tammikuu 11, 2025, 01:09:29 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kasvikokeiluja

Aloittaja Morich Mini, toukokuu 26, 2012, 10:02:28 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Upeita lähikuvia.
Kirvahan tuo on, takapään "antennit" ovat varma tuntomerkki.
Niitä on eri kokoisia, kasvavat nahkaansa luoden. Tolu tehosi meillä vihreisiin, mutta punaiset ovat kuulemma tosi sitkeähenkisiä.
http://chilivaari.blogspot.fi/2011/06/tolu-tehoaa.html


Morich Mini

Kiitoksia! Harvoin on aikaa lähteä kasaamaan tuota varsinaista makrokalustoa, mutta näin lomalla ehtii.

Aiemmat näkemäni kirvat on ollut yli 1mm kokoisia, vihreitä ja helposti silmällä havaittavia. Pitkät jalat niillä yleensä on ollut myös. Nämä oli niin äärettömän pieniä, että oli vaikea kuvitella edes kirvaksi. Mutta ihmettelinkin noita antenneja.. Helpotus ja huokaus! Ehkä tästä selviää hävittämättä kasveja.

Mäntysuopaa on nyt tarjoiltu ja ehkä varmuuden maksimoinniksi voisin laittaa muovipussin sen päälle yöksi. Olkoonkin että tuolla kosteudella taistellaan enemmän punkkeja vastaan, mutta oli miten oli.

Mitenkähän mahtaisi toimia noin yleensäkin kuivina kausina joku läpinäkyvä muovipussi Chilin päällä.. ns. 'kasvarina'. Se voisi pitää paremmin kosteutta.. ehkä pari reikää tuuletusaukoiksi ylös. Samalla näin uusien idätysten keskellä se voisi eristää nuo 'saastuneet' kasvit ja ainakin hidastaa leviämistä. Jos löydän jostain tarpeeksi ison läpinäkyvän niin voisin hyvinkin kokeilla.

Morich Mini

Kirvat lisääntyy. Ei oikein voi jatkuvasti mäntysuopaakaan antaa, lehdet kärsii. Hyvä puoli näyttäisi olevan se, että ainakin toistaiseksi vihulaiset ovat pysytelleet Nagan kimpussa. Aji Cristal ja uudet taimet näyttävät ainakin kirva-vapaalta alueelta. Olisko tässä nyt sitten provadon paikka... podeja on kiinni vielä kaksi, mutta nehän voi poimia raakana ja kypsytellä keittiössä. Lannoitin Marras- joulukuun tietämillä, joten överin riski on olemassa. Mutta se taitaa loppuviimein olla se pienempi paha.

bobster

Koitas antaa kerran viikossa 6% Mäntytolu suihkutus. Mulla tehos syksyllä. Eikä lehdetkään siitä nokkiinsa ottanu. Ja muista suihkuttaa kasvualusta myös. Onnea sotaan ;)
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

Morich Mini

Mänty tolua.. luulin että se on samaa tavaraa kun tuo mäntysuopa. Kokeillaas sitä sitten vielä. Nuo pirut on kyllä äärettömän hankalia tuholaisia kun ei niitä silmällä erota, eikä oikein 100mm putkellakaan. Chiliwikin sivuilta kun katselin kirvojen kuvia niin näyttävät siinä kyllä reilusti isommilta kuin nuo mun ötökät. Onkohan nuo mun tuholaiset jotain toista lajia, tai ehkä ne kasvavat syödessään.

Ihan alkuun kesällä, kun nuo ensimmäiset chilit oli n. 10cm mittasia, näin esimmäisen kerran nämä kirvat. Ne oli suuruusluokaltaan tuota normi-kirvan kokoa ja erotin ne hyvinkin helposti paljaalla silmällä. Jalat oli pitkät kuten tuossa chiliwikin kuvassa.

Tuhojäljet näyttää hieman tältä: http://chilivaari.blogspot.fi/2011/05/ensimmainen-vakava-varoitus.html
Tosin nuo valkoiset pisteet on suurempia kuin tuossa kuvassa. Voihan tietysti olla että mulla on kirvojen lisäksi noita punkkeja. Täytyypä yrittää vähän ehtiä kuvailemaan tänään niin saa paremman kuvan tilanteesta.

bobster

Joo tarkistin. Noiden saippuapitoisuus on suunnilleen sama(10-30%). Tais mulla ratkasta paremminkin liuoksen vahvuus ja suihkutusvälin pidentäminen. Alkuun joka päivä stressatessa. Punkeista en osaa sanoa, mut eiköhän se samalla kaavalla mene. Toivotaan, toivotaan. :)
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

jaolsten

Miks mulla on sellainen olo, että moricminillä on vain ödeemaa.

