tammikuu 10, 2025, 16:12:27 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jone1970 toinen kausi 2014

Aloittaja Jone1970, marraskuu 18, 2013, 23:15:28 ip

« edellinen - seuraava »

Jone1970

Lainaus käyttäjältä: 0lli - huhtikuu 30, 2014, 12:51:26 ip
Onpas komea tuo pimenta diomar! Itselläkin tuota 2 kappaletta tulossa, varsin satoisakin vissiin :)

Joo, onhan se nätti ja kukkia on koko ajan reilusti toistasataa mutta podit eivät jää vielä kiinni. Olisiko tuo 20cm Pauliina käynyt kasville liian pieneksi, vai missä vika...
Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

0lli

Lainaus käyttäjältä: Jone1970 - toukokuu 01, 2014, 13:26:43 ip
Lainaus käyttäjältä: 0lli - huhtikuu 30, 2014, 12:51:26 ip
Onpas komea tuo pimenta diomar! Itselläkin tuota 2 kappaletta tulossa, varsin satoisakin vissiin :)

Joo, onhan se nätti ja kukkia on koko ajan reilusti toistasataa mutta podit eivät jää vielä kiinni. Olisiko tuo 20cm Pauliina käynyt kasville liian pieneksi, vai missä vika...

Itse laitoin juuri omani n.12 litraiseen säiliöruukkuun, toivottavasti siinä nyt sentään tila riittää podittamiseenkin :)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Jone1970

Cajamarcaan ilmestynyt muutamia podinalkuja. Melkein kaikki ulkoilun makuun päässeet chilit ovat alkaneet tuottaa marjoja tai ainakin kukkia runsaasti. Toivottavasti kelit lämpenevät pian, jotta voin jatkaa karaisusessioita, koska ne selvästi piristävät kasveja.

7-Podien kanssa on pientä ongelmaa lannoituksen kanssa. Muiden chinensien kanssa ei ole ollut mitään ongelmia käyttämäni lannoitemäärien kanssa mutta 7-Podit ovat melkoisissa övereissä. Sama juttu muuten Tinkerbell-annuumin kanssa. Ei auta kuin jättää nuo pelkälle vedelle toistaiseksi ja seurata tilannetta.

Tulisipa kesä pian...
Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

Jone1970

Locatot ovat olleet amppeleissaan ulkona jo 3 päivää, enkä taida niitä enää sisään ottaa jos yölämpötilat vain pysyvät plussan puolella. Hyvin tuntuvat tuolla kestävän.

Cajamarcassa on nyt kymmenkunta podia, jotka kasvavat uskomatonta vauhtia. Helppoa ja hyvännäköistä chinenseä kaipaavalle voin lämpimästi suositella tätä lajiketta. Cajamarca on roteva ja nopeakasvuinen chili, joka ei tunnu olevan kranttu oikeastaan minkään suhteen. Muihin tuntemiini chinenseihin verrattuna sen kukat ovat 2-3 kertaa isompia ja pisteenä i:n päälle tulee vielä marjojen väriskaala, josta pääsen minäkin nauttimaan kohtapuolin. Podit ovat alkaneet nimittäin muuttua vaaleanvihreistä violeteiksi.

Suurimman Red Habaneron ainoa podi on sekin alkanut ottaa väriä. Puskassa on kukkia ainakin sata mutta vasta yhden podin on saanut aikaiseksi. Toivottavasti siirto ulos saa myös podit pysymään kiinni.

Lemon Drop ja C04321 podittavat baccatumeista ainoina. Muut joko kukkivat tai ovat aloittamassa kukintaa.

Turbo Pube on pubescenseista ainoa kukkiva lajike mutta kukat tippuvat pois heti avauduttuaan. Tätä on jatkunut nyt jo monta viikkoa, enkä oikein tiedä missä vika. Ehkäpä siirto ulos saa tämänkin ongelman poistumaan. Näin ainakin toivon.
Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

narttu

Cajamarcasta mullakin hyvät kokemukset, todellinen yllättäjä. ;)
"Sometimes you have to be a bitch to get things done." <br />― Madonna

Raumala

Cajamarca on todella satoisa, viime kaudella kerkesi tehdä kaksi kierrosta satoa. Eikä ole hassumpi maultaankaan.

suippopaprika


Jone1970

Lainaus käyttäjältä: suippopaprika - toukokuu 15, 2014, 13:07:28 ip
https://lh3.googleusercontent.com/-_AG_UzeXuKo/Ur9LzAGuAeI/AAAAAAAAAHg/CR-kXhqpIuE/w611-h815-no/lamppuvertailu.jpg

Miten ton ledin pitäis muka valaista kun se on spotti tyyppinen?!?! haloo aivot käteen :D

Sehän on tuossa heijastimessa kiinni vain valosävyjen vertailun vuoksi. Normikäytössä roikkuu koukusta ilman mitään heijastinta.
Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

Jone1970

Olen lukenut että chilien maku paranee jos kasvit kärsivät ajoittain. Jos tämä pitää paikkansa, tulee tämän kauden chileistäni kertakaikkiaan herkullisia, niin paljon on puskia nyt rääkätty.

