tammikuu 10, 2025, 22:24:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kasvikokeiluja

Aloittaja Morich Mini, toukokuu 26, 2012, 10:02:28 ap

« edellinen - seuraava »

Morich Mini

Kuvapäivityksiä:


Toivottavasti lajinsa viimeiset sulautuvat tässä vasemmalla osaksi Cheiroa :) Oikealla vastalatvottu Aji Fantasy. Saa nähä lähteekö haarautumaan.


Oikeanpuoleinen Cheiro on tuo backup versio aerossa.


Vasemmalla kokonaisvaltaisempi kuva Fantasystä ja oikealla tuoreempi Caja.

Vaihdoin Aeroon vedet viikonloppuna. Siihen iloon en enää ahtaissa sisätiloissa ryhdy! Eikä itse asiassa tuohon olisi ehkä ollut tarvettakaan. Vesi oli kirkasta, joitakin lehtiä tuonne oli pudonnut, mutta eivät näyttäneet haittaavan mitään. Ravinnemäärät tällä hetkellä 15Gro, 10Micro ja 5Bloom. EC oli pH säädön jälkeen siinä 1,3-1,4 - eli lienee about kohdillaan. On tullut vähän seurailtua ottaako nuo pienemmät itseensä kun ravinteita annetaan jo suht runsaasti, mutta hyvin tuntuvat toistaiseksi pärjäävän.


Non-chilit eli mighty tim ja karmee gurmee.


Ja kun kuvailemaan ryhdyin, niin yleiskuva Zenkusta. Mitenkähän nuo kasvit mahtuvat elämään tuossa kun kasvavat isommiksi.. olkoonkin että 5/6 niistä on chinesejä. Resoa saa olla myös täyttelemässä / täydentämässä about kerran viikkoon, mutta vuodenaika ja kuiva ilma voi siihen vaikuttaa. Noh, nähtäväksi jää. Zenkun hyviä puolia on ehdottomasti se, että sen saa siirrettyä helposti ulos keväällä/kesällä.


Olen myös pohdiskellut syitä sille, että nämä Ajin podit tahtovat jäädä suht pieniksi kooltaan. Valonahan mulla on näille kaikille 200W esl + nuo Zenkun valot. Voisin kuvitella että tuota punasävyä lisäämällä värispektriin satoaminen voisi olla parempaa..

Rocato on idätyksistä ainoa joka ei ole vielä nostanut päätään. Voipi olla että koitan vielä myöhemmin sitä laitella, tai sitten jätän ensivuoteen.

jaolsten

Ja moi. Lajin nimi on C. chinense, ei chinese. Pahoittelut spämmistä  ;)
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Chilivaari

helmikuu 19, 2013, 11:48:53 ap #122 Viimeisin muokkaus: helmikuu 19, 2013, 11:52:05 ap käyttäjältä Chilivaari
Lainaus käyttäjältä: Morich Mini - helmikuu 19, 2013, 09:44:31 apAjin podit tahtovat jäädä suht pieniksi kooltaan. Valonahan mulla on näille kaikille 200W esl + nuo Zenkun valot. Voisin kuvitella että tuota punasävyä lisäämällä värispektriin satoaminen voisi olla parempaa.

Asiahan on täsmälleen päinvastoin. Punasävyisellä saat vähemmän ja pienempikokoista satoa.
Tai tarkemmin ottaen minulla täysspektrinen luonnonvalo, eli 5400K (väri 954) loisteputket ovat tuottaneet parhaan tuloksen.
http://chilivaari.blogspot.fi/search/label/valon%20väri%20ja%20sato

En ihan hahmottanut, mikä Aji sinulla oli kyseessä, mutta ainakin Aji Cristal pitää "luonnonvalosta".
http://chilivaari.blogspot.fi/2013/01/kypsaa-cristalia-tammikuussa.html

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 19, 2013, 11:48:53 ap
Lainaus käyttäjältä: Morich Mini - helmikuu 19, 2013, 09:44:31 apAjin podit tahtovat jäädä suht pieniksi kooltaan. Valonahan mulla on näille kaikille 200W esl + nuo Zenkun valot. Voisin kuvitella että tuota punasävyä lisäämällä värispektriin satoaminen voisi olla parempaa.

