tammikuu 10, 2025, 19:14:13 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2013

Aloittaja jewe, lokakuu 21, 2012, 10:52:31 ap

« edellinen - seuraava »

Miquel

ProQ:lla kaloja savustelleena voisin opastaa senverran että helpoin säätää kun laitatte kaappiin lautasventtiilit, vaikka 70milliset, oven alalaitaan ja jääkaapin kattoon. Ovessa tuloilma saa olla reilummin raollaan, poistoventtiiliin n. 2mm rako jos sitäkään.
Savuntuotto on tosissaan niin pientä että jos oven jättää 10cm raolleen niin tuskin savustuu. :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko

ProQ:sta en tiedä sen paremmin, kuinka kauan savustaa samalla latauksella. Omani on DIY-projektina syntynyt, vastaa täysin rakenteeltaan ProQ mutta ulkomitat on 28x28 cm. Sen jälkeen, kun se oli ensimmäisestä kulmasta palanut pari senttiä eteenpäin ja sammui todennäköisesti hapenpuutteeseen, vaihdoin Savusampoon....

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Miquel - heinäkuu 25, 2013, 13:46:18 ip
ProQ:lla kaloja savustelleena voisin opastaa senverran että helpoin säätää kun laitatte kaappiin lautasventtiilit, vaikka 70milliset, oven alalaitaan ja jääkaapin kattoon. Ovessa tuloilma saa olla reilummin raollaan, poistoventtiiliin n. 2mm rako jos sitäkään.
Savuntuotto on tosissaan niin pientä että jos oven jättää 10cm raolleen niin tuskin savustuu. :D


Johonkin puulootaan noiden venttiilien teko onnistuu, mutta toimivaan jääkaappiini en viitsi reikiä tehdä koska toinenkin vaihtoehto on.
Hetken ajattelin laittaa sen savustusuuniin, mutta se on sen verran iso, että se savukiehkura hälvenee ennenkuin kattoon ehtii  ;).
Mökillä ei ole sähköjä, joten tuo menisi siellä kylmäsavustus härpäkkeenä paremmin.
Tai aggregaatti on, mutta sen ääntä ei viitsi juurikaan kuunnella.....

jewe

Pitkästä aikaa ollut aikaa ja mielenkiintoakin lukea muutakin foorumilta kuin tätä päiväkirjaosiota ja monessa paikkaa olen törmännyt sanaan "nollapostaus" ja taitaa nämä meikäläisen päivityksetkin olla vähän nollapostauksia kun huomaamatta samat asiat ja chilit toistuu vähän väliä. Noh tämän jälkeen tulee ainakin viikon tauko päivityksiin ja nyt jotain muuta kuin samoja kasveja kasvihuoneesta.

Joko olen tulossa vanhaksi tai kasveja on ihan liikaa kun ei enää edes muista mitä kaikkea tuolla pihalla kasvaa. Talon päädyn blumat linjassa on lähes 20 chiliä ja tomaattia ja Sikulle kasvatuksia esitellessä tuli mukavia yllätyksiä vastaan.

Red Squash C.Chinense on varsin pieni kasvi mutta useasta haarasta löytyi komeita ja persoonallisen nättejä podeja, kypsymistä odotellaan.


Madeiran Annuumi, nämäkin podit huomasin vasta pari päivää sitten ja tarkempi lajikenimi ei tiedossa. Kasvatettu viime talven Madeiran matkalta tuoduista kuivattujen podien siemenistä. Vaatimaton kasvi jossa jonkin verran podeja tulossa.


Leek C.Annuum, kasvi on varsinainen vitsi ja kokoa noin 20 senttiä ja silti monta isoa pötkylää. Mökillä toinen yksilö josta on jo saanut herkkuja grilliin.


PI199506 C.Baccatum eli Guyanan bacca ja edelleen sarjassa pieniä kasveja alle 50 cm mutta ihan kohtalaisesti antaa maistiaisia kuitenkin. Uusi tuttavuus jota monet muut kasvattaneet jo vuosia.


Turbo Pube C.Pubescens ja pihallakin tulee satoa ja kasvin piirteetkin näkyy paremmin kun on tilaa ympärillä.


Costa Rica Red C.Pubescens on pari-kolme kypsää antanut ja kyllä tuoltakin ehtii jotain irrota ennen syksyä.


