tammikuu 24, 2025, 21:28:54 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


PP:n 2014

Aloittaja PP, tammikuu 12, 2014, 22:18:04 ip

« edellinen - seuraava »

SK

heinäkuu 03, 2014, 06:56:37 ap #200 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 03, 2014, 10:08:42 ap käyttäjältä SK
Hyvälle näyttää siellä tänäkin vuonna. Tuo Montufar on uskomaton.
En tiedä onko ylespätevä sääntö, mutta olen huomannut, että rocotot ei tahdo tehdä satoa ylöspäin kasvaviin oksiin.
Vaakaan tai alaspäin taittuneeseen oksaan tulee taaskin podeja vieri viereen.
Näin selittäisin tuon Montufarin heikkoa koko/tuotto suhdetta.

mexx

Useimmilla rocotoilla olen tehnyt samat huomion, että alaspäin kasvavat oksat podittavat
huomattavasti rajummin.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: PP - heinäkuu 03, 2014, 01:03:06 apOtin vertailun vuoksi kuvan sekä kännykällä, että kameralla illan heikossa varjovalossa.

Mielenkiintoinen kuvavertailu.
Tuosta voisi päätellä, että kännykällä chilit kellastuvat.  :)

PP

Tuossa oksien eroissa on luultavasti perää. Mielestäni kyse on kuitenkin enemmän oksien tyypistä kuin kasvusuunnasta. Kasvin alkuperäiset oksat/haarat ja niiden jatkot satoaa paremmin kuin pystyyn kasvavat lehtihangoista lähtevät "varkaat". Alkuperäiset oksat kasvaa useammin vaakasuoraan, mutta niiden jatkoja menee terassikasveilla ylempänäkin ja satoa tulee sinnekin.

Terassin kasveissa oksien erot näkee helposti: "varkaat" on harvempilehtisiä ja haarautuu ja sitä myötä kukkii vasta 30-50 cm korkeina. Alkuperäiset oksat voivat haarautua ja luikerrella moneen suuntaan, mutta kasvu pysyy samanlaisena, kukkia tulee ja satoa myös. Hirviö-Montufar on luultavasti pelkkiä "varkaita" ja niiden jatkoja ihan alaosia lukuunottamatta.

Eikä tämä koske pelkästään rocotoja. En ole saanut varsinkaan alhaalta lähteviin "varkaisiin" paljoa satoa muillakaan lajeilla. Alkuperäinen haarautumisrakenne on aina parempaa.

SK

Niin kyllähän ne rocotojen "varkaatkin" harautuu ja lähtevät kasvamaan sivulle, jolloin podeja alkaa taas muodostumaan.
Mutta yleensä siinä vaiheessa loppuu Suomen lyhyt kesä kesken, eikä podit ennätä kypsyä. ::)

jewe

Hienolta näyttää taas PP:n rocotopuutarha tänäkin vuonna ja ihmekös tuo kun tietää mitä tekee niin satoakin tulee taatusti kymmeniä kiloja.

Lainaus käyttäjältä: SK - heinäkuu 03, 2014, 06:56:37 ap
En tiedä onko ylespätevä sääntö, mutta olen huomannut, että rocotot ei tahdo tehdä satoa ylöspäin kasvaviin oksiin.
Vaakaan tai alaspäin taittuneeseen oksaan tulee taaskin podeja vieri viereen.


Tuosta on pakko olla vähän eri mieltä enkä itselläni ainakaan ole eroa huomannut ellei sitten ole rocotolajikkeissa olevia eroavaisuuksia.

Jani M

Minulla NFT-montufar teki sisällä maistiaiset ja on ollut sen jälkeen käytännössä harvakseltaan kukkiva julman kokoinen viherkasvi. Eli ei ainakaan ensi kaudella NFT-kasvatuksessa. Chinenset sen sijaan näyttää NFT:ssä aika hurjilta raakileryppäineen.

PP

Lainaus käyttäjältä: SK - heinäkuu 03, 2014, 13:22:35 ip
Niin kyllähän ne rocotojen "varkaatkin" harautuu ja lähtevät kasvamaan sivulle, jolloin podeja alkaa taas muodostumaan.
Mutta yleensä siinä vaiheessa loppuu Suomen lyhyt kesä kesken, eikä podit ennätä kypsyä. ::)


Totta tämäkin ulko-oloissa. Tiedä sitten, voiko kyse olla kasvusuunnasta tai oksan tyypistä vai onko se vain sitä, että uusiin nuoriin oksiin ei tule podeja. Ei niitä tule päähaaraankaan paljoa kuin vasta 3-4 kk ikäisenä tai myöhemmin, mikä vahvistaa sanomasi.

NFT-Montufarissa on ylhäällä haaroja joka suuntaan, mutta kukat ei vaan muutu podeiksi samassa suhteessa kuin pienemmissä rocotoissa ulkona. Kun se myös kasvaa eri tyylisesti ja paljon nopeammin kuin ulkorocotot, satoisuuserokin voi johtua ihan muista syistä kuin haarojen suunnasta tai tyypistä.

