tammikuu 10, 2025, 06:57:33 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


kysymystä, putki NFT

Aloittaja höppänä, maaliskuu 02, 2014, 13:34:44 ip

« edellinen - seuraava »

höppänä

Suunnitelmissa olisi rakentaa kesällä ulos putki NFT.
Resoksi maahan kaivettu palju, Upon 160mm putki,3m laskemaan paljuun. Pumpulla vdden nosto putken yläpäähän.

Riittääkö 160mm juuritilaksi, esim.40cm kasvivälillä?
Putkessahan vesi liruu pohjaa myöten, eli toimiiko?
Onko syytä laittaa pohjalle kuitukangas kaareksi?

Kasvit siis 50 verkkoruukuissa reikiin päälle. Tukea toki tulevat tarvitsemaan, mutta ei ongelma ulkona.

Tuleeko mieleen jotain, mitä en huomannut huomioida?

Jani M

NFT ei tekniikkana toimi muissa, kuin tasaisilla pohjilla varustetuissa kouruissa.

Mitenkäs tällaiset: http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/LVI/Ilmanvaihto/Ilmanvaihtoputki/Ilmanvaihto-suorakaide-873801/

biblo

Tai teet putkihydron nimellä kulkevan värkin. Ideana sama kuin nft:ssä kutakuinkin mutta kourussa ei käytetä kuitukangasta/patolevyjä.


Koko on varmasti hyvä. Juuret kasvavat putken mukaisesti ja tukkivat sitten tarvittaessaan kaiken. Ei tosin välttämättä aina.
"Grow food, not lawns"

Huru-ukko

Putkihydroja on ollut aiemminkin foorumilaisilla. Mitään hirveää satomäärää en muista niistä tulleen, mutta ihan jonkunverran/hyvin ainakin, koskapa kukaan ei niitä ole tyrmännyt susiksi.
160 mm on riittävvän iso enkä usko chilien juuriston sitä tukkivan. Vesiviljelyssä juuristo ei kasva valtaviin mittoihin. Tomatillot tukkisi sen kyllä.
Yhtenä ongelmana näen normi verkkoruukun käytön tuossa 160 mm putkessa. Kasvilla täytyy olla mielellään 10-15 cm pitkä juuristo, jotta ne yltäisi kunnolla putken pohjalle.
Juuriston kasvaessa ne muodostavat hidasteen/padon ravinnelitkulle, eli nestepinta tulee nousemaan ajan kanssa ylemmäksi. Minkä se tekee kyllä kaikissa putkimallisissa NFT tyypin viritelmissä, myös omassani.
Huru-lootattm tehty 6 tuuman laudasta, ja ovat yhtä korkeita. Laitoin niihin chilit 50 cm välein kahtena vuonna peräkkäin, nyt on uskottava että ne on aivan liian lähekkäin.
Keskinkertaisenkin kasvun NFT:ssä tuloksena pitäisi taimien välimatka olla metrin luokkaa. Vähempi on tinkimistä elintilasta, jonka seurauksena tapahtuu se, että kasvi pyrkii kasvattamaan ylöspäin lisää lehvästöä sen asemasta, että tekisi jo olemassaolevaan podeja ja kypsyttelisi niitä.

M

maaliskuu 03, 2014, 10:26:51 ap #4 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 03, 2014, 10:35:13 ap käyttäjältä M
Olen pähkäillyt juuri samaa asiaa kuin aloittajan kysymyksessä, eli kysymys olisi voinut olla myös minun näppäimistöltä.
Itsekin olen yrittänyt löytää neliskanttista putkea, mutta sitä on hankala löytää tai sitten hinta on tähtitieteellinen.

Tuossa Jani M:n linkittämässä putkessa mietityttää putken koko. Korkeus on vain 5cm ja leveyskin vähemmän kuin tuossa 160mm viemärissä. Eikö tuossakin ole tukkeutumisen vaara olemassa?

Aloittajan kuvauksessa tosiaan eniten jäi mietityttämään että jos putki on 160mm korkea niin välimatka verkkoruukun pohjasta putken pohjaan tulee aika pitkäksi, ja pitää olla todella pitkät juuret etä yltää vettä ryystämään putken pohjalta. Jos taas kasvia laskee alemmas niin pitää olla jokin systeemi ettei koko ruukku mene putken sisään.

