tammikuu 09, 2025, 11:49:09 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


MiM kaudet 2(,5), 3 ja 4

Aloittaja MiM, tammikuu 11, 2014, 18:11:22 ip

« edellinen - seuraava »

MiM

On tuokin käynyt mielessä, mutta kun osa jo valmistelee satoa, niin tuntuu pahalta nyppiä kukat.

No, meni miten meni, tänään söin kevään ensimmäisen kypsän Lemon Dropin 8) (no, puolet siitä) kana-avokado voileivällä. Ihana tuoksu ja polte huulissa, mutta sitten avokado teki tehtävänsä, eikä poltetta tuntunut enää suussa ollenkaan. Tuon lisäksi ei keltaista vielä näy, mutta droppihan muuttaa värinsä hetkessä, kunhan pääsee alkuun, eli eiköhän pääsiäisen jälkeen löydy lisää.

Droppi muuten kannattaa mielestäni jättää muutamaksi päiväksi vielä värinmuutoksen jälkeen puskaan. Olen havainnut, että siitä voi tuoreeltaan kellastuneena löytyä saippuan makua. Sama sääntö pätee ainakin omnicoloriin.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

huhtikuu 05, 2015, 11:53:04 ap #61 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 05, 2015, 11:54:40 ap käyttäjältä MiM
Pääsisäispupu kävi munimassa isännälle ihan oman munan Aji Fantasyn oksalle  :)

Jännää, että tuo vaihtoi päivässä värinsä täysin vihreästä täysin keltaiseen, kun viime syksynä ihmettelin että samassa puskassa värinvaihtovaihe kesti viikkoja.

Nyt sitten normaalisti niin nopea Droppi empii vastavuoroisesti hiukan pitempään


Paras uutinen on kuitenkin, että Cheiro Roxassa on ensimmäiset marjat kiinni. Nyt odotellaan vain sitä luvattua aurinkoa, niin eiköhän puskissa ala muukin kuin ripsiäiset kuhisemaan. Ripsiäisitä kiinnostuneet voivat muuten bongata kuvista myös niitä syötyjä lehdenkulmia.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Pääsisäismunasta olikin kilpailua  >:( No, eipä se makua haitannut. Pysyisivätkin siinä, paksulle hedelmälle eivät enää tee vahinkoa.



Tänään chilit pääsivät ensimmäiselle ulkokierrokselle. About 15 minuuttia kello kahden iltapäiväaurinkoon, joka oli pienen udun heikentämä. Käytännössä tuo tarkoittaa, että kantaa chilit ulos, siivoaa pöydän ja sitten on jo aika kantaa ne samassa järjestyksessä takaisin sisään.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Pistin "Mitä Chilejäni vaivaa" keskusteluun kysymyksen mahdollisesta kaliumöveristä Pink Habaneroilla
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6910.msg309938#msg309938
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Nyt on sitten ripsiäiset saaneet maistaa Calypsoa, äklöttävää valkoista tököttia. Saa nähdä toimiiko. Ripsiäistuhot on lehdillä olleet varsin maltilliset, mutta olen bongannut niitä hengaamassa sekä kukissa, että kypsissä marjoissa. Käsittelyn tein ulkosalla, muka pilvipoudan suojissa. Tietysti keskipäivän aurinko pilkahti juuri kuin olivat kuivumassa, toivottavasti ei tullut liikaa UV:ta

Ruukutus isompiin oli ilmeisesti varsinainen shokki tälle porukalle. Osa alkaa vasta nyt, noin kolmen viikon jälkeen, näyttämään taas kunnollista kasvua. Esimerkiksi Aji Cristal on samankorkuinen (joskin haaroituuneempi) kuin kolme viikkoa sitten, eikä ole jatkanut podittelua, vaikka nappasin ne pari raakiletta mitä siinä oli parempiin suihin. Brasileiro Marimbondo on kasvanut sen ohi, niin että suhisee. Pinkyen kuivuneet lehdentyngät näytti tokenevan itsestään, ja suurin osa lehdistä näyttäisi nyt kasvavan suht normaliisti. Toivottavasti ovat tehneet nyt syviin ruukkuihin juuria pohjaan asti.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Huru-ukko

