tammikuu 10, 2025, 22:00:24 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kasvikokeiluja

Aloittaja Morich Mini, toukokuu 26, 2012, 10:02:28 ap

« edellinen - seuraava »

akselsson1

Mulla on kans vähän pyörinyt noita ripsiäisiä viime kesästä asti ja tuntuu  että lähinnä annuumit kärsii niistä, ja muut eivät ole juurikaan milläänsä  :o suihkuttelemalla olen saanut niitä vähän kuriin mutta en täysin poistumaan, ootko käyttänyt tota kärpäspaperia ennen minkälaisella tuloksella?
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Raumala

Kyllähän noista ripsiäisintä pääsee eroon helposti jos käyttää kovia aineita, pari Provado puikkoa 1 l kasteluveteen. Tässäkin vähän kahta koulukuntaa, toiset ei käytä missään nimessä ja toiset että mikä ettei. ;)
Jos käyttää niin nyt ehkä hyvä hetki käyttää ennen satokautta.

Morich Mini

Viimeksi oli ripsiäisiä ihan miljoonittain. Huone mustanansa. Vähän kun pöyhäsi Aji Cristalin ruukun pintasoraa niin lehahti ilmaan sellanen satakunta mustaa ötökkää. Laitoin sinne soran päälle kärpäspaperia ja sohin pari kertaa sitä pintaa, noin 15 min sisällä paperin väri oli muuttunut keltasesta mustaksi. Ne toimi kyllä erinomaisesti, mutta saattaa tehdä säätämisestä ajoittain 'tahmaista' :) Niiden teho tosiaan riippuu kyllä siitä, mihin ne saa sijoitettua. Toinen mulla roikku tuon ESLin vieressä vähän syrjemmällä. Se ei kerännyt ihan yhtä hyvin mutta kyllä siihenkin muutama oli eksynyt.

Mutta jos/kun saan viriteltyä niille hyvät paikat, niin varmaan samalla metodilla meen tälläkin kertaa. Nyt niitä on paljon vähemmän, en ole nähnyt lentäviä kun yhden tai kaksi.

akselsson1

ööhh, mustia  ???
mulla on valkoisia, minimaalisen pieniä, eikö ne olekaan ripsiäisiä sitten?  :o
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

PP

Lainaus käyttäjältä: Morich Mini - maaliskuu 24, 2013, 18:50:47 ip
Viimeksi oli ripsiäisiä ihan miljoonittain. Huone mustanansa. Vähän kun pöyhäsi Aji Cristalin ruukun pintasoraa niin lehahti ilmaan sellanen satakunta mustaa ötökkää. Laitoin sinne soran päälle kärpäspaperia ja sohin pari kertaa sitä pintaa, noin 15 min sisällä paperin väri oli muuttunut keltasesta mustaksi.


Nuo on olleet satavarmasti harsosääskiä eikä ripsiäisiä. Torjuntakeinoina toimii mm. pintamullan pitäminen kuivana, suihkutettavat pyretriinimyrkyt, tarra-ansat ja saippua-ansat. Täällä on sivukaupalla keskustelua noista, haku löytää.

Raumala

Joo, harsosääskien kanssa täälläkin aina syksyisin tapeltu. Baygonia tai Super Raidia peliin vaan sitten...

Morich Mini

Harsosääskiähän ne :) Noita valkoisia ei ole vastaan vielä tullutkaan ja ihan hyvä niin. Mulla kun on tuota neudorffin tomaatti- mansikka lannoitetta, niin se vaatii päältäkastelua jotta liukenee. Muutenhan tietysti kastelisin alakautta. Kunhan saan tuon purkin tyhjäksi, niin siirryn johonkin kasteluveteen sekotettavaan. Huomattavasti helpompi annostella ja voi tosiaan kastella alakautta.