Yksi vaihtoehto voisi olla että tekisi sellaisia vajaa 20cm pitkiä (ja vähän verkkoruukkua leveämpiä) putkenpätkiä, jotka poraisin täyteen isoja reikiä. Sitten laittaisi nämä purkenpätkän siihen 160mm putken kasvatusreikiin pystyyn, ja jotenkin vielä kiinni kunnolla. Näihin voisi sitten laittaa verkkoruukut sisään ja putkenpätkä pitäisi verkkoruukut paikallaan ja samalla verkkoruukun korkeutta olisi helppo säädellä esim laittamalla vaikka hydrosoraa (tai jotain muuta koroketta) niihin pystysuoriin putkiin pohjalle pari muutaman sentin.

Itse laittasin tuohon varmaan ehkä 8cm verkkoruukun.


Huru-ukko

Tänä vuonna ajatukseni on laskea omiin systeemeihin se verkkoruukku suoraan pohjalle, kyllä sillä siellä tilaa on. Kanteen jäänyt reikä solumuovilla tukkoon.

Jani M

Jos NFT toimii oikein, kasvin juurimassa jää aika pieneksi kasvin kokoon nähden. Toki aina on tukkeutumisen vaara olemassa.

Michilin

Lainaus käyttäjältä: Jani M - maaliskuu 03, 2014, 15:19:38 ip
Jos NFT toimii oikein, kasvin juurimassa jää aika pieneksi kasvin kokoon nähden. Toki aina on tukkeutumisen vaara olemassa.

Lienee ongelmana lähinnä veden poistumisreitillä. Tuo neliskanttinen ilmanvaihtoputki on ihan näppärän oloinen idea. Joskin hieman dyyris mutta niin olis oikea viemäriputkiki.
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!

majupi

Mulla tehtynä tosta bilteman ilmanvaihtoputkesta nft,odottelee kasvihuoneeseen pääsyä.Pelkona on kans et menee tukkoon mutta täytyy seurata tilannetta ja ryhtyä toimiin jos siltä näyttää ,varastosta löytyy 160mm putki nft joka täydessä tohinassa sekä bublereita sekä pari hydroa eli tarvittaessa voi ne ottaa käyttöön.Mulla ajatuksena nostaa putkella verkkoruukkua ylöspäin tarpeen tullen jos juuret alkavat kasvamaan liikaa ja tukkeutumisen vaara on todellinen.Koeuitossa vrsi virtasi nättinä nauhana koko pohjan leveydeltä tossa linkki jossa kuva mun tekeleestä.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14759.0

Touko

Mulla on 160mm putkihydroviritelmä. Hyvin on toiminut, viime kesänä Harolds st Bart`s puskasta tuli satoa yli 6kg.  :)
40cm on ihan liian tiheä väli, mulla on 70cm ruukku väli ja sekin on turhan tiheä! 100cm vois olla hyvä.

Mitä tuolla ollut juurista puhetta, niin tuossahan ei ruukku ole lähelläkään vettä, joten se pysyy yllättävän kuivana koko ajan ja siitä syystä ei tee paljoakaan jos yhtään uusia juuria, joten juurakko pitää olla kunnollinen ennenkuin ruukun laittaa tuohon putkisysteemiin. Ne juuret mitkä veteen yltää, kasvavat ja haarautuvat sitten kyllä ihan tarpeeksi.
Tuo iso putkihan ei ole mikään esikasvatuspaikka, joten tuo juurijuttu ei ole ollut mikään ongelma. Mulla esikasvatus tapahtuu ämpäribublerissa.

Chilit on kasvanut ihan riittävän isoksi tuolla virityksellä, kasvarin katto tulee aina vastaan kesä-heinäkuussa ja viikatteella saa kasveja madaltaa jatkuvasti.

Kaverilla oli viimekesänä 110mm viemäriputkintf viritys. Olikohan se heinäkuuta kun alkoi hän ihmettelemään lisääntynyttä vedenkulutusta, niin lähes jokaisen puskan kohdalta tiputteli vettä maahan.  :( putki oli ihan tukossa! Oli kohtuullisen kettumaista vaihtaa siinävaiheessa isompaa putkea kun chilit oli narutettu kiinni jokapuolelle niin, että niitä ei voinu kasvarista ulos tuoda. Putkea sahalla halkipoikki, toinen kannattelee kasveja ja joku neljäs työnteli uutta isompaa putkea alle jne jne kivaa.

Nyt aamukahvin juontiin
Elämä on reijässä rattoisaa

kasvattaja

Mites sellainen verkkuruukun kastelu metodi, että leikkaa verkkuruukusta pohja pois. Tämän jälkeen kieritetään kuitukangasta sen verran kivivillan ympärille, että vesi kangas yltää pohjalle. Kapillaari-ilmiö pitää huolen, että vesi nousee kangasta pitkin kastelemaan taimen.   
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä.