Kasvit totuttelee isompiin ruukkuihin,aika moni sanoo samaa. Kasvu pysähtyy näennäisesti, juuriston kehittymistä ei huomaa.
Lisäksi jos repii sen juuriston ruukuttaessa, niin varmasti kasvu hidastuu.
Selasin kuukauden taaksepäin, ei löytynyt oletko paakunrepijäuskovainen vai ateisti kuten minä  ;).......

Ja kun useampaa haaraa kasvatetaan, niin kyllähän se hitaammalta tuntuu.

Hienot chilit sulla on, satoa tulee nurkat täyteen....

MiM

En kyllä uskovaiseksi tunnusta, mutta tänä vuonna todellakin kokeilin paakkujen varovaista avaamista. Se voi hyvin olla pääsyy tuolle kasvun hidastumiselle. Toisena mahdollisena tekijänä voisi olla uusien ruukkujen syvä muoto, sekä se että en kastellut yli viikkoon ruukunvaihdon jälkeen (kun eivät mokomat pyytäneet), jolloin sitä vettä piti oikeasti hakea kasvattamalla juuria sinne pohjaan asti (tai ainakin toivon näin).

Sato varmaan jää lopulta touko/kesäkuun lämmöistä kiinni. Suuri osa noista uusista on chinensejä, ja pihalle nuo joutuu...
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

huhtikuu 16, 2015, 21:56:27 ip #67 Viimeisin muokkaus: toukokuu 12, 2015, 21:13:42 ip käyttäjältä MiM
Naga-Nekku  :-*

Fredrik-Flugarn on kyllä ollut herkullisen äärellä, kun teki nagasiirappia, joskin hänen versiollaan varmaan pystyisi tappamaan härän.

Lähdin itse makeannälkäisenä testaamaan mitä saisi nopeasti kyhättyä sokerista ja pakkasessa pitkään lojuneesta Fataliin Nagasta. Tulos oli todella herkullinen. Sokerin vahvistama Nagan jo itsessään vahva hedelmäaromi (passiohedelmä?) antaa melkein täydellisen pohjamaun chilimakeiselle. Potkuakin löytyy, mutta ei niin paljon ettei voisi herkutella.

Sen sijaan sokerinkäsittelyssäni on vielä paljon petraamisen varaa, nyt sain lopputulokseksi vain tahmean massan, jota parhaiten kaapii lusikalla (saa nähdä mitä yö jääkaapissa sille tekee), jos jollakulla on heittää vinkkiä, miten sokerista saa karamellimaisempaa, niin otan mielelläni vastaan (lämpömittari, ja mahdollisesti glukoosia ensimmäiseksi kehiin). Lopputulos saisi mielellään olla "pieniä pastilleja". Jos joskus onnistun siinäkin jotenkin, niin laitan tämän tuonne reseptien puolelle, nyt kokeilu saa jäädä tänne päiväkirjaan.

___________
Naga Nekku (versio 0.1. Tämä lyö jo Poppamiehen chilinallet 6-0.)
1 Naga Morich
1 dl sokeria
tilkka vettä (~1,5 rkl, en mitannut tarkasti)

- poista Nagasta siemenkiinnikkeet ( tai, no jätä omalla vastuulla poistamatta) ja leikkaa hienoksi
- kuumenna sokeri ja vesi kiehuvaksi, lisää nagasilppu ja keitä muutama minuutti
- kaada massa leivinpaperille jäähtymään

Fredrikillä oli tuossa hyvä huomautus, että Naga-höyryä on ikävää hengittää, joten varo hengittämästä höyryjä, sekä keitto- että tiskivaiheessa.



Odotus nousi kyllä melkoisesti tuon Nagapuskan tuoton suhteen. Toki olen utelias, josko joku muu chinenseistäni sopisi myös vastaavaan.

