tammikuu 10, 2025, 18:19:02 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Physalis-kokemuksia...

Aloittaja Aji Inferno, toukokuu 26, 2005, 01:31:09 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Kolme tänä kesänä kasvattamaani "puolichiliä" sukua Physalis ovat sitten saavuttaneet kukintavaiheen... Tutuin näistä, eli "ananaskirsikka" (p.peruviana) on hurja kasvi - lehdet ovat ainakin tällä lajilla aivan jättiläismäiset... 30cm luokassa.  "Tomatillo"-nimellä kulkeva meksikolainen laji (p.philadelphica) on ulkoisesti aika erilainen, vaikka tämänkin rosoiset lehdet ovat melkoisen suuret. Kukka on suuri ja keltainen. Amerikkalainen villiphysalis p.acutifolia on suunnilleen edellisen kokoinen, lehdet vain vieläkin rosoisemmat. Jännittävää nähdä mitä nämä chilin lähisukulaiset lopulta tuottavat!

Kaksi villiä physalista jäi tänä keväänä itämättä, harmi kyllä. Näistä voi silti saada capsicumien rinnalle pysyvämmänkin kiinnostuksen aiheen! :)

Fatalii

Varsin mielenkiintoisia kasveja kyllä chilipäällekin! :)

Ananaskirsikka ainakin tuottaa satoa enemmän mitä jaksaa syödä.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Gekko

Asian ytimessä!

Lehtien muoto vaihtelee jo eri tomatillolajikkeilla melko paljon. Omista kasveistani esim. Purplen lehdet ovat huomattavasti sahalaitaisempia kuin Toma Verden. Kannattaa muuten olla physalisten kanssa varovainen, varsi napsahtaa erittäin helposti poikki jos sitä hiukankin taivuttaa... :oops: Onneksi pistokkaat juurtuvat todella nopeasti.

Onkos muuten tietoa mikä vitsi piilee tuossa P. Philadelphica / P. Ixocarpa nimisekaannuksessa? Synonyymejähän nuo taitavat joka tapauksessa olla...
Solanaceae et vitae

JartsaP

Kuten muualla taisin kehua jo, on mulla noita chilien sukulaisia Solanum- ja Physalis -suvuista enemmänkin ollut kokeilussa tässä:

-Physalis pruinosa kahta eri kantaa, itämättä jäivät
-Physalis peruviana (ananaskirsikka) muutama pikkutaimi kasvarissa
-Physalis ixocarpa (P. philadelphica) (tomatillo) kaksi kasvia ilman lajikenimeä ja yksi 'de Milpa' kasvarissa, kukkivat ja rehottavat muttei vielä satoa.
-Physalis angulata (Mullaca) iti, mutta kuoli pienenä.
-Solanum sessiliflorum (Cocona tai topiro) yksi yksilö sisällä, alkaa kohta kukkimaan!
-Solanum melanocerasum (Garden huckleberry) tehnyt paljon marjoja jo, on sisällä ikkunalla. Marjat aika mauttomia, värjäävät kyllä mustikan tavoin.
-Solanum muricatum (Pepino) 3 yksilöä kasvarissa ja 1 sisällä, aika pieniä vielä, voi olla etteivät ehdi satoamaan tänä vuonna.
-Solanum quitoense (Naranjilla), yksikään siemen ei itänyt.
-Cyphomandra betaceae tai Solanum betaceum (Tamarillo eli puutomaatti) monta pientä sirkkatainta sisällä purkissa, Madeiralta keräämäni siemenet itivät jotain parin kuukauden kuluttua kylvöstä.
-Solanum sisymbriifolium, sain pienen taimen vaihdossa antaessani pois ylimääräisen coconan. Sisätiloissa, ei oikein näytä kasvavan mutta toisaalta on ihan pirteän näköinen.

Lisäksi on tietty montaa lajiketta tomaattia (Solanum lycopersicum tai Lycopersicon esculentum, miten vain) ja perunaa (Solanum tuberosum) :-)))

Ensi vuodelle on jo varattuna runsas joukko uusia Solanumeja ja muitakin chilien sukulaisia Solanaceae -heimosta. Olen tässä haalinut siemeniä ympäri ämpäri maailmaa... Mutta niistä sitten lisää myöhemmin, syksyllä varmaan alan kylvää niitä.

