kesäkuu 29, 2024, 04:12:23 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Cornell13 und 14

Aloittaja cornell, huhtikuu 02, 2013, 00:26:23 ap

« edellinen - seuraava »

cornell

huhtikuu 02, 2013, 00:26:23 ap Viimeisin muokkaus: joulukuu 29, 2013, 18:14:58 ip käyttäjältä cornell
Moin!

Lieneekö saanut auringonpistoksen tahi juonut liian vähän, sillä tunnen pakottavaa tarvetta aloittaaa päiväkirjan pito täällä forumilla. Kevään teemana on ollut eräs ihmisyyden peruskysymyksistä eli kumpi vituttaa enemän oma vai toisten tyhmyys?

Olen saannut itseni kiinni jälleen useammasta perusmokasta kasveja taimetellessa ja kauhukseni todennut tehneeni samat virheet viimevuosina  ja raportoineeni niistä päiväreihin! Alkaa tuo alapään pehmeneminen levitä jo latvaan. Koska ex-tyttöystäväni ei suostu minua rangaistukseksi piiskaamaan olen yrittänyt vahingoittaa itseäni muilla tavoin... ja nolata itseäni julkisesti.

Toinen syy päivärin aloittamiseen on se, että oman kasvihuoneen paikka on varmistunut ja toteutuskin jo mietittynä. Kasvari nousee naapurin tontin nurkalle, kun ei ole omaa pihaa. Kasvihuoneesta tulee nomadi mallinen eli helposti purettava ja kasattava, sillä en tiedä mitä vuosi 14 tuo tullessaan.

Taimetus alkoi tammikuun alussa ja jyviä idäteltiin kolmessa aallossa joista viimeinen helmikuun toisella viikolla.

Tammikuun alussa pubet:

Peru Cusco (x bluesman- punainen)  2
Chili Goronong Yellow (Bman)            1

Tammikuun puolivälissä:

Canario (semillas)                              1

chinenset:                           
El Remo (semillas)                             2
Pimenta Moranga (semillas)              2
Murupi Doce (oma- Fassen)              1

Helmikuun alussa loput eli
annuum:
Jalapeno Hercules (Bman)               2
Ice Age  (Kiepenkerl)                       2
Ramiro red (oma)                            1
Ramiro Orange (Fasse)                   1

annuum x chinense:
Juha Mieto F1 (oma krossi)              3

baccat:
Sugar Rush (x Fasse oranssi)          2
Francos Aji

Oli muutamaa muutakin itämässä, mutta eivät halunneet kasvaa... pari rocotoa ja habaa.

Oli tosi hienoa että ann. x chin. krossi lähti kasvamaan. Alku näytti huonolle, eikä 10 jyvästä lähtenyt yksikään. Pistin sitten lautalle 50 parasta siidua ja niistä lähtikin 15 joista puolet jouduin nakkaamaan kompostiin.



JM



Vaihdossa on tulossa vielä Black Naga ja Lombardo.

Ainoa loistavasti sujunut toimenpide tänä vuonna oli idätys, jota varten askartelin 4 euron Jeffy-kasvariin 100w lämmityskaapelin termostaatin taakse. Lisänä lämpömittari antamassa säätöihin tarkkuutta. Erinomainen ratkaisu. Vastus tietysti haudataan multaan ja päälle kuitukangasta.



Noin 4 viikkoa itämisestä ehti kulua kun ongelmat alkoivat. Ensin pubet ja sitten chinenset alkoivat oireilla. Lehtiin tuli teräväreunaisia läikkiä jotka kuivuivat ruskeiksi. Chinenseksien reunoihin ilmestyi kuolleen mustiä läikkiä. Oireet vanhempiin lehtiin.

Taimet olivat tässä vaiheessa cannan taimetusmullassa. Säkin kyljessä ei ole tietenkään mitään speksejä. Ruukkuihin olin ripottanut muutama nokareen CananPtä. Lisälannoitin Biobizzin growlla. Jälkikäteen muistin edellisinä vuosina jo todenneeni että BB grow ei toimi taimetuksessa yksinään vaikka muuta väittävät. Olin olettanut taimetusmullan sisältävän  ravinteita ensiviikkojen tarpeisiin.


