tammikuu 10, 2025, 14:08:36 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chiltonin Chili-Hilton

Aloittaja Chilton, tammikuu 22, 2012, 12:38:14 ip

« edellinen - seuraava »

Chilton

tammikuu 22, 2012, 12:38:14 ip Viimeisin muokkaus: maaliskuu 18, 2012, 20:22:38 ip käyttäjältä Chilton
Chiliharrastukseni on varsin tuore. Aloitin kasvatuksen viime keväänä, kun sain kaveriltani pienen taimen matkaani. Kesä meni pääasiassa muiden harrastuksien parissa, mutta opin kasvien hoidosta sentään jonkinlaiset alkeet, enkä saanut tapettua ensimmäistä kasviani useista vaaratilanteista huolimatta.
Kantapäänkautta opin leikkaamaan, tukemaan, kastelemaan ja pölyttäämään. Jatkossa nämä tehtävät hoituvat automaagisesti.  8)
Sen verran chilikärpänen pääsi puremaan, että olen pitänyt kaverilta saamani chilin talven yli hengissä ja teinpä siitä yhden pistokkaankin. Ensi kesää varten hankin eräältä toiselta vanhalta ystävältäni muutamia siemeniä ja kopistelin parin kaupasta hankkimani chilin siemenet talteen.

Kauden 2012 itämään (17.1.) laitetut lajikkeet, alleviivatut itäneet (pvm):

C. annuum
Jalapeno (29.1.)
Yellow Pepper (20.1.)

C. baccatum
Lemon Drop (6.2.)
PI-260567 (19.1.)
Starfish (biojäteidätykseen 18.3.)

C. chinense
Naga Morich (biojäteidätykseen 18.3.)
Orange Habanero (biojäteidätykseen 18.3.)

C. pubescens
Orange Rocoto (24.1.)


17.1.2012 Chilit itämään
Käytän idätysmetodina "kelluvaa talouspaperia". Idätysrasian säilytyspaikkana toimii jääkaapin yläpuolella sijaitseva säilytyskaappi, jossa ilman lämpötila on noin +27°C. Idätysrasian ja kellunta-alustana toimivan kaksinkertaisen makuualustan kappaleen desinfioin ennen käyttöä kiehuvalla vedellä. Merkkasin kuivaan talouspaperiin käyttämäni lajikkeet ja käärin sen kellunta-alustan ympärille. Laskin kasvatusalustan idätysrasiaan, jossa oli pohjalla pari senttiä keittämällä desinfioitua kädenlämpöistä vettä. Tämän jälkeen siirsin pinsettien avulla eri lajikkeiden siemenet itämään niille varattuun kohtaan kelluvaa talouspaperia.
Idätyksessä olevat lajikkeet (siementen lkm):
Orange Habanero (4), Yellow Pepper (8 ), Naga Morich (4), Star Fish (8 ), Jalapeno (4), Orange Rocoto (6), Pi 260567 (6).

21.1.2012 Ensimmäiset idut turvekasvatukseen
Ensimmäiset juuret tulivat näkyviin jo 19.1., mutta ajanpuutteen vuoksi siirsin muutamat itäneet siemenet kasvatuslaatikkoon pari päivää myöhemmin. Ensimmäisenä alkoivat itää Pi 260567 ja Yellow Pepper, tässä järjestyksessä. Tosin näidenkin lajikkeiden siemenistä vasta osa alkoi itää (Pi 260567 4/6, Yellow Pepper 6/8). Jätin tarkoituksella kaksi Yellow Pepperin itänyttä siementä edelleen idätysrasiaan, nähdäkseni miten itäminen rasiassa eroaa kasvatuslaatikosta.
Puhdistin kasvatuslaatikon (36 lokeroa) ja käyttämäni kasvuturpeen (Kekkilä Luonnonturve) kiehuvalla vedellä. Täytin kasvatuslokerot todella kostealla turpeella ja kaadoin kasvatuslaatikon pohjalle keittämällä desinfioitua kädenlämpöistä vettä. Istutettuani pinsettien avulla itäneet siemenet kasvatuslokeroihin, merkitsin lokeroiden sisällön ja istutuspäivämäärän tulitikkuun kiinnittämääni värilliseen paperiin. Tarkoituksenani on käyttää eri värisiä papereita istutusajankohdasta riippuen, näin mahdollisten nopeakasvuisten yksilöiden  tai istutusajankohtien välisten erojen havaitseminen on helppoa pelkän värikoodin perusteella.
Kasvatuslaatikko on noin 30 senttimetrin etäisyydellä Bilteman 3x36W (4100K) työmaavalosta. Laatikon sisälämpötila on +24-25°C riippuen onko lamppu päällä vai ei. Lamppu on kytketty ajastimeen ja on automaattisesti päällä klo 19:00-08:30 välisen ajan, eli yhteensä 13,5 tuntia. Päiväaikaan huoneen ikkunaan ei kohdistu suoraa auringonvaloa ja sälekaihtimetkin saattavat olla kiinni. Päädyin käyttämään kasvatusvaloa yöaikaan, ettei se haittaisi huoneen muuta käyttöä päivällä. Kasvit tuskin välittävät siitä paljonko kello on, kunhan paistaa... :D

