tammikuu 10, 2025, 11:01:50 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Aji Amarillo (c. baccatum)

Aloittaja Seppo, syyskuu 15, 2013, 19:51:49 ip

« edellinen - seuraava »

Seppo

syyskuu 15, 2013, 19:51:49 ip Viimeisin muokkaus: syyskuu 15, 2013, 22:20:46 ip käyttäjältä Seppo
Tein oman aiheen tälle tutulle lajikkeelle, josta tuli tänä kesänä yksi suosikkichileistäni. Nyt kasvatin sitä kunnolla ja sain hyviä tuloksia. Vaikka lajike on vanha tuttu, ei siitä oikein missään puhuta ja tuntuu, ettei sitä kovin paljoa edes kasvatella.

Minä olen kasvattanut pienimarjaista versiota ('aji amarillo small'). En tiedä, onko siinä muuta eroa täysikokoista marjaa tekevään versioon kuin pienemmät hedelmät.

Talven yli ilman lisävaloa elellyt viimevuotinen amarillo pääsi kevään tullen isompaan ruukkuun ja kesäksi lasitetulle parvekkeelle. Siinä se on kasvanut 2,5-metriä korkeaksi ja muutoinkin varsin isoksi tuuheaksi kasviksi. Satoa on saanut kerätä viikoittain heinäkuun puolestavälistä lukien. Yhteensä satoa on tänä kesänä tullut jo yli 500 podia ja 1,5 kiloa, mikä on mielestäni pienimarjaiselle chililajikkeelle aika hyvä määrä.

Erittäin helppo kasvatettava . Tosin ei tuntunut tykkäävän Nutriforten tomaatti- & paprikalannoitteesta, varmaankin ph nousi liian korkeaksi - muuta syytä kuin lannoitteen en tähän ongelmaan keksinyt poissulkemalla eri vaihtoehtoja, ja lannoitteen vaihdon jälkeen ongelma korjaantui.

Ja miksi tätä kannattaa kasvattaa? No siksi, että satoa paitsi tulee runsaasti, niin se on hyvää satoa. Tyyliltäänhän amarillo on esim. lemon dropin kanssa samaa sarjaa: ei ihan älyttömän makea, tulinen baccatum omintakeisella hedelmäisellä maulla. Amarillo on todella herkullinen chili kuivattuna. Sen omintakeinen maku tiivistyy ja korostuu kuivattuna ja on ehkä paras kokeilemistani kuivahcileistä! Minä kasvatan tätä kuivattuna syötäväksi. Kuivattuna se on parhaimmillaan, tuo ruokaan hyvää makua tulisuuden lisäksi ja satoa tulee hyvänä kesänä niin paljon, että yhden puun tuotannolla pärjää pitkään.

Huru-ukko

syyskuu 15, 2013, 20:02:50 ip #1 Viimeisin muokkaus: syyskuu 15, 2013, 20:04:31 ip käyttäjältä Huru-ukko
Minulla oli viime vuonna juuri samaa lajiketta. Satoisa kasvi. Itse en tosin pitänyt sen pistävästä mausta.
Etikka säilykkeenä oli tosin ihan hyvää. Ehkä kuivattuna olisi voinut ollakkin hyvää.

PS. Ehkä otsakkeen voisi muotoilla Aji Amarillo Small, kuten kasvia myydään joissakin siemenliikkeissä niin erottuisi selkeästi isoveljestään.

Aji Inferno

En tiedä tuosta pienimarjaisesta tapauksesta, mutta se "klassinen" isomarjainen AA on kasvina aivan valtava, ei kovin tuuhea, jättiläismäiset lehdet, erittäin myöhäinen tuottamaan satoa. Hedelmässäkin kypsänä selvästi makeutta. Herkullinen niin tuoreena kuin kuivattuna, jolloin saa jännän kahvimaisen tuoksun ja aromin.