Nämä ne ovat oivallisen jännittäviä, ja kun Solanaceae pitää sisällään satoja ellei tuhansia eri lajeja, ja monista lajeista lukuisia lajikkeita, niin jännitystä piisaa pitkään. Harvinaisempien lajien kohdalla siementen saatavuus vaan on aika olematon, ja sitten pitää olla tarkkana mitä näistä pistää suuhunsa ja milloin, sillä heimossa on monta tappavan myrkyllistä kasvia. Useimmat syötävistäkin ovat myrkyllisiä, jos hedelmät ovat vähänkin raakoja. Heimoon kuuluu myös vähäisemmissä määrin myrkyllisiä sekä hallusinogeenisiä kasveja, jotka - vaikkakaan eivät ehkä tapa - voi olla vakavia terveydellisiä seurauksia. Itse yritän kasvattaa vain suhteellisen varmasti syötäväksi tiedettyjä lajeja, mutta monista harvinaisemmista varmaa tietoa on miltei mahdotonta löytää.

JartsaP

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"
Onkos muuten tietoa mikä vitsi piilee tuossa P. Philadelphica / P. Ixocarpa nimisekaannuksessa? Synonyymejähän nuo taitavat joka tapauksessa olla...


Solanaceae-heimossa tuollaiset tupla- tai triplanimet ovat todella yleisiä, valitettavasti. Myös esim. suomen- ja englanninkielisiä nimiä on monasti useita, joten välillä on tuskastuttavaa selvitellä, että mikäs tämäkin kasvi taas onkaan. Lisäksi esim. "topiro" tai "tupiro" tai "tupiru" jne. voi tarkoittaa kahta-kolmea eri kasvia, samoin kuin vaikkapa "naranjilla" tuntuu olevan useaan eri lajiin sopiva nimi.

Physalis peruviana taas tunnetaan suomessa mm. nimillä ananaskirsikka, kapinkarviainen sekä karviaiskoiso, joista jälkimmäinen lienee se virallisin, muttei suinkaan yleisimmin käytetty.

Fatalii

Garden huckleberryä Tommillekin jo maistatutin viime kesänä.
Toiset lähteet vihjaavat ettei niitä pitäisi syödä keittämättä tms... tiedä sitten, mutta kyllä niitä melkoisia määriä tuli naposteltua sellaisenaan! :)
http://juuri.org/fatalii/?word=Solanum+melanocerasum&u=g&c=search

Itse en kyllä mauttomaksi kuvailisi, hyvinkin erikoinen maku kylläkin josta oppi tykkäämään niitä jokusen napsittuaan.
Etenkin tuosta valmistettu tee oli hyvin erikoinen toffeen-tapainen maku. :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Gekko

Joskus tuntuu siltä, että noita solanumeja turhankin paljon pelätään, esim. vihreitä tomaatteja ja perunoita... jos päässä hiukan huimaakin, ei niistä kyllä henki lähde.  :wink:  Toisaalta terve varovaisuus on aina paikallaan. Veikkaan kuitenkin, että hyvin harvasta yleisesti liikkeellä olevasta solanumista saa sen vakavampia seuraamuksia pienenä annostuksena. Kyllä näitä raakoja tomaatteja jne pitää popsia varmaankin kottikärryllinen. Muista solanecaeista löytyy rankempaa tavaraa, esim. Atropat.

Myrkyistä puhuttaessa olisi myös hyvä erottaa koska puhutaan esim. solaniinista, hyosyamiinista, skopolamiinista ja solanidiinista ja nikotiinista. Näillä kun on aivan eri vaikutuksia, mm. S. nigrumia (mustakoiso) poltetaan piipussa (ei, en ole kokeillut). Jos tavara korjataan yöaikaan, voi marjoista tai kasvinosista valmistaa ns. lentosalvaa noituustarkoituksiin. (Tämähän on kuin Niksi-Pirkasta!) :lol:

Takapihalla muuten kasvaa S. dulcamara, kannattanee jättää sitäkin maistamatta...
Solanaceae et vitae

JartsaP

Useimpia myrkyllisiä Solanumeja muuten joku aina jossain päin maailmaa popsii suihinsa, jopa siten että vaikka yleensä kaikkien Solanumien vihreiden osien oletetaan olevan myrkyllisiä, niin afrikassa joidenkin paikallisten Solanumien lehtiä ym. osia käytetään salaattina! Eivät voi olla kovin myrkyllisiä... Australiassa taas aboriginaalit popsivat hyvin monia paikallisia Solanum-marjoja, vaikka länkkärien mielestä useimmat niistä ovat vähintään haitallisia.

Erilaisia alkaloideja Solanaceae -heimon kasveissa tosiaan riittää, valikoimaa on vaikka mihin tarkoitukseen. Onneksi on myös paljon kauniita, hyödyllisiä ja hyvän makuisia sekä satoisia kasveja, joita on suhteellisen helppo kasvattaa.

