tammikuu 25, 2025, 07:23:40 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kesäksi Ebb kasvimaa!

Aloittaja pete79, helmikuu 25, 2012, 20:36:17 ip

« edellinen - seuraava »

pete79

Ensi kesäksi olen suunnitellut laittaa pihaani noin 20-40m2 kokoisen EBB kasvimaan. Ajatuksena itselläni on että teen kehikon 6" laudoista esim 10*3m alueelle. Tämän jälkeen tasaan pohjan hyvin ja levitän joko kestopeitteen tai allasmuovin tuon kehikon päälle, jolloin tulokseksi tulee iso uima-allas matalilla reunoilla. Tämä täyteen lecasoraa ja kasvit kasvamaan. Samassa EBBI:ssä tulee olemaan niin chilit kuin kaalit salaatit perunat jne...   Vielä työn alla reson ja pumpun sijoitus... reso ja pumppuhan pitää olla alempana kuin allas ja kohtuullisen iso jo tämänkokoiselle altaalle, joten ehdotuksia otetaan vastaan... Pihassamme on 200m2 kokoinen tasanne joka on noin 50cm korkeammalla kuin muu ymparistö, niin tätä voin käyttää hyödykseni. Tällä hetkellä on testattavana kuinka kuivikkeeksi tarkoitettu höylänlastu toimii ebbin pintakerroksena estämään turhaa kosteuden haihtumista sekä juuriston kuumenemista, ja estää valon pääsyn perunan juurille. Pahasti pelkään että ajankanssa tuosta syntyy suuri homeongelma, mutta seurataan miten testiyksilölle käy tässä alkukevään aikana.Toinen tavallisempi vaihtoehto olisi käyttää nurmikon leikkuu silppua katteena, mutta pelkään että siitä vapautuu liikaa typpeä ravinneliuokseen, sekä sotkee pumput jne helpommin.

Mikäli mieleesi tuli kysymyksia, ehdotuksia tai asioita joiden vuoksi kyseinen suunnitelma ei tule toimimaan haluaisin että jaatte ajatuksenne kanssani, jolloin kykenen tekemään tarvittavat suunnittelut etukäteen ja kesän projekti onnistuisi kerralla!

ingeniero

Itselle tuli kirjoitustasi lukiessa mieleen seuraavaa:
Pihalampi, sellainen söpö pieni, jossa jotkut pitävät jopa kultakaloja laitetaan resokäyttöön. Ei muuta kuin siis vesi virtaamaan kasvualueen läpi ja takaisin altaalle. Lannoitteita varovasti sekaan vain.

Siinä sitä olisikin projektia yhdistää nuo kaksi asiaa. Leväongelmahan se saattaisi liiallisella lannoitteiden käytöllä tulla eteen väistämättä.

Finprick

Onnistuukohan yhdellä ja samalla ravinnenesteellä kaikkien eri kasvien kasvatus? Siinä voi tulla ongelmia.

pete79

Tarvitsee vähän valita kasveja ravinnevaatimusten mukaan. lehtiruokinnalla saa lisättyä typpeä sitä tarvitseville, mikä toki hankaloittaa asiaa. Kaikille tuota ei varmasti saa optimaaliseksi, mutta jos edes niin että kaikki viihtyisivät. tuo puutarha-allas oli itseasiassa hyvä idea, mikäli vähänkään isommassa mittakaavassa asiaa harrastaa. Levänestoon on olemassa useita eri aineita, jotka ei vahingoita kasveja/eliöitä.

Juso

helmikuu 26, 2012, 14:54:12 ip #4 Viimeisin muokkaus: helmikuu 26, 2012, 16:12:04 ip käyttäjältä Juso
Jonniinkokoinen reso pitää tuossa olla ja lecasoraakin menee muutama kuutio vaikkei kotin kummosta kerrosta laittaisi. 10 cm kerros tekee 100 l/neliö..... Pumppukaan ei ole enää taida olla akvaario- tai suihkulähdemallia. Tästä tulee kiinnostava systeemi.
Kaikki ne kasvit joiden hyödynnettävät osat kasvavat normaalisti maanpinnan yläpuolella tod. näk onnistuvat kuten missä tahansa ebbissä.

Hieman ihmetyttää että missäs ne perunan mukulat lillivät tässä systeemissä. Aeroponisen systeemin joku on jo kehittänyt http://tinyurl.com/7qpqn4j siemenperunoiden tuotantoon ja siinä perunat ovat ilmassa. Perunan mukulallehan ei kasvun aikana voi päivänvaloa näyttää, koska se muuttuu vihreäksi ja kehittää tätä solaniini-nimistä myrkkyä. Tai ehken vaan ole ymmärtänyt miten systeemisi on ajateltu toimivan.

pete79

helmikuu 26, 2012, 17:40:54 ip #5 Viimeisin muokkaus: helmikuu 26, 2012, 17:59:07 ip käyttäjältä pete79
Juurikin kuten ajattelit juso.. allas täynnä soraa kuten normi ebissäkin... siellä soran seassa ne potutkin sitten kasvaa, mikäli tuo tämän hetkinen hydrotestini potun osalta onnistuu... Tuo on totta että lecasorahan on sen verran isoa tavaraa että muutaman sentin syvyyteen valo menee väkisinkin soran rakoja pitkin, joten nyt onkin testissä jyrsijöiden häkin kuivikkeeksi tarkoitettua kutterinlastua yhden EBIN pintakerroksena estämässä tuon auringonvalon pääsyn sen alle, ja estämässä turhaa haihtumista.  Ja kuten Juso varmaan arvaa niin kaikkihan on lähtenyt liikenteeseen siitä ajatuksesta laittaa jättikurpitsa hydroon kesällä! :) Kiitos vain Juso siemenistä! Soraa saa säkkitavarana 50l/8€ ja suursäkeissä 1000l/110€.   Tuo 1000l ei vielä riitä kuin noin 5-7m2 kokoiseen altaaseen, joten soraa menee huomattavasti. Voi olla että ensi kesänä tyydyn testaamaan ideaa vielä puhallettavalla 6m2 uima-altaalla johon yksi tuollainen suursäkki soraa olisi juuri riittävästi!

