Kasvatellaan mitä nyt kasvatellaan..Juson kausi 2014

Aloittaja Juso, helmikuu 14, 2014, 15:33:43 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

syyskuu 13, 2014, 15:38:31 ip #80 Viimeisin muokkaus: syyskuu 13, 2014, 15:40:34 ip käyttäjältä Juso
Hyvä jos hapatuskulttuuri leviää. Yhteydenotoista päätellen yksi ja toinen kokeilee. Kokeilun jälkeen onkin koukussa. Itsellä lähti hyvin tuo kylmäsavusatsi, joten parin viikon päästä saa maistaa.

Mutta.... pienviljelijän palkkapäivä on jälleen käsillä. Kylmä kesäkuu ja superkuuma heinäkuu oli hankala yhdistelmä. Ensin ei tahtonut kasvaa ja sitten pölyttyi vaikeasti. Onneksi kuitenkin jotain tulee ja itse asiassa jälleen riittävästi. Itseltään kysyy taas kerran  että onko tässä mitään järkeä? 11 kiloa sain talteen ja nyt alka chinensetkin tuottaa, sekä Sugar Rush.
Paljon tulee jäämään kypsymättä, muttei jaksa surra. 26 kiloa on saaliina ja varmaan kymppi - viistoista puskissa.

Pannaan kerrankin kunnon koossa.

Ylhäältä vasemmalta alas:Skorppari, Faria ja rocotoämpäri päällimmäisenä Rocoto Chile de Seda punainen versio.
Ylhäältä oikealta: Tobago Sweet ja PI 355814, Antillais Caribbean ja Sugar Rush ja edessä grilliin Leek ja Anaheim.


Juso

Tämmönen traktorin rengas löytyi. Painoa pitäisi olla hiukka päälle 150 kiloa. Liian kuiva kesä etäkasvatuksessa että tulisi mitään ihmeellistä. Vihreä jätin versio on myös yleensä keltaista huomattavasti pienempi.


Chilijamppa

Lainaus käyttäjältä: Juso - syyskuu 13, 2014, 15:38:31 ip
Paljon tulee jäämään kypsymättä, muttei jaksa surra. 26 kiloa on saaliina ja varmaan kymppi - viistoista puskissa.


Kerää raa-at täysikasvuisen näköiset chilit talteen, jos et pysty tuomaan puskia sisälle tai tarjoamaan niillle lämmitystä. Laita kerätyt raa-at chilit kypsyvien banaanien viereen ja päälle, hyvällä tuurilla banaaneista haihtuva etyleenikaasu käynnistää kypsymisen ja saat vielä osan sadosta kypsymään loppuun asti.

Juso

syyskuu 21, 2014, 10:20:03 ap #83 Viimeisin muokkaus: syyskuu 21, 2014, 12:09:03 ip käyttäjältä Juso
Meillä banaanit syödään etupäässä  ja kypsyy nuo chilit hyvin ihan keskenäänkin jos haluaa kypsytellä. Ihan saman makuisia niistä ei kuitenkaan tule, joten ehkä jakoon jaksaa kypsytellä, ei enää itselle.

Palataan hieman hapattamishommiin, koska kypsääkin tavaraa on saatavilla.



Tässä 1.7 kiloa chinensejä (Tobago Sweet, Faria, Antillais Caribbean), tarkoituksena jauhaa melko normaaliin mash-karkeuteen.
Laiskana poistin vain kannat ja kokonaisina tuohon sauvasekoittimen myllyyn, normaalilla aiemmissa kuvissa näkyneenä kaksipäisellä leikkusiterällä. 15 sekuntia ja aina satsi valmis. Yhteensä meni varmaan puoli tuntia kantojen poistoineen, purkin desifiointeineen ja sitten vesilukollisen kannen sai kiertää kiinni. Alkoi putputtaa jo illalla, kun sytykkeenä oli reilusti vanhaa hapanneeroa.



