tammikuu 09, 2025, 22:47:30 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilionin Season1 2014

Aloittaja Chilioni, helmikuu 25, 2014, 18:26:43 ip

« edellinen - seuraava »

JN



Ei mennyt muutamia podeja vaan menetin. Täällä ne kypsyivät suoraan ruskeaksi, ilman mitään välivaiheita. Tosin sisältä lähellä kantaa ne olivat punaisia. Kypsyminen vie tuskallisen kauan. Tässä kuva päivämäärältä 28.7:


Muistaakseni podit olivat kypsiä vasta elo-syyskuun vaihteessa.

Chilioni

Kiitos infosta, enpä siis heitä menemään jos kerran toivoa on terveistä hedelmistä.  :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Päivitetäänpä tätäkin pitkästä aikaa. Tai päivitellään. Ei nimittäin ole terassikasvattajan unelmakesä tämä, ei. Jossain vaiheessa uutisoitiin Suomessa olevan kylmempää kuin Siperiassa. Kuinka moni on kuullut siperialaisesta chilinkasvattajasta? En minäkään, ja ymmärrän hyvin miksi.  :D Kasvua tai muutakaan kehitystä ei ole juurikaan tapahtunut sitten toukokuun lämpimän jakson, ja yölämmöt käyneet pahimmillaan +2 asteessa... No, ilmoille ei kuitenkaan mitään voi ja toivotaan pientä lämpenemistä nyt heinäkuun kunniaksi.

Aloitetaan vaikka esittelemällä chiliperheen uudet tulokkaat, jotka tarttuivat matkaan Taimimoison chilipäivältä 14.6.


Bonda Ma Jacques. Pieniä kukkia kymmenisen kappaletta, josko tuosta maistiaiset irtoaisi.


Orange Rocoto, jossa paljon kukkia ja noin kymmenen hedelmänalkua. Tämä on kyllä hieno, ja maistiaisia odotellaan tästä kovasti kehutusta herkusta.

Lisäksi kassiin jäi savujalapenolla maustettua tummaa suklaata, baccatum-maitosuklaata ja trinidad scorpion toffeeta. Älyttömän hyviä olivat kaikki, mutta erityisesti tuo tumma suklaa ja toffee iskivät!  :P Ja toffeessa oli poltettakin ihan mukavasti. Hieno tapahtuma oli muutenkin, ja Herpiilikin tuli reissulla bongattua. Kiitokset vielä järjestäjille, jos tämän sattuvat lukemaan!  :)


Tältä näyttää terassilla tänään. Muutamaa sisäkasvia lukuunottamatta kaikki kasvavat, ainakin yrittävät, tuossa. Terassi on muuten lasitettu mutta tältä sivulta avoin. Kaikissa on kukkia ja marjoja, mutta esim. Caribbean Red Habaneron marjat ovat todellakin marjoja. Sellaisia pikkusormen pään kokoisia. Ei tarvitse syksyllä paljon salsoja tehdä.  ;D Aji Cristaleissa, Hungarian Hot Waxissa ja paprikoissa on isompiakin, mutta eivät osoita lähes mitään kypsymisen merkkejä. Raakileita on, mutta ainoat kypsät kesäkuun alun jälkeen ovat tänään kerätty Aji Cristalin ainoa kypsä sekä juhannuksena grilliin saadut kolme Jalapeno Mildia.


Grilliin päässeet Jalapeno Mildit. Aiemmin raakaa maistettuani haukuin nämä täysin mauttomiksi ja tulettomiksi, mutta kypsänä toimi paljon paremmin. Paprikainen hieman makea maku ja ihan lievä polte olivat yhdistelmä, joka maistui muillekin. Kaupan jalapenoja joutui ostamaan lisäksi, noilla ei hirveästi juhlittu.  ;D


Olohuoneen kasvit tuntuvat terassilla asustavia sukulaisiaan parempivointisilta. Onnekkaat saavat kasvaa lämpimässä. Vasemmalta oikealle Champion, Hungarian Hot Wax ja Poblano. Champion ei varsinaisesti mikään ikkunalautachili ole, tuolle on saanut näyttää saksia useammankin kerran.  :D Näistä on tulossa jopa hiukan jotain satoa. Championissa noin 25 raakiletta, Hot Waxissa saman verran ja Poblanossakin 15. Ja kukkia ja nuppuja tulee tasaiseen tahtiin lisää.  :) Seuraavassa pari satokuvaa olohuoneesta.


