kesäkuu 29, 2024, 03:50:28 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2013

Aloittaja jewe, lokakuu 21, 2012, 10:52:31 ap

« edellinen - seuraava »

jewe

Suuri hatunnosto ja kiitos Herpiilille vaivannäöstä ongelmien selvittämisen suhteen.

Ongelmien selvittely siirtyy nyt "toisaalle".

Tilanne on nyt se että jo varmaan puolella rocotoista on havaittavissa uusien lehtien vaalenemista ja sama tilanne muillakin lajeilla jotka turpeessa. Taitaa olla loppu lähellä. :-\

jaolsten

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

cornell

Ongelman tunnistus on tärkein osa ratkaisua... nopeasti tulleet oireet on mahdollista saada hoidettua melko rivakasti. Pärjäilkäähän!
¨käynks mä usein täällä?¨

jewe

PH siis väärä "johonkin suuntaan" ja tilanne pysynyt vakiona kun olen nyt kastellut kasveja PH 5.9 liuoksella muutaman päivän eikä kasvit ainakaan huonommin voi ja mm. valkolehtinen Leek kasvattaa podia koko ajan. Viikolla tulleet uudet rocotojen lehdet näyttäisivät vielä ainakin ihan normaaleilta. Kokeilussa nyt myös rautapillereitä muutamalle kasville, myös tomaatille.

Ainakin olen sen tästä oppinut että aina täytyy ravinneliuosten PH tarkistaa jos tällä lannoitteilla mennään, jos edes mennään jatkossa.

Hubert

Tämä Turun alueen johtovesi on pH:n suhteen kyllä hankala. Tänään mittasin taas piruuttani lannoiteliemiä tehdessä ja subota näytti lukemaa 8,5.

Mulla oli samanlaista vaalentumaa baccoilla ja rocotoilla viime keväänä, ennen kuin aloin käyttämään pH downia. Pari kertaa pH 5,0-litkua päältäkasteluna ja sen jälkeen 6,0:aa normaalisti altakastellen, niin ongelma katosi tyystin.

Prkleen puutarhamessut tuhraavat seuraavat 3 päivää, muuten saisin kasvarin käyttöön siinä naapurissa...

jewe

Lainaus käyttäjältä: Hubert - huhtikuu 04, 2013, 19:49:27 ip
Prkleen puutarhamessut tuhraavat seuraavat 3 päivää, muuten saisin kasvarin käyttöön siinä naapurissa...


Tulen sunnuntaina naisporukan kanssa messuille ja haluan tietää miten chilejä kasvatetaan.

bluesman

 Mulla on yhdessä pienessä chinensentaimessa (Fatalii white) vastaavanlaista vaalenemisilmiötä. Muttei missään muussa kasvissa.
Täytynee seurata tilannetta. Samoja lannoitteita olen käyttänyt jo 4 kautta eikä ilmiötä ole aiemmin esiintynyt.

Hubert

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 05, 2013, 03:25:03 ap
Mulla on yhdessä pienessä chinensentaimessa (Fatalii white) vastaavanlaista vaalenemisilmiötä. Muttei missään muussa kasvissa.
Täytynee seurata tilannetta. Samoja lannoitteita olen käyttänyt jo 4 kautta eikä ilmiötä ole aiemmin esiintynyt.


Porukalla taisi viime kaudellakin olla ongelmia Fatalii Whiten kanssa ja sama näyttää jatkuvan. Omassa jeweltä saadussa yksilössä on myös hyvin vaaleat, ryppyiset ja ruskeapilkkuiset lehdet. Olisikohan sen jalostuksessa sattunut joku pikku mutaatio tjsp....

Lainaus käyttäjältä: jewe - huhtikuu 04, 2013, 20:40:57 ip
Tulen sunnuntaina naisporukan kanssa messuille ja haluan tietää miten chilejä kasvatetaan.