Chilton

Tässä pari kuvaa, kun opin miten ne tänne saa...  ;D



Finprick

Tervetuloa kasvattelemaan!

Siistin ja järjestelmällisen näköistä touhua.

Ostitko tarkoituksella lannoittamatonta turvetta? Meinasi itsellä meinaan käydä sama moka..

Chilton

Lainaus käyttäjältä: Finprick - tammikuu 22, 2012, 15:15:39 ip
Ostitko tarkoituksella lannoittamatonta turvetta? Meinasi itsellä meinaan käydä sama moka..


Joo. :-\
Tuli sitä lannoittamatonta viimekesänä hätäpäissään ostettua se 65 litraa, enkä viitsisi poiskaan heittää. Onkohan siitä suurtakin haittaa ja voiko asian tarvittaessa jotenkin korjata?

Nizo

Lainaus käyttäjältä: Chilton - tammikuu 23, 2012, 10:09:52 ap
Lainaus käyttäjältä: Finprick - tammikuu 22, 2012, 15:15:39 ip
Ostitko tarkoituksella lannoittamatonta turvetta? Meinasi itsellä meinaan käydä sama moka..


Joo. :-\
Tuli sitä lannoittamatonta viimekesänä hätäpäissään ostettua se 65 litraa, enkä viitsisi poiskaan heittää. Onkohan siitä suurtakin haittaa ja voiko asian tarvittaessa jotenkin korjata?


Ei tuosta haittaa ole, mutta lannoitus pitää vaan aloittaa paljon aikaisemmin.

Chilton

Olisikohan Kekkilän Taimimulta toiminut Luonnonturvetta paremmin? Sellaistakin kun olisi tarvittaessa saatavilla.

Masa.T

Lainaus käyttäjältä: Chilton - tammikuu 23, 2012, 15:39:47 ip
Olisikohan Kekkilän Taimimulta toiminut Luonnonturvetta paremmin? Sellaistakin kun olisi tarvittaessa saatavilla.

Kumpikin käy tässä vaiheessa kasvatusta. Ei missään nimessä lannoitettua turvetta ennen kuin taimet on tarpeeksi isoja kestämään kovempaa lannoitusta.
Viime vuonna aloitin kasvatuksen nimenomaan lannoittamattomalla turpeella. Tänä vuonna aloitin Biolanin kylvö- ja taimimullalla. Seuraavassa ruukutuksessa lannoittamattomaan turpeeseen ja vasta sitä seuraavaan ruukutukseen lannoitettua turvetta.

Chilton

tammikuu 24, 2012, 10:25:36 ap #7 Viimeisin muokkaus: tammikuu 25, 2012, 11:33:47 ap käyttäjältä Chilton
Kiitos vinkeistä ja neuvoista. Niitä tarvitaan varmaan jatkossakin.


Hotelli Chili-Hilton. 8)