Morich Mini

Tänään tuli kikkailtua tuon ZG:n kanssa, kun alkoi tuo pituuskasvu häiritä. Kestää näillä kasvuilla about vajaa viikko että alkaa pumppu kakomaan, pitää lisäillä vettä (+ravinteita) tiuhaan. Se efekti voi vielä voimistua kasvien kasvaessa.. saas nähä. Ostin tratin jotta saa helpommin lisättyä liemiä ilman raivaamista. Samoin alkoi mietityttään tuo pituuskasvu ja kasvien tukeminen joten tälläseen ratkaisuun päädyin:


Jouduin muutaman lehden poimimaan jotta saa valoa pienemmätkin. Ensikerralla tarvii lajike-valinnoissa huomioida paremmnin tuo pituuskasvu. Teippasin yläpäistä neljä tukikeppiä kiinni ja alapäästä jokaiseen ZG:n kulmaaan, miten nyt olosuhteet salli. Aika jykevältä tuntui, mutta saas nähä miten ottaa vastaan aurinkoa.. maalarin teippi ei ehkä ole parasta mahdollista, mutta sitä oli tällä kertaa paremmin saatavilla. Yläpäähän nykäisin vähän joustavampaa, jotta kepit antaisi vähän periksi taivuttelulle. Hyvä siitä tuli ja pienellä sitomisella luulen että nuo pienemmätkin saa paremmin valoa. Alkoi näyttää siltä että isot valtaa alaa.


Tuossa aerokuvaa tältä hetkeltä. Alkaa olla mietinnässä josko lisäisin bloomia ravinteisiin. Se voisi hidastaa isompien pituuskasvua, mutta miten sitten ylläpitää pienempien venymistä.. taitaa olla tuon aeron huonoja puolia tuo. Parhaimmillaan taitaa toimia jos on kaikki kasvit suurin piirtein saman pituisia.

Nyt mennään edelleen 15/10/5 sekotuksella ravinteiden osalta. Joskin uuden veden liemet olen laittanut 15/10/10 suhteessa. EC:tä täytyy seurata jottei tule ylilannoitettua. Loistavaa näissä vesihommissa on se, että voi mitata ja sen mukaan säätää. Se sopii mulle paremmin kun nuo multahommat. Mutta kaikkea kokeillaan ja kaikilla lajeilla mennään.

Ledin voimilla on ainakin tuo Ceiro Roxa tuossa aerossa alkanut tummentamaan lehtiä, samoin ruukussa oleva Bolle - se on tosin saanut viimeaikoina myös auringon valoa, minkä nyt ehdin siirtelemään. Mutta on muitakin. Saa nähä mitä tapahtuu, hyvältä näyttää tässä vaiheessa.

Finsku

Kuulemma hyvin typpipitoinen ravinne liuos hidastaa viherkasvua. Ite pomppasin tosta 15/10/5 suhteesta samantien 5/10/15 suhteeseen kun halusin kanssa rajoittaa toisten kasvua. Parin viikon jälkeen näyttikin kasvu hidastuneen isompien osalta. Osaan tosin saksia joutui käyttää. Pienemmät silti kasvoivat hyvää vauhtia, kun eivät olleet lähelläkään kukkimis vaihetta. Bloomia vaan :)

Morich Mini

Aloin lisäilemään bloom-voittoisia liemiä tänään. Voi olla että meni kasvuravinteillä vähän liian pitkään.. Rupesivat kyllä silti kukkimaan ihan reippaastikin ja tiny timissä mollottaa ensimmäinen tomaatin poikanen. Liemien vaihtoon ei enää ole mahdollisuuksia, viidakko alkaa olla niissä mitoissa, ettei niitä enää juuri siirrellä. Mutta tulevat lisäykset menee kaikki jatkossa bloom pohjalta.


Yleiskuva Aerosta. Kuva vähän vääristää kun se on laajiksella otettu, ei nuo kasvit tuota lediä karkuun juokse :) Joskin Baccat vasemmassa reunassa vetelee kyllä jo reippaasti ohi.


ZG.