Asiahan on täsmälleen päinvastoin. Punasävyisellä saat vähemmän ja pienempikokoista satoa.
Tai tarkemmin ottaen minulla täysspektrinen luonnonvalo, eli 5400K (väri 954) loisteputket ovat tuottaneet parhaan tuloksen.
http://chilivaari.blogspot.fi/search/label/valon%20väri%20ja%20sato

En ihan hahmottanut, mikä Aji sinulla oli kyseessä, mutta ainakin Aji Cristal pitää "luonnonvalosta".
http://chilivaari.blogspot.fi/2013/01/kypsaa-cristalia-tammikuussa.html


Riippuu paljolti lampun kokonaisspektristä, sinisellä valolla taitaa kuitenkin olla melkoinen merkitys kukintaan.

Lainaus
Plants have several blue-light receptors, which regulate different aspects of growth and development. Recent studies have identified three such receptors: cryptochrome 1, cryptochrome 2 and phototropin. Cryptochromes 1 and 2 are photolyase-like receptors that regulate hypocotyl growth and flowering time; phototropin mediates phototropism in response to blue light. In addition, phytochrome A has also been found to mediate various blue-light responses. Although the signal-transduction mechanisms of blue-light receptors remain largely unclear, phototropin is probably a protein kinase that regulates cytoplasmic calcium concentrations, whereas the cryptochromes might regulate anion-channel activity and changes in gene expression.


Plant blue light receptors.

LainausKaukopunainen ja sininen valo edistävät ja punainen estää kukintaa
(Lin 2000).


Valon spektri säätelee ahomansikan (Fragaria vesca  L.)   rönsynmuodostusta   ja 
kukintainduktiota

Morich Mini

C. Chinesehän se tietysti. Ei nuo kaikki kirjaimet aina pysy vauhdissa mukana :)

Tuo valospektri onkin vähän mietityttänyt tässä viimeaikoina. Todella usein törmää netissä näihin lauseisiin: "Kasvit hyödyntävät kasvukaudella sinisen valon jonka aallonpituus on suunnilleen 450 - 490 nm ja kukinnan/hedelmän tuotannossa punaisen valon jonka aallonpituus on suunnilleen 630 - 760 nm." Tämä oli lainaus chiliyhdistyksen sivuilta. Sama oletus löytyy myös muilta sivustoilta. Led Finlandin sivuilla esim. on maininta: "Kuvissa punapainotteinen (kukitukseen) spektri ja sinipainotteinen (taimi ja vegetatiivinen) spektri."

Mutta nuo Chilivaarin empiiriset testit kyllä tosiaan osoittaa toisin. Samoin tuo Herpiilin linkkaama julkaisu. Mielenkiintoista luettavaa! Uskottavuuspisteet menee kyllä näille yliopiston julkaisuille ja empiirisille testeille :) Mutta siis näiden teorioiden valossahan esimerkiksi SPNA ei olisikaan chilille de facto valaisin, koska spektri on punavoittoisempi.. kasvatuskokemukset foorumilla ovat silti spna myönteisiä valon väristä huolimatta. Tässä asiassa taitaa olla parempi seurata kokemusta kun yrittää selvittää tuota teoriaa. Virkistävää pohdintaa tästä saa aikaiseksi silti.

PP

Suurin osa nettijutuista spektrin vaikutuksesta on myynti- ja mainosmiesten puhetta ja toisaalta sen erään nautintakasvin kasvatukseen tarkoitettuja ohjeita. Todelliset faktat, sikäli kuin niitä tunnetaankaan täysin, on liian monimutkaisia selitettäviksi tuotetiedoissa tai mainoksissa. Silti soisi ettei tuota "punaista kukitukseen ja sinistä kasvuun" toistettaisi chilin yhteydessä.

Juuri muuhun kuin akateemisiin tutkimuksiin ei kannata luottaa, koska muissa hyvinkään perustelluissa tutkimuksissa ei ole taustalla vertaisarviointia. Natikan suosion epätäydellisestä spektristä huolimatta selittää hyvä hyötysuhde, suuret tehot ja halvat hinnat.

Chilikissa

Lainaus käyttäjältä: Morich Mini - helmikuu 20, 2013, 21:02:07 ip
C. Chinesehän se tietysti. Ei nuo kaikki kirjaimet aina pysy vauhdissa mukana :)



C. chinense  ;)

Morich Mini

No nyt vasta huomasin! Suvereenisti on tullut luettua kyllä jotta chinese.. kaikki nuo nimilaputkin on tehty sillä nimellä. Täytynee korjata, muuten tuo jää päälle.