Jokatapauksessa kirvoja vastaan pitää taistella pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti. Ja mäntysuopakäsittelyjä ei saa antaa liian tiheään, ettei lehdet ja kasvupisteet tukehdu/mätäne. Kannattaa lukea foorumilta ohjeita ja luottaa noihin, hmmm, kokeneempiin neuvojiin.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Morich Mini

Ödeemastahan tuo sama kasvi kärsi kyllä joku aika takaperin. Tuo oli nimenomaan niitä eniten siitä kärsineitä. Sai liikaa vettä ja luonnon ravinnenestettä. Jälkimmäisen jätin pois kokonaan, vettä annan kun lehtiä roikottelee. Vettä saa antaa n. 2-3 päivän välein. Vaikea on näitä kasvien oireita tulkita omin silmin, mutta ajan kanssa kantapää -taktiikalla :) + Kokeneempien kommenttien perusteella! Ilman niitä kasvinurkkaus muistuttaisi lähinnä kalmistoa.. joten kiitos ja respect!


Yleiskuva ongelma-Nagasta. Vettä pyysi tässä, mutta lehtiä oli helpompi kuvata valoa vasten kun ne roikkui.


Tässä näitä pistemäisiä jälkiä lehdessä.


Siinä näitä isompia vaurio-alueita.


Tässä tuosta kukasta saa vähän mittakaavaa. Pieniähän noi on, joskin tässä nyt vähän isompi yksilö tuossa vasemmalla alhaalla erottuu aika hyvin. Sen alapuolella on kaksi pienempää, joita ei enää tästä kuvasta erota kuin valkoisina pisteinä. Kaikki valkoiset pisteet lehden yläpuolella on näitä samoja pirulaisia.


Siinä sama lehti vähän lähempää. Sitten pisti ajastin valot pois ja hirviöt häipyi pimeyteen :)

Suunnitelma on tosiaan antaa n. 1 krt / vko kunnon annos joko sitten tolua tai mäntysuopaa. Ehkä ensikerralla neemiä sekaan kun sitäkin nyt löytyy.

Huru-ukko

Käsittääkseni ne valkoiset on tyhjiä nahkoja, kirvalla taisi olla ainakin 3 kehitysvaihetta ennen sukukypsyyttä. Viime kesänä mulla oli noita kasvarissa chileissä.

jaolsten

Kirvojahan nuo on, mutta nuo ruskeat läikät on tulleet mäntysuopakäsittelystä. Laimenna suopaliuosta ja levitä ohuemmin sitä kirvojen päälle. Jos se jää lehdille pidemmäksi aikaa makaamaan niin tuollaisia jälkiä tulee.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Morich Mini

Viikonloppuna saavat taas suopasuihkun. Viikollakin olen kyllä harrastanut joutessani (eli en kovin usein) talouspaperin suihkuttamista mäntysuovalla ja pahimpien kirvalehtien hinkkaamista. En tiedä, oliskos vähän tehonnut.. ei ainakaan ihan älyttömiä määriä näy ja jotensakin tuo Naga näyttää voivan paremmin. Nyt on ilmeisesti sisällä ilman kosteus laskenut melko kuiviin lukemiin.. pakkasta on reilu -20 C. Aji Cristal kouristelee lehtiään, muuten ihan normi meininki. Ehkä tuota kuivuutta voisi kompensoida suihkuttelemalla vettä. Kunhan löydän jostain toisen suihkupullon niin voisi sitä alkaa harrastamaan. Kosteusmittari olisi hyvä.. näkisi vähän miten ulkolämpötilat vaikuttaa tuohon sisäilman kuivuuteen.

Nyt tuli fotailtua vähän enemmän. Hauska seurailla sitten jälkeenpäin miten on venymistä tullut milläkin lajikkeella, mitä on tullut tehtyä ja miksi :)


Aji C:n voltti.


Lusikka-asento?


Nagalla oli yhdessä lehdessä tällainen ryppykuvio. Luulisin myös kuivuudesta johtuvan. Toinen vaihtoehto voisi olla korkea PH. Kasteluvedestä (kraanavesi) mittasin yli 8 lukeman.

Sitten nuo vesihommat:


Ihan hienosti tulee kasvua vaikka vielä mennään 0,5 - 0,6 EC:llä. Kasteluveden PH oli melko korkea, PH-downilla sen sain oikeaan haarukkaan.


Lemon droppikin on saanut oikeita lehtiä.


Sirkat leviää gourmeella lokin lailla..


Tiny tim venyy.


Jalapeno Gaucho, kaikki kunnossa.


Caja vermelha ei jostain syystä viihdy liemessä. Jos se kuolee, niin toinen on tuolla minikasvarissa kyllä jo sirkkojaan venyttämässä.


