tammikuu 10, 2025, 15:39:58 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Hotvelo - 2014

Aloittaja HotVelo, lokakuu 29, 2013, 22:42:08 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: HotVelo - toukokuu 09, 2014, 20:08:22 ip... Nyt ovat alkaneet myös ylemmät lehdet kuolla, alemmas varteen yrittää puskea kovasti pieniä lehtiä. Tilanne näyttää huolestuttavan paljon samansuuntaiselta, kuin minkä Chilivaari raportoi blogissaan omasta Aji Charapitastaan maaliskuussa..

Joku niitä vaivaa, enkä ole päässyt selville, mikä. Hapan turve on yksi epäilyksen alainen.
Sen pystyyn kuolleen tilalle olen idättänyt uuden taimen, joka vielä voi hyvin, mutta onkin aivan pieni. Ongelmat edellisellä tulivat vasta isompana.
Niinkin pelottava ajatus on käynyt mielessä, että siemenien mukana saattaa ulkomailta kulkeutua myös kasvitauteja. Siksi kait siemenkauppaa (isossa mittakaavassa) säädellään, vaaditaan tarkastustodistuksia ja siemen usein peitataan. Ehkä kannattaa sairastuneet pitää vähän muista erillään, eikä käyttää niiden multaa muille uudestaan.

HotVelo

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 09, 2014, 21:19:30 ip
Joku niitä vaivaa, enkä ole päässyt selville, mikä. Hapan turve on yksi epäilyksen alainen.


Minäpä kerron tiivistetyn kasvuhistorian, jos siinä olisi vaikka jotain, joka paljastaisi johtolankoja enemmän kokemusta omaavalle.

Idätys samaan aikaan rocotojen kanssa marraskuussa käyttäen idätyslauttaa ja sitten itäneenä siirto taimimultaan Parasenen esikasvatuslaatikkoon. Ensimmäinen siirto ruukkuun oli arviolta parin desin pieneen taimiruukkuun, multana edelleen taimimulta. Ensimmäinen ruukunvaihto oli sitten ehkä puolen litran vetoiseen ruukkuun, multana yhdistelmä taimi- ja kestomultaa. Toinen ruukunvaihto tapahtui sitten arviolta litran vetoiseen ruukkuun, tässä vaiheessa kesto- ja kukkamullan sekoitus. Kolmas ruukunvaihto oli aiemman viestin kuvassa olevaan kahden litran ruukkuun, multasekoitus sama kuin edellisessä.

Alempien lehtien pudottelu tapahtui kasvin ollessa vielä siinä litran vetoisessa ruukussa. Epäilin vähän multatilan käyneen ahtaaksi, mutta viimeisessä ruukunvaihdossa ilmeni, että siitä ei ollut ollut kyse. Mainitussa kuvassa näkyvät kuolleet ja kuolevat lehdet olivat viime sunnuntaina täysin hyväkuntoisia kun charapitan muiden kasvihuonekasvien muassa kastelin. Jokin minut sai kuitenkin epäilemään mitä tuleman pitää, siksi lueskelin uudestaan blogiasi tänään päivällä ja kyselin uuden idätyksen tuloksista. Tarkistin mullan kosteuden pohjia myöten kosteusmittarilla, ja ruukussa ollut kosteus oli vähissä tänään kuluneen viikon jäljiltä, mutta ei kuitenkaan mitenkään rutikuiva.

Eristäminen on tässä tapauksessa ehkä vähän myöhäistä, ainoa mahdollisuus voisi ottaa charapita sisätiloihin pois kasvihuoneesta. Voisiko olla toisaalta niinkin, että sillä itsellään onkin heikko sietokyky sellaisille kasvitaudeille, joita pidempään meillä päin kasvatellut ovat oppineet sietämään?

Katsotaan miten käy, jos kehitys on yhtä nopeaa kuin sunnuntain jälkeen on ollut, vapautuu tuosta yksi ruukkupaikka kasvihuoneessa aika pian. 

