tammikuu 10, 2025, 11:31:55 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Äänentoistovehkeet: mikä saa musiikin kuulostamaan hyvältä?

Aloittaja Aji Inferno, heinäkuu 17, 2012, 19:25:17 ip

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Hifistelkääpä täällä mielin määrin laitehankinnoistanne, havainnoistanne äänentoistoasioissa ja kaikesta muusta sellaisesta mikä ärsyttää ämpeekolmosia euron nappikuulokkeilla kuuntelevia maksimaalisesti.

Marekofana

Primare CD32 cd-soitin, Harman Kardon HK 990 stereovahvistin ja B&W 804 Diamond kaiutinpari. Hakkaa MP3:set sulosoinuillaan kaikilla musiikkityyleillä.

Caggiva

heinäkuu 17, 2012, 21:34:02 ip #2 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 17, 2012, 21:36:35 ip käyttäjältä Caggiva
-Gradient 1.2/1.3/2.1 kaiuttimia.
-Svs:n subbari,luonnollisesti isoin.
-Klassiset dj Teknarit vinyyleiden pyörittämiseen
-Allen & Heath mikseri esivahvistimena
-Musical Fidelityn päättäreitä 80-90 luvun taitteesta

Ei ihan halppis tavaraa mutta eivät nyt ole kalliimmastakaan päästä.Noihin päädytty parin vuosikymmenen vekslaamisen päätteeksi.
Ainoat päivitykset näillä näkymin olisi Gradient Revolutionit ja Krellin vähintään 70kg päättärit.
Ongelmana on vain tälläkin hetkellä että loppuu ampeerit sähkötaulusta.
Kotiteatterin kun käynnistää niin ei enään pyykkiä pestä tai vedenkeitintä keittiössä käytetä.

Cd:tä ei kuunnella kuin autossa ja mielellään mp3:sina ettei tarvitse noita ärsyttäviä levyjä vaihdella.


ChIlIDoG

heinäkuu 17, 2012, 21:58:01 ip #3 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 18, 2012, 14:04:45 ip käyttäjältä ChIlIDoG
Jos joskus sais putki etusen + päätteet. LP sooittimen ja elektrostaatit. :) Toki kaikkiin vois soveltaa DIY ajattelua.

Sitä ennen laitetaan A/V puoli kuntoon a/v esivahvistimella ja 5kpl aktiivi törppöjä + subi(t)

Lisätään nyt vanhat a/v laitteet:
A/V vahvistin: Pioneer VSX-909G oli joskus aikoinaan loistava laite, nykyään liian vanha :(
Blu-ray: philips 3000 sarjaa. + PS3
Kaiuttimet 5xDIY seasin elementeillä (2x6,5"basso/kesk + 1"diskantti per kaiutin)
näyttö: Samsung 51" plasma. (fullHD+3D)
Subbari onneton kapistus ei käytössä (10"Dali + simex vahv.)

wille

Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Aji Inferno

Nykysysteemini on yhdistelmä vanhaa ja uutta, äänilähteinä niin vanhat vinyylilevyt kuin digitaalinenkin ääni.

- Vahvistin: NAD 312 - klassikko vuosien takaa, eikä aiheetta. Varmasti yksi parhaista ostoksistani koskaan.
- Levysoitin: Sony PS-X600 Biotracer: Sonyn suoravetoinen, tietokoneohjattu huippumalli 80-luvulta "robottiäänivarrella".
- Äänirasia: Audio Technica AT132EP (menee vaihtoon, kun talous sallii)
- Kaiuttimet: Jamon huokeanlaiset 2-tie-pöntöt. Eivät nyt skeidaa, mutta ehdottomasti vaihdettavien listalla tilaisuuden tullen.
- Kuulokkeet: Grado SR325: systeemini ehkä paras osa, joka vaatii sitten kyllä myös erittäin hyvän oheislaitteiston.
- Kuulokevahvistin: Musical Fidelity X-Can v3: osin putkitoiminen, varsin hyvä-ääninen laite.
- D/A-muunnin: Musical Fidelity X-DAC v3: keinoni tuoda digitaalinen ääni tietokoneelta laadukkaasti kuuluville.
- Äänikortti: M-Audio Audiophile 192
- Kaapelit: kriittisissä kohdissa Maranzin ja jonkin toisen nimivalmistajan kohtuuhyvää tavaraa.