Morich Mini

Tänään törmäsin pudonneessa Nagan lehdessä olleeseen kirvaan. Sen asento tosin oli sellainen, että joko se oli luomassa nahkaansa, tai sitten se oli kuollut Raidiin. Myös toisessa Nagan lehdessä oli jotain kiinnostavan näköistä..


Vasemmalla ko. Nagan lehti. Oikealla olevassa kuvassa kirvalauma on ilmeisesti värjötellyt tuossa kukassa suojassa. Sitten kun raidikäsittelystä on kulunut n. 2-3 päivää, tulevat sieltä ulos luomaan nahkaansa.


Tätä olisi mielellään tutkaillut lähempääkin, kun osittain näytti siltä että kirvat söivät noita nahkojaan.. voihan tietysti olla, että olivat jostain kohtaa jääneet nahkaan kiinni.


Tältä tuo lehti näytti kauempaa katsottuna. Luulin tosiaan ensin että kukka on kuivunut tuohon lehden päälle ja varistellut sitten itseään siihen..

Mutta ehkä tuo selittää miksi näitä on niin hankala tuhota myrkyllä. Pitäisi jollain tapaa saada täsmäisku noiden kukkien sisään.. tai sitten kylmästi poimia ennen Raidausta kaikki kukat pois. Eihän tuosta Nagasta nyt ole enää podittajaksi hetkiin kun alkaa lehdet olla niin vähissä. Totta puhuen tuo nuppujen ja kukkien poistaminen voisi ehkä jopa kiihdyttää tuota lehtien muodostamista ja sitä kautta myös parantaa tilannetta. Ehkä tuolla tempulla voisi saada vielä ennen kesää jotain satoakin..

Finsku

Ilman muuta nypi kukat. Viime kaudella oma nagani eli bublerissa ja voi silmämääräisesti hyvin, mutta nuput eivät suostuneet pysymään. Vasta kesäkuun puolella kunnon auringossa alkoivat podit muodostua. Tulee nyppimisen myötä varmasti enemmän satoa sitten kesällä.

Morich Mini

Jes! Nimittäin tehosi kukkien nyppimisen jälkeen tuo myrkky eikä kirvoja ole enää näkynyt. Kasvunopeus on ollut kyllä todella kovaa sen jälkeen kun vaihdoin ravinne-seoksen suhteelle 15/10/5. Fantasyn lehdet on kämmentä isommat ja Caja Vermelhalla sama juttu. Naga toipuu kirvojen jäljeltä ja lykkää uutta lehteä mukavasti. Fotoja tuli napsittua nyt enemmän ja vähemmän kaikista. Näkee tuota kehitystä sitten paremmin. Jatkossa täytynee siirtyä makrosta laajiksen käyttöön niin saa useamman kasvin yhteen kuvaan. Näkee myös paremmin tuon suhteellisen kehityksen kun voi vertailla eri kasveja keskenään.


Vasemmalla viimekautinen bolivian rainbow jonka leikkelin pieneksi. En ole erityisemmin kuvaillut sitä, kun olen miettinyt laitanko pois vai mitä teen. Päätin kuitenkin säilyttää ja viedä kesällä ulos. Oikealla tuo latvomis-kokeilu. Voi olla aikaista sanoa, mutta saattaa olla ettei lähde haarautumaan.


Tuo karmee gurmee paprika vääntää jo nuppuja.


Näin tekee myös Peito de Moca. Tästä ole yrittänyt näitä nyppiä pois, mutta niitä tuntuu tulevan joka suunnasta. Sinänsä jännä havaita, että nuppuja syntyy vaikka ravinteet on melko rajusti typpivoittosia.


Lemon drop on saanut aikas hyvän kasvupyrähdyksen.


Vasemmalla on Gourmet paprika, C. Annuum ja oikealla Aji de Guioso, C. Chinense (nimilappuja en ole vielä korjannut)


Vas. Caja Vermelha, oik. Cheiro Roxa


Vas. Gourmet kokonaisena ja oikealla Jallu.


