tammikuu 10, 2025, 19:28:54 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Juson vaatimattomat väkerrykset 2013

Aloittaja Juso, joulukuu 29, 2012, 18:32:37 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

Niin pukkaa kiirettä, ettei kunnon päivityksiä ehdi tehdä. Kaiken kaikkiaan: ihan hyvin menee.



Kasvari näyttää tältä eli melko täydeltä.



Chinensehyllyllä Orange Haba matalimpana vasemmalla, Tobago Sweet keskellä valloittaa tilaa kaikkiin suuntiin ja oikealla Pink Haba. Kaikki kukkivat hyvin nyt ja podejakin alkaa muodostua.



Tobago Sweetistä alkaa löytyä mukavia ryppäitä. Tätä odotan eniten.

Orange Haban miniversiot olivat kyllä melko hätäisiä tai sitten on toleranssi laskenut. Iso mollukka syötiin vaimon kanssa tuorejuustoon sekoitettuna. Hyvää kamaa.

Tomaatti oli tukkinut ja kasvattanut juuret tuloputkeen  kahdessa ebissä ja ihmettelin kun voivat niin huonosti. Juuri kun olin toisaalla kehunut ettei tule latvamätää hydrossa, niin pari raakiletta sitä alkoi muodostaa. Jos ei saa kunnolla ja tasaisesti vettä tomaatti ei tykkää. Kurkkuja puskee NFT:ssä aivan hulluna ja 600 gramman yksilö (hyvänmakuinen sellainen) minilajikeesta todistaa tehoa. Ja kumpikin kurkku kasvattaa ilman vaikeuksia 6-10 hedelmää kerralla.




Juso

kesäkuu 30, 2013, 12:43:28 ip #121 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 30, 2013, 14:41:03 ip käyttäjältä Juso
Esittelyssä värkki nimeltä Plant!t Auto Top-up Kit eli täyttöventtiili. Ajatuksena on että tämä asetetaan resoon ja kytketään johonkin suurempaan säiliöön, josta neste sitten resossa olevan kohon laskiessa ja avatessa venttiilin valuu painovoimaisesti  kunnes pinta nostaa kohon ja sulkee nesteen pääsyn suuresta säiliöstä resoon. Suuren säiliön tulee siis olla korkeammalla kuin Top-Up:in läpiviennin kohta resossa.  Hintaa on Kärsän putiikissa  29€ ja mitä kaikkea sillä saa?



Vasemmalta oikealle:

- letkuliitin (puutarhaletkuliitäntä säiliöltä tulevaan letkuun)
- venttiliosa jossa kohosysteemi, tiiviste sisäpuolelle ja muovinen mutteri ulkopuolelle
- letkua
- T-kappale haarotukseen (itse käytän kyllä puutarhaletkusysteemien haaroituskappaleita kaikkeen haaroitukseen)
- venttiiliin liitettävä letkuliitin (yo mustaa letkua varten)

Sitten asentamaan, työkaluiksi tarvitaan ainostaan askelpora tai sitten justiinsa venttiililäpiviennin kokoinen pora että saa tiiviiksi. Askelpora toimii ainakin laastipaljulle hyvin. Ei riko vaikkei mitään takavastetta käyttäisikään.



Venttiiliosa läpi, tiiviste sisäpuolelle, ja mutterin ulkopuolella saa käsin kierrettyä riittävän kireälle. Hyvin pitää.
Kohon asentoa saa säädettyä. Esim ebbi-resossa pidän ehkä noin 30 asteen alakenossa, jottei täytenä heti valuttamaan kun tulvajakso alentaa veden pintaa, jolloin seurauksena olisi tulviminen yli kun vesi palaa resoon. NFT:ssä ja muissa jatkuvakiertoisissa voi suoraan säätää vedenpinnan halutulle tasolle. Aika rauhallisesti tuo kuitenkin liruttelee. Suuren säiliön pohjan/hanan ei tarvitse toimiakseen olla juurikaan korkeammalla (ehkä 20-30 cm) kuin Top-Up venttiilin sijainti.



