tammikuu 11, 2025, 10:59:36 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2013

Aloittaja jewe, lokakuu 21, 2012, 10:52:31 ap

« edellinen - seuraava »

jewe

Tuolla Miquelin päiväkirjassa oli taannoin keskustelua PH arvoista. Tässä jotain omia näkemyksiä ja mielipiteitä omassa päiväkirjassani koska nämä eivät ole missään nimessä mitään ohjeita miten PH:ta pitäisi säätää.
Tavallisella kotiviljelijällä joka arvoja haluaa seurailla ja säätää voi pitää kasteluliuoksen PH:n noin 6:ssa ja tällöin ollaan kultaisella keskitiellä eikä mitään vahinkoa tapahdu.

Kasteluliuoksen PH vaikuttaa myös kasvualustan happamuuteen ja tällöin myös kasvin hivenravinteiden saatavuuteen joten PH:lla on merkitystä. Jos PH kohoaa yli kuuden kasvin hivenravinteiden saanti vaikeutuu ja tämä vaikuttaa kasvuun. Jos viljelee turpeessa niin liuoksen PH:n voi laskea arvoihin 4,5-5 koska turpeen puskurointikyky on hyvä. Kivivillassa viljeltäessä säätäminen on tarkempaa jos haluaa kasvua optimoida. Turpeessa viljeltäessä ongelmana on yleensä PH:n kohoaminen liian suureksi eli yli kuuden siksi antoliuoksen PH:n säädän melko alhaiseksi. Pitää myös muistaa että kaikkien muiden hyvän kasvun edellytyksien pitää olla olemassa ja tasapainossa eikä oikotietä onneen ole olemassa pelkästään PH:ta säätämällä. Kasvualustan PH:ta ja EC:tä voi myös seurata puristenestemittauksilla jos haluaa, harrastajalle tuo on täysin turhaa enkä itse viitsi näillä asioilla hifistellä.

Rocotot on nyt minulla pääosin istutettu suurempiin purkkeihin jossa ne saa rauhassa kasvaa parisen kuukautta ennen kasvihuonekauden alkua. Näyttää myös siltä että ne ovat pikkuhiljaa tottuneet uusiin oloihin ja valaistukseen joten kohta voi alkaa oikeasti lannoittamaan niitä. Tänään tein rocotoille 5 litran lannoiteliuoksen tälle viikolle jossa PH on 4.5 ja EC 2.05.
Pari päivää seurailen noita arvoja ja tavoitteena on saada tuo PH arvoon 5-5.5. Yleensä tuo PH nousee puoli pykälää jo seuraavana päivänä. Täällä Kaarinassa vesijohtoveden PH on jotain päälle 8 ja kun lisään veteen tekemäni stokkiliuoksen niin ollaan noissa mainitsemissani arvoissa eikä mitään PH laskijaa kuten typpihappoa tai fosforihappoa tarvita. Itselläni on PH miinus jauhetta jota aina joskus joudun kuitenkin lisäämään kun kaikki lannoitteet ei laske PH:ta yhtä hyvin kuin nyt rocotoilla käyttämäni lannoite. Esim. Nutriforteilla olen joutunut PH:ta aina laskemaan.

Olen lukenut sieltä täältä foorumilta että minulla olisi mukamas hyviä lannoiteohjeita joita kannattaisi seurata, nämä on kuitenkin vain omia näkemyksiä eikä mitään ammattilaisen ohjeita.
En missään nimessä suosittele kenenkään laskemaan PH:ta tietoisesti noin alas ettei käy huonosti. 

PP

Kun sinua ja minua pidetään jotenkin foorumin rocoto-osaajina niin laitetaan perään oma kommentti. En myöskään tarkoita tätä ohjeeksi vaan lähinnä vahvistamaan sitä, että asioissa ei ole yhtä totuutta.