Habanero Mustard C.Chinense ja yllättävän raikas mehukas habaneromainen maku ja hedelmäisyyttäkin tuolta löytyi, ei kovin tulinen ainakaan maistamani podi ollut. Muoto taitaa olla oikea mutta tumma väri tuosta puuttuu ja voi johtua kasvatuspaikastakin joka ollut varsin pimeä. Siementen alkuperä mahdollisesti ketjukirjeestä mutta ihan varma en ole.
Korin etualalla Cherqui C.Annuum


Joko olisi aika saada lisätilaa chinenseille jotka puskee kattoluukusta ulos. Edellisinä vuosina tuolta tuli tomaatit ja rocotojen haarat ja nyt rupeaa olemaan suurin osa huoneen chinenseistä jo yli 2,5 metrisiä. Kasvavat pubeseinän takana joten ei pääse leikkelemäänkään kuin kattoluukun kautta. ::)

bluesman

 Kiva tuo viimeinen foto.
Mustardisi voisi olla itseasiassa Jamaican yellow.  Väri ja muoto ovat melko lähellä.


jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - heinäkuu 26, 2013, 19:28:56 ip
Mustardisi voisi olla itseasiassa Jamaican yellow.  Väri ja muoto ovat melko lähellä.



Voipi olla, melkein kaikki muut täsmää mutta tuo muoto on vähän erilainen. Jamaican vähän kartiomainen ja kapeampi pää. Omat podit melko suorakaiteen muotoisia, ei tosin näy kovin hyvin tuossa kuvassa jossa podit vielä pienempää sorttia.

bluesman



Löysin tällaisen kuvan Herra47 siemenistöstä kasvatetuista muutamasta Mustard habasta.

jewe

No tuossa on juuri sellainen sinappihaba jollainen sen kuuluu olla. Mulla tosiaan muoto oikea mutta väärä väri voi johtua valonpuutteestakin. Parilla keltaisella rocotollakin tulee eri sävyisiä eri paikasta tai sitten tuo on jot6ain muuta mutta tykästyin tuon makuun joka muistuttaa havannapaprikaa ja varmaan passeli ananassalsaan hedelmäisyytensä ansiosta.

Ja kasvatuskauden päätavoite on nyt saavutettu ja samalla viljelijän "onnellisen" elämän jatkuminen ainakin vuodella eteenpäin eli 4,5 litraa savurocototahnaa meni tänään purkkeihin. :) :)

Huru-ukko

Sellasta tietoa vailla, että kuinka kauan savustit rocotojasi sitä tahnaa varten ?.
Katselin sen hessin ohjeenkin, mutta ei siinäkään sitä mainittu.
Neuvosta kiitollinen  :).

jewe

Tein nyt kahta erää savutahnaa. Toinen savustettu sammolla (omenapuukiekot) ja toinen ProQ:lla (pyökkipuru). Sammolla savustelin n.2 vuorokautta mutta aika ei ole tehokas ja yöllä en kiekkoja vaihtele ja päivisinkin pääsee savu välillä hiipumaan. ProQ:lla savustin 2 kertaa purulaatikollisen eli tehokas aika noin 20 tuntia.

ProQ:lla tuo toisen purulaatikollisen savustaminen sujui paljon paremmin ilman purun sammumista kun ekalla kerralla se sammui ainakin kolme kertaa. Laitin vähemmän purua kanaviin toisella kerralla ja se taisi auttaa, mitää reikiä en jääkaappiin tehnyt vaan kylmässä suljetussa jääkaapissa savustelin molemmat setit. Samalla savustin myös ProQ kaapissa tavallista edam juustoa ja tuli kyllä hyvää savujuustoa eli kyllä savustus toimi hyvin tälläkin vekottimella.

Teen aika voimakasta savutahnaa ja mm. Tammisillalla savustetaan sammolla vain vuorokauden mutta itse tykkään voimakkaammasta savuaromista myös jauheissa.

Hessin ohjeessa chilejä on 1,4 kg mutta itselläni oli nyt molemmista tahnaerissä n. 2kg rocotoja ja muut aineet sen Hessin ohjeen mukaan jotain yrttejä soveltaen ja hyvää tulee.

