tammikuu 10, 2025, 12:48:18 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Juson vaatimattomat väkerrykset 2013

Aloittaja Juso, joulukuu 29, 2012, 18:32:37 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

joulukuu 29, 2012, 18:32:37 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 05, 2013, 18:25:40 ip käyttäjältä Juso
Masennus valtaa kun lukee päiväkirjoja. 100 kasvia näyttää olevan pala kakkua jopa harrastuksen keväällä aloittaneille. Kehtaako näitä omia suunnitelmia täällä esitellä? No, kasvatellaan mitä kasvatellaan. ....

Tarkoituksena on kasvattaa kymmenen kasvia ebbeissä kasvihuoneessa, ehkä 5 rocotoa koeluontoisessa "amppeli-NFT:ssä" elikkä vihanneskontin (muovilla päällystetty ei kovin ilmatiivis rakenne) katon tuntumaan hilattussa viemäriputki-NTF:ssä ja ehkä 5 rocotoa ja 5 muuta chiliä turvemullassa tai joissain passiivihydron tyylisissä viritelmissä. Oman haasteensa tuo se että mitä todennäköisimmin kasvit joutuvat olemaan yksikseen aina 10 päivää kerrallaan kasvariin ( tai ulos) siirron jälkeen lähes koko kesän.

Niinpä vesihuollon turvaamiseksi on hommattu kuution vesikontti sadevesisäiliöksi ja otetaan Autopotit koekäyttöön multakasveille. Ebbeinä jatkavat viime vuoden 60 l laastipaljuviritelmät joissa 25 l hydrosoraa. Aina kolmea paljua kohden on yksi 90 l reso. Chinenset ja baccat laitetaan yksi per palju, ja kaksi valittua grilliannuumia jakavat yhden paljun. Resoja varten on tarkoitus rakentaa "välitäyttösysteemi", todennäköisesti Plant!t:n Top Up-venttiileillä (kunhan saadaan testattua tai joku postaisi käyttökokemuksia vaikka tähän päivikseen).

Idätykset on viivästetty kuukaudella (rocotot laitoin itämään 17.12) ja taktiikkana on se että pidetään taimet sisällä hyvien valojen alla kunnes on riittävän lämmintä siirtää ne kasvariin jota ei paljon pysty lämmittämään.

Taimikasvatus tapahtuu pääosin ebbeissä ja ruukuissa aluksi 125W:n ESLien alla, ja joskus helmikuussa laitetaan aurinko taivaalle, eli olen hankkinut Lumatekin 600W himmennettävän natikan, jonka pitäisi riittää tuolle määrälle kasveja. Käytössä on myös lähinnä siisteyssyistä kasvatusteltta alkuvaiheessa, mutta tehostanee tuo myös valaisua. Sellainen 14 tuntia päivässä riittänee eikä stressaa vielä kasveja liikaa.

Lannoitteina on viime vuoden tapaan Yaran Ferticare Hydro ja Calcinit. Hyväksi havaittu suhde on 1:1 tuonne juhannukseen asti, ja kun kukkaa alkaa olla, vaihdetaan 2:1 suhteeseen  Ec:t chinenseillä kolmen pintaan melko nopeasti, ja muilla 2.5 tuntumassa. Nämä siis siinä vaiheessa kun kasvit saadaan ulos. Lithovit-lehtilannoitetta annetaan ehkä 4 kertaa aiempien kausien tapaan.  Mykoa on luvassa kaikille turvemultakasveille. Eli ebbeissä sama systeemi kuin 2012, joka tuotti yli 10 kiloa hyvänkokoisia chinensejä kolmesta onnistuneesta kasvista kylmästä vuodesta huolimatta. Neemiä kahden viikon välein suihkimalla on tarkoitus pitää ainakin kirvat kurissa ja kasvarissa oleva kosteus on pitänyt ainakin vihannespunkit aiemmin poissa.

Muutama kauden teesi tähän loppuun:

- Kasvihuoneeseen  (ja tietysti uloskaan) ei kannata laittaa liian aikaisin, ellei ole kunnon lämmityksiä. Luulen että itselle tuo toukokuun alkupuoli on hyvä tähtäin, jotta kasvu jatkuisi siirron jälkeen vauhdilla. Viime vuonna huhtikuun kylmässä kärvistelleillä chileillä kasvun jatkuminen otti turhan kauan.
- Kohtuus kaikessa: Maksimi on harvoin optimi.  Kasvin puristaminen aikaiseen kukintaan stressin avulla (ravinne, valo) aikaistaa sadon mutta jättää sen pieneksi.
- Monta kertaa on toistettu asia ettei ebbeihin kannata laittaa montaa kasvia jos haluaa runsasta satoa, on harvinaisen totta.
- Rocotot kun onnistuisi niin se olisi hieno uusi saavutus kaudelle.
- Jos homma menee reisille, niin onneksi on aina Pena ja viime vuoden sadostakin löytyy joku lohtu nautittavaksi hädän ja murheen hetkellä.