Wahi

Viime vuonna kasvatin tätä parikin yksilöä, molemmat ilmeisesti isompaa versiota, podien koko samantyyppisiä baccatumeja paksumpi ja pidempi. Tykkäsin, varsinkin kun tosiaan tuontyyliset on yleensä pienempipodisia mutta kypsyminen oli tuskastuttavan hidasta. Tänä vuonna on CAP 220 (Aji Ahuachapáu) joka voittaa kyllä maun ja kypsymisnopeuden puolesta.

EDIT: Joko tännekin piti saada joku turha äänestys? 'tu mitä paskaa.

Seppo

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 15, 2013, 20:06:08 ip
En tiedä tuosta pienimarjaisesta tapauksesta, mutta se "klassinen" isomarjainen AA on kasvina aivan valtava, ei kovin tuuhea, jättiläismäiset lehdet, erittäin myöhäinen tuottamaan satoa. Hedelmässäkin kypsänä selvästi makeutta. Herkullinen niin tuoreena kuin kuivattuna, jolloin saa jännän kahvimaisen tuoksun ja aromin.


Tuo pienimarjainen amarillo on minusta suht tavanomaisen nopea kypsymään. Ekat kypsät poimin ennen heinäkuun puoliväliä tänäkin vuonna. Sen jälkeen satoa on tullut pitkin kesää ja alkusyksyä tasaiseen tahtiin, niin että vähän väliä on saanut olla pilkkomassa podeja kuivuriin.  Valtavaksi kasvaa ja lehdet varsinkin nuoressa kasvissa ovat todella isoja. Isoimmat lehdet putoavat aikanaan pois ja lehvästön lehdet ovat aika keskikokoisia. 

Nyt kun aloin asiaa ajattelemaan, on hedelmässä hiven makeutta kuitenkin. Sen huomaa hyvin etenkin kuivatuissa.

jaolsten

Poistin tuon turhan, ja myös mun mielestä tänne kuulumattoman äänestyksen.

Takaisin aiheeseen:

Aji Amarillo Tulisuus: 5


Olen ihmetellyt, miksi myynnissä on Aji Amarillo, Small-nimistä lajiketta? Miksi tuo herkkuhedelmä pitäisi olla pieni. Amarillo on iso, niin se vaan kuuluu olla. Niinkuin suola ja pippuri ruskeassa kastikkeessa, miettikää ruskeaa kastiketta ilman suolaa ja pippuria. Funtsikaa. Kelatkaa!

Isona hyvä. Niin sen pitää olla.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Seppo

Mistä se äänestys muuten tänne tuli alun alkaen?

jaolsten

Ylläpito noita aina joskus on tainnut lisäillä. Pyrin täältä asiaketjuista nuo poistamaan aina kun löydän. Ja jos muut löytää, niin painakaa vaan rohkeasti sitä ilmoita valvojille-nappulaa ja pyytäkää poistamaan. Ja pahoittelut vielä tuosta...  :-\
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

11-13

Minulla on pari tuota long mallia tai ainakin luulen sen sitä olevan kun podit on sen 20 cm pituisia. Podit roikkunut kesäkuunlopusta vihreänä. Nyt viimeiset 3 viikkoa sisällä ja vihreänä vueläkin.

Satoa ei tullut paljoa kun jouduin tuota keväällä saksimaan pariin kertaan metrin pois latvasta. Kasvaria kun ei ole, niin oli pakko kun olisi vallannut muuten koko talon.

Mielenkiinnolla odotan että kypsyisi ja pääsisi maistamaan.

Aji Uchuh

Kyllä tuota pitää jokunen ensi kaudelle laittaa..edes pari yrittää mahduttaa.On se vaan kuivattuna ja jauhettuna erinomaisen hyvää esim. jauheliha ruokiin ja muihin vastaaviin.Voittaa siinä esim. Aji Cristallin kirkkaasti,joka sekin on hyvää,mutta erilailla laitettuna,hitaampi tosin.