Parempi tullakin vähän kyselemään neuvoa, kun ei tämän hetkiset kasvattelut, eikä varsinkaan viime vuosien rocotoiden kasvatus , näytä kovin kummoiselta! ;)

jewe

Viikko sitten muutti ensimmäisenä chinensenä kasvihuoneeseen Black Naga ja hyvin on lähtenyt ensimmäinen viikko käyntiin. Kasvi viihtyy huoneessa kuin keskikesällä, uutta kasvua tullut joka haaraan, podeja muodostunut useita ja kukkaterttuja tulee ryppäissä, ensimmäistä kertaa tähän aikaan vuodesta minulla chinense podittaa kasvihuoneessa. Parisen viikkoa ollut myös lattialämmitys päällä joten kylmää ei tule alhaaltakaan päin yö aikaan.


Ja kurkistus nagan konepellin alle.

Ja podeja alkaa tulemaan tulee myös muualla huoneessa. :)

Aji Escapeche


Pimenta da Espelette


Leek tappi pystyssä. ;D

Ja pitipähän taas käydä Ikeassa ? ostamassa kukkaverhot keittiöön...no ei nyt sentään vaan kasvatusmateriaalia ja tuon nagan innoittamana pari muutakin varastossa pätkittyä chinenseä muutti kasvariin kukoistamaan.

Takana Antillas 14.5 ja edessä Habanero Mustard

Kevään merkkejä näkyy jo huoneessa muuallakin kun Supaga puskee jo lämmittelemään muovien läpi ja kukkaterttujakin tulossa, kasvuvauhti ollut huikea sen jälkeen kun köynnös heräsi.

M;kko

Mikäs tomaatti kukkii noin komeasti tuossa erittäin kompaktissa varressa?

PP

Samaa mietin tomaatista. Onko se pensaslajike vai oletko haudannut runkotomaatista puoli metriä vartta multaan?

Chilivaari

Tomaatista voi myös katkaista latvan ja juurruttaa sen. Ei mene montaakaan päivää uusien juurien muodostumiseen.

jewe

Kuvassa on amppelikirsikkatomaatti Tumbler F1, ollut minulla suosikki amppeliin jo kohta kymmenen vuotta, aikainen ja satoisa hyvänmakuinen kirsikkatomaatti. Tosin ei ole tänä vuonna kovin aikainen kun kylvin tomaatit vasta helmikuun lopulla.
Ei ole kuvan taimesta latvaa katkaistu eikä vartta upotettu puoli metriä multaan vaan ehkä joku 3 senttiä korkeintaan. Kyllä Tumbleriinkin saa vaikka metrisen varren, kokemusta on mennneiltä vuosilta mutta hankala vartta on kiepauttaa amppeliin. Latvan katkaisu ja juurrutus ei ole suotavaa vaikka ensimmäiset juuret äkkiä varteen tuleekin, hidastaa vaan liikaa taimen kehitystä kun juuret pitää tehdä alusta asti uudelleen. Pakon edessä olen tuohonkin joskus joutunut.
Tomaatin kasvatuksessa on kaiken a ja o voimakas ja oikea-aikainen lannoitus niin tulee tukevia taimia, en silti suosittele jokaiselle voimakasta lannoitusta. Valotus ei ole läheskään yhtä tärkeää tomaatille kuin capsicumille. Tuli taas eksyttyä tomaattipuolelle tässäkin päiväkirjassa. Pari esimerkkikuvaa vielä "kompaktimmeista" taimista.

M;kko

Lainaus käyttäjältä: jewe - huhtikuu 07, 2013, 08:40:59 ap
Tomaatin kasvatuksessa on kaiken a ja o voimakas ja oikea-aikainen lannoitus niin tulee tukevia taimia, en silti suosittele jokaiselle voimakasta lannoitusta. Valotus ei ole läheskään yhtä tärkeää tomaatille kuin capsicumille. Tuli taas eksyttyä tomaattipuolelle tässäkin päiväkirjassa.