Laitellaan seuraavaan postaukseen lajikelistaa sitä mukaan kun sirkkalehdet alkavat olla esillä. Luulen että tästä tulee spartalainen päiväkirja kuvien suhteen, ellei jotain erityistä raportoitavaa tai kysyttävää tule.

Listaa (päivitetään kunhan itää):

Päivitetty 5.2

C. annuum

Anaheim
Leek

C. pubescens

Manzano Rojo
Turbo pube
Orange Rocoto
Rocoto Red
Rocoto Peron
Hyper Pube
Canario

C. chinense

Tobago Sweet
Orange Habanero
Cili Goronong
Pink Habanero

C. baccatum

PI 355814
Lemon Drop
Starfish
Sugar Rush


Tässä onkin suurinpiirtein koko lista.  Nuo menee ebbeihin (varakappaleet turvemullassa), paitsi rocotot, joista viitisen kappaletta on villassa menossa "amppeliputkeen", muut turvemullassa.

jewe

Erittäin mielenkiintoiset suunnitelmat. Ei todellakaan tarvita 100 kasvia että olisi mielenkiintoinen päiväkirja. Sinun taidoilla ja systeemeillä taatusti yksi mielenkiintoisimmista päiväkirjoista tulossa.  :)

Hubert

Jeweä kompaten: vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta!
Laitathan kuvia ja mietteitä tuosta "amppeli-NFT:stä", samantapainen systeemi ollut minullakin mietinnässä...

bluesman

 Mitä insinööri ei osaa rakentaa, ei kannata tehdä. Veikkaanpa myös edellisten kirjoittajien lailla seuraavani päikkyäsi ja virityksiäsi ahkerasti. Itsellä tulee kesällä hiukan samantapaisia ongelmia koska emäntä uhkasi matkailla ja kahdestaanhan kuulemma pitää reissata.
Kastelu on oltava automaattista ja riittävää. Tuo konttihomma on käynyt mielessä ja olen myös varannut pari kuution konttia vesivarastoksi.
Melko vähän chilejä mutta jos saat jokaisesta hyvän sadon niin riittänee seuraaavaan satokauteen. Ja onhan sitten tosiaan Pena.

Juso

Kiitoksia kaikille teille, joita kopioin ylpeydellä, kannustuksesta. Bluesmanin kommenttia muokaten: mitä jeesusteipillä ja nippusiteillä ei insinööri (tai joku muu) saa rakennettua ei kannata rakentaakaan :) .
Tuo rocotojen hydrosoveltuvuus askarruttaa. Alku ebbeissä näytti hyvältä. Sitten kasvihuoneessa matalissa lämpötiloissa homma meni aivan hänekseen. Toisaalta kookoskuituun passiivihydroon siirretyt olivat lopulta parhaita rocotoitani.  Voisin kuitenkin kuvitella että periaatteessa esteitä rocotojen menestymiseen hydroissa ei ole.  Muutaman isken varmasti kookoksessa Autopotteihin ja sen uskon toimivan. Mikäköhän on Autopot-systeemien maahantuontitilanne? Pystyykö Kärsä hommaamaan myös noita 16mm runkoletkulla olevia 15 l ruukun systeemejä tai ehkä mieluummin komponentteja tilauksesta.Chilitarvikkeen saitilla on aika ohut tarjonta. Pitääkö tässä itse panna firma pystyyn asiaa varten, mitäh?

Huru-ukko

Mielenkiinnolla katselen myös kasvatuksiasi. Kuluneena vuonna itsellä oli NFT-tyyppinen vesiviljelmä rocotoissa. Siitä tuli satoa vasta marras-joulukuussa eli säätöä tarvitaan. Se oli ulkona kasvihuoneen pohjois-seinällä koko kesän (ei saanut tarpeeksi valoa?) ja vasta kun kelit kylmeni roudasin sen kasvariin. Liian myöhään ja täynnä olevaaan kasvariin. Nostin sen harakkaorsien alle parin metrin korkeuteen, koska siellä oli tilaa...
Tuo viemäri-putki NFT on mielenkiintoinen....

