tammikuu 09, 2025, 21:28:19 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilikoti villeille ja vallattomille

Aloittaja Tiemuh, tammikuu 20, 2012, 22:39:23 ip

« edellinen - seuraava »

Tiemuh

Innostuin Tepineistä heti viime kauden lopettelemisen yhteydessä. Päätin hankkia muutaman erilaisen kasvamaan. Nyt niitä kasvaa kolmea erilaista ja siemeniä parista uudesta on jo hankittuna, tulevia kasvatuksia varten.

Katselin myös eräänkin Yhdysvaltalaisen siemenpankin Capsicum annuum var. glabriusculum listauksen ja yllätyin hieman kun huomasin siellä olevan 66 erilaista versiota. Ei kai tuo niin yllättävää ole kuitenkaan kun miettii että se kasvaa heidän omalla maaperällään ja kasvualue ylettyy Brasiliaan asti. Kuvia ja kuvauksia katsellessa oli niillä varsin paljon eroja keskenään. Joissain on ihan pyöreät marjat ja toisissa pienet (villimpi tepin?) tai isot pitkulaiset (jalostetumpi pequin?).


Vasta keräämäni Tepin ETC marjat ja verrokkina Duke Pequinia, mikä on hieman mysteerinen villimäinen C.frutescens.

Tässäpä jokunen nimi joita var glabriusculumeista käytetään: American bird pepper, bird pepper, chile pequin, chilipiquin, chiltepe, chiltepin, piquin ja chiltepinpeppar. Ei nuo nimet silti tuohon lopu, vaan kyseessä ovat vain hieman yleisemmät nimet.

Kyseessä on siis annuumin ja ehkä myös frutescensin sekä chinensen kantamuoto.

Tepineiden kasvutavatkin ovat moninaisia, tai ainakin koko erot. Tämä ETC kasvaa matalana puuna tai puskana. Monet muut variaatiot ovat kuitenkin yksiä harvoista chilestä jotka kasvavat ihan oikeaksi "puuksi", mikä tykkä kasvaa isomman puun katveessa.

Kyseessä on myös varsin tulinen tapaus, kuten eräskin etkoille eksynyt yllytyshullu sai todeta tässä jokin aika sitten.


Tepin ETC juuri uudelleen ruukutettuna. Tämä taitaa jäädä huonekasviksi.

Tiemuh


Kyllä tämän näkymä saa aikaan keväistä fiilistä.


En saanut ikuistettua tätä ihan haluamallani tavalla, mutta laitoin kuitenkin.

Itselleni on Habanero edelleen melko tulinen, enkä ruuanlaittoon kaipaa juuri tulisempaa. Yksi tuollainen oranssi ruuassa aiheuttaa pitkäkestoisen ruokailun. Tätä tulisempia käytän lähinnä jauheena popkorneissa, leivonnassa tai lusikoitavissa maitotuotteissa.

Tiemuh

Kun päätin tilata TopMaxia, kuten aikaisemmin jo mainitsi, en voinut samalla olla tilaamatta muutamaa muutakin tuotetta. Mukaan tarttui mm. kivivillaa ja uusi idätysboksi. Ennen olen käyttänyt ihan rakennuskivivillaa, mutta siinä on heikompi vedenpidätyskyky, sekä paria halvempaa minikasvaria. Nyt päätin panostaa ja harjoitella tulevia koitoksia varten.


Idätykseen pääsi lisää koodittomana saamiani C.flexuosumia ja juuri saamaani uutta C.tovariita. Pimenta barra do Ribeiro on uusi minkä oikeinkirjoituksessa minulla on vaikeuksia. Päätin jo kerran etten idättele sitä täksi kaudeksi, mutta muutin nyt sitten mieleni. Siitä tulee ilmeisen käyttökelpoinen ja koristeellinen sisäkasvatti. Omnicolor ei itänyt aikaisemmin, joten laitoin siitä lisää siemeniä. Sekin saisi jäädä koristeeksi sisätiloihin. Lisäksi siirrsin vanhoista idätyksistä kivivillaan ja uuteen boksiin C.tovariin siemenet mallia CGN 22876 ja CGN19198#2, ihan vain siksi etten joudu niihin koskemaan sitten jos vaikka vielä itäisivät. Joudun taistelemaan itseni kanssa etten laita loppujakin mielenkiintoisia siemeniä itämään. Täytyy sitä jäädä seuraavaankin kauteen jotain. Nyt alkaa jo olla aika lailla täksi kaudeksi kasvateltavaa. Jos joku muutoin on kiinnostunut esim. edellämainituista niin haalin siis jo kasaan siemeniä tulevaisuutta silmällä pitäen.