Troubles ahead


Rocotot pulassa


Oireet alkoivat lievinä mutta pian kasvit olivat jo huonon näköisiä. Epäilin kaliumia tai kalsiumia ja kirosin biobizziä. Lisäsin ruukkuihin varovasti kalkkia ja sekoitin lannoitteeseen Flora Microa sillä en jaksanut uskoa kaliumin puutteeseen. Kasvit toipuivat hieman, mutta sitten alkoivat uudet lehdet saada antosyaania väriä, voi ei! No eikun vielä lisää lantaa ja nyt sitä Kemiran 6-6-24 hydroa laimeana tosin. Ajoin silti kasvit överiin ja lukkoon. Jonain kirkkaana hetkenä muistin viimevuoden kamppailun ja pHn säädön! Ei jumalauta, onneksi en omista aseita.

ylälehdet rusehtaa


Olin siis kalkinnut emäksisellä liuoksella lannoittamat kasvini ja sen jälkeen suolannut ne todella jumiin. Antosyaani uusissa lehdissä viittaa fosforipuutteeseen. En ollut jaksanut edelleenkään muistaa, että saksanpojan mullissa ei ole hapanta puskurikapasiteettia ja juomaveden pHt järestään yli kasia. Luulen selvittäneeni siis vaikeuksieni alkusyyn. Nolointa on että tämä kaikki tapahtuu joka vuosi uudelleen.

Maaliskuu on siis ollut todella nihkeä. Kasvit olleet vesikuurilla, ruukutin suurimman osan juuri litraiseen pottiin, eikä voi kuin toivoa että toipuisivat vauhdilla. "Onneksi" kevät on ollut kylmin koskaan mitattu, eikä ole mikään kiire rakentaa kasvaria ja siirtää kasveja ulos. Lunta sataa sitä mukaa kun aurinko haihduttaa. Kasvit mahtuvat vielä  nätisti valojen alle. *kele...

Canario
¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

Odotukset kasvihuoneen suhteen ovat kovat vaikka budjetti on pieni. Tarkoituksena on modata bileteltta kasvihuoneeksi. Mitat ovat 3x6m, seinät 190 cm korkuiset ja katonharja 3 metrissä. Ei siis mikään hikikoppi. Kehikko on järeästä sinkitystä putkesta. Muovitus yksinkertaisella UV-kestävällä  tunnelimuovilla. Pitää askarrella vielä ovi ja ikkunat avaajineen sekä ratkaista muovin kiinnitystekniikka. Kehikko on meillä jo ennestään ja toivon valmista tulevan n. 200 e lisäpanostuksella.

Kiikarissa olisi lisäksi kuution vesitankki tai kaksi lämpöreserviksi ja tarkoituksena olisi kasata taimipöydän alle kuumana käyvä hevosenlantakomposti. Luultavasti saan vedettyä huoneeseen myös sähköt, jolloin voisi paskarrella yhden putkihydron pörisemään!!

Tänä vuonna olisi tarkoitus kokeilla kasviperäisiä uutteita kastelulannoituksesa. Voi olla että säästän chilit näiltä kokeiluilta, mutta olisi kiva kuulla jos kokemuksia löytyy. Ainakin peltokortetta, nokkosta ja rohtoraunioyrttiä (Comfrey) löytyy omasta takaa. Lisäksi hevosenlantaa.Tarkoitus olisi tuo liotus toteuttaa hyvin hapetettuna ja nopeana prosessina. Tarkempaa tietoa näistä kompost tea tyyppisistä lannoitteista löytyy heikosti... paljon yleistä muminaa ja ympäripyöreyksiä.

Kasveja

El Remo kuukauden takaa. Todella reipas lajike.



Pimenta Moranga tänään


Sugar Rush x tänään
¨käynks mä usein täällä?¨

Herpiili

Mukava nähdä päiväkirjaa sieltäkin suunnalta. Ongelmien kautta voittoon, vai mites se menikään. Itse olen jo muutaman kauden ajan todennut toimivaksi konstiksi taimien esikasvatuksen muutamassa Smart Store-laatikoista väsätyissä taimihydroissa uppopumpulla varustettuna. Hydroissa taimivaiheen hoito kun tuntuu olevan huomattavasti helpompaa ja isommilla taimimäärillä jäävät kastelu- ja lannoitusvirheetkin vähälle, kun multakasvattelussa virheitä tuntui itselläni syntyvän aina toisinaan. Purkinvaihdotkin käyvät vaivatta.

pH-tasoon oon tällä kaudella kiinnittänyt entistä enemmän huomiota ja tuloksetkin näyttävät omasta mielestäni paremmilta kuin aikoihin. Muutamaan otteeseen olen päässyt aiemmilla kausilla käyttelemään kaivo- ja sadevettä, joiden kohdalla pH on ollut aika sopivasti kuuden tienoilla ja kasvukin tervettä. Tuntuu tuolla olevan kummasti merkitystä.