Vasemmalla tiny tim ja oikealla Aji Fantasy


Yleiskuva ZenGrowsta. Alkaa olla kasvusto sitä luokkaa, että yksilökuvia ei enää pysty kunnolla ottamaan. Tuo cheiro takavasemmalla otti itseensä kirvoista ja raidista niin, että on jäänyt kasvun osalta muista jälkeen. Valon saanti voi olla jatkossa tiukkaa jollei se kasva leveyttä ja ota jonkinlaista spurttia.

Morich Mini

Nonni. Probleemia. Nagasta bongasin jälleen pienen kirvaesiintymän ja päätin sen leikata alas. En jaksanut enää lähteä myrkyn tielle, vaikka määrällisesti niitä oli vähän ja oleilivat pienellä alueella. Ei ne pirut kuole sitten millään.. ihme ötököitä. Noh, eiköhän se ehdi vielä kesäksi vauhtiin.

Aeroflossa huomasin pientä tod näk ravinteista johtuvaa kasvuhäiriötä. Se ilmeni erityisesti Jallussa ja näyttää tältä:


Jallu on jollain tapaa alkanut mädättämään / polttamaan lehtiä. Erityisen salakavalan tästä teki se, että kaikki nuo vauriot oli tuolla seinän puolella ja tämä näkyvä puoli näytti olevan aivan ok. Noista edellisistä kuvista näkee kyllä taustalta pientä ruskeata laikkua takana olevissa lehdissä.. Huomasin ihan sattumalta kun kurkkasin juuria ja samalla kääntelin kasvia.


Sama kasvi


Vasemmalla Jallun latvakuvaa ja oikealla Aji Fantasyn lehti. Vain yhdessä näkyi tällaista, muuta oli ihan normaalin näköisiä ja mun silmään hyvinvoipia.

Samassa hydrossa olevat pienimmät taimet Aji de Guioso ja Caja Vermelha, jotka molemmat on C. Chinense sukua eivät ole millänsäkään. Samaten isommat Chinenset on ok. Baccatumeissa on aivan jotain pientä. Toinen annuum näyttäisi olevan ihan ok.

Ravinteet tosiaan muutin n. 2,5 vko takaperin tasolle 15/10/5 ml / 10l ja olettaisin tämän olevan typen yliannostus. Juurissa ei näkynyt mitään epäilyttävää, vaaleilta näyttivät ja niitä oli runsaasti. EC on laskenut 1,4:stä noin 1,0:aan - eli sen mukaan ravinteiden pitäisi olla suurin piirtein kohdillaan. pH saattaa olla hivenen alavireinen..


Onko tuo nyt sitten liian alhainen.. alakanttiin ainakin.

Lääkkeeksi koitan nakata resoon ämpärillisen vettä. Sen pitäisi sekä nostaa pH:ta, että laskea EC:tä. Olisin kyllä kuvitellut, että virheet ravinnemäärissä tai konsentraatiossa olisi tullut jo aiemmin näkyviin kasvien osalta jollain tapaa. Bolivian Rainbow:sta (joka siis mullassa) löysin yhden lehden joka oli vähän samaan tapaan 'halvaantuneen' tuntuinen. Eli oli vetänyt ns. 'lötköksi', mutta muuten näytti normilta. On tullut kyllä kipattua tuota resovettä vähän sillekin ajoittain pieniä määriä kun pitäisi pikkuhiljaa antaa uusi annos lannoitteita kaikille multakasveille.

Morich Mini

Ja heti perään. Lisäsin 6l pelkkää vettä. pH näyttää hivenen paremmalta, mutta EC pomppasi 1,29. Oliskohan joku noista ravinteista vettä raskaampaa ja painuu pohjalle? Vettä lisätessä sitten reso sekoittuu ja ravinteet tasaantuu. Pumppuhan ottaa vettä pohjan tuntumasta, jolloin siellä voi olla jämäkämpi ravinne-seos. Täytyypä antaa taas tasaantua päivän pari ja mittailla EC uudestaan. Ehkä tuo ensimmäinen mittaus jostain syystä antoi väärän lukeman. Omituista.

-V-

Mitäs härmää siinä lehden pinnalla on? Oletko suihkutellut jotain (pl. Raid, siitä ei jää mitään tuonnäköistä), kun putkenkin päällä näyttäisi jotain olevan?

On jotenkin turhan paikallista ollakseen ravinnehäiriö. Muistelisin nähneeni jotain hieman samantapaista, ongelmana vain, että missä/milloin/miksi...