Jos joku noista muutoin suostuu itämään, niin se tulee päätymään bioponiseen passiivihydroon. Tein tässä juuri kahdesta viime kaudelta säästämästäni passiivihydro kasvatista noita bioponisia, kun tilasin myös Vulkaponicia. Saas nähdä onnistuiko temppu, mutta jos ei niin ainakin PH kasvualustassa pysyy tämän tavaran ansiosta melko hyvänä.

Lisäksi tuli kuljeteltua joitain tupla yksilöitä kasveista mökin lämpöön. Poiskaan ei raaski heittää.

Tiemuh


Vasen kuva on muutaman päivän vanhempi.


Löysin tästä netistä vähän tietoa. On erään kasvattajan mielestä cayennemainen ja tulinen annuumi. Ihmetyttääkin miksi tämä on määritetty C.sp? Viimeisessä kuvassa on kaksi kukkavartta samasta oksanhaarasta, mutta käsittääkseni annuumeilla ilmenee tätä harvakseltaan. Mitään annuumista poikkeavaa en tässä ole toistaiseksi havainnut.

Tiemuh

Täällä tarjosin pistokkaita Ulupica Largesta. Meinasin että laitan ne liikkeelle kun lämpötila sopivasti pysyy plussalla.

Juurruttaminen tapahtuu ja -tui 0,33 - 0,5 dl metallitölkeissä. Veteen lisätään aivan pikkiriikkisesti lisäravinteita. Kaliumia saa olla siinä enemmän kuin typpeä, koska se on tärkeämpi juurten muodostumiselle. Juurruttamisessa tärkeää on ottaa tuoretta kasvua ja siirtää pistokas asap juurtumaan. Leikkuupinta kannattaa tehdä vinoksi, jotta pisto saa imettyä vettä sitä kautta tehokkaasti. Lehtimassaa ei kannata olla paljoa ja lämpötilan sekä valon määrä kannattaa pitää matalana, jotta kosteuden haihdutus lahdistä olisi rajallista.


Tämän hetkinen tilanne juurtumisen kanssa.


Juurtuminen on tapahtunut sen verran hyvin että olisi jo aika postitella, kunhan sää vain sen sallisi. No sitä odotellessa päätin istuttaa yhden näistä.


Kasvualastuna toimii siis toivon mukaan bioponinen pasiivihydro. Nämä välineet siihen tarvitaan.


Pesin ensiksi hydrosoran


Pistokkaan sijoitin kivivillaan. Juurruttamisen voisi tehdä myös suoraan siihen. Tukemiseen käytin Vulkaponicia, kuten myös ruukun pohjalle.


Ravinnoksi annoin hyvin laimeaa lisäravinnevettä, jonka PH arvon säädin reiluun kuuteen. Siittä sitten kasvamaan vaan. Parin viikon päästä se saa jo kunnon tuhtia litkua.

Tiemuh

Käsittelyssä CO 4392, mikä on alunperin USDA:n PI 260433. USDA puolestaan sai sen 1959 ja siemenet olivat peräisin Boliviasta. Laji on nimeltään Capsicum chacoense.


Kaunis pieni valkoinen kukkanen, mikä on vaikeahko ikuistaan Canonin Ixus 90 IS pokkarilla.


Pane merkille kuvissa erottuva kasvia valossa hopeoiva "nukka" varren ja lehtien pinnalla. Kaikissa Chakoissa tätä ei ole.


Kyseessä on nuorena hujoppi, eli tämä kasvattaa pitkän varren ennen kuin alkaa haarautumaan.

Moni latvoo chilit nuorena että saisi niistä tuuheampia ja kompaktimpia. Minäkin kokeilin sitä viime vuonna chileillä joita oli tuplat kasvamassa. Nykyään haluan antaa kasvien haarroittua niille ominaiseen tapaan ja pyrin pitämään valon niin hyvänä etteivät ne siksi kasvaisi liikaa pituutta. Tälläinen nuori hujoppikin alkaa kasvattamaan varren lehtihaaroista uusia varsia kun vien sen kesäksi ulos. Kunhan varsi ei nojaa mihinkään tulee siitä aivan tarpeeksi vahva.

Lisäsin pari tämän hetken "hyvää" kuvaa myös CAP 501 chacolle.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - maaliskuu 24, 2012, 22:30:06 ip
Viimeisessä kuvassa on kaksi kukkavartta samasta oksanhaarasta, mutta käsittääkseni annuumeilla ilmenee tätä harvakseltaan. Mitään annuumista poikkeavaa en tässä ole toistaiseksi havainnut.