Tänään haukkoi ZG:n pumppu taas happea. Vasta pari päivää sitten lisäsin lientä. Koitin tänään avata tuota kantta ja kurkata miltä juuret näyttää ja että onko esim. pumppu vetämässä juuria sisäänsä vai mikä tuon krohinan aiheuttaa.. hieman kantta raotin ja meinas koko keko kaatua. Teippasin rakennelman takaisin kiinni ja päätin että loput kurkkailut suoritan vasta kun sadot on korjattu ja kasvit leikattu alas. Juuriahan tuo reso oli täynnä ja etenkin tuo keskiputken ympärystä oli pelkkää juurimattoa. Mietin että miten siitä kohta vesi tulee läpi, mutta näyttäisi vielä jotain kulkevan.

On tuo ZG kyllä ihan hieno peli, mutta ehkä kuitenkin suunnattu vähän pienemmille kasveille. Ainakin jos joka luukkuun työntää chiliä niin haasteita tulee :) Ehkä ensivuonna jokatoiseen jotain pienempää.. Tilasin kuitenkin sen ZG2:n vielä, mutta siihen lykkään mansikkaa.

Toisaalta en voi olla miettimättä miten tuo kansi ja pumppu sopisi johonkin leveämpään kippoon.. kansi siinä pitäisi olla mihin tuon ZG kannen kokoinen reikä. Se voisi olla ulkokäytössä parempi, niin ei tarvisi ihan joka päivä olla täyttämässä. Virittely vaatii tilaa, lämpimät kelit, aikaa ja olutta. Jään siis odottamaan :)

Morich Mini

Vähän on päässyt vettä virtaamaan sillan alla sitten viime postauksen. Joku ihmeen kevät hässäkkä varmaan päällänsä kun ei mitään ehdi tekemään. Noh, tuo ZG on mun tulkintani mukaan jäänyt juurikasvun johdosta pieneksi. Haukkoo henkeä vaikka vesimittarin mukaan vettä on säiliössä juuri merkkiin asti. Juuret on tukkinut kaikki pumpulle vievät reijät jne. Tänään kävin sitten hakemassa Aerofarmin, mihin on tarkoitus istuttaa ZG asukit. Huomenna pitäisi ehtiä hakemaan sopivia reikäruukkuja jostain ja tehdä jonkinlainen viritys millä saan isot ruukut pienien päälle. Tiistaina reissuun ja noiden pitää pärjätä omin avuin muutama päivä. Nyt laitoin vähän tuon merkin yli jotta pumppu selviää yön yli.

Ajattelin tehdä tuon ruukutuksen rikkomalla noita isompia ruukkuja. Vedän ne halki, laitan pienempien päälle.. jonkunlainen isompi reikä pohjaan että juuret saa ilman pujottelua kulkemaan läpi ja jollain Mc. Gyver konstilla ruukku kiinni. Saas nähdä mitä siitä tulee. Juuria pitää leikellä irti toisistaan, mutta vaihtoehtona on tappaa kasvit (ja pumppu) tai siirtää kaikki tuohon aerofarmiin. Hommasin lisäksi toisen Ledin Aeroflon päälle pöhöttämään, kun alkoi käymään kuhina ja yksi ei riittänyt. Käytettynä ostin ja tuulettimet on melko äänekkäät, mutta ei häiritse kun laittaa oven kiinni. Leikkelin aikas rajusti noita baccatumeja kun alkoivat hakeutua kattoa kohti.

Ylivuotinen bolski teki podin poikasen ja tomaatteja on ilmaantunut jo muutama. Chlien kukat ei tahdo pysyä kiinni, mutta kukkalientä on annettu vasta hetki. Ensimmäisen kerran myös pH heitti happaman puolelle suht reippaasti. En tiedä johtuuko siitä, että löin kukkaliemet tuonne vai mikä lienee syynä. Täytyy sitäkin seurailla tässä, joskin kasvit ei vielä ollut millänsäkään.

Yleiskuva tässä, jos vaikka ensiviikolla ehits paremmin kuvailemaan.