Chilivaari

Voi se taudinkestävyys noinkin päin olla.
Sinulla ei ollut missään vaiheessa turvetta kuvioissa, mitä nyt kestomullassa on sitä. Minä näet epäilen sekoittaneeni talvella ulkovarastossa turvesäkit ja laittaneeni ruukun pohjalle vähän luonnonturvetta. Ei paljoa, mutta sekin muuttaisi aika tavalla pH:ta ja hidastaisi kasvua. En minä sitä jäisenä kuitenkaan lisännyt. Kylmään multaan tapoin erään muun taimen maaliskuussa, kun täytin ruukun parvekkeelta haetulla mullalla ja iskin taimen heti siihen. Juuret siinä menivät. Vaaroja on monenlaisia, mutta ei tämä selvittänyt Charapitan ongelmia.

Eristämisellä tarkoitin, että eivät ole oksat tai lehdet lomittain. Kosketuksesta tuo varmaan tarttuu, jos on tarttuvaa. Tai sitten mullan välityksellä. Siinä kuivuneessa ei ollut eläviä juuriakaan ja vaurio saattoi hyvinkin alkaa ja johtua juurista, vaikka se näkyi lehdissä.

Caide

Mulla ollut myös charapitan kanssa samat ongelmat ja tosiaan pikkutaimena oli ihan on ja sitten pudottelee lehtiään alhaalta. Käsittääkseni jozpella on kuitenkin kasvanut hyvin ja tekee jo raakileita...

x46900

Mulla Charapita kasvaa ja voi hyvin. On niin muiden keskellä, että minkäänlaista kuvaa en siitä nyt kykene ottamaan, mutta useita yli puolimetrisiä oksia, paljon kukkia ja muutama vähän nuppineulanpäätä isompi raakilekin löytyy.

HotVelo

Laitanpa kommentteja kirvoittaneesta aiheesta Aji Charapita vielä dokumenttikuvan sunnuntai-illalta.



Eli tällä on siis ikää reilut 6kk idätyksestä. Vain aivan latvassa - molemmissa - on enää täysin terveitä lehtiä. Varressa alempana on koko lauma pieniä lehdenalkuja.



Charapita jäi nyt hieman muista chileistä erilleen Chilivaarin suosituksen mukaisesti. Ensi perjantaina näen sitten, onko tämä ollut lopun alku, vai pystyykö tuo tuosta vielä virkoamaan.

Muutoin farmilla kasvihuoneessa kyllä on riehaannuttu. Täyttä yleiskuvaa on mahdottomuus saada, tässä on osa ikkunanpielestä etelän puoleisesta chiliseinävarresta.



Kasvukauden lopullisiin ruukkuihin pääsi viikonloppuna Datil, yksi Bonda, Douglah ja toinen CO 4321. No, olihan se nyt alku, vielä olisi ehkä 25 siirtoa jäljellä. Tällä tietoa kesän aloittaa 31 lajia ja 41 kasvia, tai jos Ramiron poistaa vihannespaprikana laskuista niin sitten pyöreät 30 ja 40.

Rocotot ovat ehkä pääsemässä yli liki kuukauden kestäneestä kasvun jumittumisesta. Nuppuja on jo aika paljon, ensimmäiset kukat avannee viikolla Montufar. Ei tuolla kasvustolla suuria satojuhlia ole odotettavissa, mutta jospa nyt jotain sentään tulisi.



Kuten kuva näyttää, keräsin osan harsoista jo pois, idän puoleinen pääty on nyt täysin auki. Sieltä ei tosin vielä aurinko suoraan sisälle pitkään paista, koska korkea kuusiaita varjelee paitsi tuulilta niin myös aamun ensimmäiseltä auringonpaisteelta.

Jos sää kehittyy kuten on ennustettu, alkaa ensi viikonlopusta jo kasvien ulkoiluttaminen, ei ainoastaan rocotojen ja myös ulos sijoitettavien physalisten ja tomaattien. Saapas nähdä kuinka käy.


HotVelo

Yksi rajapyykki on nyt saavutettu. Pakkasin viimeiset 2014 kasvatukset Korpilahden kasvattamossa huomista autokyytiä varten. Viikonlopun yli jää kuljetusta odottamaan vielä 2012 kasvatettu Bolivan Rainbow ja 2013 kasvatusten tuntematon frutescens. Idätys- ja taimikasvatustarvikkeet pakkasin isoon kirstuun odottamaan syksyä ja seuraavaa kautta. Muutamia ideoita taimikasvatuksen tehostamisesta on mieleen jo tullut, mutta niitä on turha liikaa pohdiskella, kun tämän kauden varsinainen koitos on vasta alkamassa.