Vaikka uteliaisuus onkin hyveenäni, ja kaikenmoiset rakkaiden chiliemme sukulaiset kiinnostavatkin hyvin paljon, niin ensisijaisesti pyrin pysyttelemään noissa popsittavissa. Enkä toki unohda muitakaan kasviheimoja. Mutta jostain syystä jokin harvinaisempikaan kurkkukasvi ei saa samanlaisia väreitä kulkemaan selkäpiissä, kuin vaikkapa tämä iki-ihana ja superkarvainen S. sessiliflorum...


Puuhis1

Komea on coconan taimi, vaikutti hyvin mielenkiintoiselta (ja herkulliselta?) kasvilta kun googlettelin... Mutta vielä tuosta physaliksesta, karviaiskoisosta: Milloin se alkaa kukkimaan??
Huhtikuun puolessavälissä nousi taimet, nyt ovat n. 60-75cm korkeita jyrmyjä, vaan nuppuja ei vaan näy. Viikon ovat nyt totutelleet parvekkeella lasien takana ja hyvin näyttävät voivan...

JartsaP

Mun P.peruvianat on vielä tosi pieniä, ei toivoakaan että kukkisivat vielä. Joskus kasvatin ikkunalla, ja puska oli kyllä toista metriä korkea ja miltei yhtä leveä ennen kuin ainokainen kukka ilmestyi. Se kyllä ei saanut tarpeeksi valoa, oli pohjoisikkunalla (siihen aikaan asuin kerrostalossa, ei ollut vaihtoehtoa).

Tomatillot puolestaan ovat kukkineet täysillä jo jonkin aikaa, mutta syystä tai toisesta eivät ala tekemään hedelmää - ilmeisesti pölytys ei onnistu, jostain syystä. Pörriäisten puuttuessa kasvarista olen koittanut tupsutella ja ravistella kukkia manuaalisesti - tuloksetta. Kamalan rönsyileviä ja rentovartisia puskia ne kyllä ovat, kesäkurpitsojen ohella pahimpia naapurikasvien varjostajia.

Coconan ensimmäinen kukka aukeaa näinä päivinä - mielenkiintoista.

Omskakas

Solanumeista puheenollen...   Onko kukaan kasvattanut Thaimaalais-tyyppisiä munakoisoja? Niitä taitaa olla pieniä herneen kokoisia ja vähän isompia kananmunan kokoisia. Laitoin jokinaika sitten ruokaa tälläisistä kananmunan kokoisista kiinteistä, vihreistä munakoisoista ja ne olivat erittäin herkullisia. Eli onko kenelläkään kasvamassa ja onko laji(ke) nimistä tietoa?

JartsaP

Mulla ei ole munakoisokokemuksia, kun en ole munakoison ystävä, mutta ensi vuodeksi mulla oli muistaakseni ainakin jotain afrikkalaista "munakoisoa", se oli mielestäni joku enempi marjamainen sortti. Ei ole noita listoja ja luetteloita tässä käsillä, mutta muistelen että kansanomainen nimitys kyseiselle Solanumille olisi ollut "Scarlet eggplant" ja nimensä mukaisesti tulipunainen hedelmä. Oikea munakoiso se ei sitten kai ole, koska on eri lajia. Munakoisoiksi tosin sanotaan usean eri lajin edustajia, en tiiä missä raja kulkee. Google sanoo, että "Scarlet eggplant" on Solanum aethiopicum, ja kyllä tuo tutulta kuulostaa, sellaisia taitavat siemeneni olla.

Edit: Tuolta näytti löytyvän Thai-munakoisoja:
http://www.kitazawaseed.com/seeds_thai_eggplant.html
Olisko noissa sen näköisiä mitä kaipailit?

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Mulla ei ole munakoisokokemuksia, kun en ole munakoison ystävä, mutta ensi vuodeksi mulla oli muistaakseni ainakin jotain afrikkalaista "munakoisoa", se oli mielestäni joku enempi marjamainen sortti. Ei ole noita listoja ja luetteloita tässä käsillä, mutta muistelen että kansanomainen nimitys kyseiselle Solanumille olisi ollut "Scarlet eggplant" ja nimensä mukaisesti tulipunainen hedelmä. Oikea munakoiso se ei sitten kai ole, koska on eri lajia. Munakoisoiksi tosin sanotaan usean eri lajin edustajia, en tiiä missä raja kulkee. Google sanoo, että "Scarlet eggplant" on Solanum aethiopicum, ja kyllä tuo tutulta kuulostaa, sellaisia taitavat siemeneni olla.

Edit: Tuolta näytti löytyvän Thai-munakoisoja:
http://www.kitazawaseed.com/seeds_thai_eggplant.html
Olisko noissa sen näköisiä mitä kaipailit?


Siis myös tuon linkin perusteella munakoisot näyttävät kuuluvan useaan eri lajiin. Ehkä tuo "Tiger hybrid" menee ulkonäöltään lähimmäksi syömiäni munakoisoja. Minäkään en ole kaupasta saatavien violettien munakoisojen suuri ystävä, mutta nuo pienet vihreät olivat todella maukkaita.

