tammikuu 10, 2025, 19:24:39 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


HeQ:n kausi 2014

Aloittaja HeQ, marraskuu 22, 2013, 19:03:39 ip

« edellinen - seuraava »

HeQ

Morjesta vaan kaikille tasapuolisesti! Viime keväänä tuli ostettua heräteostoksena Cayenne long slimin sekä California wonderin siemeniä ja siitä se ajatus sitten lähti... Viime kausi meni vähän puihin johtuen vähän kehnosta tietämyksestä... Kastelu, multa ja ruukkujen koko olivat vähän mitä olivat, joten kasvit jäivät kitukasvuisiksi ja satona oli muutama kitukasvuinen chili ja peukalonpään kokoinen paprika...  ;D Nälkä kasvoi kuitenkin syödessä ja tälle kaudelle olisi vähän enemmän lajikkeita tulossa, jos sitä ensi syksynä päästäisiin herkuttelemaan.  :)

Viime vuoden kasvatit kokivat syksyllä pahan punkki-invaasion, mutta kuin ihmeen kaupalla punkeista päästiin eroon ja vain toinen Cayenne long slim menetettiin. Toinen alkaa viimein tehdä uutta lehteä kun entiset nypin pois viimeisenä keinona. California wondereista molemmat jäivät eloon, toinen joka ei tehnyt hedelmää välttyi myös punkeilta ja puhtia on riittänyt kasvamiseen nyt syksyllä. Toinenkin kasvattelee uusia lehtiä pikkuhiljaa loisteputkien valossa. :)

Lista kaudelle 2014:

Viimevuotiset talvehtijat:
Cayenne Long Slim
California Wonder  X 2

tänä talvena idätettäviä:
Aji Cristal
Bolvian rainbow
Naga Morich
Rawit
Caribbean Red Habanero
Goat's Weed
Omnicolor
Locato
Lemon Drop
Black Pearl

Näistä on jo laitettu itämään Caribbean Red Habanero, Goat's Weed, Omnicolor, Locato, Lemon Drop ja Black pearl, kaikkia kaksi siementä. Parisen viikkoa ovat olleet nyt jääkaapin päällä, mutta vasta Caribbean red habanero ja Locato ovat itäneet. Lämpötila on pyörinyt 26 asteen paikkeilla, millähän tuota saisi pari astetta ylöspäin? Ja idätys kylvömullassa leikatuissa maitotölkeissä.

Valaistuksena on tällä hetkellä 30w ja 20w esl, 11w loisteputkityöskentelyvalaisin sekä ebaysta tilattu parin watin ledilamppu. Nämä varmaan riittävät pitämään nuo elossa talven?

Kuvia pitänee laittaa kun niitä ehtii ottamaan. Kommentit ja kehitysehdotukset ovat tervetulleita! :)

0lli

Tervetuloa foorumille! :)

Tuosta idätyksestä sen verran että itselläkin oli hetki sitten ongelmia Caloron itämisessä, 10 päivää ja mitään ei ollut vielä tapahtunut, sitten minulle annettiin neuvoa noista päivä-yö lämpötilavaihteluista. Päivät jääkaapin päällä n.26 astetta, ja yöksi tuuletusikkunan viereen (tai muualle viileämpään), ei mennyt kuin kaksi yötä ja johan Calorot puskivat mullasta:)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Huru-ukko

Onnea kasvatuksiin.

Saat hyvän neuvon heti. Heitä roskiin ne punkkien vaivaamat kasvit. Jopa se "puhdas" paprikakin. Loisteputkilla et niistä paljoa satoa talven aikana saa.
Vaara punkki-invaasion jatkumisella ensi vuonna on iso. Ja silloin kausi on pilalla. Punkeista ei itsellä ole omakohtaista kokemusta, mutta lukenut niistä taisteluista olen. Yleensä punkit voittaa. Ne voi olla piilossa munina mullassa (tai kasvustossa) ja kun kevät tulee ja aurinko on tarpeeksi ylhäällä, ne tulee esille.

Ensi vuoden idätyksiin ei ole kiirettä, jonka oletkin jo aloittanut, joten sato näkymät puhtaalta pöydältä ilman pelkoa punkki-invaasiosta on hyvät.