Championia ja Hot Waxia


Hot Waxia ja Poblanoa

Makuuhuoneen ebbin kanssa olen saanut taistella edelleen. Ph pyrkii edelleen itsepintaisesti tuonne neljän pintaan. Jotain mätää tässä on kun helpoksi kehuttuja vesiviljelysysteemeitä minulla on tasan yksi, ja se teettää enemmän töitä kun kaikki turvekasvit yhteensä!  ;D Kolme viikkoa nyt kahden tai kolmen päivän välein tarkistanut ja korjannut Ph ja EC arvot. Välillä lisännyt pelkkää vettä, välillä laittanut myös ruokasoodaa. Soodan avulla Ph on pysynyt selvästi paremmin kurissa. Myös EC arvoa olen tiputtanut tuonne kahden paikkeille, joka ilmeisesti on baccatumeille sopiva. Sitkeä työ on kuitenkin palkittu, kun en ole päästänyt liemiä happamaksi. Kuvat kertokoon.


Vasemmalla Champion ja oikealla Aji Cristal. Kasvu on selkeästi paremman näköistä, eikä laikukkaita ja huonon näköisiä lehtiä enää juurikaan ole. Tähän kohtaan muistutukseksi itselle, että ensi vuonna vain YKSI kasvi ebbiin.  ???


Aji Cristaliin on alkanut tulla paljon kukkia ja ne, kuten lehdetkin, ovat alkaneet pysymään kiinni kun olen saanut tuon Ph:n pidettyä kuuden paikkeilla jatkuvalla tarkkailulla ja korjaamisella.


Työ on siis alkanut kantaa hedelmää. Näitä alkaa olla jo runsas kymmenen kiinni. Ihan hyvä siihen nähden, että jossain vaiheessa olin jo valmis heittämään nuo menemään. :)

Lievästi alkanut syömään tuo parin päivän välein tapahtuva Ph:n korjaaminen, joten ajattelin että jotain pitää koittaa. Eilen vaihdoin liemet ja ajattelin kokeilla saisinko tuosta bioponista järjestelmää. Senhän pitäisi pitää Ph tasaisena, joten heitin turvetta sukkahousuihin ja liemeen lisäsin merileväuutetta ravinnoksi mahdollisille tuleville hyville bakteereille. Saas nähdä nyt mitä tulee... Ja lannoitteeksi laitoin tällä kertaa tomaatti-mansikkaa + typpi-kalsiumia puutarhan kesän sijaan. Purkin ohjeen mukaan laitoin ½ + ½ suhteella. Liemillä EC 2,05 ja Ph 6,7. Seurataan tätä nyt parin päivän välein edelleen ja katsotaan miten kehittyy. Toivo elää vielä. :)

Lopuksi pieni offtopic. Sitruunakin kasvaa edelleen. :)

Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Chilit kasvaa ja satoa kypsyy hiljalleen. Aji Cristalia ja Hungarian Hot Waxia, sekä suippopaprikoita on poimittu tasaiseen, joskin hiljaiseen tahtiin tuorekäyttöön. Kohta alkaa isompi kertaerä olla kypsää ja pitäisi alkaa pohtia säilytyshommia. Myös uudet tulokkaat Bonda ja Orange Rocoto ovat tehneet raakileita, joten niidenkin makuun vielä päästään. Bondassa tällä hetkellä 5-6 raakiletta ja Rocotossa itselleni hulppeat kolmisenkymmentä! :)

Ebbin Ph:ta olen seurannut tiiviisti. Heinäkuun ajan (29. kesäkuuta vaihdettu liemet) ollut käytössä Tomaatti&Mansikka + Typpi&Kalsium Puutarhan Kesän sijaan, lisäksi turvetta sukkahousupötkylässä ja merileväuutetta ravinnoksi. Huomattavasti paremmalta näyttää tuon Ph:n kanssa. Tähän lähinnä itselle muistiinpanoksi mitatut arvot.