Edit: Muutama linkki karamellivalmistusohjeisiin tulevia kokeiluja varten (Maissisiirapin voi korvata glukoosilla). Haulla "hard Candy recipe" löytää enemmän. Pikaohje olisi käyttää glukoosia suhteessa sokeriin (1/5 - 1/2), vettä noin suhteessa (1/3 -1/4) ja keittää massa 150-155 asteiseksi, tai kunnes tippa kylmään veteen tuottaa kovan, särkyvän, sokeriviirun. Glukoosi estää valmiin massan kristalloitumisen.

http://allrecipes.com/recipe/old-fashioned-hard-candy/
http://allrecipes.com/recipe/hard-candy/
http://dansukker.se/Files/billeder/fs/pdf/sockerskolan_se.pdf

Edit2 (1.5.2015):
1 naga murskattuna, siemenkodat poistettuna
3/4 dl sokeria
1/4 dl panimosokeria (glukoosia)
vajaa 1/2 dl vettä
- keitetään (minun mittarin mukaan) 140 asteeseen
- annetaan hiukan jäähtyä kattilassa, jonka jälkeen kaadetaan rasvatulle uunipaperille
- annetaan jäähtyä lisää, ja leikataan palasiksi saksilla


Tämä antoi oikein hyvän konsistenssin karamelleille, mutta maku meni pilalle, jossain 135 asteen liepeillä, jolloin keitoksen haju muuttui selkeästi. Ei ne nytkään ole pahanmakuisia, mutta Nagan ihana hedelmäisyys on lähes poissa. Eli seuraabvalla kerralla Naga lisätään vasta sokeriliuoksen jäähtymisvaiheessa.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Tunteet chilitarhassa ovat hiukan vaihtelevia, näin vaalipäivänä. Eläviä ripsiäisiä näkyy vieläkin Calypsokäsittelyn jälkeen, mutta siitä kyllä varoitettiin että se ei välttämättä tapa heti, joten toivoa on sen suhteen vielä. Muutenkin tuntuu, että kaikki ei ole ihan harasoo, uusia kukkia ei oikein kehity, vanhat tippuu ja muutaman chinensen kohdalla uusi kasvu tuntuu ohuelta ja näyttää hiukan värittömältä ja läpikuultavalta. Yksi mahdollinen ongelma on tungos ja valon puute. Tänään pääsivät pariksi tunniksi pilvien alle karaistumaan, ja samalla kepitin ne kunnolla ja sidoin kasvamaan ylöspäin. Toiveena, että eivät ihan niin paljon tungeksi keskenään. Ja sitten toivo on tulevan viikon luvatuissa aurinkosäissä.

Vaihdoin lannoituksen Kekkilän kasteluravinteesta puutarhan kesään. Ravinnekoostumus noissa on lähes sama, mutta PK oikeasti liukenee paljon paremmin, joten ellei kummia tapahdu taidan pysyä siinä. Ja lisäksi sehän on oikeasti PINK, värjää vedenkin pinkiksi ;D. Eroa noissa on, että PK:ssa on rikkiä ja enemmän ammoniumtyppä, kun KKR:ssä puuttuu rikki kokonaan ja osa typestä on ureaa

---
Vaimo parkasi tänään "no ainakin pistit chiliä ruokaan", vaikka se omasta mielestäni oli lähes tuletonta ::). Pitänee hiukan varoa tulevaisuudessa. Naga-nekkujen mutustaminen nostaa ilmeisesti toleranssia aivan ennenäkemättömällä tavalla.  :D

Nyt ne vaalivalvojaiset alkoi. Onnea kaikille äänestäneiden ehdokkaille.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Vuodatin tuonne tuholaispuolelle ripsiäisistä. Alla kuva Aji Cristalista, jota pienet perkeleet ovat nakerrelleet.



Onneksi eivät ihan kaikkea ole syöneet. Ylivuotisissa Lemon Dropeissa on parikymmentä marjaa kypsymässä ja Aji Fantaseissa myös jonkin verran. Cheiro Roxat kukkivat ahkerasti, mutta ei vaan näy siitepölyä niissä kukissa.