Tietysti jos sinulla on muita viherkasveja, ne voi olla myös niissä.

bluesman

 Samaa mieltä Hurun kanssa. Suorita mahdollisimman pikaisesti punkkikasvien hävitys. Omakohtaista kokemusta on kolmelta kaudelta ja viime kauden infektio alkoi talvetetuista villichileistä joissa ei talven aikana näkynyt juuri mitään merkkiä infektiosta.
Cayenne kasvaa todella nopeasti satoikäiseksi joten vanhojen yksilöiden talvettamisessa ei ole mitään mieltä. Paitsi jos tahdot punkkeja kaikkiin kasveihisi. Annuumien 2.vuoden sato jää yleensä ekaa kautta heikommaksi.

Toby

Tervetuloa ja lykkyä uuden harrastuksen parissa!
Hoidan & kasvatan chiliä apinan raivolla.

HeQ

Ongelmana on lähinnä se, että noihin tämän vuoden kasvatteihin on jo kovin kiintynyt. :D Talvelta en satoa odotakaan, ja tätä vuotta huonompaa satoa saa jo yrittää. :D Mutta pitänee kyllä harkita heittääkö talvehtijat pois vai riskeeraako uudet.

Quini

Heitä nyt ihan tylysti pois ne vanhat. Muuten voit joutua jossain vaiheessa heivaamaan kaikki. Idätä mieluummin uudet taimet samaa lajiketta jos suinkin mahdollista. Tämä homma on vähän kuin timantin hiomista jotain pitää ottaa pois jotta saadaan jotain täydellistä tilalle.

Tervetuloa foorumille.

HeQ

Noh, parin päivän miettimisen jälkeen otin neuvosta vaarin ja heitin nuo viime vuoden kasvit pois. Ihan hyvä aloittaa puhtaalta pöydältä :)

HeQ

Noniin, jotain kuvapäivitystä viimein. Alempana Habanero caribbean red ja ylempänä Locato. Itämisosastolla ei vieläkään mitään uutta, ajattelin ehkä kokeilla viritellä idätyslauttaa. Ja näin kasvatukseen liittyen hyviä uutisia, anoppi sanoi ettei aio kasvattaa mitään kasvihuoneessaan kesällä, joten mahdollisesti tulee joku chili kannettua sinnekin. :) Myös kaikkea muuta olisi tarkoitus laittaa sinne kasvamaan. Pahoittelut vielä kehnosta kuvanlaadusta, mutta kuvallisia päiväkirjoja on aina mukavempi seurata, eikö? :)




HeQ

Edistystä! Tein myös idätyslautan kun heikosti tuntuvat itävän mullassa, ainoastaan omnicolor on noussut. 



HeQ

Noniin, idätyslautalta on saatu jo monet taimet multaan kasvamaan ja suurimmasta osasta jo kypärät pudonneet pois. Valaistusta vähän lisätty, nyt 30w ja 20w eslit sekä 11w työpöytävalaisin.

Muiden päiväkirjoja lukiessa tulee sellainen olo, että kasvaako nämä minun kasvit normaalia hitaammin? Kannattaisiko näille käyttää lannoitetta, jääkö kasvit liian pieniksi jos ei lannoita? Tällä hetkellähän taimet ovat taimimullassa että kasvattavat hyvät juuret, myöhemmin sitten istutus todennäköisesti turvemultaan, jos vaan löydän sitä jostain.


bobster

Älä ny tähän aikaan vuodesta kasvusta stressaa. Kuinka vanhoja taimia? Voit mun mielestä antaa mietoa lannoitusta varovasti.
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

Chilivaari

Lämpö on paljon suurempi tekijä kasvunopeudessa kuin lannoitus. Viileässä kasvaa kuitenkin tukevia taimia vaikkakin hitaammin. Valotesteissäni suljetussa ja lamppujen lämmittämässä laatikossa kasvoi viidessä viikossa melkein tuplasti isommaksi kuin viileämmässä varastohuoneessa.