Saman verran Sugar Rushia ja PI 355814:a, ja tällä kertaa tehdään enemmän salaatin tyylistä oikeassa hapatusruukussa.
Tarkoitus on aloittaa hapattaminen näillä ja lisäillä satoa näistä lajikkeista sitä mukaa kun vielä tulee. Ruukkun mahtuu 5 litraa, jossa jo syömistä riittää.



Tämä satsi vedetään siivuiksi syöttämällä jälleen kokonaisia podeja pyörivää leikkurinterää vasten. Erittäin nopeaa hommaa.Suurin aika menee kantojen pois napsaisuun ja samalla huonojen yksilöiden poistoon.



Rocotot vaan näyttävät niin hienoilta että pakko laittaa kuva. 3.5 kiloa herkkua.


Sen verran muutosta aiempaan "ohjeistukseen" että ihan kuin muussakin hapatuksessa ei kannata turhan kauan hapattaa huoneenlämmössä. Yksityiskohtia en osaa kertoa, mutta eri lämpötiloissa syntyy prosessissa erilaisia tuotoksia ja viileässä aromi ja maku paranee, muuttuu ikäänkuin "jalommaksi". Nyt kun vertailee eri satseja, niin oma nyrkkisääntö jatkossa on: 5-7 päivää huoneenlämmössä (niin että käy kunnolla), ja sen jälkeen viileään ja 4-5 viikkoa siellä. Sen jälkeen kun painetta ei enää juuri synny vesilukkoon, parasta on laittaa pakkaseen tai esim patenttilukollisiin tölkkeihin viileään. Jenkkien väite että paranee vanhetessaan pitää paikkansa. Yksi panos on ollut nyt pakastamisen jälkeen puoli vuotta jääkaapissa muovisessa jogurttiastiassa löyhähkö kansi päällä ja maku on todella hieno.

Savustuksesta ja hapatuksesta: kolmen viikon jälkeen testattiin hapatettua ja kylmäsavustettua rocotoa, ja ensihämmästyksen jälkeen olemme sitä mieltä että hieno tuote. Hieman tervaleijonamainen ensivaikutelma, ja pehmeä savuinen hapokas polte jää suuhun pitkäksi aikaa. Liikaa ei varmaan kannata savustaa koska joukkoon ei tule mitään muuta. Voisin kuvitella että 5 tuntia riittää. Tai sitten savustelee normaaliin tyyliin ja laittaa puolet savustamattomia. Kannattaa käynnistää reilulla satsilla vanhaa hapatetta ja jos sekoittaa, savustamattomat käyntiin ensin ja sitten savustetut sekaan kun touhu on voimissaan jo. Jossain joku totesi että käynnistelee yleensä jollain muulla (vaikka heravalmisteella), että varmasti saa oikean (?) kannan. Mutta niinhän hapanleipääkin on tehty iät ajat että maun perusteella se oikea juuri löytyy ja sitä vaalitaan. Jos on saanut hyvän satsin kannattaa sitä käyttää juurena. Pakko tämän ensi kokeilun perusteella laittaa ensi viikonloppuna rocotoita ja chinensejä savuun vielä yksi setti ja tehdä kumpaanin reilumpi annos. Hyvä muistuttaa vielä että savustuksen on syytä olla oikeasti kylmäsavustusta (alle 30 astetta), ettei tuote kypsy jo siinä vaiheessa.

Loppukaneettina vielä hapatukseen ja lajikkeisiin liittyen: makuasiat on yksilöllisiä, mutta chineseille hapatus sopii erittäin hyvin. Chinensemäinen maku ja aromi yhdistettynä hapatukseen luo jotenkin tuon aiemmin mainitun "jalon" (muutakaan en keksi) maun.
Tuoreen hedelmän ominaisin maku säilyy mutta siihen tulee mainio twisti. Rocototkin ovat hyviä hapatettuna, mutta esim Orange Haba ja Tobago Sweet hapankombo hakee vielä voittajaansa.

