tammikuu 09, 2025, 22:30:59 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Gazpacho

Aloittaja TheBigX, heinäkuu 16, 2005, 20:09:53 ip

« edellinen - seuraava »

TheBigX

Tässä perinteinen espanjalainen kylmäkeitto, joka sopi hyvin chilin ja ennen kaikkea chilin sukulaisen Lycopersicon esculentumin (tomaatin!) kasvattajille. Ja ennen kaikkea nopea valmistaa. Eikä muuten sisällä turhia epäterveellisyyksiä ja kaikki ravinteet säilyy kun ei turhaan keitellä! Todella herkullista on. :P

250 g tomaattia (perinteisesti punaista)
2 chiliä (esim. Jalapeño sopii loistavasti, tosin kahdella jalapeñolla tulee kyllä aika mieto keitto)
1 valkosipulin kynsi (enemmänkin voi laittaa)
5 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
150 g leivänmuruja (tai vaikka kokonaista leipää paloiteltuna)

1. Laita tomaatti, chili, valkosipuli ja vedellä kostutetut leivänmurut tehosekoittimeen.
2. Lisää hiljalleen öljy.
3. Lisää kylmää vettä, kunnes keitto on sopivan paksua.
4. Lisää etikka ja suolaa maun mukaan.
5. Tarjoile todella kylmänä (mieluiten suoraan jääkaapista!) leipäkrutonkien kanssa.

tsili

Ja jos leivänmurujen tilalta käyttää vaikka paahdettuja pähkinöitä niin on vielä parempaa.

Tomaatin kaveriksi yleensä lisään paprikaa, sipulia, kurkkua tai kesäkurpitsaa sekä runsaasti tuoreita yrttejä. Osan kasviksista voi pilkkoa pieneksi ja käyttää lisukkeena.