Ei siis mitään hirvittävän kallista ja eksoottista, mutta ainakin ketju tietokoneelta kuulokkeisiin alkaa olla riittävän hyvä.

Selkeitä parannuskohteitakin on. Sinänsä hyvä kuulokevahvistin kärsii alimitoitetusta virtalähteestään, minkä asian voi korjata joko kalliisti Musical Fidelityn erillisellä powerilla ja/tai modifioinnilla, tai sitten omatekemänä vaihtamalla laitteen kondensaattorit parempiin. Väittävät netissä myös saman valmistajan DAC:n paranevan vastaavilla tempuilla.

Kaiuttimet ovat täysin selkeä "heikko lenkki" tässä systeemissä. Kyllä niillä etenkin poppis/rokkimusaa mielikseen kuuntelee, mutta paljon, paljon parempaakin on olemassa. Levysoitin on vähän mysteeri juttu tällä hetkellä. Tuo PS-X600 on aika harvinainen ja netin mukaan varsin hyvässä maineessa oleva pyöritin. Asiat yleensä hyvin tuntevassa AudioStar -liikkeessä sanoivatkin minulle, että siihen kantsisi hankkia jopa kalliskin äänirasia, sillä itse tuo soitin ei kuulemma ole äänenlaatua rajoittava tekijä. Mikä vähän vain mietityttää on tuon aikansa ihmesoittimen "robottiäänivarsi" aivan mielettömällä alkeellisen tietokoneen ohjaamalla hienomekaniikalla... Toimiiko tuo mekaniikka yhä 30 vuoden jälkeen tarkoitetulla tavalla? Mistä johtuu huokean, mutta aikanaan ihan kohtuuhyvän AT-äänirasiani säröinen ääni? Neulan ei pitäisi olla kulunut.

Itse soitin toimii kyllä yhä täydellisesti, ja on tänä päivänäkin kyllä eräänlainen "teknologinen ihme". Sony laittoi Denonin tavoin aikanaan kaiken osaamisensa näihin soittimiin, tuloksena eräänlaisia täydellisiä vastakohtia nykypäivän uusvanhoillisiin hihnavetoisiin, kaikesta automatiikasta riisuttuihin levynpyörittimiin. Jo tuo levylautasta pyörittävä ns. lineaarimoottori on varsinainen ihme. Painava levylautanen kun kiihtyy täyteen, kvartsikiteen lukitsemaan täydellisen tarkkaan pyörintänopeuteensa silmänräpäyksessä. Vääntöä löytyy... :) Moottorissa ei ole mekaanisia kosketuspintoja päälaakeria lukuun ottamatta, joten mekaanisia häiriöitä ei teoriassa pitäisi syntyä.

"Robottiäänivarsi" on sitten ihan oma lukunsa - ja täysin käsittämätön hienomekaniikan ihme. Se on täynnä erilaisia servoja ja antureita, ja juuri niin automaattinen kuin tämän päivän soittimet ovat epä-automaattisia... Sony tunnistaa levykoon itse, vaimentaa äänivarren resonanssit automaattisesti, säätää antiskatingin tietokoneella, jne jne jne. Suunnilleen niin mahtava käyttökokemus kuin vinyylisoittimella vain voi kuvitella syntyvän. Todella hieno, painava peli. Toivon totisesti, että sen äänikin tulee kuntoon äänirasian vaihdolla.

mohla

Omilla kotiteatterivehkeillä alkaa olla ikää 10 vuotta aikalailla tasan, kun muistaakseni 2002 ostin kesätyörahoilla Yamahan RX-V620 A/V-vahvarin ja sille ämyreiksi OR:n L440 lattiakaiuttimet ja niille tuolla sopivaksi mainitut 5.1 takakaiuttimet + C110 keskikaiuttimen. Taitaa olla parhaiten käyttämäni palkka, minkä näihin silloin sijoitin. Tähänastissa kämpissä olohuone on ollut aina sen verran kompakti, ettei subbarille ole ollut tarvetta eikä 10v. sitten rahat siihen riitäneet vaikka "tarve" oli...