En ole koskaan säätänyt kasteluveden pH:ta rocotoille vaan käyttänyt aina pelkästään Nutriforten lannoitetta. En ole edes mitannut pH:ta kasteluvedestä, ainoastaan ebbeistä (joissa ei ole rocotoja), joissa ole pyrkinyt pitämään sen lannoitetta lisäämällä tai vedet vaihtamalla alle 6,5. pH-miinusta en ole käyttänyt koskaan. Tämä vain vahvistaa sitä, minkä meidän kasvatuksia vertaamalla on huomannut ennenkin: monenlaisissa olosuhteissa voi saada satoa ämpärikaupalla.

jewe

Juuri näin, PH:ta olen säätänyt vain kasvukaudella talvella ja alkukeväällä. satoaikaan ei ole enää paljoa kiinnostanut. Vesijohtoveden PH voi vaihdella myös paikkakunnittan jonkin verran.
PH:ta säätämällä olen vain pyrkinyt hyvin kasvaviin taimiin.

jewe


Romukasan keskelle piti tuokin tsydeemi värkätä kun muualla ei ole tilaa. Jaolstenilta matkittu systeemi ja taimi NFT kokeilussa muutamilla lajikkeilla. Kesällä nuo yksilöt mennee bubblereihin joko kasvihuoneeseen tai sitten lasiterassille. Kasvit onnettomia ja ylilannoitettuja mutta katsotaan mitä tulee kun aikaa on yllinkyllin vielä.


Suurin osa chinenseistä on nyt koulittu isompiin kivivillakuutioihin ja siirretty punalamppujen alle jossa saavat viettää monta monta kuukautta.


Altakastelupöytä toimi hyvin koeajossa ja vesi kiertää hyvin taimille ja ylivuotoputki valuttaa vedet takaisin autopot resoon. Vaatii vielä pientä virittämistä ja pöytien tukemista mutta eiköhän nuo tuolla pärjää jos pitempäänkin on poissa.


Lauantaista - keskiviikkoon ja ensimmäisessä kuvassa rocotot juuri siirretty ledien alle ja toinen kuva eiliseltä. Kuvakulma eri ja taimet vähän eri järjestyksessä mutta tuntuu että lamput toimisivat ja neljässä päivässä olisi roksut jonkinverran turvonneet ja yksi kolmesta lampusta on vielä poissa pelistä. :) Ehkä kohta voi hengähtää ja uskoa että saa hyviä taimia kasvihuonekautta varten kun aika paljon tuli systeemejä muutettua tähän kauteen.


Pubet rupeaa haarautumaan...just in time.
Jatkossa pitää muuttaa kameran asetuksia tai ottaa valot pois kun kuvaa ettei päiväkirja muutu kokonaan punaiseksi, ei noita kohta kukaan kestä enää katsoa. ::)

bluesman

 Onko nuo kuutiot 10x10cm vai 15x15cm? Ilmeisesti 10x10cm.
Fiksu altakastelusysteemi. Kunnes juurimassa kasvaa ja leviää. Saahan juuret toki toisistaan irti leikkaamalla. Suuriksi varmaan kasvavat ennenkuin kasvariin pääsevät. Kokemusta tuli viime keväänä isoista taimista. Sulla ei oo onneksi kovin pitkää siirtomatkaa.

PP

Hyvältä näyttää edelleen ja taas kerran.

Lainaus käyttäjältä: jewe - tammikuu 10, 2013, 19:25:30 ip
Ehkä kohta voi hengähtää ja uskoa että saa hyviä taimia kasvihuonekautta varten kun aika paljon tuli systeemejä muutettua tähän kauteen.

Pubet rupeaa haarautumaan...just in time.


Ei kai noista oikeasti ole tarvinut stressata tätä ennenkään? Itse luotan, että nyt sirkoilla olevat pubet ehtii ja niin taitaa luottaa moni muukin, mutta harva edes kuvittelee saavansa satoa yhtä aikaisin kuin sinä.