23.1.2012 Grynderit hotellityömaalla
Rakensin pahvista ja alumiinifoliosta "hotellille" seinät, jotka heijastavat öistä keinovaloa kohti kasveja ja vähentävät päiväaikana niihin muualta kohdistuvaa epäsuoraa valoa. Hotellissa asustaa tällä hetkellä se ensimmäinen chilini, noin vuoden vanha annuumi, tämän pistokas ja kasvatuslaatikossaan itävät uudet tulokkaat. Heijastavat seinät nostivat lämpötilaa 25°C-> 30°C lampun ollessa päällä, joten vähensin 24.1. hieman huoneen normaalia kaukolämpöpatterin lämmitystehoa. Seurataan mihin lämpötila asettuu ja tehdään lisäsäätöjä tarvittaessa.
Päätin vaihtaa kokeilumielessä luonnonturpeen taimimultaan kahteen kasvatuslaatikkoni 12-lokeroisista aseteista. Näissähän ei ollut vielä mitään itämässä, joten vaihto oli lähinnä viitseliäisyydestä kiinni. Desinfioin mullan ja asetit kiehuvalla vedellä. Samalla hoitui myös mullan kostutus. Annoin asettien kuivahtaa desinfioinnin jälkeen pari tuntia lattialämmityksen päällä, ettei multa olisi liian kosteaa.
Kävi mielessä, että kokeilisin miten kasvu eroaa, jos istutan vain juuren paljastaneen siemen turpeeseen tai multaan. Ja miten kasvu edelleen eroaa, jos istutan lautalla sirkkalehtivaiheeseen päässeen yksilön vastaavasti turpeeseen tai multaan. Lajikkeena voisi toimia Yellow Pepper.

24.1.2012 Uutisia kelluvalta talouspaperilta
Orange Rocoton siemenistä 4/6 on työntänyt juuren ulos. Orange Habanero, Naga Morich, Starfish ja Jalapeno ovat vielä viikko idätyksen aloituksesta vailla merkkiäkään itämisestä. Olen antanut itseni ymmärtää, että Orange Rocoto on todella herkullinen, joten sen itäminen oli näistä tämän vuoden siemenistä se tärkein juttu. Toivottavasti onnistun pitämään yksilöt hengissä sadonkorjuuseen asti.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Chilton - tammikuu 24, 2012, 10:25:36 ap
Hotelli Chili-Hilton. 8)


Saattaa tulla liian kuumaa ja kuivaa noin pienessä eriössä noin suurella valolla. Saahan siitä putkia irti, jos liikaa paistaa.
Minulla on pohjalla vesiallas ja kasvit ovat pikku korokkeilla veden keskellä. Niin pysyy ilman kosteus kohtuullisena ja kasteluvälikin hiukan pitenee.

chilimaisteri

Itellä oli chilit vähän aikaa vanhassa akvaariossa. Taimet kyl tuntu viihtyvän lämmössä hyvin, mutta noi viimevuotiset chilit ei oikein ilmeisesti tykänny olla siellä. Veikkaisin tämän johtuvan lämmöstä. Mulla tosin valona oli vaan 2x20w esl. Ja oli kyl tota pikkusen isompi ja hyvä ilman vaihto kun kansi osittain pois päältä.
Aikasemminkin koittanu laittaa edellisvuotisia chilejä terraarioon ja kerran terraarion alla olevaan kaappiin, joka toimi sillon taimien kasvattelu paikkana ja ei kauheasti tykänny. Ite sit päätellyt ettei edellisvuotiset chilit tykkää niin kauheasti lämmöstä.
Taimet taas tuuntuu viihtyvän ja kasvavan ihan hyvin hieman lämpimämmässäkin. Tämä tosiaan vaan omaa päätelmää. Voi olla et oon väärässäkin.

Chilton

Muokkasin hieman ensimmäistä viestiäni enemmän yleisessä käytössä olevaan muotoon. Nyt on muiden foorumilaisten helpompi nähdä ensi silmäyksellä eri lajikkeet, niiden itäminen jne.

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 24, 2012, 10:50:43 ap
Lainaus käyttäjältä: Chilton - tammikuu 24, 2012, 10:25:36 ap
Hotelli Chili-Hilton. 8)


Saattaa tulla liian kuumaa ja kuivaa noin pienessä eriössä noin suurella valolla. Saahan siitä putkia irti, jos liikaa paistaa.
Minulla on pohjalla vesiallas ja kasvit ovat pikku korokkeilla veden keskellä. Niin pysyy ilman kosteus kohtuullisena ja kasteluvälikin hiukan pitenee.