Hyvin on soinut tähän asti ja nykyisessä kämpässä on melko onnistunut sijoittelukin kajareilla. Olen luontaisen laiska jätkä ja levyjen kanssa plärääminen ei kiinnosta, joten pistän kaikki ostamani levyt koneelle ja kuuntelen ne sieltä mp3:na. Suurin osa musiikin kuuntelusta tapahtuu nykyään Spotifyn kautta, kun siitä on parin vuoden takaisesta pidemmästä työreissusta lähtien tullut maksettua kk-maksuakin.

Joskus sitten omakotitaloon päästessä nämä nykyiset vehkeet on haaveissa siirtää autotalliin eli man-caven äänentoistosta vastaamaan. Sinne kahden auton, harrasteauton, chilikasvattamon, kuntosalin, työpajan jne. sekaan... ;D

Uudet systeemit voisi rakennella Iisalmelaisista kaiuttimista ja aikansa niille sopivasta vahvarista jne. Ainakin kotiteatterivahvarista toivoisi äänilähteen mukaan tallentuvaa äänenvoimakkuutta, kun nykyisessä se on oikeastaan ainoa ärsyttävä puute. TV, tietokone, digiboksi ja radio olisi hyvä saada tietyille äänenvoimakkuuksille oletuksena. Jälleen kyllä näitä luontaisesti laiskan jätkän murheita. ;D

calm

Äänentoisto nousee ihan uusiin ulottuvuuksiin, kun kaiutinkaapelit sijoitetaan posliinisten korokkeiden päälle maakapasitanssin pienentämiseksi. Mutta lopullisen parannuksen äänen avaruuteen ja tanniinisuuteen tuo, kun kaiuttimetkin sijoitetaan vähintään 20 kV:n (mielummin tosin 45 kV:n) erotukseen ympäristönsä kanssa.

Tietokoneen perässä on nykyään vähän Geneleciä, mutta ulkoinen äänikortti pitäisi vielä laittaa, integroidusta tulee kaikenlaisia rutinoita jos ei varsinaista ääntä tule. Ehkä en silti hanki siihen tehtävään Hifikaupan suosittelemaa 400 euron DACia.

Aji Inferno

Kyllä se DAC voi ihmeitä tehdä etenkin tietsikan äänelle, jos systeemin muut osat ovat kunnollisia. Epäilin itse kauan, mutten kadu hankintaa jälkikäteen.

Aji Inferno

Meninpä sitten joulun tai minkä lie kunniaksi tilaamaan Kruunuradiosta levysoittimeeni uuden äänirasian asennuksineen... Lopputulos jännittää tavallista enemmän, sillä itse levari on kaikkea muuta kuin tavallinen, eikä ole mitään takeita siitä, että se suostuu yhteistyöhön uuden rasian kanssa.

Levysoitinhan on jo yli 30v vanha Sony PS-X600 Biotracer. Yksi erikoisimpia ja eniten "high tech" -pyörittimiä koskaan. Sitä tehtiin 1981-83, ja Sony pani siihen nykymittapuulla oikeastaan ällistyttävän määrän osaamistaan. Laite on painava ja hyvin tehty mötikkä. Nykypäivänä jälleen "must" hihnavedosta ei ole tietoakaan - päin vastoin. Laitteessa on väkivahva, hiiliharjaton ns. "lineaarimoottori" - eli suoravetomoottori, joka kiihdyttää painavan levylautasen täyteen, kvartsikiteen ohjaamaan nopeuteensa noin sekunnissa. Siinä ei ole sinänsä mitään kovin ihmeellistä; japanilaiset levysoittimet ovat sisältäneet tuon, mielipiteitä hifipiireissä jyrkästi jakavan piirteen, jo pitkään. Esimerkkeinä: Denon ja Technics.