Hapatettua perustuotetta alkaa olla sen verran paljon että talven mittaan pitää koitella erilaisia jatkohapatteita muiden kasviksien kanssa. Tuntuu vaan että hapattaessa on vaikea luoda mitään muuta kuin hyviä makuja.


Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Juso - syyskuu 21, 2014, 10:20:03 ap
Savustuksesta ja hapatuksesta: kolmen viikon jälkeen testattiin hapatettua ja kylmäsavustettua rocotoa, ja ensihämmästyksen jälkeen olemme sitä mieltä että hieno tuote. Hieman tervaleijonamainen ensivaikutelma, ja pehmeä savuinen hapokas polte jää suuhun pitkäksi aikaa. Liikaa ei varmaan kannata savustaa koska joukkoon ei tule mitään muuta. Voisin kuvitella että 5 tuntia riittää. Tai sitten savustelee normaaliin tyyliin ja laittaa puolet savustamattomia. Kannattaa käynnistää reilulla satsilla vanhaa hapatetta ja jos sekoittaa, savustamattomat käyntiin ensin ja sitten savustetut sekaan kun touhu on voimissaan jo. Jossain joku totesi että käynnistelee yleensä jollain muulla (vaikka heravalmisteella), että varmasti saa oikean (?) kannan. Mutta niinhän hapanleipääkin on tehty iät ajat että maun perusteella se oikea juuri löytyy ja sitä vaalitaan. Jos on saanut hyvän satsin kannattaa sitä käyttää juurena. Pakko tämän ensi kokeilun perusteella laittaa ensi viikonloppuna rocotoita ja chinensejä savuun vielä yksi setti ja tehdä kumpaanin reilumpi annos. Hyvä muistuttaa vielä että savustuksen on syytä olla oikeasti kylmäsavustusta (alle 30 astetta), ettei tuote kypsy jo siinä vaiheessa.


Jos savurocotoista tekee esim. kastiketta niin "tuoreeltaan" heti valmistuksen jälkeen maku ei välttämättä ole kohdillaan ja paranee säilytyksen aikana huimasti, taitaa savu peittää alkuvaiheessa rocotojen omaa aromia reilummin ja maut pääsevät oikeuksiinsa vasta pidemmän säilytyksen aikana. Hubert valmisti vuosi sitten savurocotokastiketta ja silloin moitti kastikkeen menneen aivan täysin pieleen ja maun olevan aivan hirveä. Hubert oli nyt vuoden säilytyksen jälkeen korkannut purkillisen ko. kastiketta ja totesi tavaran olevan aivan loistavaa maultaan, joten kovin äkkiä ei vielä kannata savurocototuotteiden loppumakua tuomita  ::)

Täälläkin on ensimmäinen testierä hapanchiliä biquinhoista hautumassa, hapatusruukun virkaa toimittaa muovinen säilöntäsanko jonka kanteen on lisätty vesilukko tiivisteineen ja tuntuu systeemi toimivan.

Millaisessa lämpötilassa hoidat viileän käyttämisvaiheen?

Juso

Hyvä lämpötila lienee "syksyinen maakellari" mielellään  jotain 12 tai alle. Jääkaapissa käymisprosessi tuppaa hidastumaan, jollei lopahtamaan.
Esim nyt ulkoilman lämpötila,  joku vaja on varmaan hyvä. Ei väliä vaikka öisin putoaisi lähelle nollaa, herää todella nopeasti henkiin lämpöjen noustessa kympin tuntumaan.
4 viikkoa huonelämmössä saa aikaa erilaisen aromin ja alkaa miettii onko lipsahtanut alkoholikäymisen puolelle, mikä tuskin lienee niissä olosuhteissa mahdollista. Ja vähän niinkuin kerroit, valmis satsi 6-8 viikkoa unohdettuna jääkaappiin ja maku on eri. Mutta parempaa nopeammin tulee, kuten muistakin hapantuotteista, jos siirtää käymään aika nopeasti viileään.