PVM       Ph      EC       TOIMENPITEET
29.6.     6.7     2.05     -
1.7.       7.2     2.05     -
3.7.       7.4     1.99     Lisätty 3l vettä ja 1/2tl Puutarhan Kesää -> Ph 7.3 ja EC 1.91
6.7.       7.3     1.98     Lisätty 4l vettä ja 1tl Puutarhan Kesää sekä 3ml Ph-downia -> Ph 7.1 ja EC 1.98
9.7.       6.8     2.0       -
12.7.     6.3     2.01     Lisätty 2l vettä ja 1/4tl Tomaatti&Mansikka + 1/4tl Typpi&kalsium -> Ph 6.5 ja EC 2.04
14.7.     6.1     2.07     Lisätty 1l vettä -> Ph 6.2 ja EC 1.95
18.7.     5.4     2.02     -
24.7.     5.4     2.14     Lisätty 2l vettä ja 1/4tl Tomaatti&Mansikka + 1/4tl Typpi&kalsium -> Ph 6.0 ja EC 2.11

Eli siinä mielessä hyvältä näyttää, että ei ole Ph tippunut kertaakaan alle viiden, saatika tuonne neljän pintaan mihin se ennen veti muutamassa päivässä. 14.7. alkaen ebbi oli omillaan kymmenen päivää täysin ilman muita toimenpiteitä kuin tuo mittaus 18.7. ja näytti tuona aikana asettuneen arvoon 5.4. Bioponisuus tuskin on toteutunut, eikös sen pitäisi nostaa Ph:ta seiskan tienoille? Siinä mielessä tuli oltua tyhmä, että tein kaksi muutosta samaan aikaan (lannoitteiden vaihto ja turvesukka), ja nyt en tiedä kumpi muutos tuohon auttoi. Olisi pitänyt tehdä yksi muutos kerrallaan, perussääntö ongelmanratkonnassa muutenkin...  ::) Pääasia kuitenkin, että kasvi näyttää terveeltä ja hedelmää tulee. :)

Fataliilta tuli myös tilattua siemeniä ensi kaudeksi:
Pink Habanero, C. Chinense
Rocato, C. Chinense
Cajamarca, C. Chinense
Champion, C. baccatum
Aji Rico, C. baccatum
Lemon Drop, C. Baccatum
Trepadeira Werner, C. Baccatum
Aji Fantasy, C. Baccatum
Rocoto Red Peruvian, C. Pubescens
Rocoto Guatemala Orange, C. Pubescens

Täysin pyytämättä ja yllättäen pussissa oli myös bonuksina:
Cheiro Roxa, C. Chinense
Peito de Moca, C. Chinense
Quintisho, C. baccatum

Vielä täytyy muutama lajike metsästää syksyn mittaan, mutta katsotaan nyt ensin festareiden tarjonta, sitten aletaan selaamaan paremmin siemensivustoja. Viime kädessä anelen niitä sitten täällä jossei muualta löydy. :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Laitetaan vähän kuvapäivitystä, satokuvia lähinnä.


28.7. kerätty. Vasemmalla Jalapeno Mildia, siitä oikealle ylärivissä Super Chiliä ja Aji Cristalia. Aji Cristalin alla Hungarian Hot Waxia ja pienet nappulat keskellä Caribbean Red Habaneroa.


1.8. kerätty. Aji Cristalia, Hungarian Hot Wax ja tomaattia.


4.8. kerätty. Aji Cristalia, yksi raakakin lähti vahingossa mukaan.


Aji Cristalia tulossa vielä ihan hyvin. Kolmessa puskassa yhteensä noin 70 hedelmää.


Hungarian Hot Waxia syöty ihan mukava määrä, ja ihan mukava määrä vielä tulossakin. Kuvassa myös yksi Poblano sekä taustalla Championia. Poblanoa vaivanneen latvamädän sain selätettyä ja siitäkin on vihdoin kypsät maistiaiset saatu.