Esikasvatusvaihe on yleisemminkin jo isolta osin ohi. Edellä mainittujen chilien lisäksi on kasvihuoneeseen siirtoa odottamassa kaksi kurkkua ja pihvitomaatti Marmande. Aiemmin viikolla ruukutin avomaankurkkuja, kesäkurpitsaa ja härkäpapua. Tänään turvebriketeissä itäneistä meni multiin vielä yksi kesäkurpitsa lisää, lajikkeena tarkemmin määrittelemätön 'jättikurpitsa' sekä kaksi vihoviimeistä Tomatillo Toma Verdeä. Ja onhan siellä tosiaan vielä yksi SKK III:sta nappaamani suippopaprika Palermo.

Kesäkukkia on myös koko joukko, mutta niitä en rupea erittelemään. Meillä kun tuo vastuujako on osapuilleen siten, että syötävät kasvit ovat suurelta osin minun vastuullani, vaimo puolestaan huolehtii kasvien esteettisestä panoksesta kesäympäristöömme.


HotVelo

Kiireinen oli toukokuun kesäinen viikonloppu, ja varsin suppeaksi jää tämä katsaus.

Pubet pääsivät ulkomajoitukseen.



Neljä amppelipubeista löysi totuttelupaikan aitan länsisivustalta. Auringonpaistetta puolipäivästä siihen saakka, kunnes aurinko painuu metsän varjoon. Ei välttämättä koko kesän asuinpaikka kavereille, sademyrskyjen tullen paikka voi käydä vähän turvattomaksi.

Kasvihuoneen pohjoisseinustalla oleillaan sulassa sovussa kasvisuvusta riippumatta.



Ylivuotiset Manzano Orange pubet airpoteissa, vierellään Outdoor Girl tomaatit. Parvekelaatikossa kasvaa pinaatti.

Sillä välin sisätiloissa.



Kasvihuoneessa laajalatvuksiset ylivuotiset 7Pot-variantti (mysteeri-idätys, mutta tunnistus todennäköinen) ja Pink Habanero saavat asua kesän itäpäädyn työpöydällä.

Yhdelle on kuitenkin aika kohta sanoa hyvästit.



Ei Aji Charapita taida toipua, vaan tekee hidasta kuolemaa. Siirsinkin sen vanhaan kasvihuoneeseen parin chilieläkeläisen seuraan terminaalihoitoon.

Lopuksi on ihan pakko laittaa vähän OT-osastoa.



Valkovuokkoja vanhan omenapuun alla. Niin, eihän valkovuokoissa sinänsä mitään ihmeellistä ole, mutta kuva on sunnultailta 18.5. ja kukinta alkoi jo 21.4. Sitkeitä kavereita!


HotVelo

Kasvihuoneen tilanne on edelleen kaaoksen puolella, joten sieltä ei kovin helposti saa kuvallista päivitystä.

Yhden lajikeryhmän osalta olen kuitenkin itse aika tyytyväinen viimeaikaiseen kehitykseen.

Kuun alussa pubet näyttivät ryhmäkuvassa tältä.



Tänään nappasin muutamia vertailukuvia - ryhmäkuvaa ei enää saa, kun kasvit on ripoteltu vähän eri puolille pihaa.



Sen jälkeen, kun amppelipubet muuttivat ulos, ovat ne mielestäni 'tulleet ulos kuorestaan'. Koko kasvihuoneajan ne tuntuivat jurottavan synkässä masennuksentilassa, ulkona kasvu on alkanut ihan eri mallilla. Ja ihan kuin olisin ollut näkevinäni jossakin jo yhden kukinnon jääneen kiinni lakastumisen jälkeen ja siellä olisi ollut pieni podin alku.



Nyt 15l airpoteissa olevat ylivuotiset Manzano Oranget ovat myös innostuneet päästyään 'vapauteen'.