PS-X600:n ylivoimaisesti merkillisin - ja merkittävin - ominaisuus on sen ns. robottiäänivarsi. Kyllä: levarin sisällä on tietokone, joka tarkkailee ja ohjaa äänivarren toimintaa kaiken aikaa hienomekaniikan pieniin ihmeisiin kuuluvien servomoottorien avulla. Se laskee mm. antiskatingin automaattisesti, vaimentaa äänivarren ja -rasian resonanssin, ja on kaiken kaikkiaan aivan helvetin ällistyttävä vempain. Oli myös suunnattoman kallis valmistaa, joten ei sinänsä ihme, että nämä Sonyn sinänsä tänä päivänäkin ylistetyt avaruusajan levarit jäivät lyhytikäisiksi...

Kruunuradion nuori, asiantunteva myyjä ei vaikuttanut hirveän innostuneelta tästä savotasta. Tilaamani uusi äänirasia, Grado Prestige Silver, ei kuulu aivan yksinkertaisimpiin asennettaviin edes ns. tavallisissa levysoittimissa. Vasta nyt jälkikäteen tulin ajatelleeksi sitä, miten pirullisen tehtävän Kruunuradiolle annoin. Sony PS-X600 kun ei käyttäydy oikeastaan missään asiassa tavallisen levysoittimen tavoin. Laite on suuri harvinaisuus, enkä usko kenenkään liikkeessä koskaan törmänneen siihen. Äänirasian asentaja voi ihmetellä heti alkuun jo sellaista asiaa kuin: "missä helvetissä on antiskating -säätö?!" No, sellaista ei ole! Tietokone hoitaa asian. Toivottavasti... Ja niin edelleen.

Gradon äänirasioita on kehuttu varsin hyvä-äänisiksi, mutta myös hurinaherkiksi ja taipuvaisiksi toimimaan huonosti vääränlaisissa äänivarsissa. Onko Sonyn muinainen tietokone-robottiäänivarsi sille hyvää vai huonoa seuraa? En uskalla arvailla...

Toisin sanoen, saatoin juuri tehdä joko hyvän - tai huonon - investoinnin vinyylimusiikkiini... Koetan pitää peukkuja.

Jotain piti kuitenkin tehdä, sillä vanha Audio Technica AT132EP -äänirasiani ei ainakaan tässä soittimessa toiminut kunnolla. Ja levyhyllyssähän on kaikenlaista sellaista mitä ei välttämättä koskaan tulla julkaisemaan digitaalisessa muodossa, tai edes CD:nä... Surullista sinänsä.

Millaisia vinyylipyörittimiä porukalla on?

Herra 47

itsellä ainakin halpa NEC P550E hihnavetoinen ja ihan ok soitin ilman mitään hi-endiä kun ei sellaiseen koskaan ole ollut varaa sijoittaa.
toimii kuitenkin edelleen 20v vanhana :D eli sinänsä hyvä ostos aikoinaan.
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Jani M

Mulla ihan perusvermeet. Hyvin riittää tässä käytössä.

Vahvistin: Harman/Kardon AVR 230
Kaiuttimet: Tannoy Mercury Custom -kaiutinsarja. F1:t pääkaiuttimina, FR:t takakaiuttimina ja FC keskellä.
CD-soitin: Denon DCM 360
Kasettisoitin: Sony TC-K420
Vinyylilevysoitin on rikki, korvaavaa kampetta etsiskellessä...

Lihamestari

joulukuu 11, 2012, 11:16:38 ap #12 Viimeisin muokkaus: joulukuu 12, 2012, 10:24:12 ap käyttäjältä Lihamestari
Mulla on toi alkuosa aikas lailla samanlainen, kun Jarok:lla :)
Vahvari: H/K AVR 235
Kajarit: Edessä 3xTannoy F2, takana 2x Tannoy F1
Erillistä cd-soitinta en omista, olen ripannut levyt joita haluan kuunnella 320 bittisiksi mp3, niin säästyy noitten lätkien pyörittelyltä 8)
Ja jos nyt välttämättä haluaa ihan cd-levyä kieputtaa, niin voihan noita tolla Blu-raylläkin soittaa: Sony BDP-S370