Voitko hieman valottaa tuota lannoituspolitiikkaa, kiitos. Jos valotus ei ole tärkeää, niin entäs lämpötilan säädön kanssa?

jewe

Lainaus käyttäjältä: M;kko - huhtikuu 07, 2013, 12:00:07 ip
Voitko hieman valottaa tuota lannoituspolitiikkaa, kiitos. Jos valotus ei ole tärkeää, niin entäs lämpötilan säädön kanssa?


Tomaatin sisäkasvatuksessa on ongelmallisinta tuo taimien venyminen liian pitkäksi. Mielestäni suurin syy tuohon on kuiva ilma ja tasalämpö joka asuinhuoneistoissa yleensä on. Valotuksella ja lannoituksella pituuskasvua saa sisätiloissa pidettyä kurissa jonkin verran. Itse pyrin minimoimaan taimikasvatusta sisällä ja tänä vuonna tomaatit saivat valotusta vain vajaat pari viikkoa sisällä kun olivat esikasvatuksessa. Kasvihuoneessa ei mitään lisävaloa ole tarjolla ja ensimmäiset vajaat kaksi viikkoa olivat osittain harsojen sisällä pohjoisseinustalla. Minusta tomaatti hyötyy kosteasta ilmastosta ja lämpötilojen vaihtelusta. Tomaatti myös pitää voimakkaammasta lannoituksesta kuin chilit. Alkuvaiheessa EC n.2.0 - 2.5, sitten vähän miedompaa ja kukinnan ja raakileiden muodostumisen aikaan EC 3 tai yli ja vielä vähän typpivoittoista. Sisäkasvatuksessa nämä lannoitusmäärät ei päde vaan kaikkien olosuhteiden oltava kunnossa.
Nämä ovat vain omia mielipiteitä eikä ammattilaisilta kopioituja ohjeita.

jewe

Tämä kausi on jossain määrin poikkeuksellinen kun pääosassa ei olekaan pubet joissa ollut pääpaino kasvatuksissa viimeiset kolme vuotta. Tänä vuonna suurin mielenkiinto onkin chinenseissä jotka myös kasvaa parhaiten noissa NFT -virityksissä, kasvejakin on yli puolet enemmän kuin pubeja joita tänä vuonna on silti lähes 20 tainta. Maaliskuu oli myös hyvin poikkeuksellinen rocotoille kasvihuoneessa kun aurinkoa ja lämpöä riittänyt jo liikaakin päivisin. Podeja ei ole kehittynyt läheskään siihen tahtiin kuin odotin ja eilen kun yritin niitä laskeskella niin jotain 50 + podia on nyt tulossa, nyt on pitkästä aikaa luvattu pilvisiä ja sateisia päiviä joten ehkä nyt rupeaa vihdoin podeja jäämään kiinni. Aikaa on kuitenkin vielä reippaasti kun pääsato tehdään syksyllä.
Rocotojen kasvu ainakin amppeleissa on ollut myös normaalista poikkeavaa. Sivuille lähteneet päähaarat eivät olekaan kasvaneet vanhan kaavan mukaan vaan muita haaroja tulee runsaasti kasveihin eli ovat varmaan tuuheampia kuin ennen. Myös suoraan ylös lähteviä piippoja on tullut jo nyt runsaasti kun yleensä näitä alkaa kasvamaan vasta joskus alkukesällä. Aika näyttää miten noihin sitten tulee satoa, ainakin nuppuja muodostuu ihan kiitettävästi.
Sitten kuviin...

Parhaat kasvit vanhan kaavan mukaan amppeleissa



Kakkosluokan varataimia ja rimpuloita joiden loppusijoitus jossain pihamaalla, odotukset ei ole korkealla noiden suhteen, jos jotain saa niin ihan hyvä. Varmaan kasvimaalle ja ruukkuihin terasseille menee ainakin osa. Joku yksilö taitaa mennä myös mökille, mielenkiintoista olisi nähdä miten Andien kasvatti viihtyy suolaisessa suomalaisessa meri-ilmastossa.