Morich Mini

Olettaisin että tuo valkoinen möhnä on kuivunutta ravinneseosta. Sitä samaa kun näyttäisi hiukan olevan joka ruukun ympärillä, sorassa ja samaten noiden sprinkeliletkujen kiinnityskohdissa. Raidin lisäksi on tullut suihkuteltua Neemiä veden seassa.. Mutta tuon Jallun 'huono puoli' oli tuolla seinän puolella, jonne en varmastikaan ole suihkutellut ainakaan enempää Neemiä kun tuohon etupuolelle.

Morich Mini

Noni, hyvältä näyttää taas. Tänään sai useempikin kasvi vähän aurinkoo, ZG setti ensimmäistä kertaa. Toivottavasti ei liikaa. Zekkasin kyllä UV tasot netistä, eikä ne nyt vielä tähän aikaan vuodesta liene polttavia. Noh, sen näkee myöhemmin.


Siinä yleiskuva tuosta aeroflosta. Keskimmäinen linja on vapaana, kun pari lajiketta jäi itämättä. Aji Dulcen osalta tuli pieni jäätyminen kun mietin sen kokoa sisäkasvatukseen ja toinen on sitten rocato luukku, mikä ei yksinkertaisesti vieläkään ole itänyt. Neljä nappia edelleen tuossa villan päällä, vaan ei. Noh, onhan ensivuodelle taas uutta ja eiköhän aukot tuosta vielä täyty. Pistin aikani kuluksi Basilicaa jonka tod näk lykkään tuohon eteen. Tänään piti se tehdä, ehkä vielä ehtii.. :)


Saman setin oikea laita.


Vasen.

Virittelin tänään nartsat katosta kasveihin. Vein multaruukut auringon valoon ikkunan alle, kun mahdollisuus aukeni. Samalla siten kaikki vesielävät kumartuivat ja joutuivat elopainonsa alla nöyrtymään. Olivat nojanneet noihin ruukkuihin. Ensi kerralla vedän narut aikasemmin, oli meinaan tiheän lehvästön ympärille vähän väkräämistä että ei sen enempää lehtiä tärvelty. Aika perseestä tuo pikkutarkka väkertäminen. Mutta tästä opitaan, etukäteen suunnittelemalla helpottuu iso määrä asioista.

Sivuhuomio: tuo latvomani Aji Fantasy lähti haarautumaan pari oksaa alempaa. Eli nyt se kasvaa nelihaaraisena ja oli aivan helevetin vaikea saada lankaan pyöriteltyä sitä mitenkään järkevällä tavalla ja ilman lehtivaurioita. Siinä ne nyt nipussa vetää pituutta. Vetäköön. :)

Valona loimottaa vielä toistaiseksi 200W ESL 6400K. On hyvin toiminut tähän asti. Tilauksessa on 120W led finland. Tähän päädyin lähinnä lämmön tuoton johdosta. Kasvatan kasvini huoneessa jossa on myös tietokone. Lisäksi talo lämpiää kaukolämmöllä, joten kaikki sähköllä tuotettu lämpö on ns. 'hukka- tai haittalämpöä'. Haittalämpöä siksi, että se menee suoraan omasta pussista. Joudun lisäksi pitämään ovia kiinni kahden nopean ja erittäin ehtivän pienen käsiparin johdosta. Ei se silti auta, mutta en joka tapauksessa viitsi esim. 400W natikkaa tuonne laittaa polttamaan käsiä, kämppää ja kasveja. Ilman kasveja ja lamppuja lämpö on kesällä n. 30 korvissa jos ovi kiinni. Näillä mennään.

Osa kasveista pääsee parvekkeelle kesällä testimielessä. Tällä hetkellä sinne paistaa aurinko n. klo. 10 - 15 ja muuten on varjoisaa. Kaikkia kasveja sinne ei voi viedä, joten täytyy tasapainotella sisäkasvatuksen ja ulkokasvatuksen välimaastossa. Tämän vuoden kasvusto on chinense voittoista, joten enskausi vois olla sitten baccatum settiä. Saas nähä.


ZG setti.