Touko

^ onko tuolla tarkoitus hoitaa esikasvatus?

Esikasvatuksen kun hoidan ämpäribublerilla, niin mitään virityksiä ei tarvii tehdä, verkkoruukut vaan roikkumaan putken päälle. Juuria menee melkoinen läjä veteen asti ja kyllä ne juuret sitä vettä nostaa ihan riittävästi kasville  :)
Elämä on reijässä rattoisaa

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - maaliskuu 04, 2014, 08:58:39 ap
Mites sellainen verkkuruukun kastelu metodi, että leikkaa verkkuruukusta pohja pois. Tämän jälkeen kieritetään kuitukangasta sen verran kivivillan ympärille, että vesi kangas yltää pohjalle. Kapillaari-ilmiö pitää huolen, että vesi nousee kangasta pitkin kastelemaan taimen.


Jostain syystä kaikki ei mene aina "putkeen", ja osaan kasveista saattaa jäädä juuret huonompaan jamaan kuin pitäisi.


Tässä SK Canariossa on jo riittävä juuristo jo nyt. Ko. yksilössä on pelkkä kivivillakuutio, eli se tulee päätymään suoraan Huru-lootaantm pohjalle. Folioviritys poistaa pahat henget  ;), ja taitaa se hiukan estää levän kasvua.......
Kuvauspaikka 8 paikkainen taimi-NFT. Kasvien kasvaessa tuohon jää 4 kasvia, ja se siirto oli tuossa meneillään.

Myöhäinen idätys, tai joitain muita ongelmia aiheuttaa sitten sen ettei niitä juuria olekkaan tarpeeksi.
Kahtena vuonna peräkkäin jäi suurinpiirtein 30% vesiviljelyyn tarkoitetuista taimista juuriltaan ja kooltaankin pieniksi.

Kietaisin niiden ruukkujen ympärille talouspaperin, osaan meni kasvarin lattialuutusta (vanha flanellipaita) sopivan kokoiseksi revitty kaistale. Kyllä niistä apua oli, mutta aika hidasta se kasvu kumminkin oli. En leikannut pohjaa pois.
Näin jälkeen päin ajatellen, niin se verkkoruukun painaminen reiästä läpi sinne kourun pohjalle olisi ollut paras ratkaisu.
Ja sen voi nostaa takaisin kanteen, kun juuria on tarpeeksi.

cornell

Itse hydroilin 2005-2007 110mm paskaputkessa kolmena kautena mielestäni hyvin tuloksin. Tyypiltään putkihydro oli deep flow ei nutrient film... halusin ottaa varman päälle ja pitää tarpeeksi vettä juuristossa sähkökatkojen varalta. Strategia osoittautui oikeaksi erään kesäisen 4-6 tunnin sähkökatkoksen pysäytettyä pumput. Kasvit olivat hieman nuupahtaneet ja juuret ruskeahkot... tiedä miten NFT systeemissä olisi käynyt.

Putkihydrossa veden pintaa voi helposti säädellä putken kaadolla. Itse asensin putken päihin kulmapalat, niillä ja kaadon säädöllä pidin vedenpinnan aluksi korkeammalla (5-6 cm) ja myöhemmin parissa centtimetrissä. Taimetin bublerissa verkkoruukuissa ja taimilla oli pitkät juuret putkeen siirtäessä joten vesipinnan nosto oli ehkä turhaa, mutta pelattiin jälleen varman päälle.

Juurien kanssa oli ongelmia vain chinense chileillä jotka lähes tukkivat putken. Mulla oli 3 kasvia 2 metrillä mikä oli mielestäni passeli jako. Annuumien kanssa systeemiä voi ajaa hyvin NFTn tapaisesti. Juurimassa patoaa kyllä putkea ja nostaa veden pintaa.
¨käynks mä usein täällä?¨

ChIlIDoG

Viimekesänä oli 110mm putkessa Redskin paprikoja (c.annuum) ja omasta mielestä toimi hyvin. Mutta jos tällaista tekee niin laittaisin 160mm tai jopa 200mm putken. Putken kannakointiin ja tukemiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Blogissa on jotain kuviakin virityksestä. Satoa tuli kyllä yli omien tarpeiden, noin 12kg.

