tammikuu 06, 2025, 22:02:08 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Ultimate 2012 Chili con Carne -kisan satoa

Aloittaja -V-, lokakuu 03, 2012, 22:52:53 ip

« edellinen - seuraava »

-V-

lokakuu 03, 2012, 22:52:53 ip Viimeisin muokkaus: lokakuu 04, 2012, 02:59:03 ap käyttäjältä -V-
Tässäpä tämä nyt sitten on:

Raaka-aineet:

700g sikanautaa
sipulia (2 isoa / 4 pientä)
valkosipuli
2 paprikaa (426g)
2tlk tomaattimurskaa
1tlk kidneypapuja
2tlk valkoisia papuja
olutta (Keisari Dark)
chiliä (maun mukaan, enempi parempi, tällä kertaa sekaan livahti 4kpl Manzano Rojoa, 4kpl Sudden Death habaa, 1 Harold St. Barts, 5 Aji Benitoa sekä lapiokourallinen Tobago Seasoningia)
2 lihaliemikuutioita

Lisäksi maustamiseen:

juustokuminaa
paprikajauhetta
oreganoa
mustapippuria
kaakaojauhetta
tomaattipyré
ripaus sokeria
suolaa


Hommaan kannattaa varata iso pata/kattila (4l on hyvä koko, 3l(tai 3,3l liikkellä näyttää olevan ristiriitaista tietoa) tulee ääriään myöten täyteen) sekä kunnon paistinpannu. Pari lisäastiaa pilkotuille tarpeille ei ole pahitteeksi, sitä mukavammin valmistus sujuu, mitä enemmän tavaraa saa pilkottua valmiiksi.

Pestyt paprikat voidellaan kevyesti öljyllä ja nakataan uuniin (pelti ja leivinpaperi vähentävät sotkua). Uunista grillivastus päälle ja lämpönä toimi ainakin 225C. Vilkuillaan välillä, miltä näyttää. Kun kuori alkaa mustua, käännetään ympäri (jonkinlaisilla pihdeillä kannasta kiinni) ja sama homma toiselle puolelle. Toisenkin puolen ottaessa väriä paprikat siirretään muovipussiin (sopii kestää lämpöä) tai vaikka lautaselle kelmun/folion alle. Parikymmentä minuuttia muhimista riittää varmasti. Kuori lähtee aika nätisti. Myös siemenet ja kanta kannattaa poistaa. Paprikoiden valmistuminen menee pitkälti omalla painollaan, joten niiden mentyä uuniin tehdään seuraavia toimenpiteitä:

Ruskistetaan jauheliha. Foorumilta löytyy ohjeet ja välineet, jos on epäselvyyksiä. 700g meni mukavasti kolmessa erässä. Jauhelihat kipataan kattilaan/pataan (tässä vaiheessa kannattaa myös laittaa padan alla sijaitseva liesi päälle - ykkösvaihde riittänee), itse yritin pitää suurimman osan lihasta tirisseestä rasvasta pannulla seuraavia vaiheita varten. Lihojen kaveriksi pataan nakataan 2 lihaliemikuutiota ja lorotellaan olutta päälle suunnilleen sen verran, että lihat peittyvät (aika tarkalleen 3,33dl, lopulle tölkille pitää valitettavasti keksiä jotain muuta).

Pannulla on nyt mukavasti sikaperäistä rasvaa. Sipulit heitetään sekaan. Näitä ei kannata kovin hysteerisesti sekoitella, on vain hyväksi, jos osa paistuu kunnolla. Valkosipulit (1 kokonainen eli monta kynttä, hienoksi silputtuna) voi heittää sipulien sekaan vähän myöhemmin, etteivät vallan pala, tai käyttää pannulla chilien kanssa (tein tällä kertaa itse näin). Sipulien ollessa parahultaisia, eli osa kuullottuneita ja osa paistuneita, ne heitetään pataan.

Silputut chilit päätyvät pataan niinikään pannun kautta. Tässä vaiheessa piti jo hieman lisätä ruokaöljyä. Kevyt kuullotus riittää. Sekaan kannataa heittää myös pari ruokalusikallista tomaattipyrétä sekä loppuvaiheessa paprikajauhetta ja juustokuminaa, pari ruolakalusikallista niinikään kumpaakin. Lopuksi pata kutsuu näitäkin. Pannulta kannattaa vielä lopuksi vesitilkan avulla kiehauttaa viimeisetkin maut talteen.

