tammikuu 09, 2025, 12:25:59 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


PP:n 2014

Aloittaja PP, tammikuu 12, 2014, 22:18:04 ip

« edellinen - seuraava »

tbird

KIITOKSIA!!!

Jauheet saapuivat ja perinteisesti savua ei ole säästelty.
Hetihän sitä piti sitten pari lohileipää uuniin laittaa ja jauhetta päälle, täällä ainakin maistui herkulliselle.

PP

Olis se kiva ehtiä sanoa täälläkin jotain, mutta vielä kivempi ehtiä käsitellä chilejä ja ajaa kasvari alas.

Viimeisin rocotokeräys sunnuntaina tuotti 5,2 kg ja nosti punnittujen rocotojen kokonaismäärän yli 17 kiloon. Kasveissa on vielä 5-10 kg raakoja tai puoliraakoja. Hapatus on tekemättä, samoin chilistetyt hedelmähillot ja savurocototahnaakin pitää tehdä toinen satsi.

Vesilukko hapatusta varten tuntuu olevan vaikea löytää. Pitääkö mennä johonkin erityiskauppaan tai tilata netistä, kun Prismat, Citymarketit ja Clas Ohlson myy eioota? Fiksmpana olisin tietysti jo tilannut sen, enkä kyselisi tyhmiä...

Larski

Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 23, 2014, 13:33:16 ip
Vesilukko hapatusta varten tuntuu olevan vaikea löytää. Pitääkö mennä johonkin erityiskauppaan tai tilata netistä, kun Prismat, Citymarketit ja Clas Ohlson myy eioota?

Kuinka hifin vesilukon tarvit? Tavallisen käymispönttöön istuvan Melkko-vesilukon tiivisteineen luulisi saavan esim. Malmin Saiturin pörssistä. Se on jopa Helsingin ainoa Melkon ilmoittama jälleenmyyjä. Ainakin aikasemmin tuolla oli verrattain hyvä valikoima kotipanimovehkeitä.

Jos haluat pelata varman päälle, niin kannattaa käydä Myyrmäen Viinimaailmassa. Sieltä löytyy hämmentävä valikoima kaikkea panemisessa tarpeellista ja tarpeetonta.


PP

Monenlaista tulee eteen viidessä vuodessa, mutta tänään tuli taas uutta. Ihmettelin noin sekunnin, miten rocotot voi roikottaa lehtiä, kunnes tajusin. Blumat-systeemin säiliö on parvekkeella, vettä paljon, mutta runkoputki kulkee ulkona, ja nyt on ollut kaksi päivää pakkasella tai nollassa. Kasvarissa on 10-15 astetta, melko paljon valoa ja ilmankuivain, joten vettä kuluu koko ajan. Jää kulkee putkissa aika huonosti.

Lainaus käyttäjältä: Larski - lokakuu 23, 2014, 13:53:46 ip
Kuinka hifin vesilukon tarvit? Tavallisen käymispönttöön istuvan Melkko-vesilukon tiivisteineen luulisi saavan esim. Malmin Saiturin pörssistä. Se on jopa Helsingin ainoa Melkon ilmoittama jälleenmyyjä. Ainakin aikasemmin tuolla oli verrattain hyvä valikoima kotipanimovehkeitä.


Erittäin vähän hifin eli juuri tuollaisen käymisastiaan sopivan. Kiitos vinkistä, tuonne huomenna.

bluesman

 Vesilukkoja myy myös Keravan Muovi ja Lelu. Myös kaikenlaista käymiseen liittyvää sälää.

Miquel

Oman vesilukon löysin isohkon prisman hyllystä. Olikohan nimeltään juomanvalmistus tai viininvalmistus tämä erillinen "osasto" eli hylly jossa oli kaikki muukin aiheeseen liittyvä. Samalla nappasin suht edullista sitruunahappoa saunan kalkkikertymien liotukseen.  :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

PP

Kerava osui matkan varrelle ennen Malmia, ja heti löytyi vesilukko. Olen löytänyt nuo käymistarvikehyllyt Prismoista, ja niissä on ollut kaikki muu aiheeseen liittyvä paitsi vesilukkoja.

Hapatus alkoi heti. Litran säilöntäpulloon meni 900 g perattuja rocotoja, lähinnä Orange Rocotoa ja Montufaria, 12 g merisuolaa ja muutama ruokalusikallinen Rasilaisen hapankaalin lientä. Silppusin chilit yleiskoneen julienneterällä survoin lisäksi vähän nestettä irti.


Ensimmäinen hapanchilikokeilu.

Neste ei yllä ihan pintaan, mutta tuskin pinta menee pilalle päivässä, missä ajassa oletan nestettä irtoavan enemmän.

Juso

Ei mene, eikä pidemmälläkään ajalla. Hienoksi jauhettu tuppaa nousemaan ja turpoamaan,  muttei pilalle mene vesilukon kanssa. Neste kerääntyy pohjalle kerrokseksi. Noin täydessä on pienenä vaarana että tuote nousee vesilukkoon asti. Sanoisin että melko varmastikin 3-4 päivän kuluttua, jolloin voi hieman tyhjennellä.