Sitten ei muuta kuin liitin venttiiosaan reson ulkopuolella käsin kiinni, musta letku työnnetään käsin paikalleen, kannattaa pätkäistä aika lyhyeksi ja samoin työnnetään se letkuliittimeen. Sitten ei kaipaakaan muuta kuin puutarhaletkun liittimineen suuresta säiliöstä ja jatkopalaa apuna käyttäen napsautetaan kiinni tuohon mustaan letkuliittimeen. Itsellä suunnitelma on tehdä kaikki haaroitukset ja tulot säiliöltä 1/2" letkulla ja tuo loppuosa (musta letku) jää mahd lyhyeksi.

Kaiken kaikkiaan asennukseen menee ehkä 3 minuuttia, ja systeemi toimii luotettavasti. Yksi noita oli kahden viikon ajan testiruokkimassa yhtä kolmen ebbin systeemiä, ja mukava oli tulla poissaolon jälkeen paikalle ja huomata että pinta oli siinä missä pitääkin ja apusäiliö vajonnut melkein pohjille.  Luulisin että varsinkin NFT-kasvattajille tässä voisi olla helpotusta, toki tulee hintavaksi jos on reso per NFT, mutta ei tarvitse vahtia veden loppumista kuin yhdestä pisteestä. Nyt resojen kesän ainoan vedenvaihdon yhteydessä asentelin ne muihinkin. Säiliösysteemin (tod näk 300 l) väkertelen loman aikana kasvarin ulkopuolelle.

Kuvassa oleva pumppu on Hailean 1700 l/h pumppaava ja turhan järeä, mutta  sain nuo 20€/kpl viime vuonna. Pumppailee kukin aina kolmea 60 l kasvuallasta kerrallaan ja hyvin on toiminut vaikka varoiteltiin että nämä eivät kestää yhtään kuivana käymistä. Melkoinen pörinä kuuluu mutta teho riittää niin että 3 minuutin pumppaussykli tuolle yhdelle systeemille on sopiva.

Yksinkertainen on kaunista, hintaa on jonkin verran, ja varmaan tuollaisen taitava itsekin voi väsätä. Veden kanssa on kuitenkin tärkeintä ulkotiloissa etenkin se että toimii poissaolojen aikana luotettavasti, ja sen tuo tuntuu tekevän. Sisällä on tiiviydellä, joka saattaa omatoimivekottimissa olla se pullonkaula, enemmän merkitystä. Tiivishän tuo näyttää olevan. Ja suurempia määriä kun hankkii, ehkä pystyy neuvottelemaan kohtuullisemman hinnan.

E: yksi asiavrhe korjattu

jewe

Asiallinen ja selkeä esittely tuotteesta ja sen toiminnasta, kiitos siitä.

Vaikuttaa erittäin yksinkertaiselta ja kätevältä systeemiltä ja voi olla että tulevaisuudessa hommaan samanlaisen kun nyt jo tuo jatkuva vesiämpäreiden kanniskelu kasvarin suuntaan kypsyttää.

bluesman

heinäkuu 01, 2013, 00:47:35 ap #123 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 01, 2013, 09:12:58 ap käyttäjältä bluesman
 Juuri tällaista systeemiä olen kaivannutkin. Juuri nyt nesteenkulutus on mahdotonta varsinkin tietysti isompien kasvien kohdalla ja hirvittää tuleva Norjan kalareissu miten käy kasvien. En ehdi saada virityksiä valmiiksi mutta kun on noin erinomaisen selkeät rakenteluohjeet niin kunhan on releet saanut kotiutettua uskoisin Juson muutaman minuutin aikataulun puitteissa pysyttävän. Eli ei ole mikään vaativa asennusurakka kyseessä. Saakoon vävy hoidella kastelun kun oon reissussa.
Kärsän putiikissa käydessäni sain kyllä  tietoiskun sulkuventtiilisysteemistä mutta se idea kun jäi vain hautumisasteelle niin ei juuri auta ongelmaan.
Kerrassaan mainio esittely ja ratkaisu aiheesta joka lienee monen päänvaiva.