Kausi taitaa siellä kuitenkin olla melkoisesti suotuisampi, joten seuraan kasvihuoneprojektin ja kauden etenemistä mielenkiinnolla :)


cornell

Iltaa! Herpiili vielä linjoilla. Kyllä se tästä. Elämä oli kyllä hydroillessa helpompaa, mutta on tämä retrotyyli otettava haltuun. Ainahan se on niin, että jos lannoitetaan nestemäisenä niin veden laaatu ja pH on selvitettävä. Tottunut vain tuohon turpeen kykyyn puskuroida emäksisyyttä. Isommalla taimimäärällä tämä mun säätäminen olisi jo fataalia.

Kausi on kyllä leppoisampi ja saavat huimia satoja varsinkin rocotoista ihan ilman kasvariakin täällä Saksan syrämmessä. Tuntuu että kuukaus ollaan keväällä Keski-Suomea edellä ja sama syksyllä jäljessä. Yölämmöt taitavat myös olla suotuisammat. Nyt on kyllä niin ihmekevät ettei mitkään päivämäärät pidä paikkaansa. Torstaiksi luvattu taas lunta.
¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

huhtikuu 21, 2013, 00:32:07 ap #4 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 24, 2013, 21:57:40 ip käyttäjältä cornell
Tällä hetkellä tapahtuu aivan liikaa! Viikko sitten nousi lämmöt täällä Saksassa 20 paremmalle puolelle ja kevät suorastaan räjähti silmille. Öisinkin ollut 5-10 astetta ja onpa ollut vaikeeta kun ei ole tuo kasvari vielä valmis. Nyt taas viilenee, mutta kyllä puutarhurilla iho kuplii tässä vaiheessa vuotta. Kirsikat alkavat olla nupulla ja pääskyt pyörivät räystäissä.

Tänään jatkoinkin innolla ja tarmolla naapurin tontin kulman raivausta ja tontin isäntä tuli juttelemaan. Kävikin ilmi että sovituiksi luulemani kasvarisuunnitelmat eivät olekaan naapurin emännän mieleen, jotta josko sille vielä toinen paikka löydettäisiin... voi ju-ma-lau-ta... kaksi iltaa on pajukkoa kaadettu ja runkoja raahattu ja haketettu! Homman piti olla selvä ja moneen kertaan vielä yrittänyt asiaa varmistella. Vittu että vituttaa... kyllä täällä sitä tilaa olisi, mutta on jotennii niin tahmeeta näitten Horstien kanssa! Taimet olis saatava pikaseen pihalle ja kasvuun, mutta kun ei ole edes parveketta!

No ihme ja kumma niin ilmestyy eräs yläkylän emäntä ovelle ja tarjoaa meille puutarhapalstaa vuokralle! Olivat joskus talvella jutelleet vaimon kanssa meidän toiveista löytää puutarhan puolikas jossa touhuta. No en heivaa taimia vielä kompostiin... josko tämä voitoksi kääntyisi... pitää yrittää ottaa iisisti. Kävin kattomassa sen puutarhan joka olisi kyllä passeli, mutta ei ihan omilla kulmilla. Ei pajuja ;D vain päin helvettiä leikattuja hedelmäpuita ja heinäniittyä.

Kasvit näyttävät vihdoin paremmalle. Chinensetkin kasvavat jälleen, vaikka ovat tosi vaaleita. Lannoitusta lisäillään. Viimeksi annoin n (300) 450 ppm (130-30-140 +150ppm muita eli 450), mutta ilmeisesti 1000-1300 ppm olisi se sadotusvahvuus mullassa? Baccat ja annuumit ovat hyvässä kasvussa tuolla miksillä. Kaiken olen unohtanut! Mutta muisti palaa pätkittäin.

Mikäs olisi se oikea lannoitevahvuus rocototaimille multa-turpeessa? 300 ppm taitaa olla jo ylärajalla kun saivat helmikuussa hirveät överit Biobizz + flora Microsta. Hirveitä määriä päiväkirjoja pitäisi kahlata läpi, myös omat vanhat sepustukset.

Sain vielä Black Nagan ja TSMBn taimet vaihtarina ja ruukutin ne cannan taimetusmultaan. Ei mennyt kuin pari päivää ja niilläkin alkoivat ylälehdet punertaa eli antosyaanin punaista rupesi kehittymään lehtiin... ei hyvä, mutta tulipahan selväksi ettei tuolla tavaralla chilejä taimeteta. Reilu ja pH säädetty mineraalilannoitus auttoi oireisiin välittömästi.