Huru-ukko


jewe

Kausi jatkuu edelleen ihan mukavissa merkeissä ja muutaman päivän poissaolon jälkeen taas huomaa paremmin miten podeja ilmestyy kasvihuoneen vihermassojen keskelle ja noita kasvustojakin pitäisi aika rajusti karsia mutta satoa tulee ihan riittävästi vaikka viidakontunnelmaa pitää edelleen yllä. Ulkorocototkin taas kukoistaa kun saivat pitkästä aikaa kunnolla vettä niskaan taivaalta.

Antillas 14.5 C.Chinense ja nyt tuolta tuli kunnon kokoista podia kun ensimmäisellä keräyskierroksella oli pääasiassa nappulaa.

7-Potteja Bubblegumeja ja Brain Straineja kypsyy vielä koko ajan tasaisesti ja Brain Strainissa monet podit ovat todella isoja chinenseiksi. Päivän chinensesato pikkaisen yli 900 gr ja kauden kokonaissadossa mennään nyt 11,4 kilossa, tosin rocotoja on kerätty tänä vuonna ennätysmäärä grilliin ja mm. ne on jäänyt punnitsematta.

Paljon on kuitenkin nytkin tavara puskissa kypsinä ja varsinkin nuo jo pikkaisen yli kilon antaneet nagat ovat taas ihan täynnä podeja ja taas niistä kuvia mutta kun vaan ovat niin komeita täydessä kukoistuksessa. :)


Rocoto-osastosta tuli runsas viikko sitten tehtyä varsinainen tyhjennys mutta taas tuolta väriä löytyy puskien seasta. Nämä saa kuitenkin rauhassa kypsyä vielä parisen viikkoa ja sitten taas isompaa sadonkeruusessiota.



PI257176 C.Chinense, uusi tuttavuus ja ensimmäiset kypsiä bubblerissa.


Ensimmäiset Alman pallotkin kypsyy mutta todella hitaasti tänä vuonna. Olisiko kova sana vaikka uuniin ja täytettäväksi. ::)


ja tämän vuoden teema kattoluukut ja chinenset jatkuu talon päädyssä.


jewe

Hieno chinense, yllättäjä ja yksi parhaista tänä vuonna, rapea, maukas eikä niin tappotulinen kuin monet muut. Ekan satsin pistin jauheeksi kun en jaksanut nappuloita perata. Miten suosittelisit käyttää noita ?
Ei kuitenkaan pääse ensi vuoden listoille kun se kumisee tyhjyyttä ja pysyy myös varsin tyhjänä. 4-5 chinenseä ja saman verran rocotoja ja pari muuta...thats it.

bluesman

 Jauheena oon itsekin käyttänyt kun ei sadonnut kovin hyvin, savuun en laittanut. Käy kyllä melkein mihin vaan ruokaan tai leivän päälle.

jewe

Heikosti sadonnut täälläkin NFT -kasviksi, jotain 400g tullut ja taitaa olla aika vähissä podit. Tosin on niitä vielä huonompisatoisiakin kasveja useita...


jewe


Madame Jeanette unoriginal C.Chinense, ja näin tässä taas kävi, Herpiili haloo ! mikä tämä on ? Väri on nyt keltainen mutta ei näytä Jeanettelta vai onko Adjoeme tai jotain muuta.


Aji Panca C.Chinense, älytön kasvi joka 8 litran ämpäribubblerissa on yli kaksimetrinen jätti ja isoja raakoja podeja alle kymmenen, joutaa kohta kompostiin jollei nuo ala kypsymään.


Nepalese Bell C.Baccatum, ihan kuin bishops hat jne. ja taitaa vain olla siemenkauppiaiden keksimä nimi samalle kasville että kauppa taas käy. Joka tapauksessa erittäin makea podi joka melko tuleton, taisi olla jopa melkein makein podi mitä olen koskaan syönyt.


Guajillo C.Annuum ja vihdoin kypsyy guajillot ja pääsee tekemään sätkiä. Tuuli paiskonut kasvia pitkin pihaa ja useita podeja menetetty jo aiemmin...vähän harmittaa.