Juso

heinäkuu 01, 2013, 08:09:38 ap #124 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 01, 2013, 08:18:21 ap käyttäjältä Juso
Kärsältä pääsi nämä loppumaan, mutta kuulemma tämän kuun aikana pitäisi tulla lisää. Itselläkin jäi vielä yksi toimitukseen.
Ehkäpä tuota saisi jollain laillla kiirehdittyä? Urakan vaativuus varmaan riippuu siitä pääsetkö resoihin käsiksi, eli onko ne liikuteltavissa. Itse asiassa asennus sujuu myös toiminnassa ollessa, ensimmäisen asensin niin. Kunhan vaan käden saa jotenkin sisäpuolelle. Ja hyvä olisi poralla päästä putsaamaan kevyesti läpiviennin reikäkin siitä suunnasta. Aikaa menee ehkä minuutti enemmän noin asentaen :) .

Näyttää sitä ulkomaisista nettikaupoista (Ruotsi, UK) löytyvän jos on kiire.

Juso

Muutama kuva



No ei tämä nyt varmaankaan PI 355814 ole. Niin luki lapussa mutta veikkaan että kyseessä on Sugar Rush, jossain vaiheessa olen nämä sekoittanut. Toinen PI 355814 nimellä oleva kasvi tuottaa nimittäin pitkiä puikuloita. Ja vieressä oleva Sugar Rush näyttää samalta, hedelmät kasvavat alaspäin.



Baccapuskat kasvavat ja taivas pimenee. Tänä vuonna tuntuu onnistuvan tämä osasto hyvin ja esim Lemon Droppia tulee veikkaisin ämpärillinen, ellei kaksi. Kypsiä ei vielä ole, kuten ei muitakaan baccoja.



Hieman suttuinen kuva mutta noiden pitäisi olla Pink Haboja. Vaan taitaa olla lorahtanut puolikas muuta, sillä ainakin ensimmäisessä kypsyneessä väri oli pinkin ja oranssin väliltä. Ja polte huomattava, suurinpiirtein Goronongin luokkaa. Maultaan on kyllä loistava, erittäin hedelmäinen ja haban ominaisaromi kuitenkin tallella. Maku säilyy suussa pitkään. Puolikas pukkasi jo hikeä, ja muistaakseni siemenpakkaus oli lähes tuleton. Tässä voi kyllä olla melkoinen onnenpotku, jos muut ovat samanlaisia. Muutenkin kaikki varhain pölyyntyneet chinenset ovat olleet miltei siemenettömiä, mistäköhän johtuu... keleistä, lannoituksesta?



Näitä varmaan virittelen ensi vuonna lisää. Kaikesta sähläyksestäni huolimatta voivat ahtaassa paikassa erittäin hyvin ja kukkivat nyt runsaasti. Kyllä nämä varmaan syksyksi ehtivät.

Altakasteluruukkujen rocotoiden vaikeudet lienevät liittyneen alilannoitukseen kookos-perliitissä. Sekoittelin lannoitetta jonkin verran seosta tehdessäni mukaan, mutta en tarpeeksi.  Melkein parasta olisi ensin ajoissa turvottaa kookos ja sekoittaa perliitti, antaa sen esim laastipaljuissa kuivaa jonkin verran ja sitten istutellessa käyttää heti riittävän voimakasta lannoitusta.  Nyt kun olen käyttänyt noin Ec 2 lannoitusta, heräsivät henkiin ja saivat oikean värin. Ovat kuitenkin niin surkeita etten kehtaa kuvia laittaa.



Vihanneskontissa tomatillot viihtyvät Autopoteissa erinomaisesti. Lisäksi muutama kimalainen on hiffannut paikan ja löytävät katon raoista pölyttelemään vaikka ovi olisi kiinni. Olin jo huolissani, kun niitä ei näkynyt, sillä tomatillohan vaatii onnistuakseen (ainakin hyvin) pölytyksen toisesta kasvista. Varmaan 3-4 viikkoa menee mutta sitten päästään Salsa Verden tekoon.



Huru-ukko

Kypsyykö tomatillot viidessä viikossa ?.

Miquel

Kukahan uskaltaisi napata wc pönton kohoventtiilisysteemin ja istuttaa sen sitten sinne kasvarin päävesitankkiin jotta sekin pysyy jatkuvasti täynnä? Sehän kestää painettakin sellaisen 8bar?
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

bluesman

 Sugar rush on osoittautunut melko epästabiiliksi lajikkeeksi. Kaikesta huolimatta kasvattelun arvoinen sillä on lihaisa ja makoisa sekä vierasystävällinen kun ei ole juurikaan poltetta. Senverran on että voi chiliksi kutsua. Tuo muoto on kyllä sulla tosi erikoinen mutta katsotaan kunhan kypsyy.
Silloin ovat kasvattelut kohdallaan kun laskee tuoton ämpärillisinä. Riittää yleensä seuraavaan kauteen.

