sain chilin lahjaksi. Kyseessä Black Pearl, koristechili jollaiset olivat vielä -60 luvulla varsin suosittuja joulukasveja englanninkielisessä maailmassa. Chili tuli mitä hionommassa ruukussa ja laminoidulla historiaopuksella. Tästä pääsee katsomaan tarkemmin.

Luulempa että tämä on minun jouluchilini, siihen kun pitäisi muodostua vielä hienot pyöreät joulumarjatkin.

Tiemuh

heinäkuu 22, 2012, 23:45:00 ip #215 Viimeisin muokkaus: elokuu 03, 2012, 10:54:56 ap käyttäjältä Tiemuh
Seuraa hieman massiivisempi kuvapäivitys. Paljon silmäiltävää, mutta vähän itse jaettua infoa. Kuvattuna noin puolet chileistä, lähes kaikki baccat ja jokusia muita.


C. bacc. var. pendulum PI 596052 Bolivia, komea, hidaskypsyinen, paksunahkainen 

 
C. baccatum. var. pendulum Aji Finlandia


Ylivuotinen Habanero Orange, joka vastikään on kärsinyt punkeista


Aji Fantasy


CO 4318 = PI 266041, Mexico, villimäisiä piirteitä, kuten helposti irtoavat hedelmät eli C.baccatum var. baccatum/pendulum


C. baccatum. var. pendulum Aji Rojo


Aji Amarillo Small, ylivuotisena


C. baccatum. var. pendulum, punkkien takia kasvussa jälkeen jäänyt Jamy


C. baccatum. var. pendulum PI 355814 Ecuador


C. baccatum. var. pendulum Aji Amarillo


C. baccatum. var. pendulum Lemon Drop


PI 441551 Brasilia, eli toinen Aji Fantasyn vanhemmista edellisen lisäksi


C. bacc var. bacc CAP 214


Tämän kanssa olen unohtanut sen mistä on kyse. Eiköhän sekin silti aikanaan selviä?


Tämä Perulainen on tulisimpia baccoja mitä löytyy. On vielä pieni kun on jakanut kasvuvoiman hedelmien kypsyttelyyn.


Starfish x Hot Tree Pepper? F2 x 3. Kaikki kolme vaikuttavat varsin samanlaisilta. Yksi on hieman hitaampi kasvamaan. Hedelmät varsin samanlaisia kahdessa niitä tekevässä.


Kaksi ylivuotista Aji Cristalia. Toinen on satoisampi kuin toinen. Näin taisi olla jo viimekin vuonna.


USDA on merkinnyt tämän väärin eximiumiksi vaikka kyseessä frute


Villi frutescens Duke Pequin


CAP 505, C.? (frutemaisia piirteitä). Tämä ja seuraava varsin pahasti punkeista kärsineitä.


Annuum Arpad, joka varsin harvinainen vaikka Fataliinkin myymä taannoin.


"Parvifolium" C.bacc var. bacc. Yksi sato jo kerättynä.


Serrano Huasteco , jolle käynyt kasteluvahinko, eli päärunko katkesi.


Kaunis annuum Goat's Weed. Ylivuotinen joka alkoi vasta kasvamaan.


Toinen jonka nimen olen unhotanut/kadottanut. Selvinnee? Edit: Peruvian White Habanero


Aji Indian, eli ainut Intiassa tunnettu baccatum. Kärsinyt, ei vielä edes kuki.


Villi baccatum CGN 16973 Boliviasta


Laiskan köynnösmäisesti kasvava, mutta pystyyn tuettu Iso Ulupica "Katkennut juuri".


Nuorin Iso Ulupica, eli "Lumia" ja Rocotomainen kasvutapa, punkkien vaivaama


C. pubescens Rocoto Peru Cusco


Ylivuotinen Rocoto Red Peruvian. Vasen puoli on viime vuotista kasvua ja oikea puoli tämän vuotista.


C. praetermissum Cumari Pollux

Tässä kohtaa valo alkoi käydä heikoksi, joten loput jäi kuvaamatta. Ehkä ensi kerralla.

Kokonaisuudesta sen verran että ylivuotiset ovat tuottaneet satoa ihan ok. Tämän vuotisista kolmasosa on kypsytellyt muutaman marjan/hedelmän, mutta osa ei edes kuki. Johtuu kasvattajan virheistä, huonosta kesästä, laiskuudesta, lajikkeiden eroista ja punkeista.

Aji Inferno

Hienoja!!  :). Ja moni todella harvinainen, eli siemeniä paljon talteen? Esim PI-baccoista osa kovia nimiä.

Tiemuh

Otan näistä harvinaisista kaikki siemenet talteen mitä tulevan puolentoista kuukauden aikana kerkeää kypsymään. Se tulee todennäköisesti olemaan harmittavan vähän joissain tapauksissa. Eli jos harvinaisemmat kiinnostavat, niin kannattaa niiden siemeniä varailla jo nyt. Omat siemenet ensi vuodeksi alkaa olemaan suurimmaksi osaksi valmiina, mutta vaihtareita teen silti mielelläni. Kuumimpaan siementen vaihtoaikaan en ole pelipaikalla.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - heinäkuu 25, 2012, 13:49:34 ip
Otan näistä harvinaisista kaikki siemenet talteen mitä tulevan puolentoista kuukauden aikana kerkeää kypsymään. Se tulee todennäköisesti olemaan harmittavan vähän joissain tapauksissa. Eli jos harvinaisemmat kiinnostavat, niin kannattaa niiden siemeniä varailla jo nyt. Omat siemenet ensi vuodeksi alkaa olemaan suurimmaksi osaksi valmiina, mutta vaihtareita teen silti mielelläni. Kuumimpaan siementen vaihtoaikaan en ole pelipaikalla.


Hyvä homma, jos ehdit ottaa talteen. :) Noista aivan erityisen harvinaisia ja hienoja ovat esim. 595052 ja 355814. Nuo Ecuadorin ja Bolivian baccatumit ovat muutoinkin ehdottomasti kokeilemisen arvoisia, sillä ne poikkeavat maultaankin tavallisemmista perulaisista, brasilialaisista ja tietenkin Chilen ihmeestä Aji Cristalista. ;)

Tiemuh

Minulla kasvaa kaksi kappaletta Aribibi Gusano nimistä chiliä, joka määritellään paikasta riippuen joko chinenseksi tai frutescensiksi. Toin huonomman niistä kasvihuoneesta sisälle eteläikkunalle kasvamaan muutama viikko sitten. Sisälle tuomani meni parissa viikossa kasvussa ohi ja kukkii nyt varsin iloisesti.