Näyttää siltä että mullassa mennään tämä kausi yritän korjata lannoituksen kohalleen. Kasvualustaksi joutunen poistamaan töistä pari sataa litraa turvepohjaista. Saksassa on kovassa suosiossa pinnoitetut depot lannoitteet jotka vapauttavat ravinteet 3,6 tai 12 kuukauden aikana. Näitä voisi sitten liukoisella sadotuslannoitteella ryydittää.

Tänään ei kuvia kun netti jumittaa

Vielä lannoituksesta:  2ml mikroa 100-0-20-Ca 140 ja microt
       ja                 Kemran hydroa   30 - 30- 120 plus lisät

¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

joulukuu 29, 2013, 17:46:48 ip #5 Viimeisin muokkaus: joulukuu 29, 2013, 18:00:04 ip käyttäjältä cornell
Hyvää uutta vuotta arvon chilikansa.

Päiväri ei lähtenyt lentoon tänäkään vuonna, mutta ajattelin tehdä lyhyen yhteenvedon kasvukaudesta.

Alkuvaikeuksien jälkeen taimetus eteni normaalisti. Kasvari saatiin pystyyn vasta toukokuun puolessavälissä. Aika teltta siitä tuli, mutta kerrankin ei tarvitse kyyristellä: harjakorkeus n 3m, neliöitä 18 ja katteena yksinkertainen kasvarimuovi.



Alkukesä oli viileä ja sateinen ja kasvu hitaanpuoleista. Kesäkuussa iskivät etanat pahan kerran. Pakko oli myrkyttää ja se auttoi säiden kuivumisen myötä.

Lannoitus: hydrolannosta 1,5-2 g ja GH Micro 1-2 ml litraan vettä. Toisille riitti toisille ois voinut enemmän antaa.

Lajikkeista:

C. baccatum Sugar Rush:

Fataliin jyvistä ei tullut 2012 mitä piti, mutta otin siemeniä talteen sillä lajike oli aika hyvä. Oletin jyvien olevan hybridejä joten taimetin 2013 useamman kasvin, joista yksi oli hedelmiltään pitkulainen, melko paksu- ja meheväseinäinen. Palot kypsyivät aprikoosin väriseksi. Muut taimet tekivät pyöreitä, kellertäviä ja ohutseinäisiä hedelmiä. Pitkula fenotyyppi on selkeästi parempi ja säästämisen arvoinen. Kasvi on tosi nopea hedelmöimään, mutta jää pieneksi jos antaa ekojen hedelmien tyrähdyttää kasvun.



C. chinense El Remo:

semillasin mieto haba. Kasvoi aivan loistavan hyvin ja hedelmöi nopeasti. Mikä surkeus, että hedelmät täyttä kuraa... ei mitään makua. Hedelmät muuten kivan kokoisia ja tyypillisiä pyöreähköjä ja poimuttuneita chinensen palkoja. Harmi, ei voi suositella

C. chinense Pimenta Morango:

semillasin mansikkachili. Tämä on varmaan hybridilajike (siis ei-tyypillinen chinense). Kukat suurina ryppäinä ja pystyasennossa ja hedelmätkin tönöttävät osin taivasta kohti. Lehdet melko suipot. Tämä on paras punalehtinen lajike jota olen maistanut. Hedelmät pienehköt ja pisaran malliset. Aika tulisia ovat ja selvä mansikkaan vivahtava aromi. Ensimmäiset hedelmät tulee trimmata pois huolella. Tämä saattaisi tuottaa hydrossa aivan hurjia määriä. Suosittelen!



Annuum x chinense Juha mieto F1:

Mitä tulee kun risteyttää kaksi mietoa lajiketta? Olisi kiva ymmärtää jotain chilien tulisuuden geneettisestä säätelystä. Tämä oranssi ramiro X Murupi Doce risteytys oli odottamaton tapaus. Palot olivat melko tiukkoja ja tulisuus erittäin pistävä, hyökkäävä ja kielen etuosassa tuntuva. Mistä se on peräisin?

F1 sukupolvessa oli havaittavissa selkeä heteroosin vaikutus: kasvit hujahtivat mullassa yli kaksi metriä korkeiksi ja kukkivat kiitollisina säistä ja lannotteista riippomatta. Kukkien hedelmöittyminen oli kuitenkin  heikkoa ja sato painottui myöhäiseen syksyyn. Palot olivat muodoltaan ja kooltaan vanhempien keskiarvoja.

Eräs piirre paloissa jaksoi ihmetyttää: hedelmät mätänivät puskaan välittömästi värin vaihduttu vihreästä suoraa punaiseen. Punaisena killuvat hedelmät olivat kaikki käyttökelvottomia (vetinen hedelmäliha). Hyvin vähän siemeniä.