HotVelo

Kiireinen ja sananmukaisesti hikinen viikonloppu on nyt takana. Paljon erilaista askaretta tuli tehtyä, mutta tässä on lyhyt päivitys yleiseen kasvatustoimintaan liittyen.

Aloitetaan kierros ulkosalta.



Ennusteet lupasivat suunnilleen tulta ja tulikiveä tulevan taivaalta jo heti puolenpäivän jälkeen, mutta onneksi niin ei käynyt. Sain päärakennuksen etelänpuoleisen kuistin edustalle suojakatoksen Outdoor Girl tomaateille ja Orange Manzano pubeille. Ja mahtuuhan tuonne hätätilanteessa jotain pienempiäkin kasveja suojaan isompien katveeseen. Ulkoilijatyttösillä on jokaisella vähintään muutamia raakileita tulossa, ei toki kypsiä ole vielä vähään aikaan tiedossa, mutta viime kesää edellä ollaan aikataulusta reilusti. Sivuseinät on vielä suunnitteilla tuohon katokseen, sen jälkeen sen saa pikkukylmillä suojattua jo aika hyvin.

Taustalla häämöttää kuistille suojaan nostetut amppelipubet. Vaikka pahimmat ukkoskuuron keskukset ylänköalueen normaaliin tapaan kiersivätkin, tuli vettä kuitenkin lyhyen aikaa semmoista vauhtia, että se ei välttämättä olisi kukinnoille tehnyt hyvää.

Sitten kierros jatkuu kasvihuoneeseen.



Ulkoilijatyttösten kasvinkumppanit idätys- ja taimikasvatusajoilta ovat lähestymässä tuotantokokoa. Käytin hyvän aikaa perjantain iltapäivästä ja alkuillasta tukinarujen virittämiseen. Alkuperäisestä ideasta kiitos kuuluu Bluesmanille, sovelsin hänen sälekaihdinnarumenetelmäänsä omaan ajatusmalliini sopivaksi. Etualalla oikealla ehkä erottuvat Ikean isoihin Nektrarin ruukkuihin siirretyt Mr Stripey tomaatit. Hieman minua etukäteen jännitti, onnistummeko 6l ruukuista jo aika isoiksi kasvaneet tomaatit siirtämään vielä uusiin ruukkuihin. Onnistuihan se sitten kuitenkin, ilman ensimmäistäkään vauriota.

Kasvihuoneen eteläsivusta on vielä aika ruuhkainen ja sekava.



Seinävarren isoimpina hujoppeina erottuvat, edestäpäin alkaen, C04321, Dulce Dolor, toinen C04321, Lemon Drop ja Guajillo. Eikä custom-ruukussa oleva Jalapeno Early kauas edellä mainituista jää. Kaikki mainitut tuottavat jo podeja, mutta suurin satoaja tällä hetkellä on kuvassa etualalla hieman kyseenalaiselta näyttävä 3-vuotias Aji Cristal. Vaikka muutkin alkavat jo tarvita tukea tomaattien tyyliin, on tuo AC kipeimmin kohta avun tarpeessa.

Ja sitten tähän vuodenaikaan pakollinen OT kuva.



Omenapuu on liki täydessä kukassa. Pelkäsin, mitä ukkoskuurot kukinnoille tekevät, mutta pelkkä rankka hetkellinen sade ei montaakaan kukkaa pudottanut.



HotVelo

Sunnuntai-illan ja -yön rajuilmojen jälkeinen kylmeneminen pakotti aika totaaliseen evakuointiin. Niinpä nyt niin sekä vanha että uusi kasvihuone ovat jälleen täynnä. Vakiasukkien lisäksi siellä oleilevat nyt taas ulko-olosuhteisiin tarkoitetut ja istutuksia odottavat.

Onneksi sain kuitenkin tämän kasvisuojan riittävästi kasaan eilisiltana.