Podit ovat vielä melko pieniä mutta kukkivat haarat upeita kuten aina. :)
Tämmöistä tällä kertaa "sipsipussia" odotellessa.

Herpiili

Melkoisen mainiota settiä siellä näyttää olevan kehittymässä, etkä varmastikaan jää ilman rocotoja tälläkään kaudella :) On siinä rocotoilla helppo kasvaa kun on hulppeat olosuhteet tarjolla.

Lähtivätkö kellertävät latvustot korjaantumaan?

jewe

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - huhtikuu 11, 2013, 19:26:34 ip
Lähtivätkö kellertävät latvustot korjaantumaan?



Kuvat kertoo parhaiten, tuo sama latvusto yhdeksän päivän kuluttua eli näyttää jo paljon paremmalta ja kasvuakin tullut. Taisi tulla panikoitua turhaan.
Lisäksi kokeilen muutamille pahimmin kellertyneille taimille akvaariokasveille tarkoitettuja rautatabletteja, tuloksista myöhemmin jos pystyy jotain sanomaan..voi olla ihan huuhaata.

jewe

Kohta palaa käämit, kävin tänään pyttyjen PH:t läpi ja taas ne on miten sattuu vaikka runsas viikko sitten laitettu kohdalleen. Multakasvien ravinneliuoksen PH 6.1, micromato NFT:n 4.5, Ikea pyttyjen 6.8 - 7.0. Ainostaan altakasteluresot kohdallaan n.6.0 eli käyttämäni jauheet ei vaan toimi. Pikainen soitto muutamiin apteekkeihin eikä typpihappoa saa mistään, tai yhdestä paikasta olisi voitu hankkia mutta 5 litraa olisi pitänyt ottaa, ei kiitos. Vesikasvit näyttää kuitenkin ihan hyviltä eikä mitään häikkää ole

Bubblegumin uusissa lehdissä muita enemmän ryppyilyä ellei tuo sitten johdu liian korkeasta PH:sta joka oli 6.9. EC oli 1.1 joten ei johdu siitäkään. EC:t NFT kasveilla jotain 1.1 - 1.3 joilla kasvu pysynyt nyt hyvin kurissa.
Pöydiltä tuli kaavittua taas kasveja kuviin.

Arriba a Saia rupeaa olemaan nyt jo liian iso pöydälle kun leveyttä noin metrin ja täynnä kukkia. Komea ja tuuhea tietäisi vaan minne laittaa. ???


CGN21500 Ledien alla tullut taas tummat komeat lehdet ja roikaleella pituutta metrin verran.


Naga Morich joka odottaa myös kohta siirtoa jonnekin, ehkä kasvihuoneeseen jos saan rocotoja siirrettyä lasiterassille sitten kun yöpakkaset kaikkoavat.


Fatalii White ja Red Squash, joista kertaalleen katkennut Fatalii kasvaa taas vaikka pieni vielä onkin. Toiselta pöydältä on nyt löytynyt tilaa pienemmille chinenseille jotka kärsineet ahtaudessa ja saavat nyt vihdoin kunnolla punalamppua latvoihin.


Fatalii Orange on pienoinen vielä mutta tuuheutta tulee nyt lisää kun saa vihdoin valoa.


Gelbe Zwerge pääsi turpeeseen ja muutamia podejakin tulee. Muuttaa kasvariin sitten kun biotukselta tulee öttiäisiä eli ensi viikolla. Chinensehuoneelta nimittäin pongattu muutamia kirvoja.

Feint

Hyppääkö pH:t siis itestään ihan yhtäkkiä? Tänään laittelin omaan vesiviljelmään pH downia kun kraanaveden pH on reilu 7. Kaks tippaa veti pHn alle 5, yhellä tipalla ei päästy ees alle 7. Sain aika hyvän aikaa kikkailla, että osu pH oikeeseen haitariin, ei helvetti jos parin päivän päästä on taas ihan pielessä :D