E: Onhan mulla matalia ääniä soittelemassa naapurisovun säilyttäjä, musta BK electronicsin Monolith :D
Naapuri luuli tota pesukoneeksi, kun aikoinanin kotiin kärräsin 8)
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

Quini

joulukuu 11, 2012, 16:31:41 ip #13 Viimeisin muokkaus: joulukuu 11, 2012, 16:34:41 ip käyttäjältä Quini
Vanha rakas Harman Kardon HK3370, soittimena Sony mikälie, kajarit Geneleciltä ja kuulokkeet on sitten (naapurisovun vuoksi) AKG:n K490NC - Vinyylit ja Denonin soitin odottavat aikaa parempaa varstossa. Näillä mennään kunnes saan sen oman talon kaukana naapureista ja samaan sopimukseen kuuluu tietysti se iso kasvihuone  8).

Herpiili

Onkyo TX-SR605
Simex SA4Ti + SA4S + SA4C
BKElec XLS-DF 200 MK 2
DSpeaker Anti-Mode 8033 C
Sennheiser RS 170

bigchili

Yleensä iso beissi saa kaiken kuulostaan hyvältä, tosin hyvä 10" on paaljon parempi kun paska 15"
Kylkeen joku toimivaksi havaittu vahvari ja hyvälaatuset diskantit tai /ja 3tie kajarit niin niill pääsee pitkälle.
Soittimena pinoneer tai lg.

jaolsten

Lainaus käyttäjältä: bigchili - joulukuu 15, 2012, 18:36:26 ip
Yleensä iso beissi saa kaiken kuulostaan hyvältä, tosin hyvä 10" on paaljon parempi kun paska 15"
Kylkeen joku toimivaksi havaittu vahvari ja hyvälaatuset diskantit tai /ja 3tie kajarit niin niill pääsee pitkälle.
Soittimena pinoneer tai lg.
Autossa mikään ei kuulosta hyvältä. Vaikka olisikin Pinoneerit.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

mohla

Entäs jos onkin 1000 wattiset Alpinet ja pulkkaskuuppi, ei paljoa akustiikka siitä parane dexterissä! ;D Oikeasti autoradiona pitäisi olla joku rahiseva rousku ja Surfin' Bird soimassa täysillä, jota paljoa paremmaksi ei autossa musan kuuntelu mene.

Musa kuulostaa hyvältä Sennheiserin kuulokkeista, oli napit tai kunnon kupit. Yömahan vahvari ja OR:n kaiuttimet eivät myöskään saa musaa kuulostamaan pahalta. Ellei sitten soita huonoa musiikkia.

Tsaari

Nousuhumala ja Pleikkarilta optisen läpi Harman kardonille ja siitä Audiopron 5.1.  ??? Naapuritkin kuuntelee sujuvasti Kingston Wallia..  8)

LupeKani

Parit Sennheiserit omistavana en ole osannut enää niiden ostamisen jälkeen kuunnella kaiuttimista musiikkia. RS170  ja jotkut langalliset samaan hintaluokkaan kuuluvat kuulokkeet, joista merkkikoodi on kulunut pois. HD sarjalaisia kuitenkin, hintaa oli jotain 200e paikkeilla, thomannilta kun tilasin niin hintaa tuli tuolle kaksien kuulokkeiden satsille 350e kun Suomesta tilanneena olisi hintaa ollut lähemmäs 500e. En ole katunut ostoksia, näillä ei tarvitse miettiä naapureita vaikka luukuttaisi musiikkia koko illan. Televisiossa kiinni nuo langattomat RS170, eli peli ja elokuvakäytössä. Satunnaisesti myös musiikin toistoon jos esim kokkaillessa kaipaa musiikkia. Langalliset HD:t  kiinni koneessa ja välillä myös muissa soittimissa, mutta pääasiassa musiikinkuuntelu käytössä. Onhan näitä parempiakin kuulokkeita olemassa, mutta niistä saa jo pulittaa melkoisesti. Näistä kuulee läpi soundeja joista ei saa halvemmilla malleilla selvää. Muutama biisi onkin saanut uusia koukkuja parempien kuulokkeiden kautta :)