Tässä vaiheessa paprikat ovat taatusti saaneet uunissa väriä ja muhineet aikansa. Kun kuori, siemenet ja kannat on hävitetty asianmukaisesti, jäljelle jäänyt hedelmäliha pilkotaan pataan. Perään heitetään tomaattimurskat, ripaus sokeria edellisten happamuutta tasoittamaan, pari teelusikallista kaakaojauhetta (aitoa, ei mitään O'Boyta), n. ruokalusikallinen oreganoa ja ripaus mustapippuria. Tarkemmin ajatellen tässä vaiheessa tulee lisättyä paprikaa ja juustokuminaa n. ruokalusikalliset kumpaistakin.

Tässä vaiheessa kannattaa keksiä jotain muuta tekemistä useammaksi tunniksi. Itsellä on ollut tapana ajatella, että viiden tunnin päästä pannun lyömisestä tulille voi alkaa harkita syömistä. Välillä tietysti kannattaa vähän seurata koostumusta, jos näyttää liian keitolta, otetaan kansi pois ajaksi x (tämmöinen punainen mössö roiskuu mukavasti).

Tarpeellisen ajan kuluttua tahi nälän yllyttyä sietämättömäksi palataan padan äärelle. Avataan papupurkkeja senverran, etteivät pavut pääse karkuun ja asetetaan tiskialtaan reunalle valuttamaan iljettävät limat pois. Tällä välin tarkistetaan maku. Suolaa joutunee lisäämään, en laittanut määrää tuonne listaan, kun omasta keittiöstä löytyy vain kaksi mittaa: tarpeeksi ja sopivasti. Tuleepa monesti lisättyä vielä vähän paprikaa ja juustokuminaa. Jos tulisuus jää vajaaksi, tiedätte ratkaisun. Koemaisteluiden aikana pavuista on suurin osa ihmisravinnoksi kelpaamattomasta limasta valunut pois. Kidneypavut pataan ja sekaisin. Valkoiset pavun myydään usein "tomaattikastikkeessa", jota voi vielä vähän huudella pois. Sen jälkeen nekin pataan ja sekaisin.

Soppa on valmista, kunhan papujen lisäämisen jälkeen keitos on lämmennyt kiehuvan kuumaksi.


Muitakin kisaan osallistuneita reseptejä (niitäkin joku jossain toivoi) voinee laittaa samaan ketjuun...

shp

Voisin kokeilla muistella mitä carneen tuli, ei mitään tarkkaa muistikuvaa tosin =)

Kassleria ja kulmapaistia, jauhoin molemmat karkeammalla levyllä
Erinäisiä chilejä reilu kourallinen
Olutta
Tomaattipyrettä
Sipulia
Selleriä
Valkoisia ja kidneypapuja
Tummaa suklaata
Mausteita

Kylmäsavustin lihoja viitisen tuntia ennen jauhamista, mutta eipä sitä carnessa paljoa huomannut. Lihat paistoin erissä ja nakkasin pataan oluen kera, chilit vedin silppurin läpi ja pataan. Sipulit ja sellerit pienensin ja käytin pannun kautta. Mausteina oli ainakin suola, pippuri, juustokumina, maustepippuri ja kaakaojauhe. Keitos sai muhia nelisen tuntia, olisi kyllä saanut olla pidempäänkin.

Jännästi oli tulisuus kadonnut keitoksesta miittipäivänä, keittopäivänä oli paljon tujumpaa.

Pahoittelut tosiaankin puutteellisesta reseptistä =)
Minulla on tapana keitellä carnet täysin perstuntumalla, joten tarkkojen ainesten muistaminen kuukauden päästä on erittäin haastavaa.
:) ;) :D ;D :o 8) ::) :P :-* >:D ^-^
Lisää lärviöitä tekstin perään, ettei mene liian vakavaksi
Failure is always an option, success rarely.

-V-

Lainaus käyttäjältä: shp - lokakuu 22, 2012, 19:26:31 ip
Minulla on tapana keitellä carnet täysin perstuntumalla, joten tarkkojen ainesten muistaminen kuukauden päästä on erittäin haastavaa.


Sama vika, oikeastaan kaikki kokkaukset tulee hoidettua metodilla "sopivia aineksia laitetaan tarpeeksi, ja keitetään, paistetaan tahi haudutetaan, kunnes valmista". Chiliresepti on kyllä vuosien saatossa vakiintunut, mutta menihän tuossa tovi pohtia, että mitä sitä tulikaan tehtyä, vaikkei aikaa ollut muutamaa päivää enempää kulunutkaan.