Ohessa linkki Perunan hydrotestailuuni!

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11087.0

Juso

No lähinnä meinasin että ebbissä sora (ja siellä olevat perunat) kastuvat usean kerran päivässä, vaikka olisivat pimenossakin. Mitähän mukulat siitä tykkäävät? Seuraan testiäsi kyllä.

pete79

Potatoes in Hydroponics:

The potato plant should be started with a seed potato, obtained from the local seed store. The potatoes in the supermarkets are often treated in some way to prevent sprouting, or in your case growing, and many have soil based diseases and rots that might appear in your crop. The seed potatoes are of several varieties, with the red potato and the Yukon gold being two of the best for growing in hydroponics.

It is easier and more reliable to plant the entire small potato in the media. I use a fluffy perlite media, one that can be dug into under the plant. The potato should be buried so that the top surface is an inch below the media. It should have about six to eight inches of media under the plant to give room for the roots to be in moist media. The drain hole or standing water should be about one inch of depth at the bottom of the media.

After the potato is first planted it should be watered from above with nutrient water every day, making sure any excess is draining from the container. The roots should start forming from the lower eyes and the shoots or green parts from the upper eyes. Green material should appear at the surface of the media in about a week. If two weeks go by and nothing forms, dig up the potatoes and look at them.

If the potatoes have not formed any roots and just rotted instead, the substrate was too wet, or the seed potatoes might not have been any good.

I grow the potato plants on a nitrogen rich grow nutrient until they reach full height, usually from 18 to 24 inches tall. A two square foot tub can have two plants in it. When they are full height, or starting to show the first blossoms, switch the plants to a root nutrient. Then small potatoes should start forming on the roots.

About two weeks after the first potatoes form, one potato should be ready to harvest. You have to feel around under the plant to find the largest potato. It may be that the potato stores all its energy in one potato, then the next. Anyway, that potato is ready to pick and eat.

According to Gericke's information, a one pound potato can be harvested from each plant every four days. It you want two pounds of potatoes every day, you need about eight plants. The hydroponic potatoes are free from musty flavor and will probably be the best you have ever eaten.

Zabi

Jos ton kokosta ebbiä ihan tosissaan meinaa, ois reso helpoin tehä kaivonrenkaista. Mut sit tullaankin siihen et miten varmistat ettei lannoiteliemet pääse luontoon? Ei varmaan ympäristöihmisille riitä et olis muovilla vuorattu kaivo. Ton kokosessa systeemissä jo voi tulla lupa asiat vastaan. Tai sit tietty voi tehä vaan ja olla hiljaa.  ;D
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

ingeniero

Ja naapurissa hra EU-tuki ajaa kuutioittain lietettä pellolle, jonka laidassa valuu puro kohti kirkasta Saimaata...

Zabi

Lainaus käyttäjältä: ingeniero - helmikuu 27, 2012, 22:30:00 ip
Ja naapurissa hra EU-tuki ajaa kuutioittain lietettä pellolle, jonka laidassa valuu puro kohti kirkasta Saimaata...

Jep jep, jäi tuossa sanomatta se että tarkempaa syyniä olis hyvä tehä pohjavesialueella, varsinkin jos alkais resoa värkkäämään kaivonrenkaista.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Ryhis

Miten minä näen tässä suuren katastrofin. Ensimmäinen kunnon sademyrsky niin tulvii sekä reso, että allas ja tuuli puhaltaa hydrosorat naapurin tontille..?
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

pete79

Tuo reson tulviminen on ihan varteenotettava ongelma, jota olen koittanut pähkäillä. Sademäärä näyttää nousevan parhaimmillaan 35mm päivässä (ilmatieteenlaitos 2011 heinäkuu) joka tarkoittaa 35L/m2. 20m2 altaalle tuo tarkoittaa 700l vettä... Yksi vaihtoehto sadepäiville voisi olla 3-tie venttiili joka estää sadeveden valumisen resoon vaan sadevesi valuisi altaasta suoraan viemäriin. Tätä 3-tie venttiiliähän pystyisi ohjaamaan automaattisesti. Kun anturielektrodit kastuvat venttiili kääntyy ohitukselle, ja elektrodien kuivuessa taas vesi rupeaa kiertämään resosta. Mielessäni on pyörinyt myös ajatus yhdistää ebb ja nft tai dripfeed. Tälläin soranappuloiden seassa juoksisi ravinneneste kokoajan ohuena kerroksena pohjalla, jolloin reson tilavuutta pystyy pienentämään. Oikeastaan tuohan ei ole enään ebb ollenkaan, vaan soranappuloiden seassa toimiva nft tai dripfeed

ihis81

Muovisesta lokasäiliöstä saa näppärän ravinnetankin.
Sellainen helvetin iso paskasäiliö joka kaivetaan pihaan maanalle ;D
-Tiedän kyllä sen, en vain muista sitä kaikkea kerralla-

http://www.youtube.com/watch?v=MLWSb6h6ltk