Siinä minikasvarin lasin läpi otettu kuva tulokkaista. Voisi noita isompia siirrellä jo pikkuhiljaa hydroon.

Morich Mini

Noniin, pari pika-makroa tuli räpsästyä tässä.


Luulin tätä ensin pölyhiukkaseksi. Ajattelin silti kaivaa m-pe:n esille, kun se oli väriltään poikkeuksellisen valkoinen ympäristöönsä nähden. Tarkemman tarkastelun jälkeen mietin, että ehkä se onkin joku kuollut hämähäkki.. mutta nuo pitkät antennit ja chilivaarin aiempi kommentti tässä ketjussa johti seuraavaan päätelmään: kirva on luonut nahkansa ja jättänyt sen tähän.


Tämä on sama kuva, mutta vähän kauempaa. Tässä ei näy nuo pitkät 'tuntosarvet' tai mitkä lienee niin hyvin.


Vertailun vuoksi tässä yksi kuva näistä tuholaisista Nagan nupun kimpussa. Tässä näkyy nuo pitkät kaarevat sarvet, mitkä lähtee tuosta silmien välistä.

Noh, tänään on vielä suunnitelmissa muutaman itäneen taimen siirto hydroon. Zen Growhun pääsee jokunen ja ehkäpä tuohon aeroflo:hun jokunen.. katsastetaan miltä minikasvarissa näyttää. Naga pääsi paistattelemaan hetkeksi auringonvaloon tänään. Harvinaista herkkua on se tähän aikaan vuodesta.

Finsku

Samat kaverit vieraili omissa chileissä syksyllä. Kaksi kuoli pois. Muidenkin kohdalla olin jo luovuttanut ja pistäny parvekkeelle pakkaseen. Näyttivät kuitenkin olevan parin päivän jälkeen hengissä, joten armahdin, leikkasit lehdet pois ja pistin karanteeniin. Ei löytynyt enää viheliäitä vieraita. Tosin en suosittele metodia :P Mikä makro kokoonpano sulla muuten on? Hyviä kuvia!

Morich Mini

tammikuu 20, 2013, 13:21:56 ip #93 Viimeisin muokkaus: tammikuu 20, 2013, 13:28:14 ip käyttäjältä Morich Mini
Sitkeitä tuntuvat olevan. Ihan taimivaiheessa noita jostain ilmestyi ja tähän asti ovat pysyneet loitolla. Kummasti kirvat hyökkäsivät heti kun ripsiäiset sain torjuttua noilla liimapapereilla.. oliskohan tällä joku yhteys vai lieneekö sattumaa? Jos jotain hyvää hakee, niin toistaiseksi ovat viihtyneet vain tuossa Nagassa. Koitan vielä toistaiseksi taistella noiden mäntysuopa -aineksien kanssa. Itse asiassa tänään taidan antaa ensimmäisen Neemi annoksen, nyt kun mieleen juolahti.

Tuo parempi makroiluun tarkoitettu kuvauskalusto on tällainen:

Canon 5D mark 2 runko, täysi kinokoon kenno (akkukahvalla)
Canon Macro Twin Lite MT-24EX Flash
Canon MP-E 65mm Macro
Hoya 58mm Pro1 Digital pyöröpolarisaatiosuodin
Lankalaukaisin (on myös langaton, mutten sitä juuri käytä kun se kiinnitetään kamerassa salaman paikalle)
Tripod + kuulapää - joskin tämä on vähän turhan heppoinen tuolle linssille varsinkin jos sen venyttää täyteen mittaansa, mutta kun halvalla sai niin käytössä on :)

On muutakin linssiä ja härpäkettä, laajakulmaa, telezoomia ja siltä väliltä, mutta tuossa tuo makrosetti.

Suurin osa näistä kuvista on tosin otettu kakkos kameralla:
Canon 500D, kroppikenno (akkukahvalla tämäkin)
Tokina AT-X Pro 100mm Macro F2.8D
Tuo on tuossa pöydällä ns. "aina-valmiina" kun ei sille isommin enää muuta käyttöä ole.
Salamaa en tämän kanssa käytä, eli kuvailen lähinnä silloin kun lamput palaa tai voi käyttää pitkää valotusaikaa.

