heinäkuu 08, 2024, 06:40:23 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


NPhoBiazin kausi 2014

Aloittaja NPhoBiaz, helmikuu 07, 2014, 21:21:34 ip

« edellinen - seuraava »

NPhoBiaz

syyskuu 16, 2014, 05:23:27 ap #240 Viimeisin muokkaus: syyskuu 16, 2014, 05:26:16 ap käyttäjältä NPhoBiaz
Respan naisesta ei ole kuulunut mitään, mitä ilmeisimmin huone 650 on jo kirjannut itsensä ulos hotellista. :D

Kävin kuitenkin pari päivää sitten noutamassa puutarhamarkkinoilta itselleni chilipuskan. Paikallisilla ei (kuten arvata saattoi) ole minkään maailman käsitystä lajikkeista. Ostin kivannäköisen ja tyydyin tietämättömyyteeni. Onneksi täällä on veljiä ja siskoja, ketkä varmasti auttavat tunnistamaan lajikkeen..? ;D (klikkaamalla isommaksi)









Tuon näköinen toi nyt sitten on. Hedelmät lähtevät näemmä kypsymään keltaiseen päin tuosta. Nappasin maistiaiseksi kypsimmän näköisen yksilön, jossa oli jo jonkin verran kellertävää väriä. Tulisuus oli tässä yksilössä kypsän Biquinhon luokkaa. Kellään pienintäkään hajua? :D

Pienenä sivuhuomiona sen verran, että omituiseen kasvualustaan paikalliset kasvinsa laittavat. Tuo on jotain hyvin savimaista, tai saven kaltaista tavaraa. Ilmeisesti hyvä puoli tässä on se, ettei tuota tarvitse vaihtaa altakasteluruukkuun, jos ei tuo kerta huomattavasti mene kasaan?



Ongelmanani on myös lannoitteen löytäminen. Pitää metsästää. ;)

joseplluissans

Taitaa savi/siltti olla tiiveyden puolesta pahinta mahdollista :D Pese se pois ja heitä johki turvehiekkaseokseen ;)
Bassoa länkyttävä chilinsyöjä Tampereelta.

Huru-ukko

Jos se tuossa hyvin kasvaa, miksi vaihtaa ?.

Miquel

Saattaa nuo turvesuotkin olla tuollapäin aasiaa melko vähissä. Chilitarvike toimittaa. :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

joseplluissans

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 16, 2014, 10:10:32 ap
Jos se tuossa hyvin kasvaa, miksi vaihtaa ?.

No näyttäis olevan ruukunvaihto isompaan ajankohtaista myös? Samalla vähän tutkailee tilannetta...
Bassoa länkyttävä chilinsyöjä Tampereelta.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: joseplluissans - syyskuu 17, 2014, 12:17:02 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 16, 2014, 10:10:32 ap
Jos se tuossa hyvin kasvaa, miksi vaihtaa ?.

No näyttäis olevan ruukunvaihto isompaan ajankohtaista myös? Samalla vähän tutkailee tilannetta...

Juu, aina löytyy syy  ;D  ;D.
Hotellihuoneeseen multasäkki ja isompi ruukku, sitten kun n. 3 kk. päästä lähdet, jätä kasvi työmaan pomolle  ;)....

NPhoBiaz

Joops eiköhän tuo tosta johonkin vaihdu tuo ruukku. :D Kattellaan tilannetta sit, pitäis se lannoite nyt vaan ensin jostain löytää. Helpommin sanottu kuin tehty. Vapaaehtoisia postittamaan mulle purkki Puutarhan Kesää? ;D ;D

Miquel

Joku mutu että olisin vastaavasta lannoitemetsästyksestä aasiassa lueskellut foorumilla ennenkin...? Herra oli etsintöjen jälkeen saanut käsiinsä kaiketi jonkinlaista lepakonlannasta jalostettua tuotetta, kun kemiallisia lannoitteita ei vain yksinkertaisesti löytynyt mistään.

Auttakaapa muutkin foorumifossiilit, jos läydettäisiin jopa kyseiset päivityksetkin jostain?   :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

PP


NPhoBiaz

syyskuu 18, 2014, 06:07:23 ap #249 Viimeisin muokkaus: syyskuu 18, 2014, 06:10:31 ap käyttäjältä NPhoBiaz
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 17, 2014, 23:35:10 ip
Tämä fossiilli löysi ketjun chilin kasvatuksesta Thaimassa.


Haa, kappas! Kiitos paljon. :)
Olen kans miettinyt tota ilmankosteutta. Ehkä koitan jaksaa nostella yön ajaksi tuota sisälle. Tuolla ulkona kun kastuu paita jo 100m kävelymatkalla aurinkoisellakin kelillä. En tiedä miten tuo lämpö vaikuttaa kasvatukseen. Muistaakseni Chilivaari sanoi joskus, ettei yli 30 asteen lämpötila ole koskaan eduksi chileille. Täällä tuo 30 asteen raja ylittyy joka ikinen päivä. 8)

Lannoitteita en ole löytänyt vielä mistään kaupasta. Olen löytänyt joitakin tuottajia, joilta voi ostaa suurkulutukseen 50 tonnia lannoitetta, mutta mitään valmislannoitetta vähittäismyynnissä ei ole näkynyt. Voi toki olla, etten ole osannut etsiä oikeasta paikasta.