Kun mukana on savustettuja rocotoja, hapatetun lopputuloksen tuoksu muistutti jotain tuttua. Vihdoin keksin.... Islay-tyyppinen savuinen single malt. Tästä, jostain hapatetusta maitotuotteesta sekä vaikka tilkasta hunajaa hieman joukkoon makeuttamaan, voi veljet mikä tuote.

Uuden asian keksin minkä olen lukenutkin vihannesten osalta. Podeja ei kannata pestä, tai jos pesee kannattaa odottaa esim 5 päivää ennen kuin laittaa hapantumaan. Pinnalle muodostuu maitohappobakteerikantaa. Kaksi viimeistä satsia tein näin eikä tarvinnut odottaa kuin 4-5 tuntia ja harvahko pulputus alkaa kuulua.

Juso

Vielä on kesää jäljellä....


Antillais Caribbean satoa


Samat Autopot-puskassa, suuria podeja vihdoinkin


Pakko laittaa suurena, Orange Haba on aatelia (vaikka sitten bonchista Autopottiin tuupattuna ja unohdettuna)


bluesman

 Sama ilmiö täälläkin; A Caribbeanin podikoko on merkittävästi suurentunut alkukesän puolukoista. Saattaa olla että hapatan laijkekohtaiset satsit sekä yhdistelmiä kuten juuri Tobago sweet+Orange haba. Mulla vaan Orange haboja melko vähän ja taidan korvata sen Harold St.Bart´silla. Tai sitten Tobago sweet + Antillais Caribbean.
Hienoa että olet kerinnyt erittäin seikkaperäisesti ja ymmärrettävästi raportoimaan kokemuksistasi ja kerännyt maailmalta infoa tästä mielenkiintoisesta säilöntämuodosta.
Tuo on vielä hyvä hoksaus että kun satoa kypsyy hiljalleen, voi hapatusruukkuun mättää lisää tavaraa prosessin siitä kärsimättä.
Nyt mulla on odottamassa käsittelyä savustinkaapillinen rocotoja jotka taidan laittaa hapatukseen. Oliko sulla pelkkää rocotoa vai laitoitko sipulia tms.muita vihanneksia satsiin? Tuskin haittaa jos lisää tuoreita rocotoja savustettujen joukkoon. Olen lyhentänyt savustusaikaa 8 tuntiin, savunmakua tulee ihan riittävästi.

Juso

Olen itse tehnyt ihan pelkästä chilistä ja sitten talven mittaa sekoitelen satseja happanemaan jossa on kasviksia seassa. Ihan tilakysymys koska noin valmiit chilihapantuotteet vievät minimitilan pakkasessa.
Savustettu lähtee happanemaan heikommin koska savu tuhonnee hedelmän pinnalla olevat maitohappobakteerit. Itselläkin oli tuoreita joukossa mutta siten että ensin pieni satsi savustamattomia happanemaan  ja kun käy kunnolla savustetut sekaan. Toinen ja varma on tietysti ottaa reilu satsi juurta edellisestä satsista ja laittaa sekaan.   

Ihan lajikohtaiseen en ole päässyt, esim Antillais Caribbean +Tobago Sweet+Faria ja viime vuonna Orange Haba + TobagoSweet ja hieman PInk Habaa massaa antamassa. Se on aivan loistavaa. Joku scorppari yksinään saattaisi olla melko kuumottava.....

bluesman

 Tänäaamuna n.klo 7 laitoin savurocotot ruukkuun. Suolan lisäksi laitoin n.desin edellistä hapansatsia. Klo 8 alkoi pulputtaa.
Helppo homma.

Juso

Hyvä homma ja tieto,  ehkä olen ollut turhan varovainen.

Meinaan kanssa laittaa satsit nyt savustumaan. Tuli poimittua miltei 16.5 kiloa raaka-ainetta.
Nyt mennään 42 kilossa tämän kauden osalta, eli ei kuitenkaan mennyt aivan reisille, näin etäkasvattajalle. Tai miten sen nyt ottaa, poishan tätä pitää jakaa, koska emme mitenkään kuluta tuota määrää. Ensi vuonna en kasvata kuin neljä kasvia  ;).