Juso

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 01, 2013, 11:04:26 ap
Kypsyykö tomatillot viidessä viikossa ?.



Viime vuonna ekan satsin sain heinä-elokuun vaihteessa. Olin varmaan vähän aikaisemmassa, mutta toisaalta sain kasvit suojaan tuulen armoilta vasta heinäkuussa, jolloin hedelmiä alkoi kehittyä. Ja säät olivat kylmemmät. Voi olla tuo 3-4 viikkoa optimismia tosiaan, mutta raportoidaan kun ensimmäiset ovat valmiita.

Lainaus käyttäjältä: Miquel - heinäkuu 01, 2013, 11:15:03 ap
Kukahan uskaltaisi napata wc pönton kohoventtiilisysteemin ja istuttaa sen sitten sinne kasvarin päävesitankkiin jotta sekin pysyy jatkuvasti täynnä? Sehän kestää painettakin sellaisen 8bar?


Joku muu kuin minä varmaan. Itse kun käytän kerättyä sadevettä pelkästään, niin pumppailen käsikäynnistyksellä, milloin olen paikalla.

Juso

Lainaus käyttäjältä: bluesman - heinäkuu 01, 2013, 11:17:34 ap
Sugar rush on osoittautunut melko epästabiiliksi lajikkeeksi. Kaikesta huolimatta kasvattelun arvoinen sillä on lihaisa ja makoisa sekä vierasystävällinen kun ei ole juurikaan poltetta. Senverran on että voi chiliksi kutsua. Tuo muoto on kyllä sulla tosi erikoinen mutta katsotaan kunhan kypsyy.


Kävin vielä tarkistamassa kun viereisessä ebbissä on varmuudella teikäläiseltä saadusta Sugar Rush-siemenpussukasta olevasta siemenestä kasvatettu kasvi ja hedelmät näyttävät täysin samoilta. Ehkei nuo vielä ole täysikasvuisia, mutta eivät tosiaankaan muistuta löytämieni kuvien podeja.

Juso



Kiloon on matkaa tällä podikoolla. Orange Haba ensisato osastoa "rusina". Mutta joko

a) tehoa on
b) toleranssi on alhaalla

koska melko hätäisiltä tuntuivat, ainakin tiukinta mitä minulla on puskissa tänä vuonna. Toisaalta meikäläiseltä ei löydy kuin lasten chilejä.

LupeKani

Toleranssit todennäköisesti alhaalla jollei ole vielä tuoreita päässyt sen suuremmin maistelemaan ja onhan noissa potkuakin mukavasti  :P
Viime kesänä tuli kasvateltua habaa ja alkukesästä sai irvistellen ja maitoa litkien syödä yhden päivässä, mutta loppukesän sadosta uskalsi jo 2-3 syödä päivittäin ilman sen suurempaa apua maidosta, riippuen pelkäsikö kuinka paljon vessassa käyntiä  8)

Juso

Kyllä tässä on tuoreita maisteltu, mm Goroa menee päivittäin useampi kpl. Potkii tuo silti. Kyllä noita Haboja pystyy syömään tuoreena ilman maitotuotteita, mutta huomattavasti esim tuota Goroa tiukempi, vertailukohtana ehkä viime vuoden Bondat.

bluesman

 Pitää vaan sitkeästi kiusata itseään hikeen asti, muuten ei toleranssihormoni ala erittyä. Pari viikkoa tekee tuskaa, senjälkeen ihmettelee onko Orange haba voinut olla muka tulinen?  Siten vaan Naga aamulla leivän päällä ja illalla jotain miedompaa.