Rocoton ja chinensen symbioosi. :o


Ja voi sitä näinkin punastua. :)

Vajaan kilon verran tuli taas kahta nagapuskaa verotettua ja suurin osa nagoista meni nyt yöksi savuun eli puuhastelut jatkuu lomailun ohessa.  :)

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 05, 2013, 22:28:16 ip

Madame Jeanette unoriginal C.Chinense, ja näin tässä taas kävi, Herpiili haloo ! mikä tämä on ? Väri on nyt keltainen mutta ei näytä Jeanettelta vai onko Adjoeme tai jotain muuta.


Eikös olekin mukavaa kun nimeämiset ovat mukavan yksinkertaisia ja siemenet ovat aina sitä mitä pitääkin? ;)
Äkkiseltään sanoisin, että tuossa on taas Yellow Adjoema kyseessä. Madame Jeanetten pitäisi olla 2-3x pidempi podin muodoltaan ja jonkin verran löytyy epätasaisuuttakin. Itselläni joskus 2004 kasvamassa ollut Mme Jeanette kypsyi ensin keltaiseksi ja podien mennessä jo ylikypsäksi alkoi väri vaihtumaan hieman myös oranssin suuntaan. Hollantilaisen firman kuvassa tuo näyttää oranssihtavalta:
http://www.verseoogst.nl/recepten/madam-jeanette

Hollantilaisharrastajien foorumilta löytyi taas tuollainen kuva jossa podit keltaisia:


Ja Surinamilaiselta torilta taas on tämä kuva ilmeisesti peräisin, tässä taas näyttäis olevan kelta-oranssihtava:


Joku muistaakseni arveli, että Madame Jeanette (Surinamista) ja Cili Goronong (Malesiasta) olisivat sama lajike, mutta ainakin omaan silmääni Jeanette on huomattavasti säännöllisempi muodoltaan kuin tuo Cili Goronong ja muutamien foorumien perusteella Jeanette on tulisempi. Omista kasvatteluistani muistan Jeanettessa olleen hyvinkin voimakas, hedelmäinen aromi eikä myöhemmin maistelluissa chinenseissä ole vastaavaa aromia tullut esiin. Toivottavasti oikeita siemeniäkin jostain löytyisi.

Scotch Bonnetista olen etsiskellyt oikeaa versiota vuosien ajan, aidoissa kun sattuu olemaan hyvinkin omintakeinen hedelmän muoto ja makukin on muutamien jamaikalaisten kastikkeiden ja chilipyreiden perusteella omaa luokkaansa. MoA Scotch Bonnetin siemeniä saapui tänään postissa, joten ehkäpä jo noin kymmenes kasvatuskerta tuottaisi oikeantyyppistä chinenseä.

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 05, 2013, 22:28:16 ip

Aji Panca C.Chinense, älytön kasvi joka 8 litran ämpäribubblerissa on yli kaksimetrinen jätti ja isoja raakoja podeja alle kymmenen, joutaa kohta kompostiin jollei nuo ala kypsymään.


Aji Pancaa kasvattelin pari kautta takaperin ja kasvutapa oli samaa luokkaa, 10-20 isoa podia ja kypsymisen hitauteen harmistuin itsekin kun yli 2kk jälkeen ei alkanut podeissa väri muuttumaan ja muutama muistaakseni nahistuikin. Raakileissa ei siinä kohtaa edes ollut minkäänlaista poltetta tai aromia, joten kompostiin päätyi koko kasvi. Aji Pancaa löytää saksalaisista nettikaupoista kokonaisina kuivattuina, jauheina ja erilaisina tahnoina sen verran huokeaan hintaan, ettei kyseinen kasvi enää jatkossa pääse ainakaan omille kasvatuslistoilleni.

jewe

Kiitokset noista kuvista, jää edes päivyriin joku muisto mitä sen piti olla. Siemenkauppiaan kuvassa oli juuri samannäköinen podi kuin tuossa torikuvassa ja se oli hakusessa. En ole edes maistanut vielä millainen tuo valepodi on.
Kuvan pancan podi on ollut varmaan pari kuukautta samanlainen ja mitään ei tapahdu, ei kypsy varmaan ennen joulua.

Vaikka tämä kausi on ollut toistaiseksi hyvä, paras kaikista tähän mennessä niin kaikkea sottaa on nyt tullut mukaan ihan liikaa mutta näin tämä taitaa mennä nykyään vaikka maailmalta ostaa siemeniä.