Tästä on pakko nähdä F2 sukupolvi. Risteytysteorian mukaan uudet geneettiset muodot tulevat näkyviin F2 polvessa joten F2 kasveja pitäisi kylvää mahdollisimman paljon. On hieman auki onko mulla rahkeita jalostusprojektiin ensi kesänä.



Murupi, Ramiro Orage ja Juha Mieto F1


Rocotot eivät tahtoneet tänä vuonna hedelmöidä vaikka koitin optimoida kasvuolosuhteita. Semillasin Canario pyöräytti kuitenkin parikymmentä munaa:

¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

joulukuu 29, 2013, 17:57:50 ip #6 Viimeisin muokkaus: joulukuu 29, 2013, 18:14:22 ip käyttäjältä cornell
Vuoden 2014 suunnat:

Kasveja melko vähän: Chinense- Murupi Doce ja Pink Haba, Baccatum- PI441551 ja Sugar Rush, Pubescens- San Isidro ja joku muu. Jos mahdollista Juha Mieto linjan F2 sukupolvi (20-50 kasvia), mahdollisesti ulkona.

Paljon vihannespaprikaa, tomaatteja ja munakoisoja.

Projektina kasvihuonekurkun varttaminen.

HYDROPONINEN viljely on saatava mukaan kuvioihin !!

22.12.'13 Itämään: Murupi D, Pink Haba, Rocoto de San Isidro, Rocoto Manzano Orange

29.12. Murupi lenkillä, Isidron sirkkajuuri ulkona


Miten taimettaa? eli taimetushydron valmistus. Pian pääsee askartelemaan, jee!
¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

joulukuu 29, 2013, 18:31:41 ip #7 Viimeisin muokkaus: joulukuu 29, 2013, 18:37:29 ip käyttäjältä cornell
Hydroilu ilman EC mittaria. Olenko oikeassa että EC 1 arvo vastaa 500-700 ppm ja EC 2 noin 1000-1200 ppm?

Lannoitesuunnittelu aloitettu. Täällä Saksassa on melko hyvä kauppa josta saa esim Yaran tuotteita kiloittain: http://www.duengerexperte.de/

Monet kasvattavat chilejään depot lannoitteilla jotka siis liukenevat hiljakseen 3,6 tai 12 kk kuluessa. Mielestäni kiintoisa strategia joka näyttää tuottavan myös tulosta http://chiliforum.hot-pain.de/thread-10663-page-19.html

Lannoitteet:
Yaran hydro 6-6-24
GH Micro 5-0-1, purkin jämät taimetukseen

Hankinnassa:
Yaran monokaliumfosfaatti 0-52-34
Yaran kalsiumnitraatti 15-0-0-(Ca 26)
Yaran kristalon red 11-11-24
¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

tammikuu 03, 2014, 02:42:10 ap #8 Viimeisin muokkaus: tammikuu 03, 2014, 02:54:49 ap käyttäjältä cornell
ja alkoi säätäminen... tilasin yllä mainitsemiani lannoitteita pienet määrät düngerexpertiltä. Täällä Saksassa yara ei markkinoi tuota ferticare HYDROa, joten täytyi löytää korvaava tuote. Kristalon sarjan lannoitteet näyttäisivät sopivan hyvin myös hydroiluun. Jostain syystä suurinta osaa Kristalon sarjan tuotteita ei löytynyt kuin isossa säkissä joten tilasin Kristalon RED Calsiumia, jossa NPK 11-11-24, Mg 2, Ca 6. Mutta mutta, koska tässä on kalsiumia niin rikki puuttuu !!! *kele! eihän tästä ole HYDRON korvaajaksi, rikki on kuitenkin yks pääravinteista.

Rikkiin ei usein kiinnitetä paljoa huomiota, koska sitä ajautuu lannoitteisiin muiden ravinnesuolojen sulffaatteina. Se on kuitenkin proteiinien ja aromiaineiden tärkeä rakennusaina. Onnistunpa taas kerran sotkemaan asiat juu :o Onneksi kömmähdyksen saa korjattua neljännellä hankinnalla eli magnesiumsulfaatilla eli bittersalzilla eli epson saltilla. Tätä tavaraa saa halvalla ja helposti, huh... Mg 15, S 12

Toinen päänvaivaa aiheuttava tieto on se, että perinteisesti punaisen sarjan lannoitteissa kalium on kloorin suolana (eikä sulffaattina). Lannoite on siis klooripitoinen. Tätä pitää hieman selvittää lisää. Kivaa ja helppoa hydroilua tiedossa... EDIT: löytyihän sieltä maininta että vähäkloorinen...  :D

Murupi D ja Rocoto de San Isidro ovat heränneet!
¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

Murupi Doce ja Rocoto San Isidro: 3 tainta kustakin koulittu pikkupotteihin.
Manzano Orange: herää, eka taimi sirkoilla

Kaikki kasteluvesi pH tasapainotettua.