Orange Rocoto tekee ainakin omalla mittapuullani mukavan määrän podeja. :) Eilen laskettu 47 kpl, muutamalla voi heittää suuntaan tai toiseen. Tätä on kyllä odotettu kypsyväksi. Ostettu Taimimoisiolta 14.6. ja silloin oli jo muutama hedelmä kiinni, eikä vieläkään yhtään kypsää!  :o



Super Chili on hedelmää täynnä! Tämä on aika kiva koristepensas ja todella helppo kasvi näin aloittelijallekin. Itsellä tuo on 9l amppelissa ja tykkään sen puskamaisesta kasvutavasta. Huono puoli on, ettei se kovin ihmeellisiä kulinaarisia kokemuksia tarjoa. Parempi silti kuin kaupan "punaiset chilit". Ajattelin koittaa kuivata tuota valkosipulin kanssa ja jauhaa/murskata, niin saisi senkin sadon hyötykäyttöön. :)


Bondakin on alkanut tuottaa hedelmää. :) Tuollaisia 4-6cm podeja on tusinan verran.


Caribbean Red Habanerosta TODELLA huono kuva jopa omalla mittakaavalla, mutta menköön nyt... Tuollaisia 1cm halkaisijaltaan pieniä nappuloita puska täynnä, varmaan yli sadan kappaleen pitkälti. Hyvän makuisia ja sen verran oli poltettakin, että olin ihan tyytyväinen kun ovat jääneet noin pieniksi.  :D Noin pienistä nappuloista selviää kuitenkin helposti ilman lievennystuotteita. :) Näistä on tehty pari koe-erää tomaattipohjaista kastikettakin. Sen verran hyvää tuli, että yksi purkki on jo tyhjä eikä ne muutkaan kovin kauaa ehdi vanheta.  :P

Kuvaamatta jäivät mm. Naga ja Tabasco Greenleaf, jotka ovat molemmat alkaneet tehdä hedelmää ihan kiitettävästi. Jälleen siis omalla mittakaavalla, ei esim. Bluesmanin...   ::) Nagassa noin 50 raakiletta, Tabascossa jokunen vähemmän. Bolivian Rainbow ja Black Scorpion Tongue tekevät myös ihan hyvin hedelmää, mutta sen verran pahanmakuisia ja kitkeriä tapauksia molemmat etten niille ole käyttöä keksinyt.

Muutama lajike kun saa vielä hedelmiä kypsytettyä, on kauden tavoite täytetty. Tavoitteenahan oli saada kaikista maistiaiset. Maistamatta tällä hetkellä vielä Naga, Tabasco, Bonda ja Orange Rocoto. Siinä mielessä tavoite ylitettykin, etten keväällä edes ajatellut mitään säilöntä- ja jalostusasioita, mutta nyt näyttää jotain saavan säilöönkin. :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Jokunen kuva taas ja päivitystä tilanteeseen. Satoa keräilty ja puskia haudattu sitä myöten tunkiolle kun ovat tyhjenneet.


17.8. kerätty satoa. Nyt tuli punnittuakin ensimmäistä kertaa kauden aikana, pakko kai kun isotkin pojat niin tekee. ;D Tuossa on noin 850g chiliä. "Noin" siksi, että puntarina toimi sellainen jousitoiminen keittiövaaka josta ei ihan grammantarkkaa painoa saa. Alhaalla vasemmalla Poblanoja, oikealla Championia. Niiden yllä Hungarian Hot Waxia sekä kolme Jalapeno Mildia. Niistä vasemmalla pieni kasa Super Chiliä ja kolme Black Scorpion Tongueta.

Mietiskelin saako Champion kasvupaikkaa ensi vuonna, ja olin jo hylkäämässä sitä. Iso kasvi vaatii paljon tilaa ja ainakin itsellä oli jokseenkin hidas kukkimaan ja satoamaan. Tuossa kuvassa lähes koko sato yhdestä kasvista, kaksi muuta kasvia ei ehdi tuottamaan mitään. :o Laitoin noita kuitenkin hetken mielijohteesta uuniin paprikakoskenlaskijalla täytettynä, ja jatkopaikka aukesi sillä. Oli todella hyviä, ja todella pienen poltteen vuoksi maistuu tottumattomillekin. Täytyy varmaan laittaa myös jotain Campanea/Bishop´s Crownia vertailuksi.