Juso

Luulen että Hurulootasta saa jopa paremman NFT:n tasaisen pohjan ansiosta. Kallistat sitä 2 cm metriltä ja ota poiston alemman pään pohjasta jolloin pinta ei nouse, vaan lirisee koko matkan ohuena pohjalla.Mitä nyt sitten juuret patoavat hieman. Tai ehkä näin olet tehnytkin, muistan sen alkuperäisen jossa lootassa pinta nousi jonkun verran. Tuo 160mm tai 200mm putkesta värkätty on todella nopea ja helppo tehdä ja tietysti melko kevyt ripusteluun.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Juso - joulukuu 30, 2012, 09:59:37 ap
Luulen että Hurulootasta saa jopa paremman NFT:n tasaisen pohjan ansiosta. Kallistat sitä 2 cm metriltä ja ota poiston alemman pään pohjasta jolloin pinta ei nouse, vaan lirisee koko matkan ohuena pohjalla.Mitä nyt sitten juuret patoavat hieman. Tai ehkä näin olet tehnytkin, muistan sen alkuperäisen jossa lootassa pinta nousi jonkun verran. Tuo 160mm tai 200mm putkesta värkätty on todella nopea ja helppo tehdä ja tietysti melko kevyt ripusteluun.

Olet oikeassa, kokeilin sitä kallistamista myös. Lootan täyttöpää oli täysin "kuiva" pohjaltaan ja litkua oli oikeastaan viimeisessä kahdessa kasvissajuurten päällä. En huomannut mitään selvää eroa. En noissa verrattuna niihin mitkä oli passissa. Ja vaikeaa se olisi ollutkin, koska siinä oli kasveja 8 kpl, ja yleensä vierutoveri oli jo eri lajia (lajikettakin).
Pumppuhan kävi mulla 30min päällä 2 kahdesta tunnista 24h. Lisäksi resoissa oli ilmapumput joissa sama ajastus. Noin 30cm pudotus resoon paluu putkesta. Eli kyllä se bioponisuutta lähellä oleva litku hapekasta oli.
Uskoisin (toivoisin) tänä vuonna osaavani homman paremmin ja yltäväni parempaan satoonkin. Tosin en kaikkea ehdi syömään nytkään siitä mitä tuli.
                                         Hyvää uuttavuotta sinne chileille ja kasvattajille.

Juso

NFT:ssä kannattaa pitää kyllä pumppu päällä koko ajan, tosin aivan minimilirulla. Litra/minuutti esim osoittautui hyväksi.  Pudottamalla jonkun matkaa vapaasti resoon niin hapettuu kyllä hyvin. Toisaalta luulisi sen hapettuvan myös NFT:n pohjalla, kun on ilman kanssa kosketuksessa ja koko ajan liikkeessä. Ilmapumppu varmistaa sitten lopullisesti hapettumisen, mutten luule sitä tarvittavan. Toki itsellä ei ollut chilejä NFT:ssä, jonka merkittävimmäksi saavutukseksi jäi 1.115 kg painava tomaatti sekä hillitön määrä kasvihuonekurkkuja.
------
Jossain oli muuten keskusteluja pumppujen nostokorkeuksista, ja niillä onkin merkitystä näissä korkeammalle ripustettavissa systeemeissä. Nostokorkeus siis on se minkä pumppu jaksaa nostaa säiliön kulloisestakin vedenpinnan tasosta ylöspäin, ei siis pumpun asemasta , esim säiliön pohjalta mitattuna. Näinpä siis myös tuotto(virtaama) vaihtelee. Korkeassa resossa vaihtelu on suurempaa ja matalassa pienempää riippuen siitä kuinka täynnä reso on. Valmistajien antamat nostokorkeudet ovat melko herrassa, joten varmistuakseen toimivuudesta sen joutuu kyllä pumpulla testamaan. Tämä on varmaan useimmille tuttua/selvää mutta laitetaan nyt toteamana tähän kun varmasti moni suunnittelee systeemejään paraikaa. Omana haasteena on siis miten löytää pumppu jolla on riittävästi nostokorkeutta, muttei aivan mahdoton tuotto.  Ehkä parempi on ottaa riittävän suuri ja sitten kuristaa se jollain säädettävällä venttiilillä sopivaksi. Tai virittää reso korkealle.Tai jotain muuta.....

Huru-ukko

Jotain muuta on esim. laittaa hiukan ylemmäs t-haara josta letku sinne NFT-viritelmään ja toinen letku käy ylempänä ja palaa takaisin resoon ns. hullunkiertona. Tämän letkun lakipisteellä voi säätää NFT:hen menevän litkun määrää sekä myös NFT:hen menevän letkun halkaisijalla. Ei varmaan toimi kaivopumpuilla, mutta esim. pienellä uppopumpulla pitäisi onnistua. Tosin omani on ihan pieniä vesipumppuja, joilla nostokorkeus on ilmoitettu 1.4 metriä, todellisuus on metrin luokkaa, jopa allekkin sen.

