tammikuu 10, 2025, 12:00:13 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Herpiilin uudet kujeet 2012 + 2013

Aloittaja Herpiili, tammikuu 27, 2012, 08:42:59 ap

« edellinen - seuraava »

Tiemuh

Lainaus käyttäjältä: M;kko - toukokuu 09, 2013, 17:05:45 ip
Lainaus käyttäjältä: Herpiili - toukokuu 09, 2013, 12:15:21 ip
Baccatumit tuntuvat muutaman kauden kokemuksella olevan herkimpiä lannoitukselle ja pubeille saa syöttää melkein kuinka vahvoja lannoitteita tahansa ilman oireilua.


Hassua miten asiat muuttuvat. Kun aloitin 2010 muistan 'yleisenä mielipiteenä' tai 'totuutena' aloittelijalle tarjotun sellaista tietoa, ettei pubeille saa antaa lannoitetta juuri ollenkaan tai eivät kuki saatikka tuota podeja. Ehkä omat vaatimattomat tulokset ko. lajin kanssa johtuvat osittain tuosta takaraivoon jääneestä täyttä peetä olevasta 'tiedosta'.


Sama minulla tuon Rocoton lannoituksen kanssa. Asian olen kyllä jo havainnut aikaisemminkin, vaan empä juuri toteuttanut. Heräsikin ideana että hyötyisiköhän pubet jos ne laittaisi mustaan multaan lopullisessa sijoituksessaan? Jos eri lajit saisi niille sopivimpaan kasvualustaan niin voisi kaikkia lannoittaa helpommin samoilla ravinneliemillä. Silloin siis laittaisi rocotot mustaan multaan, baccat multaa hiekommin lannoitettuun turpeeseen ja annuum trion vaikka normaaliin multaan. Villit saattaisivat pärjätä myös heikommin lannoitetussa turpeessa, villejä kun ovat.

Herpiili


Toinen 9L amppelissa sijaitsevista Orange Rocoto-kaksikoista pääsi pari päivää sitten kasvariin, joten pääsee kesän aikana vertailemaan kookoskuitukasvattia turveyksilöihin.

Juso

toukokuu 10, 2013, 19:49:09 ip #342 Viimeisin muokkaus: toukokuu 12, 2013, 12:48:53 ip käyttäjältä Juso
Mikäs kasvari tämä on? Asiallisen näköinen ja korkeuttakin riittää.

E:lähemmin katsottuna taitaa olla joku kaupallinen systeemi, eikä teikäläisen?? :-[

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Juso - toukokuu 10, 2013, 19:49:09 ip
Mikäs kasvari tämä on? Asiallisen näköinen ja korkeuttakin riittää.

E:lähemmin katsottuna taitaa olla joku kaupallinen systeemi, eikä teikäläisen?? :-[


Taimimoision kasvari, puutarha-alan opinnoissa ja harjoitteluissa on puolensa. Puutarhalla kun tulee vietettyä arkipäivät niin eipä tule ikävä kotona olevia chilejä.

Taitaapa rocotot yleistyä Porin suunnalla kummasti ihan aloittelevilla kasvattelijoillakin kun tänä vuonna on tarjolla useampaa rocotoa normitaimien lisäksi myös amppeleina.


Kompakteja ja nuppuilevia Orange Rocotoja.

jaolsten

Onko nuo rocotot esikasvatettu kivivillassa ja vesiviljelyssä, vai alusta asti mullassa?
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

SecondBestFlame

Suurin osa rocotoista on esikasvatettu vesiviljelyssä. Vesiviljelyn etu turvetaimiin nähden vaihtelee melkoisesti jopa lajike kohtaisesti. Esim yksi erä nagaa turpeella oli selvästi nopeammin valmista kuin saman ikäinen hydroerä pienien säätöongelmien kanssa.

jaolsten

Jep, oikein muistin! Naga on tosiaan turpeessa melko ripeä kasvaja, kun taas esim. Caribbean red Habanero on vesiviljelyssä ehkä kaikkein nopein kasvatti, mutta mullassa selvästi Nagaa hitaampi. Eroja löytyy jopa lajien sisällä valtavasti ja nykyään, siis tällä kaudella, tuntuu tehokkaampien viljelymuotojen diversiteetti todella pesiytyneen tänne Suomeen. Tästä voimme kiittää chilifoorumia ja kokeneita/taitavia/tietäviä kasvattajia nopeasta ja laajasta tiedon levittämisestä, sekä kasvatusvälinekauppuja, puutarhoja ynnä muita kaupallisia toimijoita kattavasta kasvatusjärjestelmien testien aikaansaamisesta.  En veikkaa, vaan tiedän, että Suomessa tämä touhu on askeleen muuta maailmaa pidemmällä tällä hetkellä.