21.8. kerätty yhteensä noin 100g. Tässä pääosassa ensimmäinen kypsä Bonda ja sen yläpuolella kuusi pientä 2-3 cm Nagaa. Molemmat oli maistamatta aiemmin ja kuvan oton jälkeen tilanne korjattiin...  ::)

Bonda maisteltiin ensin. Todella kauniin näköinen hedelmä oli myös erittäin hyvän makuinen. Paljon puhuttu "hedelmäinen" maku, ja löytyi aavistus raparperin makuakin.  ;D Tästä pitää tehdä jotain mangopohjaista salsaa/sosetta, jahka loput kypsyvät. Poltetta oli selvästi enemmän kuin normi habanerossa, kuitenkin vielä siedettävästi. Puoli lasia maitoa maistelun jälkeen teki silti ihan hyvää.

Poltteesta päästäänkin seuraavaan maisteluun... NAGAA!!!  :o Ei helevetti mitä tavaraa!  ;D Söin ensin noista pienimmän, ei ollut varmaan kahtakaan senttiä pitkä. Poltetta oli silti OIKEIN mukavasti. Jännää oli se, kuinka viiveellä polte tuli. Taisi mennä likemmäs 10s ennen kuin se iski. Ehdin ihmettelemäänkin miksi se on ihan poltteeton ja pitääkö tässä toinen vielä ottaa... En onneksi ottanut, ihan hyvin se sitten iski. Maitoa meni huomattavasti enemmän kuin Bondan maistelussa, mutta nopeasti palauduin elävien kirjoihin. Tyttöystäväkin maistoi pienen siivun, ja ilmeitä löytyi sieltäkin... Koska olen ilmeisesti huono oppimaan, päätin vetäistä toisen ja isomman! Kolme senttinen naga kerralla nassuun, ja sitten olikin helvetti irti. Että voikin pieni marja vetää 180-senttisen miehen veteläksi! ;D Kurkku ja korvat tulessa koitin keskittyä lähinnä hengittämiseen ja siihen että maitoa on koko ajan mukissa. Lisäksi pakki sekaisin koko loppuillan. :D Tyttöystävä kuvasi kyseisen tapahtuman, pitää katsoa saanko sen ladattua johonkin. Tai kehtaanko. ::) Mutta se maku unohtui. Tätähän on kehuttu maultaan, ja alkuun olikin hyvän makuinen. Hetken päästä muuttui kuitenkin todella karvaaksi ja kitkeräksi, enkä pitänyt yhtään. Kuuluuko tuo kitkeryys asiaan vai missä mättää?


Lopuksi vielä tältä päivältä kuva kuivatuista lopputuotteista ja tänään kerätyistä Caribbean Red Habanappuloista. Tuossa rasiassa on noin 100 marjaa, painoa tuollainen 40g. Siitä voi jokainen laskea yhden painon. Ei paljon hernettä isompia ole suurin osa. Nyt alkaa puskassa olemaan normaalin kokoista marjaa, jos vaan ehtivät kypsyä vielä. Pakastimeen laitan tuollaisenaan niin voi sieltä ottaa talvella hillojen ja salsojen tekoon. Takana kuivattuja vasemmalta lukien Aji Cristallia, sekalaisia chilejä ja valkosipulia murskattuna, Aji Amarilloa ja viimeisessä Lemon Droppia. Amarillo ja Lemon Drop ovat Chilifestien tuliaisia, muut omista puskista. Amarillo oli niin hyvää, että kasvaa ensi vuonna myös itsellä. Samoin Guyanalainen bacca, jota myös ostin muutaman maistiaisiksi. Siemenet tuli siis otettua talteen.