Karaisuvaiheessa useimmat puskat saivat lehtiinsä palovammoja ja nyt siitä selvittyään ne värjöttelevät n. viiden asteen lämmöissä tuulenpuuskien samalla niitä riepotellessa. Katkenneilta oksilta ei ole vältytty mutta vaikka puskat näyttävät hieman kärsineiltä, chinenset sekä baccatumit ovat alkaneet podittaa ankarasti. Erityisesti Habanerot sekä Cajamarca ovat tässä kunnostautuneet.

Ainoat sisätiloissa vielä viihtyvät chilit ovat PI199506 sekä talvetettu Jamaican Bell.

JB:n kohdalla syy on leikki nimeltään kirvasirkus. Ensin minä myrkytän ja kirvat kuolevat, sitten kirvoja tulee jostain mystisesti lisää ja minä myrkytän taas  >:(. Tätä hauskaaa iltojen iloa on nyt leikitty jo kuukausi ja jos ei valoa näy kohta tunnelin päässä niin JB:lle näytetään oksasaksia ja kompostia.

PI199506 on sisällä siksi ettei minulta löydy tarpeeksi pitkiä keppejä mokoman tukemiseen. Rontti on venähtänyt 110 cm korkeaksi mutta on vain 15 cm leveä. Rungolla on paksuutta n. 5mm, joten se ei näitä kelejä ilman kunnon tukia kestäisi minuuttiakaan. Pitää varmaan käydä sahalta ostamassa oikein kunnon seiväs, jolla kaverin saa pysymään pystyssä.

Satoakin on jo saatu seuraavasti:

Red Habanero: 1 podi, 4 grammaa
Pink Habanero: 1 podi, 2 grammaa  8)
Sweetbite Yummy (paprika): 1 podi, 15 grammaa
C04321: 9 podia ja tasan 80 grammaa

Ei tuossa ole aihetta isompaan jippijaijeehen mutta eipä ole kausikaan vielä pitkällä. Alla vielä muutama huono podikuva...


Pink Habaneron 1,5 cm jättiläinen


Red Habaneron 3-senttinen


C04321:n raakileet. Kasvin oksat olivat noista niin luokallansa että katsoin paremmaksi poimia podit raakoina.


Cajamarcan marjat ovat kuin posliinista tehdyt. Näitä 5-7 senttisiä on puskassa kiinni jo parikymmentä ja lisää on tulossa.





Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

Jani M

Sinulla on selkeästi väärä intervalli myrkytyksissä. Kurkkaa googlen avulla kirvojen elinkaari ja katso sieltä, kuinka usein pitää myrkyttää, että populaation kaikki vaiheet saadaan tapettua. Kannattaa tehdä niin, että myrkyttää ensin ja laittaa Neem-öljyt perään, niin ei edes niin houkuttele se kasvi niitä kirvanpirulaisia.

Jone1970

Lainaus käyttäjältä: Jani M - toukokuu 29, 2014, 13:31:13 ip
Sinulla on selkeästi väärä intervalli myrkytyksissä. Kurkkaa googlen avulla kirvojen elinkaari ja katso sieltä, kuinka usein pitää myrkyttää, että populaation kaikki vaiheet saadaan tapettua. Kannattaa tehdä niin, että myrkyttää ensin ja laittaa Neem-öljyt perään, niin ei edes niin houkuttele se kasvi niitä kirvanpirulaisia.

Paljon mahdollista. Intervalli on ollut n. 7 päivää ja pääasiallisena troppina on ollut nyt Spider Mite Control, välillä Baygonilla terästettynä. Tosin Baygonin teho on aika kyseenalainen. Kirvat ilmestyvät lehdille välillä jo 2pv myrkytyksestä, joten voisiko kyse olla talvehtineiden munien kuoriutumisesta?
Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

Huru-ukko

toukokuu 30, 2014, 08:28:51 ap #151 Viimeisin muokkaus: toukokuu 30, 2014, 09:03:47 ap käyttäjältä Huru-ukko
Kyse on varmaankin ihan tämän kesän kirvapopulaation tekemistä munista. Olisi kannattanut se kirvojen elinkaari selvittää ihan itsekkin niin tietäisi enemmän. Wikipedia riittää tähän.