Juso

heinäkuu 04, 2013, 19:40:00 ip #135 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 04, 2013, 19:42:30 ip käyttäjältä Juso
Liekö tuo viisasta kun ei ole sitten tuhdimpaa kuin pakkasessa. Nyt on kyllä urheita vieraita ja ollaan tuossa napsittu noita Haboja vuoronperään suihimme päivän mittaan. En tiedä, tänä vuonna kaikki tuntuu poltteisemmalle kuin viime vuonna. Esim Leekit ovat aivan eri luokkaa. Itsestä ei aina voi olla varma, mutta kun hyvätoleranssinen vaimonikin todistaa samaa, niin vieraille ei uskalla tarjota rilliruokaa paitsi Anaheimia, joka alkaa kypsyä.

Toki Nagaa en ole ikinä leivän päällä poditolkulla syönyt, että se asettaa meikäläisen poltteensiedon mittakaavaan.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Juso - heinäkuu 04, 2013, 19:40:00 ip
En tiedä, tänä vuonna kaikki tuntuu poltteisemmalle kuin viime vuonna. Esim Leekit ovat aivan eri luokkaa. Itsestä ei aina voi olla varma, mutta kun hyvätoleranssinen vaimonikin todistaa samaa, niin vieraille ei uskalla tarjota rilliruokaa paitsi Anaheimia, joka alkaa kypsyä.

Toki Nagaa en ole ikinä leivän päällä poditolkulla syönyt, että se asettaa meikäläisen poltteensiedon mittakaavaan.


Oma osuutensa asiaan lienee lämpösummalla, auringonvalolla sekä UV-säteilyn määrällä, jotka ovat tänä vuonna olleet kasvatuskauden aikana huomattavasti suuremmat. Varmasti tulee tulisempaa satoa.

SK

Jaa, muutaman kerran olen eri kasvattajilta kuullut, että varjon puolella ois tullut tulisempia podeja. Että ei taida se tulisuusrakenne pelkästään auringolla selittyä.

Mutta Juson kanssa sama suhtautuminen tuohon Orange Habaneroon. Myös täällä vaikuttaisi olevan kesän tulisin tapaus, kun olen jättänyt ihan suosiolla häijyt chilit pois kasvatuksista. Toki tuoreet chilit yllättää taas talven jälkeen poltteellaan, mutta OH on laittanut jokaisen maistajan läähättämään, hikeä ja kyyneleitä unohtamatta.

Juso

Uskoisin että valoisuudella ja lämmöllä on osuutta ihan sen kautta että lehdet tuottavat hyvin tämän kesän keleillä. Se täytyy muistaa ettei podeihin oikeastaan siirry mitään suoraan (juurista tai ilmasta, auringosta on paha mennä sanomaan koska kypsymiseen ja värin vaihtumiseen se varmasti vaikuttaa esim tomaateilla ) vaan lähes kaikki kasvin energiavirrat kulkevat lehtien kautta. Meikäläisellä ainakin kaikki podit ovat niin pimennossa, ettei niihin suoraa auringon valoa pääse oikein koskaan.
Mihin Herpiili perustuu tuon UV:n vaikutus? Yhteyttämisellehän sillä ei ole suurta hyödyllistä merkitystä.


Juso

Sen verran tuli asiaa selailtua, että lämmöllä ja valaistuksella on vaikutusta kapsaisiinisynteesissä, joka tapahtuu hedelmässä. Muutenhan kapsaisiiniä löytyisi kasvin muistakin osista. Korkea lämpö lisää kapsaisiinia (optimi joillain lajikkeilla 37 C, joka on taas huomattavasti korkeampi kuin yhteyttämisen optimilämpötila joka liikkuu 25 asteen kulmilla, joten näiltä osin mutuiluni oli väärää; kyllä lämpö vaikuttaa suoraan hedelmään), samaten tietyn tyyppinen valaistus (siis kasveille yleensä ei ilmeisesti podeille). Mielenkiintoista oli myös yksi tutkimus jossa kasveja stressattiin kuivuudella ja saavutettiin suurempi kapsaisiinipitoisuus. Samaten yhdessä tutkimuksessa todettiin kapsaisiinin korkeimmat arvot noin 50 päivää kukkimisesta(lopusta?), ja sen jälkeen se alkoi laskea.

Googlata voi vaikka "Capsaicin Synthase" ja sitten yrittää ymmärtää. Monet tutkimukset sisältävät melkoisesti itselle outoja termejä ja sanoja.