Menee jo toistoksi, mutta tästä päiväkirjasta niinkuin aiemmistakin voi ottaa oppia, että chilit kasvaa hyvin monella eri tavalla, kun tietää mitä tekee. Eikä tarvi edes tietää vaan voi kokeilla, mutta järki pitää olla mukana. (Ei se järki, joka rajoittaa määrää. :))

jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 10, 2013, 21:32:27 ip
Onko nuo kuutiot 10x10cm vai 15x15cm? Ilmeisesti 10x10cm.
Fiksu altakastelusysteemi. Kunnes juurimassa kasvaa ja leviää. Saahan juuret toki toisistaan irti leikkaamalla.


Isommat kuutiot on 10x10 ja pienemmät 7,5x7,5. Tästä käpykylästä ei mistään löytynyt tällä viikolla isoja kuutioita alle euron joten ostin pienempiä. Tilasin jostain kumman syystä liian vähän kuutioita Kärsältä syksyllä. Koska Kärsällä menee niin hyvin että Turkuunkin saadaan haaraliike ?

Ei ole mitään käsitystä miten toi kasvatus toimii noissa pöydissä mutta vähän samalla periaatteella ammattihuoneilla viljellään ja tää on niistä miniversio.
Tuossa on kaksi pöytää, toinen rocotoille ja toinen chinenseille joten molemmille saa yksilölliset lannoiteohjelmat. Molemmista pöydistä on nyt vain vajaat puolet käytössä ja kun alkukeväästä pubet muuttaa pois niin chinenset saa molemmille pöydille ja niillä on silloin neljä kertaa enemmän tilaa käytössä kuin kuvissa nyt näkyy eli kuutiot saa paljon väljemmin sijoiteltua. Mietin just että ne ovat tuolla pöydillä varmaan 5 kuukautta, hirveän pitkä aika vielä edessä.

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 10, 2013, 21:40:27 ip
Ei kai noista oikeasti ole tarvinut stressata tätä ennenkään?


Ei kai pitäisi mutta kun pistin melkein kaiken taimikasvatuksessa uusiksi tähän kauteen. Lannoitteet, kastelusysteemi, Ledit...vain kasvualusta ja ruukut on pubeilla samat.

Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 10, 2013, 21:40:27 ip
mutta järki pitää olla mukana. (Ei se järki, joka rajoittaa määrää. :))


Mulla ei kai enää ole järkeä mukana tällä kaudella kun muitakin suuria ajatuksia pyörinyt päässä, ja tämä järki ei liity kasvatusteknisiin asioihin.

Miquel

Mitä on Jewe mieltä onko kasvien kannalta ihan turvallista säätää ph:ta alemmas kaupan sitruunahapolla kun tuota nyt on helppo hankkia?
Meidän hanavesi+pk+merilevä luo arvot 6,4 EC:n ollessa n. 1,8. Tiputin turpeessa kasvavien lannoitteen 5,5 ja kivivillassa kasvaville 6,0.
Olisiko taimille järkevä tarjota lisänä kanankakkaa jotta vähän tukevoituisivat?
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

jewe

Lainaus käyttäjältä: Miquel - tammikuu 10, 2013, 22:54:39 ip
Mitä on Jewe mieltä onko kasvien kannalta ihan turvallista säätää ph:ta alemmas kaupan sitruunahapolla kun tuota nyt on helppo hankkia?
Meidän hanavesi+pk+merilevä luo arvot 6,4 EC:n ollessa n. 1,8. Tiputin turpeessa kasvavien lannoitteen 5,5 ja kivivillassa kasvaville 6,0.
Olisiko taimille järkevä tarjota lisänä kanankakkaa jotta vähän tukevoituisivat?