Kirvojen lisääntyminen on poikkeuksellisen monimutkainen prosessi, jossa vuorottelevat suvulliset ja suvuttomat sukupolvet. Kirvat talvehtivat niin kutsuttuina talvimunina, joista kuoriutuu keväällä kookkaita naarasyksilöitä. Näistä käytetään nimitystä kantaemo. Kantaemo ei muni vaan synnyttää siivettömiä naarasyksilöitä, joita kutsutaan neitsyiksi. Kantaemon tapaan neitsyet lisääntyvät neitseellisesti ja synnyttävät eläviä poikasia, jotka ovat geneettisesti emonsa klooneja. Yksi kirvasukupolvi elää 20-40 päivää, mutta neitsyet tuottavat jatkuvasti uusia jälkeläisiä ja keväällä kuoriutuneella kantaemolla voi olla syksyyn mennessä miljoonia jälkeläisiä. Joskus alkionkehitys käynnistyy jopa ennen emon syntymää, jolloin kirvan sisällä kehittyy paitsi sen oma jälkeläinen, myös tämän jälkeläinen.[2]

Syksyllä neitsyet alkavat tuottaa sekaisin koiras- ja naarasyksilöitä. Ei tiedetä, mikä muutoksen lisääntymisessä käynnistää, mutta valon määrällä, lämpötilalla sekä ravintokasvin valmistautumisella talveen saattaa olla vaikutusta asiaan. Syntyneet koiras ja naarasyksilöt parittelevat ja naaraat tuottavat talvehtimiskelpoisia talvimunia.[3] Osa tiettyjen sukupolvien kirvayksilöistä on siivekkäitä ja nämä yksilöt lentävät uusiin ravintokasveihin. Uusi ravintokasvi on yleensä eri lajia kuin alkuperäinen, mutta tietty kirvalaji siirtyy yleensä vain tiettyyn toiseen ravintokasviin.

Metlan sivuilta lisäksi:
Talvehtineesta munasta kuoriutuu keväällä toukka, josta kehittyy siivetön, tavallista isompi naaras, kantaemo. Kantaemon jälkeläiset ovat siivettömiä neitseellisesti lisääntyviä naaraita, joita kutsutaan neitsyiksi. Neitsyet synnyttävät edelleen useita perättäisiä neitsytsukupolvia, joita voidaan kutsua myös kesänaaraiksi. Kirvapopulaatiot saavuttavat huippunsa kesäkuun lopulla. Viimeiset kesänaaraista, eli aviolliset emot, synnyttävät kahdenlaisia jälkeläisiä: koiraita ja naaraita. Nämä ovat aviollisia kirvoja. Ne eivät voi enää lisääntyä neitseellisesti. Pariutumisen jälkeen aviolliset naaraat munivat yhden tai korkeintaan muutamia talvimunia, joista seuraavana keväänä kehittyvät kantaemot.

Jos myrkytys epäonnistuu, kuten se yleensä näyttää melkein kaikilla tekevän, niin pari viikkoa riittää että kanta on räjähtänyt jälleen valtavaksi.
Nekin jotka on ilmoittaneet että myrkytys onnistui kun ei mitään näy, postaa hetken päästä että niitä on taas.
Itsekkin yhden kesän taistelin niiden kanssa kasvarissa. Hommasin sinne Biotukselta jättikirvavainokaisia, jotka pitivät kirvat "kurissa" niin ettei niitä näkynyt kuin pari kolme lehdellään. Nekään ei kantaa voi tuhota, mutta vahinkoja ei enää synny. Tämä ei oikein kotona varmaankaan toimi.... Eikä parvekkeella, ne ottaa ritolat.

Joka tapauksessa kirvat tarvitsee 3 muodonmuutosta kasvaakseen aikuiseksi. Ne valkoiset "hiutaleet" siellä lehtien pinnalta on kirvojen tyhjiä nahkoja muodonmuutosten seurauksena. Joten viikon välein torjunnat pitäisi riittää siihen että kaikki kannat on tuhottu. Montako kertaa peräkkäin en tiedä. Ja aina on mahdollista että jonkun lehden alapuoli jää ruiskuttamatta jonne jää pesäke kirvoja. Juuriston kautta kasteluveden mukana menevä myrkky olisi tehokkain, mutta satokauden aikana sellaisten käyttö itselle tarkoitettuun ruokaan on arveluttavaa, vaikka varoajat olisikin muutamia päiviä...

Onnea taisteluun.

Jone1970

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - toukokuu 30, 2014, 08:28:51 ap
Kyse on varmaankin ihan tämän kesän kirvapopulaation tekemistä munista. Olisi kannattanut se kirvojen elinkaari selvittää ihan itsekkin niin tietäisi enemmän. Wikipedia riittää tähän.