Juso

Päivitys tässä kohtaa on se että kaikki mitä on idätetty, on itänyt noin viikossa. Rocotoja jotain 6 sorttia (en nyt muista tarkkaan mitä enkä jaksa käydä katsomassa), chinsenseistä tulilla on Tobago Sweet, Orange Haba, Pink Haba sekä Cili Goronong uusintana ihan makusyistä. Kaikki chinenset kivivillassa ja varakappaleet mullassa.
Täällä on niin komeita taimiarmeijoita kaikkien kuvissa, ettei kehtaa näyttää omia. Enemmän muistuttaa sissijoukkuetta kahden viikon vihollisen linjojen takana ryynäämisen jälkeen.  Meikäläisen lautat kuivuivat, ajoivat karille ja villatkin unohtuivat pannuhuoneeseen ilman huolenpitoa päivätolkuiksi.Vetyperoksidia...joopa joo. Eikä edes multia desinfioitu autoklaavissa tai kiertoilmauunissa. Alkaa ilmeisesti tatsi kadota.

Onneksi on muutakin elämää ja huomenna Jaappanin vuorille puhkomaan putikkaa 10 päiväksi. Vaimo on luvannut hoitaa kasvit. Kuun lopussa idätetään baccat ja annuumit. Eipä tässä ole mitään kiirettä kun kevät on niin kaukana.

Juso

Listan päivittelin 1. postaukseen.

Kasvit selvisivät vaimon hoidossa hyvin hiihtoreissun ajan joten kiitos hänelle.

Työnantajan kanssa oli "linjaerimielisyyksiä" miten pisneksiä pitäisi edistää, ja meikäläinen vapautui taas harrastamaan, ainakin kunnes jotain muuta tekemistä löytyy. Mutta tässä tapauksessa ehdottomasti parempi omalta kannalta, jos sanotaan näin diplomaattisesti.

Asiaan: teltassa kasvattaminen on siistiä puuhaa sanan varsinaisessa merkityksessä, joskin nyt varmaan leimataan nysväkkeeksi kun joka paikka ei tursua taimia.  Toinen teltta on 80x80x160, ja siellä valaisimina 2 kpl 120 W ESlejä perusheijastimilla. Käytössä tällä hetkellä vain toinen valaisimista ja asukkeina pienimmät taimet.

Toinen on suurempi 100*100*200 kokoinen , ja siellä himmennettävä natikka 400W "superlumen" -asetuksessa, heijastimena cooltube varustettuna kanapuhaltimella, joka pukkaa 220 m3 ilmaa tunnissa teltan läpi. Lämpötila teltassa pysyy nätisti 21-23 asteen kieppeissä valaisuaikana, eli muutaman asteen lämmittää huonetilaa. Myöhemmin hieman lisää valopohdintaa, mutta mielestäni teltassa cooltube on paras ratkaisu, koska lämpö täytyy joka tapauksessa saada sieltä pois, ja vaikkei varustettuna pikku "lippaheijastimella" olekaan heijastimena tehokkain mahdollinen, teltan heijastava materiaali ei päästä valoa hukkaan. Cooltuben läpi tuleva ilma poistuu noin 30 asteen lämpöisenä huoneeseen. Lisäksi suljettu lasi ja kanavat molemmissa päissä lisännevät paloturvallisuutta. Teltan hyvä puoli on myös se että natikan loimotus ei häiritse muuta elämää. Ja vaikka olisi monimetallikin, niin aurinkolasit päässä sisällä liikkuminen ei aina kiinnosta.

Tänne sitten siirretään hieman isommat taimet, tällä hetkellä lähinnä rocotot, joista 5 on kahdessa ämpäribubblerissa ja loput pienissä ruukuissa. Kasvu on alkanut viime päivinä kiihtyä.  Tarkoituksena siis jossain vaiheessa siirtää kasvit avotilaan kellariin, vaihtaa wing-heijastimeen ja valaista 600W-moodissa sitten noin pari neliötä kasvatettavia hieman kookkaampia taimia.