Silloin en lähde neuvomaan kun en varmuudella tiedä, sitruunahappoa en ole koskaan käyttänyt mutta luulisi että sekin toimisi. Minusta tuo 6,4 on ihan hyvä PH arvo jos ei mitään tarvi säätää kun mittaritkin voi heittää. Kanankakkaa en vielä laittaisi kun siellä sitä typpeä riittää vaan vasta kun taimet istuttaa lopullisiin ruukkuihin joskus keväällä. Itse olen uskaltanut kananpeetä käyttää vain tomaateilla ne kun tykkää typestä kovin.

Kärsä Babar

Kyllähän sitruunahappoa voi käyttää ph:n alentamiseen mutta vaikutus on todella lyhytaikainen.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

bluesman

 Samaa mieltä kuin Kärsä. Sitruunahappo alentaa kyllä tehokkaasti pH:ta muttei puskuroi kunnolla. Kannattaa investoida pH downiin. Riittoisaa tavaraa ja puskurivaikutus on erinomainen.  Ekalla kaudella käyttäessäni tavallista rakennuslecasoraa ebbeissä käytin kilon sitruunahappoa soran pH:n alentamiseksi. Eipä toiminut kauaa. Hydrosoraa ei edes tarvitse liotella litkuissa sillä hakeutuu pH6,5 pintaan automaattisesti muutamassa päivässä.

jewe

Suurin osa annuumeista ja baccoista on itänyt ja tekevät ensimmäisiä kasvulehtiään mutta joka vuosi sama juttu noiden peruslajikkeiden kanssa jotka eivät ole vieläkään itäneet vaikka kylvöistä on nyt pari viikkoa. Aji Cristal, Lemon Drop, Alma ja Starfish ei mitään vieläkään. :( Kohta pitää aloitella uusintakylvöt jos mitään ei rupea tapahtumaan.

Annuumi ja baccaboxi vielä loisteputkien alla ja lähes kaikki muut chilit ovat muuttaneet ledien alle.

Sen sijaan vihdoinkin viimeiset chinenset itävät. Habanero Adalbertolle sirkat aukesivat eilen ja Cheiro do Nortelle on häntä ilmestynyt.


Ulupiga Large aloittelee kasvua ja näyttää siltä että kolmevuotias Lanceolatum saa kaverin ensi kesäksi. Galapagoense vielä itämässä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: jewe - tammikuu 12, 2013, 17:05:45 ip... joka vuosi sama juttu noiden peruslajikkeiden kanssa jotka eivät ole vieläkään itäneet vaikka kylvöistä on nyt pari viikkoa. Aji Cristal, Lemon Drop, Alma ja Starfish ei mitään vieläkään.

Ällös ole vielä huolissas. Kolme viikkoa ne kesti viime keväänä. Ainakin Alma.
http://chilivaari.blogspot.fi/2012/04/perheen-pienimmat.html

jewe

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 12, 2013, 17:49:41 ip
Ällös ole vielä huolissas. Kolme viikkoa ne kesti viime keväänä. Ainakin Alma.


No niinhän se taisi ollakin että tuo Alma oli tosi hidas itämään ja siemenethän oli sinulta.

Ja tällainenkin omituisuus on kylvöboxissa.

Olisiko tästä ainesta seuraavalle tillintallinille. Guajillolla on omituiset sirkkalehdet, kolme samassa nipussa. :o

Raumala

Hyvin on Chilivaarin Alma siemenet itäneet, mulla meni vain 6 päivää.