Kaukolämpöpatterin säätäminen taisi auttaa tuohon lämpöpulmaan. Nyt lämpötila hotellissa (l. eriössä) on päiväaikaan +22-23°C (valot pois, huoneen ovi auki) ja yöaikaan +25-26°C (valot päällä, huoneen ovi kiinni). Lienevät nuo em. lämpötilat ihan ok, vai kuinka?
Vähän pelkään, ettei perheen naisväki suostu tuohon vesiallasratkaisuun, koska lattia on parkettia ja PC:n keskusyksikkö on hotellin seinän takana. Vahingon sattuessa jälki on rumaa ja hintalappu kalliinpuoleinen. :-\

Hieman on ollut ajatuksissa toisen siemensatsin idättäminen kivivillassa, taimibubblerin kasaaminen ja Ebb/Flood-järjestelmän rakentaminen kesää varten lasitetulle parvekkeelle. Parveke suuntaa etelään ja lämpötila nousee siellä helposti yli +30°C, hetkittäin jopa +40°C tienoille. Ajattelin erillisen, varjossa sijaitsevan reson (ebb/flood) toimivan siellä muita järjestelmiä paremmin, etenkin kun saatamme olla pois asunnolta kesäisin kolmekin viikkoa putkeen...
Olen hieman katsellut mallia mm. "Espan ebbistä", mutten ole vielä saanut oikein mitään järkevää paperille asti. Katsotaan, mitä kevät tuo tullessaan.

Chilton

Siirsin (26.1.) talouspaperilla sirkkalehdille ehtineet Yellow Pepperit (2kpl) kasvariin - toisen turpeeseen, toisen multaan. Siirsin multaan myös yhden juurivaiheessa olleen Yellow Pepperin (aiemmin juurivaiheessa siirretyt turpeeseen). Kaksi juurella ollutta Orange Rocotoa siirtyivät niin ikään multaan ja turpeeseen. Yhden Orange Rocoton jouduin siirtämään taloupaperilta kasvariin pari päivää myöhemmin, koska se oli kasvanut itämisastiaan liian korkeaksi (ei vielä sirkkalehdille). Tarkoitus on siis hieman vertailla eroja turpeen ja mullan, sekä juuri- ja sirkkalehtivaiheen istutuksen välillä.
Viimeisimmän istutuksen yhteydessä totesin kasvarin mullan (ja turpeen) olevan todella kosteaa ja päätin luopua päivittäisestä vesisumutuksesta ainakin toistaiseksi.

Sivistin itseäni lukemalla ja päädyin muuttamaan chili-Hiltonin valorytmin yövalaistuksesta päivävalaistukseen. Ymmärsin, että täydellinen pimeyskin on kasveille tärkeää. Nyt kasvienkin yöaika on aiempaan verrattuna todella pimeä.

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 24, 2012, 10:50:43 ap
Saattaa tulla liian kuumaa ja kuivaa noin pienessä eriössä noin suurella valolla. Saahan siitä putkia irti, jos liikaa paistaa.
Minulla on pohjalla vesiallas ja kasvit ovat pikku korokkeilla veden keskellä. Niin pysyy ilman kosteus kohtuullisena ja kasteluvälikin hiukan pitenee.


Käytyjen hallitusneuvottelujen jälkeen on chili-Hiltonissakin päästy aloittamaan altakasteluruukkujen käyttö. Sekä ylivuotisen annuumin, että tämän pistokkaan ruukkujen alla on nyt leveydeltään itse ruukkua hieman kookkaampi vesiastia. Ruukut on vielä tarkoitus nostaa vesiastian pohjan yläpuolelle matalalla (muutamia millejä) korokkeella, kunhan sopiva ratkaisu osuu silmiini (vinkit tervetulleita).

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Chilton - tammikuu 29, 2012, 10:55:18 ap(vinkit tervetulleita)



Vauvanruokapurkin kannet toimivat, varmaan muutkin säilykepurkin kannet. Ruostuvathan ne ennen pitkää, mutta sitten vaihdetaan uudet.

Chilton


Olen lisännyt kasvariin itäneitä taimia sitä mukaa kun olen ehtinyt.
Kasvarissa on selvästi nähtävissä huima ero taimimultaan ja luonnonturpeeseen istutettujen siementen välillä. En aio enää käyttää luonnonturvetta ainakaan taimikasvatuksessa. ;)
Ensimmäiset itäneet siemenet laitettiin turpeeseen jo 21.1. (Pinkki) ja multaan 26.1. (Keltainen ruutupaperi).
Kasvuvauhti on ollut totaalisen erilaista kasvualustasta riippuen. Turpeessa kasvu on ollut käytännössä olematonta, eikä osa itäneistä siemenistä ole saanut versojaan pintaa korkeammalle. Multaan istutettujen kohdalla on varmaan pikku hiljaa aika siirtää isoimmat taimet pois kasvarista omiin ruukkuihinsa.