Caja Vermelha, C. Chinense kasvaa erittäin epätyypillisesti lajiinsa nähden (ZG:ssä keskellä - takana tiny tim). Kaikki mun tuntemat chinenset vetää lyhyttä vartta ja isoa lehteä pitkään ennen kun alottaa pituuskasvun. Tuo tuntuu kasvavan kilpaa baccatumien kanssa. Ihme kasvi.

jaolsten

Ei nykyaikaisten ikkunoiden läpi tule UV-säteilyä. Vasta suora auringonpaiste/lasitettu parveke/kasvihuone saavat kasveille aikaan haitallisen määrän säteilyä, josta kannattaa kasvit suojata esim. hallaharsolla.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Morich Mini

Hyvä tietää! Hallaharsoa on plakkarissa. Kunhan alkaa kelit lämpiään niin päästän kasvit ulos ja hallaharsoa päälle. Tähän asti on tullut oltua vähän varovainen tuon lannoituksen, kastelun ja auringon suhteen. Ehkä vähän liikaakin ajoittain. Täytyy seurailla foorumia koska muut vie chinensensä ulos.. peesaillaan samoilla kaavoilla.

Finsku

Kyllä siitä 120W:sta muuttuu hyvä osa lämmöksi kun kolme tuuletinta posottaa levyä jäädyttääkseen. Jos on suljettu huone niin kyllä nostaa lämpöjä, mutta tosin ei niin paljoa kuin tuo ESL. Omassa kylpyhuoneessa nuo samat valaisimet rinnatusten ja samasta syystäkin valittu :) Hyvää on kummassakin valaisimessa on, että pystyy asettamaan todella lähelle kasveja kärtsäämättä niitä. Ja kannaatin laittaa lähelle niin kasvaa paremmin. Ledissä valaisukulma tosin on melko kapea. Niin ja jos osa kasveista kasvaa ledin ohi tuulettimet kuivattavat lehdet käppyrälle. Samoin tuuletinäänet voivat käydä nopeasti ärsyttämään. Kasvaa kuitenkin hyvin ja valon väri on loppupeleissä melko piristävä.

Morich Mini

Kiitokset vinkistä! Nyt loimottaa ledi, saas nähdä mitä tapahtuu kasvulle. Tosiaan tulee melko kapealle kaistalle tuo valo, mutta se kyllä juuri ja juuri riittää tuohon aeroon. Hankaluutta aiheuttaa tosin eri tahtiin venyvät kasvit, joutuu pitämään vähän korkeammalla kun mitä muuten pystyisi. Tuulettimet ei juurikaan häiritse, tuo aeroflow pitää suht kovaa lirinää ettei sen alta noita juurikaan kuule.


Siinäpä nyt sitten aerokuva. Edessä on leikattu naga, joka jo puskee uutta lehteä mukavasti. Nuppukin taitaa siellä olla. Vasemmalla valkoisessa ruukussa Aji Cristal, keskellä ruukussa bolle. Vaihdoin takana oikealla tiny timin ja Aji de guioson paikkaa, kun tuo Aji tahtoi jäädä varjoon.


Vasemmalla zenkku ja oikealla gourmet paprikan kukka, oli kyllä hyvin piilossa lehtien alla. Tuo ZG räjähti sellaseen kasvuun, ettei enää riittänyt sen omissa valoissa varsi. Noh, päätin sitten viritellä tuon 200W eslin sen päälle loimottamaan, kun se tuon ledin alta jäi 'tarpeettomaksi'. Eli se siitä ledin tuottamasta sähkön säästöstä :) Pituuskasvusta on vastannut ZG:ssä lähinnä Caja Vermelha ja toinen tiny tim. Muut kasvaa tyypilliseen chinense tyyliin.

Tuo ledivalo ei kyllä ole mitenkään paras mahdollinen valokuvauksen kannalta.


Vasemmalla bolskin kukka oikealla kukkii tiny tim.


Ripsiäiset ilmoittelee olemassaolostansa. Täytynee viritellä kärpäspaperit kunhan keksin niille paikan.


Hole in one..

Kaikkinensa ihan ok. kasvua. Multakasvien osalta lannoitustiheys on ehkä vähän harva, jotenkin tuntuu että 3kk kuukauden välin sijaan voisi koittaa 1-1,5kk ja kerralla antaa vain puolikkaan annoksen. Luulen että nuo aiemmat Jallun ongelmat jotenkin liittyy noihin ripsiäisiin.. nyt se kuitenkin kasvaa ja vihertää normaalisti.