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - heinäkuu 03, 2014, 14:03:37 ip
Hienolta näyttää taas PP:n rocotopuutarha tänäkin vuonna ja ihmekös tuo kun tietää mitä tekee niin satoakin tulee taatusti kymmeniä kiloja.


Tiedä siitä tietämisestä, teen mitä milloinkin tulee mieleen, mutta aina nuo rocotot vaan näyttää onnistuvan (paitsi nyt NFT:ssä). Väittäisin, että pääsyy on kasvupaikka ja toimiva kastelu/lannoitus Blumateilla.

LainausTuosta on pakko olla vähän eri mieltä enkä itselläni ainakaan ole eroa huomannut ellei sitten ole rocotolajikkeissa olevia eroavaisuuksia.


Sinulla rocotojen kasvukaudet on hyvin pitkiä, varmaan pitempiä kuin 90% muista kasvattajista. Voisiko se selittää, että saat hyvin satoa myös pystyoksista vai onkohan ero lannoituksessa ja muissa olosuhteissa. Isoihin eroihin lajikkeissa en usko.

jewe

Minusta tuntuu että rocotot pitävät erityisen paljon valosta jolloin se kukkii ja tekee satoa. Minulla kasvi tahtoo kasvaa aina siihen suuntaan missä vaan valoa on eniten. Alkukaudesta alimmat sivuhaarat kukoistavat kun kasvihuoneessa on tilaa ja valoa alhaalla kun pystyhaarat ja niiden sivuhaarat tulevat niin kasvu siirtyy "kerroksittain" aina ylöspäin. Tällä hetkellä alahaarat ei enää kasva ja kuki kun ovat alhaalla pimennossa, keväällä kehittyneet podit vain kasvaa siellä.

Sinä kasvatat rocotot pääasiassa ulkona jossa valo-olosuhteet ovat parhaat mahdolliset. Myös kasvihuoneiden katemateriaalin valonläpäisyissä on eroja. Parhaiten valoa läpäisee lasi ja kennolevy ja esim. eva-kalvo vähän heikommin ja uskoisin että rocotot hyötyvät eniten kenno/lasihuoneista. Pitkällä kasvukaudella on tietysti oma positiivinen merkityksensä kuten lämpötilavaihteluilla.

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - heinäkuu 03, 2014, 15:52:38 ip
Sinä kasvatat rocotot pääasiassa ulkona jossa valo-olosuhteet ovat parhaat mahdolliset. Myös kasvihuoneiden katemateriaalin valonläpäisyissä on eroja. Parhaiten valoa läpäisee lasi ja kennolevy ja esim. eva-kalvo vähän heikommin ja uskoisin että rocotot hyötyvät eniten kenno/lasihuoneista. Pitkällä kasvukaudella on tietysti oma positiivinen merkityksensä kuten lämpötilavaihteluilla.


Eipä nuo mulla ulkona ole kovin ideaalisissa valo-olosuhteissa, kun päällä on valokate tukevine runkoineen eikä paistetta ole iltaan asti.

Kasvueroista ja kasvuun vaikuttavista tekijöistä ei pääse oikeasti perille kuin tieteellisen pätevällä tutkimuksella. Viitteitä saa harrastamalla, mutta ennenkaikkea tästä saa kokemusta omista olosuhteista ja niiden kanssa toimimisesta.


Montufarin tuplareso.

Huomenna näkee, toimiiko tuo. Syytä olisi, koska kolme päivää yhdellä resolla voi olla ensi viikon keleillä liian pitkä aika.

PP

heinäkuu 08, 2014, 16:30:45 ip #211 Viimeisin muokkaus: lokakuu 27, 2014, 23:28:41 ip käyttäjältä PP
Foorumilla on esitelty monenlaisia toinen toistaan komeampi kasvareita, mutta aika vähän valmisosista tehtyjä. Tässä on yksi kohtuullisen katseenkestävä, jonka isä ja veli on pystyttäneet alkukesän aikana Keminmaalle. Huone on Datshnaja Strelka, ei tosin tuolta firmalta ostettu. Runko on venäläinen, sinkittyä profiilipeltiä ja kestää mitä vain. Päällä on 4 mm Makrolon kennolevy. Kasvari on 2" x 8" lankkusokkelin päällä, joka taas on perusteellisesti routaeristetyn betonivalun päällä. Luonnollisesti kasvarissa on lattiakaivo ja kiinteät sähköasennukset.


Betonivalu ja sokkeli on peitetty kattohuovalla.


Pitkä sivu on lounaaseen päin.


Kasvit ei ole isoimmasta päästä kevään puutteellisten olosuhteiden vuoksi, mutta nyt olot on optimaaliset.


Tämä kestää. Ylhäällä on pistorasia siltä varalta, jos syksyllä tekee mieli käyttää keinovaloa.


Kun tehdään niin tehdään kunnolla. Kaikki on IP54, joten pitäisi kestää kevyesti vettäkin.