Tuo on laajakulmalla otettu eikä anna kyllä ihan todellista kuvaa tästä 'viidakosta' :)

Morich Mini

Nyt tulee kuvaa. Aerofarmin hommasin jotta saa resoon lisää reissu-kestävyyttä:


Näitä on...


..joitakin, mutta silti aikas hyvin 4kk idättämisestä.


Tein rahkapurkeista adapterin kun ei löytynyt verkkoruukkuja k-raudasta, honkkarista eikä vantaan viherpajasta. Hyvin toimi.


Ennen erottelua.


Jälkeen rahkan syönnin.


Lopputulos.

Toivottavasti selviävät hengissä ja jaksavat reissun yli. Resossa pitäisi olla tilavuutta, että kestävät pidempään samalla liemellä ilman lisäyksiä. Olettaen että kestivät tuon juurien erottelun. Jää nähtäväksi. Kännykällä otin kuvat, laatu on mitä on.

punkgrower

Nää "aero" kasvatukset kiinnostaa. Seurantaan menee sun puuhat 8)

Morich Mini

Mä olen kyllä tyytyväinen tuohon aeroon, molempiin versioihin. Se on paremmin chilien kokoluokkaan sopiva vekotin. Nuo juuret kuitenkin vaatii kasvaessaan tilaa. Aerofarmin viilipurkit pitää kyllä vähän ääntä, kun tuo vesi rummuttaa niistä hyvän saundin. Chilit selvisivät kaikki ilman oireita tuosta vaihdosta, mutta tomaatin lehtien reunat vähän tummuu, luulen silti selviävän.


Yleisfoto aeroflosta. Lisäsin siihen tosiaan oikeaan reunaan ZG:stä Caja Vermelhan. Näitä ei oikein enää erota toisistaan ja kun alkavat tuottaa satoa, niin saa kyllä sukeltaa viidakkoon jos meinaa jotain löytää :) Kaikki kasvit ledien alla roikuttelee lehtiä aika reilusti kun valot sammuu ja taas nostelevat niitä valojen palaessa. Eli uskoisin kyllä noiden antavan ihan hyvin valotehoa.

Luulen, että jos nämä majailisivat olohuoneessa, niin ihan viimeistään nyt tulis näille joko noutaja tai teltta + sijoitus johonkin komeroon :)


Cheiro Roxa on ihan ok näkönen kasvi.


Tämä oli muistaakseni Naga.


Ensimmäisen chilin tuotti tällä kertaa ylivuotinen bolski.


Ensimmäinen tomaatti tiny timistä.

Morich Mini

No nyt vähän heikkolaatuisempaa kuvaa ledivalaistuksessa, kun en tiedä ehdinkö enää myöhemmin. Ensimmäinen aeroflow podi ilmaantui Aji Fantasyyn. Muut flouttarit ei vielä ole podeja tehneet ainakaan sellaiseen paikkaan josta ne olisi nähtävissä.


Aji Fantasyn podi.

Flouttarit olivat juoneet reson melko tyhjiin ennen kun laitoin täydennystä. Ennen täyttöä EC oli 0,7, ph ihan ok rajoissa n. 6,0 - 6,5. Ilmeisesti tällä hetkellä ravinteet kelpaa. Lisäsin n. 1,4 - 1,7 EC ravinteita ja ph näytti tuolla mixillä asettuvan samaan 6,0 - 6,5 tasolle, joten ei tarvinnut korjailla. Suoraan resosta en enää täytön jälkeen mittaillut.


Vasemmalla yleiskuva Aerofarmista ja oikealla sitten kuva yhdestä tomaatin lehdestä. Tosiaan ZG - Aerofarm siirron yhteydessä osa juurista sai pientä damagea, minkä johdosta näitä lehtivaurioita sitten alkoi ilmaantua. Muutoin ihan ok. ja kasvin ainoa tomaattikin on vielä pysynyt kiinni. Chilit viihtyy tässä hyvin ja nuo ZG:ssä kasvutilan osalta tappiolle jääneet ovat innostuneet kasvamaan.