Lannoitus pikkutaimille:
Hydroa 60-60-240
Microa 150-0-10-210ca
Mono pk 0-52-34
Summa 210-112-274 + muut... yhteensä n 900 ppm eli miksistä pikkasen liian vahvaa... sekotetaan vielä vettä n 30%

Lannoitteet saapuivat. Vain magnesiumsulffaatti puuttuu, mutta sitä tarvitaan vasta kesällä kun hydrolannos loppuu.
Sadevedellä lannoittaessa mun piti viimekesänä lisätä emästä kasteluveteen. Jos tilanne pysyy samana olen miettinyt hoituisiko pH tasaus Humitekin fulvohapoilla/humushappotuotteilla (pH8) vai pitäisikö pysyä NaOH ssa.

Oisiko kellään tätä vilkuilevalla Trepadeira do Wernerin siiduja lähettää? Voisin pistää vastineeksi vaikka Sugar Rushin pitkulaista kantaa f2 polvessa tai Pimenta Morangoa.


¨käynks mä usein täällä?¨


cornell

tammikuu 19, 2014, 22:37:36 ip #11 Viimeisin muokkaus: tammikuu 19, 2014, 22:40:54 ip käyttäjältä cornell
Kiitos jyvistä niitä lähettäneille!

Myös Semillasilta tuli annuumeja ja tomaatin siemeniä, loistavaa!

Viimeviikolla lähti itämään Suomen suosikkichinenset  Tobago sweet ja Faria. Baccat pääsevät villaan kuun lopussa. Itämään lähtevät PI 441551 ja Werneri... Sugar Rush jää tältä vuodelta.

Helmikuun lopussa sitten muutama annuum: Lombardo, Feher Ozon, Corno di Toro, Healthy, Friarello ja Ramiro.

Taimien tilanne kuukausi idätyksestä (22.12):
Murupi D 3 kpl, Rocoto San Isidro 3 kpl ja Monzano Orange 2 kpl. Monzanot itivät viikon edellisiä jäljessä. Idätetty villassa ja ruukutettu wefi-potteihin humus/perliitti seokseen.

Onnistuin taaaas jumimaan taimet ja syynä taaaas sama schaiße eli  pH säädetyn lannoiteveden happamuus oli tippunut säilytyksessä tuonne 4 tuntumaan. Huomasin kyllä että taimet jumii ja pian ilmestyi antosyaanin punaa Murupin lehtiin. Nyt siis tarkastetaan vesien pH ennen joka kastelua. Rocotot kasvavat paremmin eivätkä olleet yhtä herkkiä. Tilanne lienee normalisoitunut, mutta viikko tuossa meni vähintään, *kele. Oireet olivat muuten samat kuin liian korkealla pHlla... punaväri viittaa kirjallisuuden mukaan fosforin puutteeseen.

Bluesmanin kanssa tuli hieman viestiteltyä yv puolella ja yllättäen tuonne Saksan Hot-Pain foorumille pulahti aimo annos pohjoista poltetetta... Horstit ovat aika huuli pyöreenä ja ihastuneita ; ) Verbit vaan lauseen loppuun Rauno, aivan huippumeininki !!!

Olen päätynyt taimettamaan kasvit passiivissa/ turpeessa. Hydrot tulevat kuvioon vasta kasvarissa. Kasvariin toivon pääseväni huhtikuun alkupuolella. Kolmannes huoneesta saa kuplamuovin ja sähkö tai propaanilämmittimen. Laskeskelin että 2 kW lämmitin riittäisi pitämään 3x3x2,5 metrin kopin 10 asteessa -10 asteen yöpakkasessa, jota ei kyllä ole enää huhtikuussa ole odotettavissa.  Koppiin on myös saatava ikkuna avaajalla etteivät plantut paahdu. Toivon löytäväni jostain valmiin alu-raamisen ikkunan...

Hydot ajattelin väkertää 16 cm leveisiin ja metrin pituisiin libra-laatikoihin, joissa on pohjassa profiili ja päädyssä 2 valmista läpivientiä resoon. Bloomtechin hinta 5,90. Librat tulevat pukkien päälle erilleen resosta. Tarkoituksena asentaa kolme hydroa lajeittain: chinenset, baccat ja annuumit, joskin suurin osa annuumeista tulee multaan. Mullassa taimetetut kasvit ajattelin asentaa laatikoihin villapalan päälle ja antaa juurten etsiä tiensä eedeniin.