Kiitokset tyhjentävästä vastauksesta. Olin toki itsekin tuon Wikipediasta lukenut mutta kuten totesit useimmiten myrkytys epäonnistuu vaikka se näyttäisikin toimineen. Näin myös minulla. SMC toimii hyvin mutta sen kanssa ei sovi kursailla vaan sitä on käytettävä runsaasti ja kasvit on suihkuteltava tarkasti läpikotaisin.

Nyt tilanne jo hallussa, onneksi...  :) 
Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

Jone1970

Merkittäköön aikakirjoihin että tänään 17.6. armon vuonna 2014 sataa Suomen Pornaisissa klo 10:45 lunta ja tuulee niin että meinaa järki päästä irrota.

Suurimmassa Red Habanerossa satakunta podia ja melkein kaikissa muissakin chinenseissä jo marjoja tulollaan. Baccatumeissa myös muutamia marjoja mutta kylmä keli ja rankkasateet eivät näytä innostavan kasveja podittamaan taikka kasvamaan. Parempia kelejä odotellessa... 



Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

Jone1970

No niin. Nyt on Juhannuksen alusviikolla päälle iskenyt syväketutus laantunut jo sen verran, että aiheesta "chilinkasvatus Suomessa ulkosalla" voi sanoa taas muutaman sanan ilman suurempia tunteenpurkauksia...

Kausi 2014 meni nätisti sanottuna ihan päin helvettiä. Ennen Juhannusta Etelä-Suomeen iskeneet lumi- ja raesateet tekivät kasveille suurimmat tuhot mutta oman osan epäonnistumisesta laitan auliisti kokemuksen ja ajan puutteen piikkiin. Alkukesän kylmistä ilmoista johtuen kirvoja oli puutarhassa ennennäkemättömän paljon paitsi chileissä, niin myös aronioissa sekä jasmikkeissa. Tilanne rauhoittui kirvojen osalta vasta heinäkuussa kun niiden periviholliset (leppäkertut) alkoivat ilmestyä maisemiin. Loppukesän jatkuvat kaatosateet eivät helpottaneet ulkokasvattajan elämää nekään.

Noin 25:sta chilistä tuli lopulta podeja yhteensä noin 700 kpl, jota pidän ihan kohtuullisena määränä mutta valtaosa podeista jäi surkean pieniksi.

Satotavoite oli 2,5 kiloa, josta jäin melkein kilon ja tästäkin määrästä 2/3 tuli kahdesta puskasta: Red Habanerosta ja Chili de Sedasta. Tämä kyseinen Red Habanero tuotti yli 450 podia siitäkin huolimatta että rakeiden ja lumen lisäksi sitä kiusasivat muurahaiset, jotka olivat päättäneet rakentaa reippaan kokoisen pesän sen ruukkuun. Suurin osa näistäkin podeista jäi kääpiökokoisiksi (0,5-1,5g) mutta maku oli loistava.

Chili de Seda alkoi tuottamaan podeja vasta elokuussa ja suurin osa sadosta kypsyi (ja kypsyy edelleen) sisätiloissa. Todella mehukas ja maukas chili, jota aion Red Habaneron tapaan kasvattaa jatkossakin.

Muita kauden 2014 positiivisia tapauksia:

  • Locato. Mielestäni erinomaisen makuinen pubescens, joka pääsee listoille ensi vuonnakin. Ei ollut kylmästä moksiskaan.

  • Lemon Drop. Pärjäsi myös kylmässä ilman isompia ongelmia. Helppo ja näissäkin oloissa suht' satoisa.

  • Trepadeira Werner. Loistavan makuinen baccatum! Mukana tulevallakin kaudella. Tykkäsi kylmästä kyttyrää.

  • Omnicolor. Kuten Lemon Drop.

  • Cajamarca. Hieno chinense! Kylmä tappoi lupaavan sadon mutta tämä lajike saa myös paikan tulevillakin kausilla.

  • Pimenta Diomar. Rehevä, hieno ja sitkeä kasvi. Mukana myös ensi vuonna.



Positiivisiin yllätyksiin pitää ympätä myös chili-snapsi, jota tein vodkasta ja mini-kokoisiksi jääneistä Red Habaneroista! Snapsin lisäksi maustekaapista löytyy eri sortin chili-rouheita ja pakkasesta liuta eri sortin tuoreena pakastettuja chili-marjoja, joten ihan tyhjin käsin ei tätä kautta tarvinnut lopettaa.

Paremmin tiedoin ja paremmalla onnella kohti kautta 2015!

Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.