Lajikkeet kyllä olivat toiset, ei näitä voi suoraan verrata ja valoakin on tämän vuoden testissä tuplamäärä. Se voi pitää kasvit lyhyempinä.
http://chilivaari.blogspot.fi/2013/11/varien-taisto-eroja-alkaa-muodostua.html
http://chilivaari.blogspot.fi/2011/04/kaappi-loppuu-kesken.html

0lli

Itse olen alkanut suosimaan mahdollisimman pientä istutusruukkua istutukseen, kun jos on esim. tommoinen maitopurkin kokoinen niin menee enemmän aikaa kun ne kasvattaa juuria:) Mutta aikaahan tässä on ja kyllähän nuo tuosta alkaa spurttaamaan sitten kun on juuria kasvatellut:)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

HeQ

Marraskuun puolenvälin jälkeen ovat itäneet nuo kaksi isointa, pienemmistä ei tietysti vielä oikein ota selvää tuosta kasvunopeudesta kun ollaan vasta sirkkalehdillä. Lämpöä näyttää mittari tuossa 23-24 astetta, onko hyvä vai pitäisikö koittaa nostaa? kyllähän tuota viereistä patteria saa kuumemmalle ruuvattua. :)

Chilivaarin blogia on kyllä innolla tullut luettua. Ehkä tässä tulee vaan stressattua turhasta, mutta jos sitä koittaisi vähän viime vuotta paremmin saada nyt satoa. :)

Jone1970

Omasta mielestäni lämpöä voisi vaikka laskea vähän tässä vaiheessa. Lasken itse lämpöjä ruukkuun istuttamisen jälkeen asteittain niin että 3-4 viikkoa ruukuttamisen jälkeen taimet saavat pärjätä normaaleissa huonelämpötiloissa  (19-21 astetta) ja öisin lämmöt saavat pudota reilusti tuon allekin. Turhaa totuttaa taimet lämpötiloihin joihin Suomen suvi ei ikinä kykene.  :) (paitsi jos sattuu omistamaa kasvihuoneen...)
Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

HeQ

No niin. Aloitetaan vaikkapa itämisosastolta: ainoat itämättömät lajikkeet ovat enää goat's weed ja black pearl. Black pearlin osalta peli taitaa tosin olla menetetty, sillä jenkeistä tilatussa pussissa oli vain 4 tai 5 siementä eikä yksikään itänyt, ei mullassa eikä lautalla. Upeasta ulkonäöstään huolimatta ajattelin jättää tuon sitten ainakin tältä kaudelta pois, sillä kyllähän noita taimia muuten riittää. :D



Kävin myös shoppailemassa 50 litraa turvemultaa, säkillisen soraa sekä purkin puutarhan kesää. Ja pukki toi tällaisia lahjoja:



Missähän vaiheessa noille laittaisi tuulettimen puhaltamaan? Pienelle teholle voisi varmaan kohta laittaa?

PP

Lainaus käyttäjältä: HeQ - joulukuu 25, 2013, 19:40:05 ip
Missähän vaiheessa noille laittaisi tuulettimen puhaltamaan? Pienelle teholle voisi varmaan kohta laittaa?


Miksi? Se on kokolailla perätöntä tietoa, että tuulettamisesta olisi hyötyä ellei kasveilla ole erityisen kuumat kasvuolot. Tukevan kasvun tekee ennenkaikkeariittävä valo.

MarjaMikke

Lainaus käyttäjältä: PP - joulukuu 25, 2013, 21:19:42 ip
Lainaus käyttäjältä: HeQ - joulukuu 25, 2013, 19:40:05 ip
Missähän vaiheessa noille laittaisi tuulettimen puhaltamaan? Pienelle teholle voisi varmaan kohta laittaa?


Miksi? Se on kokolailla perätöntä tietoa, että tuulettamisesta olisi hyötyä ellei kasveilla ole erityisen kuumat kasvuolot. Tukevan kasvun tekee ennenkaikkeariittävä valo.


Mielenkiintoista. Onko tästä omakohtaisia kokemuksia? Tuo tuulettimien virittely on hiukan hankalaa, joten jos siitä ei vastaavaa hyötyä ole, mieluusti jätän ko. vaiheen välistä.

PP

Lainaus käyttäjältä: MarjaMikke - joulukuu 25, 2013, 21:43:13 ip
Mielenkiintoista. Onko tästä omakohtaisia kokemuksia? Tuo tuulettimien virittely on hiukan hankalaa, joten jos siitä ei vastaavaa hyötyä ole, mieluusti jätän ko. vaiheen välistä.


Joskus alkuaikoina olen tuulettanut, mutta lopetin sen turhana foorumia pitkään luettuani. Vertailuja en ole tehnyt eikä varmaan kukaan muukaan, mutta minun ja muiden kokemus osoittaa, että valo on tärkeintä.