Minulla Lombardot (annuumeja) tekee kaksi kukkavartta samasta oksanhaarasta, eli ei kai kovin harvinaista sentään?

Rundari

Mulle kelpais pistokas, jos oot esim ens kuussa herpiilin miittiin tulossa piipahtaan.

Tiemuh

Lainaus käyttäjältä: Jarok - maaliskuu 28, 2012, 21:21:01 ip
Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - maaliskuu 24, 2012, 22:30:06 ip
Viimeisessä kuvassa on kaksi kukkavartta samasta oksanhaarasta, mutta käsittääkseni annuumeilla ilmenee tätä harvakseltaan. Mitään annuumista poikkeavaa en tässä ole toistaiseksi havainnut.


Minulla Lombardot (annuumeja) tekee kaksi kukkavartta samasta oksanhaarasta, eli ei kai kovin harvinaista sentään?


Tarkoitin että annuumi lajin kasvit tekevät osaan haaroista kaksi kukkavartta, mutta paljon yleisempää on että vain yhden. En siis tarkoittanut että eri lajikkeista harva tekisi tätä, vaikka voi se niinkin olla. ;)

Rundari: Tuon sinulle piston.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - maaliskuu 24, 2012, 22:30:06 ip
Tarkoitin että annuumi lajin kasvit tekevät osaan haaroista kaksi kukkavartta, mutta paljon yleisempää on että vain yhden. En siis tarkoittanut että eri lajikkeista harva tekisi tätä, vaikka voi se niinkin olla. ;)



Aaah, mun sisälukutaidossa ongelma siis. :)

Tiemuh


Tätä C.flexuosum on jumittanut piiiitkän aikaa. Viimeiset pari senttiä ja haarautuminen on tapahtunut nyt viimeisen viikon aikana. Alunperin se kasvoi tuossa maitorahkapurkissa ihan kivasti. Muistelisin että sen kasvu pysähtyi jostain kummallisesta syystä. Odotin pari viikkoa mutta kun mitään ei tapahtunut annoin sille lisäravinnetta. Edelleenkään mitään ei tapahtunut. Parisen viikkoa sitten kyllästyin odottamiseen ja pesin sen juuret ja sijoitin sen taimimultaan, kun vanha multa oli puutarhamultaa. Reilun viikon totuttelun jälkeen se alkoi kasvamaan ja nyt siihen on jo muodotumassa kukkavarsia. Aloittelen taas lisäravinteiden antamista, koska taimimullassa ei paljoa ravinteita ole. Olen kuitenkin ollut huomaavinani että mitä villimmästä chilistä on kyse sitä hitaammin se kasvaa ja sitä köyhemmässä maaperässä se viihtyy. Poikkeuksia varmaankin on, mutta noin niin kuin pääsäännöksi. Isompi, vaikkei juurikaan vanhempi flexuni, on jumittanut melko kauan aina ruukunvaihdon yhteydessä. Tämän ajattelin antaa kasvaa melko isoksi tuossa parin desin tilassa, mutta se vaatii hyvin säännöllistä ja pientä kastelua, lannoitusta ja huolellisuutta.


Kolmas paljon nuorempi flexuosum kasvaa tässä. Harjoitus parin ekan kanssa alkaa tuottaa tulosta ja tämä on kasvanut paremmin kuin sen isoveljet. Ajatuksena on pölytellä noita kahta vanhempaa keskenään ja tämä kolmas pääsee risteytystestiin. Kesällä ajattelin altistaa  tämän monen muun lajin edustajien kanssa hyönteisten pölytykseen. Ristiinpölyttyneen hedelmän tunnnistaa flexuosumissa siitä että se on paljon isompi kuin itsepölyttynyt. Nykyään ei edes tiedetä voiko flexu risteytyä jonkun muun lajin kanssa, joten kaikki tieto tuolla saralla olisi uutta. En pidäkään niin merkittävänä sitä että saisin selville minkä lajin kanssa se mahdollisesti olisi risteytynyt, vaan oleellista olisi saada selville onko risteyttäminen ylipäätään mahdollista. Jos siemeniä syntyisi niin siinähän olis taas seuraavalle kaudelle jännittämistä, että mitä jos mitään niistä syntyy.

Idätyksessä on tätä vielä jokunen siemen. Jos ne itävät niin ne kasvatan bioponisena passiivihydrossa huonekasviksi. Näillä mennään.