Talvesta ei ole ollut tietoakaan, mutta hanhia tulee yli pohjoisesta. Taitaa se vielä kylmetä täälläkin. Viime viikon loistokeleissä leikattiin hedelmäpuita ja ruukutettu persikan ja aprikoosin vartteita kasvihuoneeseen. Paakkutaimiakin on nostettu roudattomasta maasta viherrakentajille... salaa sitä toivoo ettei talvi tulisi tänä vuonna ollenkaan!

Palaillaan
¨käynks mä usein täällä?¨

bluesman

 Juu, kivahan se on yrittää opetella Saksaa foorumille kirjoittelemalla mutta varmaan melko kauheaa lukea kun kaikki mahdolliset virheet tulee tehtyä. Toistaiseksi ovat ilmeisesti ymmärtäneet tönkkösaksani. Sanavarasto mun on todella suppea ja sanonnat ja kielioppi ovat aivan hakusessa.
Hämmästyttää kun eivät hydrosysteemeistä oikein tiedä mitään. Lähes kaikki kasvattavat turpeessa.
Taidat olla yksi harvoista joka harrastaa chilien vesiviljelyä.

cornell

Hienosti se saksa sulla kulkee. En pystyis parempaan. Saksa on osin hyvinkin tiheästi asuttu, joka heijastuu mm siinä että kaikki ihastelevat suuria puitteita ja tiloja. Toisaalta täällä ei ole vain yhtä chilifoorumia vaan niitä on lukuisia... itse olen seuraillut kolmea... varmasti niitä hydroilijoitakin löytyy, mutta roikkuvat eri foorumilla. Hot-Painilla tuntuu olevan melko urbaani meininki... pienet pihat tai parvekkeet.

Yleisesti ottaen germaanit ovat hyvin perinteisiä kun puhutaan puutarhan laitosta... muuttuvassa maailmassa etsitään juuria ja kaivataan luonnollisuutta. Paikallisessa growshopissa myyjät joskus siunailivat, että hydroilussa ollaa tosiaan kaukana jäljessä Hollannista ja Britanniasta myös hampun sisäkasvatuksessa. Siis kuka haluaa viljellä komerohamppua turpeessa? Ei ymmärrä.

Pitäisi itsekin luoda tunnukset Saksa-foorumille, mutta tuottaa tuskaa kirjailla saksaksi näitä chilihommia.

Murupit ovat lähteneet kasvuun ja Tobago Sweet itää. Farian siidut olivat ottaneet pikkusen osumaa postimatkallaan ja kolmannes oli murskana, mutta toivotaan että jokin ehjistä lähtisi kasvuun.

¨käynks mä usein täällä?¨

bluesman

 Fariaa on runsaasti jäljellä. Iti 12 vrk:ssa. Jos tarviit niin lähetän lisää.

cornell

Fariat itää, hienoa!

pH ongelmat ovat muisto vain, mutta eivät unohdu ikinä... Kasvu mukavaa ja viherala lähes tuplaantunut viikossa.

Laskennallinen lannoitevahvuus n 680 ppm + veden ionit ja tuntu toimivan mullassa kinkkien ja rocotojen pikkutaimilla loisteputkien alla. Pitänee leimauttaa 110w loistarit pian tulille jotta pysytään kasvussa.

Hydro 30-30-120-12- 18
Micro 150- 0-  30-  0-  0-     210
PK        0- 52- 34

Ensimmäiset harsosääsket yrittivät, mutta kiikkuvat kihokeissa jotka ovat tehokkaita tuholaistorjujia.

Olen oikeastaan vahingossa löytänyt tämän ennalta ehkäisevän tuholaistorjunnan. Kasvarissa täytyy olla aina kasveja joista kirvat ja punkit pitävät chilejä enemmän. Näitä ovat esim. kurkku ja munakoiso. Mulla on aina muutama marttyyrikasvi jotka pakon edessä tuhotaan kasvustosta. Chilit ovat pysyneet melko puhtaina. Kun ekat tuholaiset ilmestyvät houkutinkasveihin ne viedään ulos karanteeniin ja kasvarissa torjutaan koko kasvusto esim neemillä. Houkutinkasvit saavat joskus rajumman käsittelyn tai niistä poistetaan lähes kaikki lehdet ja ne tuodaan takas huoneeseen. Punkit olen saanut pidettyä aisoissa vain iskemällä ennen kuin ne ehtivät käydä taloksi. Ainoastaan etanat ovat vaatineet kunnon myrkytyksen kun niille tuntuu kelpaavan kaikki.