Caide

Sain Aji Amarillon tuoreita marjoja kesällä Perusta. Oli todella raikas ja hyvänmakuinen bacca. Tulisuus kuitenkin todella mieto, mutta ruuanlaitossa tuoreeltaan se oli passeli, kun laittoi tuota enempi kerrallaan. Oli juuri tämä iso marjainen. Jos joku haluaa näitä aitoja siemeniä, niin ottaa yhteyttä yksityisviestillä, näytti olevan vielä iso kasa jäljellä.


Onpas huonossa valossa otettu kuva :(

bluesman

 Onko podit 12-15cm pitkiä? Jos tuo on normaalimittainen keittiöveitsi niin saataisivat olla tuolla mittavälillä.
Onko tulisuus about 1 tai 2?

Caide

Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 28, 2013, 12:33:58 ip
Onko podit 12-15cm pitkiä? Jos tuo on normaalimittainen keittiöveitsi niin saataisivat olla tuolla mittavälillä.
Onko tulisuus about 1 tai 2?

Sori vähän kesti, kun oli joku piilottanut tuon veitsen aika kivasti. Tuo on aika pieni veitsi ja terän pituus oli 14 cm. Tulisuus ehkä lähempänä kakkosta, jos muisti yhtään pelittää  ::)

Caide

joulukuu 28, 2013, 13:15:27 ip #13 Viimeisin muokkaus: joulukuu 28, 2013, 13:18:10 ip käyttäjältä Caide
Tässä vielä pari kuvaa, klikkaamalla saa suurempi resoluutioisen kuvan. Kuvat otettu muistaakseni kännykällä ja kusenkeltaisten keittiövalojen alla, joten väritkin on vähän sinne päin.





Jahas, phobucketkin näköjään pudottaa resot nykyään. Ei tästä tule enää yhtään mitään  :-\


boozeman

joulukuu 28, 2013, 19:09:54 ip #15 Viimeisin muokkaus: joulukuu 28, 2013, 19:12:17 ip käyttäjältä boozeman
Aji Amarillo on vähän kuin Snautseri. Ei Kääpiösnautseri eikä Suursnautseri, vaan ihan se Snautseri. Itse hankin tuota Semillaksesta viime kaudella. Hidashan se oli kuin mikäkin. Siinä kohtaa kun muuta chilistöä meni jo syksyllä luiskaan, Aji Amarillo roikotti valtavia oksiaan täynnä vihertäviä suuria podeja. Vieressä ollut Aji Cristal näytti aika reppanalta sen rinnalla, vaikka sekin oli täynnä satoa :-) Vasta toisaalla sisälle päästyään se kasvatti podit kauniin oransseiksi. Kasvi on pari viikkoa sitten leikattu tapille ja tekee jo uutta kasvua. Taisi se eloon jäädä.

Pitäsköhän silti yksi uusi taas kasvattaa? Joku näissä baccatumeissa jaksaa vaan viehättää. Useammalla lajikkeella mennään ensi kaudella taas. Aji Amarillon kanssa pätee idättämisen kanssa se iänikuinen dilemma. Jos laitat aikaisin, saa sitä latvoa mahdollisesti monta kertaa ennen kevättä. Jos taas myöhempään, niin sadon kypsymisen kanssa kasvihuoneettomalla se on taas siinä ja siinä. Kesäsäistä kun ei koskaan tiedä..
https://viinanen.org - Ei se siitä... - #1213

Quini

joulukuu 28, 2013, 20:41:17 ip #16 Viimeisin muokkaus: joulukuu 28, 2013, 20:46:16 ip käyttäjältä Quini
Tuota pienempää en ole kokeillutkaan. Pitääpä kokeilla joskus (kauden 2014 kasvit on jo valittu, mutta ehkä seuraavina vuosina). Jos tavallisen Aji Amarillon ja cap 220 jotakuinkin välimaille noin about menee maultaan niin mikä ettei?