PP

Reissu ohi, kasvit hengissä ja hyvinvoivia. Siitä iso kiitos Toukolle ja Köpälle!

PP

Kasvu on ollut viikon aikana hurjaa, kuten olettaa saattoi. Raakileita riittää, ja kypsääkin oli ilmestynyt.


Podeja on kaikissa, mutta osa taas myöhässä ja kypsyminen menee pitkälle syksyyn. Vettä nuo nielee heltellää ilmeisesti yli 15 litraa päivässä.




Käytävät on pidetty oksista melkein vapaana, mutta ei tuota tilaa ole taaskaan liikaa.

[img heigth=480]https://lh3.googleusercontent.com/-lD9G06rjFIE/U8LHyIvVIOI/AAAAAAAAXZQ/pNoE-GqYp9c/w685-h1024-no/DSC03836a.JPG[/img]
Almassa vihdoin enemmän kuin pari podia.


Tässä ihmeteltäväksi taas erilainen Sugar rush. Maistamaan en ole vielä päässyt. Moneskohan muoto?


Vajaakokoisia raakileita.


Viherkasvi-Montufarissa on nyt vähän podinalkujakin ylhäällä.


Campanea kypsyy.


Jokunen Biquinho.


Lemon Dropissakin on kypsiä eikä ihan pieniä olekaan.


Vielä mallikuva siitä, millaisesta lehtien kellastumisesta ei tarvitse huolestua.

Tape

Jo on pitkiä Lemon Droppeja!  :o

Mulla on parissa kasvissa tuo kellastelu enimmäkseen just kuvien kaltaista. Poislukien tuo Inca Berry, joka kellastelee muuten vihreän lehtien reunoja / kärkiä.

PP

heinäkuu 16, 2014, 01:22:30 ap #215 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 16, 2014, 12:19:31 ip käyttäjältä PP
Vimeossa on katsottavissa huonohko video vähemmän huonoista kasveista terassilla. Kasvarista tulee video, kun ehdin editoida lisää.

PP

heinäkuu 17, 2014, 02:02:57 ap #216 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 17, 2014, 02:04:47 ap käyttäjältä PP
Videokikkailu jatkuu kasvarivideolla. Laatu on edelleen paikoin karmeaa kun tarkennus on mitä sattuu ja valkotasapainokin vaihtelee.

Nyt näyttää siltä, että rocotojen vaakaoksateoria saa tukea. NFT-Montufaariin on tullut selvästi aiempaa enemmän podeja yläoksiin, ja ne kasvaa pääosin muuten kuin pystyyn. Kysymys voi tässä tapauksessa olla esim. valostakin, koska sitä on ylhäällä enemmän.

Chinensejen kanssa on taas ongelmia. Neljästä kasvista vain Biquinho tekee normaaliin tapaan satoa, muihin ei ole jäänyt kiinni juuri lainkaan podeja kuukauden-puolentoista aikana. Cajamarcassa ei ole edes kukkia vaan pelkästään alaoksilla toukokuussa tulleita kypsyviä podeja. Ei tämä vaan taaskaan juuri haittaa, kun syötävää on tulossa muista chileistä ihan riittämiin kuten videoista toivottavasti näkee.

PP

Elokuun 17. tarjoillaan taas monenlaista herkkua. Ravintolapäivän sivuilla ei voi vielä ilmoittautua, mutta tuossa Cafe Capsicum Facebook-tapahtumana, johon sisältö tarkentuu tulevina viikkoina.

Juso

Lainaus käyttäjältä: PP - heinäkuu 17, 2014, 02:02:57 ap
Neljästä kasvista vain Biquinho tekee normaaliin tapaan satoa, muihin ei ole jäänyt kiinni juuri lainkaan podeja kuukauden-puolentoista aikana.


Hieman on samanlaista ongelmaa NFT:ssä. Skorppari ja Tobago Sweet ovat parhaan näköisiä kasveja mitä ikinä ollut ja helppo sanoa että molemmissa 1000+ kukkaa. Ottaa heikosti kiinni, ja lattia täynnä kuivuneita kukkia. Samassa rännissä vieressä Antillais Caribbean ja nyt myös Faria podittavat huolella. Olen muuttanut lannoitukset yms kuten aiemmin mutta joko NFTssä elämä on erilaista tai sitten jotain on mitä en ymmärrä. Autopoteissa podittavat hyvin. Ota näistä selvää....

PP

Lainaus käyttäjältä: Juso - heinäkuu 18, 2014, 11:22:20 ap
Olen muuttanut lannoitukset yms kuten aiemmin mutta joko NFTssä elämä on erilaista tai sitten jotain on mitä en ymmärrä. Autopoteissa podittavat hyvin. Ota näistä selvää....


Lihavoituna hyvä arvaus. :) Mulla Cajamarca on Autopotissa, muut podittamattomat NFT:ssä. Cajamarjaa en sinänsä ihmettele, koska kahtena aiempana kautena se ei ole tehnyt senkään vertaa podeja kuin nyt jäi kiinni toukokuussa.