Vähän eksperimenttinä jätän ulkoputken toimimaan ja katsotaan milloin pakkanen noutaa. Kypsymättömiä rocotoita on oksat täynnä vielä. Kasvarin putkessa kypsyy nopeammin, punainen Rocoto Chile de Seda on antanut jo yli 6 kiloa, eli melko tuottoisa ja Hyper Pubekin menee jo 4,5 kilossa: viemäriputkihydro rulettaa ja SK:n rocoton siemenet tuottavat hyviä ja satoisia kasveja. Chinenset ovat vaisumpia kuin viime vuosina ebbeissä, mutta syy on varmaan säissä. Tobago Sweettia lukuunottamatta 3 kiloa per kasvi on hahlossa, jätän nuokin puksuttelemaan vielä minimilämmöin kasvariin.


Juso

lokakuu 12, 2014, 10:11:04 ap #91 Viimeisin muokkaus: lokakuu 12, 2014, 14:39:40 ip käyttäjältä Juso
Kausi on paketissa ja kasvari tyhjennettynä. Teen jonkinlaisen yhteenvedon tänä vuonna opituista asioista kunhan kykenen.
Aika paljon ehti kypsyä ja huvin vuoksi punnitsin myös suurimman osan vielä lopun vihreistä. Katsotaan nyt jaksaako niitä kypsytellä. Jos joku haluaisi, laittakaa yv:tä, Espoosta voi noutaa tällä viikolla esim ti iltana, rocotoita etupäässä. Ei oikein viitsisi hukkaankaan heittää, varmaan joku 6 -7 kiloa löytyy, ei maksa mitään. Saa kyllä hieman kypsiäkin mukaan.

Satoyhteenvetoa:

Hiukan päälle 55 kiloa tuli punnittua satoa ja siihen päälle lopussa 13.6 kiloa vihreämpää tavaraa. Jos nämä haluaa yhteen laskea hieman alle 70 kilon oli tulos. Pelkät kypsätkin olivat paras sato tähän asti. 10 kasvia kasvarissa tuottivat 37 kiloa ja päälle 8.6 kiloa jotka vaativat kypsyttämistä. Kaiken kaikkiaan liikaa omaan ja lähipiirinkään kulutukseen ja ensi vuonna pitää miettiä koko homman mielekkyyttä uusiksi, jos nyt kasvattaa lainkaan. No varmaan muutama kasvi tulee laitettua, muttei minkäänlaiseen hydroon, joiksi ei kookoskuituautopotteja kai lasketa (tai rocotoputkea ;) )? Etäkasvatus on välillä stressavaa.

Muutama kuva suurena juhlan kunniaksi.



Chinensekanavan kasvit ekaa kertaa sitten kevään kuvattavisa. Kasvarin korkeus harjalla on 260, joten puolitoistametriseksi kasvoi toisena vasemmalta oleva Trinidad Scorpion.

Vaikka ei se kokoa katso. Toisena oikealla oleva Antillais Caribbean oli näistä paras  4.3 kiloa eikä oikealla laidassa oleva Fariakaan jäänyt paljon jälkeen. Vasemmalla oleva Tobago Sweet tuhlasi kukkia tuhannen tai kaksi, ennenkuin suostui elokuussa podittamaan, ja sillä jäätiin noin 2.5 kiloon. Johtopäätöksiä ei suoraan kannata vetää, mutta ebbeillä meni aiempina vuosina chinensejä useampikin 5 kilon kieppeille.