Vähän mietintää natikoista/monimetalleista josko joku kanssakasvattaja näitä pohtii: Digitaalinen himmennettävä on hyvä ratkaisu jos tarvitsee vain yhden. Kasvien ollessa pieniä, pienellä teholla ja sitten kun tarvitsee lisää valaisualaa, nupit kaakkoon, ja sopiva heijastin käyttöön.  Hyvänä puolena äänetön, sytyttelee "pehmeästi" pienemmällä virralla jolloin ajastimen kiinnihitsaamisriski on pienempi. Huono puoli on tietysti hinta. Jossain huhuna kulkenut radiohäiriöalttius ei ainakaan ainakaan Lumatekin osalta pidä paikkaansa. TV:ssä näkyy edelleen yhtä huonoa ohjelmaa kuin ennenkin , häiriöttä.

Jos valaistavaa yhtenäistä alaa oli enemmän (tyyliin Bluesman) niin useampi perinteinen tai normaali digitaalinen virtalähde on kustannustehokkaampi ratkaisu. Yksi 400W:nen ja 600W:ia sitten tarpeen mukaan, perusvirtalähteen saa puoleen hintaan hintaan himmennettävään verrattuna. Pienempiin tehoihin en menisi. 4-satasella valaisee about neliön tai hieman yli, ja jos alta sen on kasveja, joku muu valaisuratkaisu lienee parempi. 600 wattisella päässee noin 2 neliöön, ainakin kun katsoo joitain suosituksia.  Himmennettäviä löytyy aikakin tämä Lumatek, GIB Kärsältä (joka on itse asiassa Lumatek OEM), Sonlight ja varmaan muitakin. Sanotaan nyt vielä, koska muutakin tietoa näkyy olevan, että lamppua ei tarvitse vaihtaa (vaihtaa voi toki), vaan suurempitehoinen himmentyy pienempään tehoon, tarpeen vaatiessa vauhdissakin. Suositus kuitenkin on ettei asetusta turhaan vaihdeta lampun päällä ollessa.

Heijastimeksi avoimeen tilaan valitsisin jonkun wing-tyyppisen ja muun suht tehokkaan, en kuitenkaan cooltubea, koska valo karkaa, paitsi jos siihen itse rakentaa päälle paremman heijastimen.

Piti miettiä ja ihmetellä ilmastoinnin järjestystä. Kanavapuhallinhan imee "paremmin" kuin puhaltaa. Eli tehomielessä paras ratkaisu olisi (mahdollinen kanava->) cooltube->kanava-> puhallin ulkona teltasta.  Toisaalta tuollaisessa suorassa kanavassa paljon virtausvastusta ole ja ehkä alhaisempi lämpötila säästää puhallinta enemmän, joten itse pistin puhaltimen ketjun alkuun: puhallin -> kanava-> cooltube->kanava ulos. Jossain suositellaan erillistä puhallinta tuomaan ilmaa sisään, mutta laittaa kanavapätkät pariin teltan aukkoon, niin alipaine pitää sisäänvirtauksesta riittävästi huolta.

Foorumin kysy ja vastaa yms neuvontapalstat ovat menneet niin sekaviksi, etten jaksa sinne ainakaan nyt kirjoitella. Pähkäilen omia pähkäilyjäni tässä päiväkirjassa, ja tänne voi eriäviä tai vahvistavia mielipiteitä postata jos siltä tuntuu.




biblo

Himmennettävistä tuli oikein hyvää tietoa. 600W sellainen sitten ensi kaudeksi hankintaan niin pärjää yhdellä melko pitkään. 400W kiinteä kun löytyykin jo ennestään.

Kanavapuhallinjärjestys menee juuri oikein. Näinhän ne alan miehet ne neuvovat asentamaan juurikin tuon puhaltimen kestävyyden takia.

Hyvää kautta kaudelle '13 ja toivotaan paljun kestävän. Itsellä sapattikausi, ei yhtään kasvia.
"Grow food, not lawns"

Juso

Lainaus käyttäjältä: biblo - helmikuu 05, 2013, 20:22:03 ip

Hyvää kautta kaudelle '13 ja toivotaan paljun kestävän. Itsellä sapattikausi, ei yhtään kasvia.


Kiitoksia toivotuksista, palju on huuhdeltu ja kumossa. Keväällä kaivetaan puolisen metriä maahan ja sadevesisysteemistä letkut sinne. Kuutiosta pumppaa jo jonkun kerran resoihin vedet.

Mites nyt noin täys stoppi? Sullahan on pihaa sen verran paljon että sinne voi muutaman laittaa noin ihan tuntuman säilyttämisen vuoksi....

biblo

Ei vaan millään kerkeä idättämään. Kattoremontti tulossa parin kuun sisään ja kuistikin pitäisi villottaa+talon yläkertaa rakentaa.

Katotaan jos vaikka jotain hyötykasveja ja yrttejä kerkiäisi. Jos chilintaimia jostain saan ostettua/lahjoituksena niin eiköhän niitäkin tule.