Tuskin maltan odottaa kansainvälisiä kasvatuskilpailuita. Vai tarvisko vaan itse järjestää?  ;)
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Herpiili

Lämpöennusteet näyttävät sen verran positiivisilta, että baccatumien siirtely parvekkeen puolelle on alkanut. Vaikka kasvu muutaman kylmemmän yön johdosta hieman hidastuisi niin parempi noita on saada ulos totuttelemaan, kun vielä mahtuvat pienehköllä harsotuksella.

Mallia näyttää Starfish (Capsicum baccatum):


Pituutta kasvilla 150cm ja tukikepin päähän matkaa noin 20cm.

Herpiili

toukokuu 16, 2013, 21:34:07 ip #348 Viimeisin muokkaus: toukokuu 16, 2013, 21:35:58 ip käyttäjältä Herpiili
Ensimmäisiltä parvekkeelle siirtyneiltä chileiltä purettu harsot ja seuraava satsi kasveja menossa partsille kun yölämmöt näyttävät varsin mainioilta jatkossakin. Päivisin kovimmassa paahteessa hieman ovat roikotelleet lehtiään, mutta iltaa kohden terhakoituvat ennalleen ja näyttävät uusiin olosuhteisiinsa tottuvan ongelmitta.

Iltalukemiseksi tuosta Bolivialaista chilitutkijan elämää.

LainausThe wild ecotypes were collected mainly within native vegetation, although C. ceratocalyx was found within coca plantations even tough not so frequently.


Ja melkoinen määrä kuvia chilimutaatioista, tuon perusteella Bluesmanin tillichili on siis selkeä mutaatio.



bluesman

 Uskomatonta että tuollaisen määrän vitaaleja mutantteja pystytään saamaan aikaiseksi. Kuvia on paljon mutta kuinka homma on saatu aikaan ei oikein selviä. Joukossa tosiaan aivan samanlaiset lehdet omaavia mutantteja kuin omani joita on jäljellä kaksi kappaletta. Toinen on parempikuntoinen ja kukkii sekä siinä on jopa yksi vihreä podikin. Toinen näyttää olevan kohta valmis tapaus.
Aika velho olet löytämään mielenkiintoisia artikkeleita.

Jozpe

Pirun kiinnostava tuo chilitutkijan elämästä kertova linkki. Laitahan ihmeessä lisää jos löytyy vastaavia :)

jewe

Kyllä nämä Herpiilin linkit pitäisi saada kaikki jonnekin yhden topicin alle mistä ne löytyisi. Olen yrittänyt aina tallentaa noita suosikkeihin mutta varmaan paljon on mennyt ohi.

Tiemuh

No huh huh taas mitä linkkejä. Kiitos.

Herpiili

Näihin tulee törmäiltyä useimmiten lähes vahingossa - kun etsiskelee jotain muuta tietoa chileistä niin saattaa eksyä täysin sivuraiteille ja lukemaan mielenkiintoisempia hakutuloksia. Voisihan noita jossain vaiheessa keräillä yhden topicin alle kunhan tulee joutoaikaa. Paljonkin tekstiä näyttää Capsicumeista löytyvän, mutta kielitaidon puute valitettavan paljon rajoittaa löytöjen käyttökelpoisuutta.

Tuossapa yksi monisivuinen pdf jossa on muutama mielenkiintoinen, yksittäinen pätkä Capsicumien käytöstä Bolivian Apillapampassa sekä TIPNIS-luonnonpuistossa: http://www.tropicallab.ugent.be/thesisevert.pdf

Lainaus
As elsewhere in Bolivia, llajwa hot sauce is indispensable on the menu in Apillapampa. It is typically prepared by grinding the fruits of the cultivated Capsicum pubescens and mixing them with water and salt (cf. Ulloa, 2006). When available, tomatoes or tree tomatoes (Solanum betaceum) are added, as are the leaves of Porophyllum ruderale. The fruits of the wild Capsicum eximium bush are highly esteemed as an alternative for C. pubescens. Its small fruits are extremely hot, a characteristic people seem to love since they are fonder of these than of those of C. pubescens. However, C. eximium is restricted to altitudes lower than the village centre, which explains why its use is rather limited in Apillapampa. Participants declared that people living at lower altitudes often cultivate C. eximium instead of C. pubescens.