Tämän vuoden taimista ainoastaan Cristal kukkii ja yrittää tehdä marjoja (jos vain ripsiäisistä pystyy). Muut vielä odottavat. Trepadeira Wernerissä on paljon pieniä kukan alkuja, mutta ne tahtovat kuivua pois ihan pieninä... Keksiikö joku mikä voisi olla syy sille (varmaan ripsiäiset)?
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Tänään pistin sitten toisen satsin Calypsoa kehiin.16 päivää ensimmäisen jälkeen,  eli suht hyvin ohjeiden mukaan mennään. Tällä kertaa tein ruiskutuksen suihkuhuoneessa,  mikä oli ruiskuttajalle ikävää,  mutta johti kyllä huomattavasti tehokkaampaan suihkutukseen. Ulkona kun aerosoli tuppaa lentämään vähäisenkin tuulen mukana hiukan mihin sattuu. Litra 2%sta nestettä, eli 20 ml tiivistetä riitti koko viidakon ruiskutuksiin. Myös jukkapalmut saivat omansa,  vaikka niissä ei minkäänlaista merkkiä ole ripsiäistä näkynyt.

Tulipahan kerättyä ensimmäinen sadontapainen,  ennen ruiskutuksia. 10 Lemon Droppia,  joista suurimman osan leikkasin pitkiksi siivuiksi,  joiden toivon kuivuvan ihan huoneenlämmössä.  Noin pienelle määrälle ei viitsi pitää uunia päällä tuntikausia.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Maaliskuun 9 päivä kirjoitin tänne, että Aji Cristal kukki tämänvuotisista ensimmäisenä. Nyt vasta Trepadeira Werner lunastaa hopean. Brasileiro Marimbondossa on huikeasti nuppineulan kokoisia alkuja, mutta saa nähdä miten niitten käy. Trepadeira kuivatti ainakin noita nuppineuloja pitkään. Cristal puskee jo useita raakileita, toivottavasti muut seuraa pian perässä. On nämä pari viimeiset kuukaudet tuntunut melkoiselta tervanjuonnilta.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Eilisen kirjoituksen jälkeen korvien välissä alkoi pyörimään - hyvin hitaasti. Eihän se kukka näyttänyt yhtään Baccatumin kukalta  :o

Tarkistus netistä, ja kyllä Wernerin kukassa on hyvin selkeät keltaiset laikut. Minun "Mysteeri-Wernerin" kukka on kokonaan valkoinen. Saa nähdä mitä sieltä tulee...

Pistin asiasta kysymyksen valokuvien kanssa "Tunnista lajike" ketjuun http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4784.msg311788#msg311788

Nyt kyllä hiukan harmittaa: Odotukset Wernerille oli kovia, no pitää jättää jotain uutta myös ensi vuodelle
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

...Tanan tuuli. Sisällä chilit itkevät valoa,  ulkona on aurinko ja jopa melkein tarpeeksi lämpöä,  mutta tuuli kirjaimellisesti repii lehdet oksilta.  Vaikka piha onkin melko suojainen.   >:( Pinky on jo melkein alaston. Onneksi siinä on kuitenkin uusiakin lehtiä tulosa,  toivottavasti ovat sitten kestävämpiä.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

toukokuu 11, 2015, 11:06:32 ap #74 Viimeisin muokkaus: toukokuu 11, 2015, 11:09:18 ap käyttäjältä MiM
Nyt loppui chilien edestakaisin roudaaminen pihalle ja yöksi sisään. Ottavat sen verran mekaanista vauriota joka siirtokerralla kun sisätilaa ei ole riittävästi ja yön aikana sotkeentuvat pahasti keskenään. Ovat olleet jo varsin pitkiä aikoja paljaaltaan auringossa, ja saavat nyt vielä jonkin aikaa oleskella kattolipan alla, jonne keskipäivän aurinko ei ota. Tälle viikolle ennustettu lämpimähkö?!? puolipilvinen sää lienee otollinen, mutta huolestuneena seuraan ensi viikonlopun lämpötiloja, ehkä chinenset pitää päästää silloin yöksi sisään. Niille tila pitäisi vielä riittää.