Ehkä tämä vieläkin lähemmäksi: http://www.evergreenseeds.com/evergreenseeds/eghybwhitbal.html

Ollapa kasvihuone.  8)

Jonne

ajattelin kanssa tomatilloo ja ananaskirsikkaa laittaa jossaivaiheessa mutta meinasin bubbleriin laittaa, kellään kokemuksia että muuttuuko maku paljonki?  

joku taannoin mulle sano että tomaattia ei kannata laittaa vesiviljelyyn koska mausta tulee jotenki 'verinen'.. tiedä siitä sitte..  mut jos jollain on  kokemuksia ni mielelläni kuulisin :)

Fatalii

Hmm... Makuun pystyy vesiviljelyssä vaikuttamaan helpommin ja paremmin kuin multakasvatuksessa.

Joten tuon tomaatin maun verisyys on johtunut ihan omista kasvatuskeinoista ja ravinteista.

Koitahan toki ainakin ananaskirsikkaa vesiviljelyssä (pitää itsekin koittaa seuraavalla kaudella!) ja sadon kypsyessä käytä pelkästään vettä tai ripeniä jolla saa extramakeutta aikaan.
Toimii hyvin ainakin chileillä!
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Jonne

mitens valo noilla sitte.. ajattelin jos talvee vasten laittais mokomia itämään.. nii ja kyse on viel ananaskirsikasta ja tomatillosta :o

JartsaP

No mun kokemusteni perusteella näyttää siltä, että itävät ja kasvavat ehdottomasti parhaiten luonnonvalossa. Ainakaan loisteputken alla eivät oikein viihtyneet, tosin tomatilloista lähti kolme kasvuun sielläkin, ananaskirsikat ja muut Physalikset sitten joko eivät itäneet ollenkaan tai kuolivat heti pieninä. Ilmeisesti siis kannattaisi idättää jo kesällä, kylväen pintaan, ja talvettaa sitten joko sellaisenaan tai ottamalla pistokkaita. Mietinkin juuri, että pitäisikö noita ensi vuodelle tarkoittamiani koisokasveja kylvää jo kesällä. Viimeksi kylvin ensimmäiset vissiin syys-lokakuun paikkeilla. Tosin näissä on eroja, Solanum -sukuiset voi vissiin kylvää syvemmällekin kun taas Physalikset yleensä neuvotaan kylvämään pintaan - omat tutkimukset aiheesta ovat kesken. Myös kelmun käyttö kannattanee, tai muuten voi olla hankalaa saada kylvökset pidettyä kosteina, jotkut näistä voivat itää melko nopeastikin kun taas esim. tamarillot odotuttivat jotain pari kuukautta.

Kuten esim. tomaateista, myös ananaskirsikoista ja tomatilloista tulee pitkiä, honteloita ja harvalehtisiä vähässä valossa. Alkavat kukkimaan vasta kun valoa on tarpeeksi. Monessa muussakin asiassa muistuttavat tomaattia: lähtevät pistokkaasta helposti, voidaan istuttaa reilusti syvempään ja tekevät silloin juuria runkoonsa, kestävät leikkausta varsin hyvin (mutta siinäkin voi liioitella, tapoin muinoisen ananaskirsikkani leikkaamalla sen aivan alas) - ja enpä yllättyisi yhtään, jos osoittautuisi että näidenkin kohdalla varkaiden poistaminen toimisi, sen verran hurjasti levittäytyvät joka suuntaan, sitä en kuitenkaan ole lähtenyt vielä kokeilemaan.

Fatalii

Oman ananaskirsikan idätin jokunen vuosi sitten samassa minikasvarissa chilien kanssa, tuntui itävän samoissa lämmöissä aika kivasti.

Tässä vielä kuva ananaskirsikasta kasvamassa loisteputkien alla:
http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=search&word=physalis&id=691

En yllä lähtisi kukittamaan putkien alla, mutta esikasvatus sujui kivasti.

Natikan avulla voisi varmasti kukittaakin moisen.

Näytti tuottavan ihan pihalla altakasteluruukussa melkoisen sadon, syömättä jäi suuri osa kyllästymisen vuoksi.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"ässä vielä kuva ananaskirsikasta kasvamassa loisteputkien alla:
http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=search&word=physalis&id=691


Näyttää ihan habanerolta.  :)

Tietäneekö kukaan, saako kaupassa myytävistä ananaskirsikoista idätyskelpoisia siemeniä?

Anonymous

Kyllä viime keväänä kaupan ananaskirsikoiden siemenet itivät aivan iloisesti... :)