Kahden rocoton putki kasvarissa. Punainen Rocoto Chile de Seda oikealla ja Hyper Pube vasemmalla loppukaudesta suloisessa sotkussa. Ensin mainittu 7.1 kiloa + 2.7 kiloa vihreitä. Aiemmalla aloituksella ja kasvarin lämmityksellä 10 kiloa olisi hyvästä satoisasta ja nopeasti kypsyttävästä rocotosta näköjään ihan haarukassa. Kaikken kaikkiaan 12 kiloa kypsää rocotoa kahdesta kasvista ylitti meikäisen asettaman tavoitteen, enkä enää vinetä, että ei onnistu rocotot minulla. Ulkoputkessa 4 komeaa kasvia antoi 12 kilon pintaan joista tosin kaksi pääosin satosi. Canario ei päässyt kuin ehkä kiloon, eikä muutenkaan tykännyt nft:sta niin paljon. Yleisesti ottaen rocotot kyllä sopii nft:hen erinomaisen hyvin ainakin viherkasvun nopeudesta ja koosta päätellen. Ulkoputki oli kaakon suuntaan ja melko alttiina tuulille, mikä vaikutti. Helppo huomata erosta kasvari- ja ulkoputken välillä että lämpö ne kypsyttelee. Niin paljon nopeammin kypsyi kasvarissa, vaikka oli tomaattien varjostamana.



Juso

Vihdoin viimein yhteenveto, ja muutama opittu asia. Kausihan päättyi osaltani jo 6 viikkoa sitten.

Satoa tuli siis lähes 70 kiloa vihreinä lopuksi poimitut mukaan lukien. Kyllähän nuo miltei kaikki värjäytyivät, mutta kun kellekään ei enää kelvannut, loppukiloja meni useampi kompostiin. Duunissakin jaoin varmaan 20 kiloa kesän ja syksyn mittaan. Tämä on kuitenkin satohakuisuuden loppu meikäläisellä. En tee mitään yli parilla kymmenellä kilolla ja sitä vähempikin riittää. Tuoretta chiliä on mukava syödä, mutta jos hapanchiliä on yli 10 kiloa ja salsojakin muutama kymmenen purkkia, kuivista puhumattakaan (joita on jo vuodelta 2011) niin ei mitään järkeä yrittää kasvattaa määrällisesti suurta satoa ennen kuin nuo on syöty. On nyt ainakin todistettu itselle että "suuriin" satomääriin on mahdollisuutta päästä kasvihuoneessa vaikka etäkasvatuksena, kunhan hieman suunnittelee.


NFT (vs Ebb)

NFT:t tulivat voimalla muotiin 2013 kaudella, ja itsekin siirryin täksi kaudeksi niihin. Voi olla että kylmä/kuuma sää vaikutti niin että chinenseistä en saanut samaa satoa samassa paikassa verrattuna ebbeihin. Rocotot viihtyivät erinomaisesti sekä viherkasvun että sadon suhteen (parhaasta lähes 10 kiloa) kasvarissa ja ulkona, baccat myös hyvin. Grilli-annuumit kasvatetaan jatkossa jossain muussa systeemissä, tuskin edes hydroissa. NFT:n purkuhomma on toki muutamaa kertaluokkaa nopeampaa, ja tuollaisen NFT-kanavaan perustuvan systeemin laittaa talviteloille muutamassa tunnissa ja pystyyn taas aivan pikaisesti kun kerran ollut kasattuna. Plussana on  lisäksi soran pesun jääminen pois. Ja ovathan nämä olleet hyvin varmatoimisia. Muutama vahinkotilanne on ollut lähellä, mutta hyvin nämä ovat lähes kaksikin viikkoa yksikseen puksuttaneet. Lämpimillä ilmoilla NTF -kuluttaa huomattavasti enemmän  (ehkä 30%) enemmän vettä kuin ebb. Kasvitkin haihduttavat varmaan enemmän kun vettä on tasaisesti saatavilla ja kouru lämpiää ja höyrystää siinä virtaavaa vettä jolloin hukkaan haihtuu myös paljon. 