Yleensä max 2/3 astia täyteen tuo varmuustavaa. Suuremmat siivut/palaset pysyvät hieman paremmin aloillaan ja nesteen pinta tulee tavaran päälle. Suuremman suuaukon astioissa on hieman helpompi harvakseltaan sekoittaa nesteet sekaan, varsinkin ensimmäisen kahden viikon aikana. Välttämätöntä ei sekään ole.

Raikasta tuoreen chilinmaun mahdollisimman hyvin säilyttävää tuotetta näkyy olevan tulossa. Ensi vuonna 5 litran purnukoissa sitten  ;) .

Jani M

Noissa on se hyvä puoli, että tarpeen vaatiessa sieltä voi vähentää sitä tavaraa. Pitää vaan varoa, ettei tule vähennettyä suurinta osaa purkista kerralla, tuosta kun yleensä tahtoo tulla todella hyvää.

PP

Paljonko vuorokaudessa pitäisi tapahtua? Kyllä sieltä kai kaasua tulee, mutta hyvin vähän, koska veden liikettä ei näe vartin välein katsomalla. Vesi kuitenkin liikkuu kun ei vahdi koko ajan. :) Podit oli lämpimällä vedellä hyvin huudeltuja (koska neem), joten pinnassa tuskin oli paljoa bakteereja. Hapankaalen liemen luulisi kuitenkin olevan hyvä juuri.

Juso

lokakuu 26, 2014, 03:54:36 ap #310 Viimeisin muokkaus: lokakuu 26, 2014, 03:56:27 ap käyttäjältä Juso
Pari kolmekin päivää voi mennä ennenkuin alkaa tosissaan putputella. Kyllä se tuolla pitäisi lähteä. Mutta mielestäni Neemin maku lähtee täysin noin 4-5 päivässä. Salaattejakaan ei olla pesty kuin muutama päivä ruiskutuksen jälkeen. Jos pesee podit niin voi odotella muutaman päivän, bakteereja kehittyy pintaan. Mutta kyllä se lähtee melkoisella varmuudella noilla sun toimilla. Olen toisinaan ekoina päivinä avannut korkin ja sekoitellut hyvin jolloin bakteerit leviävät tehokkaasti.

Ekaa settiä odottelin aikanaan jonkun 4 päivää ja jenkkien ohjeissa mainitaan että viikkokin saattaa kulua, joka mun mielestä on liian pitkä. Siinä ehtii sitten alkaa tapahtua jo muutakin ja usein epätoivottua.

PP

Siitähän se lähti heti, kun kyselin. :) Lisäsin eilen vielä reilut puoli kiloa lisää rocotosuikaleita suolan kanssa, sekoitin massan ja jaoin kolmeen purkkiin. Näyttää käyvän ja tuoksu on muuttunut, muttei käy niin kovaa että pinta nousisi toisin kuin toisen vuorokauden aikana teki. Huomenna viileään.

Mikä on tuommoinen tauti tai vamma tai mikälie?


Kuivia kohtia Sugar Rushin varressa.

Varret kuivuu keskeltä ja kaikki yläpuolella oleva kuivuu ja kuolee vaikka pysyy vihreänä. Tuollaisia löytyy vaikka mistä, pikaetsinnällä Sugar Rushin lisäksi Serranostra, Pink Habasta, Campanesta ja Lemon Dropista. Kaikki näkemäni taisi alkaa kuvan tapaan katkaistun oksan tai poistetun lehden kohdalta. Ilmeisesti haavasta menee jotain sisään ja tappaa varren?

Melkein koko SR lähti tunkiolle, koska kuivia kohtia oli toisessa päävarressa alhaallakin. Podit on isoja ja melkein kilo kertyi hetkessä.


Raakaa ja kypsää tyypin X Sugar Rushia.

Kaikkien chilien punnittu määrä nyt 25 kg, josta rocotoja 18 kg. Punnitsemattomien kanssa ollaan varmaan aika lähellä kolmekymppiä eikä mitään tietoa kauden lopettamisesta. Hohhoijaa.

Bender79

Mulle tuli ton näköisiä varsia ylikastelun tuloksena viime talvena. En muista oliko lehtihankojen kohdilla.

chipe

Samanlaista kuivumisongelmaa olen itsekin ihmetellyt nyt syksyn kylmillä kasvarissa. Etenkin annuumeissa ja Lemon Dropissa ja viimeisimpänä Rocatosta kuivui pätkä läheltä yhden varran päätä. Siitä ei ainakaan mielestäni oltu katkaistu mitään aiemmin, edes hedelmää.

Kastelukin on ollut nyt ihan minimissään eli liikakasteluksikaan en tuota oikein osaisi ottaa mutta tietysti näillä keleillä kosteutta riittää muutoinkin eli paha sanoa mikä on syynä.