Outdoor Girl -tomaatit ja isoissa Airpoteissa olevat Manzano Orange pubet näyttivät kuistin puolelta katsottuna olevan hyvissä voimissa viime yön jäljiltä. Lämpötila ei alimmillaan onneksi tipahtanut kuin ehkä vajaaseen +3 asteeseen. Amppelipubet jätin hieman uhkarohkeasti viime yöksi kuistin suojaan, nyt nostin niitä muutaman vanhaan kasvihuoneeseen (lämmitin ajastuksella), yhden uuteen kasvihuoneeseen ja kaksi pesuhuoneeseen. Ne olivat jonkun verran nuutuneita, mutta vähän lämpimämpiin oloihin päästyään alkoivat piristyä. 

Sitten päätteeksi palaan tapaus Aji Charapitaan.



Sairaiden lehtien poiston jälkeen charapita näyttää kieltäytyvän kuolemasta. Ja jos kerran niin on, niin katsotaan sitten mitä tästä nyt puolivuotiaasta on tullut vuoden vanhana.  ::)

HotVelo

No niin, nyt alkaa taimikasvatusvaihe olla ohi, enää yksi paprikakasvi (suippopaprika Palermo) on odottamassa lopulliseen kasvuastiaan siirtoa. Muutenkin taimikasvatuksista odottaa isoon ruukkuun ja/tai maahan siirtämistä enää muutamat ananaskirsikat ja tomatillot (toma verdet) sekä jättikurpitsat.

Seuraavassa on muutama ote kasvihuoneen sisältä ja vähän muualtakin.



3v Aji Cristalilla on ns. täysi rähinä päällä.



C04321 baccat -  tässä toinen niistä - ovat myös hyvässä vauhdissa. Pientä hedelmää on kukkien seassa useampia, ensimmäisenä pölyttynyt ja jo vähän isommaksi kasvanut on lehvästön lomassa vähän piilottelemassa.

Kauden muissakin uusissa yritelmissä on jo sato aluillaan.



Guajillo #1 tekee pieniä hedelmänalkuja, lisää lienee tiedossa, jahka kasvukin pidemmän lämpimän jakson myötä pääsee kunnolla vauhtiin. Amppelipubet päätyivät loppujen lopuksi kaikki kuistin katoksen alle. Ne saavat suoraa valoa aamusta liki loppuiltapäivän puolelle, sen jälkeen hajavaloa iltaan saakka. Muutamia hedelmiä on myös pubeista jo tulossa, joten ainakin maistiaisia lienee tiedossa.

Pari viime kesän veteraania.



7Pot-variantti ja Pink Habanero kukkivat ja podittavat. Etäkuvasta asiaa ei huomaa, mutta nuppuja on jo avautuneiden kukkien lisäksi todella runsaasti. Ensimmäiset podit ovat jääneet kummassakin nappulakokoisiksi, mutta parempaa lienee vara odottaa jatkossa.

Ja sitten OT-osuus.



Harvensin tomaattiviidakosta eilen ehtoolla ämpärillisen lehtiä. Eipä juuri huomaa.

HotVelo

Pieni päivitys muutamasta satoa tuottavasta kasvista.



Dulce Dolor (vasen kuva) on tuottamassa alkukesän satoa varsin mukavasti minun skaalallani. Lemon Drop (oik) alkaa myös päästä sadontuotannon alkuun.

Suurin osa lajikkeista on jo päässyt podittamisen alkuun, tai vähintäänkin kukinta on sitä luokkaa, että marjat alkavat varmaankin pian jäädä kiinni. Olen tähän mennessä ollut yllättynyt esimerkiksi siitä, miten rapsakasti bonda ja faria alkoivat kukinnan jälkeen tehdä ensimmäisiä marjojaan. Kukinnan suhteen hitaimpia ovat chinenset rocato ja carolina reaper, ne ovat vasta kehittämässä nuppujaan.

Loppuun OT:na kausikuva.



Pihapihlaja kukkii, tuoksu ei vaan välity kuvan mukana.

HotVelo

Eipä ole ollut ihmeempiä päivittelyitä, eikä toisaalta paljon aikaakaan päivitellä pariin viikkoon. Nyt on kuitenkin jotain pientä täydennettävää 2014 päivyriin.

Ensimmäisiä kypsiä chilejä on tullut Pink Habanerosta ja Aji Cristalista. Habat menivät suoraan parempiin suihin, AC:t laitoin mole-mukaelmaan viikonloppuna. Ruoka-aiheeseen paremmin sopivia Poblanoja ja Guajilloja ei ollut vielä kuin raakana, joten myöhemmin kesällä on sitten seuraava harjoitelma autenttisemmilla aineksilla.