Erittäin hyvää paholaisen hilloa on myös tullut tehtyä, samoin chilisuklaakeksejä Chilifesteillä myynnissä olleen reseptivihon reseptillä. Tänään tulee sitruuna-Lemon Drop hilloa sekä jonkun sortin piirakkaa samoista raaka-aineista. :P Orange Rocotot alkavat kypsyä, joiden jälkeen Tabasco onkin ainoa lajike maistamatta. Satoa kerätty reilusti yli kilo ja kohta kaikkia maistettu, niin ei tämä eka vuosi niin hirveän huonosti mennyt kylmästä kesäkuusta huolimatta. Itse ainakin olen tyytyväinen. :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Osa halutuista siemenistä saapui postissa, pepperseeds.eusta. Valikoima kasvoi seuraavilla lajikkeilla.

C. Annuum: Fresno, Beaver Dam, Pepperoncini, Orozco (bonuspussukka), Orange Sun (paprika)
C. Baccatum: Brazilian Starfish, Inca Red Drop
C. Chinense: Chocolate Fatalii, Orange Habanero, Red Cap Mushroom, Madame Jeanette, Habanero Big Sun

Tulossa vielä Semillakselta seuraavanlainen setti.

C. Annuum: Greek Pepperoni, California Wonder (paprika)
C. Baccatum: Bishop´s Crown, Aji Golden, Aji Verde, Pimenta Barro Do Ribeiro, Aji Escabeche
C. Chinense: Jamaican Scotch Bonnet TFM, Chupetinho, Limon
C. Pubescens: Rocoto San Isidro, PI355812 (Aji Rocoto), PI585273 (Rocoto Montufar)

Muutama haluttu lajike vielä puuttuu (mm. Tobago Sweet, Leek, Anaheim, Brown Large Habanero jne.) mutta ehkä ihan hyvä niin. Taitaa nimittäin tulla näidenkin kanssa valinnan vaikeus eteen moneen kertaan...  ::) Tobago Sweet ja Anaheim kyllä houkuttelisi ihan tosissaan, eli jos jollain näitä löytyy jaettavaksi asti niin olen kiinnostunut saamaan/ostamaan/vaihtamaan.  :)

Loppuun taas satokuva, koska ensimmäiset Orange Rocotot ovat kypsyneet. Sato kerätty 29.8.


Sekalaista satoa 420g

1,5 kg siis selkeästi rikki. Orange Rocotoon olin alkuun raakana maistellessa hieman pettynyt, ihan ok mutta odotin jotain enemmän. Mutta kypsennettynä toimi oikein hyvin, herkkua oli varsinkin aurajuustolla täytettynä. Tänään tulee aurajuustolla täytetyillä orange rocotoilla täytettyjä lihapullia!  ;D
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni


Lisää kypsiä Orange Rocotoja.  :P 8.9. kerätty, painoa yhteensä 330g. 24 kappaletta nyt kerätty tuosta puskasta, toinen samanlainen odottaa vielä kypsymistä. Hyviä kelejä onneksi vielä luvattu. :)

Talvetushommia tässä miettinyt. Alunperin ei ollut tarkoitus säästää yhtään, vaan laittaa kaikki uusista siemenistä. Mieli muuttuu ja nyt on ajatuksissa koittaa talvettaa 1-2 Aji Cristalia, Orange Rocoto sekä Hungarian Hot Wax. Caribbean Red Habanerokin tekisi mieli säästää, vaikkei tuota pitänyt ensi vuonna kasvattaa kun on niin paljon muitakin mielenkiintoisia lajikkeita, ettei kaikkia saa millään mahtumaan. Pitää miettiä nyt ja koittaa pitää järki päässä...  :-\

Pari kysymystäkin olisi. Kuinkas kauan täällä on ihmisillä Semillaksen tilaukset kestäneet saapua postilaatikkoon? Pari viikkoa sitten jo tuli sähköposti, että siemenet ovat lähteneet matkaan. Samoihin aikoihin Pepperseedsiltä lähteneet siemenet saapuivat parissa päivässä, eli jossain nuo luuraa. Tullissa?  ;D

Toinen kysymys chiliyhdistykseen liittyen. Lähetin 28. kesäkuuta sähköpostin jäseneksi liittymisestä, eikä ole mitään vastausta kuulunut. Kesäkiireitä vai onko hakemukseni julmasti hylätty?  ;) Mutta vakavasti puhuen, laitanko vaan uuden hakemuksen osoitteeseen info(at)chiliyhdistys.fi vai onko ehkä osoite muuttunut tms?
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Tämän päivän sadonkorjuu, 490g.