Ensi kaudelle sitten reilummin ja tulisemmin.
"Grow food, not lawns"

jewe

Lainaus käyttäjältä: Juso - helmikuu 05, 2013, 19:41:16 ip
Foorumin kysy ja vastaa yms neuvontapalstat ovat menneet niin sekaviksi, etten jaksa sinne ainakaan nyt kirjoitella. Pähkäilen omia pähkäilyjäni tässä päiväkirjassa, ja tänne voi eriäviä tai vahvistavia mielipiteitä postata jos siltä tuntuu.


On paljon selkeämpää kun kirjoittaa kasvatustekniset + muut asiat omaan päiväkirjaan niin tietää mistä löytää asialliset kirjoitukset kun itse tarvii tietoa. Erinomaista pohdintaa noista valaisimista, tuonne ne hukkuisi höpöhöpöketjuihin jos sinne kirjoittelisit, 90% foorumista kun on nykyään täyttä soopaa ja itsekin taas unohdin miksi noihin muihin ketjuihin en pitkään aikaan kirjoittanut. Jatkossa pysyn visusti vain oman päiväkirjani sisällä niin kauan kun foorumilla olen. 

bluesman

 Samaa mieltä edellisen kanssa. Sain Juson mietiskelyistä jonkinlaista vahvistusta sille miten valaisen. Vaikka sähköä kuluu niin että mittari on punahehkuinen niin kasvatustilaani tuntuisi muullatavoin vaikealta saada kasveille riittävän valoisaksi.

Juso

helmikuu 06, 2013, 10:15:52 ap #17 Viimeisin muokkaus: helmikuu 06, 2013, 10:54:43 ap käyttäjältä Juso
Lainaus käyttäjältä: bluesman - helmikuu 05, 2013, 23:01:29 ip
Samaa mieltä edellisen kanssa. Sain Juson mietiskelyistä jonkinlaista vahvistusta sille miten valaisen. Vaikka sähköä kuluu niin että mittari on punahehkuinen niin kasvatustilaani tuntuisi muullatavoin vaikealta saada kasveille riittävän valoisaksi.


Muutama pointti vielä lisää:

Natikoissa saatava valovirta ja fotonivirta kasvavat hieman valaisimen tehon kasvaessa. Eli 600W:sesta saadaan vähän enemmän "irti" per watti kuin 400W:sta, luokkaa 5-8%. Onko tuo merkittävä säästö, vaikea sanoa. Himmennettävissä kuulee väitettävän että 600W:nen antaa 400W-asennossa hieman vähemmän tehoa kuin ns. aito 400W:nen.

Voi olla että tuossa valaistuspostauksessani  mainitut mitoitukset ovat chilille liian tiukkoja. Ainakin kun katselee teikäläisen kasvua, tuntuu noilla  valoilla pärjäävän vähintäänkin hyvin, ja tilaa on muistaakseni sen verran, että tuskin puhutaan 600W/2 m2 mitoituksesta . Mitoitustietoa etsiessään vaikkapa googlella löytää itsensä välittömästi laittomien kasvien kasvatukseen liittyviltä ulkomaisilta saiteilta, ja veikkaan että vaatimukset noiden kasvien osalta ovat kovempia. Voisin kuvitella että chilin kasvatuksessa ainakin taimien osalta riittää vähän väljempikin mitoitus, kuten omat tuloksesi jo osoittavat.  Jos nyt joku sadottaisi tuollaisen määrän chilejä sisätiloissa niin sitten tuo varmaan pätisi. 
-------


Foorumilla on hyviä valaisuasiantuntijoita (toisin kuin meikäläinen) kuten Xbow, jonka kirjoitukset ovat kiinnostavaa ja asiantuntevaa luettavaa ja jolla varmaan olisi paljon kommentoitavaa asiaan.  Ledit ja niiden todellinen teho kasvatuksessa askarruttaa koska se on varmaa että mainosmiesten "vastaa XXX W SPNA:ta" ovat melko varmasti aika ylimitoitettuja. PP:n lediprojektia samaten kuin Kalat69:n kasvatuksia kannattaa seurata, josko niistä on jotain osviittaa, koska ledien hyvä valon suuntaus ja vähäinen lämmöntuotto tekisivät sisäkasvatuksissa meisseliä. PP:n  kommentteihin yhdyn sikäli että normaali sinipunaledivalo ei ole oleskelutiloissa mikään optio.