Satoa on näkyvissä tällä hetkellä kaikissa muissa paitsi näissä
- rocoto Red Peruvian
- rocoto Manzano Orange (kukkia on mielettömästi, mutta ei vielä kiinnijääneitä)
- Rocato
- Carolina Reaper
- Peach Bhut Jolokia
- Douglah

Pubet Santa Natalia ja Montufar tekevät kohtuullisen mukavasti marjoja. Kuvaaminen valoisaa taivasta vasten kuistilla on vaan ollut sen verran haasteellista, etten ole julkaisukelpoista kuva-aineistoa saanut vielä aikaiseksi.

Kauden murheenkryyni, Aji Charapita yllätti. Olin jättänyt sen hyvin vähälle huomiolle liki kuukaudeksi. Sinä aikana se oli tehnyt uutta kasvua sen verran, että siirsin sen taimivaiheen 2l ruukusta 6-litraiseen.



Ja kun tarkkaan katsoi, niin toisen haaran latvuksessahan oli nuppujakin. Juuristo ei ollut hirmuisen vahva, mutta se mitä näkyi oli kuitenkin terveen näköistä.

Ja loppuun pakollinen OT.

Farmin pihapiiristä n. 300-400m päästä löytyi tämmöistä jälkeä.



Ei, tuo ei ole minkään elikon nahka, vaan pirstoutunutta puusälettä oksalla roikkumassa, edempänä maassa isompia kappaleita.

Pirstaleiden lähde on tässä.



Tässäkin kuvassa näkyy pirstaleita katkenneen latvaosan kohdalla asti. Ilmeisesti toukokuun loppupäivinä eräänä yönä aika tarkkaan justiinsa kohdalla riehunut ukkonen oli saanut täysosuman koivuun. Kappeleita löytyi joka suunnasta 10-15 metrin etäisyydeltä. Onneksi täräytti tuohon eikä esimerkiksi taloon, sillä ko. yönä kyllä oli useampi semmoinen tälli, mikä ei välähdyksen ja paukauksen samanaikaisuuden perusteella muutamaa sataa metriä kauempana ollut.


HotVelo

Nappasin kehityksen vertailua varten nyt kuistin ulkopuolelta muutaman kuvan amppelipubeista. Kompaktikameralla ei edustuskelpoista kuvaa saa, mutta jotain kuitenkin.



Montufareista reippaammasta erottuu tarkkaan katsomalla erikokoisia podeja.



Isommassa Santa Nataliassa on hauskan pyöreitä - ainakin näin alkuvaiheessa - podeja myös jokunen kappale.



Manzano Oranget ovat niin toistensa limittäin kasvaneet, että niitä ei taida ilman leikkausoperaatiota saada tuosta syyskesällä lämpimämpään kypsyttelypaikkaan siirrettyä. Tänään niitä syynätessäni olin toivorikkaana havaitsevinani muutaman podinalun. Ehkäpä tämä lajike poistuu sadontuotantoa aloittamattomien listalta. 7Pot Trinidad Douglah'n huomasin eilen aloittaneen satokauden kasvihuoneessa, joten lista pelkistä viherkasveista lyhenee siltäkin osin.

Miquel

Kovasti kiinnostaa miten pitkään jatkunut kylmyys on vaikuttanut sielläpäin, ns. ammattilaisten palstalla kasvaviin OT kasveihin? :)

Itsellä esimerkiksi herneet jurovat viisisenttisinä kääpiöinä, voi olla ettei sato ehdi tälle suvelle. Salaatitkin muistuttavat voikukkia, mutta vain pienemmässä koossa. ::)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

HotVelo

Lyhyt vastaus: on vaikuttanut, ja paljon sittenkin. Eikä mitenkään positiivisesti.