Tuli tavi tänne Saksaankin ja kärvistellään -4 asteen pakkasessa. Luntakin on ja kitkat luistaa. Taikapähkinät ja talviheidet kukkivat lumisessä maisemassa.

Viikon päästä baccat ja osa annuumeista itämään!


¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

tammikuu 28, 2014, 14:35:57 ip #16 Viimeisin muokkaus: tammikuu 28, 2014, 14:45:44 ip käyttäjältä cornell
Ei kestänyt pokka: 27.1.  itämään PI441 551 ja Trepadeira Werneri

EDIT: menee hermo tän photobucketin kanssa. Ei suostu pienentämään noita kuvia. Hyvä ja toimiva kuvanjakopalvelu hakusessa... Canonin ImageBrowser on myöskin aivan hirveä sonta... miten vaikeaksi voi asiat tehdä.

EDIT 2 no ny ne kuvat pienenivät viiveellä

Pari taimikuvaa referenssiksi:

18.1. ja 27.1.


Kasteluliuoksen väärä pH multakasvatuksessa pikkutaimilla:




Lannoitteen ppm pitoisuukset nostettu noin sadalla...760 pintaan
¨käynks mä usein täällä?¨

cornell

tammikuu 30, 2014, 18:58:03 ip #17 Viimeisin muokkaus: tammikuu 30, 2014, 19:04:37 ip käyttäjältä cornell
Iltaa. Hieno päivä takana, kevyttä pakkasta ja aurinkoa. Loppuviikko lomaa töistä ja kävin krou sopista noutamassa 3 kpl libralaatikoita, neliskanttisia ruukkuja ja kivivillaa. Libroissa on aika syvä profiili ja ne onkin tarkoitettu villa/cocos matoille drippiin, mutta eiköhän näistä virtaavat hydrot saada. Kasvit istutetaan laatikoihin 3 litran neliskanttisissa taimetusruukuissa... toivottavasti tämä mullasta hydroon siirto onnistuu huhtikuussa.

Taimetkin kasvavat ja aina yön jälkeen näkee pientä kasvua. Joutuu itseään ihan toppuuttelemaan kasvun suhteen kun vertailee näihin hydro-ihmeisiin... on tässä aikaa eikä tarvitse hätäillä. Pääasia että kasvit ovat terveen oloiset.

Mun ppm pitoisuus 760 on muuten samaa luokkaa kuin Lynette Morganin Hydroponic Capsicum Production opus antaa paprikan taimille drippiin.

Chiliwikin Hydroliuos ohjeissa on jotain outoa... saan niistä kummallisen alhaisia ppm tuloksia. Stokkiliuoksen laimennus on mielestäni selitetty väärin. 400g hydroa tulisi liuottaa vähitellen kuumaan veteen siten, että lopputuloksena on 1 litra liuosta, jolloin 1mlitrassa on 0.4g hydroa!!! Ohjeessa 4 dl hydroa ja 6 dl vettä... onko lopputulos 1 litra? jos annostus stokista annetaan millilitroina on oikea loppuvolyymi tärkeä.

Kiva kuva tuli FB feedissä




Onkos kellään kokemusta semillasin tomaateista... Hillbilly ja Indigo Rose tuli tilattua. Kiepenkerliltä mun all time favorit on Flavance vital tomato... siinä on kaikki kohallaan: pystyhkö voimakas kasvu, aikainen sato ja terve kasvusto. Mullasta vedin viime kesänä 12 terttua kolmimetrisistä kasveista lämmittämättömässä huoneessa (täällä Saksassa). Me like
¨käynks mä usein täällä?¨

bluesman

 Tosi veikeä viritys. Tuonnäköisen putkihydron saattaisi meikän rouvakin hyväksyä.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: cornell - tammikuu 30, 2014, 18:58:03 ip
Chiliwikin Hydroliuos ohjeissa on jotain outoa... saan niistä kummallisen alhaisia ppm tuloksia. Stokkiliuoksen laimennus on mielestäni selitetty väärin. 400g hydroa tulisi liuottaa vähitellen kuumaan veteen siten, että lopputuloksena on 1 litra liuosta, jolloin 1mlitrassa on 0.4g hydroa!!! Ohjeessa 4 dl hydroa ja 6 dl vettä... onko lopputulos 1 litra? jos annostus stokista annetaan millilitroina on oikea loppuvolyymi tärkeä.


Niissä muuten on jotain outoa, joku, jolla nuo asiat hoituu näppärästi, voisi muokata ne kuntoon. :)