Joskus mietiskelin tuota makrokiskoa tuohon parempaan settiin, mutta harvoin tulee niin paikallaan olevia otuksia tai asioita vastaan, että ehtii kaikkea viritellä kasaan. Muutenkin tuolla kokoonpanolla pitää varata minimissään 30-40min. aikaa ja ottaa 10 kuvaa vähintään. Niistä yleensä joku onnistuu. Tarkennushan tuolla tapahtuu siirtämällä kameraa eteen tai taakse ja 5x suurennoksella alkaa olla kyse jo millin sadasosista jos syväterävyysaluetta pitää pienenä. Eli toisin sanoen tuurista alkaa olla kiinni osuuko kohilleen vai ei :) Mutta hauskaa puuhaa on ja onnistuessaan kuvatkin on ihan hyvää tasoa.

Finsku

No ihan ykkösluokan kamat kuitenkin :) Itte kun oon päässy noin lähelle vaan 200mm telepäällä, diopterilla ja käsisalamalla. Kuvanlaatu jää aika kaus, plus että kamerassa croppi kenno. Sen uuden 5D hankkimista tässä suunnitellu kunhan taas on kertynyt sopivasti käyttörahaa, ettei pelkällä rungolla tarviis kuvailla. Tällä hetkellä on vaan tommonen Fujin x100 puolipokkari ja välillä jotain laina värkkejä.

En tiiä mitä semmosella kiskolla tekis, ellei sitten oo joku "studio" johon on kiinnitänyt jotain. Taikka sitten kuvakohteena jotain kohtalaisen paikallaan pysyvää.

Morich Mini

Kyllähän noilla kuvailee mielellään. Huonona puolena voi pitää kokoa.. rinkkaa pitää kantaa jos meinaa monipuolista kuvausreissua tehdä :) Se mk3 voi olla aikas kova peli tosiaan. Jotkut nykyään siirtyy näihin minijärkkäreihin. On pientä kokoa ja joissakin yllättävän hyvä kuvanlaatukin.

Chilirintamalla tapahtuu. Päätin siirtyä aktiivipuolustuksesta rynnäkköön. Mäntysuopaa laiteltu kevyitä määriä pitkin viikkoa, samaten neemiä annostuksen mukaan. Ei tuntunut tehoavan, joten Nagan ruukku muovipussiin, koko puska kylppäriin ja 15min. kylmää vettä niskaan suihkulla. Mietin jo että nyt kuolee kirvat tai kasvi. Lehtiä lähti tässä vaiheessa reilusti.

Päätin pienen tauon jälkeen sitten tutkailla kasvia tarkemmin parin lehden osalta. Löysin heti muutaman pirulaisen.. osaavat olla meinaan sitkeitä. Liiskailin niitä siinä sitten aikani kuluksi samalla kun mietin mitä ihmettä näille tekee. Lopulta hain taskulampun ja aloin käydä kasvia lehti lehdeltä läpi. Silmin nähtäviä löytyi jokunen kymmenen. Otin yleensä koko lehden pois tai jos oli useampi iso + pienempien epäilyksiä niin koko oksa pois. Ensimmäisen kierroksen jälkeen jäi ihan muutamakin lehti vielä. Tein vielä varmistuskierroksen, löysin pari isoa kirvaa ja muutaman epäilyn. Tällä kierroksella poimin pois myös epäilyksen alaisia lehtiä. Viimeistelyksi kastelin jäljelle jääneet lehdet vielä neemillä ja mäntysuovalla. Koko projekti otti n. reilun tunnin.

Tältä pohjalta:

http://www.youtube.com/watch?v=nNN2pE-9JBU

..että joko ny??

Jani M

Et ole esimerkiksi Raid:ia tai muita pyretriinipohjaisia torjunta-aineita ajatellut?

bobster

Anna niille kunnon suihkutus jollain n.5% liuoksella ja anna olla viikko rauhassa. Toista 2-3 krt. Mulla Raidista tiputtivat vaan lehdet, kirvoja se ei häirinny.(ainoastaan muijaa, joka rutisi Raidin hajusta)
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

Jani M

Lainaus käyttäjältä: bobster - tammikuu 24, 2013, 12:47:23 ip
Mulla Raidista tiputtivat vaan lehdet


Suihkutit liian läheltä. Se suihku on oikeasti todella kylmää, olen huomannut chilien kanssa, että metrin päästä jos sumuttelee, ei ole ongelmaa. Ja kertahan ei riitä, vaan pitää toistaa käsittely useita kertoja. Sain itse cooperin puutarha-spraylla ja vesi-mäntysuopa-alkoholiliuoksella kesäisen kirvainvaasion lopetettua heti alkuunsa. Uusia kirvoja ei ole näkynyt sen jälkeen.

Lightweight

Mulla otti kans Raid lehtien päälle aika rajusti ja suihkutin kaukaa...
Jaaha, jäljet johtaa puuhun- epäilemme oravaa...
Mitä harrastus toimintaan tulee se on kaikki tai ei mitään.
Joka pojan lavuaarista ei kärmestä ole tullutkaan.