Ennusteissa siis tälle viikolle päivälämmöt 10-14 astetta, ja yötkin yli 7. Ensi viikonloppuna yölämmöt saattavat käväistä alle 5 ja joku päiväkin voi olla kylmä.

Tämän kevään projektista voi todeta, että liian aikaisin/liian paljon/liian vähän valoa. Kasvit eivät ole pariin kuukauteen kovinkaan paljon kehittyneet, päinvastoin monesta on ainakin lehtipintaa nyt vähentynyt, vaikka rangat ovatkin tukevoituneet. Ahtaus, ötökät ja mahdollisesti myrkyt ovat pahasti verottaneet kasvien vointia. Toivottavasti pärjäävät nyt ulkona kylmästä riippumatta paremmin. Kuvaa tämän aamun tilanteessa sisällä ei valitettavasti tullut otettua, pitää illalla muistaa kuvata miltä ulkona näyttää.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

toukokuu 12, 2015, 21:12:09 ip #75 Viimeisin muokkaus: toukokuu 14, 2015, 13:33:58 ip käyttäjältä MiM
Jatkan näitten chilikarkkiyritelmieni kanssa täällä. Nyt tuli kokeiltua lemon-droppeja:

Makuaineeksi 4 hienoksi pilkottua lemon-droppeja, raastettu kuori yhdestä sitruunasta ja teelusikallinen sitruunahappoa. Sokerimassa kuten yllä, keitettynä 150 asteiseksi. Dropeista positin siemenet, mutta jätin mahdollisimman paljon valkoista

Kokeilin nopeasti keittää sitruunankuori ja lemondropit tilkassa vettä ja sen jälkeen vielä tasoittaa mikserillä,  mxaus ei onnistunut kovin hyvin ja nestettä oli/jäi aivan liikaa,  kun sekoitin tätä kuuman sokerimassaan alkoi kiehumaan kovasti ja kiehumispiste laski lähelle 100 astetta. Tätä sekoitusta uskalsin lämmittää takaisin 130 asteeseen,  jolloin väri oli jo muuttunut ruskeammaksi. Kuumemmaksi sitä tuskin saa muuttamatta maun poltetuksi

Annoin massan viiletä kattilassa ja kaadoin sen jälkeen öljytylle leivinpaperille. Jonkin aikaa työstin pitkäksi pötkyläksi,  josta sitten pystyi sormin nipistämään pieniä paloja ja pyörittää palleroiksi tomusokeriin. Lopputuloksena maultaan hapanta englantilaista marmeladia maistuvia pehmeitä karkkeja,  joissa pehmeästi polttava jälkimaku. Pelkään,  että syövät itsensä tomusokerista vielä läpi ja muuttuu tahmeaksi kakuksi. Tällä hetkellä ovat jääkapissa tekeytymässä.

Pitäisi siis saada makuaineet tiivistettyä huomattavasti enemmän, jotta sen pystyisi sekoittamaan kuumennettuun sokeriin, pehmentämättä sitä liikaa. Sitruunankuoresta voi tehdä ekstraktin alkoholiin,  mutta droppi saattaa olla kunnon chilikarkkiin liian mieto,  ilman vaikeimpia kikkailuja (tai kuivattamista).

Lopuksi vielä linkki lemon-candy reseptiin ja pari kuvaa
http://www.southernfatty.com/lemon-drop-candies/





Näitten droppien maku parani muuten selkeästi yön yli jääkaapissa, ja ainakin kylminä ne näyttäisi säilyvän erillisinä. Mitään Naga-Nekkua vastaavaa chilipommia näistä ei ole, mutta jos tykkää englantilaisen marmeladin kitkerämmästä päästä nämä saattavat hyvinkin mielyttää

Olen miettinyt tuota sokeri/vesipitoisuutta, ja yksi mahdollinen tie eteenpäin olisi keittää makuaineeksi tarkoitettu chili pienessä osassa sokeriliuosta (1/3?) noin 120 asteiseksi, jolloin maku ei vielä oleellisesti muutu. Sitten keittää loput sokerista lähes vedettömäksi (>150 C) ja lopuksi sekoittaa nämä keskenään. Näin tehtynä lopputulos pitäisi olla "hard candy" tasoa.