Orange Rocotoa, alhaalla vasemmalla jo hiukan paremman kokoista Caribbean Red Habaneroa, pari Bondaa, Black Scorpion Tongue ja iso läjä Super Chiliä.

Orange Rocotoon jäi neljä hedelmää vielä kypsymään, niiden jälkeen leikkaus, myrkytys ja talvetukseen. Kaikki tärkeät kasvit ovat sisällä kypsyttämässä loppua satoaan. Ulkona ainoastaan Black Scorpion Tongue, Super Chili ja Bolivian Rainbow, jotka saavat kuolla sinne parhaaksi katsomallaan päivämäärällä. Talvetukseen jäävät nyt Orange Rocoton lisäksi Aji Cristal, Hungarian Hot Wax ja Jalapeno Mild kaikki yhden yksilön voimin. Loput kasvit menee hävitykseen jahka sato saadaan kypsäksi. Pitää vaan olla skarppina noiden talvetettavien kanssa ja myrkyttää muutamaan kertaan, ettei mene ensi kauden taimet noiden takia...

Punnittua satoa kerätty nyt 2190g.
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Satoa kerätty, talvetettavat saksittu ja ruukutettu pienempiin kolmen litran ruukkuihin.


Viimeiset Orange Rocotot, Aji Cristalia, Bondaa, Hungarian Hot Waxia sekä oikealla alhaalla ensimmäiset kunnollisen kokoiset Nagat. 240g ja punnittujen kokonaispaino siis 2430g.


Orange Rocoto saksittuna, talvea odotellessa.


Samoin Aji Cristal.


Hungarian Hot Wax. Tämän jätin talvihedelmien toivossa, tuntuu olevan vähään tyytyväinen ja tekee satoa pienenäkin.


Jalapeno Mild ja pari hedelmän alkua odottelevat myös talvea.


Sitruunakin kasvaa ja voi hyvin. On alkanut tekemään sivuhaaroja lehtihangoista, toivottavasti selviää talvesta.

Sisällä huoneenlämmössä kypsyttelevät satoaan vielä Bonda Ma Jacques, Hungarian Hot Wax, Naga Morich, Caribbean Red Habanero, Tabasco Greenleaf sekä yksi suippopaprika. Varmaan parin viikon kuluttua viimeistään on suurin osa kypsää ja kausi sitä myöden paketissa.


Tabasco Greenleaf kypsyttelee hitaasti, mutta varmasti.
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

NPhoBiaz

syyskuu 23, 2014, 03:03:49 ap #30 Viimeisin muokkaus: syyskuu 23, 2014, 03:34:47 ap käyttäjältä NPhoBiaz
Onnittelut pulkassa olevasta kaudesta, jäädään odottelemaan seuraavaa. :)

Chilioni

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - syyskuu 23, 2014, 03:03:49 ap
Onnittelut pulkassa olevasta kaudesta, jäädään odottelemaan seuraavaa. :)


Kiitosta vaan! Hyvinhän tämä meni ja satoakin tuli/tulee yli odotusten. :) Koitas nyt kotiutua sieltä reissusta että pääset ajoissa ensi kaudeksi tänne tositoimiin. Vaikka eipä sielläkään taida huonosti asiat olla, nimimerkillä tänä aamuna jo pakkasta...  ;)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Chilioni - syyskuu 23, 2014, 12:52:00 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - syyskuu 23, 2014, 03:03:49 ap
Onnittelut pulkassa olevasta kaudesta, jäädään odottelemaan seuraavaa. :)


Kiitosta vaan! Hyvinhän tämä meni ja satoakin tuli/tulee yli odotusten. :) Koitas nyt kotiutua sieltä reissusta että pääset ajoissa ensi kaudeksi tänne tositoimiin. Vaikka eipä sielläkään taida huonosti asiat olla, nimimerkillä tänä aamuna jo pakkasta...  ;)