emppu

Moi vaan kaikki piitkästä aikaa!:)
Itse tein viime kesäksi 200mm putki-NFT-viritelmän, joka toimi erittäin hyvin chileillä ja tomaateilla. Tomaatit varsinkin kasvo ihan hullusti ja niitä kävi monet ihmettelemässä :D Käytin sekä 8cm verkkoruukkuja että hieman suurempia neliskanttisia ruukkuja.
Kuivuvan ruukun ongelma oli tiedossa jo ennen projektia, joten ratkaisinkin sen yhdistämällä systeemiin driptoptiptap:Dkastelun(mikä nyt oikea termi sitten olikaan).
Virtauksen säätö oli kyllä hankalaa ja loppukesästä menikin pikkuletkut hyvin tukkoon, mutta siinä vaiheessa juurakko oli jo aivan riittävä.
40cm käytin ruukkuvälinä joka oli riittävä pienemmille kasveille mutta isommat kasvoi kyllä hyvin päällekkäin sekasin.
Putken sisälle laitoin lecasoraa lähes puolilleen ja suodatinkangas soiro sinne sekaan johon juuret kasvoi hyvin kiinni.
Poistopuoli ei mennyt tukkoon koko kesänä kun käytin yli metrin pitkää salaojaputkea sen 200mm putken sisällä.
Toimii siis kunhan saa säädöt ja mitoitukset pelaamaan.
Tulevaksi kesäksi tulee paranneltu versio ja lisää kaikkea ;D

M

Muovista ilmanvaihtoputkea saa näköjään myös 125mm paksuisenakin, noin 29.50e 3m pätkä. Mutta kaikkien kokemuksien jälkeen lienee tuo 160mm putki turvallisempi vaihtoehto, vaikka maksaakin jonkun euron enempi. Tätä 160mm putkeaa saa sitten ainakin viemäriputkena ja ilmastointiputkena, kumpi lienee parempaa.

chilimieli

maaliskuu 07, 2014, 19:49:20 ip #17 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 07, 2014, 19:52:42 ip käyttäjältä chilimieli
Jos tukkeutuminen pelottaa, voi nft;hen rakentaa tasaisin välimatkoin läpivienneillä poistoletkut sopivan korkealle, samaan tapaan kuten ebb:ssä käytetään. Letkut voi vetää putken pohjaa myöden resoon nätissä nipussa nippusiteissä. ;)
Jos putki tukkeutuu, pääsee vesi pois putkea myöden. Vettä pääsee useimmiten juurien läpi kuitenkin sen verran, että sitä riittää putken päähän, vaikkakin vähenevissä määrin.
Tämä siis estää tulvimisen ja riittää pitämään ainakin kasvit hengissä.

Juurien kohdalle voi myös hankkia t-palat (mikäli löytää riittävän pieniä ja lyhyitä), joiden yksi osuus tukitaan ja käännetään alaspäin "vesisäiliöksi", joka täyttyy ensimmäisenä juurista. Tiedä sitten, että meneekö liian kikkailuksi. ;D

Larbooni

Lainaus käyttäjältä: chilimieli - maaliskuu 07, 2014, 19:49:20 ip
Jos tukkeutuminen pelottaa, voi nft;hen rakentaa tasaisin välimatkoin läpivienneillä poistoletkut sopivan korkealle, samaan tapaan kuten ebb:ssä käytetään. Letkut voi vetää putken pohjaa myöden resoon nätissä nipussa nippusiteissä. ;)
Jos putki tukkeutuu, pääsee vesi pois putkea myöden. Vettä pääsee useimmiten juurien läpi kuitenkin sen verran, että sitä riittää putken päähän, vaikkakin vähenevissä määrin.
Tämä siis estää tulvimisen ja riittää pitämään ainakin kasvit hengissä.

Juurien kohdalle voi myös hankkia t-palat (mikäli löytää riittävän pieniä ja lyhyitä), joiden yksi osuus tukitaan ja käännetään alaspäin "vesisäiliöksi", joka täyttyy ensimmäisenä juurista. Tiedä sitten, että meneekö liian kikkailuksi. ;D



Meinasin kans rakentaa putki nft:n ensi kesäksi ja miettisin sitä tukkeutumis ongelmaa. Laittaisi esim. 12mm putken pätkät kulkemaan kasvin yli seuraavaan väliin , kun tulvii niin menee hyppyputkesta seuraavalle ja samalla näkee minkä rehun kohdalla tukos on. Kun jos ekan kasvin kohdalla sattuu menemää kunnolla tukkoon nii loput kuivaa, jos menee paljuun suoraan taimien välistä. ::)

chilimarzo

En viitsinyt aloittaa uutta niin laitetaan tänne. Mietin jos tekisin mökille nft-putki-virityksen 200mm rumpuputkesta. Onko jokin syy miksi sinne ei laiteta patolevyä tai kuitukangasta? Tai jos laittaa mitä haittoja siitä seuraisi?