Laitoin 1.2. siemiä (Orange Rocoto, Starfish, Lemon Drop) itämään myös kivivillaan, mahdollista vesiviljelyä silmällä pitäen. Etenkin Orange Rocoton siemenet ovat alkaneet itää (6.2.) nopeasti, muutama Starfish niin ikään.

Ensimmäinen 17.1. kelluvalle talouspaperille itämään laitettu Lemon Drop näytti itämisen merkkejä 6.2. En osaa sanoa mistä mahtaa johtua Starfishin nopeampi itäminen kivivillassa, koska molemmat idätysrasiat (talouspaperi ja kivivilla) ovat viereikkäin samassa paikassa jääkaapin yläpuolisessa kaapissa. Voisiko se kivivilla olla yksinkertaisesti vain jotenkin parempi?

Chilton


Siirtelin tänään mullassa kasvaneet taimet kasvarista taimiruukkuihin.


Turpeeseen istutettuihin ei tarvinnut koskea. Kasvu on ensimmäisen sirkkalehtivaiheen jälkeen ollut käytännössä nolla ja armomurha odottaa.

Mittasin lisäksi Chilivaarin niksien avulla (digikameralla) hieman käyttämäni Bilteman 3x36W työmaavalaisimen antamia luksimääriä. Ylivuotisen C. annuumin yläoksilta sain noin 12500 ja uusille taimille noin 10000 luksia. Hyvin tuntuu valoa riittävän ja ylivuotinen C. annuum alkaa kohta kukkia aiempaa reippaammin (50+ nuppua). Vauhtiin se lähti kun aloitin kevyehkön (3ml/1000ml kuukaudessa) PK-lannoituksen pari viikkoa sitten.

Olen viritellyt bubbleria pikkuhiljaa käyttökuntoon ja järjestelmä on käytännössä verkkoruukkuja vaille vaille valmis. Hyvä niin, koska kivivillassa itäneet Orange Rocotot ovat jo aika pitkiä...


Orange Rocotot itäneet kivivillassa 1.2. lähtien.

Chilton

Sain vihdoista viimein bubblerin valmiiksi ja Chili-Hiltonissa tehtiin odotettu sisäremontti. Kivivillassa itäneet 4 Orange Rocotoa pääsivät hydrosoraan omiin ruukkuihinsa. Olivat penteleet päässet jo todella pitkiksi, ja jouduin osittain "kiepittämään" niiden varret hydrosoran sekaan.


Sekaviljelyksiä Chili-Hiltonissa.


Virittelin myös avaruuspeiton eriön takaseinän peitoksi.

Nyt sumutuskin onnistuu tapetteja kastelematta ilman eri virityksiä ja valoa on riittävästi. Kosteudesta pitää kuitenkin huolehtia ja täytänkin kuivahtaneet  alusastiat parin päivän välein.
Hyvältä näyttää ja tuntuu. ;)

Chilton

Hiihtolomaviikon aikana pääsi isoin kasveista hieman kuivahtamaan, vaikka olinkin sen melko runsaalla kädellä kastellut ja jättänyt vielä reilusti ylimääräistä vettä altakasteluruukkuun. Taitaa tuo podien turvotus viedä aika paljon vettä, vai lieneekö syynä lehtien kautta haihtunut vesi? Nuoremmat taimet eivät olleet kuivuneet, kuten kuvastakin näkee.
Onneksi iso puska näyttää palautuneen kuivuuden koettelemuksista (kuva seuraavalta päivältä) ja 2-3 päivän kastelun jälkeen kasvi alkoi työntää uutta kukannuppua oikein urakalla.
Siirsin 6/8 taimista ikkunalle, pois keinovalon alta. Hyvin tuntuvat sopeutuneen, mutta sivuvalon takia niitä pitää pyöritellä päivän-parin välein, etteivät tule toispuolisiksi.


Hiihtolomaviikon aikana kuivunut chilipuska illalla.


Sama puska seuraavana aamuna.

Chilton

Saamissani chilin siemenissä taisi olla jotain vikaa, koska suuri osa niistä ei itänyt lainkaan. Niinpä vaihdoinkin kelluvan talouspaperin tänään biojäteidätykseen. Harmi.

Innostuin laittamaan tänään muutaman tomaatin siemenenkin itämään ns. kelluvalle talouspaperille, jos vaikka saisi parvekkeelta muutamat ruokatomaatit.

Lajikkeet:
Black Russian
Black Cherry
Douglas F1
Totem F1