Lannoite- ja pH-tasapainon ylläpito muodostui hankalammaksi kuin ebbissä. Bluesmanin (olisko alunperin Fatalii-Jukalta kuultu) kertoma viisaus, että sama miten säätää, ebbissä hydrosora pitää pH:n noin 6.5:ssa,  pitää paikkansa. Bioponiikkaa yritin kuten aiemminkin mutta pH tuppasi nousemaan aina tuonne 7:n korville ja ylikin. Ehkei se toiminut senkään vuoksi että vesi vaihtuu kulutuksen ja jatkuvan lisätäytön ansiosta niin nopeasti ettei bakteerikanta ehdi tehdä työtään. Luulin oppineeni maagisen kaavan lannoittamiselle ja N:K suhteen muutokselle mutta tänä vuonna jouduin lopettamaan Calcinitin (typen) lähes kokonaan jo suhteellisen aikaisin, kun kaksi suurinta chinensepuskaa eivät suostuneet pitämään kukkia juuri lainkaan ennen kuin elokuussa. Hyvä tulos Tobago Sweetistä ja Trinidad Scorpionista putoili satoina ja varmaan jopa tuhansina kukkina lattialle. Toisaalta samassa kanavassa vieressä ollut Antillais Caribbean poditti samoilla lannoilla koko kesän. Ota näistä selvä? Rocotoille näkyi olevan melko sama mikä on pH tai EC, ne rönsyilivät joka suuntaan ja useimmat podittivat koko kesän. ECn yritin pitää kaiken kaikkiaan alempana kuin edellisenä vuonna, mutta kuumilla säillä ja korkealla haihdutuksella väkevöitymistä tapahtuu välttämättä.


Kasvatuskanavat


Näitä tuli hankittua keväällä ja hyvin ovat toimineet, vaikka esim. tomaatit ja chinenset kasvattivat juurimattoa niin että sitä joutui muutamaan kertaan sivuilta leikkaamaan ettei vesi tyystin patoudu. Melko hintaviahan nuo ovat ja yksi varoituksen sana täytyy sanoa. Vaikka periaatteessa päädyt vaan napsautetaan paikalle, ilman tiivistystä niitä on mahdoton edes teoriassa rakenteen vuoksi saada pitämään. Kannattaa käyttää hyvää tiivisteliimaa (esim. Sikaflex) jolla päädyt tiivistää heti aluksi huolella. Itse tein kertaalleen akvaariosilikonilla (tyhmää jo ajatuksena, ei tartu muoviin hyvin), ja uusin kaikki kertaalleen kauden aikana tiivistemassalla enkä suosittele. On paska homma, kun alkaa vuotaa isot kasvit päällä. Kuivaus ja liimaus muutamassa tunnissa kesähelteillä kasvarissa opettaa kerralla oikeat työtavat ja aineet. Päädyssä olevan poistoaukon kokoon on haastava löytää sopivaa letkua. Tuloletku kannattaa virittää joko tulopäätyyn tai kansilevyyn 1. kasvin etupuolelle, niin ei pääse patoamaan ja 1. kasvikin saa ihan hyvät kosteudet. Näillä saa viritettyä suht luotettavan systeemiin vähillä resoilla ja pumpuilla. Jos joutuisin tekemään paljon yhden kasvin systeemejä omalla resolla ja pumpulla luopuisin NFT:stä.  Näihin oli nopea lisäillä vedet ja lannoitteet joskin pääosin riitti kun täytti isot säiliöt (joista resot täyttyvät) noin 1 EChen. Jatkuva huolihan näistä on etänä kasvattaen mutta kuin ihmeen kaupalla on menty 3 kautta hydroilla ilman vikavirtasuojien laukeamisia yms jotka aiheuttaisivat sen täystuhon kun on itse poissa. Resunin 880 pumput toimivat hyvin vaikka virtaamaa saa hillitä ihan minimiasennossakin, välillä on toki hyvä putsailla. Vedenvaihdon tein vain kerran joskus kesäkuun lopussa.