Hyvä heijastus on valaistuksen kannalta vähintään yhtä tärkeä kuin valolähteen teho. Aina välillä näkee Tee-se-itse osiossa haikailuja täysin sileistä ja kiillotetuista kupuheijastimista yms. Sillä on syynsä että heijastinmateriaalit tehovalolähteille ovat "vasaroituja". Syy on ymmärtääkseni se että tuollainen pinta hajoittaa ja takaa tasaisen heijastuksen koko heijastettavalle alueelle. Sileä kovera peili synnyttää heijastuksia ja kuumia pisteitä, joiden alueella  kasvit vahingoittuvat helposti.

Vielä viimeinen argumentti  ;) ilmanvaihdolle valaistuksen yhteydessä: harsosääsket eivät näköjään pidä tuosta tuuletin-cooltube-combosta. Sen jälkeen kun kytkin nuo ei pörriäisiä enää ole näkynyt. Vaikka niitä alipaineessa imeytyisikin telttaan on ajautuvat ne saman tien ilmanvaihtoon. Imu on sen verran kova että jos eivät tuulettimen lapoihin kuole, niin viimeistään pikapaisto cooltubessa tekee niistä raatoja. Hieno lisäetu!

-----
Itse seuraan ja pyrin oppimaan nimimerkeiltä joilla on samantyylinen kasvatusmahdollisuus kuin itsellä  (taimikasvatus sisällä, varsinainen kasvatus kasvihuoneessa pääosin jossain hydrossa). Samaten pidän siitä jos pyrkii esittämään asiansa rakenteisesti ja perusteluilla eikä teksti ole ihan käsittämätöntä tajunnanvirtaa: PP, Jewe, Bluesman, SK , Toni A, Biblo noin äkkiä repäisten ja onhan näitä monia muitakin, mutta noita nyt ainakin tulee seurattua. Herpiili on hyvä tietolähde ja InkRose tuntui asiantuntijalta alusta lähtien on vaan hiljennyt(?). Tuossa meikäläisen suositukset tietoa halajaville toivottavasti muita osaajia loukkaamatta. Kun noiden päiviksiä seuraa äkkiä huomaa keskusteluista myös muita joita kannattaa seurata. Pääosin sisällä/parvekkeella kasvattajien kannattaa bongata omat asiantuntijansa ja ainakin Chilivaarin blogi on hyvä pointteri mistä lähteä liikkeelle. Ja nuorisosta esim. Lillen ja Aku (ihmettelinkin mihin ABK hävisi) ovat nousevaa ja asioihin perehtynyttä kaartia.

Kuten totesin noilla "kysy ja vastaa"-palstoilla monet kysyy, kuka vaan vastaa ja aivan mitä tahansa joidenkin vielä v....lessa (ja usein aiheesta) väliin. Vasta-alkaja saanee parasta tietoa tällä hetkellä chiliwikistä tai joista kootuista tyyliä "Fataliin pieni kasvatusopas" olevista kompakteista ohjeista joita seuraamalla ei mene pää sekaisin ja satoa syntyy varmasti jo ensimmäisellä kaudella.

Ryhis

Juso kiteyttää erinomaisesti. Silkkaa asiaa! Päiväkirja menee seurantaan ja samaa suosittelen muillekin.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Herpiili

helmikuu 06, 2013, 16:12:01 ip #19 Viimeisin muokkaus: helmikuu 06, 2013, 16:13:36 ip käyttäjältä Herpiili
Lainaus käyttäjältä: Juso - helmikuu 06, 2013, 10:15:52 ap
-----
Itse seuraan ja pyrin oppimaan nimimerkeiltä joilla on samantyylinen kasvatusmahdollisuus kuin itsellä  (taimikasvatus sisällä, varsinainen kasvatus kasvihuoneessa pääosin jossain hydrossa). Samaten pidän siitä jos pyrkii esittämään asiansa rakenteisesti ja perusteluilla eikä teksti ole ihan käsittämätöntä tajunnanvirtaa: PP, Jewe, Bluesman, SK , Toni A, Biblo noin äkkiä repäisten ja onhan näitä monia muitakin, mutta noita nyt ainakin tulee seurattua. Herpiili on hyvä tietolähde ja InkRose tuntui asiantuntijalta alusta lähtien on vaan hiljennyt(?). Tuossa meikäläisen suositukset tietoa halajaville toivottavasti muita osaajia loukkaamatta. Kun noiden päiviksiä seuraa äkkiä huomaa keskusteluista myös muita joita kannattaa seurata. Pääosin sisällä/parvekkeella kasvattajien kannattaa bongata omat asiantuntijansa ja ainakin Chilivaarin blogi on hyvä pointteri mistä lähteä liikkeelle. Ja nuorisosta esim. Lillen ja Aku (ihmettelinkin mihin ABK hävisi) ovat nousevaa ja asioihin perehtynyttä kaartia.