Tiemuh



Chilit on aika kestäviä kavereita. Ei ne nauti huonoista olosuhteista, mutta hyvin ne selviää kylmästä ja huonosta hoidosta. Kuvan kaksi vasemmanpuoleista Aji Cristalia pääsi juuri isompaan juuritilaan. Talven ne vietti pienissä altakasteluruukuissa. Toinen oli lopulta lehdetön ja toisessa oli kaksi isoa lehteä jäljellä. Lämpötila kävi ilmeisesti puolessa asteessa pahimmillaan, koska mökin lämmitys hoituu puulla.
Oikeanpuolimmainen on Aji Amarillo Small, joka on ollut tuossa isossa ruukussa koko talven. Se on pysynyt hyvässä lehdessä koko talven, ainakin jos vertaa noihin pienempiin ruukkuihin laitettuihin. Toisen pieneen ruukkuun survomani Amarillo yksilön lahjoitin juuri pois. No yhtä kaikki, hengissä ja hyvässä kasvussa ovat. Näiden lisäksi tuolta löytyy myö Red Habanero, eli chinensekin selviää talvesta kylmässä. Hengissä selvisi myös Lemon Drop, jonka päävartta jouduin kuivumisen takia katkomaan useamman kerran. Lopulta sitä jäi jäljelle vain peri senttiä, mutta uusia heiveröisiä varsia kasvoi pimeässä ja kylmässä tilalle. Nyt auringon lisäännyttyä on nuokin varret vahvistuneet.


Tiemuh

Praetermissumeiden jonkinlaisena peruslajikkeena voitanee pitää Cumari Polluxia. Tuo Cumarin maakunnasta Brasiliasta saapuva chili on villin ja jalostetun chilin välimuoto. Eli kyseessä on ihmisen voimakkaasti jalostama ja kaupallisestikin käyttämä chili, mutta sen marjat jäävät silti pieniksi, joskin niitä tulee paljon.


Karvainen kasvi, jossa paksu runko ja pieni monivärinen kukkanen.


Kukan tausta on täysin valkoinen




Makua en ole vielä päässyt arvioimaan, mutta muita praetermissumeita maistaneena on odotukset korkealla.

Toni.A

Aikamoinen kahteensattuma, kun itse rustasin samasta lajikkeesta juttua blogilleni. On se vaan hieno kasvi. ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Tiemuh

Täytyypi käydä siis katsomassa mitä sinä tästä sanoit ;)

jaolsten

Kateus iski... Fataliilta tilatuista Cumari Pollux:n siemenistä yksi iti ja sirkkalehtinen taimi kuoli vuodenvaihteessa varomattomaan mäntysuopakäsittelyyn. No jos on tosiaan satoisa, niin tästä saanee siemeniä syssymmällä, eiks je?  ;)

Kaunis kasvi.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Tiemuh

Itselläni oli kahdesta eri lähteestä siemenet. En muista kumman erän siemenistä tämä ainokainen kasvi on peräisin, mutta toiset siemenet hommasin koska ekat itivät huonosti. Loppujen lopuksi tämä taitaa olla aika huono itäjä, koska itsekin sain vain yhden kasvin aikaiseksi. Jos kaikki sujuu hyvin niin siemeniä saan tästä jakoon, kun marjojakin on alkanut jo tekemään. En ole selvittänyt kuinka satoisa tapaus tämä on, mutta yleisesti ottaen praetermissumeita pidetään kaikkein satoisimpina chileinä. No pääsen vähän vertailemaan näitä kesällä kun neljää erilaista praetermissumia on kasvamassa. Tiedä sitten riittääkö satokausi noille myöhempään itäneille.

sami.

Minullekin kelpaisi siemenet, villejä haluaisin kokeilla ensi kaudella.

Tiemuh

jörgenille pistetään siis parit siemenet varaukseen, jos niitä joskus tulee. Muistutteleppa tuonnempana. Tämähän on mitä oivallisin villichileihin siirtymiseen. Kaunis, tulinen ja maukas. Satoa tulee paljon yksilöinä, mutta ei määränä.
Pete M, tuo aikainen kylväminen tuntuu sopivan monille villeille ja praeille. Monet on saanut näistä vasta toisena vuonna kunnon sadon.

Herpiili

Jos satut saamaan tuosta CAP1491:stä satoa niin voisin muutamat siemenet huolia tai vaikka pistokkaita :)

MasaT:ltä varaamasi taimet ovat täällä kasvamassa ledin alla ja saat nuo sitten miitissä mukaasi, ihan hyvin vaikuttavat kasvavan täälläkin :)