Flouttarit. Kuva on lähempää otettu kun aiemmin koska yritin jättää nuo ledit ja niiden punasävyvalon tuonne lehtien taakse. Eli ei voi verrata kasvua tämän ja aiempien kuvien perusteella. Mutta kasveja on vähän leikelty taas jotta nuo pysyisivät paremmin ruodussa.

Ulkona olen noita pienempiä ruukkuja käyttänyt aina tilaisuuden tullen. Ensin 30min, mutta nyt jo n. 1h kerrallaan. Mites muut avoparvekkeella kasvattelijat, missä vaiheessa pysyvästi ulos eteläsuomessa? Itse suunnittelin pitää +5 yölämpöjä jonkinlaisena rajana.. se voi olla kyllä vähän alakanttiin. Mutta alkuun kuitenkin menevät hallaharson alle säteilynkin takia.. ehkä vielä pariviikkoa odottelen ja seuraan yölämpöjä.

Tässä loistava tutkimus: http://www.radiorock.fi/ajankohtaista/juuri-nyt/uutinen/black-sabbath-auttaa-talossa-ja-puutarhassa
Jutun pointti: "Ja sitten kukat joille soitimme Black Sabbathia; suurta ja jumputtavaa ääntä, rouheaa musiikkia. Näistä kasvoi koko testin lyhyimpiä, mutta niillä oli parhaat kukat ja paras vastustuskyky tuhohyönteisiä ja sairauksia kohtaan. Cliff Richards -kasvihuone taasen: kaikki kukat kuolivat. Sabotaasiakin epäiltiin, mutta mitään kouriintuntuvia todisteita emme löytäneet."

En tiedä kelpaako noille paremmin vanhempi vai uudempi tuotanto.. Ozzyn aikainen Sabbath tietysti rokkaa kovimmin, mutta nyt saavat kuunnella Dehumanizeria.

Morich Mini

Pika päivitys.


Pari kuvaa tomaatin lehdistä.

Jostain syystä tuo lehtien ruskistelu on siirtynyt nyt myös tuossa Aeroflossa olevaan tomaattiin. Liittyisiköhän tuo nyt sittenkin näihin kukitusliemiin. Sinänsä outoa koska tomaatti ilmeisesti kuitenkin sietää paljon erilaisempia liemiä kuin Chili. Että jos ravinteissa olisi jotain häikkää, niin olisi kai se näkynyt ensiksi noissa chileissä.

Lisäsin tuonne resoon suoraan kyllä Mineral magic puuteria. Se tosin jämähti pohjaan ja sekoittuu tuonne aina nesteitä lisättäessä. En silti usko että silläkään on vaikutusta. Chilit voivat yleisesti ottaen suht paksusti, en nyt ehtinyt linssiä vaihtamaan laajakulmaan jotta saisin yleiskuvaa mutta ehkä viikonloppuna.

Tarkoituksena on myös roudata pysyväisesti pihalle hallaharson alle muutamia yksilöitä ja katsastaa mitä tapahtuu. Ruukkukasveja on jo totutettu vähän, Naga pitäisi siirtää isompaan ja valkoiseen ruukkuun jottei juuret ota auringossa liikaa lämpöä.


Yhdessä pudonneessa chilin lehdessä oli tällainen. On tuolla itse asiassa ollut satunnaisia kuivahtaneita lehtiä Chilienkin joukossa, mutta ovat tosiaan satunnaisia, eikä läheskään yhtä laajasti esiintyviä kuin tuossa tomaatissa.

Neemiä on ruiskuteltu mutta ehkä hieman vähemmän kun yleensä. Harsosääskiä ei juuri ole näkynyt, eikä mitään merkkiäkään muistakaan mötiäisistä. Tiedän silti että joitakin sääskejä tuolla saattaa lennellä, mutta niitä näkee max. yhden viikossa jos sitäkään.