Ei ole huonosti asiat ollenkaan! Tiistaisin saa baarista ilmaista olutta ja ei ole ollut ainuttakaan päivää alle 30 lämmintä. 8)

Chilioni

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - syyskuu 23, 2014, 13:22:55 ip
Tiistaisin saa baarista ilmaista olutta


Epistä, en pelaa!  :o Todellinen happy hour!  ;D
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Chilioni - syyskuu 23, 2014, 16:12:11 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - syyskuu 23, 2014, 13:22:55 ip
Tiistaisin saa baarista ilmaista olutta


Epistä, en pelaa!  :o Todellinen happy hour!  ;D

Ja paikalliset "morsiamen"  ::)..............

Chilioni

Jaahans! Ensimmäinen chilinkasvatuskausi päättyi lopullisesti viikko sitten sunnuntaina 26.10. kun viimeisestäkin Aji Cristalista kerättiin sato talteen, sekä pestiin purkit ja purnukat. Pistetään tähän väliin edellisen viestin jälkeen otetut satokuvat.


28.9.2014 390g Nagaa, Aji Cristalia, Hot Waxia jne.


2.10.2014 310g Nagaa, Hot Waxia, Super Chiliä sekä pussissa ensimmäiset kypsyneet Tabascot.


7.10.2014 105g Lisää Tabascoa, PP:n tutkimus-bondat sekä jo paremmankin kokoista Caribbean Red Habaneroa.


10.10.2014 180g Aji Cristalia, Nagaa, Caribbean Red Habaneroa, Super Chiliä ja viimeiset Bondat.


14.10.2014 130g Lisää samoja lajikkeita.


22.10.2014 150g Aji Cristalia, Nagaa ja Caribbean Red Habaneroa.


26.10.2014 Viimeiset 100g Aji Cristalia.

Punnittu kokonaissato siis 3795g, tähän varmaan ainakin 500g punnitsemattomia niin ihan hyvään satomäärään pääsin näin aloitusvuonna. :) Määrä on paitsi ihan hyvä, myös ihan riittävä omaan käyttöön. Pakastimessa on suikaleina litra Nagaa, saman verran Bondaa sekä Aji Cristalia ja Orange Rocotoa riittävästi. Tabascosta tuli erittäin hyvää jauhetta reilu purkillinen, lisäksi on Fataliin Nagajauhetta sekä omia kuivattuja chilejä sen verran että eiköhän tässä talvi mausteissa pysytä. :) Tuota Nagaa esimerkiksi on sen verran, ettei varmaan ensi vuodeksi tarvi laittaa. ::) Ehkä kesällä olisi enemmän kaivattu jotain miedohkoja grillilajikkeita, tähän pyritäänkin saamaan muutos ensi kesäksi.

Siemenketjukirjekin kävi ja sen myötä ensi kauden suunnitelmat ovat jo kovassa vauhdissa. Palataan tähän kuitenkin 2015 päiväkirjassa, johon toivottavasti ehdin laittamaan enemmän asiaa kuin kuluneena kautena. Ensimmäiset (rocotot) pistänen itämään tässä marraskuun lopulla, mikäli vain maltan odottaa sinne asti. :) Kiitokset kaikille opastaneille ja auttaneille, sekä kaikille muillekin jotka ovat päiväkirjaa/blogia pitäneet. Toisten päiväkirjoja lukemalla on oppinut paljon, ja saanut paljon hyviä vinkkejä. :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Chilioni - marraskuu 02, 2014, 20:06:55 ip
Punnittu kokonaissato siis 3795g, tähän varmaan ainakin 500g punnitsemattomia niin ihan hyvään satomäärään pääsin näin aloitusvuonna. :)


Onneksi olkoon, todella hyvä avaus! :) Itselläni ensimmäisen kauden sato jäi varmaan hivenen alle 100 gramman... :D Ensi vuonna meinaan repäistä ja asettaa tavoitteeksi tuplata ensimmäisen kauden sadon! :o