Pari linkkiä sokeriliuosten lämpötilakäyttäytymisestä:
http://www.craftybaking.com/howto/candy-sugar-syrup-temperature-chart
http://www.craftybaking.com/howto/candy-sugar-syrup-temperature-chart
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

Perkeleen tuuli ^2

Tuo eilinen lähes myrskyksi yltynyt tuuli tuli ainakin minulle aivan puskan takaa. Kun pääsin töistä kotiin vahinko oli jo pitkällä, ja tämänvuotiset chilit oli varsin riisuttuja. Pahiten on kärsinyt Pink Habanerot, joista ei ole juuri rankojen lisäksi mitään jäljellä. Chineistä Scotch Bonnet ja pienempilehtisinä Marimbondot ovat selvinneet parhaiten. Aji Cristal näyttäisi selviävän ja Montufarit ehkä jotenkuten. Pelottavinta on se jatkuva rapina joka kuuluu kun vielä sisälle otettuna pudottavat ihan terveen näköisiä lehtiä (raps,... raps...,... raps...). Ylivuotiset ovat pärjänneet paremmin, ja jatkavat ulkonaolemistaan.

yleiskuva sisälletuoduista


Pahiten kärsinyt Pinky


Tilanne ei helpotu yhtään siitä, että olen ensi viikon työmatkalla eikä säät näytä yhtään suosiollisemmilta. Nyt sisälle tuoduille näkyvissä uusi ulostotuttautumiskausi sen jälkeen ja ulos jääville hyytävät oltavat.

Opettelua se tämäkin... :'(
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

MiM

kesäkuu 07, 2015, 12:42:06 ip #77 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 07, 2015, 12:49:41 ip käyttäjältä MiM
Tanan tuuli^3

Tuulen ja kylmyyden aiheuttamat vastoinkäymiset ovat masentaneet chilejä ja kasvattajaa sen verran, että muutamaan viikkoon ei ole päivityksiä nähnyt. Nyt chilit ovat kuitenkin päässeet taas viettämään aikaa ulkona, nyt harsoseinämän suojassa, jossa ovat nähtävästi viihtyneet paremmin, ja uutta kasvuakin on näkyvissä. Aji Cristal kypsyttää jo muutaman podin ja myös Scotch Bonnet on tehnyt pienen marja-alun. Ainoastaan Pubeilla (Montufar) en ole nähnyt yhtään kukkimisen merkkiä.

Mutta kuukausi meni näitten tuulien ja liian aikaisen ulosviemisen kanssa. Kokoa ei ole chileissä yhtään sen enemmän kuin toukokuun alussa, lehtimassaa taitaa olla selkeästi vähemmän. Pari ylivuotisista ulosjätetyistä taitaa olla mennyttä kalua. Toivottavasti ovat kuitenkin nyt kestävämpiä. Ripsiäisistäkään en ole päässyt eroon, Cristalin kukasta yksi katteli minua äsken härnäävästi  >:(



Tänään kuitenkin tuuli taas sellainen, että tuolla harsoseinämällä ei ole mitään chanssia pysyä paikallaan, joten chilit ovat sisällä suojaväistössä, ja seinämä rullattu putkeksi. Jo toinen kerta viikossa. Miksei sää ymmärrä ettei alkukesästä pidä tällä tavalla puhaltaa.   
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

NPhoBiaz

Ei ole tämäkään kesä chilinkasvattajalle kovin otollinen. :(

karvainen

Ja etelä-pohjanmaalla ainakin tuntuu tuulevan kuusi päivää joka viikosta, rupeaa jo v.....