Jallu on jäänyt nopeammin kasvavien chinesien varjoon ja saattaa vaatia uutta sijoituspaikkaa. Ehkä rakentelen muutaman ämpäribublerin tai jonkun, minkä voin sitten viedä parvekkeelle jos sisätiloissa tulee noille ahdasta. Tai sitten harjoitan kylmästi survival of the fittest periaatetta. Fantasystä löytyy muutamia podin alkuja ja yksi ihan mehevän kokoinen, joskin vielä raakile. Aji Cristalista näkyy pientä podin alkua myös, muista ei näy ainakaan päällepäin ja tuolta takaa on hankala kaivaa mitään esille jos vaikka jotain olisikin.

Tuo Cheiro Roxa on aivan mielipuolinen tuon levittäytymisensä kanssa.. se tökkii haaroja joka puskan suuntaan ja yrittää valloittaa kaiken mahdollisen alan lamppujen alta. Ei niitä pysty tuolta seasta kaikkia edes leikkomaan. Ensivuonna tuohon ensimmäiseen riviin täytyy laittaa jotain todella lyhytkasvuista ja taakse pidempää.. nyt noita takana olevia on hankala tavoittaa. Caja Vermelha yritti samaa mutta sen ehdin leikkelemään, mutta sepä ei nyt juuri kukikkaan.

Nomutta, katotaan ja päivitetään kuvia myöhemmin ajan kanssa.

Morich Mini

Tänä aamuna alkoi ärsyttämään tuo auringon paiste lähinnä sen takia, kun en sitä pysty sisäkasvatuksissa hyödyntämään. Näin ollen otin multakasvit: Naga, Bolle, Aji Cristal, ja vein ne parvekkeelle hallaharson alle. Taisi olla kaksinkertaista harsoa vain, mutta uskoisin noiden pärjäävän. On kuitenkin totuteltu jo aiemmin ulkoilmaan.

Aerofarm saattaa mennä seuraksi viikonloppuna. Toivottavasti ei ole liian aikaista ja lämmöt pysyisi riittävinä.

Morich Mini

Tuli näköjään 200 kuvan limitti flickrissä vastaan.. ei auttanut vaikka poistelin kuvia. Joten kuvaukset oli siinä kunnes ehdin kehitellä muuta. Tänään koitin siirtää Caja Vermelhan hydrosta multaan. Aeroflown putket on aivan täynnä juuria.. ja vieläpä erinomaisen sekaisin. Piti katkaista juuret melko lyhyeksi, ehkä joku pieni soiro sinne jäi.. saas nähdä jääkö henkiin. Muuten toimin foorumilta löytämieni ohjeiden mukaan, eli keko pohjalle, juuret siihen (mitä jäljelle jäi), mullat päälle ja vettä perään. Reilusti kastelin ja vein koko setin ulos harson alle. Karsin kukkivan haaran pois kokonaan ja lehtiä jätin vain jonkun verran. Huomenna reissuun joten saa nähdä mitä on harson alla muhimassa kun palailen.

Aeroflowhun tuli valikoitua liian erikokoisia kasveja. Osa jäi nopeammin kasvavien jalkoihin ja alkoivat kärsiä. Suunnitelmissa on koittaa vielä poimia tuosta noita ulkoilmaan. Ehkä vähän pienempikasvuisia kun näyttäisi noiden isompien juuret olevan sekaisin.

Ämpäribublereita voisin kehitellä kokeeksi tuonne parvekkeelle myös.. ei tarvisi totuttaa eri ainekseen noita. Jatkossa voisin kasvatella taimivaiheen aeroflowssa ja -farmissa, mutta lämpimien kelien tullen ne on saatava ajoissa yksiöihin ja pihalle - ainakin suurin osa. Ehkä 4-6 kasvia menee isommaksikin asti tuossa AF10:ssä.

Sihijuoma666

Eikös nuo uudelleen purkitetut tjms juurihoitoa juuri saaneet kannata pitää jonkun aikaa(viikko?) auringolta suojassa ja vähemmässä valossa juuriaan kasvattelemassa?

Huru-ukko

Googlessa saat monta gigaa kuvansäilytys tilaa.... :)