Putki-NFT

Näitä oli  kaksi kappaletta tehtynä 160mm viemäriputkeen. Helppo on tehdä ja tiivistää.  Päälle voi helposti leikata/sahata aukot joko verkkoruukuille (riippusysteemi) tai kuutioille (sijoitus putken pohjalle). Molemmat toimii suurin piirtein yhtä  hyvin, ja verkkoruukutkin voi esikasvattaa NFT-tasolla.
Riippusysteemi patoaa vähemmän, ja  jos kuutiot (10x10 cm) sijoittaa putken pohjalle, on niiden alle hyvä laittaa sähkösuojaputkea päästä päähän, jolloin vedenpinta pysyy sopivan alhaalla ja virtaus  "NFTmäisenä". Sama kannattaa tehdä kyllä riippusysteemissäkin, koska pohjalle kasvaa kesän aikana juuria varmaan usean sentin paksuudelta. Jatkossa putkihydrossa taidan kallistua riippumalliin: patoaa vähemmän, ja kasvoi julmasti.
Näistä voi nopeasti rakentaa 3-4 kasvin systeemejä ja hieman kytkemällä  yhdellä resolla saa melkoisen systeemin aikaiseksi.

Autopot

Tässä taitaa olla meikäläisen systeemi ensi vuodelle. Kasvoi hyvin, erittäin helppohoitoinen, toimintavarma eikä tarvitse sähköä. Kasvit pysyvät hengissä päiviä jos ei viikkoja vaikka vesi loppuisi. Kookos-perliitti 50/50 toimii hyvin lähes kaikille kasveille, ja kilonhan näistä saa melko vaivattomasti per yksilö kun kohtuuhyvästä taimesta kasvattaa. Uskon että kunnon kasvihuoneessa enemmänkin. Etäkasvatuksiin ja mökeille erinomainen. Tämä on vaan niin varmatoiminen ja yksinkertainen, ei vaadi sähköä, ja toimintaperiaatteeltaan tuntuu esim. Blumatia luotettavammalle. Ruukut toki eivät ole kauniita, joka on esteetikoille miinusta.

Neem

4 kesää ilman invaasiota, kyllä tämä on hyvää ainetta. Ilmeisesti ihmiset lukevat  siitä mutteivat ymmärrä lukemaansa, koska aina välillä näkee "alkoi näkyä kirvoja ryhdyn ruiskuttelemaan Neemiä"-sisältöisiä postauksia. Tämä on ennaltaehkäisevä tuote joka on heikoimmillaan verrattuna varsinaisiin tuholaismyrkkyihin invaasion jo alettua. Kellään ei kestä hermo odotella Neemin vaikutusta siinä vaiheessa. Ei kuitenkaan pure suurempiin tuholaisiin kuten luteisiin tai pihtihäntiin.

Hapatus

Tämän vuoden pääasiallinen säilöntäkeino on ollut hapatus. Makuasioista ei kannata kiistellä mutta pitkään muhineen hapanchinensen maku on vaan mielestäni ylivertaista mihinkään muuhun "säilykkeeseen" verrattuna. Ja näitähän voi savustella ja hapattaa, niin saa uutta fleivöriä. Tai laittaa muita kasviksia sekaan happanemaan joko aluksi tai jälkeenpäin. Tuoreen chilin maku saa hapatuksessa raikkaan lisäpiirteen kadottamatta alkuperäistä makua.  Tästä on valovuosi esim. etikalla säilöttyihin tuotteisiin nähden, hapatetun eduksi. Välineet ovat hyvin halpoja kunhan vesilukon löytää jostain. Lupailin Herpiilille vääntää jutun (Chiliyhdistyksen?) saitille hapatuksen saloista. Vaikkei niitä olekaan tietääkseni. Kun alkuun pääsee, onnistuu lähes aina.
--------


Näin tällä kertaa, makuarvosteluja löytyy muualta, ja kun on luottanut asiantuntijoiden suosituksiin, niin huonoa chiliä ei tänä vuonna tullut edes idätettyä. Hyllyt täynnä, takki tyhjä. Katsotaan miltä tuntuu tammikuun puolen välin kieppeillä kun pitäisi laittaa rocotot tulille.