Kyseisen ketjun läpi luettuani haluan entistä enemmän matkustaa keski-Vietnamiin katsomaan chiliplantaasia. Haluan nähdä, miten siellä hommat hoituu ja ehkä jatkaa tuota raporttia. Saman kyllä huomasin kuin TL:kin, että täällä näytetään tuottavan vaan perus puikula-annuumeja sekä Thai-chilejä. En ole muita nähnyt kasvatettavan. Tämä sivu tukee väitettä aika vahvasti. Alibaba.com on siis sivusto, josta tuottajat ja tavarantoimittajat löytävät toisensa. Haku on rajattu Vietnamiin.

EDIT: Jossain pitää tuota tavaraa kasvaa ja paljon, jos noita ilmoituksia katselee. Eräänkin plantaasin maksimituotanto näkyy olevan 150 tonnia chiliä viikossa. Siihen on Bluesmanillakin vähän matkaa. :D

NPhoBiaz

Chiliyhdistyksen jäsenhakemus laitettu, vihdoin sain aikaiseksi... ::)

Toby

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - syyskuu 18, 2014, 20:58:19 ip
Chiliyhdistyksen jäsenhakemus laitettu, vihdoin sain aikaiseksi... ::)

Ei herttinen, täällähän pian joka toinen on jäsen! :o
Pitäiskö sitä itekki...
Hoidan & kasvatan chiliä apinan raivolla.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Toby - syyskuu 19, 2014, 11:44:21 ap
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - syyskuu 18, 2014, 20:58:19 ip
Chiliyhdistyksen jäsenhakemus laitettu, vihdoin sain aikaiseksi... ::)

Ei herttinen, täällähän pian joka toinen on jäsen! :o
Pitäiskö sitä itekki...


Onhan se hyvä kuulua. ;) Jäsenmaksu on nyt maksettu ja valtakirjakin laitettu eteenpäin kokouksessa äänestämisestä. Olen nyt virallisesti jäsen numero 2602. :D

Törmäsin vahingossa kuvaan samasta lajikkeesta kuin on tuo oma mysteerichilini. Ja toden totta, lajikkeeksi paljastui Tabasco (C. Frutescens). :) Otan tuosta nyt ainakin sitten reippaasti täysin puhtaita siemeniä mukaan.

Chilioni

Nyt kun sanoit niin kävin vertaamassa omaan Tabascooni. Hyvin pitkälti vastaa omaani lehtien ja hedelmien muodon ja värin puolesta, eli voipi hyvin ollakin. :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Chilioni - syyskuu 23, 2014, 17:52:30 ip
Nyt kun sanoit niin kävin vertaamassa omaan Tabascooni. Hyvin pitkälti vastaa omaani lehtien ja hedelmien muodon ja värin puolesta, eli voipi hyvin ollakin. :)


Hemmetti. En oliskaan ihan niin varma. Tuo muistuttaa myös erehdyttävästi Prairie Fireä. (Spottasin Bläkkärin päivyristä)

NPhoBiaz

Ensimmäinen toistaiseksi vielä mysteerichili maistettu. Tämä kaveri sai aikaiseksi vain yhden siemenen. Polte iski välittömästi, oli pistävän ärhäkkä. Laski muutamassa minuutissa. Maku muistutti heti thaikku chilejä. Voiko tuon perusteella esimerkiksi poissulkea Tabascon? Oli myös hyvin ohutmaltoinen.
Kypsyminen tapahtui vaaleanvihreästä suoraan punaiseen.

Max_7Pot

Minulla on kyllä ollut samantapaisia kasvamassa 90-luvulla kuin tuo sinun mysteerisikin. Siemeniä myytiin silloin vain thai-chileinä erilaisin nimivariaatioin. :(   Mainioita thaimaalaisissa wok-ruokalajeissa kylläkin.  :)

NPhoBiaz

VARKAITA!!!  >:( >:( >:(

Toistaiseksi vielä mysteerichilini oli pitkään kypsytellyt kahta ensimmäistä ns. isoa podia. Odotin innolla niitä 4-5 päivää ja kun olivat täysin punaisia, päätin jättää vielä päiväksi kypsymään kunnolla. Sillä välin joku majatalon asukkaista oli käynyt nyppäämässä ne itselleen. :'( :'(

Epäilen sitä yhtä ranskalaista jannua. Nyt kun olis paketti mustaamakkaraa niin kävisin survomassa sen sinne mihin Ranskan aurinko ei paista! >:( Pitänee sen sijaan kirjoittaa lappu puskan juureen et ans ol viimene kerta.

Miquel

Ranskalaiset jannut varastaa podit puskasta. Ihan normipäivä!  :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

NPhoBiaz

Noita näyttäis kypsyvän kohta aikamoinen kasa, joten pitäis keksiä tapa hävittää ne myös. Mietiskelin, että chilivodkaa voisin ainakin tehdä. En tiedä aiheesta juuri mitään, mutta selvittelin asiaa. Ilmeisesti sopiva määrä chilejä puolitettuina muhimassa vodkan seassa viikon verran antaa hyvän tuloksen..? Ehkä. :D Ei auta kuin kokeilla. ;)