SK

Samaa "kuivumis" ongelmaa on ollut joka vuosi siinä vaiheessa, kun alkaa viileät yöt ja kosteus kipuaa 100%.
Olen melko varma, että se on jokin home, kun sen antaa edetä tapeeksi pitkälle ja poistaa vahingoittuneen kohdan, niin itiöt vaan pöllähtävät ilmoille.

Onnitellut onnistuneesta kaudesta jälleen! Täytyisi itsekkin laittaa hapatus kokeilu tulille...

jewe

Taitaa olla ollut aika onnistunut ja ongelmaton kausi sulla ja komeat ovat satolukemat tänäkin vuonna. Tuskinpa on tekemisen puutetta kun satoa pitää käsitellä ja kun olet näköjään yhdistyksen juttuihinkin mennyt mukaan. Eipä taida olla ylimääräistä aikaa iltaisin.

Aika tutun näköistä "kuivumista" ja itsekin olen olettanut että syynä ovat home-itiöt jotka pääsee leviämään kasveihin noista "haavoittuneista" kohdista, ja nimenomaan syksyn ilmiö kun kosteutta kasvihuoneessa riittää. Eniten tuota on ollut minulla tomaattien kanssa kun niitä joutuu eniten leikkelemään kauden aikana. Itselleni tuosta ei ole suurempaa ongelmaa ollut kun kausi on yleensäkin jo tuossa vaiheessa loppusuoralla ja komposti kutsuu kasveja muutenkin. Tuntuu että nämä kosteus/home ongelmat ovat vaan lisääntyneet viime vuosina kun nuo vesiviljelysysteemit ovat tulleet mukaan.

Yksi tärkeimpiä tavoitteita minulla tulevaisuudessa onkin minimoida nuo kosteusongelmat kasvihuoneessa ettei kasvitaudit pääse leviämään, varsinkin sitten jos on talvetettavia kasveja joita haluaa säästää.

PP

Ei tosiaan ole tekemisen puutetta, mutta tänä syksynä on mennyt yllättävänkin vähän aikaa chilien käsittelyyn, kun olen vetänyt mutkia suoriksi. Isoja satseja kerralla, ei piperrystä eikä hapattamista lukuunottamatta uusia tuotantokokeiluja. Kasvarin alasajo on isoin työ ja vasta edessä.

Kausi on ollut jokseenkin ongelmaton ja sen suhteen tällaisia saisi olla jatkossakin, mutta tämän ja viime vuoden satolukemiin eli pitkästi yli 30 kg en halua enää päästä.


Tänään ropisi ämpäriin 4 kg eikä taaskaan juuri muuta kuin rocotoja. Savustin pyörii taas.

NFT-Montufarin lukemat alkaa olla kohtuulliset: 6,3 kg ja 300 podia ja se menee vielä heittämällä yli 7 kiloon. Sato/vihermassa-suhde on amppelirocotoihin verrattuna silti huonompi.

PP

Hapanrocoto muutti jääkaappiin. Pienin vesilukoton purkki haisi epäilyttävältä ja siinä oli hometta pinnassa, joten heitin pois. Ehkä se oli alta kunnossa, mutta tällä kokemuksella en osaa arvioida eikä 3 dl rocotoa merkitse mitään.

Kasvarissa riittää satoa ja viikon sisään se täytyy ajaa alas, kun maksaa näillä keleillä jo aikalailla. Pari kiloa rocotoja täytyy ottaa savuhapanrocotoa varten, mutta muulla ei niin väliä. Tuolla yhdessä päiväkirjassa ehdotettiinkin jo hyvää toimintatapaa...

chipe

Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 13, 2014, 21:04:48 ip
Kasvarissa riittää satoa ja viikon sisään se täytyy ajaa alas, kun maksaa näillä keleillä jo aikalailla.


Milläs oot lämmitellyt? Omassani auton sisätilalämppäri syö vielä kanssa sähköä... Lähipäivinä kun ehtii olis tarkoitus ajella alas.

Tähtikalaa on vielä poimittavaksi enemmän ja Rocatoja kasvaa ämpäreissä jotka pitänee pelastaa sisälle. Muutoin aika hyvin on saanut kaiken kypsäksi asti. Lemon Drop oikeastaan ainoa jota olis enemmälti raakana suoraan pohjamullassa muhimassa ja pitänee tehdä vaikeita päätöksiä mitä sen kanssa tekee. Poimisko raakana vai kokeilisko onneaan miten tuo kestää about nollakelejä siltä varalta että vielä lämpenee vähän...

PP

Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 13, 2014, 21:26:46 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 13, 2014, 21:04:48 ip
Kasvarissa riittää satoa ja viikon sisään se täytyy ajaa alas, kun maksaa näillä keleillä jo aikalailla.


Milläs oot lämmitellyt? Omassani auton sisätilalämppäri syö vielä kanssa sähköä... Lähipäivinä kun ehtii olis tarkoitus ajella alas.


Sähköllä lampuilla ja puhaltimella. Vantaan energia kiittää.

Mikähän kuva tai juttu minun viime kaudan päiväkirjassa vetää väkeä? Kun katsoo, mitä foorumilla tapahtuu, siellä on paljon useamman vieras lukemassa sitä kuin tätä.