Toisaalla jo kuvasinkin avomaankurkkujen ja kesäkurpitsojen sekä ainokaisen jättikurpitsan jääneen kokolailla jumiin kasvun ja vahingoista toipumisen kanssa sen jälkeen, kun edellisen viikon huhtikuuta tai lokakuun loppupuolta vastaavat kelit menivät ohi. Herneistä näkyy joku hassu piikki jossain, sipulit ovat tehneet vain 10-15 senttistä laihoa, porkkanaa hädintuskin erottaa. Listaa voisi jatkaa koko kasvuston läpi. Ulkoilmassa periaatteessa pärjäävät Outdoor Girl tomaatit ovat kasvattaneet vihermassaa, mutta sadon kehittyminen on tyssännyt parin viikon takaiseen tilanteeseen.

Salaatteja on niin parveke- kuin muissakin ruukuissa onneksi vanhan kasvihuoneen suojassa, joten niitä saa omasta takaa. Yrttejä ja kasvihuonekurkkuja on myös jo melkein ylituotannoksi asti.

Lattialämmityksen napsautin päälle isommassa kasvihuoneessa pari viikkoa sitten, auttaapahan vähän yölämpötilojen hallinnassa. Tulee tomaateille, kurkuille, chileille ja paprikoille hyvä kilohinta.  ::)

HotVelo

Kesäloman alettua on ollut tavallistakin vähemmän värkätä kuvien ja päivitysten kanssa. Mutta nyt sentään jotain päivitystä on tässä.

Ensimmäinen satokuva.



Ailahtelevaisen alkukesän tuotoksia. Lakan (hillan) kokoisia Pink Habaneroja ja 7Pot variantteja. Vähän hernettä isompia puolikypsiä Dulce Doloreita ja puolukan kokoisia Nagoja. Ai niin, onhan siellä välissä yksi minikokoinen Aji Cristalin podikin.

Pink Habaa ja 7Pot varianttia on kyllä tiedossa lujasti lisää, pensaat pursuvat raakileita ja kukkia, eikä nyt pitäisi ainakaan lämpötilan alhaisuuden haitata, pikemminkin ongelma on jo päinvastainen. Naga-sato saattaa jäädä vähäiseksi, 3 vuotta vanhat kasvit ovat varsin verkkaisia satonsa kanssa.

Puolikypsää Aji Cristalia, Dulce Doloria, C04321:stä ja Lemon Droppia on myös jo pensaissa kypsymässä hyvää vauhtia.

Muutenkin tilanne on sillä tapaa hyvin hallinnassa, että kaikkea on jo vähintään raakileasteella, toisia enemmän, toisia vähemmän.

Sitten vähän miedompia capsicum-lajikkeita.



Vihannespaprikat Ophelia, Hunor ja Golden California ovat siirtyneet ulkoruokintaan.

Sitten lopuksi muuten vaan silmäniloa.


HotVelo

Tapaus Aji Charapita

Havaitsin kaksi ja puoli viikkoa sitten Charapitassa nuppuja. Siirsin sen silloin isompaan ruukkuun ja jäin odottamaan mitä tapahtuu. Eipä tapahtunut paljon mitään. Nuput olivat ja pysyivät, eivät silmin havaiten ihmeemmin kasvaneet saatikka auenneet. Toissapäivänä ajattelin kokeilla jotain ihan muuta. Nostin Charapitan kuistille samaan tilaan pelargonioiden ja pubejen kanssa. Tänään pilvien hälvettyä huomasin jotain mielenkiintoista.



En tässä(kään) vaiheessa liiempiä toiveita elättele, mutta mielenkiintoista sinänsä, että toissapäivän helteen ja eilen reippaasti kylmenneen ilman yhteisvaikutus oli kukinnan käynnistyminen. Katsotaan mitä tuleman pitää.



HotVelo

Pieni kuvapäivitys kasvutilanteesta.



Aji Cristal



C04321



Aji Fantasy



Lemon Drop



7Pot variantti ja Pink Habanero

Nyt alkaa näyttää siltä, että kohta on pakko ruveta sadon jatkojalostukseen. Vielähän noita kypsyneitä voi popsia suoraan sapuskaan, mutta kohta määrä alkaa kasvaa niin, että kuivatusta, kastikkeenkeittoa ja muuta jalostusarvoa lisäävää toimintaa on alettava harrastaa.

Ja lopuksi ihan jotain muuta satoa.