jewe

Kysymyksiä ja keskustelua on taas virinnyt kasvatustavoistani. Alkuun mentiin normaalin kaavan mukaan ja käytössä oli vahvat startti/fosforilannoitteet ja uskalsin samaa vahvuutta antaa nyt myös chinenseille kun päällä porotti 220W idätyslamppu. Lopputulos oli sellainen että chinenseistä tuli pinaattia ja rocotoissa juuret oli komeammat kuin maanpäällinen osa. Nyt ollaan menty muutama viikko normaalia miedommilla n. EC 1.2 - 1.5 kasvulannoitteilla kun en tiennyt miten uudet lamput toimii. Tämän vuoksi aloitin kauden vähän aiemmin ja lannoitin vähemmän ihan vaan varmuuden vuoksi. Jos puhutaan pubeista niin idätysajaksi riittää vuodenvaihde jos haluaa keskikesällä kunnolla satoa, yksittäisiä podeja voi kypsyä jo loppukeväästä alkaen. Tällä hetkellä uskon olevani ihan hyvin aikataulussa kun pubet ovat haaroittuneet ja ensimmäiset kukka-aiheet kehittyvät kovaa vauhtia.

Hyvä valaistus taimikasvatusta ajatellen on siellä 140-160W/neliö ja näyttäisi siltä että nuo käyttämäni ledit myös saa kasvit kasvamaan ja chinenseihinkin on tullut vartta lisää. Tästä eteenpäin mennään 2.2 - 2.5 EC:n lannoitteilla kun olosuhteet näyttäisivät olevan kunnossa, sitten taas lisätään lannoitusta lähinnä rocotoille kun kasvien haarat ovat vahvassa kasvussa. Korostan taas kerran että oikotietä onneen ei ole vaihtamalla vahvoihin lannoitteisiin vaan kaikkien olosuhteiden on oltava kunnossa ja taimien riittävän vahvoja kestämään lannoitusta eli pitää tietää mitä tekee.
Rocotoilla käytössä on nyt Yara Ferticare Kombi 1 -lannoite joka on yksikomponenttinen ja laskee paremmin PH:ta kuin Nutriforte. Chinenset saa toistaiseksi Nutriforteja ja olen ajatellut vaihtavani vesiviljelyyn Yaran hydro ja Calcinit lannoitteet joita moni muukin käyttää. Niistä kun voi kätevästi tehdä nuo stokkiliuokset jonka olen tehnyt myös Ferticare Kombi 1:stä. Taimi NFT:ssä on käytössä tällä hetkellä GHE:n micro-mato liemet ja lamppuna 125W ESL.

Päivälämpötila kasvatushuoneessa on nyt noin +22-23 astetta ja yöllä jotain +18 astetta, jos pubet ehtii tuolla jo aloittelemaan podien tekoa ennen siirtoa kasvihuoneeseen niin hyvä niin mutta tarpeellista se ei ole sillä kasvihuoneessa vasta tehdään sato, nuppuja en ota ainakaan pubeista koskaan pois koska haluan satoa. Lämpötilan pitäisi olla aika ihanteellinen juuri paprikakasville.

Chilivaari

Hyvää yleisönpalvelua, että kerroit hiukan perusteellisemmin lannoituksesta. Noista EC-arvoista tosin en tajua, kun ei ole mittaria. Paljonko nyt laitat lannoitetta grammaa litraan periaatteella? Vai menetkö ihan mittarin mukaan?


Vilkaisin tuota Ferticarea. Vaikuttaisi olevan melkein tarkkaan samat pitoisuudet kuin Puutarhan Kesässä tai Nutriforten kastelulannoitteessa, mutta myydään 25 kilon säkeissä. Tuon ohjeita voisi siis pienviljelijäkin hyödyntää kilon purkkinsa kanssa, jos kerrot laimennusmäärät.


Vaan tämmöinen vakava kysymys nousi esiin, kun vertasin Kombi 1 ja Hydro hivenaineiden pitoisuuksia: Miksi Hydrossa melkein kaikkia hivenaineita on kaksinkertainen määrä? Annostushan on sama, Hydroon vain lisätään salpietaria. Puutarhan Kesässä on samat hivenpitoisuudet kuin Kombissa, Nutriforten Tomaatti- mansikassa ne vaihtelevat. Onko asia niin yksinkertainen, että veteen laitetaan enemmän hivenaineita, kun mullassa niitä on jo valmiina? Siinä tapauksessa Puutarhan Kesä ei olisi aivan täydellinen vesilannoite.