Lainaus
People in TIPNIS occasionally eat a hot sauce (llajwa) to accompany their meal. Various cultivated Capsicum species (C. pubescens, C. chinense, C. chacoense, C. frutescens) can be used in its preparation (cf. Ulloa, 2006), whereas one extremely hot wild species C. coccineum is also harvested sporadically for this purpose. Among Trinitarios, llajwa can be prepared by grinding Capsicum fruits, together with tree tomato fruits (Solanum exiguum and Solanum sp. 3 (ET1455)). Otherwise they are simply mixed with water and salt. The aromatic leaves of Porophyllum ruderale are added occasionally, but we suspect that this represents a cultural loan from the colonizing Quechua highland farmers with whom Yuracarés and Trinitarios share their habitat nowadays.


Hyvää salsavärkkiä siis villichilit ja originellissa ympäristössä noita pidetään paikallisten keskuudessa suuressa arvossa. Pitääpä testailla jossain vaiheessa Llajwan valmistamista kun Quilquinan (Porophyllum ruderale) siemeniäkin sattuu löytymään ja muutaman kasvatuskerran perusteella tuntuu olevan varsin nopeakasvuinen yrtti.

Perulaisesta ruokavaliosta kiinnostuneille suosittelen muuten Peru Delights-blogia, josta löytyy turhankin helposti nälän pintaan nostavia ruokakuvia, reseptejä sekä tarinointia paikallisista ravintoloista. Blogin kirjoittajien keittokirjan innostuin myöskin tilaamaan Amazonista kun hintakaan ei ollut paha.

Huru-ukko

Hyvät linkit tuli taas... :).
Kokeilin muuten myös tuota Llajwua vaihtoehtoisella nimellä Llajua hakea ja törmäsin Etelä-Amerikan food sivustoon...
Sieltä haulla rocoto löytyy herkkuja täytettynäkin...

Torakka

wau! siinä on amppeli poikineen. komeeta 8)

Herpiili

Villichilidataa, brassien SpeciesLink-tietokannasta kyselyksi Capsicum ja sitten koko kanta download-linkin kautta excel-muotoon (xls).

Tuosta voi ladata koneelleen näppäinyhdistelmällä CTRL+S.

Varsinkin viimeiset kentät ovat mielenkiintoisia.

Lainaus
Capsicum flexuosum, 1984, Brasil
Árvore, 6m de altura, flores brancas estames amarelos.


Siitä vaan seulomaan ja setvimään.

Herpiili

Kasveja siirrelty lisää partsille, ei muuten herätä yhtään huomiota kun ruukuissa on 180cm korkeat tukikepit ja kasvit on huolella harsotettu. Joukossa on toki muutama kasvi, joilta poistin harsot viikon totuttelun jälkeen eikä palamisen merkkejä ole syntynyt kuin muutaman rocoton vanhimmissa lehdissä.




Parvekehan on ruma kuin mikä kun pintoja ei oo taidettu rempata ihan hetkeen, toivottavasti kasvimassa peittää kesän mittaan rumat pinnat :) Fiksumpia kuvia tulossa kunhan totuttelujakso on harsojen kera ohi.

Seinätilan hyötykäyttöä olen harkinnut Minigardenin muodossa.

Herpiili

Chilit tuntuu tykkäävän kesäisistä keleistä ja satoakin on alkanut parvekkeella syntymään. Lähes kaikki kasvit joko kukkivat tai tuottavat satoa ja näyttää varsin positiiviselta. Sääennusteiden perusteella voisin kuvitella parvekkeen olevan melkoinen viidakko kesän mittaan :)


bluesman

 Onpa nättejä ja tasapainoisennäköisiä planttuja. Ei mitään ylivenähtäneitä baccoja tms. joita helposti saa aikaiseksi kylvämällä liian aikaisin ja pitämällä liian vähässä valossa ja liian lämpimässä. Tuosta porukasta nähdään vielä makoisia satokuvia. Täyttä kyllä saattaa tulla mutta parempi sekin kuin että joutuu leikkelemään jonkin ötökkäinvaasion vuoksi kasvejaan.