Kuten totesin noilla "kysy ja vastaa"-palstoilla monet kysyy, kuka vaan vastaa ja aivan mitä tahansa joidenkin vielä v....lessa (ja usein aiheesta) väliin. Vasta-alkaja saanee parasta tietoa tällä hetkellä chiliwikistä tai joista kootuista tyyliä "Fataliin pieni kasvatusopas" olevista kompakteista ohjeista joita seuraamalla ei mene pää sekaisin ja satoa syntyy varmasti jo ensimmäisellä kaudella.


Kiitoksia vaan kehusta.

Mitä tulee noihin "kysy ja vastaa"-ketjuihin niin olen kyllä täysin samaa mieltä. Vastauksista puuttuu usein maalaisjärki ja paria kasvia kasvattavalle aloittelevalle harrastajalle suositellaan mitä kalliimpia ja eksoottisempia ratkaisuja kasvatukseen sekä taimikasvatusolojen parantamiseen. Omasta mielestäni noihin kysymyksiin voisi vastata selkeästi ja lyhyesti ilman kilometrin pituisia sepustuksia sekä varsinkin ilman v*ttuilua. Vastaukset pitäisi mielestäni sovittaa aina kysyjän tarpeisiin ilman että innostus harrastukseen lopahtaa heti alkuunsa ihan vaan koska harrastus menee liian tekniseksi tai tulee se olo, että harrastuksen jatkaminen vaatii kalliita investointeja. Itsehän eksyin foorumille sekä harrastuksen pariin vuonna 2003 ihan sattumalta kun etsiskelin googlella nettikauppoja joista voisi tilailla kuivattuja chilejä sekä jauheita. Jonkun aikaa lueskelin Infernon silloisia tietosivuja ja foorumia, sitten tuli se fiilis että voishan tätä parilla kasvilla kokeilla, tilasin muutaman lajikkeen siemeniä ja taisinpa silloin saada Fataliilta siementilauksen yhteydessä muutaman tuoreen chilinkin maistiaisiksi.

Maistiaisten myötä olin heti myyty ja maalis-huhtikuussa idätetyistä siemenistä sain muutamat taimet aikaan, kyselin foorumilla tyhmiä ja sain ystävällisiä, lyhyitä ja ytimekkäitä vastauksia jotka eivät aiheuttaneet mielipahaa. Parista taimesta sain joskus elo-lokakuulla maistiaisia ja into vain yltyi.

Jos siihen aikaan olisi foorumilla vallinnut samanlainen ilmapiiri kuin nykyään ja asiallisten vastausten lisäksi olisi joutunut lueskelemaan v*ttuilevia vastauksia niin enpä usko että harrastuksen pariin olisin eksynyt pidemmäksi aikaa.

Jos joku kysyy millaista valoa suositellaan vaikkapa kahden taimen esikasvatukseen kotioloissa noissa "yleiskysymysten ketjuissa" niin melko turhauttavaa on lukea vastauksia, joissa on linkki 100-sivuiseen keskusteluun aiheesta ja todetaan vain että "vastaus löytyy täältä, käytä seuraavalla kerralla foorumin haku-toimintoa". Saman ajan voisi käyttää fiksummin ja ehdottaa kysyjälle omien kokemusten perusteella tilanteeseen sopivaa ratkaisua. Foorumilla tosiaankin on nykyään hirmuisesti enemmän käyttäjiä joten valitettavan usein keskustelut menevät riitelyksi ja väittelyksi ihan vain mielipide-erojen myötä. Monet vastaukset vaikuttavat olevan myös mutu-tuntumalta kirjoitettuja ilman sen kummempaa kokemusta aiheesta. Jos asiasta ei ole kokemusta niin tekstin voisi mielestäni jättää täysin kirjoittamatta ja odottaa että joku paremmin asiaan perehtynyt kysymykseen sitten vastaisi :)

Kannattaa katsella vaikkapa puutarha.netin keskustelupalstalla sijaitsevia chilikeskusteluja, vaikka kirjoittelut menevätkin usein pötkössä yhteen topicciin niin siellä ei vastaavaa riitelyä ole tainnut koskaan näkyä ja yhteishenki on kummasti parempi. Kasviharrastus on kuitenkin iloinen asia eikä sen suhteen kannattaisi riidellä :)

Jos päiväkirjaosiota ei foorumilla olisi niin suurella todennäköisyydellä foorumikäynnit katoaisivat kokonaan.