jewe

tammikuu 15, 2013, 21:45:30 ip #98 Viimeisin muokkaus: tammikuu 15, 2013, 21:47:41 ip käyttäjältä jewe
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 15, 2013, 20:06:58 ip
Hyvää yleisönpalvelua,


Hyvä jos tuosta on jollekin iloa, painotan vielä että nämä on vain omia käyttämiäni tapoja ei mitään oikeita chilinviljelyohjeita, siksi esitän näitä vain päiväkirjassani ettei nouse älämölöä. Toistaiseksi olen onnistunut vain pubejen kanssa ja sielläkin on varmaan olosuhteilla ratkaiseva osuus, muiden lajien kanssa hyvin keskinkertaisesti ja niistä voi parempia ohjeita foorumilla kertoa tekijämiehet esim. bluesman, PP, Juso jne.
mm. PH, EC, valaistusarvot joita olen esittänyt ovat taas ammattipuolelta otettuja ja niitä yritän itse matkia luomalla kasvatusolosuhteet mahdollisimman oikeiksi.

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 15, 2013, 20:06:58 ip
Paljonko nyt laitat lannoitetta grammaa litraan periaatteella? Vai menetkö ihan mittarin mukaan?

Vilkaisin tuota Ferticarea. Vaikuttaisi olevan melkein tarkkaan samat pitoisuudet kuin Puutarhan Kesässä tai Nutriforten kastelulannoitteessa, mutta myydään 25 kilon säkeissä. Tuon ohjeita voisi siis pienviljelijäkin hyödyntää kilon purkkinsa kanssa, jos kerrot laimennusmäärät.


Aika paljon luotan mittariin yleensäkin ja Nutriforteja mittailen purkin ohjeen mukaan. Ferticaresta teen stokkiliuoksen liuottamalla kilon jauhetta 10 litraan vettä. Stokkiliuoksesta teen 1,5 % lannoiteliuoksen pienille taimille ja 2% liuos sitten vähän isommille ja tällöin EC on vajaat 2 eli aika sama kuin nutriforten hyvään kasvuun annettu mittaohje purkin kyljestä.

Tuohon Yaran hydrolannoitteen hivenainepitoisuuksiin en ole vielä perehtynyt.

Vielä offtopiccina vaikkei rönsyjä tule kuvien muodossa, tänään alkoi pelargonien idätykset.

jewe

Vuoksi-luode pöydät näyttäisivät toimivan kuin junan vessa ja kastelu taimille pelaa, ehkä nyt uskaltaa sitten lähteä viikon reissulle helmikuussa toivoen että jotain kasvatettavaa on vielä senkin jälkeen.


Bido Tacana ja viikko istutuksesta isompaan kuutioon ja ainakin juuret ovat kasvaneet, saisi taimetkin jo ruveta kohta kasvamaan muuallakin kuin Ylöjärvellä.


Ihan turha peli ei taida olla NFT:kään ja runsaassa viikossa juuret rönsyilleet villasta ulos kuten TS Butch-T:ssä. Kun noille juurille tulee lisää pituutta niin istutan pikkutaimen verkkoruukkuun jonne sekaan hydrosoraa niin luulisi vesitalouden sitten toimivan. Yhden chinensen meinasin jo kuivattaa ja tappaa NFT:ssä kun istutin ruukkuun eikä vesi noussut juurille jotka oli vielä kivivillan sisällä eli pitää olla tarkkana mitä tekee. Vähän jänskättää miten tuo vesiviljely tulee tänä vuonna onnistumaan kun kasvejakin on niin paljon, tähän mennessä ollut aikamoista hakuammuntaa edellisiltä vuosilta eikä ole ollut minun juttuni tuo.
Valotusta kasvit saa nyt noin 15 tuntia päivässä joka lienee riittävä.